Животиње

Афрички саванин слон: на шта се храни и како живи

Pin
Send
Share
Send
Send


Слонови су увек изазивали и изазивали појачано интересовање за људе. Њихова огромна величина, снага и снага изазивају страх и поштовање. Слонови заузимају друго место у рангирању највећих сисара на свету. Да вас подсетим да је прво место заслужено добило плави кит.

Афрички саванин слон (лат. Локодонта африцана) (енг. Африцан слон)

С друге стране, највећи слонасти слон је афрички саванин слон, чија дужина тијела достиже 6-7,5 метара, а висина рамена 2,5-3,5 метара.

У свијету постоје само 3 врсте слонова, од којих 2 припадају роду афричких слонова (то су саване и шумски слонови), а 1 - азијском (индијски слон). Станиште афричких слонова је прилично велико - ово је читава територија која се налази јужно од пустиње Сахара. Али он има неку фрагментацију узроковану снажним смањењем броја ових животиња од КСИКС века. На пример, сада се слонови саване више не могу наћи у Гамбији, Бурундију и Мауританији. Углавном се налазе само у националним парковима и резерватима, гдје су сигурни.

Станиште афричког савана слона

Налазе се на било којој територији, без обзира на пејзаж. Главно је да је било довољно хране, воде и хлада да би се ове животиње спасиле од прегревања.

Афрички слонови су већи од индијских. Просечна тежина мужјака је 5 тона, женке 2,5-3 тона, али међу њима постоје прави гиганти високи до 4 метра и тежине 12 тона. Један такав слон је чак био уврштен у Гуиннессову књигу рекорда као највећи сисар на копну. Његова тежина је 12,24 тоне.

Али не само укупне димензије су заштитни знак ових 2 типа. Други важан параметар је величина и облик ушију. Афрички слонови су скоро 1,5–2 пута већи од индијских. Такве огромне уши обављају функцију неке врсте термостата. Велика површина и велики број капилара омогућава слону да се ослободи прегревања. Валови у врућем времену стварају проток ваздуха који значајно убрзава процес преноса топлоте.

Огромне уши

Само се слонови могу похвалити таквим чудесним органом као што је дебло, које је настало као резултат фузије носа и горње усне. Код афричких слонова дужина му је око 1,5 метара, а тежина је око 135 кг. Дебло се састоји од више од 40 хиљада мишића и не садржи једну кост, због чега је толико флексибилна и довољно јака. Његова главна сврха је набавка хране. Својом помоћи, слонови могу пипати и покупити прилично мале предмете. То му помаже да процес заврши на крају трупа.

На врху хора су видљива 2 мала процеса

Поред тога, труп има и многе друге функције: улога пумпе у води за пиће или купање, на крају трупа су органи мириса, служи као средство за комуникацију и упозоравање на опасност. Осим тога, слонови воле да се међусобно додирују, због чега потапају своје рођаке деблом са стране.

Још једна декорација, а истовремено и огромно оружје слонова су кљове. Код мужјака афричког слона, они расту до 2,5 метра и теже око 60 кг. Кљове расту током живота животиње, тако да је могуће одредити старост. Уз њихову помоћ, слонови се лако могу бранити од било ког афричког предатора.

Огромне кљове

Кљове су сјекутићи горње вилице. Поред ових "зуба", слонови такође имају и моларе. Има их неколико, 4-6 комада, али су величине озбиљне. Свака од њих може достићи 30 центиметара дужине и тежине око 3,7 кг. За свој живот, кутњаци су се само 3 пута променили од слонова: млечни су трајни и већ у зрелом добу. Али зуби имају тенденцију да се троше (на 65-70 година). Након тога, слон умире од исцрпљености, јер више није у стању да са њима меље храну.

Слонови се могу назвати дебелокоже, у дословном смислу те ријечи. Дебљина њихове коже достиже 2-4 цм, али је и поред тога веома осетљива на разне повреде. Због тога слонови у квалитети његе коже узимају купке за воду, блато и прашину, ослобађајући животињу од досадних инсеката.

Купање

Слонови се крећу готово тихо. Ово је омогућено посебном опругом масом у потплату, која се налази испод коже.

Чак и слонови не виде добро, али овај недостатак се компензира одличним слухом и мирисом. Током комуникације користе језик додира или праве гласне звуке трубе који се могу чути у радијусу од 10 километара.

Афрички слонови живе у малим породичним групама са матријархатом. Свака "породица" се састоји од главних женских, њених најстаријих кћери са младим и још незрелим потомством (мушкарци и жене).

Елепхант фамили

Нема места за зреле мушкарце. Када достигну 10-12 година, они су избачени из породице и почињу да воде један животни стил. Првих неколико година након избацивања мужјака може пратити крдо његове мајке, држећи га на довољној удаљености. Али са доласком зрелијих година, мушкарци се удаљавају од стада и формирају своје мушке компаније.

У породици сви без поговора поштују упутства главне жене. Након њене смрти ту позицију заузима старија жена. Старија „деца“ (женке) брину се за млађе. Касније, када и сами имају младе, они и даље остају у групи.

Већи дио дана са слоновима посвећен је потрази за храном и храњењем. Користе само биљну храну: лишће, корење, коре дрвећа и грмља, изданке и тако даље. Све ће зависити од места привременог боравка. Стари људи са већ лошим зубима лутају у мочварама како би се хранили меком мочварном вегетацијом, гдје након неког времена умиру од старости. Овде легенда добија своје корене из тога што сви слонови долазе да умру у мочвари.

И за њих је веома важно имати воду за пиће. На дан слонова може попити од 100 до 220 литара воде. Током сушног периода, када се све ријеке и мале рупе воде исуше, слонови копају рупе у својим лежиштима гдје се акумулира вода из аквифера. Пијте наизменично, посматрајући стаж.

Током миграција, стада се могу привремено ујединити. Сукоби лидера у овом периоду су ретки.

Слонови спавају док стоје, окупљају се у густим групама, а само бебе леже на тлу током сна. Очигледно, то је због чињенице да одрасли не желе да добијају додатну топлоту са земље која се загрева током дана. Старијим животињама, нарочито мушкарцима, тешко је да се смире за ноћ, јер силе нису исте, а велике кљове повлаче. Али су пронашли веома оригиналан излаз из ове ситуације - мужјаци стављају своје кљове на крајеве или се ослањају на велике гране дрвећа.

Животни век слонова је прилично дугачак - 65-70 година. Уз добру бригу у заробљеништву, могу живјети и до 80 година. Слоново детињство траје дуго. Сексуална зрелост код мушкараца се јавља само 10–12 година, а код жена - 12–15 година, а под неповољним условима постојања - до 18-22 године.


Током сезоне парења, која се најчешће јавља усред кишне сезоне, женке позивају мужјаке на себе, правећи гласне трубе.

Трудноћа траје нешто мање од 2 године - 20-22 мјесеца. У тренутку порођаја, слон напушта чопор и прати га други слон који штити трудну женку. Слон је рођен прилично велик - тежине 100-120 кг и висине око 1 метар. Пола сата касније, може стати на ноге и послати са мајком назад у крдо. До 1,5-5 година, женка храни младунце млеком, мада је од 2. године беба већ прилично способна да једе биљну храну. Током живота жене доносе од 2 до 9 младунаца.

Слонови воле да пливају, а понекад улазе у воду својим главама, остављајући дебло да дише на површини. Ако је река мала, онда почињу да стварају од камења и грана бране. Ово још једном доказује да су слонови веома интелигентне и интелигентне животиње.

Слонови дебла изнад воде

Код слонова је снажно развијена помоћ и узајамна помоћ. Рањени рођаци помажу да се држе на ногама, стоје на странама и не пуштају га да падне. Ево још једне невероватне и истовремено помало тужне чињенице. Судећи по понашању, слонови могу препознати своје мртве рођаке. Неки чак штите остатке животиње од напада угрожених животиња. Слонови почињу да дувају над недавно мртвим животињама.

Чак и ове животиње имају одличну меморију. Они савршено памте све чланове своје породице, преступнике и оне који за њих чине добро (то се прије свега односи на особу). Они се могу осветити починиоцу након много година ако се поново састану, наравно.

Вековима су људи уништавали афричке слонове за своје месо, кожу и кљове. У 19. и 20. веку ове животиње су немилосрдно уништене због вађења слоноваче (кљове), које су коришћене за производњу разних скупих предмета. Као резултат тога, број ових животиња до средине 1980-их био је само око 350-450 хиљада јединки. Афрички слон био је на ивици изумирања. Они су преживели само на местима до којих је било тешко допријети за људе, ау саванама су били скоро потпуно уништени.

Слонове кљове

Са таквим темпом уништења, афрички слонови требали су нестати са лица земље до 1995. године. Али, хвала Богу, човек је на време променио мишљење. Године 1988. забрањен је лов на слонове и почело је стварање резерви и националних паркова. Број ових животиња је почео да расте споро. 2004. године, у Међународној црвеној књизи, афрички слон је промијенио свој статус са „угрожених врста“ на „угрожене врсте“.

Слон - опис, карактеристике и фотографије.

Слонови су дивови међу животињама. Висина слона је 2–4 м. Тежина слона је од 3 до 7 тона. Слонови у Африци, нарочито саване, често имају масу од 10 до 12 тона. Снажно тело слона прекривено је дебелом (до 2,5 цм) кожом смеђе или сиве боје са дубоким бора. Младунци слонова се рађају са ретком длачицом, одрасли су скоро без вегетације.

Глава животиње је прилично велика са изузетним ушима. Уши слона имају прилично велику површину, дебеле су у бази са танким ивицама, по правилу су добар регулатор преноса топлоте. Махање ушима омогућава животињи да повећа ефекат хлађења. Нога слона има 2 колена. Таква структура чини слона јединим сисавцем који не може да скочи. У средишту подножја дебљине стопала, који се појављују на сваком кораку, што омогућава овим моћним животињама да се крећу готово тихо.

Пртљажник слона је невероватан и јединствен орган састављен од спојеног носа и горње усне. Тетиве и више од 100 хиљада мишића чине је јаком и флексибилном. Пртљажник обавља бројне важне функције, а истовремено даје животињи дисање, мирис, додиривање и хватање хране. Кроз дебло, слонови штите, залијевају се, једу, друже се и чак подижу потомке. Други "атрибут" изгледа су кљове слона. Они расту током читавог живота: што су јаче кљове, они су старији.

Реп слона је приближно исте дужине као и задње ноге. Врх репа је уоквирена крутом косом која помаже у обрани од инсеката. Слонов глас је специфичан. Звуци које одрасла животиња прави се називају дивље свиње, спуштање, шапутање и урлање слона. Животни век слона је око 70 година.

Слонови могу врло добро пливати и воле водене процедуре, а њихова просјечна брзина на копну достиже 3-6 км / х. Када трчите на кратке удаљености, брзина слона понекад се повећава на 50 км / х.

Врсте слонова.

У породици живих слонова постоје три главне врсте које припадају два рода:

  • генус Афрички слонови (лат. Локодонта) подељени су у 2 типа:
    • саванна слон (Лат. Локодонта африцана) одликује се гигантском величином, тамном бојом, развијеним кљовама и два процеса на крају трупа. Живи дуж екватора у Африци,

    Афрички слон (саванна слон)

    Форест Африцан Елепхант

    Врсте се често крижају и дају прилично одрживо потомство.

    • Род индиан (Азијски) слонови (лат. Елепхас) укључују једну врсту - Индијски слон (лат. Елепхас макимус). Мањи је од саване, али има снажније тијело и кратке ноге. Боја - од смеђе до тамно сиве. Посебност ове врсте слонова - мале уши четверокутног облика и један процес на крају трупа. Индијски или азијски слон распоређен је у тропским и суптропским шумама Индије, у Кини, Тајланду, Лаосу, Камбоџи, Вијетнаму, Брунеју, Бангладешу и Индонезији.

    Фестивал слонова у Индији

    Где и како живе слонови?

    Афрички слонови насељавају готово цијелу територију вруће Африке: у Намибији и Сенегалу, у Кенији и Зимбабвеу, у Гвинеји и Републици Конго, у Судану и Јужној Африци, слонови се одлично осјећају у Замбији и Сомалији. Главни део стоке је, нажалост, присиљен да живи у националним резервама, како не би постао плијен варвара-ловокрадица. Слон живи на било ком пејзажу, али покушава да избегне пустињску зону и сувише густе тропске шуме, преферирајући зону саване.

    Индијски слонови живе у сјевероисточној и јужној Индији, у Тајланду, Кини и на острву Шри Ланке, живе у Мијанмару, Лаосу, Вијетнаму и Малезији. За разлику од момака са афричког континента, индијски слонови воле да се населе у шумовитим подручјима, преферирајући бамбусове тропске крајеве и густе грмље.

    Шта једу слонови?

    Приближно 16 сати дневно, слонови су заузети апсорпцијом хране, док једу са апетитом око 300 кг вегетације. Слон једе траву (укључујући рогоз, папирус у Африци), ризоме, коре и лишће дрвећа (нпр. Фицус у Индији), воће од дивље банане, јабуке, маруле, па чак и кафу. Дијета слона зависи од станишта, јер различита стабла и траве расту у Африци и Индији. Ове животиње не заобилазе пољопривредне плантаже, узрокујући својим посјетима значајне штете на усјевима кукуруза, слатког кромпира и других усјева. Кљове и дебло помажу им да добију храну, жвачући - моларе. Зуби слона се мењају док мељу.

    У зоолошком врту слонови се хране сијеном и зеленилом (у великим количинама), а животињама дају и поврће, воће, коријење: купус, јабуке, крушке, мркву, репу, лубенице, кувани кромпир, зоб, мекиње, гранчице врба, крух, аи омиљене. деликатност слонова, банана и других култура. Током дана у дивљини, слон једе око 250-300 кг хране. У заточеништву је потрошња хране од слонова сљедећа: око 10 кг поврћа, 30 кг сијена и 10 кг круха.

    Одрасли појединци су познати као „држачи воде“. Слон пије око 100-300 литара воде дневно, тако да се ове животиње готово увијек налазе у близини водених тијела.

    Репродукција слонова.

    Слонови формирају породична стада (9–12 јединки), укључујући зрелог вођу, њене сестре, кћери и незреле мушкарце. Женска слона је хијерархијска веза у породици, сазрева до 12. године, у доби од 16 година је спремна да поднесе потомство. Зрели мушкарци напуштају стадо у доби од 15-20 година (Африканци са 25 година) и постају усамљени. Сваке године, мушкарци упадају у агресивно стање узроковано повећањем тестостерона, који траје око 2 мјесеца, тако да често постоје прилично озбиљни сукоби између кланова, који завршавају озљедама и повредама. Истина, ова чињеница има своје плус: такмичење са искусним браћом зауставља младе мушке слонове из раног парења.

    Репродукција слонова се одвија без обзира на сезону. Мушки слон се приближава стаду када осети спремност жене за парење. Одани једни другима у уобичајено вријеме, мужјаци организирају брачне борбе, због чега је побједнику допуштена женка. Трудноћа слона траје 20-22 мјесеца. Рођење слонова одвија се у друштву које стварају женке стада, које окружују и штите трудницу од случајне опасности. Обично један слон тежи око центена, понекад близанаца. Након 2 сата, новорођенче слон устане на ноге и сретан је што сише мајчино млијеко. После неколико дана, младунче лако путује са својим сродницима, држећи пртљажник на репу. Храњење млеком траје до 1,5-2 године, а све жене у лактацији учествују у процесу. За 6-7 месеци у млеко се додаје биљна храна.

    Зашто се слонови боје мишева?

    О подсвјесном страху, који, наводно, дивовски слонови имају за мале чланове породице глодаваца - мишева - је познат многима. Али не знају сви да је ова чињеница највјероватније мит. Постоји легенда према којој је у давна времена било толико мишева да су се усудили да нападну слонове ноге, скоро до кости су гризли удове животиња и населили куне за себе. Зато су слонови почели да спавају не лажу, већ стоје. Мало је логике у томе, јер многе животиње, као што су коњи, уопште се не боје мишева док стоје. А вот предположить, что лежащему слону грызун может забраться в хобот и перекрыть ему доступ воздуха, что привело бы к смерти слона – намного вероятнее, тем более, несколько таких случаев было зафиксировано.

    Есть еще одна теория, немного смешная, но все же: мыши, забираясь на слона, сильно щекочут исполина своими цепкими лапками, от чего слон испытывает постоянную потребность чесаться, а сделать это ему довольно трудно. Међутим, све те претпоставке су откривене од стране научника: били су убеђени да су слонови апсолутно индиферентни према мишевима, мирно са њима живе у зоолошким вртовима, допуштајући ситним глодавцима да се хране остацима свог оброка и да их се уопште не боје.

    Зашто слон има дуг нос?

    Пртљажник је најспектакуларнија карактеристика слона. Досежући дужину од око 1,5 метара и тежине од 130-150 кг, овај део тела је једноставно неопходан за животињу, као и за руке, нос или језик човека.

    Преци слонова, који су живјели у далекој прошлости у мочварама, имали су врло мали трбух: дозволио му је да дише под водом. Милиони година еволуције присилили су древног претходника слона да изађе из мочваре, енормно је повећала величину животиње, због чега је дебло слона такође морало да се прилагоди новим условима постојања.

    Својим деблом, слон покупи и носи тежину, откида сочне банане из палми и ставља их у уста, као да вуче воду из језера или ријеке и организује туш за себе за вријеме горуће врућине, ствара гласне звуке, узима мирисе, помаже да пије, сипа воду уста. Изненађујуће је да је могућност коришћења пртљажника као мултифункционалног алата прилично компликована наука коју мали слонови не усавршавају одмах: дјеца чак и ступају на свој пртљажник, стога брижни мама слон стрпљиво и неколико мјесеци уче своју дјецу да користе овај неопходни “процес” .

    Посебне карактеристике

  • Становници Африке кажу да слонови имају мистериозно место где иду да умру у старости или због болести. То се објашњава чињеницом да готово нико није нашао кљове мртвих слонова. Ипак, стручњаци су распршили ове претпоставке. Доказано је да дикобрани конзумирају кљове слоноваче када умру. На овај једноставан начин покривају дефицит корисних минералних једињења. Слонов дебло може досећи дужину од 7 м. Појавио се због крижања носа и горње усне. Дебло се концентрише око сто хиљада мишићних влакана. Помаже појединцима да праве звукове, пију, дишу.
  • Са деблом животиње хватају различите објекте и међусобно комуницирају. Код афричких појединаца постоји неколико процеса на деблу. Они су неопходни за разбијање траве, као и за разбијање дрвећа и грана. Управо су пртљажници натопљени. Понекад трагају за прљавом водом, глина се касније суши и застрашује штеточине, стварајући неку врсту баријере. Слонови се разликују по ушима великих димензија. Они су већи од индијских представника. Појединци немају лојне жлезде, тако да не знате да се знојите. Уши обављају функцију преноса топлоте, када се тело загреје, кроз њих се ослобађа топлота.
  • Наравно, слушни органи које животиње користе као вентилатор. Плаше се досадних мува и других инсеката. Важно је напоменути да слонови нису у стању да скоче или трче. Научили су да се брзо крећу на рачун брзог корака. Међутим, структура кољена не дозвољава животињама да трче. Посебност је присуство специјалних јастучића на стопалима. Изгледа као да су растезљиви, тако да се животиње крећу тихо, упркос њиховој тежинској категорији. Ти исти јастучићи имају тенденцију ширења.
  • Код животиња дебљина коже је већа од 3 цм, а неки сматрају да су ови појединци тешки. Али у време потребе, они могу да убрзају до 30 километара на сат. Чак и на мочварама, појединци ходају без страха. Имају одличан вид. Али вођени њиховим мирисом и слухом. Такође верујте у додир. Трепавице на очима су веома густе и дугачке, штите од прашине. Слонови добро пливају и воле то радити, брзином до 70 километара на сат. Може пливати без додиривања екстремитета до дна 6 сати или више. Када појединци праве грлени звук, чује се на 10 км.
  • Начин живота

    1. Често појединци у питању формирају стада у дивљини. У свакој од њих може бити око 15 животиња. Важно је напоменути да су у таквој породици присутне само жене. И они су повезани сродством. У таквом стаду доминирала је матријархија.
    2. Занимљиво је да такве дивље животиње не толеришу усамљеност. Зато покушавају да задрже групе како би стално комуницирали са својим рођацима. Треба напоменути да представници појединаца остају верни својој породици до своје смрти.
    3. Чланови такве групе увијек покушавају помоћи и бринути се једни за друге. Животиње чак подижу потомство. Слонови се међусобно штите од опасности и помажу слабијим рођацима.
    4. Што се тиче мушкараца, појединци су углавном усамљени. Најчешће мушкарци покушавају да се приближе групи женки. У изузетно ријетким случајевима, они могу формирати властита стада.
    5. Важно је напоменути да млади живе у групи до 14 година. После тога, потомство може да изабере, може да остане у породици или да формира сопствено крдо. Занимљиво је да слонови показују велико саосећање према преминулом рођаку. Појединци су веома тужни.
    6. Такви слонови поштују остатке својих рођака. Они их никада неће примити и, ако је потребно, померити их. Занимљиво је да слонови могу чак и да препознају свог рођака из остатака.
    7. Остатак живота таквих појединаца је прилично занимљив. Такве животиње не спавају више од 4 сата дневно. И за време празника, они готово увек заузимају вертикални положај. Занимљиво је да се појединци окупљају у круг и наслањају један на другог.
    8. Неки старији слонови покушавају да положе своје велике кљове на дрво или термитарно. Важно је напоменути да најближи рођаци ових појединаца - индијских слонова, више воле да спавају. Леже тихо на земљи док се одмарају. Такве животиње су веома паметне и њихова мождана структура је компликована.
    9. Маса мозга одраслих може достићи и до 5 кг. Стога, са прецизношћу можемо рећи да у дивљини животињског света, слонови имају највишу интелигенцију. Представљени појединци су толико паметни да се могу идентификовати у огледалу. Због тога су слонови свесни.
    10. Само се делфини и мајмуни могу похвалити овом врстом. Треба напоменути да слонови и шимпанзе могу да користе искључиво различите алате. Бројне студије су показале да испитаници користе грану са стабла као мушицу. Слонови имају одлично памћење. Такве животиње памте различита места и људе са којима комуницирају.

    Бреединг

    1. Што се тиче сезоне парења, сезона парења нема озбиљних временских оквира. Међутим, постоји потврђена чињеница да се у кишној сезони наталитет слонова значајно повећава. Време еструса код жена траје само неколико дана. У овом тренутку вришти мушко.
    2. Пар се формира неколико недеља. Само у таквом временском периоду женка се понекад одмакне од стада. Занимљива је чињеница да међу мушким слоновима постоје хомосексуалци. Проблем је што се женка може парити само једном годишње. Поред тога, трудноћа траје дуго.
    3. За узврат, мушкарцима је често потребан сексуални партнер. Дакле, немају где да оду, како да започну истополни однос. Женка наставља да носи потомство скоро 2 године. У већини случајева рођено је само 1 беба. У овом случају, када је женско рођење, присутни су сви чланови породице. Увек су спремни да помогну.

    Слонови су јединствени и веома занимљиви представници животиња у дивљини. Такви појединци углавном живе у стадима. Сваки члан породице ће увек штитити другог. Слонови вреднују такве односе и поштују једни друге.

    Опис афричког слона

    Афрички слон - највећег копненог сисара на нашој планети. Много је већи од азијског слона и по величини може досећи висину од 4,5 до 5 метара, а тежина му је око 7-7,5 тона. Али постоје прави дивови: највећи афрички слон, који је откривен, тежак 12 тона, а дужина његовог тијела је око 7 метара.

    За разлику од азијских рођака, кљове афричког слона присутни су и мушкарци и жене. Највеће пронађене кљове у дужини биле су више од 4 метра и тежиле су 230 килограма. Њихови слонови се користе као оружје за одбрану од предатора. Иако природних непријатеља таквих великих животиња практично нема, постоје случајеви када усамљене, старе и ослабљене дивове нападају гладни лавови. Осим тога, уз помоћ кљова слонови копају земљу и скидају кору са дрвећа.

    Слонови такође имају необичан инструмент који их разликује од многих других животиња - ово је дуги флексибилни пртљажник. Настала је током спајања горње усне и носа. Његове животиње се успјешно користе за сакупљање траве, скупљају воду и подижу се како би поздравиле своје рођаке. Занимљива технологија је. како слонови пију воду на мјесту за залијевање. У ствари, он не пије кроз пртљажник, него скупља воду у њу, а затим је шаље у уста и излијева. На овај начин, слонови добијају потребну влагу.

    Међу занимљивим чињеницама о овим дивовима, вриједи напоменути да су у стању користити своје дебло као цијев за дисање. Постоје случајеви када су дисали кроз труп када су били уроњени у воду. Интересантна је и чињеница да слонови могу "чути ногама". Поред нормалног слуха, на својим стопалима имају и посебна осјетљива подручја кроз која могу чути вибрације тла и одредити одакле долазе.

    Такође, упркос чињеници да имају веома густу кожу, она је веома нежна и слон је у стању да се осети када на њега сједи велики инсект. Такође, слонови су научили да савршено беже од ужареног афричког сунца, повремено се прскајући песком, то помаже да се тело заштити од опекотина од сунца.

    Старост афричких слонова је веома дуга: живе у просеку 50-70 годинамушкарци су значајно већи од женки. Углавном живе стада од 12-16 јединки, али раније, према ријечима путника и истраживача, биле су много бројније и бројиле су се до 150 животиња. Челу обично управља стара женка, односно слонови имају матријархат.

    Ово је занимљиво! Слонови су стварно јако уплашени од пчела. Због њихове деликатне коже, могу изазвати много проблема. Постоје случајеви када су слонови мењали своје миграцијске путеве због чињенице да је постојала велика вероватноћа да се сретну ројеви дивљих пчела.

    Слон - друштвена животиња и усамљеници међу њима су изузетно ретки. Чланови стада се међусобно препознају, помажу рањеној браћи и заједно штите потомство у случају опасности. Сукоби између чланова стада - реткост. Слонови су веома развијени мирис и слух, али вид је много гори, имају одличну меморију и памте свог преступника дуго времена.

    Постоји заједнички мит да слонови не могу пливати због своје тежине и структурних особина. У ствари, они су одлични пливачи и могу пливати значајне удаљености у потрази за мјестима за храњење.

    Хабитат

    Раније су афрички слонови били распрострањени широм Африке. Сада, са појавом цивилизације и криволова, њихово станиште се значајно смањило. Већина слонова живи у националним парковима Кеније, Танзаније и Конга. Током сушне сезоне путују стотинама километара у потрази за слатком водом и храном. Поред националних паркова, у дивљини, налазе се иу Намибији, Сенегалу, Зимбабвеу и Конгу.

    Тренутно, станиште афричких слонова се нагло смањује због чињенице да се све више земљишта даје за грађевинске и пољопривредне потребе. У неким уобичајеним стаништима афричког слона више се не може наћи. Због вриједности бјелокости, слонови тешко живе, често постају жртве криволоваца. Главни и једини непријатељ слонова је човјек.

    Најчешћи мит о слоновима је да су наводно сахранили своје мртве рођаке на одређеним мјестима. Научници су уложили много труда и времена, али нису пронашли никаква посебна мјеста гдје би била концентрирана тијела или остаци животиња. Таква мјеста заправо не постоје.

    Повер. Дијета афричког слона

    Афрички слонови су заиста незаситна бића, одрасли мужјаци могу јести до 150 килограма биљне хране дневно, женке око 100. Они узимају 16-18 сати дневно да би апсорбовали храну, остатак времена проводе у потрази за њом, 2-3 пута пре спавања хоурс Ово је једна од најнижих животиња на свету.

    Постоји предрасудаАфрички слонови јако воле кикирики и проводе доста времена у потрази за њима, али то није истина. Наравно, слонови немају ништа против такве деликатесе и вољно га једу у заточеништву. Али још увијек у природи не једе.

    Трава и изданци младих стабала су њихова главна храна, они једу воће као посластицу. Својом прождрљивошћу оштећују пољопривредно земљиште, фармери их плаше, јер је забрањено убијати слонове и они су заштићени законом. У потрази за храном, ови дивови Африке проводе већи дио дана. Младунци потпуно прелазе на биљну храну када наврше три године, а пре тога се хране мајчиним млеком. Након 1,5-2 године, они, поред мајчиног млека, постепено почињу да добијају храну за одрасле. Они троше много воде, око 180-230 литара дневно.

    Други мит каже да стари мушкарци који су напустили крдо постају убице људи. Наравно, постоје случајеви напада слонова на људе, али то није повезано са одређеним моделом понашања ових животиња.

    Мит да се слонови плаше пацова и мишева, док гризу ноге, такође остаје мит. Наравно, слонови се не плаше таквих глодаваца, али и даље немају много љубави према њима.

    Африцан Елепхант Специес

    Тренутно је наука позната за 2 врсте слонова који живе у Африци: савана и шума. Рођени слон насељава пространства равница, већи је од шуме, тамне је боје и има карактеристичне процесе на крају дебла. Ова врста се дистрибуира широм Африке. То је савана-слон који се сматра афричким, као што знамо. У дивљини, ове две врсте се веома ретко укрштају.

    Шумски слон је мањи, сиве боје и живи у тропским шумама Африке. Осим величине, разликују се и по структури чељусти, дуже су у њој него у савани. Такође, шумски слонови на задњим ногама имају четири прста, док савана има пет. Све остале разлике, као што су мале кљове и мале уши, су због чињенице да им је било погодно да пролазе кроз густу тропску густу шуму.

    Други популарни мит о слоновима је да су они једине животиње које нису способне за скакање, али то није истина. Они заиста не могу скакати, једноставно нема потребе за тим, али у овом случају слонови нису јединствени, такве животиње укључују и нилске коње, носороге и лењивце.

    Погледајте видео: Недимовић: Села имају највећу вредност, од њих живи и од њих се храни Београд (Може 2020).

    Загрузка...

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send

zoo-club-org