Птице

Барн овл

Pin
Send
Share
Send
Send


Сова је позната становницима западноевропских земаља, али се у Русији о томе мало зна. Ово је најстарија грана совообразних редова. Његово латинско име звучи као Тито алба, а енглески - Барн овл. У људима су је звали ноћна сова, совица духова и вриштала. Његове карактеристичне особине су осебујан глас и облик главе. Ко је такав сова, и какав је њен животни стил? Разговарајмо детаљније у овом чланку о једној од најчешћих сова на свијету.

Барн Овл: Опис

Име ове птице грабљивице, очигледно, потиче од осебујности њеног гласа, налик на врсту хркања или лешинара. Она се разликује од осталих представника сова у облику диска у облику срца, а чини се да носи бијелу маску. Птица мале величине има светлу боју и осебујно лице. Отприлике је исте величине као уха или сирена. Дужина достиже 33-39 цм, његова телесна тежина је 300-355 г, а распон крила је око 90 цм, иначе, њена тежина може да варира у широким границама и индивидуално зависи од појединца. Може бити маса и од 180 г и 700 г.

У горњем делу његове боје добија се пјешчана (црвена) боја са бијелим и тамним мрљама. Сова у штали је бијела у доњем дијелу (рјеђе жута), а осим тога ту су тамне мрље у перју. Диск лица је светао и има спљоштен изглед, такође је добио окер ивицу, испод очију је мали део црвеног перја. Крила - бледо бела, са златним пругастим узорком. Ирис је тамно смеђе или црне боје. Очи су јој изражајне и велике. Има витку грађу, а има и дуге шапе које имају дебелу и пахуљасту перје до ножних прстију. Има кратак реп. Кљун је жућкастобела. Иначе, боја доњег дела зависи од станишта сова. На пример, у Северној Африци, западној и јужној Европи, на Блиском истоку је бела, али у остатку Европе је жуто-наранџаста.

На основу рода, они се практично не разликују једни од других. Женке су мало тамније, али то није нарочито уочљиво. Млади пилићи се такође не разликују од одраслих, понекад су шаролији.

Као што смо приметили, птица као што је сова сова има веома незабораван изглед, фотографија нам то јасно показује.

Хабитат

Заједничка штала је 35 подврста које су распоређене на свим континентима, искључујући само Антарктику, а налазе се и на острвима. Раније се то могло наћи у балтичким државама и другим земљама ЗНД-а: сада тамо живи у малом износу. На територији Русије се налази само у Калињинградској регији. У европском дијелу нема у сјеверним регијама и планинским суставима.

С једне стране, сова се прилагођава различитим географским условима, јер се дистрибуира готово свуда, а са друге стране нема способност да акумулира резерве масти у себи, и стога не толерише сурову климу. Из тог разлога, она не постоји у сјеверним дијеловима Сједињених Америчких Држава иу већини Канаде, у сјеверној Еуропи и практично на цијелој територији Русије. Птица не може да живи ни у афричким и азијским пустињама.

Било је случајева када је сова била вештачки насељена од стране људи у оним подручјима где никада није била. Тако се појавила на Сејшелима и Хавајским острвима, на Новом Зеланду. Након што је сова остала на Сејшелима, популација кестрела је почела да опада.

Омиљена места за боравак

Сова у селу се скоро увек насели у близини људских станова. Гнијезди се иу великим градовима иу руралним подручјима. Воли се насељавати на таванима, у удубинама и нишама зидова. Преферира кровове кућа и напуштених зграда. Најчешће се сова налази на отвореним равницама, гдје је присутан мањи број стабала. То могу бити мјеста као што су лагана шума, мочварна, густа ливада, такођер насељена птицама уз пустаре, рибњаке, јарке и аутопутеве.

Често се може наћи тамо где се налазе пољопривредна газдинства и људски станови. Совица штале покушава избјећи густе шуме и висока планинска мјеста. За ову птицу неопходни су следећи услови за дистрибуцију: доступност хране, одсуство хладних зима и слаба конкуренција са другим предаторима. У основи, они не мијењају своје станиште, изузеци су ситуације када се исхрана хране у станишту исцрпљује.

Шта јести?

Њена најомиљенија храна су глодари налик мишу, она може да се носи са пасјуком (великим сивим пацовима). Може ухватити до 15 мишева по ноћи. Мање се обично једу мале птице, посебно врабци, као и велики и амфибијски инсекти. Пацови, волухарице, хрчци, ровке, опосуми се могу користити као храна. Такође могу ловити слепе мишеве, жабе, гмизавце и бескичмењаке. Жртва сова хвата се у покрету, притишће је својом жилавом канџом и носи је до мјеста гдје може сигурно уживати.

Локација слушног апарата омогућава птици да покупи све звукове које жртва направи, што јој много помаже при лову. Уши су јој асиметричне: једна од њих је на нивоу ноздрва, а друга у подручју чела.

Карактеристични глас сова

Она испушта промукло шапутање. Сове хлеба пркосно лупају крилима и лупају кљуновима. Успут, ова њихова посебност може нехотице застрашити људе који су одлучили да се одмарају у шумској тишини и упознају је. Има много звукова ове сове, али и даље превладава промукла оштра трилер, која се може чути током лета. Крик женског супова је испод тона.

Успут речено, птица је добила своје руско име за ниски, храпави, храпави крик који звучи као "хеиа". Они га објављују чешће него уобичајена сова. Њен осећајан промукли глас подсјећа на промукли кашаљ.

Нигхтлифе

Она одлази у лов у касном сумраку и строго је ноћна. По правилу, они живе један по један, али се могу појавити у малим групама на местима где је игра загушена. Будући да су амбарске сове водиле активан животни пут ноћу, током дана су спавале. Да би спавали, они бирају неку нишу, природну или вештачку - то може бити рупа у земљи или неискориштено таван.

Током лова мењају висину - онда се попну, а онда поново падну, лете око својих поседа. Такође могу очекивати жртву, вребајући у заседи. Њихова крила су тако распоређена да је њихов лет тих и мекан што је више могуће, а имају и одличан вид и слух. Иначе, у неким регионима сова у ловишту лови се током дана, на пример, у Британији, али у ово доба дана за њих постоји опасност у облику птица грабљивица, као што су галебови.

Сова у штали убија своју жртву канџама, затим је стопала дугом ногом и кида кљуном. Има веома покретан врат, тако да може да једе плен, готово без савијања. Током оброка, перо лица диска се помера, а сова изгледа као да је гримаса.

Бреединг

Обична сова је обично моногамна, али случајеви полигамије такође нису искључени. У години постоји једна, ријетко двије спојке. Почетак сезоне размножавања зависи, по правилу, од климатских услова станишта и количине хране. У топлијим крајевима и тамо гдје има много хране, могу се размножавати у било које доба године. На пример, у умереној зони Европе или Северне Америке, почиње у марту и јуну. Ако дође до поновног полагања, пилићи ће се излећи у периоду март-мај и јун-август.

Мушкарац бира место где ће гнездо бити, а затим почиње да позива женку. Као такво, гнијездо није изграђено, у ту сврху се бира затворено и тамно мјесто. Ово може бити утор у старом пању, шупље дрво и друге нише. Женка се бави инкубирањем јаја, а мушкарац јој у то вријеме доноси храну. Условно гнездо се налази на висини од 2-20 метара изнад тла, величина квачила је обично 4-7 јаја, али може бити од 2 до 14. Они су, у правилу, већи у периодима који су обиљежени обиљем хране. Величина јаја, које су беле или крем боје, износи у просеку 30-35 мм.

Током сезоне парења, птице праве различите звукове. Продорни су и промукло вриште, цвиле и шмрцају, стварајући препознатљив хееее звук. Остатак времена, по правилу, сове ћуте. Око месец дана женка инкубира јаја. Малолетници лете из гнезда 50-55 дана живота.

Успут, пар сова остаје заједно све до смрти једног од партнера. Женско и мушко живе близу једна другој, али саме.

Хазард бехавиор

Када седи, седећа сова држи тело право, а ако се ради о птици, она заузима претећи положај - шири своје шапе, шири крила у хоризонталној равни и чучња на тло. Када упозна уљеза њених територијалних посједа, активно лупа крилима, приближавајући се и приближавајући се непријатељу. Гласно шишти и кликне кљуном. Ако то не помогне, она напада непријатеља, пада на леђа и удара шапе.

Пилићи сова

Ваљајући пилићи су у потпуности зависни од својих родитеља који их наизмјенично хране. На рођењу су прекривени дебелом бијелом бојом. У случају да је јако хладно, штала не напушта гнездо и загрева пилиће, који након три мјесеца постају потпуно независни. Одрасли пилићи одлазе на нова места и проналазе другу територију за своје станиште и репродукцију. У совом штали, чак 10 пилића може се појавити у исто вријеме, ако то увјети дозвољавају, али у гладној години, у правилу, не очекује се више од 4 јаја.

Примећено је да је понашање њихових пилића атипично за птице: они показују алтруизам, одбијајући да једу у корист оних који су гладнији него што јесу. У поређењу са већином других птица, у којима млади буквално откидају храну једни од других како би се сами јели, ова чињеница изазива велико интересовање за такву птицу као што је сова. Фотографија њених пилића показује како изгледају када се роде.

Родитељи се брину и након што њихови пилићи излазе из гнијезда: настављају да се брину о њима и хране их све док не постану потпуно независни, тј. Не наврше три мјесеца живота.

Став људи

Сова у људима је одувек била симбол мудрости, али истовремено су третирали ову птицу са сујеверним страхом. Сада су празновјерја ствар прошлости, и човјек је све више и више искрено заинтересиран за њу. Сове хлеба бацају страх на људе због неких од њихових особина: белог лица које подсећа на маску, застрашујућих звукова, и због навике ове птице, тихо лете и појављују се оштро испред малог човека, за који су је људи звали сабласна сова.

Обична сова се углавном храни глодавцима и на тај начин користи људима. Људи су одавно ценили помоћ ових сова у уништавању штеточина. Тако се у 17. веку таква пракса проширила, када су у кућама, шталама, млиновима и другим зградама направљени специјални прозори кроз које су се хлебне сове могле пробити и уништити глодавце. На овај начин, птице су остале добро храњене и имале су користи од човјека.

Ако примијете број људи, онда се почињу понашати врло занимљиво: дижу се високо, њишу на ногама у различитим смјеровима и истовремено приказују различите гримасе. Ако јој се приближиш, онда, по правилу, одлети.

Колико сова живи?

У природним условима, сове-штале могу да живе до 18 година, али то је максимална цифра. Заправо, испоставило се да они углавном живе врло мало - њихов просјечни животни вијек је око 2 године. Било је случајева када је сова била у стању да живи у природним условима до 17 година, у Сјеверној Америци је птица у заточеништву умрла у доби од 11,5 година, али у Енглеској је прекинут рекорд - птица је живјела у заточеништву 22 године.

Причали смо о тако занимљивој птици као што је сова, о њеним навикама и како је то корисно за људе. Нажалост, због промјена у животној средини и употребе пестицида у различитим дијеловима Еуропе, популација штале је смањена. Постоје и честе смрти птица од судара са аутомобилима на путевима. У овом тренутку, штала је птица која је уврштена у црвене књиге више земаља источне Европе, гдје се, из непознатих разлога, становништво у посљедњих неколико десетљећа нагло смањује.

Сова: опис и фотографије. Како изгледа птица?

Сова је ноћна птица грабљивица. У зависности од места становања, може имати различиту боју перја, маскирајући сову испод околине. Глава сове је округла са великим очима, канџе су дуге и оштре, а кљун је грабежљив и кратак.

Различите врсте сова имају различите величине. Најмања сова је сова. Димензије су само 17-20 цм, а тежина 50-80 г. Највећа сова је сова. Дужина му је 60-70 цм, а тежина од 2 до 4 кг.

Живот сова у природи је око 10 година, у заточеништву ове птице живе до 40 година. Веома кратак живот сова у свом природном окружењу често се објашњава гладом и ловом на сове других птица грабљивица као што су соколови и златни орлови.

Шапе сова су веома јаке и брзе, многе од њих су пернате. Овл цлавс оштре и закривљене, помажу јој да брзо зграби жртву и задржи је. Летеће сове скоро нечујне, то је због посебне структуре перја. Прва спољна пера су зупчаста и назубљена. Треће и четврто перје суве су дуже од осталих. Реп је заобљен и украшен, а пера репа су закривљена. Распон крила сова је око 142-200 центиметара. Ове птице лете врло брзо: брзина сова у лету досеже 80 км / х.

Птица прави карактеристичан клик када је надражена или доживљава узбуђење. Испоставило се да је то захваљујући кљуну. Кљун сова је савијен од почетка до саме базе, завршава се кукичањем, ивице су равне и без резова.

Сове могу окренути главу за 180, па чак и 270 степени, без изазивања неугодности или штете. Птица сова је грабежљивац и треба да пронађе плијен, тако да се очи не налазе са стране, већ напријед.

Очи сова су фиксиране и гледају само право. Да би променио правац погледа, птица мора окренути главу. У исто време, угао гледања сова је 160 степени, а вид је бинокуларан, за разлику од других птица. Светске сове виде у црно-белој боји. Леће сове нису у очној јабучици, већ у труби трубе, тако да птице виде веома добро ноћу.

Сова је 4 пута боља од слуха мачке. Чим се плијен појави шуштањем или звуком, птица јури брзином муње.

Врсте сова, имена и фотографије

У породици сове постоје 3 подфамилије, 30 родова и 214 врста, од којих су најчешће:

  • Еаред овл (лат. Асио отус)

Птица има дужину од 31-36 центиметара. Распон крила достиже 86-98 цм, ау боји ове врсте сова преовладава сиво-смеђа нијанса са шареном тачком, груди беле боје. На горњој страни тела су тамне мрље, на доњој страни су попречне пруге. На глави ушне сове налазе се велике греде које се састоје од шест перја.

Насељава црногоричне шуме, преферира европске земље или север Азије као места за гнијежђење, лети на сјевер Африке за зимовање. Ухрана сова једе глодавце, мишеве, волухарице, инсекте и птице.

  • Беардед Тавни (лат. Стрик небулоса)

Велика птица, дужине 80 цм и распона крила од 1,5 метара. Птица са великом главом има задимљену сиву боју. Тамне пруге се налазе око жутих очију сова.

Он храни сове глодаваца и веверица. За гнијежђење бира гнијезда јастребова и копраца, не гради сама гнијезда. Црна мрља испод птичјег кљуна изгледа као брада, па отуда и име птице. Птица нема перо уши, око врата је бела огрлица. Доња страна крила скрива тамне пруге.

Брадата совица живи у зони тајге и планинских шума у ​​балтичким земљама, у европском делу Русије, у Сибиру, на Сахалину, у Монголији.

Има дужину од 60-75 цм, распон крила 160-190 цм, тежина сова износи 2,1-2,7 кг, тежина женки је 3-3,2 кг. Сова је највећа птица сова. У перје предатору доминирају црвенкасте и окер боје, очи сова су јарко наранчасте боје, а чуперине издуженог перја налазе се изнад очију.

Сове живе у шумама и степама Евроазије, лови глодавце, мишеве, гавране, јежеве, зечеве, птице и друге кичмењаке.

  • Пигми овл (лат. Глауцидиум пассеринум)

Дужина тијела сова је 15-19 цм, распон крила 35-40 цм, тежина 55-80 г., Док су мужјаци мањи од женки. Сова има сиво-смеђу или тамно смеђу боју, бијело перје се јасно разликује на перју, веће на леђима и мање на глави. Дно птице је бело са уздужним пругама смеђе боје. Реп је сиво-браон, на њему има 5 уских улица. Глава је мала и има округли и благо равни облик, сова нема уши. Вокруг глаз воробьиного сыча располагаются белые и коричневые кольца. Глаза у птицы желтого цвета, над глазами имеются белые брови. Когти воробьиного сыча имеют черную или желтую расцветку. Лапы оперены полностью, до когтей.

  • Домовый сыч (лат. Athene noctua)

Небольшая птица, имеющая длину 25 см и вес около 150-170 г. Цвет оперения самок и самцов одинаков. Спинка птицы имеет светло-бурую или песочную окраску. На белом абдомену сова налазе се смеђе уздужне шарене мрље. Округле бијеле мрље налазе се на перјем рамена.

Мала сова живи на југу иу центру Европе, на северу Африке иу јужним азијским земљама. У Русији, сова се налази углавном у центру и на југу европског дијела, у јужном Алтају и Трансбаикалији. Птице живе у степским и пустињским крајевима, граде гнијезда у камењу и јазбинама. Мала сова једе инсекте, гуштере, глодавце, а понекад и птице.

  • Заједничка сова (лат. Тито алба)

Разликује се од осталих врста сова серичним диском лица. Дузина сова је 34-39 центиметара са распоном крила 80-95 цм, а тежина грабљивице је 190-700 грама. Обоје црвено-сивог сове с бројним попречним пругама, пругама и пјегама. Боја зависи од станишта птице. Реп птице је кратак. Уши штакора имају необичну асиметричну структуру: ако је лева на нивоу чела, десна се приближава подручју носнице. Захваљујући овој могућности, птица чује врло добро.

Сова живи на свим континентима, осим на хладном Антарктику. У Русији живи само на подручју Калининграда.

  • Бела сова (поларна сова) (лат. Бубо сцандиацус, ництеа сцандиаца)

Има дужину тела од 55 до 70 цм, тежина птице је 2-3 кг. Распон крила је 143-166 цм, а боја птице која живи у зони тундре служи као маска, тако да у њој превладавају беле боје са тамним мрљама. Кљун поларне сове је црн, очи су светло жуте боје. Шапе предатора су потпуно длакаве.

Поларна сова живи у Евроазији, Северној Америци, Гренланду, на острвима Арктичког океана. Бела сова се храни глодавцима, леминзима, зечевима, хермелином, белим јаребицама, гускама, паткама, рибама. Бијеле сове су уврштене у Црвену књигу.

  • Хавк овл (лат. Сурниа улула)

Живи у шумским регионима Европе, Северне Америке и Азије. У Русији се налази на Камчатки, у региону Магадана, на Чукотки, на обали Охотскога мора. Храни се глодавцима (мишеви, леминзи, волухарице), понекад лови вјеверице, грожђице, црне гроусе, јаребице и друге птице.

Дужина птице достиже 45 цм, реп птице је дугачак, боја је браон-браон са белим тачкама, у доњем делу тела су танке пруге. Очи и кљун сова су жуте боје.

Где живе сови?

Сове живе свуда по свету, али их не проналазе само на Антарктику. У Русији има 17 врста сове. Велики број ових птица може се наћи у шумама, а само неколико њих живи на отвореним површинама.

У основи, сова живи у удубљењу и гнезда. Сова проналази дом готово свуда: у шумама, планинама, степама и пустињама. Ухована сова живи на свим врстама поља, јер лови на отвореним површинама, али ствара своја гнијезда само у шуми. Бела сова живи у тундри, зими лети далеко на југ, не воли пошумљена мјеста. Брада бујна сова живи само у густим шумама. Врсте сова, попут сова и сова, проналазе кућу испод кровова и поткровља.

Каква сова једе?

Питање шта се птица сова храни у природи интересује многе људе. Ова птица, иу свом природном станишту иу заточеништву, једе глодавце, мале птице, инсекте, животиње. Дијета зависи од станишта сова. Сове средњих и великих величина хране се пацовима, мишевима, леминзима, јежима, гуштерима, ровкама, зечевима, жабама, жабама, слепим мишевима, кртицама, змијама, пилићима. Мале сове једу углавном инсекте (кукце, скакавце), а птице које живе у приобаљу једу рибу, ракове и дагње. Сове које живе у тропским земљама једу воће, биљке и бобице. Птица сова може да живи без воде неколико месеци, угасивши жеђ крвљу својих жртава.

Сова држи код куће

Одржавање сова код куће постало је врло уобичајена професија. Али имајте на уму да је сова ноћни становник, а главна активност птице долази увече, ноћу и јутром. У овом временском периоду, они иду у лов. Од вечери до јутра, домаћа сова ће стварати буку, вриштати и обављати своје послове, што власнику отежава спавање.

Постоје и неке потешкоће са храњењем сова, пробавни систем птице је дизајниран тако да треба да поједе читав леш миша или птице. Логично је да храњење месом нестане, спремите се за куповину мишева.

Такође обратите посебну пажњу на избор врсте сова, дуга уха или совица ће бити погодна за стандардни градски стан. Неће бити простора за улазак и сова, чак и ако имате велики стан или кућу.

У чему је разлика између сова и сова?

Сова је птица грабљивица из реда сове, породице сова. Припада роду сова орла. Ова птица се по изгледу разликује од других врста сова. Прво, сова има највећу величину у односу на друге сове. Глава сова орла је прилично велика и има карактеристичне карактеристике: у подручју слушних отвора налазе се кратка крута пера налик на ушне шкољке. Код сова карактеристична боја перја, црвенкасто-жућкасте боје. На глави и леђима чисте тамне траке.

Друго, за разлику од многих врста сова које лове само ноћу, сова је птица дана и добро се види током дана.

Плијен сове су углавном мали глодавци и инсекти, док сова лови фазане, зечеве и младе срне. Овај плијен живи углавном у степској зони. На таквим местима је погодно да сова иде у лов због великог распона крила.

Сова на левој страни, сова на десној страни. Аутори фотографије: сновиовлс, Лотсе

Опис сова

По својим анатомским карактеристикама, сви представници сове имају значајне разлике од дневних пернатих предатора, због чега припадају независном поретку.

Најважније особине скелета сова су:

  • присуство карактеристичних процеса на главним костима,
  • присуство врсте троструке артикулације лобање са доњом вилицом,
  • присуство веома кратких фаланга трећег прста,
  • присуство изражене покретљивости спољашњих прстију, који се могу савијати у смеру леђа,
  • присуство значајног дијела типова карактеристичних зареза, који се налазе на задњем рубу грудне кости.

Глава сова може ротирати за 270 °. Ова особина се објашњава присуством врло специфичних дилатација каротидних артерија на нивоу доње кости чељусти, што доводи до стварања крвотока и повећава број малих крвних судова који одлазе из великих артерија. Везе каротидних артерија имају анастомозне скакаче, што спречава превелику компресију крвних судова.

Изглед

Пет редова довољно крутих и раштрканих перја формира зрачећи хало, који се назива диском лица. Перје птице птице има заокруживање на крајевима и карактеристичан завој на страни тела. Често се на првој три пера појављују назубљене шиљасте или пилеће назубљене спољне мреже, захваљујући којима сове лете скоро тихо. За треће и четврто перје карактеристична је изражена дужина. Перо управљача на ошишаном или приметно заобљеном, често кратком репу такође се разликује закривљено према дну. Ноге имају скоро до пода.

Ово је занимљиво! Значајан дио врста из реда Совообразних група има врло мутан, сивкасто-хрђасто мрље са црнкастим или тамним мрљама, пругама и шареним пругама, што чини перје сове у складу са околном природом, нарочито након сумрака.

Оштре и дугачке канџе сове такође се разликују по јакој закривљености, а кљун таквог пернатог грабљивца је савијен, почевши од базе, и нема исечака дуж ивица. Завршава се са изрезаном куком, кроз коју сова може произвести веома карактеристичан клик. Кратко перје прекрива кратку челу. Очи сова било које врсте су прилично велике, гледајући равно напријед, што се објашњава положајем орбита на лицу лобање, а такав пернат грабежљивац види свијет око себе само у црно-бијелој боји.

Супротно прилично уобичајеном, али погрешном мишљењу, сова је у стању да види довољно добро током дана, јер очи такве птице немају посебну осјетљивост на дневну свјетлост. Сова се разликује по примјетној контракцији и експанзији, не само у условима промјене нивоа освјетљења, већ иу процесу удисања или издисања.. Слух сова је невероватно мршав, много јаснији од било ког представника из породице Фелине. Релативно велико спољашње ухо је често прекривено покретном и пресавијеном кожом са перјем.

Карактер и начин живота

Тренутно не постоји јасан одговор на питање да ли је сова миграторна птица, али углавном пернате грабежљивице из њиховог сова преферирају смирени начин живота, а више воле да се населе искључиво у паровима. Главна вршна активност сова пада у ноћне сате, тако да током дана ове птице сједе у гнијезду или на гранама дрвећа.

Ово је занимљиво! У давна времена, сове су се веома плашиле и често их се сматрало веома лошим знаком, повезујући их са неповољним мистичним догађајима, и управо због тога су такве птице прогањане скоро свуда.

Изузетак су бијеле сове које су способне за готово 24-сатне активности у поларним данима. Мужјаци и женке сова окупљају се у паровима и проводе цео свој живот у таквом браку, али период изражених удварања или игара у парењу, који је својствен многим врстама птица у пернатим предаторима, готово је потпуно одсутан.

Колико сова живи

Просечан животни век сова може да варира од пет до петнаест година и, као што посматрања показују, директно зависи од услова станишта, карактеристика врста и величине птице. Рекордер за дуговечност су сове. Светски рекорд забележен је у Шведској, где је животни век једне од сова био 24 године и девет месеци.

Наредба укључује пар породица које представљају сове, или праве сове, као и сове.

Подфамилија Стварне сове (Стригинае) обухвата

  • генус Сцоопс (Отус- то је пет десетина врста, чији се представници одликују некомплетним диском лица, као и прилично великим "ушима" од перја, голим или са оштрим чекињама са прстима. Птице се одликују црвенкастом, смеђом или сивкастом бојом са пругастом,
  • генус Процесори - ово је двадесет пет врста грабежљивих птица,
  • генус Тавни овл (Стрих) - то је двадесет једна врста, чији представници имају дужину тела у распону од 30-70 цм.Овај род нема перо уши, а добра манифестација је карактеристична за диск лица. Перје лабав тип, сивкасто или црвенкасто бојење уз присуство смеђег пестрина,
  • генус Овлс (Вубо) - то је деветнаест врста, чији су представници ноћне птице црвенкасто-смеђе боје са примјетним пестрином. На бочним странама главе су перо "уши". Просечна дужина тела варира између 36-75 цм,
  • генус Неотропицал овлс (Рулсатрих) - то су три врсте птица грабљивица,
  • генус Фисх овлс (Соцорелиа) - то су три врсте птица грабљивица,
  • генус Фисх овлс (Кетура) - то су три врсте, чији представници треба да буду укључени у огромни род Вубо,
  • генус Куглице белог лица (Птилорсис- пар врста, чији представници понекад припадају роду кашике (Отус),
  • генус Цубан сцооп (Маргаробиас) - једна врста која формира монотипски род Маргабобиас и ендемична за Кубу,
  • генус Западна Америка (Рсилоссорс) - појединачне врсте птица грабљивица,
  • генус Хорнед овл (Лорхострикх) - монотипски род који настањује шумске зоне јужне и централне Америке,
  • генус Афричка рогата сова (Јубула) - једна врста која формира монотипски род Јубул и ендемична је за Африку.

Подфамилија Асионинае укључује

  • генус Еаред овлс (Асио) - шест врста, од којих представници имају јасан диск лица, као и жути или наранџасти ирис. Крила су дуга и уска, са врхом у облику другог и трећег пера. Поглед се одликује великим отворима, покривеним кожастим асиметричним наборима. Ноге птице имају перје до дела канџе,
  • генус Јамаицан сцоопили Стрипед овл (Псеудоссорс) - врста која достиже дужину од 28-35 цм и има црвенкасто перје и жућкасто сив кљун,
  • генус Соломон Лонг-еаред Овл (Несасио) - врста која формира монотипски род који је раније припадао роду Еаред Овлс.

Подфамилија Сурниинае укључује

  • генус Игле главе сове (Нинох- тридесет три врсте, од којих су представљена ретка перја у облику чекиња, која чине покривач прстију. Дужина птице варира од 20 цм до пола метра. Доња ивица мандибуле се разликује по осебујном зубу,
  • генус Спарров овлс (Глауцидиум) - три десетине врста, од којих представници имају малу величину тијела, кратка крила и дуг реп. За диска лица карактерише лош развој, "уши" су одсутне, очи мале величине,
  • генус Фоотедфоот овлс (Аеголиус) - пет врста, чији представници изгледају као сове, али имају густо украшене прсте, краћи тарсус, релативно лабаво перје, већу главу и добро дефинисан диск лица,
  • генус Сицхи (Атхене) - три врсте, чији су представници становници најотворенијих предела, градова, руралних подручја, степских зона, полу-пустиња и пустиња, као и свих камених подручја,
  • генус Форест Овл (Хетероглук) - врста чији представници се одликују веома малом величином и дугим тијелом унутар четвртине метра. Површина крила прекривена је беличастим пругама. Главне специфичне разлике су представљене веома снажним прстима, прекривеним белим перјем. Сексуални диморфизам је благ,
  • генус Хавк Овл (Сурниа) - врста чији су представници средње величине и дугог репа, а разликују се иу очима и кљуну жуте боје у одсуству карактеристичних „ушију“. Просечна дужина птице је 35-43 цм са распоном крила 60-80 цм,
  • генус Сицх-елф (Мисрахтене) - врста чији су представници описани још 1861. године, а такође се разликују по дужини тела унутар 12-14цм, са тежином од око 45 грама. Слетање тела у вертикалном правцу, са релативно великом главом и одсуством "ушију",
  • генус Андска сидебурн овл (Хеноглуцх) - једна врста, чији се представници одликују формирањем монотипског рода,
  • генус Папуанска сова (Урлохх) - врста чији су представници монотипског рода и разликују се по просјечним величинама са дужином тијела 30-33 цм, малом главом, те дугим репним дијелом. Крила су скраћена, са заокруживањем. Предњи диск је беле боје, али младе јединке имају светлију боју у поређењу са одраслим птицама.

Према томе, уобичајено је да се породици свињетина приписују само три главне субфамилије које комбинују три десетине родова.

Област дистрибуције

Врсте кашика добиле су дистрибуцију у Европи и Азији, као иу Африци и Америци. Представници рода Сплиусхка постали су посебно популарни у Европи. У нашој земљи, поред сплиусхке, на Далеком Истоку, уобичајене су и оријенталне и огрличасте кашике, ау централној Азији и на територији Казахстана може се уочити кашика пустиња.

Ово је занимљиво! Врабца су представници разних биотопа, укључујући тајгу, као и пустиње и зоне тропских шума, тако да такви појединци настањују готово све континенте свијета, осим Аустралије.

Представници рода Мегасорсес су становници Северне, Јужне и Централне Америке, а Неиасити су широко распрострањени у Европи, Сјеверној Африци, као иу Азији и Америци. Неотропске сове обитавају у шумама Јужне и Централне Америке, а Рибља сова - само на територији Азије. Релативно бројне бијеле лопатице су прилично распрострањене у нашим данима Афричким становницима, а Псеудоси су изузетни становници острва Јамајке.

Дијета Сове

Сове насељавају готово цијелу куглу, па је храна таквих предаторских птица углавном животињског поријекла, али има велику разноликост врста. Сове, као највеће представнике сова, хране се искључиво топлокрвном храном, а ријетке иглоногије особе воле јести инсекте.

Без воде, сова може да проведе неколико месеци, а довољан ниво течности у телу птице грабљивице обезбеђен је свежом крвљу плијена. Сове лове и, сходно томе, хране, углавном у мраку.

Екстракцију највећих представника групе сова не могу представљати веома велике лисице, леминзи и глодари, већ и практично било које птице. На пример, беле поларне сове углавном се хватају за сорте миша-волухарица, зечева, а не превеликих хермина, а кућне сове веома активно једу разне штеточине, укључујући разне глодавце.

Важно је! Треба имати на уму да сове никада не једу стрвине, а за зимски период залихе хране таквих пернатих грабљиваца се праве директно у гнезда.

Синови елфова се хране само инсектима, а исхрана сове је невероватно разнолика. Сове, заједно са совама, више воле да се населе у близини људских станова, где уништавају велики број штетних глодара.

Природни непријатељи

Основной причиной гибели сов принято считать недостаточность питания. У неким годинама, када је укупан број глодара и других животиња које лови сове незнатан, око четвртине младих особа умире. Између осталог, различите врсте сова често су подвргнуте предаторским нападима тако великих птица, као што су јастребови, орлови и златни орлови.

Важно је! Гнезда поларне сове уништене су арктичким лисицама које једу пилиће и јаја, а скуас који имају снажне кљуне и добро развијене канџе представљају посебну пријетњу за потомство ове врсте.

Главни непријатељи пилића сова који рано излазе или лете из својих гнезда су разни месождери, укључујући ракуне, ласице и лисице. Али главни непријатељ сова у овом тренутку је човек који има деструктивно дејство на станиште птица тако што сијече дрвеће. Између осталог, сове су често предмет неовлашћеног лова.

Становништво и статус врста

Упркос чињеници да многе врсте сова доносе значајне користи људима и уништавају много штетних инсеката, као и глодаваца, неки чланови ове породице постали су прилично ретки, што је изазвано ограниченим подручјем дистрибуције и њиховим расељавањем из главних, природних станишта. До сада је Арктичка сова, као и неке друге врсте, уписана у Црвену књигу и Додатак ИИ Конвенције СИСЕС.

Статус очувања врсте

Совица није међу врстама чије је постојање угрожено, али смањење уобичајених гњездилишта представља озбиљну опасност за њу. У источној Европи последњих деценија из необјашњивих разлога дошло је до катастрофалног пада популације штале. Врста је скоро нестала из балтичких земаља и Бјелорусије, постала је ријетка у Украјини и Молдавији. Сада је сова уврштена у Црвене књиге неколико земаља источне Европе.

Поглед и човек

Сова је често у стану неке особе, смјештена на таванима, у господарским зградама, рушевинама, црквама и звоницима. Није ни {та {то {то се на енглеском језику "барвана сова" преводи као "сова". У градовима у којима увијек има много пацова и мишева, сова је увијек лако пронаћи за себе. Осим тога, "урбане" сове су током ноћи научиле да лову на ноћне инсекте и шишмише.

Као и остале врсте сова, људи су увијек третирали сове са празновјерним страхом, поготово зато што су се они најчешће сусрели у близини својих домова. И баш као и остале сове, сова су била симбол мудрости. Сада је празновјерје о совама, на срећу, нестало, и људи третирају ове птице са очигледном симпатијом. А улога сова у борби против урбаних глодаваца је очигледна и никоме се не оспорава.

Дистрибуција и станиште

Сова је једна од најчешћих птица на планети. Налази се на свим континентима, са изузетком Антарктика, и на многим острвима, укључујући и удаљене. Међутим, штала не толерише хладну северну климу, па се не налази у северним деловима Канаде и Северне Европе. Сова је успешно уведена (насељена) на многим удаљеним острвима: Хавајима, Сејшелима, на Новом Зеланду. Међутим, увођење сова на Сејшеле 1949. године показало је колико је природна равнотежа крхка и како је лако разбити. Чињеница је да је штала на Сејшелима почела да лови не само пацове, већ и ендемску Сејшелску кестрелу, чији је број почео нагло да опада.

На територији широког опсега издваја се више од 30 врста сова.

У нашој земљи, сова се налази само у Калињинградској регији.

Сова живи у разним биотопима, избјегава само густе шуме. Ово је једна од ријетких врста птица која је имала користи од економских активности људи за крчење шума и развој пољопривреде, јер је проширила понуду хране и омогућила широко ширење. Сова се храни добровољно поред људског стана.

Понашање исхране и храњења

Основу исхране сова штале чине разни глодавци и ровке сличне мишима. Међутим, лови птице, укључујући птице грабљивице, шишмише, жабе и инсекте. Током лова, сова или лети око свог подручја, стално мења своју висину - горе и доле, или чека жртву из заседе. Лет крчмарице је мекан и тих, будући да су крила распоређена тако да крајеви пера на авиону гасе звук лета.

Сова штала је убијена канџама, а онда, газећи је својом дугом ногом, разбија се кљуном. Њихов врат је тако покретан да може јести готово без савијања над својим плијеном. Током оброка, перје диска лица сова се стално померају када се уста отварају и затварају, тако да се чини да сове стално гризу док једу.

Воцализатион

Глас сова - посебна храпава "хеиа" - била је појава руског имена птице. Уопштено говорећи, најразумљивије сове у току гнезда. У овом тренутку, они храпаво или вриште и вриште. Изван сезоне размножавања, сова је обично тиха. Поред гласовних звукова, они понекад кљуцају кљуном или махну крилима.

Животни стил и друштвена структура

Сове су у самици, али на мјестима богатим плијеном могу се држати у малим групама. Ово је једна од "најсветлијих" сова. Сова у селу спава током дана, а за једну ноћ бирају неку природну или вештачку нишу: шупљину, рупу или старо таван у кући. По правилу, они живе сједећи, али у случају недостатка плијена ("не миша година") могу мигрирати на ново мјесто.

Сусрећући уљеза својих територијалних имања, сова шири своја крила и махне их, приближавајући се непријатељу. У овом тренутку, сова гласно зуји и кликне на кљун. Изглед опасности, као што је то случај код других сова, није присутан у совини. Уместо тога, шири своја крила у хоризонталној равни и лежи доле, приањајући уз земљу чврсто притиснутим перјем. Ако таква демонстрација не помогне, сова може да нападне непријатеља, пада на леђа и удара канџама.

Када се особа приближи, сова се обично уздиже високо на својим дугим ногама и благо се њише, док активно помера перје диска на лицу, „гримасе“, а затим одлети.
Очи суве су врло добро развијене, савршено се виде иу мраку иу јаком светлу.

Гласине, као и све друге сове, такође су добро развијене. Уши су асиметрично смјештене на странама главе, лијево изнад, десно испод. Ова структура слушног помагала помаже птицама да чују звукове потенцијалних жртава из различитих углова. Кратка дебела пера која уоквирује предњи диск су добри звучни рефлектори. Сове су врло осјетљиве на све звучне сигнале, ау случају прегласног звука покривају ушне отворе са необичним чеповима прекривеним ситним перјем.

Животни век

Према звоњавама, сове могу да живе у природи до 18 година, али њихов просечан животни век је много мањи - око 2 године. Међутим, ту су и "шампиони" резултати: у Сјеверној Америци, сова је живјела у заточеништву 11 година 6 мјесеци, у Холандији је живјела у совама у природи до 17 година, а рекордер је била штала из Енглеске, која је живјела у заточеништву 22 године.

Држање животиња у Московском зоолошком врту

У нашем зоолошком врту, штале су живе у павиљону "Ноћни свет", што је, наравно, оптимално за ову врсту. Сада садржи 5 птица. На изложби се увек може видети 1 пар, остатак се „одмара“ у соби без излагања, птице се мењају сваке године. Већина сова је изведена из природе. Један пар сове се редовно узгаја, већ имају 4 легла. Инкубирају гнијезде и хране пилиће.

Дијета сова у зоолошком врту састоји се од 6 мишева дневно.

Економска вредност

Сове у природи су једноставно од велике важности. Такви пернати предатори могу да ограниче укупан број глодара, али и да допринесу активном истребљењу болесних или преслабих птица, што позитивно утиче на укупне перформансе генског фонда.

Између осталог, такве птице масовно дистрибуирају све врсте воћа и различите врсте семена биљака, олакшавајући њихово насељавање. Представници легла свих врста сова припада категорији вредног органског ђубрива. Сова је изузетно лепа и поносна птица, а многи чланови породице се могу лако и брзо прилагодити животу заједно са људима, тако да заслужују да буду у категорији популарних и прилично популарних, егзотичних кућних љубимаца.

Погледајте видео: Нож BARN Owl Knife. Уличный тест (Може 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org