Животиње

Највећи вукови на свету

Pin
Send
Share
Send
Send


Најрјеђа врста се сматра арктичким или поларним вуком. Из имена можете разумети да ова звер живи на Арктику. Има густи топли капут који помаже животињи да преживи у веома тешким климатским условима. Његово крзно је увијек изазивало интересовање ловаца, а штета на стоци оправдавала је неконтролирано пуцање предатора. Због тога је у прошлом веку поларни вук био на ивици потпуног истребљења.

У просеку, тежина репрезентативца ове врсте је од шездесет до осамдесет килограма, а дужина њеног тела износи сто осамдесет центиметара.

Тасманиан Марсупиал Волф

Ово је највећи вук међу товарним предаторима. Према званичним подацима, ова животиња је изумрла, али стручњаци имају слабу наду да је неколико појединаца преживјело у дивљим мјестима Тасманије. Дужина тела овог грабљивца била је један и по метара (без репа), а висина гребена била је око шездесет центиметара. Његова тежина је нешто мање од тридесет килограма.

Мане Волф

За велике врсте може се приписати мановски вук. Зове се и гуар и агуарацхаи. Рамена и врат ових животиња украшени су дугом вуном. Његова просјечна висина је око седамдесет и пет центиметара, тежина може варирати од двадесет један до двадесет и три килограма са дужином тијела од сто и шездесет центиметара.

Мелвилле волф

Сматра се велики вук на Мелвилу. Са тежином од око осамдесет килограма, дужина његовог тела је сто осамдесет центиметара. Ови предатори лове мошусне волове, собове и лосове.

Станиште највећих вукова

Истраживачи су дошли до закључка да што су даље од екватора ови опасни предатори живе, то су већи. На пример, вукови из тропа не прелазе величину обичног пса, животиње из Канаде, Аљаске и Русије су много веће. Сиви вук, херој многих бајки, епова, легенди, препознат је као највећи у свету. Станишта вука су шумско-степске, степске, пустињске, тундарске и отворене планинске области. Једном су сиви вукови заузели тако огромне територије које су власнику дали права само људима. Данас се њихов опсег значајно смањио.

Волф десцриптион

Највећи вук на свету је сив. Он, међутим, припада породици канида, као и сви његови другови. Дужина тела одраслог мужјака достиже сто осамдесет центиметара, а висина гребена је око један метар. Маса животиња често прелази седамдесет килограма. Женке су много мање.

Шапе ових предатора су дугачке, канџе нису превише оштре, јер су јако истрошене док трче. Вуна је обично светло сива, понекад са црном или црвенкастом нијансом. Боја косе највећег вука са годинама може се веома разликовати.

Сиви начин живота предатора

Вукови су друштвене животиње. Пакет се састоји од сродних појединаца, као и појединачних животиња прикованих према њима. Може бити прилично бројна и мала, која се састоји од три до шест особа, а велика има од двадесет до четрдесет животиња. Начин живота вукова у чопору поштује његове законе и ред, постоји строга хијерархија. На челу је снажан и прилично млад вук, којем се остале животиње безувјетно покоравају.

Вођа води чопор до лова и рјешава све сукобе који настају између сродника. Истраживачи понашања ових предатора истичу да имају веома развијен знаковни језик. Положај или положај репа могу говорити свезак. На пример, уздигнути реп значи да видите вођу чопора, а животиња са репом између репа је најслабија у паковању. Често, у лову, неколико грабежљиваца игра улогу убода: они играју заседу. Али чешће, вукови, замјењујући једни друге, наизмјенично исцрпљују жртву, присиљавајући је да потроши своју снагу што је брже могуће. Запањујући стадо, сиви ловци одмах препознају болесне или слабе животиње, које на крају постају њихов плен.

Највећи вукови су признати љубитељи "хорског певања". Њихов урлик преноси важне информације својим сродницима када су предатори удаљени неколико километара. На примјер, на овај начин вукови извјештавају о приступу игре или човјека. Међутим, вукови воле завијати и без видљивог разлога ноћу или у раним јутарњим сатима. Први “солист” је вођа, а затим и остали чланови чопора. Осим тога, највећи вукови праве друге звукове - лају, режају, вичу, цвиле. Вукови су обдарени врло осјетљивим мирисом: мирису стотину пута боље од људи.

Шта једу вукови?

Из описа животиња у специјалној литератури очигледно је да су вукови предатори. Обично се хватају слабе и болесне животиње. Због тога се називају болничарима. За вукове су разне животиње - дивље свиње и лосови, козе и овце, срне и јелени, бикови и даброви, зечеви и зечеви, веверице и јазавци, као и птице.

Али најчешће највећи вукови лове велике копитаре. Често нападају стоку. Када нема довољно хране, вукови могу јести жабе, гуштере и кукце. Сваког дана, вук једе око пет килограма меса и пије око литра воде. Вукови допуњују своју исхрану воћем, бобицама, травом, печуркама и лишћем. Таква храна нормализује варење предатора. Треба напоменути да су вукови врло издржљиве животиње: могу живјети скоро петнаест дана без хране.

Бреединг

Занимљиво је да вукови стварају своје породице само једном у животу. Пре парења, пар напушта стадо. Припремајући се за овај важан процес, они заузимају рупе које су некоћ ископавале друге животиње, или копају своје, насељавајући брлог, могу се населити међу стене у пукотинама. Само вучица са потомством користи ову кућу - отац породице само му доноси храну.

Вучја трудноћа траје од шездесет два до седамдесет пет дана. У пролеће се роди између три и тринаест младунаца. Новорођенчад је потпуно беспомоћна - штенци су глуви, слепи и безуби. Будући предатори имају тежину од три стотине до пет стотина грама. Очи су им отворене деветог дана, а након још две недеље, зуби почињу да избијају.

У почетку се бебе хране само мајчиним млијеком, а онда их вукови почну хранити, извлаче пробављену храну из желуца, па чак и касније, одрасли им дају плијен. Важно је напоменути да цео чопор активно учествује у подизању штенаца. Док се вук потпуно апсорбује у подизању потомства, припадници чопора након сваког лова доносе јој храну.

За око шест месеци млади вукови већ учествују у лову заједно са одраслим члановима чопора. Сматра се да су одрасле животиње старе од двије до три године. У природним условима, животни век сивих предатора је око десет до дванаест година.

Велике врсте вукова

Тасмански вучји вук се сматра највећим међу тоболим предаторима. Према званичним подацима, животиња је изумрла, међутим, остаје надати се да је неколико појединаца преживјело у дивљим мјестима Тасманије. Без узимања у обзир репа, дужина овог грабљивца је достигла један и по метара, а висина око шездесет центиметара. Тежина појединца је била до двадесет пет килограма.

За велике врсте укључују вученог говеда. Он има друга имена - ово је агуарацхаи и гуар. Дуга коса краси рамена и врат ових вукова. Висина му је у просеку седамдесет пет центиметара, а тежина му варира од двадесет један до двадесет и три килограма дужине од сто шездесет центиметара.

Где живе највећи вукови?

Други највећи вук, Мелвилски острвски вук, живи на северноамеричком континенту на арктичким острвима и на острву Гренланд у његовом северном делу. За уређење јазбине вука користи природни пејзаж. Чешће се њихови домови налазе у гребенима стијена, малим депресијама или пећинама.

Ријетки поларни вук живи на Арктику. Животни услови су сурови, међутим, предатор је успео да се прилагоди. Поларни вук може ићи без воде неколико тједана, али након првог успјешног лова може појести и до десет килограма меса. Због наглих климатских промјена, уобичајена станишта почињу да се мијењају, што доводи до значајног смањења броја поларних вукова.

Шта једу дивовски вукови?

Познато је да је канибализам распрострањен међу вуковима, да једу рањене и болесне рођаке. Понекад у смртоносној борби између два јата, алфа мужјаци су убијени, које потом поједу њихови потомци.

Познато је да је манед вук често лови сам. Његов плен су мале животиње: разне птице, пацу и агоути. Ови вукови често вуку живину и окупљају се у стаду, могу напасти овце. Вук у гноју не презире и не једе поврће.

Тренутно највећи вук на свету

У деветнаестом веку вук се сматрао великим, његова тежина се кретала од шездесет до седамдесет килограма. На Аљасци је 1939. године на Аљасци убијен вук тежине деведесет килограма, дужине око једног и пол метра. Према непотврђеним подацима, једног од ловаца у Сибиру убио је вук тежине преко деведесет килограма.

Највећи вук планете је сиви, обичан вук Цанис лупус. Његова дужина без репа достиже метар шездесет центиметара, а његова тежина је око деведесет килограма. Висина сивог грабљивца је деведесет центиметара. Цанис лупус није само највећи вук, већ и највећи члан псеће породице.

Највећи вук на свету

За вукове током њиховог постојања, особа је имала прилично чудан став. С једне стране, за многе људе, чињеница да су ове животиње потпуно одрасли грабежљивци, тако поносни и себични, не могу пропустити да изазову ентузијазам. С друге стране, чак иу фолклору или у модерним карикатурама, вук је био обдарен квалитетима глупог и блиског створења који би радо замрзнуо свој реп у рупи само зато што му је то рекао лук лукав.

Наравно, у разним фазама свог развоја, човечанство је на сваки могући начин покушало да истријеби ову дивну животињу: отровано је различитим плиновима, уграђено је посебним замкама или је једноставно намамљено у мрежу. У овом тренутку, познато је да ловокрадице не презиру да воде свој лов са хеликоптера и моторних сањки како би брзо претекао понекад беспомоћно створење.

Али вуку није стало. Ова животиња се може приписати уз дјетлића, шумарима, јер једе само болесне животиње, спречавајући инфекцију других. Вукови се не руководе само хуманистичким циљевима, они схватају да је много теже убити велику животињу као што је лос или бизон него да попуне нездраву. Станиште овог грабежљивца може се сматрати огромном територијом, почевши од хладних арктичких подручја, завршавајући са пијеском Азије.

Посебна морфологија и други квалитети сивог вука

Многи још увијек вјерују да су модерни пси потомци вука, мислећи на њихову сличност. Али научници су доказали да ниједна од описаних врста није директно повезана са другом врстом.

Ова животиња може трчати лудом брзином - 60 км / х. За поређење, можете узети олимпијског рекордера Усаина Болта: он може достићи брзину од само 42 км / х. И овај човек је најбржи на свету међу живима. Предњи део вучје главе је опремљен добрим нервима и мишићима, који му омогућавају да изрази своје емоције као што су радост, понизност, бес и страх. Такође, реп заслужује много пажње: у зависности од његове позиције, може се проценити које место овај представник заузима у чопору.

Предња глава вука

Да би се охладила у хладној зими, није довољно да вук складишти своје тијело са мастима, већ треба нешто покрити. Зато је у току еволуције ова врста имала двослојно крзно које је омогућило да се не замрзне чак ни на критичној температури. Попут многих других животиња, вук се љети баца, боја крзна овиси о мјесту гдје живи.

Постоји таква пословица: вукове ноге се хране. Ово је делимично тачно, али не сасвим. Важан атрибут његовог лова био је специфична структура вилице и зуба. У устима животиње може се наћи око тридесет осам зуба, од којих се двадесет налази на горњој вилици, а осамнаест на дну. Међу свим зубима, увијек постоје четири очњака с којима животиње држе свој плијен и четири звијери месождера способни за уситњавање тијела било које густоће.

Сматра се да глас обичног вука има широк фреквентни опсег, што му омогућава да преноси било коју информацију на дугој удаљености. Ако чујете урлик вука, онда знате, он само комуницира са својом родбином. Сиви вук је обдарен добрим менталним способностима, веома често се пореди са псима, али интелигенција и когнитивне функције вука су много сложеније. Многи приписују ову врсту десетима најинтелигентнијих животиња на планети, али највећи вук на свету живи релативно кратко - само петнаест година.

Витална активност и храна

Највећи вук на свијету се не преноси на врх прехрамбеног ланца, иако су ове животиње предатор. За лов ове животиње углавном ноћу, са одличним мирисом и добрим видом, није му тешко. Његова исхрана укључује разне животиње у зависности од станишта: у шумама може јести јелене и лосове, у степским антилопама, иу тундрским јелима. То је углавном у његовој исхрани представници копитара.

Ако дође вријеме глади и обична храна није при руци, вук не престаје јести појединце своје врсте: лисице и ракунски пси. Такође можете јести птичје јаје или мали глодавац. Из овога можемо закључити да је сиви вук свеједна животиња.

Вукови живе искључиво у чопорима, са патријархалним системом, где је вођа, најбољи мужјак и његова жена. Такође, ове животиње се сматрају моногамним карактером са супротним полом, тј. Они бирају за себе само једног партнера до краја живота, са којим настављају своју родбину.

Где живи вук?

Ова врста животиња воли да се насели у степама, полу-пустињама и тундри, на сваки могући начин избегавајући густе шуме. Може се видјети у планинама, али само на отвореном. Вук може да живи у близини стана човека, на пример, када су људи овладали тундром и постепено смањивали шуму, вук их је пратио.

Свако паковање вукова има јасно дефинисано станиште. Обично варира на удаљености до шездесет километара, што је одређено посебним ознакама. Љети, када се готово сваки корак може сусрести са својим плијеном, распадне се живот вукова: најбољи дио терена заузима вођа чопора с вуком, а остатак мора бити задовољан само залуталим начином живота.

Волф хабитат

Од великог значаја за узгој потомака су и тзв. Лаирс предатора. Вукови нису толико паметне животиње да могу да направе нешто за себе, да нађу различите пукотине и тајна места где би се њихови младунци осећали мирно и безбедно. Занимљиво је да само женка користи ова склоништа, мушкарац не дозвољава себи овај луксуз. Рударски вукови су минирани далеко од куће, отприлике седам километара далеко, ништа мање. Када младунци одрасту, није препоручљиво да постанете брлог за породицу, онда се сви населе на друга скровита места.

Шта би могло бити опасно да се сретне са вуком са мушкарцем?

Велики руски зоолог Павлов, у својим списима, више пута је примијетио вишеструке нападе вукова на људе. Научник је одмах идентификовао неколико региона у којима такве акције нису постале несрећа. По правилу, ова подручја нису имала довољну количину хране за грабежљивце, па су морали ићи на екстремне мјере - да убијају људе. Такође се може приметити да су вукови агресивни према људима током сезоне парења, јер инстинктивно почињу да носе све што им дође на пут, покушавајући да хране своју велику породицу. Иако је писац Фарлеи Мовет у својој књизи написао да су вукови толерантне животиње и да неће напасти особу, чак ће се и он ушуљати у њихово пребивалиште. То је могуће само са сјеверноамеричким очњацима. Из овога можемо закључити да вукови нису тако једноставни као што се чини, с њима увијек треба бити опрезан.

Погледајте видео: Tokom šetnje prišao joj je ogroman vuk! Ono što se sljedeće dogodilo zalediće vam krv u venama (Може 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org