Животиње

Афрички ној

Pin
Send
Share
Send
Send


Највећа птица на свету је афрички ној. И морам рећи да ове птице расту заиста импресивне величине. Одрасли ној може бити висок до 2,7 м, а тежак је око 156 кг. Али не само велика величина ноја привлачи пажњу на њега, већ и његов начин бриге за даму, излегање, а затим подизање потомства и мноштво других занимљивих особина.

Више о нојевима и њиховим навикама, рећи ћемо у овом чланку.

Где и како се насељавају афрички нојеви

Афрички ној живи на врелом континенту у области саване и полу-пустиње, са обе стране екватора. Цијели живот мушки остаје вјеран једној доминантној женки. Али пошто је он, упркос томе, полигаман, његова породица у правилу укључује неколико других представника слабијег пола, међу којима он издваја своју "даму срца". Овако једна нојска породица маршира преко саване: мушкарац, доминантна женка, неколико жена по рангу и ној.

Често можете видјети како ове дивне птице пасу зебрама или антилопама, чинећи дуга путовања с њима преко равница. Артиодактили их не одводе, јер они, због свог одличног вида и високог раста, могу да виде грабљивца који се креће на великој удаљености - до 5 км.

У случају опасности, емитујући упозоравајући звук, ова огромна птица трчи (а брзина ноја у случају опасности досеже 70 км / х). Стадо, које је птица упозорила, такође је разбацано. Значи да је такав сентинел хербивор веома користан!

Мало о снази ноја

Ној не воли да се сусреће са опасношћу, али је немогуће да га сматрамо кукавичавим, јер ако се птица још мора суочити са лавом или другим нападачем, у борби се показује као храбри ратник. Чврсте нојеве ноге су одлично оружје. Један ударац таквог екстремитета је довољан да озбиљно повреди, или чак убије лава или разбије дебело дрво дебла.

Не, нојева птица не скрива главу у песку. Она се само опрезно удаљава од опасности, па чак и онда само у периоду изван гнијежђења. И током гнијежђења или ако је немогуће избјећи судар, он испуњава све као прави ратник. Ној туће перје и почиње да се креће према непријатељу, а ако му не буде довољно среће да побегне, он ће бити гажен! Вероватно зато сви грабежљивци покушавају да избегну сусрете са овом птицом, јер се држе од ноја на пристојној удаљености.

Ној - птица која не лети

Ној не може да лети - то је добро позната чињеница. Тако наручена природа. Његови мишићи су слабо развијени у торакалном подручју, крила су неразвијена, а перја нојева, коврчава и лабава, не формирају чврсто затворене круте плоче-плугове. Његов костур није пнеуматски.

Али ова птица трчи брже од коња! Њене дуге ноге су савршено прикладне за ходање на велике удаљености и трчање. Већ у једном месецу, брзина ноја може да достигне 50 км / х. Носач који трчи изводи кораке, сваки до 4 м дугачак и, ако је потребно, може направити оштар заокрет, не смањујући брзину, па чак и ширити се по земљи.

Иначе, број прстију афричког ноја му помаже у процесу ходања. Прсти птице су спљоштени, са подлошцима на табанима. Осим тога, постоје само два, а веома наликују меканом копиту камиље. Није ни чудо да се реч "ноја" преводи са грчког као "врабац-камила". Већи од прстију птице је снабдевен нечим сличним и канџи и копи - птица се ослања на њу током трчања.

Опис птица и карактеристика

Име ноја у биологији се са грчког језика преводи дословно, као „врабац-камила“.

Ово име је због вањских особина ноја: слично камилиним очима и двама прстима, као и присуству штеточина.

И то је упоређено са врапцем, очигледно, због малих и неразвијених крила.

Ово је јединствена птица, неспособна да лети и нема кобилицу. Осим тога, афрички ној има само два прста, што га чини јединственим и за класу птица.

Раст великог узорка афричког ноја досеже висину од 2,7 метара и тежи 156 килограма. Истовремено, обични појединци теже око 50 килограма. Женке су мало мање од мужјака у величини. Ној нема пнеуматски костур, не рачунајући фемур. Завршеци стидних костију ове животиње су спојени и формирају затворену карлицу. Ово је такође неуобичајено за остале птице.

Опис афричког нојца:

  1. Буилд стронг.
  2. Врат је дуг и издужен.
  3. Глава је мала, спљоштена форма.
  4. Рачун је широк, па чак и са меким ткивом рогова.
  5. Очи су велике са дугим трепавицама које расту на горњем капку.
  6. Потпуно одсутна кобилица, карактеристична за остале птице.
  7. Грудна кост је слабо развијена, на њој је кукурузни калус.
  8. Крила су неразвијена, сваки има два прста са оштрим канџама.
  9. Ноге су дуге и врло јаке, са развијеним мишићима.
  10. На свакој нози налазе се два прста, од којих само један има копито, које је носач током трчања.
  11. Перје је прилично униформно, лабаво.
  12. Пера на глави, врату и ногама недостаје, али постоји кратка нога.

Перје има примитивну структуру - браде од перја готово да нису међусобно повезане, не стварају крило. Беаутифул феатхерс иу великим количинама:

  1. 16 перје првог лета,
  2. 20-23 крилата пера другог реда,
  3. 50–60 репова перја.

Мужјаци и женке се лако разликују. Одрасли мужјаци имају црно перје, а реп и крила су бијели. Женке мање светле - Перје су сивкасто-бијеле боје, реп и крила су сивобијела.

Афричка храна за ној

Јесте омнивороус бирд, али млади воле да једу храну за животиње, а одрасле са вегетацијом.

У основи, дијета укључује: траву, разне биљке, цвијеће, воће.

Али они нису ограничени само на вегетаријанску храну, већ и на инсекте, гуштере, глодаре и разне мрвице.

Ове птице не могу жвакати храну и зато једу песак и ситно камење да би помогли у процесу варења. Дешава се да апсорбују и апсолутно не јестиве предмете: пластичне, металне, траке. Нојеви не могу јести неколико дана, а такође, као и камиле, дуже време без воде. Имају довољно течности добијене из зелених биљака. Али, ако се вода појави у близини ноја, онда он много пије. Такође, нојеви воле да пливају.

Где живе нојеви

Где живе нојеви? њихова домовина је Африка. Афрички ној преферира да се насели на отвореним травнатим равницама или у полу-пустињи, које се углавном налазе на северу и југу од шуме екватора. Нојеви живе у породицама које се састоје од једног одраслог мушкарца, четири или пет женки и потомака. Величина породице може досећи 20-30 птица.

А ако говоримо о малолетницима на југу, они понекад живе у групама од стотине птица.

Нојеви су често раме уз раме са пашњацима зебри или антилопа. Ове врсте животиња се обично односе једна на другу и заједно лутају територијама. Пошто су нојеви високи и имају добар вид, могу да виде грабежљивце из далека који прете стаду. Када птица види претњу, она брзо почиње да бежи, брзина ноја често достиже 60–70 километара на сат.

Друге животиње, након што су видели такву реакцију, често успевају да побегну од предатора, али њихова брзина је обично неупоредива са овим птицама. И такође, ној може драматично да промени смер кретања, без смањења брзине. Пилићи трче брзином од 50 километара на сат готово истом брзином као и одрасле птице.

Узгој и младунци

Стријети улазе старости 2-4 године. Сваки мушкарац у време када је то урадио штити своју територију изузетно опрезно. Ова територија може заузимати од 2 до 15 квадратних километара. Сви могући такмичари ће немилосрдно бити отјерани од њега. Боја врата и удова код мужјака постаје јарко црвена. Да би привукао женке, мужјак се спушта на кољена и почиње интензивно ударати крилима, савијајући врат назад и тресући главу о леђа.

И мушкарци праве звукове сиктања и трубе, скупљајући зрак у гушавост и гурајући је у једњак.

Ово је полигамна птица. Главни мужјак може да се пари са свим женкама из њеног харема, али само једна доминантна женка ће бити његов партнер и она ће се размножавати. Када је дошло до парења, мужјак копа гнездо на песку, дубине 30–60 центиметара. Тамо ће све женке полагати јаја, што се дешава сваких пар дана.

Ној има највећа јаја свих птица, међутим, они су прилично мали за величину птичјег тела. Обично нојева јаја 15–21 центиметар дужине и око 13 центиметара у ширину. Егг тежи 1,5–2 кг - Ово је око 30 кокошјих јаја. Код полагања обично има 15-20 јаја за становнике северног и околног подручја 30 у становницима југа. У источноафричкој популацији нојева има 60 јаја у једном кревету.

Након што су сва јаја положена, главна женка јури друге од гнезда. Полажу јаја у средину. Даље кроз 30–45 дана инкубациони период, мушка и женска јаја излегу. У послијеподневним сатима женке се баве јајима, ноћу - мужјаком. Током дана, полагање такође загрева топлину сунца.

Негде сат времена пре излегања, пилић почиње да отвара љуску изнутра, ударајући је кљуном у једном тренутку. Направивши неколико таквих рупа, пилић избацује ово место и излази ван. Месо нојева рођено је већ добро развијено, са лаганим пиштољем на телу и тежином од око 1,2 килограма. Перје се појављују касније, а мали нојеви су сличнији по боји женкама, а особине мужјака се појављују тек у периоду од двије године.

Нојске кости су везане једна за другу, врло брзо се навикавају на пилиће из других породица. А ако се сретну две групе породица, биће веома тешко раздвојити пилиће. Стога, често постоје јата која се састоје од нојева различитих старости. Родитељи организују борбу за младунце и као резултат тога све побједнике одводе.

Острицх специес

Раније је било неколико врста нојева који су живели у Азији, Индији и југоисточној Европи. Ове животиње се спомињу од стране грчког историчара Ксенофона, који насељава пустињска подручја на Блиском истоку, западно од Еуфрата.

Затим је уследило неконтролисано уништавање птица, што је довело до снажног смањења њихове популације. Као и уништавање многих врста ових птица у потпуности. Тренутно постоји само једна врста, која укључује четири подврсте, све живе у Африци.

Нојска подврста:

  1. Ординари. Зове се Сјеверна Африка. Споља друга ћелава глава. По величини, највећа од свих врста. Могу достићи висину до 2,74 метара и тежине до 156 килограма. Њихови удови и врат су јарко црвени. Сада ова врста нојева живи у Камеруну, Сенегалу, Централноафричкој Републици и Чаду.
  2. Масаиски - живи у Источној Африци. Врат и удови су светли црвени током сезоне парења, а остатак времена је ружичаст.
  3. Сомали - понекад се сматра посебном врстом. Имају и ћелаву мрљу на глави, али боја врата и екстремитета је плавичасто-сива, док женке имају светло смеђе перје. Живе у јужној Етиопији, у Мосалију и на сјевероистоку Кеније. За разлику од других подврста, живе у паровима или појединачно.
  4. Јужно - сиво перје. Живи у југозападној Африци.

Природни непријатељи

Јаја ових птица сматрају се деликатесом у шакалима, хијенама и суповима. Предатори нападају пилиће: лавове, гепарде, хијене и леопарде. Но, ноја је веома јака птица, способна да се заузме за себе. Одрасли више воле да избегавају чак и највеће грабежљивце.

Нојеви живе дуго и њихова старост може досећи 75 година.

Али заједнички мит да су нојеви сакрили главе у песку је нетачан. Отишао је од чињенице да су те животиње често погнуте главе како би пронашле и прогутале каменчиће. Из даљине може изгледати да су заглавили главу у песак.

Опис пасмине

Афрички ној је веома моћна птица која има дугачак врат и ноге. Раст одрасле особе може прећи 2,5 метра, а тежина варира од 70 до 170 килограма. Глава ноја није пропорционална њеном телу. Мозак птице не прелази величину ораха, што утиче на његове менталне способности. Ној има веома развијен вид и слух. Дебло и реп су прекривени меким перјем. Глава, врат и горње ноге немају перје. Ноге су прекривене љускама.

Ноге афричког ноја су веома моћне и савршено прилагођене за трчање. На нози нојева су само два прста. Један од њих је носач и садржи канџу, захваљујући којој је боље приањање уз тло. Други прст има много мању величину и нема канџу, помаже птици да одржи равнотежу.

Карактеристике понашања

Што се тиче понашања, упркос малом мозгу, афрички ној је веома пажљив и пажљив. Током оброка, птица стално прегледава околину. Захваљујући одличном виду, ној може да види предатора у радијусу од једног километра. Ако ној осећа опасност, он одмах напушта место, бјежећи. Максимална брзина коју птица може досећи док трчи је 90 километара на сат.

Мале афричке ној полигамије. Током гнијежђења, мушке шапе копају рупу тако да женке могу тамо положити јаја. Сам мужјак инкубира јаја. У овом тренутку, женке настављају да полажу јаја у близини мужјака, што их затим пребацује у своју јаму. Једна женка у просјеку полаже по 6 јаја. У јами има од 15 до 25 јаја.

Циљеви оплемењивања

Многи пољопривредници су сретни да узгајају нојеве како би добили одлично месо, које је у једном тренутку било замјена за говедину 2000. године у Европи. Сваке године све више земаља увози месо нојева у асортиман продавница. Популарна су и нојева јаја, једно јаје тежи око један и по килограм.

За разлику од јаја других птица, афрички ној јаје има низак индекс холестерола, што му омогућава да га једу сви људи.

Љуска нојевог јаја се често користи у производњи разних сувенира. Пољопривредници су више од продаје нојева кожа за израду обуће и прибора. Кожа птице је издржљива, отпорна на воду и има јединствену текстуру. Продавањем само једне коже може се вратити цијели посао узгоја нојева.

Са једним нојем можете добити просечно 10 килограма масти, који се користи у производњи козметичких крема, балзама, разних сапуна и терапеутских масти. Нојска пера се такође може продавати на тржишту, међутим, њихова потражња није тако велика.

Значајке узгоја и расте код куће

Да би се почело узгајање афричких нојева, потребно је набавити велику просторију у којој ће се инкубирати јаја. Период инкубације зависи од величине јајета и дебљине његове љуске.

Сада на тржишту постоји велики број различитих ормара за инкубацију јаја, али најбољи инкубатори су ормарићи са два одељења, од којих је један неопходан за инкубацију, а други за излегање. Да би инкубација била успешна, морате пажљиво одабрати јаја.

Током инкубације, потребно је јаје да се окреће у интервалима од 6 дана. Међутим, треба имати на уму да јаја треба да се додирују само у једнократним рукавицама, јер шкољка није заштићена ни са чим и инфекција пилића је могућа. Важан фактор у инкубацији је одржавање оптималне температуре и влажности. Најпогоднија температура је 36 степени, а влажност 27%.

Гнијезде рођене у свијету имају димензије не веће од 20 центиметара. Међутим, они расту веома брзо. Док не достигне ознаку раста од једног и по метра, нојеви расту за центиметар дневно. У првих неколико дана живота, пилићима се не препоручује да дају било какву храну или пиће.

Након неколико дана, препоручљиво је да афричке нојице почну да дају воду и листове дјетелине. Током првог месеца препоручује се хранити пилиће мешаном храном мешаном са листовима детелине. У другом и трећем мјесецу живота, храна за нојеве се храни мешавином сточне хране и свјежег сира, додају се кухана јаја, кукуруз и пшеница.

Љети се нојевима може дати трава, у јесен - коријење, а зими - силажа.

Услови притвора и неге

Разликују се следећи системи за држање нојева:

  1. Интензивно. Према принципу сточарства. Целокупан начин живота нојева обезбеђује особље фарме. У овом случају, једна женка је додељена једном одраслом мушкарцу. Овај метод чувања је ефикасан у почетним фазама узгоја афричког ноја.
  2. Опсежна. Имитира постојање ноја у дивљини, односно, сви услови су што је могуће ближе животу афричког ноја у дивљини. Предност овог типа садржаја је да се женка може парити с неколико мужјака, што ће повећати укупан број јаја.
  3. Полу-интензивно. Комбинација два претходна система.

Для разведения африканских страусов требуется подготовить вольер, содержащий в себе не менее 40 м2 земли на каждую птицу. Зимой большую часть времени птицы пребывают в помещении, поэтому необходимо будет проводить частые уборки. Летом же, наоборот, страусы обитают в открытых загонах.

Страусы обладают отличным иммунитетом. Среди всех возможных болезней чаще всего встречаются расстройства ЖКТ и респираторные заболевания.

Да би се подржао имуни систем афричког ноја, неопходно је извршити вакцинацију, посебну пажњу посветити санитарним стандардима и дезинфиковати просторије на време.

Пилићи нојеви су веома подложни грипу. Стога, да би се пилић заштитио од могуће болести, потребно је заштитити га од контакта са одраслом птицом док не достигне шест мјесеци.

Један од честих узрока смрти ноја је улазак страног тела у респираторни тракт. Такође, ној је једина птица која је подложна антраксу.

Опасни носиоци многих болести су голубови, па морате покушати да не допустите голубовима да уђу у оловку до нојева.

Тренутно је узгој афричких нојева веома занимљива активност. Међутим, треба схватити да ће то захтијевати не само финанцијска улагања, већ и огромну снагу и знање.

Како изгледа афрички ној?

Како изгледа афрички ној, вероватно никоме није тајна - то је густа птица са дугачким вратом без пера који је окруњен спљоштеном малом главом са великим очима и кљуном.

Кљун је мекан, украшен горњим делом рожнатог раста. Не можете игнорисати велике очи ноја, длакаве са дугим трепавицама. Свака од њих, иначе, има волумен једнак мозгу ове птице.

Код мужјака, перје је светлије него код женки, које су украшене сиво-смеђим перјем са прљавим белим врховима на репу и крилима. А њихови кавалири могу се похвалити црним "реповима" са светлим белим перјем на крилима и репу.

Различите подврсте афричког нојева углавном се разликују по боји врата, ногу, величини и неким биолошким особинама: броју јаја у гнијезду, присутности или одсутности легла, те структури јаја.

Како ној ствара харем

Током периода парења, афрички ној чини себе харемом. Шири крила, пушта перје и полако клечи. Затим баца главу назад и трља је по леђима - такав „циган“ не оставља равнодушне жене које допуштају да буду покривене и постају чланови једне породице.

Истина, у овом харему ће постојати једна “Прва дама” - доминантна жена, коју ној бира једном за свога живота. А остатак харема женки се може мијењати с времена на вријеме. "Прва дама", наравно, не заборавља да повремено демонстрира ко је овде шеф, дајући батине својим ближњима.

У породици нојева лако можете одредити ранг сваког од њих. Пред њом је отац саме породице, његова “дама срца” прати га са високо подигнутом главом, а остали самочки и млади га прате, савијајући главе.

Брзина ноја није њена једина особина.

Нојске птице леже у једном гнезду, које ће мужјак копати у земљу или песак. Као резултат тога, до 30 њих се регрутује тамо, а међу нојевима који живе у источној Африци, до 60. Истина, доминантна женка осигурава да се њена јаја налазе у средишту квачила, а остатак око. Тако функционише закон опстанка на рачун бројева.

Нојско јаје је највеће на свету (24 пута је веће од пилића), али ако га упоредимо са величином саме кокоши, онда је она најмања! Ево таквог инцидента!

Доминантни ноја седи на квачилу поподне. Он служи као оригинални регенератор за јаја, спречавајући их да прокувају под топлотом од 50 степени. Ноћу, мушкарац се пење на њих да их спаси од хипотермије.

Како се развијају нојеви

Црни афрички нојеви се рађају након 40 дана јаког, покривени смеђим, чекињама које стрше у свим смјеровима, а пилићи у правилу извагају око 1,2 кг. Врло брзо науче да схвате како и шта могу јести, а за неколико мјесеци их замјењују перјем попут мајчине, али не напуштају своју породицу још двије године.

Истина, ако се у савани путеви две породице крижају са страуситима, онда ће сваки од њих покушати да ухвати малишане за себе и привеже их свом леглу. Због тога постоје породице у којима се регрутује до 300 телади различитих узраста.

Годину дана касније, нојева птица је спремна за независност, али ће неко вријеме живјети са својом браћом и сестрама у истом стаду. Док не дође време да плеше свој невероватни брачни плес пред дамом.

Ему није ној!

Сада идемо из Африке у Аустралију. На овом континенту и на острву Тасманији, птица ему је врло слична афричком ноју. Све до 80-их година прошлог века сматрало се да је био рођак нојева. Али онда је њихова класификација ревидирана, и сада припадају Цасуар-овој јединици.

После ноја је друга највећа птица. По висини расте до 180 цм и тежи до 55 кг. И споља, ему је сличан описаној птици, иако је тело више компримовано са стране и изгледа здепасто, а ноге и врат су краћи, што, успут, прави потпуно другачији утисак.

Ему (назват ћемо га старим) има црно-смеђу боју перја, а глава и врат су црни. Само специјалисти могу разликовати мужјаке од женки у тим птицама, па чак и током сезоне парења.

Ему такође зна да трчи

Ему има атипичну перјаницу која помаже птици да буде активна чак иу подне. Перје имају длакаву структуру и извана наликују на вуну. Дакле, ако тело емуа, украшено дугим перјем, изгледа као жива хумка, онда су на врату и глави птице коврчаве и кратке.

Попут афричког ноја, има прилично дуге јаке ноге. Само ему, они су наоружани не са два, већ са три трофаланшка прста. Брзина ноја у случају опасности достиже 50 км / х, али таленти птица нису ограничени на ово. И даље плута на води и, упркос својој тежини, може пливати прилично дуго.

Како се узгаја ему

Емус једе углавном биљну храну - траву, корење, бобице и семена. Истина, у тренуцима глади, птице не презиру инсекте. Пошто ему нема зуби, они, као и афрички нојеви, присиљени су да прогутају мале каменчиће тако да се храна која је ушла у пробавни систем може даље сломити.

Емуси у природи практично немају непријатеља, па живе у малим породицама - од двије до пет птица. У таквој породици, један мушкарац и неколико жена. Емус мужјаци су велики тате. Они преузимају на себе читав терет бриге за потомство, почевши од тренутка када женка положи неколико јаја у рупу коју су ископали.

Чињеница је да, попут афричких нојева, они пазе на све даме из свог чопора, тако да од њих готово истодобно долази вријеме за полагање јаја. И да одгоде њихове женке се шаљу у гнијездо, што је показало просца. И тако се испоставља да до 25 јаја из различитих женки заврши на једном месту. Ему јаје је велико, тамно зелено, прекривено дебелом љуском.

Ему мушки изводи родитељски подвиг

Само мужјак се бави инкубацијом јаја за ему. Он поставља гнијездо, а жена га напушта чим се сва јаја положе. Ваљање траје до 56 дана. И нико не замењује мушкарца. Понекад допушта себи да устане да испружи ноге, да се шета око гнезда или оде да пије воду и поједе лист или траву дуж пута. Ова дијета је сретан отац ограничен.

Ему губи током инкубације и до 15% своје тежине, али то их не спречава да буду пажљиви и брижни тате, када након 2 месеца имају светло пјегаве и пахуљасте бебе.

Нојима се не пријети изумирање

Љепота перја и трајност коже ових птица готово су довели до тога да их чак ни чувена брзина ноја у случају опасности више није спасила. они су немилосрдно истребљени. Тако су 1966. године врсте птица на Блиском истоку идентификоване као изумрле.

Али, с обзиром на то да је од краја КСИКС. њихов узгој је почео на фармама, укупан број нојева не угрожава ништа друго. Узгајају се у скоро педесет земаља широм свијета, без обзира на климу.

Ова птица је у свом садржају непретенциозна, издржава велике температурне разлике и, према мишљењу стручњака, њено месо личи на укус мршавог меса, да не спомињемо јаку и лепу кожу која се прави за разне производе, и јаја (кајгана од једног ноја) јело од двадесет кокошјих јаја).

Перје птица се не повлачи и два пута годишње се реже близу површине коже. За ову процедуру, успут, прикладни су само заслужни два, трогодишњи мушкарци и старији. Код млађих појединаца, перје нема комерцијалну вриједност.

Острицх Десцриптион

Афрички нојеви су тренутно једини чланови породице Ној.. Највећа птица без летења налази се у дивљини, али је и добро узгојена у заточеништву, па је постала изузетно популарна на бројним фармама нојева.

Изглед

Афрички нојеви су највећи од свих савремених птица. Максимална висина одрасле особе достиже 2,7 м, с масом тијела до 155-156 кг. Нојеви имају густо тијело, дуги врат и малу величину, спљоштену главу. Врло мекан птичји кљун је раван и раван, са врстом рожнате "канџе" у подручју горње доње чељусти.

Очи су прилично велике, са дебелим и релативно дугим трепавицама, које се налазе само на горњем капку. Птица визија се развија савршено. Вањски слушни отвори су веома видљиви на глави, због слабог перја, а по облику наликују малим и уредним ушима.

Ово је занимљиво! Карактеристична одлика представника афричке врсте нојева је апсолутно одсуство кобилице, као и неразвијених мишића у пределу грудног коша. Скелет птице која не лети, са изузетком фемура, није пнеуматски.

Крила афричког ноја су недовољно развијена, са паром релативно великих прстију који завршавају остругом или канџама. Стражњи удови птице која не лети је јака и дуга, са два прста. Један од прстију завршава осебујним копљем рога, на којем се ној налази у процесу трчања.

Афрички нојеви имају лабаво и коврчаво, а поприлично бујно перје. Перје се налазе на целој површини тела више или мање равномерно, а птерилије су потпуно одсутне. Структура перја је примитивна:

  • браде скоро неповезане једна са другом,
  • недостатак формирања густих ламеларних вентилатора.

Важно је! Ноја нема гушавост, а подручје врата је невјеројатно растезљиво, што омогућава да птица прогута цијели довољно велики плен.

Подручје главе, бедра и врат птице без летова немају перје. На грудима ноја налази се и голог кожасто подручје или такозвани "кукурузни калус", који служи као потпора за птицу у лежећем положају. Одрасли мужјак има основно црно перје, као и реп и крила бијеле боје. Женке су примјетно мање од мужјака, а карактеризира их једнолично тупа боја, која је представљена сивкасто-смеђим тоновима, бијелим перјем на крилима и репном дијелу.

Начин живота

Нојеви преферирају да буду у заједнички корисној заједници са зебрама и антилопама, стога, пратећи такве животиње, птице које не лете лако мигрирају. Захваљујући добром виду и прилично великом расту, представници свих нојских подврста су први који уочавају природне непријатеље и врло брзо дају сигнал о непосредној опасности за друге животиње.

Уплашени чланови породице нојева гласно вриште и могу да достигну брзину трчања до 65-70 км или више. У исто време, дужина корака одрасле птице је 4,0 м. Мале стражњице већ у једном месецу старости лако достижу брзине до 45-50 км на сат, без смањења чак и са оштрим завојима.

Изван сезоне парења, афрички нојеви имају тенденцију да се држе у прилично малим јатима, или такозваним "породицама", које се састоје од једног одраслог мушкарца, неколико пилића и четири или пет женки.

Ово је занимљиво! Широко је распрострањено уверење да су, када се плаше, нојеви закопали главе у песак, није у реду. Заправо, велика птица једноставно лови главу до земље да би прогутала шљунак или песак да би побољшала пробавни процес.

Нојеви показују активност углавном са почетком сумрака, ау веома интензивним подневним врућинама и ноћу, такве птице се често одмарају. Ноћни сан представника афричке подврсте нојева укључује кратке периоде дубоког сна, током којих птице леже на земљи и истежу вратове, као и дуге периоде тзв. Полусна, након чега слиједи сједење с затвореним очима и високим вратом.

Хибернатион

Афрички нојеви су способни да одлично издрже зимски период на територији средње зоне наше земље, што је узроковано прилично бујним перјем и урођеним одличним здрављем. Када се држе у заточеништву, подигнуте су посебне изоловане живинарске куће за такве птице, а младе стоке рођене током зимског периода су тврђе и издржљивије од птица које се узгајају током лета.

Нојска подврста

Афрички ној представља северноафричка, масајска, јужна и сомалијска подврста, као и изумрле подврсте: сиријски, или арапски, или ној алеппо (Струтхио саем сириасус).

Важно је! Јато нојева се одликује одсуством константног и стабилног састава, али га карактерише строга хијерархија, тако да појединци вишег ранга увијек држе врат и реп усправно, а слабије птице - у нагнутом положају.

Заједнички ној (Струтхио цамелус цамелус)

Ова подврста се одликује присуством видљиве ћелавости на глави и највећа је до сада. Максимални раст одраслих птица достиже 2,73-2,74 м, тежине до 155-156 кг. Удови нојева и подручја врата имају интензивну црвену боју. Љуска јајета је прекривена танким зракама пора, формирајући облик звијезде.

Сомалијски ној (Струтхио цамелус молибдопханес)

У складу са резултатима истраживања митохондријске ДНК, ова подврста се често сматра независном врстом. Мужјаци имају исту ћелавост у глави, као и сви припадници заједничког ноја, али за врат и екстремитете карактеристична је присутност плавичасто-сиве коже. Сомалијске женке нојева имају посебно светло смеђе перје.

Масајски ној (Струтхио цамелус массаицус)

Не превише распрострањен становник територије Источне Африке нема значајних разлика у односу на друге представнике афричког ноја, али подручја око врата и екстремитета током сезоне парења добијају веома светлу и интензивну црвену боју. Изван ове сезоне, птице имају не превише приметну ружичасту боју.

Јужни ној (Струтхио цамелус аустралис)

Један од подврста афричког ноја. Ова птица без летења карактерише прилично велика величина, а разликује се и по сивкастој боји перја на врату и удовима. Зреле женке ове подврсте значајно су мање од одраслих мушкараца.

Сиријски ној (Струтхиоцамелуссириацус)

Изгубљена афричка подстицаја нојева средином двадесетог века. Раније је ова подврста била прилично честа у сјевероисточном дијелу афричких земаља. Релативна подврста сиријског ноја се сматра нојем, који је изабран да се поново насели у Саудијској Арабији. Сиријски нојеви нађени су у пустињским зонама Саудијске Арабије.

Хабитат

Раније су заједнички или северноафрички нојеви живели на великом подручју, које је покривало сјеверни и западни дио афричког континента. Птица се састала из Уганде у Етиопију, из Алжира у Египат, покривајући територију многих западноафричких земаља, укључујући Сенегал и Мауританију.

До данас, станишта ове подврсте значајно су се смањила, тако да сада обични нојеви живе само у неким афричким земљама, укључујући Камерун, Чад, Централноафричка Република и Сенегал.

Сомалијски ној живи у јужној Етиопији, у сјевероисточној Кенији, као иу Сомалији, гдје су локално становништво назвали птицу "Гоиао". Ова подврста преферира свјежи или појединачни живот. Масајски нојеви се налазе у јужној Кенији, у источној Танзанији, као иу Етиопији и јужној Сомалији. Подручје јужних подврста афричког ноја налази се у југозападном дијелу Африке. Јужни нојеви се налазе у Намибији и Замбији, чести су у Зимбабвеу, као иу Боцвани и Анголи. Ова подврста живи јужно од ријека Кунене и Замбези.

Природни непријатељи

Нојска јаја су ловили многи предатори, укључујући шакале, одрасле хијене и сакупљаче. На примјер, лешинари хватају велики и оштар камен кљуном, који неколико пута баца ној јаје на врх, узрокујући пуцање љуске.

Младе, недавно настале рибе често нападају и лавови, леопарди и гепарди. Као што показују бројна запажања, највећи природни губици у популацији афричког ноја посматрају се искључиво током инкубације јаја, као и током узгоја младих.

Ово је занимљиво! Веома је добро познато, па чак и документовано, случајеви када је одбрана одраслог ноја са једним снажним ударцем стопала наносила смртну рану тако великим предаторима као што су лавови.

Тем не менее, не следует думать, что страусы являются слишком пугливыми птицами. Взрослые особи сильные и могут быть достаточно агрессивными, поэтому вполне способны постоять при необходимости не только за себя и своих собратьев, но также легко защитить свое потомство. Разозленные страусы, не задумываясь, могут нападать на людей, посягнувших на охраняемую территорию.

Рацион страуса

Обычный пищевой рацион страусов представлен растительностью в виде всевозможных побегов, цветов, семян или плодов. Понекад, птице које не лете, такође могу јести неке мале животиње, укључујући инсекте као што су скакавци, гмизавци или глодари. Одрасли се понекад хране остацима земље која једе или летећим грабежљивцима. Млади нојеви преферирају да једу само храну животињског поријекла.

Када се држи у заробљеништву, један одрасли ној троши око 3,5-3,6 кг хране дневно. За потпуни процес варења, птице ове врсте гутају мале шљунке или друге тврде предмете, што је узроковано потпуним одсуством зуба у устима.

Између осталог, ној - птица је невероватно издржљива, тако да може доста дуго без воде за пиће. У овом случају, тело прима довољну количину влаге из поједене вегетације. Ипак, нојеви спадају у категорију птица које воле воду, па се повремено врло радо купају.

Репродукција и потомство

Са почетком сезоне парења, афрички ној је у стању да заузме одређено подручје, чија је укупна површина неколико километара. Током овог периода, бојење ногу и врата птице постаје веома светло. Мужјацима није дозвољен улазак у заштићено подручје, али је приступ женки таквим “чуваром” добродошао.

Пубертетски нојеви досежу старост од три године. Током периода ривалства за поседовање зреле жене, одрасли мужјаци ноја праве веома оригиналне сиктирајуће или карактеристичне звуке трубе. Након што се у птичјој крави сакупи значајна количина ваздуха, мушкарац је прилично оштро гура према једњаку, што доводи до стварања уринарног урликања, помало налик на лављег режања.

Нојеви спадају у категорију полигамних птица, па се доминантни мужјаци спајају са свим женкама које улазе у харем. Међутим, парови се збрајају са доминантном женском особом, што је веома важно за инкубацију. Процес парења завршава копањем гнијезда у пијеску, чија је дубина 30-60 цм, а јаја се у таквом мушком гнијезду полажу од стране свих женки.

Ово је занимљиво! Просечна дужина јаја варира у распону од 15-21 цм са ширином од 12-13 цм и максималном тежином од највише 1.5-2.0 кг. Просечна дебљина љуске јаја је 0.5-0.6 мм, а њена текстура може варирати од сјајне сјајне површине до мат типа са порама.

Период инкубације је у просеку 35-45 дана. Ноћу, квачило се излегло искључиво од мужјака афричког ноја, а током дана алтернативна дужност обављају женке, које се одликују покровитељском бојом, спајањем са пустињским пејзажом.

Понекад током дана, одрасла птица оставља квачило потпуно без надзора, а загрева се само природном сунчевом топлотом. У популацијама које се разликују у превише женки, у гнијезду се налази велики број јаја, од којих су нека лишена инкубације, те су стога одбачена.

Око сат времена прије рођења пилића, ној почиње да отвара љуску од јаја изнутра, одмарајући се на њој са својим ширим удовима и методично испуштајући кљун да формира малу рупу. Након што је направљено неколико таквих рупа, пилић с великом снагом удара их затиљком.

Зато готово сва новорођена меса нојева често имају значајне хематоме у подручју главе. Након што су пилићи рођени, сва неживотна јаја су немилосрдно уништена од одраслих нојева, а летеће мушице служе као одлична храна за новорођенчад.

Новорођена нојева птица виђена, добро развијена, прекривена светлошћу. Просечна тежина пилића је око 1,1-1,2 кг. Већ другог дана после рођења нојеви напуштају гнездо и одлазе са родитељима у потрагу за храном. Током прва два месеца, пилићи су прекривени црним и жућкастим чекињама, а паријетална површина се разликује по боју опеке.

Ово је занимљиво! Активна сезона парења нојева у влажним подручјима траје од јуна до средине октобра, а птице које живе у пустињским подручјима могу да се размножавају током целе године.

Временом се сва страусита прекрије правим, пахуљастим перјем карактеристичне подврсте боје. Мужјаци и женке се хватају међусобно, борећи се за право даље бриге за легло, што је због полигамије таквих птица. Женке представника афричких подврста нојева задржавају своју продуктивност четврт века, а мушкарци око четрдесет година.

Становништво и статус врста

Средином деветнаестог века, нојеви су почели да се чувају на многим фармама, што је омогућило да се оштро смањена популација тако велике птице која није летела преживи до нашег времена. До данас, више од педесет држава, може се похвалити присуством посебних фарми које се активно баве узгојем нојева.

Поред очувања популације, основна сврха узгоја нојева у заточеништву је да се добије веома скупа кожа и перје, као и укусно и храњиво месо, помало као традиционална говедина. Нојеви живе довољно дуго, а под повољним условима су прилично способни да живе до старости 70-80 година. Због садржаја масе у заточеништву, ризик од потпуног изумирања такве птице је тренутно минималан.

Нојска припрема

Спомињање припитомљавања нојева датирано је 1650. године пре нове ере, када су тако велике птице навикле на територију древног Египта. Међутим, прва фарма нојева појавила се у деветнаестом веку у Јужној Америци, након чега су птице које нису летеле узгајане у афричким земљама и Северној Америци, као иу јужној Европи. Када се држе у заточеништву, представници афричких нојева су врло непретенциозни и невјеројатно издржљиви.

Дивљи нојеви који живе у афричким земљама, лако се аклиматизују, чак иу северним регионима наше земље. Захваљујући таквој непретенциозности, кућно одржавање представника породице

Ној је све популарнији. Међутим, мора се имати на уму да су све подврсте афричког ноја веома осјетљиве на оштре температурне флуктуације, али су у стању да издрже ниске температуре до минус 30 о Ц. Уз негативан утицај промаје или сусњежице, птица може да се разболи и умре.

Домаћи нојеви су свеједи птице, тако да нема посебних потешкоћа у изради дијете за исхрану. Афрички нојеви једу доста. Дневна количина хране по одраслој особи износи око 5,5-6,0 кг хране, укључујући зелене и житарице, коренске усеве и воће, као и посебне витаминско-минералне комплексе. Када се узгаја млада стока, потребно је фокусирати се на протеинске хранилице које стимулишу главне процесе раста.

Хранидбени оброк родитељског јата прилагођава се у зависности од продуктивног и непродуктивног периода. Стандардни сет главних хранива за домаћи ној:

  • кукурузна каша или кукурузно зрно,
  • пшеница у облику прилично мрвљивог каше,
  • јечам и зобену кашу,
  • нарезане зеље у облику коприве, луцерке, детелине, грашка и пасуља,
  • резано витаминско сено из детелине, луцерке и ливадског биља,
  • трава
  • коријенски усеви и усеви гомоља у облику шаргарепе, кромпира, репе и млевених крушака,
  • млечни производи у облику јогурта, свјежег сира, млијека и текућег отпада из производње маслаца, т
  • скоро све врсте некомерцијалне рибе,
  • месно-коштано брашно и рибље брашно,
  • сломљена јаја.

Ово је занимљиво! Данас је узгој нојева посебан део живинарске индустрије која се бави производњом меса, јаја и нојеве коже.

Перје с декоративним изгледом и ној масноћом, које има антихистаминско, протуупално и љековито својство, такођер су високо цијењене. Домаћи нојеви - активно развијајућа, перспективна и високо профитабилна индустрија.

Ној - опис, структура, карактеристике, фотографије. Како изгледа ној?

Афрички ној је јединствен у природи птица која не може да лети, нема кобилицу и има само два прста, што је такође изузетак у класи птица.

Као највеће птице на планети, велики појединци афричког ноја могу се похвалити растом од 2,7 метара и импресивном тежином до 156 кг. Међутим, просечна тежина ноја у просеку је око 50 кг, док су мужјаци нешто већи од женки.

Нојски скелет није пнеуматски, са изузетком фемура. Крајеви стидних костију расту заједно и формирају затворену карлицу, што је такође неуобичајено за друге птице.

Автор фото: Мусеум оф Ветеринари Анатоми ФМВЗ УСП / Вагнер Соуза е Силва

Афрички нојеви се одликују густом конституцијом, врло издуженим вратом и малом главом спљоштеног облика, која завршава у равном, широком, равном кљуну, на којем се налази мекани рожнати раст. Ној има велике очи, а горњи капак је прошаран дугим, пахуљастим трепавицама.

Автор фото: Ввласенко

Автор фото: Донарреискоффер

Раст грудне кости, или кобилице, карактеристичан за представнике класе птица, потпуно је одсутан у нојевима, а сама грудна кост је слабо развијена. На његовој површини налази се густа површина дебеле коже - посебан кукурузни калус, који служи као потпора када птица лежи на тлу.

Фото: Диего Делсо

Предње ноге птице представљене су неразвијеним крилима, на сваком од њих су два прста која завршавају оштрим канџама. Задње ноге ноја су дуге, јаке и мишићаве, са два прста, а само један од њих на свом крају има својеврсно копито које служи као потпорањ током трчања.

Фото: Иатхин С Крисхнаппа

Фото: Скампетски

Орашасто перје је трошно и коврчаво, релативно равномјерно распоређено по површини тијела. Нема перја на глави, врату и ногама: прекривене су меканим, кратким доље.

Нојско перје се одликује примитивном структуром: њихове браде се практично не међусобно повезују и не формирају крило. Птице имају веома лепа пера и има их много: 16 примарних перја првог реда и од 20 до 23 другог реда, перо за управљање може бити од 50 до 60.

Фото: Ессдрас М Суарез / ЕМС Пхотограпхи

Автор фото: Боб-Нан

Врло је лако разликовати мушког ноја од жене. Перје одраслих мужјака је црно, а само реп и крила су обојени у бијело. Женке су прилично неупадљиве: њихова перја се одликују заштитном сивкасто-смеђом бојом, а крила и перје репа изгледају прљаво-бијело.

Аутор фотографија: Владимир Мотичка

Шта једе ној?

Ној је птица свеједа, и иако је дијета младих јединки претежно храна за животиње, одрасле птице се хране свим врстама вегетације. Њихова исхрана се састоји од биљака, избојака и семенки биљака, цвећа, јајника и плодова, укључујући и доста жилаве. Ипак, одрасли појединци су далеко од вегетаријанаца и, ако је могуће, неће одустати од разних инсеката, на пример скакаваца, као и гуштера, малих глодара и пали су у облику недовољно храњеног плена великих предатора. Нојеви немају за шта жвакати храну, зато једу песак и ситне облутке, а често и разне нејестиве предмете за побољшање варења: крхотине, комадиће пластике, метала, па чак и нокте. Такође, нојеви могу мирно да се крећу неколико дана.

Као и камиле, нојеви су способни да раде без воде дуго времена: имају довољно течности из конзумиране зелене масе биљака. Али добијајући приступ води, ној много пије и вољно. Са истим великим задовољством, нојеви се купају.

Врсте нојева, фотографија и име.

Током плеистоценске и плиоценске епохе постојало је неколико варијанти нојева које су живеле у западној и централној Азији, у Индији и јужним регионима источне Европе. У хроникама древног грчког историчара Ксенофона спомињу се ове птице, које настањују пустињски крајолик Блиског истока, западно од Еуфрата.

Неконтролисано истребљење птица довело је до оштрог смањења популације, а данас једина врста нојева укључује 4 преживеле подврсте које живе на просторима Африке. Испод је опис подврста афричког ноја.

  • Ординари или северноафрички ној (лат Струтхио цамелус цамелус) различите ћелаве главе. То је највећа подврста, чији раст достиже 2,74 метра, док је ној тежак до 156 кг. Удови и врат ноја обојени су интензивном црвеном бојом, а љуска јајета прекривена је танким зракама пора, формирајући звјездаст узорак. Раније су обични нојеви живјели у великом подручју које се простирало на сјеверу и западу афричког континента, од Етиопије и Уганде на југу подручја до Алжира и Египта на сјеверу, покривајући западноафричке земље, укључујући Мауританију и Сенегал. Ових дана значајно се смањило станиште ових птица, а сада заједнички нојеви живе у само неколико афричких земаља: Камерун, Чад, Централноафричка Република и Сенегал.

Мушки мужјак (северни афрички ној) (лат. Струтхио цамелус цамелус). Пхото би МатхКнигхт

Заједничка женка нојева (лат. Струтхио цамелус цамелус). Автор фото: לומי שטרית

  • Масаи острицх (лат Струтхио цамелус массаицус) - становник источне Африке (јужна Кенија, источна Танзанија, Етиопија, јужна Сомалија). Током сезоне парења, врат и удови су обојени интензивно црвеном бојом. Изван сезоне парења, розе су.

Масаи ноја (лат. Струтхио цамелус массаицус). Пхото би Ницор

Масај женка (лат. Струтхио цамелус массаицус). Фото: Невит Дилмен

  • Сомали острицх (лат Струтхио цамелус молибдопханес) на основу анализе митохондријске ДНК понекад се сматра посебном врстом. Мужјаци имају исту ћелаву главу као представници подврста уобичајених нојева, али њихов врат и удови имају плавичасто-сиву боју коже, а женке сомалијског ноја имају посебно светло смеђе перје. Сомалијски нојеви живе у јужној Етиопији, сјевероисточној Кенији и Сомалији, а локално становништво их назива лијепом ријечју "гоиио". Ова подврста нојева преферира да живи у паровима или појединачно.

Фото: Давид Биготт

  • Соутхерн Острицх (лат Струтхио цамелус аустралис) одликује се и сивом бојом перја врата и удова, а њен домет је испрекидан дуж југозападног дијела Африке. Ној се налази у Намибији, Замбији, Зимбабвеу, Анголи и Боцвани, живи јужно од ријека Замбези и Кунене.

Јужни мужски ноја (лат. Струтхио цамелус аустралис). Аутор фотографија: Бернард ДУПОНТ

Женка јужни ној (лат. Струтхио цамелус аустралис). Фото: Иатхин С Крисхнаппа

Репродукција нојева.

Пубертет нојева долази у доби од 2-4 године. Током симболичног периода, сваки мушкарац будно штити своју личну територију у радијусу од 2 до 15 квадратних километара и немилосрдно избацује конкуренте. Врат и удови садашњег мужјака постају јарко црвени, а да би привукли женке, падају на кољена, интензивно куцају крила, лукови се враћају назад и трљају се по леђима. Током ривалства за поседовање женке, мужјаци праве веома оригиналне трубе и сиктање. Након што је акумулирао више ваздуха у гушу, мушки ној изненада га гура у једњак, најављујући околину са неком врстом матерничног урликања, налик на ричућег лава.

Нојеви су полигамни, тако да доминантни мушки партнери са свим женкама харема, али чине пар искључиво са доминантном женском за каснију инкубацију потомства. Након парења, будући отац лично ископава гнијездо до дубине од 30-60 цм у пијеску, гдје све оплођене женке повремено полажу јаја, обављајући сличан поступак једном у два дана.

Автор фото: Алина Зиеновицз

Од птичје разноликости, нојеви имају највећа јаја, иако су, у односу на тијело, прилично мали. Просјечна величина јајета нојева је 15 до 21 цм дуга и око 13 цм широка. Тежина јаја досеже 1,5-2 кг, што је еквивалентно 25-35 јаја пилића. Дебљина љуске је око 0.6 мм, а њена боја је сламнато жута, понекад тамнија или, обрнуто, лакша. Код јаја положених од стране различитих женки, текстура љуске је различита и може бити сјајна и сјајна или матирана и порозна.

Автор фото: Раул654

Ној јаје у односу на јаја пилетине и препелице. Аутор фото: Раинер Зенз

У становницима сјеверног дијела ареала, заједничка квачила обично садржи од 15 до 20 јаја, на југу - око 30, у источноафричком становништву број јаја у гнијезду често досеже 50-60. Након што су јаја положена, доминантни женски ној натјера своје конкуренте да се повуку и ваљају њихова јаја у средину јаме, одређујући их по текстури љуске.

Период инкубације траје од 35 до 45 дана, ноћу само мужјак инкубира квачило, женке се измјењују током дана. Такав избор није случајан: због заштитне боје, женке остају непримећене на позадини пустињског пејзажа. Током дана зидање се понекад остави без надзора и загреје од сунца. Упркос опште бриге о родитељима, многе канџе умиру због недовољне инкубације. У популацијама где има превише женки, број јаја у квачилу може бити такав да мужјак не може физички да покрије сво потомство својим телом.

Сат времена пре него што се роди нојева риба, она почиње да отвара љуску јајета, почива са својим раширеним ногама на својим оштрим и тупим крајевима, и методички чекира кљун у једној тачки све док се не формира мала рупа. Таким образом, птенец проделывает несколько дырочек, а потом с силой бьет в это место затылком, поэтому страусята часто рождаются со значительными гематомами, имеющими свойство быстро проходить. Когда на свет появился последний птенец, взрослый страус безжалостно уничтожает нежизнеспособные яйца, лежащие с краю, и сразу же на пир собираются мухи, служащие кормом для птенцов.

Автор фото: Pries

Новорожденные страусята зрячие, хорошо развитые, их тельца покрывает легкий пушок, а вес составляет около 1,2 кг. Пилићи који су дошли на свијет лијепо се крећу и напуштају гнијездо већ сљедећег дана, одлазећи с родитељем у потрагу за храном. У прва два месеца, ној покрива црне и жуте чекиње, круна је опечане боје, а врат има прљаву белу боју са тамним уздужним пругама. Тек с временом они формирају права пера, а одећа свих пилића постаје слична боји перја женки. Мужјаци остусити добијају карактеристичну црну боју за одрасле само у другој години живота.

Преузето са сајта: ввв.реддит.цом

Нојске кости су веома причвршћене једна за другу, а ако су се сусреле двије групе пилића, оне се више не могу раздвојити, због чега у афричким саванама често постоје пчеле, које се састоје од страуса различитих узраста. Пошто су полигамне птице, мушкарац и жена започињу борбу између себе, а јачи родитељ се даље брине о леглу.

Автор фото: Магнус Манске

Непријатељи нојева у природи.

Шакали, хијене и ловци на лов на ној јаја. На пример, лешар хвата велики камен кљуном и баца га на врх јајета неколико пута док се не напукне. Лавови, гепарди, леопарди или хијене такође могу напасти пилиће.

Узалуд је мислити да су нојеви срамежљиве птице: у ствари, они су прилично агресивни и способни да устану за себе и своје потомство. Љутити ној, без оклевања, напастиће особу која је посегнула на његову територију, а чак се и зрели грабежљивци плаше одраслих птица. Случајеви су забиљежени када је обрањени ној с једним снажним ударцем у ногу смртно ранио одраслог лава.

Фото: Кевин Повер

Птице, сличне афричком ноју.

Постоји неколико врста птица које су врло сличне нојима. Али они не припадају породици нојева и рода нојева. Испод је кратак опис.

Дарвин Нанду исто смалл нанду или данди (лат Рхеа пенната) - Птица велике величине из реда нандообразних, породица нанду, род нанду. Перје птице је сиво или сиво-смеђе боје, на полеђини су бијеле мрље. Висина у леђима је око 90 цм, тежина варира између 15-25 кг. Дарвин Нанда живи у јужној Аргентини, укључујући Патагонију и јужне Анде, у Боливији, у Аргентини и на острву Тиерра дел Фуего.

Фото: ЦХУЦАО

Велики Нанду, обични Нандухе нортхерн нанду (лат Рхеа америцана) - птица која не лети из реда нандообразних, породица Нанду, рода Нанду. Типичан представник Јужне Америке. Живи у Аргентини и Боливији, у Бразилу, Парагвају и Уругвају. Висина великог нандуа до темецхка достиже 127-140 цм, тежина варира од 20 до 25 килограма или више. Боја перја је смеђе-сива, често међу птицама постоје албино узорци са белим перјем и светло плавим очима.

Аутор фотографија: Руфус46

Цасуар (лат Цасуариус) - голема птица, неспособна да лети. Припада пореклу цазуарских, породица цазуара, врста казуара. Научници су идентификовали три врсте царина. Појединци достигну висину од 150 цм са тежином до 80 кг. Карактеристична особина птице - врста шлема на глави. Глава и врат птице су обично без пера, боје перја на телу су црне, два типа имају светле "наушнице" различитих боја у врату. Казуци живе у шикарама Нове Гвинеје, у сјевероисточној Аустралији, а налазе се на острвима Ару, Мурук, Салавати, Иапен.

Фото: Мицхаел Сцхмид

Ему (лат Дромаиус новаехолландиае- велика птица без летења из реда цасуаридае, породица ему, род ему. У висини достиже 150-170 цм, а истовремено тежи од 45 до 55 кг. Боје перја сиво-браон. Ему је широко распрострањен скоро широм Аустралије.

Автор фото: Бењаминт444

Месо нојева

Афричко месо нојева је прилично користан производ, који је, према неким нутриционистима, прешао чак и популарну турску у смислу минималног холестерола са максималном количином протеина. Месо нојева има тамно црвену боју, има укус као телетина, кува веома брзо, али уз дуготрајну топлотну обраду може изгубити нежност и сочност. Месо нојева је веома цењено у земљама Азије и Европе, постајући добро познато јело међу познаваоцима укусне хране са егзотичним нотама. Укусне одреске, печење, хладне грицкалице, ћуфте се кувају из нојевог меса, куване, пирјане и печене. Мршаво месо афричког ноја садржи манган, калијум и гвожђе, богато је фосфором, витамином Б и никотинском киселином.

Да ли нојеви сакривају главе у песку?

Постоји погрешно мишљење да нојеви сакривају главе у песку, али не раде ништа слично. Појава овог мита промовисана је начином на који су птице стајале, погнуле главе на тло и гутале ситне облутке, потичући пробаву.

Такође, ној може испустити главу на пијесак након дугог периода. Птица нема снаге, па тако и лежи.

Погледајте видео: Pozovi M Ili ce on tebe - Africki noj, japanski bik, domaci auto. . (Може 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org