Птице

Птица голуб или витите

Pin
Send
Share
Send
Send


Историја дивљег голуба (иначе обични голуб) је добро позната ловцима. Занимљив је као предмет спорта и уобичајени лов на птице. Издвојена птица је велико и веома укусно месо. Интересовање за ове становнике шума настало је релативно недавно: пре ере Интернета за њих су били заинтересовани само орнитолози.

Дрвени голуб: Опис

Име дивље дивље ноге је Цолумба палумбус.

Човек на улици без упозорења не може разликовати дивљег голуба од уобичајеног градског голуба. Али голуб је довољно велик (чак и за тако велике птице) голуб, његове димензије су импресивне: дужина тела је до четрдесет пет центиметара, тежина је у просеку од седам стотина до девет стотина грама, распон крила је скоро седамдесет центиметара. Мужјаци и женке теже скоро подједнако, мада мушки изгледа много већи.

Као и сви представници овог реда (попут голубова), голуб је обојен у сиво-плаву (сиву) боју.

Његове карактеристичне особине су јасно видљиве у лету: на крилима је бијели широки шеврон (трака), врх репа је таман, затим слиједи бијели руб. За разлику од градског брата, дивљи голуб нема попречне пруге тамне нијансе на крилима.

На фотографији голубиње је јасно видљива боја дојке - вино-ружичаста, испред са зеленкастом нијансом.

На бочним странама врата су две велике беле (понекад кремасте) тачке.

Шапе су розе-црвене боје, кљун је жут.

Боја мужјака је светлија, тачке на врату су много веће. Женке су гладкије од мужјака, које изгледају нешто теже и веће.

У повољним условима, голуб може да живи до шеснаест година.

Дрвени голуб: Спреад

Витутени живи у умјереним географским ширинама Европе и Азије, а распоређен је у сјеверном дијелу западне Африке, гдје сјеверни појединци долазе на зимовање, а мјештани стално живе. У Русији никада није виђен сјеверно од шездесетдруге паралеле, како у европском дијелу тако и изван Урала. Станиште је ограничено на југу од педесет и друге паралеле (до граница са Украјином).

Најчешће се насељава у црногоричним или мјешовитим шумама, преферирајући своје предграђе. За гнијежђење може изабрати и одвојене групе црногоричних стабала и заштитне шумске појасеве уз стазе, понекад чак и смјештене у мирним парковима, фармама и приватним вртовима.

У јужним регионима европског дијела Руске Федерације, голубски флиите може стићи за зимовање, понекад се задржавајући тамо за даљње миграције. У азијском јужном делу Русије није ријешено.

Време и начин гнезда

Крајем марта ове дивље голубице лете у јатима са југа, а крајем септембра (средином октобра) лете за зимовање.

Мужјаци у року од две недеље по доласку (средином априла) бирају земљиште за себе и почињу да траже пријатеље. Токен изгледа овако: гугутање током лета, наизмјенично полијетање и полагано спуштање-планирање ("слајд"). Направивши неколико таквих измјеничних летова, голуби се враћају у тзв. Смуђ (лексикон ловаца).

Пар голубова одмах почиње да прави гнијездо, стављајући га у виљушке великих хоризонталних грана смреке или бора, мало према страни дебла на висини од два до пет (рјеђе осам до десет) метара. Њакирско гнездо је лабава транслуцентна платформа од пет до двадесет центиметара висока и до тридесет центиметара у пречнику са слабим пладњем (око пет до осам центиметара дубок, до четрнаест у пречнику). Материјал за изградњу су танке гране брезе, јохе, смреке и бора. У неким случајевима, структуре су тако крхке да јаја једноставно падају кроз шипке, постајући плен свим врстама предатора.

Женка лежи само два јаја (њихова величина је већа од оне у обичним градским голубовима), тежина јаја је деветнаест грама, до три центиметра у пречнику, дужина је око четири., Боја љуске је чиста бела са жућкастом на лумену.

Прва квачила је готово увијек крајем априла (у рано топло прољеће), чешће - средином маја, а друга - у јулу.

На гнијезду је углавном женско, а мужјаци га могу замијенити за вријеме храњења. Излегла јаја - од седамнаест до деветнаест дана.

Мужјаци за вријеме инкубације женки канџи могу се комбинирати у јата за колективно храњење. Они лете до поља жита, а затим се враћају један по један на места за гнежђење.

У августу се женке, пилићи првог (младог) и другог легла уједињују у јата (понекад и до четири стотине јединки) за храњење, а затим миграције.

Релативно велики младунци у гнијезду проводе до тридесет пет до четрдесет дана.

Оба родитеља су заокупљена храњењем дјеце, доводећи у гушу прва омекшана зрна ("птичје млијеко"), а затим и другачију храну.

Нестлације се појављују скоро голи, благо спуштене - база перја не расте брзо, кљуцеви перја се појављују на крилима, затим мушича перја расту, а слиједи само остатак перја. Боја пилића постаје благо сива.

Осмог дана постоји могућност да се види.

До четрдесетог дана, пилићи су већ на крилу и могу се снабдети храном.

Скоро половина свих женки након првог полагања спремне су за овај тренутак до друге.

Нутцрацкерс

Зуб дивљег голуба је прилично велик, а понекад ловци с излучивањем извлаче готово цијелу посуду сјеменки житарица.

Основу исхране по доласку (у рано пролеће) чине млади пупољци, семе четинара.

Средином маја, голуб витоо ће јести проклијала пролећна зрна, понекад (са великим бројем) може проузроковати оштећења.

Почетком и средином љета зрење бобица, семена дивљег биља и плодова камених стабала постају објекти хране за голубове.

До јесени дивљи голубови почињу кљуцати младе грмове, пепео, рибизле, дивљу ружу, стабла птичјих трешања из грмља и не презиру стрвину. Веома ретко једу црве и гусјенице.

Веома волим кљукање зрна. Они лете цијелим јатима до мјеста сортирања и претовара житарица, кљуцају што је више могуће - колико се може ставити у гушавост Онда одлетите један по један.

Карактеристике понашања

Пигеон витути - изузетно опрезна птица.

Као и сви дивљи представници птица, који имају одлично ухо, не дозвољавају особи ближе од педесет, чешће - стотину метара.

Када се особа приближи гнезду, птица која гучи одмах умире.

Може летјети близу особе ако носи маскирно одијело, али његово лице мора бити потпуно покривено.

Можете да снимите фотографију голуба и видео снимак ако се ускоро прикријете у близини места за гнежђење или када га пратите, нађете смуђ и седите у близини.

Ацтивити

Бихевиоралне овисности голубови због начина и дијете.

У пролеће, птица губи на тежини, тако да је њена исхрана лоша - клијање семена житарица, пупољака, прошлогодишње мркве. Губитак тежине - скоро три до четири одсто (до тридесет пет грама).

До средине краја љета дивљи голуб поново почиње да добија на тежини, једе плодове, семе дивље и пољске траве (јако воли дјетелину), а затим лети у јатима, житарицама и махунаркама.

Храњење вихиреи-а одвија се ујутро и касно поподне (неке се догађају у сумрак).

Дивљи голуб живи скоро по распореду: спавање, јутарње храњење, наводњавање, повратак на гнездилиште, вечерњи оброци.

Женке се понашају активније, животни процеси су бржи него код мушкараца. Мање времена троше на храњење, наводњавање, чишћење перја. Али у гнијезду с пилићима проводе готово четири пута више времена.

Орнитолози нису могли да објасне константно јутарње и вечерње гушење мушкараца. Данас је разлог за овакво понашање научници повезани са тактиком комуникације на овај начин са својим рођацима, који су летјели заједно са јатом од зимовања. Птице се насељавају на удаљености до педесет метара, иако у условима велике гужве могу градити гнезда на удаљености од само двадесет метара.

Период сексуалне активности завршава се код птица на крају лета, што доприноси максималној тежини.

Људска интервенција у животу птица

Голуб је ред љубави према створењу и тишина. Чини се да урбанизација доводи до смањења броја сеоског становништва, што може довести до шутње шума. Али развој планинарења и аутомобилског туризма на даљину чини голубове напуштањем својих уобичајених станишта. Приградске шуме, које посјећују сакупљачи гљива готово цијело љето (од раног прољећа до касне јесени), готово су престале бити уобичајена станишта за дивље голубове.

Број вихиреи почео је да опада од касних четрдесетих година прошлог века, разлог је била велика употреба пестицида у пољопривреди.

У овом тренутку, ловци дивљих птица на коцкање утичу на ограничавање повећања стоке. Голуб голуба лако одлети и након пада у њега, ловац не може увијек наћи мртву птицу, због чега га даље лови, убија све више и више.

Природни неповољни фактори

Природни непријатељи дивљег голуба су птице грабљивице - сиви сокол и сокол. Они лове и одрасле и бебе.

Мање птице - свраке, сњегови, сиве вране - уништавају гнијезда голубова за вријеме полагања и излегања. Протеини се бере на исти начин. Према прорачунима орнитолога на овај начин, до четрдесет посто положених јаја може бити уништено.

На број годишњих спојки утичу неповољни услови за температуру и влажност: касно хладно прољеће присиљава птице да пренесу почетак првог квачила на мај, што не оставља времена за сљедећу репродукцију ове године.

Опис јарма

Голубови су интегрални становници малих, средњих и великих градова.. У људима изазивају различите емоције. Неко их грди због природне “нечистоће”, други их снажно храни пецивима и мрвицама хлеба у парковима и трговима. Данас ћемо говорити о њиховим блиским рођацима - дивљим шумским голубовима, дрвеним голубовима. Од недавног времена, човечанство је научило о птици шумских птица. Пре појаве интернета, био је познат само посматрачима птица. Али сада, ретки ловац није упознат са укусом меса. Птица витити, упркос сопственој будности и страху, често постаје плен особе.

Ово је занимљиво! Можете му се ушуљати ближе само скривајући се испод камуфлаже у близини природног станишта дивљих голубова. У исто вријеме, важно је покрити лице, иначе ће опрезна птица примијетити болесног и одмах одлетјети.

По изгледу и облику тела, дивљи голуб је скоро исти као и обичан градски голуб. Издајте шумског становника уколико не постоје импресивне димензије. Дужина тела птице достиже 45 центиметара са тежином од 700-900 грама. Случајеви су забележени када је жива тежина голубова достигла један и по килограм. Око 70 центиметара је само један распон крила, чија снага омогућава птици да превазиђе удаљености до хиљаду километара у периоду сезонске миграције. Посебно је занимљиво да мушки изглед изгледа реда величине веће од женке, али је њихова телесна тежина често иста.

Изглед

Дрвени голуб - наизглед велики голуб. Има карактеристичну боју перја ових птица. Главни део оловке је обојен у сиво, односно плавичасто. Ова боја вам омогућава да се успешно сакријете од клеветника. Крила су украшена широким беличастим шевронима, посебно се могу видети у лету. Тамни врх репа је допуњен белим ивицама. Једина ствар која разликује ову птицу од својих урбаних колега је одсуство тамних попречних пруга на крилу. Грудни кош голубова је обојен у деликатно вино-розе нијансу са зеленим сјајем који на сунцу изгледа посебно атрактивно.

Глава пепељастог дрвеног голуба. Бочне стране врата украшене су беличастим или у неким случајевима бежицама. Бела има жути закривљени кљун и црвено-ружичасте шапе. Очи су округле, црне са жућкастим рубом око ириса. Мужјак из шумског голуба изгледа масивно. Женке су грациозније. Боја перја је нешто бледа, препознатљива мјеста су мања, али у лету жене изгледају грациозније и минијатурније.

Карактер и начин живота

Ове птице се сматрају највећим дивљим шумским сродницима наших уобичајених градских голубова. Њихово природно станиште су густе шуме, места пољопривредних култура, у којима траже храну у пољима.

Међутим, можете сусрести гранчице у предграђима, па чак и унутар града. У таквом окружењу птице могу гурнути недостатак хране у главном станишту.

Шумски голубови воде углавном седећи. Они воле периферију листопадних шума у ​​близини поља за храњење. Заобилазећи само мочварна подручја, насељавање на њиховој периферији је изузетно ретко. На острвима Оркнеи у Шкотској, који су познати по недостатку дрвећа, ове птице живе на земљи. Не избегавајте голубове у тако скромним животним условима и расцеп између стена.

Ово је занимљиво! Витиутни изузетно опрезне птице. То је због њихове природне беспомоћности против великих предатора. Зато покушајте да не ухватите њихово око - њихово главно оружје за самоодбрану. Такође, голубови лете брзо. Приликом прилаза ловцу или предатору, дивљи голуб се смрзава и само у екстремним случајевима нагло лети према небу, правећи гласан звиждук са својим крилима.

Боље се осјећају далеко од људског ока, гдје успјешно постоје и узгајају потомство. Виахи се окупљају у малим јатима неколико десетака птица, у тиму се понашају енергично и врло друштвено.

Хабитат

Голуб голуб, углавном птица, који живи у Европи. Међутим, можете је упознати на ширем подручју. Привлаче их црногоричне шуме Украјине, Русије, Скандинавије и балтичких држава. У љетњим мјесецима се повећава популација кримских пузаваца, јер их љети посебно привлаче јужне земље. Можете се састати са шумским голубом на сјеверозападу Африке.

Диет

Основа прехране Виоле је биљна храна.. То су жир, житарице. На менију се налазе и воће, кукови, ораси, бобице, друге биљке и њихово семе. Дивљи голубови имају једну посебност.

Да би се добило тешко приступачне бобице или орашасти плодови из гране, канџама се привезују за грану, виси с ње наопачке. У случају несташице хране, ове птице једу црве, пужеве и гусјенице. Витиутни живе у близини људског дома, често храњени остацима пекарских производа. Јата дјетлића воле да се спуштају да се хране на пољима сенфа или детелине. Јужни региони привлаче птице дивљим смоквама.

Дивљи шумски голубови разликују се од осталих птица у другачијем облику пијења. На мјесту за залијевање лако се разликују од свих осталих, они једноставно спуштају кљун у воду и увлаче га кроз посебне рупе. Пре гутања голуба, она накратко подигне главу.

Репродукција и потомство

Годину дана, пар голубова може да се размножава и расте до три потомка. Међутим, ово би требало да допринесе временским условима. Већином легла 2, рјеђе 1 или 3. Узгојна сезона почиње у априлу, након повратка из зимске колибе и траје до септембра. У доби од 10-11 месеци, са почетком пубертета, мужјаци, како би привукли пажњу супротног пола, лете до врха дрвећа и почињу гугутати. Најчешће то раде ујутро. Чим жена обрати пажњу на господина, одмах се спусти на њу, настављајући да гугу, избјегавајући је у кругу. Резултат удварања је полагање јаја.

Ово је занимљиво! Након парења се узима пар за изградњу гнезда. Као материјал за градњу коришћене су мале гране. Пре одобравања сваке гранчице, пажљиво се грипује кљуном како би се тестирала чврстоћа.

Када се одаберу материјали. Након 2-3 дана гради се гнијездо. Основа гнезда је оквир од чврстих великих шипки, простор између којег је испуњен мањим и флексибилним гранчицама. Резултат је врста посуде са равним дном и лабавим странама. Шипке су лабаве, у којима јаз може пасти од полагања. Таблице голубова имају стамбени простор који није већи од 2 метра од тла. Нарочито лењи и може одузети напуштање неког другог.

Женка полаже пар белих јаја, излегање које траје око 2,5 недеље. Женка се бави инкубацијом, мушкарац је понекад замењује ради храњења. Оба родитеља се баве храњењем рођеног потомства. Око месец дана, практично голи, слепи пилићи се хране "птичјим млеком", масном групом од земље у кашу житарица. После 5 недеља, пилићи су спремни за самосталан живот.

Природни непријатељи

Такве предаторске птице као сиви сокол и сокол представљају највећу природну опасност за популацију голубова. Они лове и младе птице и одрасле. Не заостајете у истребљењу дивљих голубова и веверица, сврака, сокова и сивих врана које активно уништавају гнезда јајима и јајима. Постоје статистички подаци о томе колико је годишњи број приштића смањен за 40% због интервенције ових животиња.

Природни климатски фактори такође ометају. Например, преждевременное похолодание, высокая влажность и прочие катаклизмы уменьшают срок половой активности вяхирей, что не дает возможности вырастить 2 и более выводков за год. Например, поздняя весна заставляет переносить откладывание первых яиц на май месяц, что не дает времени для того, чтобы сформировать вторую кладку.

Также вносит свою лепту и человек. Витютень – птица, обладающая вкуснейшим, мягким мясом. Из-за этого эти птицы часто становятся жертвами охотников. У исто време, ако погодите колевку, он чак и након метка из његове последње снаге одлети, што га доводи до смрти у чешће шумама, а ловац тражи нову мету.

Уништите ове птице и цивилизацију. Чини се да би смањење руралних насеља требало да пружи прилику за повећање становништва, али то није случај. Дрвени голуб је птица која је највише заљубљена у тишину. А развој аутомобилског туризма, редовно присуство особе (берачи гљива, ловци, туристи, туристи), чак иу најудаљенијим угловима шуме, чине да птице напуштају своје домове. Такође, број представника врсте дистрибуције употребе пестицида у пољима је "срушен".

Становништво и статус врста

Дивљи голубови који живе на Азорима наведени су у Црвеној књизи. Виахи острва Мадеира су уништена почетком прошлог века. Иако је број других подврста дивљих голубова смањен због прекомјерног крчења шума, уништавања природних станишта и неконтролираног гађања, ова врста није препозната као угрожена.

Ко је голуб и где се може видети

Дивљи голубови долазе у многим облицима. Један од њих је голуб. Зову га и витите или шумски голуб. Он је највећи у својој породици, па је због тога веома привлачан ловцима. Одрасли могу достићи и до 2 кг, њихово тијело је меснато, а распон крила је више од пола метра. Голуб има необичну боју:

  • ноге и шиљасти кљун - црвени,
  • трбух црвенкасто плав,
  • груди могу бити црвене или бордо,
  • леђа су сиво-плава,
  • реп тамно сиви са тамним ивицама.

На врату су два карактеристична обележја - беле тачке, које имају само одрасли голубови и немају их. Веома вредно певања голуба. У шуми је тешко примијетити голуба, али увијек га издаје њежно кихање: “Кру-куу-ку-кук, кру-куу-ку-кук”, који се дијели са гранама дрвећа.

Вијахирска станишта могу бити равнице, планине прекривене листопадним или црногоричним шумама. Они тамо живе у великим јатима, али често је могуће сусрести те голубове на селу. Њихова омиљена места за спавање на границама поља, у густим грмовима, младим обраслим дрвећем. Пољопривредници не воле веверице због тога што се хране семенама из својих усева. У урбаним вртовима људи су сретни да виде необичне голубове.

На чему се храни голуб?

Дивље голубове једе углавном биљном храном, избјегавајући гусјенице или све врсте ларви. Понекад им не смета да једу усеве, да се окупљају на пољима сенфа, махунарки, детелине или зрна. Они голубови који живе у близини европских градова не плаше се људи и никада не одбијају хлеб и друге производе. Међутим, остале птице су прилично стидљиве и опрезне, али толико енергичне да када узму, праве гласан звиждук. Лов на њих није тако лак, иако има много љубитеља овог занимања. То је чак довело до смањења популације голубова, ау неким земљама до потпуног изумирања.

Савет Ако се гнијездо шумског голуба појави у близини ваше виле, подржите популацију птица - храните их кукурузним или сунцокретовим сјеменкама, бит ће вам врло захвални.

Где је голубица и како је разликовати

Још један типичан члан породице голубова је шумски голуб. По величини, заузима треће место иза колевке и клинтухе. Вањски је врло сличан обичном градском голубу, али има неколико разлика од њих:

  1. Имају смеђкасту, пругасту боју и црвенкасте дојке.
  2. На врату су све исте бијеле мрље, али мало издужене, попут шеврона.

Голубови ове врсте насељавају скоро целу територију Европе, са изузетком најсевернијих региона. Међутим, јужна подручја су пожељнија од њих, јер на мјестима с дугим хладним периодима морају летјети зими. Да би се избјегли заморни летови, голубови се све више насељавају у близини насеља, у потрази за топлином и крухом.

О животу и исхрани шумског голуба

Храна ових птица углавном се састоји од биљака и житарица пољопривредних култура, тако да се често могу наћи у селима у близини домаћих пилића и обичних голубова. У градовима се налазе много рјеђе, па чак ни остаци круха и других делиција не чине њихов однос према особи толерантнијим.

Предатори често нервирају голубове, уништавају гнијезда и лове за одрасле. Да би се избегли њихови напади, птице се задржавају на високим црногоричним стаблима. Тамо пажљиво граде гнијезда, у којима, по правилу, лежи 1-2 бијела јаја. Потребно је само 17 дана да жена седи на потомцима дивљих голубова, тако да две генерације имају времена да расту за годину дана.

Голубови су познати по свом пјевању и гугутању, ови угодни звуци су навели особу да укроти птицу. До сада, ови пернати љубимци су добродошли. Постоји чак и посебан тип домаће корњаче - голубица. Истина, пјевање ових голубова је веома различито од обичног - подсећа на смех, отуда и име. Али ова птица је погодна за држање у кавезним условима.

Дивљи голубови су веома интересантне и племените птице које привлаче својим изгледом и гугутањем. Они више него заслужују поштовање за себе. Немојте пролазити поред ових голубова, дивити се, хранити, посматрати. Воли природу и она ће одговорити на исти начин.

ВХАТ ЕАТС

Дрвни голубови се хране готово искључиво биљном храном. Јеловник ових птица састоји се од семена, лишћа, житарица, траве, жира и воћа. Мање често гребен једе гусенице, пужеве и црве. Птице које живе поред људских станова такође се хране остацима печених производа.

У неким областима, у одређеним периодима, голубови Дрвеног голуба се хране усевима. У јесен, исхрана ових голубова допуњена је дјетелином, а у прољеће се јата вихиреи спуштају на поља гдје сенф расте. Љети могу довести до значајних губитака на пољима житарица. Птице које живе у јужним земљама такође се хране дивљим смоквама.

Они који су имали прилике да гледају голубове на воденом месту, приметили су да не пију као друге птице. Ови голубови урањају кљун у воду и усисавају га кроз посебне рупе. Прије гутања воде, голубови накратко подигну главу.

ЛИФЕСТИЛЕ

Обични голуб живи на равном и планинском терену. Највише птица воли листопадне и мјешовите шуме, али се често насељавају у црногоричним шумама. Глас голуба је специјално гугутање, које преноси звук “куу-иу, куу-руу” или “гурр-гаме-гурр”. Када се заврши период гнежђења, дивљи шумски голубови дрвеног голуба чувају се у великим јатима, који се навечер окупљају у заједничким ноћним мјестима. Мужјаци вихиреи проводе ноћи тамо чак и када женке излегну јаја. У руралним подручјима, пожељно мјесто за спавање на овим голубовима су границе између поља, прекривених грмљем и дрвећем. Пољопривредници не воле ветар због чињенице да се често хране на пољима. У урбаним вртовима и парковима, напротив, људи су задовољни својим присуством и често хране птице.

Репродукција

Са почетком периода гнежђења, мушкарац, желећи да привуче пажњу женке, гласно кује и показује своје летачке способности. Жена, која је усвојила удварање мушкарца, заједно са одабраним, изводи још један ритуал. За то време дрвени трупци додирују се кљуновима и чисте перје. Најпогодније мјесто за гнијездо су врло густе круне дрвећа. Гнездо ових птица је уврнуто из танких грана. Врло често дрвени голубови користе стара гнезда од четрдесет, вране и веверице. Женка полаже 2 бијела јаја која родитељи инкубирају заједно.

Након 15-17 дана пилићи се излежу из јаја. Родитељи их хране посебном супстанцом - "голубовим млијеком", која се формира у плићаку одраслих птица. Пилићи "пију млеко" дубоко урањајући кљун у гушу једног од родитеља. После неколико дана почну да се навикну на нормалну храну. Пилићи лете за 7 недеља.

ЕНЕМИЕС ВИАКХРИА

Главни непријатељи дивље голубиње су велике птице грабљивице. Последњих година, због људске грешке, значајно је смањен број птица грабљивица, што је довело до повећања популације дивљих голубова са вештицом. Повремено, чаробњаци постају плен златне куне, која се спретно пење на дрвеће. На терену их лови лисице и јазавци, јер су голубови прилично велики и не могу се одмах одвести у зрак. У неким земљама голубови голубова су толико бројни да се сматрају штеточинама и уништавају. Сваке године у овим регионима убија се велики број вихра.

ЗАПАЖАЊА ЗА ВЈАХРЕМ

У одређено доба године, када зрна сазрију, можете се срести са дрвећем у пољу - птица скупља семена тамо. У западној Европи, распореди су прилично бројни у градовима. Живе у парковима или вртовима. Дрвени голуб чини своје присуство типичним криком. Голуб, који је био уплашен, лети са врха дрвета, гласно ударајући крила. На многим местима, где су ове птице навикле на присуство људи, они су га пустили и драговољно узимали храну из његових руку - мрвице хлеба.

ОПШТЕ ОДРЕДБЕ


Вихир - веома пажљиве птице, па лов на њих није тако једноставан задатак. Сада се број дивљих шумских голубова значајно смањио.

Обични голуб је највећи од голубова у шумама Евроазије. Дужина тела - до 44 цм, тежина - 620 грама. Гнијезди се на дрвећу гдје полаже 2 јаја. Овај велики дивљи шумски голуб успешно одводи чак и гавране из гнезда. У почетку, пилићи се хране "млеком за голубове", који се издваја од гушавости родитеља, затим семеном и зрном. Његова омиљена храна су жир и буквице, које он прогута. Зими птице лете на југ. Лете у великим јатима од 300-500 јединки.

ЗАНИМЉИВОСТИ, ИНФОРМАЦИЈЕ.

  • Дрвени голуб пажљиво бира грађевински материјал за гнездо. Испитује сваку гранчицу и детаљно кљуца кљуном пре него што одлучи да ли ће их користити или бацити.
  • Упркос великој величини и масивном телу, голуб може изводити акробатске бројеве који одузимају дах у зраку. Птица може да виси на грани наопако да посегне за воћем или орасима.
  • Током године, гранчице имају 2-3 потомка.
  • На острву Оркнеи, северно од Шкотске, где нема дрвећа, гранчице гнезде на земљи или, чешће, у стеновитим пукотинама.

КАРАКТЕРИСТИЧКЕ ЗНАЧАЈКЕ ПШЕНИЦЕ

Одрасла птица: птице оба пола су обојене исто. Њихова глава, врат и реп су светло сиве боје. Трбух и груди су љубичасти. Са стране врата су зелене и беле тачке. Леђа и крила су сива.

Лет: у лету, бела места су јасно видљива на крилима голубова.

Нест: ткани од гранчица, танких коријена, тврдих трава или избојака. Вхипворм пилићи остају у гнијезду 28-29 дана.

Јаја: најчешће 2 бела јаја.


- Где дивљи голуб живи у голубу

Где живи

Обични голуб живи готово широм Европе и на истоку до сјеверне Индије. Поред тога, настањују се планинске шуме у Северној Африци.

ЗАШТИТА И ОЧУВАЊЕ

Обични голуб је широко распрострањен широм Европе, његов број је инфериорнији само по броју дивљих домаћих голубова и урбаних потомака сиво-сивих голубова. Иако се на многим местима лови, нестанак ове врсте није угрожен.

Дрвени голуб храни рибу. Видео (00:00:29)

Обични голуб (птица из рода голубова) храни пилиће. Ова птица је тајновита, тако да не можете често да је видите. Али имали смо среће. Пар голубова је направио гнездо директно наспрам прозора кабинета, буквално за метар и по. Тако да имамо прилику да посматрамо своје животе и да мало покажемо другима.
Пре неколико дана у вихрију је рођена птица, а данас се показало да је снимљена

Сцарецров Пигеон СПОРТ ПЛАСТ. Видео (00:00:16)

Страшило јарма италијанске компаније СПОРТ ПЛАСТ. Због свог реализма и практичности, ове пуњене животиње заузимају прво мјесто међу свјетским произвођачима. Због специјалне боје плишане животиње не бљеште на сунцу. Ове пуњене животиње могу се монтирати на шешир сунцокрета уз помоћ пластичног штапића, који долази у сету са пуњеном животињом. Укључене су и одвојиве ноге, с којима можете ставити страшило на поље или другу равну површину.

Форест Дове: његов изглед, фотографија

Становници градова су навикли на једну врсту голубова - сиву голубицу. О многим голубовима који су у дивљини, људи никада нису чули.

Дрвени голуб или Витјен је шумска птица, припада породици голубова. Популација ових птица је мала. Витутиен је веома опрезан и уплашен, тако да је ретко ко може да види.

Обична голубова птица је највећа од дивљих сродника. Одрасла особа достигне следеће величине:

  • мушка дужина износи 450 мм, женке - од 422 до 436 мм,
  • мушка тежина је од 530 до 625 г, женке тежине од 450 до 500 г,
  • дужина мушког крила - од 237 до 262 мм, а за женке - од 225 до 257 мм.

Главна боја голубова тела је сива, са којом се сиви и задимљени тонови испреплићу са смеђим импрегнацијама. На бочним странама врата видљива је главна особина голубова - беле тачке. Ту су и беле тачке на крилима. Они постају јасно видљиви у лету голуба. Шапе и канџе гримизне боје.

Зрно птице је богате боје црвено-јоргована, сјенила на грудима су мијешана од ружичасте до црвене. Врат дрвеног црва је лијепо бачен са зеленкасто-црвеним металним сјајем. Кљун је благо закривљен, двобојни: база је црвена, а горња је жута. Глава је мале величине, очи су округле са жутим ободом.

Женско и мушко не разликују се по боји. Разликују се само по величини - голуб је нешто мањи од голуба. Младе птице су сличне старим особама, међутим, немају бијеле мрље на врату. Фотографија ће дати потпунију слику лијепе шуме.

Територија и станиште

Дрвени голуб се налази у многим деловима света. Живи у западној и источној Европи, Ирану, Ираку, Хималаји, сјеверозападној Африци, Малој Азији и сјеверној Азији.

На територији бившег СССР-а, шумски голуб је широко распрострањен. Може се наћи у таквим регијама:

  • Волин.
  • Сукње.
  • Новгород регион.
  • Ст. Петерсбург регион.
  • Западни Сибир.
  • Азов.
  • Кавказ
  • Цримеа

Дрвени голуб је птица селица. Зиме обично у Крим и на Кавказу. Становник шуме одлази на зиму, не раније од септембра, а први доласци су забиљежени већ почетком марта.

Орбита голубова може се населити у различитим шумама. На северу воли да се гнијезди у црногоричним шумама и смрекама. Крећући се према југу, шуме се мијешају, а птице се у њима добро осјећају. Ако се нађу четинари, они се насељавају у њима. Немојте одбити голубове и храстове лугове. Нађите њихово уточиште у степској зони, где шума није толико. Воли шуме букве и брезе.

Становништво и репродукција

Број јединки дивљих голубова се сваке године брзо смањује. То је због интензивног крчења шума, развоја нових територија од стране човјека. Ловци на стрељање утичу на смањење популације колико и уништавање шума.

Голубови се окупљају у јатима. Број птица у њима може досећи неколико десетина. Током лета у топлије земље формирају се највећи. Најбројнији пакети вихири формирају се током зимовања на одређеном месту. Стварање огромних концентрација птица узрокује оштећење усјева. На таквим површинама дозвољено је пуцање голубова ове врсте.

Голуб и голубица налазе се у паровима само за вријеме гнијежђења. Парење у голубовима почиње почетком пролећа: почетком марта, понекад у априлу. Мужјаци привлаче пажњу женки гукања, најактивније - ујутро. Плес за парење прати неколико покрета око изабраног:

  • голуб исправља реп,
  • испупчен груди и гушавост,
  • кружећи у близини голуба,
  • скида и пада.

Ако жена показује наклоност, формира се пар. Голубови су веома љубоморни на своје драге. Пажљиво чувају своју породицу од других птица, понекад чак и туче. Након што се пар формира, голубови почињу да граде гнијездо.

Птице гнезда граде неколико дана. Испада крхко, танко и прозирно. Тацна је равна. Материјал за гнездо су танке гране са више стабала која расту. Њихови станови могу бити постављени на самој висини или ближе деблу дрвета. Гнездо је таквих величина:

  • спољни пречник - од 30 до 40 центиметара,
  • унутрашњи пречник - од 11 до 14 центиметара,
  • дубина - од 3 до 5 центиметара,
  • висина - од 7 до 14 центиметара.

Голуб голуб, који живи у сјеверним крајевима, полаже јаја једном. Јужњаци могу да инкубирају пилиће и два пута. Полагање се обично састоји од два јаја. Друго јаје је положено неколико дана касније од првог. Голубица из шуме почиње да излегне квачило из првог јајета, тако да су пилићи различите старости. Оба голуба су укључена у инкубацију 17 до 18 дана. Женка већину времена проводи у гнијезду, мушкарац га повремено замјењује. Он прати безбедност гнезда.

Храна за новорођенчад је исцједак из гуше родитеља, досљедност скута. Тада се пилићи постепено преносе у редовну храну, али претходно смекшани у кљуну. Пилићи не напуштају гнијездо прије 40 дана. Први летови обављају са својим родитељима, који их неко вријеме подржавају. Тада младе стоке формирају нова јата.

Голубица пута пролази кроз пуни циклус молирања једном годишње. Это длительный процесс. Как правило, менять оперение начинает в мае, а заканчивает – в ноябре. Смена пера начинается с маховых перьев, постепенно переходя к переднему краю крыла. Заканчивается линька заменой рулевых перьев.

Молодняк линяет в разное время. Это связано с разным временем их появления на свет. Птенцы могут не успеть закончить линьку в зимний период, поэтому продолжают ее весной. Код одраслих, овај процес се дешава благовремено.

Пигеон навике

Витутиен брзо лети и прави гласне звукове. Они зраче из својих великих крила. На земљи, голубови ходају малим, незахвалним корацима, тресући главама напријед и назад. Птица не може брзо да лети, тако да постаје лак плијен за грабежљиве животиње.

Дрвени голуб је стидљива птица, па се труди да се не појави. За гнијежђење се предност даје шумама с густом лишћем, гдје се можете сакрити.

Од насеља, легло има гнездо даље од два километра. Храњење почиње у раним јутарњим сатима.

Звукови које дрвени голуб прави су веома слични гласовима других рођака. Као и други голубови - подсећа на гугутање. Могу се чути само током периода парења.

Шта једе?

Основа прехране Виоле је биљна храна. Само у врло ријетким случајевима могу јести храну животињског поријекла. Може бити гусјенице или глисте. Предност имају обичне житарице, махунарке, дивље житарице. Међутим, може да поједе сва зрна која се налазе на земљи. Прехрамбене преференције зависе од станишта у којем живи.

У црногоричним шумама дивљи голуб радо једе сјеме црногоричног дрвећа. Промјеном вегетације мијењају се преференције хране у шуми. Дрвени голуб користи храстов жир, плод букве. Он не одбија Вибурнум, дивља јагода, брусница, боровница. Витути може да снабдева храном. Он их поставља у прилично пространу гузицу, гдје се може смјестити око 8 жира.

Њен шумски голуб скупља на теренулове плуцк лов плантс. Али ако је његово станиште густе шуме, он руши плодове са дрвећа у лету. Чак и млади пупољци могу кљуцати. У току дугог периода зимовања не презире листови купуса и детелина. Разноврсна исхрана допушта голубу да се укорени у било ком месту.

Врсте дивљих голубова

Ред у облику голуба има више од 290 дивљих и припитомљених врста. У природи постоји неколико варијанти дивљих голубова, осим дрвених пелета. Многи дивљи голубови су већ изумрли и остало је неколико њихових главних врста.

  • Дове сива. Пхото. Име је добила по боји перја. Овај тип голубова је најпознатији, јер су становници градова. У дивљини, птице се насељавају на каменитом терену. У граду се гнијезди у таванима кућа. Њихове величине не прелазе 220 мм. Они јако воле пшеницу, међутим, они су нечитки у храни. Почињу да се паре од пролећа и настављају до јесени, издвајајући до 5 канџи годишње.
  • Горлитсе. Пхото. Насељава шумско-степски појас Европе, Молдавију, Украјину, има око 18 врста. Птица мале величине: дужина - до 270 мм, тежина - не више од 160 грама. Боја перја је млечно браон са сивкастом нијансом. Обележје је јасна црна линија на задњем делу врата. Гнијежђење почиње када су стабла прекривена лишћем. Зидарство се састоји од два јаја. Храни се биљном храном. Воли да пије воду. Након јутарњег оброка, обавезно одлетите до језерца за залијевање. Од КСВИ века људи практикују узгајање голубова у заточеништву.
  • Клинтух. Пхото. Птица је распрострањена у Сибиру, Кини, Турској, Казахстану. Радије се насели у шумама. Цлинтукха има веома лепу боју. Глава птице плаве боје која се постепено претвара у малахит на врату. Крила су тамно сива, реп је тамнији са црним пругама. Гнијезди се на дрвећу гдје је шупљина. Тамо од танких гранчица граде гнијезда. Тајне птице. Током гајења, мужјак се крије у крошњама дрвећа и штити свој дом.

Фотогалерија птица ће показати сву љепоту и посебност дивљих шумских становника.

Погледајте видео: Golubi prevrtači Pigeons rollers i nov kavez (Јун 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org