Животиње

Далеки источни леопард (Амур Леопард)

Pin
Send
Share
Send
Send


Људи обично мисле да су леопарди представници афричке саване, иако се ретки подврсте леопарда могу наћи на Далеком истоку наше земље, као иу сјеверној Кини. Ова подврста је названа Амурски леопард на Далеком истоку. Познат је и као амурски леопард.

Овај грабежљивац је уврштен у Црвену књигу. Припада подврсти, која је на ивици изумирања. Становништво Далекоисточног леопарда данас је у критичном стању.

Истовремено, тренутак када је Амурски тигар - његов чувени “рођак” - повећао број становника, даје наду за очување ове подврсте. Сматра се да се амурски леопард, чије су фотографије представљене у овом чланку, може спасити реализацијом различитих пројеката заштите животне средине.

Опис пасмине

Овај леопард има многе карактеристике од осталих мачака. Љети вуна достиже 2,5 цм, а зими замјењује се са 7 центиметара. У хладном времену амурски леопард има лагану боју длаке са црвенкасто-жутом нијансом, љети превладавају засићени и свијетли тонови.

Амурски леопард на Далеком Истоку (фотографије животиње приказане у овом чланку) има дуге ноге које му омогућавају да слободно хода по снегу. Маса мужјака достиже 48 кг, мада има и већих представника расе - 60 кг. Женке теже до 43 кг.

Почетком 20. века, леопард је пронађен на југу Сикхоте-Алина, као и на југозападном делу језера Кханка, иако се у последњих неколико година тамо није примећивао. Тренутно, амурски леопард живи у планинским предјелима југозападног дијела Приморског територија, гдје даје јасну предност кедар-црној јели и широко-листопадним шумама. Мање је вољан да насељава листопадне шуме, посебно пирогене храстове шуме, чија подручја расту због годишњих пожара.

Овај представник породице Цат бира подручја са стрмим обронцима, неравним тереном, сливовима и изданцима стена. Тренутно, његов опсег се смањио на критичну величину и покрива само ограничену шумску површину од 15 хиљада км² (у Приморју, од залива Посиет до ријеке Раздолнаје, као и на граници са ДПРК и ПРЦ).

Животни циклус и репродукција

У амурском леопарду пубертет почиње у доби од 3 године. У дивљини, очекивани животни вијек је око 15 година, док је у заточеништву 20 година. Амурски леопард има сезону парења у пролеће. Легло садржи 1-4 младунчета. Са три месеца старости, њихово одби- вање се дешава, док млади постају независни за 1,5 година, остављајући своју мајку да води један живот.

Социјална структура

Амурски леопард (слике са сликом приказане су у овом чланку) преферира један ноћни начин живота. Али након парења, неки мушкарци могу остати са женкама, као и помоћи у подизању младих. Често се дешава да неколико мушкараца истодобно тежи једној женки, а такође се боре за могућност парења с њом.

Основу њене исхране чине срна, ракунски пси, зечеви, мале вепрове, јазавци и пјегави јелени.

Главне пријетње

Амурски леопард на Далеком истоку од 1970. до 1983. године изгубио је више од 80% своје територије. Главни разлози били су: пожари, шумарска индустрија, као и трансформација земљишта за пољопривреду. Али није све изгубљено. У овом тренутку постоје погодни шумски простори за животиње. Могуће је заштитити територију од штетног утицаја људи, поред тога, повећати величину популације.

Недостатак плијена

Треба напоменути да у Кини постоје огромна подручја која су погодна станишта, док ниво снабдијевања храном није довољан за одржавање популације на правом нивоу. Обим плена може да се повећа због регулисања употребе шума од стране становништва, као и усвајања мера за заштиту копитара. Да би преживео, Далеко источни леопард треба да попуни своје првобитно станиште.

Илегална трговина и криволов

Амурски леопард непрестано је подвргнут илегалном лову због уоченог и лепог крзна. Истражни тим је провео експеримент под покрићем 1999. године: успели су да поново створе кожу мушког и женског леопарда са далеког истока, након чега су га продали за 500 и 1.000 долара.

Овај експеримент показује да постоје илегална тржишта за такве производе и да се налазе у близини животињских станишта. Села и пољопривреда окружују шуме настањене овим животињама. Ово ствара приступачност шумама, а криволов је озбиљнији проблем него у регионима удаљеним од људи. Ова околност се односи и на леопарде и друге животиње које су подвргнуте истребљењу ради новца и хране.

Сукоб са човеком

Треба напоменути да је амурски леопард (слика животиње којој се диви љепота) посебно рањива, јер су јелени дио њене прехране. Допринос особе укупном смањењу броја јелена, због вриједности његових рогова, спречава леопарда да добије довољно хране.

Због пада популације јелена, леопарди често иду на узгој собова у потрази за храном. Власници ових земљишта често убијају животиње, штитећи своје инвестиције.

Амурском леопарду пријети и изумирање због малог броја становника, што га чини рањивим на различите катастрофе, укључујући болести, шумске пожаре, промјене у стопама морталитета и плодности, омјери полова, депресију инбридинга. Треба напоменути да су родбинске везе посматране у природи, што значи да може довести до различитих генетских проблема, укључујући и смањење наталитета.

Такви парови се могу наћи у одређеним популацијама великих мачака, иако у малим популацијама не дозвољавају оутбреединг. Истраживања су показала да је код одрасле женке просечан број телади значајно смањен.

Нажалост, у овом тренутку, ситуација са амурским леопардом може се сматрати заиста катастрофалном - на пример, током протеклих двадесет година, њено станиште у нашој земљи се скоро преполовило, док се број смањио за неколико десетина пута. Због тога је данас амурски леопард заштићен.

Црвена књига Руске Федерације је животињу приписала првој категорији као најрјеђој, која је на ивици изумирања, са веома ограниченим дометом, чија је главна популација у нашој земљи. Истовремено, леопард је уписан у Анекс Прве конвенције ЦИТЕС и Црвене књиге Савеза за заштиту природе.

Изглед

Далеко источни леопард је прилично велика дивља мачка, али мање величине од тигра, лава и јагуара.

  • Витко, грациозно тело предатора има издужени облик, помало "спљоштено" са страна, дужина му је 105 - 137 цм, а висина гребена је 60 - 78 цм.
  • Реп је дугачак - 80 - 90 цм.
  • Удови су снажни, не дуги.
  • Канџе оштре, втажне, на предњим шапама до пет центиметара дужине.
  • Маса одраслог мужјака од 32 до 53 кг, женки - не прелази 43 кг.
  • Глава је заобљена, релативно мале величине.
  • Чело је моћно и испупчено.
  • Нос је широк, издужен, тамне боје.
  • Уши су широке, заобљене, мале, црне на леђима.
  • Очи са округлом зеницом, нису велике.
  • Бркови су еластични, до 10 цм дуги, црни и бели.
  • Оштри, дуги, као оштрице.
  • Животиња има густи мекани капут, чврсто везан за тијело. Дужина гомиле на стомаку досеже 7 цм, на полеђини - 2,5 цм љети и до 5 цм зими. Боја главне длаке је жута са црвеном или црвенкастом нијансом, зими није тако светла као љети. Ово је посебно уочљиво на фотографијама снимљеним у различитим временским периодима.

Опис пасмине зими је нешто другачији од описа љета. И све то захваљујући променама које се дешавају са крзном животиње.


Пјегава боја омогућава животињи да се споји са околином, да постане невидљива жртви и непријатељима. Положај ознака на капуту је јединствен за сваког појединца и омогућава да се они идентификују: постоје две врсте црних ознака - прстенасте и чврсте.

На бради, челу, у близини бркова, на образима, на шапама и доњем делу тела су прекривене веће ознаке. На полеђини и бочним странама распршени су тамни прстенови промјера до 5 цм. Реп на врху је украшен великим мрљама - чврстим и прстенастим.

Лов и дијета

Ноћни соло пси за плијен су уобичајени за овог предатора. Он не воли гужву и журбу. Дуго чекам жртву, непримјетно јој се прикраде. Са лакоћом и грациозношћу пантере, животиња хвата у неколико скокова, држи оштре очњаке у грлу. Одједном једе, откида комаде меса зубима од жртве.

Велика производња траје 5-7 дана. Предатор крије неоткривену храну на осами (под дрвећем, у малим нишама) или је вуче у свој брлог. С времена на време јазавци и ракуни врше ноћне посете у скровиште, не желећи да користе друге резерве лисица, дивљих свиња, па чак и медведа. Међутим, најчешће је то врана, сраке и сисе.

Све што храни Далеко источног леопарда, не рачуна. Омиљени сада - дивље козе и јелени, предатор лови у лето. Зими се звијер пребацује у источне азијске јелене и дивље свиње. Мање "сточне хране" су мали глодавци, ракуни, зечеви, љешњаци, јазавци, фазани. Овај леопард може напасти младунчад.

Репродукција и брига о потомству

Нису све женке у стању да дају потомство, штавише, из разних разлога, често умире. Период брака траје неколико дана, пада крајем јесени или почетком јануара. Мужјаци су више заинтересовани за младе женке, за њих организују крваве битке. Животиње не стварају дугорочне парове. Након парења, женка покушава да се ослободи нежељеног сусједства са мужјаком и потајно припрема брлог за надолазеће родове.

Трудноћа траје 3 - 3,5 месеца. Обично се у женки роди од 1 до 4 мачића. Младунче Далекоисточног леопарда рођено је слепо, тежине не веће од 600 грама, ау великом леглу око 400 грама. Прекривена је дебелим, меканим пјесковитим крзном са израженим мрљама.

Мачићи отварају очи на 7 дана, почињу да пузају две недеље, ходају месец и по, два месеца већ показују из брлога. Тромесечне бебе са својом мајком трче четири километра, петомесечне бебе могу лако превазићи и 8 км.

До 5 - 6 месеци младунци једу мајчино млеко. Први пут покушавају месо за 1,5 до 2 месеца, а за три месеца без њега уопште не могу. У близини мајке, најчешће, остају до сљедећег потомства, али могу живјети самостално од једне и пол године. Далекоисточни леопард достиже пубертет - мушки до 2 - 3 године, женка 2 године.

Предатор живи у заточеништву више од 20 година, у природним, природним условима - од 10 до 15 година.

Безбедносне мере

Предатор је уврштен у Међународну црвену књигу као најрјеђа подврста чије је станиште ограничено. Главна популација је на територији Руске Федерације, гдје је лов за ову животињу забрањен од 1956. године. Да није било интервенције државе, Далекоисточни леопард би се дуго сматрао изумрлом врстом.

Много година за редом, научници се суочавају са задатком да сачувају генетски фонд датог подврста леопарда. Животиње у зоолошким вртовима Европе, Азије и Русије учествују у Европском програму за очување и оплемењивање подморја Далеког истока. Од тога се само 10 јединки може сматрати чистокрвним, а остатак - крижањем са сјеверним кинеским подврсама.

Од 2008. године у Русији ради владин програм који има за циљ спасити Далекоисточног леопарда и повећати његов број. Стратегија очувања животиње на првом мјесту укључује стварање заштићених подручја. Једна од најстаријих резерви у Русији, Цедар Пад, гдје ова подврста стално живи, откривена је прије скоро стотину година. Резерват "Леопард" се појавио на територији Приморског краја 2008. године.

Земља Леопарда, највеће заштићено подручје Приморског територија, представља узбудљиво 60% станишта предатора и послује од 2012. године. Парк се протеже од севера до југа 150 км, а западна граница се поклапа са границом Кине. Заштита Далекоисточног леопарда и стварање повољних услова за репродукцију главни су фокус рада резервата. Особље парка подржава базу предатора и проводи 24-сатно надгледање уз помоћ замки за камере.

Леопард Ватцх

Амур леопард Далеки исток опрезан и тајанствен. Ухваћен на очи особе изузетно ретко, брзо се повлачи, не остављајући трага. Очигледно, стога, готово нико није успео да га пронађе. Решење проблема је пронађено на самом крају 20. века, када су научници измислили фото-замку. Прве фотографије звери појавиле су се већ 2001. године.

Уређај је апсолутно сигуран. Састоји се од камере, сензора инфрацрвеног зрачења, батерије. Уређај је инсталиран на подручју гдје живи Далекоисточни леопард, с обје стране стазе. Животиња се зауставила на средини стазе, а на земљу је постављен мамац са атрактивним мирисом. Сензор реагује на топлоту и шаље сигнал камери. Звер улази у оквир са две стране у исто време. Замена дигиталних медија и пуњење напајања врши се једном у 5 - 6 дана.

Не тако давно, стручњаци су почели да користе не само фотографије, већ и видео режим снимања током цијелог дана. Омогућава вам да пратите сваки грабљивац посебно, посматрате легло, помажете животињи, ако је потребно, прикупите занимљиве чињенице и обрадите статистичке податке. Видео и фото материјали, у случају убијања леопарда, помажу да се брзо пронађе кривац.

Црвена књига: Далеко источни леопард

Предатор има густо дуго крзно. Посебно је уочљив у зимској одјећи. Ова лепа мачка је једна од најлепших и веома ретких мачака на свету. Недавно је овим животињама додана и Црвена књига Русије. Далекоисточни леопард добио је статус угрожене врсте. Ова околност је веома забрињавајућа за екологе и заговорнике животиња. Данас се улажу напори да се очувају подврсте и повећа њихов број.

Далекоисточни леопард, чија фотографија краси многе публикације о предаторима у Русији, налази се у Црвеној књизи ИУЦН-а, као иу Додатку Међународне конвенције ЦИТЕС.

Упркос напорима, данас се ситуација са овим величанственим згодним мушкарцима сматра катастрофалном. И за то постоји сваки разлог. Само у последње две деценије, леопардово станиште у нашој земљи се преполовило, а његов број се десетероструко смањио. Данас у Русији нема више од 30 појединаца. У Кини, према најновијим подацима, није било више од 10 животиња. Нема информација о присуству ових животиња у Кореји.

Предиспозиција за промену опсега и броја ове прелепе животиње последњих година изгледа претеће. Последње, некада поуздано уточиште леопарда Далеког истока у нашој земљи - јужни Приморски крај није заштићено. Крчење шума се не смањује, али крчење шума добија на замаху, вегетација се систематски сагоријева, реконструирају се и полажу нови путеви, уништавају се појединци који проузрокују оштећење стада јелена.

Случајеви криволова, који су стимулисани модом за луксузне коже ових животиња, постали су учесталији.

Спољни знаци леопарда

Многа специјална издања на својим страницама постављају свој опис. Далекоисточни леопард је необично грациозна и витка мачка са густим и меканим крзненим капутом. Ово је најрјеђа врста мачије на земљи.

Његово тело је витко, са невероватном флексибилношћу. Глава је заобљена, правилног облика.

Предатор се моли два пута годишње. Његова летња одећа има краћи капут (2,5 цм), зимски капут је прилично досадан, дуг и има дебелу поддлак (од 5 до 7 цм).

Шапе снажне и витке, са снажним покретним канџама.

Длака се разликује у зависности од сезоне. Зими је амурски леопард обучен у зарђали, црвенкасто-златни крзнени капут или светло жути крзнени капут. Лети добија више засићених тонова. На кожи су разбацани јасно дефинисани прстенови или црне тачке. Очи су плаво-зелене или сиво-плаве.

Хабитат

Када људи размишљају о леопардима, већина њих замишља саване у Африци. Упркос томе, постоји ретка подврста ових животиња, која живи у шумама Далеког истока иу северној Кини. Именно поэтому он получил название дальневосточный леопард, нередко его называют амурским барсом. Как уже говорилось, популяция находится в критическом состоянии, но все-таки остается надежда на восстановление данного подвида. Вспомним тот факт, что его не менее великолепный кузен – амурский тигр - менее чем за 60 лет увеличил популяцию. А ведь когда-то тигров тоже насчитывалось менее 40 особей.

Стручњаци сматрају да Далекоисточни леопард, фотографију коју видите у чланку, можете сачувати подложно имплементацији еколошких пројеката.

Овај дивни грабежљивац живи у умјереним шумама са широким температурним спектром. Данас леопард живи на површини од око 5.000 квадратних метара. км Одржива популација ове подврсте у дивљини сачувана је у Приморском крају, између Кине и Владивостока.

Поацхинг

Леопард Далеког истока, као ни један други грабежљивац, подлеже илегалном лову због свог лепог и скупог крзна. Тајни истражни тим провео је експеримент: они су реконструирали кожу женке и мужјака ове животиње, а затим их продали за 5.000 и 10.000 долара, респективно. "Договор" се догодио у селу Барабасх, недалеко од резервата Кедроваиа Пад.

Овај експеримент је показао да и данас постоје илегална тржишта за такве производе у стаништима животиња. У овим областима, криволов постаје много озбиљнији проблем него у подручјима која су удаљена од људи.

Начин живота

Далекоисточни леопард је животиња сумрака. Иде у лов навечер или ноћу. Ретко, али ако је веома гладан, може да прети плен у току дана.

Његова жртва је најчешће у заседи. Предатор је веома пажљиво украо, ​​покушавајући да се приближи локалном рељефу. Леопард одлази на место за заливање само када сумрак падне у шуму.

Звер има веома оштар вид. Он може да види своју жртву на великој удаљености (до 1,5 км). Али са слухом и мирисом, ситуација је нешто лошија.

Далеко источни леопард савршено се пење на дрвеће. Чак се и велики плен лако вуче до грана.

На кратким удаљеностима развија врло пристојну брзину (55 км / х). Ова мачка не воли да плива.

Често користи путеве и путеве које је направио човек. Он га се не боји, не напада, већ једноставно покушава да остане незапажен. Стално људско присуство не може стајати - од таквих мјеста заувијек одлазе.

Живи на истој парцели дуги низ година, хода истим путевима и користи само легло.

Опасност за људе

Од свих представника ове групе, Далеко источни леопард је најузбудљивији. Он не напада особу - нити један случај није регистрован у посљедњих 50 година. Ријетко напада кућне љубимце.

Из овога следи да овај грабежљивац није претња људима.

"Далеки источни леопард. Борба за престо"

У децембру 2014. године, овај невероватни документарни филм који су створили руски филмски ствараоци изашли су на екране наше земље.

Свака особа на нашој планети треба да види овај филм. Далеко источни леопард је приказан у њему, јер га још нико није видио. Опрезне и неухватљиве животиње се појављују ниоткуда и брзо нестају у нигдје, као да се растварају у огромној дивљини и дивној далекој истоку.

Дуго времена (више од годину дана), екипа је прикупила јединствени материјал како би снимила исте снимке које нико други није могао да уради. То је очајничка борба за опстанак, подизање беба, јело и лов, детаљи о сложеним односима у једној породици леопарда и њиховој конкуренцији са другим животињама.

Главна јунакиња филма била је прелепа, грациозна женска Кедровка. Сусједи у тајга шумама стално су почели да јој краду плијен, а грабежљивци покушавају да јој убију мачиће. Очајна мајка је присиљена да напусти брлог поред реке Кедроваиа и поведе своју децу у дубине уширијске тајге.

С почетком зиме, недалеко од брлога, које је Кедровка морала да напусти, изненада се појавио леш јелена. Ко је добио? Сама Кедровка, једна од преживјелих и сазрелих мачића, или можда нова звијер појавила се у тим дивљим таигама, тврдећи да је "тајга трон"?

Да би одговорили на ова бројна питања и истовремено снимили невероватне слике из живота најтајанственијих грабежљивих мачака на земљи, тим студио Ми Планет претворио је територију Леопард Ланд Парка у необично велико стрелиште. Документаристи су користили најнапреднију, заиста јединствену, најмодернију технологију и скривене камере. Посебно је важно да је филмска екипа уочила најважнији услов - очување смирености предатора, да их ништа не би требало уплашити и присилити да напусте своја станишта.

Данас смо вас упознали са најлепшом и најрјеђом предаторском мачком на земљи. Волео бих да верујем да ће Далеко источни леопард преживети, да се не деси да га за неколико година памтимо у прошлом времену. Следеће генерације би требало да их виде, требало би да знају за ову чудесну животињу коју је човек тако немилосрдно уништио.

Опис животиња

Леопард који живи на Далеком истоку, по бројним карактеристикама, разликује се од свих других особа које припадају породици мачака. Љети његова вуна може досећи 2-3 цм, а до почетка хладног времена може нарасти и до седам центиметара. С друге стране, зими вуна има лагану нијансу, са неким мрљама жућкасто-црвене боје, ау топлим периодима је више засићена. Такође, у поређењу са другом браћом, амурски леопард има јаче и дуже удове, дозвољавајући му да се слободно креће по снегу. Телесна маса одраслог мужјака је приближно једнака 47 кг, али понекад је могуће сусрести веће животиње, чија тежина може достићи 62 кг. Женке обично не прелазе 40 кг.

Тијело Далекоисточног леопарда је грациозно, издужено и витко. Реп животиње је раван, раван и прилично дуг. Удови мишићави, јаки, глава има заобљен облик. Чини се да је природа намјерно представила Далекоисточног леопарда с тако дугим репом, који му сада допушта да самоувјерено маневрира док скакава са стрмих литица.

Врат овог предатора је невероватно моћан, то му даје могућност да зграби жртву и онда је повуче са собом, иако је неколико пута већи и тежи од њега.

Хабитат

Амурски леопард претежно живи у оскудним шумама, у подручју гдје оборине обилују, а температурни распон је прилично опсежан. Тренутно, укупна површина коју заузима Далеко источни леопард износи око 5 хиљада квадратних метара. м

Далеко источни леопард очигледно преферира шуме у којима расту цедрови, јела и ариш. За удобно постојање амурског леопарда, потребно је населити територију на којој се налазе стрми брегови, водена тијела, рељеф је прешао, постоје изданци стијена.

Величина популације

Према званичним процјенама, тренутно не живи више од 25 појединаца у дивљини. Сви Далекоисточни леопарди заузимају мало подручје које се налази на граници између Кине и Владивостока. На територији саме Кине постоји око 8-11 одраслих одрживих леопарда. Посљедња порука о сусрету с леопардом из Далеког истока у Јужној Кореји датира из 1969. године, када је животиња ухваћена у близини планине Ода, која се налази у Кенсан-Намду.

Историја дистрибуције амурског леопарда

У овом тренутку, може се тврдити да је дистрибуција становништва изузетно смањена у односу на првобитна историјска станишта. Некада је ова величанствена животиња заузимала читав сјевероисточни дио Манџурије, укључујући провинцију Јилин и Хеилуњианг, као и корејски п / о.

Социјално понашање појединаца

Далекоисточни леопард је склон да буде сам, лови ноћу и одмара се током дана. Међутим, у многим случајевима мушкарци су остали заједно са женском особом након парења већ су јој помогли у подизању и тражењу хране за потомство. Такође, често се дешава да неколико одраслих мушкараца брине о једној женки, борећи се међусобно за прилику да се паре с њом.

Значајке узгоја


Амурски леопард достиже пубертет у доби од три године. У условима дивљег станишта, животиња у просјеку може живјети око 13 година. Када се чува у зоолошким вртовима и кавезима, животни век се продужава на двадесет година. Време брачних ритуала у амурском леопарду пада на први мјесец љета или прољећа.

Једна женка у леглу има једну до четири телад. Мачићи се рађају потпуно слепи, њихова кожа је већ пјегава, топла. Крзно је свиленкасто, не формирају се утори. Њихова тежина једва достиже 700 грама, дужина тела је око 15 цм.

Када су стара око три месеца, беба напушта мајчино млеко. Потпуно независна звер постаје једна и по до две године живота и може напустити своју мајку како би наставила да живи сама.

Храњење Далеког источног леопарда

Дијета животиње укључује јазавце, срне, мале дивље зечеве или дивље свиње, јелене и ракунске псе. У неким случајевима, предатор може напасти велике птице грабљивице. Ова животиња има оштар вид, омогућава му да види своју жртву на великој удаљености, до једног и по километра.

Осим тога, могу се попети на стабла дрвећа, па чак ни ракуни не могу побјећи од њих. Занимљиво је да Далеко источни леопард само треба да ухвати само једног уоченог јелена, а то ће му омогућити да живи удобно наредних 10 дана, тако да у том периоду предатор не обраћа пажњу на друга жива бића која су део његове прехране.

Претња постојања

Већину природног станишта изгубио је амурски леопард од 1970. до 1983. године. Листа главних узрока инцидента укључује случајне шумске пожаре, формирање пољопривредног земљишта и шумску индустрију. Међутим, радосни тренутак је да се ситуација још може побољшати. Тренутно, остаје довољна површина шумског подручја, која је сасвим прикладна за живот Далеког истока леопарда. Таква територија још увијек може бити заштићена од штетног дјеловања људи и проширити популацију животиња у дивљини.

Огромна већина становништва тренутно живи у резервама и расадницима. У дивљим условима, нажалост, већ постоје прилично зрели појединци који тешко могу да произведу снажно и одрживо потомство.

Недостатак производње
У Кини постоје земље са великом површином у којој Далеко источни леопард може удобно да настањује, али главни проблем је да је снабдевање храном у овој области сувише оскудно, једноставно није довољно да се одржи велика популација на правом нивоу.

Количина малих живих бића која су укључена у исхрану животиње може се повећати ако се употреба шумског земљишта од стране становништва које живи у њиховој непосредној близини квалитативно и правовремено ријеши. Поред тога, потребно је увести дјелотворне мјере за заштиту копитара од дјеловања криволоваца. Да би Далеко-источни леопард преживео, морат ће поново населити терен, који је некада био његово станиште.

Проблем криволова и илегалне трговине
Дуго времена, амурски леопард су прогонили ловокрадице које лови за његовим величанственим крзном, украшеним мрљама. На самом крају двадесетог века, полицајци су спровели велики експеримент. Кожа два амурска леопарда била је вештачки обновљена, а касније су продата за велику количину сунца. Барабасх, који се налази у близини Кедроваиа Пади, је један од резервата који се налази у Русији.

Успех овог експеримента још једном доказује да постоји велика количина илегалних тржишта на којима се производи ове врсте остварују из мјеста гдје живи популација заштићених животиња. Простране пољопривредне површине и мала насеља окружују шумско земљиште у којем живе леопарди на далеком истоку. Дакле, особа има директан приступ шуми. Због тога се криволов претвара у заиста велики проблем, а не у подручја удаљена од приступа људима. Важно је напоменути да је то уобичајен проблем, јер утиче не само на становништво Далекоисточног леопарда, већ и на бројне друге животиње које убијају домороци како би добили месо и новац.

Сукоб са човеком
Далекоисточни леопард има висок степен угрожености, јер се одређени проценат њихове исхране састоји од животиња као што је јелен. У далеком источном делу Русије, популација јелена је значајно смањена, јер у азијској медицини рогови јелена имају велику вредност. Тако леопард постаје озбиљна препрека у добијању потребне количине хране.

Недостатак хране доводи до чињенице да Далеко источни леопард често посећује локације на којима се налази сточарство. Сасвим је природно да власници овог подручја, како би заштитили своје животиње, понекад убијају амурски леопард.

Инбреединг
Поред свега наведеног, још један заједнички проблем је ниска популација амурског леопарда, као таква. Закључак је да мали број животиња чини целу популацију изузетно рањивом и подложном разним природним феноменима или катастрофама.

То може укључивати изненадне и опсежне пожаре у шумовитим масивима, одређене болести, кршење односа између рођења потомства и смртности појединаца. Такође се дешава да се одређени број година мушкарци претежно рађају у потомству, па је омјер полова поремећен. Други фактор је тзв. Инбридинг депресија. У популацији ових животиња често постоје сродне везе сличне природе, тако да је сасвим могуће да генетски неуспјеси могу бити посљедица тога, међу којима се може приписати смањење наталитета.

Према истраживању, у периоду од 1973. до 1991. године, просечан број леопарда рођених у потомству опао је са 1,9 на 1, респективно.

Опис Далеког источног леопарда

Прво, давне 1857. године, под именом Фелис ориенталис, описао га је њемачки природословац Херманн Сцхлегел, који је проучавао кожу звери која је убијена у Кореји. Предатор има много имена - Манцху (застарјели) или Амурски леопард, Далеко Источни или Источносибирски леопард и Амурски леопард. Модерни латински назив Пантхера пардус ориенталис појавио се 1961. године захваљујући Ингрид Веигел.

Хабитат

Далеко источни леопард је отпоран на мраз од скоро 30 познатих подврста Пантхера пардус, живећи северно од 45. паралеле. Некада домет Амурског леопарда на Далеком истоку покривао је скоро читав Сикхоте-Алин распон. Почетком 20. века подручје дистрибуције амурског леопарда је укључивало:

  • Исток / сјевероисточна Кина,
  • Амур и Уссури региони,
  • Кореан Пенинсула.

Данас се у нашој земљи (на ширини 50–60 км) чува ретка звер само на југозападу Приморја, и вероватно неколико појединаца живи у Кини, повремено прелазећи руско-кинеску границу.

Као и већина великих грабљиваца, Далекоисточни леопард није строго повезан са једним типом станишта, али преферира суров терен са стрмим обронцима са сливовима и каменим изданцима.

Амурски леопард се често насељава на неравном терену са нетакнутим четинарско-листопадним шумама, међу храстовима и кедарима, где се копитари налазе у изобиљу - његов главни плен.

Важно је! Невоља је у томе што у Приморју има веома мало таквих шума. Од краја прошлог века, због полагања аутопутева, изградње градова и масовних сеча, историјски простор Далекоисточног леопарда смањио се за 40 (!) Пута.

Данас се леопард истискује са свих страна (између кинеске границе, мора, стамбених подручја око Владивостока и аутопута Владивосток-Хабаровск, гдје плови жељезница) и присиљен је управљати изолираном површином до 400 хектара. Такав је његов модеран распон.

Дијета Далекоисточног леопарда

Амурски леопард је прави предатор, чија је дијета, углавном састављена од папкара, повремено испрекидана птицама и инсектима.

Леопард лови за таквом игром као:

Леопарди су непријатељски расположени према власницима фарми јелена, гдје животиње повремено продиру, рушећи јелене парка.

Ово је занимљиво! Одрасли грабежљивац има 1 велики папак у трајању од 12-15 дана, али понекад се интервал између хватања погодног плена удвостручује, на 20-25 дана. Звер је научила да подноси дуготрајне штрајкове глађу.

Леопард обично лови на одабраним тачкама у својој парцели, користећи 2 стандардне технике: напад из заседе или скривање жртве. Други метод се чешће користи за икре, скривајући их када се хране или се одмарају. Појављују се и групни излети женског леопарда са леглом. Пратећи жртву, амурски леопард прати терен, скривајући се иза узвишења, не корачајући на суве гране / лишће, пажљиво корачајући на голим коренима и камењу.

Прегази игру оштрим трзањем или снажним скоком од 5–6 метара, бацајући га на земљу и гризући кроз вратне пршљенове. За животными долго не гоняется, прекращая преследование, если они оторвались на короткой дистанции. При удачной охоте леопард затаскивает тушу (защищая от падальщиков) в скальные расщелины или на деревья, поедая ее несколько дней.

У измету леопарда, често се налазе житарице (до 7,6%), што се објашњава њиховом способношћу да уклоне косу из дигестивног тракта који улази у желудац када лиже крзно.

Репродукција и потомство

Далекоисточна леопард рутина је темпирана до зиме (децембар - јануар). У то време, мужјаци показују велико интересовање за женке које имају одрасле, готово независне мачиће. Попут свих мачака, рутина је праћена грмљавином и борбама мушкараца (мада леопард, који је шутљивији у позадини лава и тигра, ретко даје глас у другим временима).

Репродуктивне способности амурског леопарда ограничене су неколико фактора који објашњавају полигамну природу мушкараца:

  • жена постаје трудна једном у 3 године (рјеђе једном годишње),
  • у 80% случајева појављују се 1-2 бебе,
  • мали број женки способних за узгој,
  • висока смртност младих стоке.

3 месеца након успешног парења, женка доноси уочене дугодлаке мачиће, од којих свака тежи 0,5–0,7 кг и дужине не веће од 15 цм. Легло види светлост 7–9 дана, а већ 12–15 дана млади активно пузају дуж јазбине, распоређени од стране женке у пећини, испод надвишене стене или у стеновитој рушевини.

Важно је! Мајка храни мачиће млијеком од 3 до 5–6 мјесеци, али након 6–8 тједана почиње их намамљивати подригивањем (полу пробављеним месом), постепено их навикавајући на свјеже.

До 2 месеца мали леопарди излазе из брлога, а након 8 месеци прате своју мајку у потрази за храном, одлучујући се за независне екскурзије у старости од 9 до 10 месеци. Младе животиње остају са мајком све до њеног следећег еструса, уједињујући се до краја зиме у групама када их жена напусти. Испрва, они лутају недалеко од јазбине, постепено се крећући даље и даље од ње. Млади мушкарци показују независност пред својим сестрама, али они су испред браће у пубертету. Плодност мушкараца се јавља око 2-3 године.

Природни непријатељи

Највише од свега, Далеко источни леопард страхује од свог блиског рођака и комшије у том подручју, Амурског тигра, с којим преферира да се не укључи. Обе мачке интензивно се такмиче за териториј лова на северној граници ареала, где је игра у недостатку, а леопард у овој међупредметној борби губи тигра.

Забиљежени су случајеви напада на леопарде амурских тигрова, а егзодус првих из јужног Сикхоте-алиног зоолога директно је био повезан са ширењем популације тигра на тим мјестима. С једне стране, тигар је више од леопарда и лови велике животиње, али, с друге стране, уз недостатак хране, не изгледа много забавно, што доводи до погоршања конкуренције у храни.

Познато је да су леопардови трофеји нападнути (чешће у гладним зимама) смеђим медведима који вребају и одузимају свој плен. Такође, смеђи медвед, као и Хималаја, такмичи се са амурским леопардом у потрази за јазбинама. Истина, леопард се освећује хималајским медвједима, жање младунчад без мајки, напада младе (до 2 године) и чак једе стрвине (лешине медвједа).

Ово је занимљиво! Према зоолозима, некада је црвени вук, који је живио на југу Приморске територије све до педесетих и шездесетих година, представљао озбиљну пријетњу Далеком истоку.

Вук, такође велики љубитељ копитара, углавном срна, такође се сматра прехрамбеним конкурентом леопарда. Вук, као чопор и велика звер, могао би бити стварна опасност (посебно тамо гдје има мало стабала), али је популација вука мала у подручјима насељеним амурским леопардом.

Као резултат тога, ниједан грабежљивац (осим Амур тигра) који коегзистира са Далекоисточним леопардом нема значајан ефекат на њену популацију.

Становништво и статус врста

Пантхера пардус ориенталис (Далекоисточни леопард) уврштен је у Црвену књигу Руске Федерације, гдје је уврштен у И категорију, као најрјеђа и најугроженија подврста (чија је главна популација у Русији) са екстремно ограниченим дометом. Осим тога, амурски леопард је ушао у странице Црвене књиге Међународне уније за очување природе, као иу Анексу И Конвенције о међународној трговини угроженим врстама дивље фауне / флоре (ЦИТЕС).

Упркос чињеници да је лов на леопарде забрањен од 1956. године, његов криволов се наставља и сматра се главним разлогом за нестанак врсте. Предатори се убијају због одличне коже, продатих по 500-1000 долара по комаду, и унутрашњих органа који се користе у оријенталној медицини.

Важно је! Амурски леопарди су немилосрдно убијени и власници фарми јелена, чији јелени повремено постају жртве подмуклих мачака. Леопарди често умиру у петљама и замкама које постављају ловци на друге шумске животиње.

Други антропогени фактор који спречава очување популације далеког источног леопарда је уништавање његовог станишта на југозападу Приморја, укључујући:

  • смањење површине шума због крчења шума,
  • изградња путева и железница
  • изградња цјевовода
  • појава стамбених и индустријских зграда,
  • изградњу других инфраструктурних објеката.

Такође, на бројне леопарде са далеког истока негативно утиче уништавање хране. Тела копита из године у годину постају све мање, уз помоћ спортског лова, криволова и шумских пожара. У том смислу, задовољни су само уочени јелени, чији је сточни фонд од 1980. године порастао.

Зоолози називају још једну објективну околност која се лоше одражава на квалитет популације амурског леопарда - ово је уско повезано укрштање. Леопарди (због малог броја плодних појединаца) морају да се паре са својим крвним сродницима, што нарушава репродуктивне способности нових генерација, смањује њихову отпорност на болести и виталност уопште.

Ово је занимљиво! Према најоптимистичнијим процјенама, број свјетске популације Далекоисточног леопарда не прелази 40 животиња, од којих већина живи у Приморју (око 30), а мање у Кини (не више од 10).

Тренутно се амурски леопард чува у резервату Леопард и резервату Кедроваиа Пад.

Погледајте видео: Леопард решил добыть себе рыбки на обед (Јун 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org