Животиње

Опис јелена: станиште, храна, начин живота

Pin
Send
Share
Send
Send


Као представници фауне далеког севера, више од половине од 15 подврста собова насељава арктичку тундру (лоцирану ближе полу од северног шумског појаса), као и на многим острвима Арктика. Неке подврсте такођер живе у шумама Финске и Сибира.

Просечна тежина: од 60 до 300 кг.

Просечна висина: дужине од 160 до 200 цм, величина репа - 14-20 цм, висина појединца - од 80 до 150 цм.
Женке собова су мање од мужјака, разлика у величини варира за сваку подврсту, величина припитомљених појединаца је супериорнија од дивљих, али имају и краће ноге.

Период брака: Одржава се крајем септембра - почетком новембра и карактерише је ривалство мушкараца за пажњу жена. У већини случајева, два мушкарца одређују који је од њих јачи, а који је слабији, с погледом на даљину, у случајевима када се и једни и други сматрају најјачим, почиње борба - хватају се рогови, мужјаци се међусобно гурају док се један од њих не преда . У сезони парења, јаки мужјак се може парити са 15-20 женки. Због константних сукоба са другим мушкарцима, доминантни мушкарци имају мало времена да траже храну, и троше већину својих залиха. Мушкарци показују сличан ниво доминације само једном у животу, када достигну врхунац своје снаге - то се обично дешава са 6 година.

Бебе собови су рођени између маја и јуна. Прве дане свог живота, јелени су под надзором мајке, а након отприлике мјесец и по дана сами почињу да пасу, док се још хране мајчиним млијеком. То се наставља још неколико мјесеци.

Процењена величина популације: - 1 милион широм света са цикличним растом и падом броја, који се понављају сваких 40-60 година.

Напајање: У летњим месецима, јелени се хране трском, травом, папрати и маховином. Они такође једу изданке и лишће ниских стабала, а посебно воле лишће врбе и брезе. С времена на време ту су месоједи, једући леминг, птичја јаја и арктичка чар (врста рибе).
У зимским мјесецима, јелена је готово у цијелости састављена од лишаја и гљива, које копају испод снијега и леда уз помоћ рогова и копита. Јелени, за разлику од других сисара, имају јединствени ензим (лицхенасе) који разграђује лишајеве и ослобађа глукозу садржану у њима.
Статус очувања врсте: Врста је најмање угрожена.

Станиште: циркумполарне регије, укључујући и острва.

Непријатељи: Главна опасност за собове су вукови, који их лови у паковању, посебно зими. У првим мјесецима живота златни орлови, орлови, вукови и, рјеђе, смеђи и поларни медвједи лову на јелене.

У Европи се ове животиње називају јелени. А становници Северне Америке зову дивље јединке карибуа, а припитомљене - ирваси.

Сјеверни јелени обитавају у предјелима арктичке тундре (хладна бесплодна равница, често слабо исушена) иу шумама које граниче са јужним дијелом тундре. Они су биљоједи и преживачи, односно, хране се биљкама које се подвргавају ферментацији у желуцу (наиме, у бурагу - највећој желучаној комори), а затим поново жваћу и тек након тога се пробављају.
Сјеверни јелени живе у породицама (мајкама и теладима) унутар стада, чија величина зависи од станишта. Појединци који живе у тундри окупљају се у великим стадима, али су у зимским мјесецима подијељени у неколико мањих. А број стада собова који живе у шумама је око 20-30 јединки током целе године.

Где живе карибу? Како преживе?

Као представници фауне далеког севера, више од половине од 15 подврста собова насељава арктичку тундру (лоцирану ближе полу од северног шумског појаса), као и на многим острвима Арктика. Неке подврсте такођер живе у шумама Финске и Сибира.

Историјска станишта северних јелена била су региони Евроазије, смештени изнад 50. паралеле северне географске ширине. Не тако давно (2009. године) забиљежен је пад броја собова који живе у шумама, што је наводно узроковано глобалним загријавањем. Међутим, ова верзија се испоставила погрешном, јер сада, у оним регионима у којима је популација собова нагло пала, њихов број је поново почео да расте, док је у областима које се сматрају стабилним примећено смањење броја појединаца.

Главна опасност за јелене јесу ловци, нестабилна клима у појединим регијама, као и све већи број рударских, гасних и нафтних индустрија, чији радници понекад лову у слободно вријеме.

Људи су почели да припитомљавају собове пре неколико хиљада година. Пошто су јелени издржљиви и велики биљоједи, становници околних поларних подручја их су узгајали за јело меса, као и за транспорт. Ескими још увек лове јелене због укусног меса, својих кожа, рогова и костију, од којих се праве алати. На пример, Саами и Ненетс још увек узгајају собове. За разлику од говеда, таква стада се не могу назвати потпуно припитомљена - они живе на неколико пашњака, кроз које обично пролазе Сами и Ненетски номадски путеви. Године 1911. у Јужну Џорџију (субантарктичко острво) доведено је 10 јелена како би се обезбедила храна китоловцима и ловцима, а до 2014. њихов број је већ био 6,600 глава, након чега је одлучено да се тај број смањи. екосистема уопште и на репродукцију птица посебно.

Карактеристике адаптације северног јелена (карибуа) околини:

Низак однос површине тела према његовој запремини (анатомска карактеристика) - Велике животиње се лакше загревају, јер задржавају топлоту која се генерише током метаболизма, а одрасла особа од собова може тежити од 60 до 300 кг.

Кости турбинате (анатомске особине) - на закривљеним танким костима у носном дијелу лубање (примјер се може видјети на слици десно) налазе се мека ткива са много крвних жила које загријавају хладан зрак приликом дисања, након чега улази у плућа. Хладан ваздух и самим тим суви ваздух се навлаже, а током издисаја баланс влажности се враћа у нос.

Прилагођено различитим временима копита (анатомска особина). Лети дио копита помаже да се брже креће на мокром и клизавом снијегу у тундри, а зими оштри рубови расту око копита, што доприноси кретању на тврдом снијегу и леду. Такође уз њихову помоћ, јелени копају снег у потрази за храном.

Ултраљубичасти вид (физиолошка особина). У скорије време, откривено је да визија северног јелена прелази видљиви спектар зрачења. Као што је познато, снег и лед одражавају ултраљубичасто зрачење, док предатори, лишајеви и урин апсорбују ово зрачење. Тамна мрља урина на лаганом снијегу или леду говори животињама да су предатори или женке собова у близини. Због специфичности њихове визије, северни јелени виде вукове као тамне силуете (чак и бела вуна намењена маскирању не помаже грабежљивцима), посебно ноћу. Јелени такође виде своју главну храну као лишајеве као тамне мрље на светлој позадини.

Кратка љетна миграција до виших тачака због обиља инсеката који сишу крв (бихејвиорална карактеристика). У ово доба године, јелен се креће у густом стаду, штитећи појединце у центру стада од убода инсеката.

Формирање стада (карактеристика понашања). Сакупљајући се у стаду, јелени се тако штите од грабежљиваца, који их обично хватају један по један. Такође пружа заштиту од уједа инсеката у летњим месецима. Највећа стада собова могу се састојати од 50 000 - 500 000 глава.

Процес миграције северних јелена (карибу) (карактеристика понашања). Сјеверни јелени у процесу миграције су више од било које друге копнене животиње - до 5.000 км годишње. Међутим, нека стада уопште не желе да мигрирају. Миграције се углавном одвијају у љето када се крећу у сјеверне територије у потрази за великим пашњацима. У правилу, дрвеће практично не расте на таквим територијама, тако да је теже тамо сакрити потенцијалне предаторе. До зиме, северни јелени одлазе на југ до шумских подручја, који пружају заклон од тешких мећава и снежних олуја.

Рогови су били потребни да би се заштитили од предатора, ископали снег и користили током борбе између мушкараца (анатомска особина). Сјеверни јелени су једина врста јелена, од којих женке и мужјаци имају рогове, иако их користе за различите сврхе. Рогови се састоје од коштаног ткива, из године у годину расту и проливају - ова особина разликује јелене од других животиња чији се рогови састоје од кератина (коса и нокти се састоје од њих), те стога нису проливени. Мужјаци бацају рогове крајем године (новембар-децембар), а женке у прољеће (то, иначе, доказује да су сви јелени Дједа Мраза били женке, јер су још увијек имали рогове за Божић). Зими, женке користе своје рогове да ископају снег у потрази за храном, док мужјаци, који имају више снаге, користе копита за ове сврхе. Нови рогови код мушкараца почињу да расту у фебруару и у потпуности расту до сезоне парења. Са практичне тачке гледишта, многи сматрају да су рогови сувишни, али сама чињеница да су јелени у могућности да изграде нове рогове годишње, док се носе са огромним стресом на метаболизам, сугерише да су ове животиње изузетно јаке и издржљиве.

Густу косу, одржавајући топлом и омогућавајући да преживи и најтеже мразове (анатомска карактеристика). Састоји се од меке подлаке и грубљег дугог длака. Дуга вуна штити јелена од кише, вјетрова и снијега. Чврста, прозрачна крзна такође дозвољава собовима да плутају на води - због чега пливају боље од других јелена. До зиме, северни јелени расту дебели поддлак, који обично пада у процесу молтинга до следећег пролећа или лета.

Како изгледа

Јелен је друштвена животиња, а њена северна врста такође живи у групама од једног или неколико десетина јединки, као и друге врсте јелена. Они живе у дивљини на северу Европе, Азије и Америке - у тундри и тајги, на острвима Арктичког океана. Поред тога, северни народи су их узгајали у домаћинству, користећи коњски транспорт, извор меса, масти, млека, кожа, костију. Опис јелена:

  1. Висина гребена - 1-1,5 м, дужина тела - 2 м, тежина - 100-200 кг.
  2. Кратке ноге завршавају широким, густим, округлим обликом, копита. То им омогућава да се лако крећу кроз камени или мочварни терен, а такође и да не падну у снег.
  3. Вуна - светло сива са смеђим мрљама зими и браон на лето. Покрива цело тело и поуздано штити од хладноће, јер има шупљу структуру. Осим тога, за зиму се у поддлаку појављује пух, додатно штитећи животињу од вјетра и мраза. Шупља структура косе доприноси чињеници да се јелен добро чува на води и може да пређе чак и велике ријеке.
  4. Танки дуги рогови, са гранама на крајевима, расту и код мужјака и код жена. Прво их бацају сваке године на почетку зиме, а друго - након појаве јелена.

Пажња! Карактеристика ове врсте јелена је присуство женских рогова и пубертета на горњој усни, што га разликује од осталих представника јелена.

Живот животиње је 25 година. У потрази за храном, стада јелена мигрирају на велике удаљености, остављајући за зиму од тундре до тајге, где има више хране. Од своје две године, спремни су за размножавање. Женке до 18 година старости су способне да носе потомство. У октобру и новембру почињу брачне игре. Да би привукла женке, мушку борбу јелена, суочила се са ривалима са роговима. Пошто жене не дозвољавају мушкарце дуго времена, борбе се могу одвијати између представника оба пола.

Након 8 месеци, женке рађају једну, у ретким случајевима, два јелена. Деца су већ другог дана спремна да прате мајку, а након 3 недеље узгајају рогове.

Непријатељи собова су вукови, вукови, смеђи и бели медведи и рис. Али највећа штета за популацију јелена је узрокована људским активностима. Крчење шума, испаша на стаништима јелена, лов - све то је довело до тога да су јелени преживјели само у удаљеним подручјима сјеверне Европе, гдје још увијек постоје простори нетакнуте природе.

Шта се храни

Дијета јелена овиси о сезони. Љети се углавном састоји од зелене вегетације - лишћа грмља, траве, маховине, бобица, гљива, алги. Зими се хране маховним стаблима - густим лишајима са кладонијом, као и изблиједјелом травом, копањем копита за храну испод слоја снијега или леда. У зими, маховина је 60-80% јелена. Јелен чује његов мирис чак и под снежним покривачем дубине 0,5 м.

У зимском периоду, домаћи јелен се храни сијеном, силажом и зрном. У одсуству воде, јелени зими, да утаже жеђ, да једу снег, поред тога могу да пију и морску воду. Тако животиње одржавају равнотежу минерала и соли у телу. Да би се одржала равнотежа соли, они такође гризу одбачене рогове.

Данас на територији Руске Федерације живи више од 950.000 собова. Забрана снимања и заштите станишта доприноси чињеници да популација ове животиње остаје под контролом.

Опис јелена

Дужина тела животиње је око два метра, тежина му је од стотину до двеста и двадесет килограма, висина сисара је од стотину до десет до сто четрдесет центиметара. Сјеверни јелени, који настањују острва Арктичког океана и тундру, инфериорни су по величини својим јужњачким колегама који живе у таига подручјима.

Реиндеи, и мушки и женски, имају веома велики рогови. Дуги главни труп рога се прво савија уназад, а затим напред. Сваке године, у мају или јуну, женке испуштају рогове, а мужјаци у новембру или децембру. После неког времена, рогови поново расту. Број процеса расте на роговима, због чега је њихов облик компликован. До пете године живота постижу пун развој.

Дуго зимско крзно. На њиховом врату виси грива. Длака од крзна је веома ломљива и ломљива, јер је језгро испуњено ваздухом. Међутим, крзно јелена је веома топло. Боја зимског крзна варира, од скоро беле до црне. Често боја може бити разнобојна, која се састоји од тамних и свијетлих подручја. Летње крзно је мекше и много краће.

Боја је сиво-браон или кафа-смеђа. Суспензија и стране врата су светле. Крзно шумских животиња је тамније од крзна јелена далеког сјевера. Мали јелен црни. Њихово крзно је браон сиве или смеђе боје. Само се јелен Јужног Сибира разликује. Имају на леђима велике светле тачке.

Широка копита предњих ногу ових животиња са копитама имају удубљења у облику кашике или кашике. Погодни су за снијег да ископају маховину испод ње.

Понашање и исхрана

Собови су јавне животиње. Пасе се на огромним стадима у којима може бити на хиљаде глава, а током миграција стада досеже на десетине хиљада. Деценијама, стада собова увек мигрирају истим путем. Могу путовати пет стотина километара или више. Животиње добро пливају, па лако прелазе реке и тјеснаце.

Зими у шуми живе сибирски појединци. До краја маја велике треде животиња одлазе у тундру, где у овом тренутку има више хране за њих. Мање је комараца и гадфлиес од којих трпи јелен. У августу или септембру животиње мигрирају назад.

Избјегавају се скандинавске јелене.

У Северној Америци јелен (царибоу) мигрира из шуме ближе мору у априлу. У октобру се враћа.

Европске животиње одлазе релативно близу током године. Љети се пењу у планине, гдје је хладније и можете побјећи од мушица и мушица. Зими се спуштају или прелазе из једне планине у другу.

Јелени пате од гадфлиес, који полажу јаја испод коже. Као резултат, јављају се чиреви у којима живе ларве. У ноздрве животиње полаже тестиси носни гадфли. Ови инсекти изазивају толику патњу јеленима, а понекад их чак и исцрпљују.

Храни се углавном јелима: маховина или маховина. Ова храна је основа њихове исхране девет месеци. Имајући савршено развијен мирис, животиње врло прецизно проналазе маховину, грмље бобица, шаш и гљиве под снегом. Бацањем снега у снег са копитима, они добијају сопствену храну. Остали лишајеви, бобице, траве, па чак и гљиве могу бити укључени у исхрану. Јелени једу јаја птица, глодаваца, одраслих птица.

Зимой животные поедают снег, чтобы утолить жажду. Они в больших количествах пьют морскую воду, чтобы поддержать в организме солевой баланс. Для этого же грызут сброшенные рога. Из-за нехватки в рационе минеральных солей олени могут грызть рога друг у друга.

Размножение и продолжительность жизни

Свои брачные игры северные олени начинают во второй половине октября. В это время самцы, добиваясь самок, устраивают бои. Самка северного оленя вынашивает детёныша почти восемь месяцев, по истечении которых рожает одного оленёнка. Очень редко бывает двойня.

Уже на следующий день после своего рождения малыш начинает бегать за матерью. Прије почетка зиме, женка храни бебу јелена млијеком. Три недеље након рођења, рогови почињу да се пробијају у јелена. У другој години живота почиње сексуална зрелост животиње. Женка може родити до осамнаесте године.

Реиндеер ливе стар око двадесет пет година.

Хоме реиндеер

Изолујући део стада дивљих животиња, људи су припитомили јелене. Кућни љубимци су навикли на људе, живе у полу-испаши, ау случају опасности не расту, надајући се да ће их људи заштитити. Употребљене животиње као брдске животињедати млеко, вуну, кости, месо, рогове. Животиње, пак, требају само људску со и заштиту од грабежљиваца.

Боја домаћих животиња је различита. То може бити због индивидуалних карактеристика, пола и старости. Европске животиње на крају мита су обично тамне. Већина главе и задње стране су смеђе боје. Удови, реп, врат, круна, сиво сиво. Сњежнобијели кућни љубимци су високо цијењени од стране народа Сјевера.

Домаћи јелени су много мањи од дивљих.

До сада, за становнике далеког севера, јелен је једина домаћа животиња са којом је повезан њихов живот и благостање. Ова животиња је за њих и транспорт, и материјал за становање, и одећу и храну.

У таига подручјима, вожња собова. Да не би сломили леђа животиње, седите ближе врату. У тундри и шумској тундри, они су упрегнути у сањке (зими или љети) косо у троје или четири. За превоз једне особе упрегнута је једна животиња. До стотину километара на дан може напорно да ради без много замора.

Непријатељи јелена

Сјеверни јелен је пожељан за велике предаторе, јер има месо и маст. Његови непријатељи су вук, медвед, вуковар, рис. Током миграције предатора долази плодна сезона. Стада јелена крећу се на велике удаљености, болесне и слабе животиње заостају, губећи снагу. Постају плијен волверине и волф пакети.

Немилосрдно уништава ове животиње и човека. Лови животињу због својих рогова, коже, меса.

Тренутно у северноевропском делу живи око педесет хиљада животиња, око шест стотина хиљада у Северној Америци и осам стотина хиљада у поларним зонама Русије. Значајно више домаћих јелена. Њихов укупан број је око три милиона глава.

19 постс

Реиндеер - лат. Рангифер тарандус (Линнаеус, 1758)
у Северној Америци - царибоу (енглески царибоу, царибоо ['кӕрәбуː])

Припада породици подреда преживара, јединог представника рода Реиндеер (Рангифер), артиодактипа сисара из породице јелена.
Живи у северном делу Евроазије и Северне Америке.
Једе не само траву и лишајеве, већ и мале сисаре и птице.
У Евроазији је јелена припитомљена и важан је извор хране и материјала за многе поларне народе.
Међу народима Сјевера дивљи јелени се називају сокои.

Краљевство: Животиње
Тип: Цхорд
Класа: Сисари
Одред: парципедс
Подред: Животиње
Породица: Реиндеер
Подфамилија: Роес
Род: Реиндеер
Врста: собови

Кингдом: Анималиа
Тип: Цхордата
Класа: Маммалиа
Редослед: Артиодацтила
Породица: Цервидае
Подфамилија: Цапреолинае
Врста: Рангифер
Врста: Р. тарандус

***** Реиндеер. Северноамеричка подврста:

1. Шумски Карибу (Рангифер тарандус царибоу) - изворно је био распоређен у тајга региону Северне Америке од Аљаске до Невфоундланда и Лабрадора. Тренутно, опсег је значајно смањен, подврста је препозната као да је у стању близу стања угрожености (НТ према ИУЦН класификацији).

2. Карибу Грант (Р. тарандус гранти) је северноамеричка подврста, распоређена на Аљасци, Иукону и северозападним територијама Канаде.

3. Тундра царибоу (Р. тарандус гроенландицус) - уобичајена у канадским сјеверозападним територијама иу Нунавуту, као иу западној Гренланду.

4. Р. тарандус пеарии - дистрибуиран на северним острвима Нунавута и северозападних територија Канаде.

5. Острва Карибуа краљице Шарлоте, или Царибоу Давсон (Р. тарандус давсони) - изумрла подврста која је живела на острву Грахам, једној од највећих у архипелагу Острва краљице Шарлоте код пацифичке обале Канаде (Британска Колумбија).

***** Реиндеер. Евроазијске подврсте:

1. Дивљи јелен (Р. тарандус тарандус) - становник арктичке тундре Евроазије, укључујући Скандинавски полуострво северне Европе. У Русији, број становника прелази 1,2 милиона појединаца (1999).

2. Шумски собови, или фински собови (Р. тарандус фенницус) - налазе се у дивљини само у два региона Скандинавског полуострва, као иу Карелији. Мало становништво живи у центру јужне Финске. Карелијска популација иде прилично далеко у унутрашњост Русије, остаје отворено питање о ставу источних представника ове популације за овај подтип. Подтип уврштен у Црвену књигу Русије.

3. Спитсберген соб (Р. тарандус платирхинцхус) - становник острва архипелага Свалбард, тренутно је најмања подврста собова.

4. Сјеверни јелен Новаиа Землиа (Р. тарандус пеарсони) је изолована популација која живи на отоцима архипелага Нова Земља. 1981. године на острву Југ је било око 6 хиљада јединки. Подтип уврштен у Црвену књигу Русије.

5. Арктички јелен (Р. тарандус еогроенландицус) је потпуно изумрла подврста, пронађена у источној Гренланду прије почетка 20. стољећа.

Соб је миграторна врста.
Због сталних миграција, лишајски покривач није потпуно уништен и има времена да се опорави. Лишајеви чине 90% хране за њих, тако да осећају маховину (главну храну) чак и под слојем снега.
Лишенске материје које се добијају из хране, осим интестиналних паразита.

Широка копита омогућују вам да се крећете кроз лабав снијег и копате га у потрази за храном.

Жедан овај јелен 9 месеци у години гаси снег.

Вуна је топла са густом подлаком. Челичне длаке су дужине 1-2,5 цм.
Шупље длаке за бољу изолацију, такође помажу да се задржи на површини када прелазе реке.

Мужјаци такође имају рогове и камење.
Женкама су потребни рогови да би одвели такмичаре из хране коју пронађу и одбацили када се појаве јелени.

Људи су припитомили собове, изолујући део стада дивљих животиња.
Домаћи собови живе на полу-слободном стаду, и разликују се од дивљих животиња по томе што су навикли на људе и, у случају опасности, не расипају се у страну, већ се окупљају, надајући се да ће заштитити људе.

Од људског јелена треба само со и заштиту од предатора.

Од јелена људи добијају млеко, месо, вуну, рогове, кости, користе их као јахаче.

Антлерс (неогоственивсхие рогови) јелена су познати у традиционалној медицини због својих љековитих својстава. Екстракт из њих се користи у фармакологији као опште тоник и адаптогени лек.

60-их година под водством професора И.И. Брехман је развио нови препарат јеленских рогова "Рантарин" (у таблетама) и његов текући аналог "Велцорнине". "Епсорин" - први висококвалитетни екстракт добијен од рогова дивљих собова.
Из очврснутих рогова собова производе прехрамбени адитив са имуностимулирајућом акцијом "ЦигаПан".

Реиндеер. Русија:

Већина кариба живи у готово безоловој тундри у северној Северној Америци, заједно са поларном јаребицом и другим арктичким дивљим животињама. "Џепови" тундре могу се наћи на југу, у високим сливовима Стеновитих планина, али нигде не можете пронаћи сву разноликост истинских северних облика живота који настањују "неплодне територије" које се протежу од Аљаске до горњег Квебека, укључујући и заједнице људи који себе називају Инуит, Инупиат и Иупик.

Карибу носи нај екстравагантније рогове међу јеленима на Земљи и једини су велики дивљи сисари у Северној Америци који и даље мигрирају на велике удаљености у великим стадима. Савршено су прилагођени таквом номадском животу.

У већини пасмина јелена длаке су шупље, али у карибу готово у потпуности задржавају зрак како би изоловале тијело од температура испод нуле у зимским мјесецима и олакшале присиљавање безбројних водених тијела у тундри. Царибоу плива у води како плута као напуњени кану, а јато јата изгледа као рогата армада бродова на маневрима.

Љети су њихова мека копита већа од било које друге врсте јелена, а таква прилагодљивост је корисна за пливање и прелажење мочвара, док зими, коприва се стврдњавају и скупљају се за кретање по замрзнутом тлу и снијегу.

У дугим ноздрвама карибуа, постоје назубљене кости у назалним цонцхас, које повећавају унутрашњу површину да се загреју и влаже удахнути ледени ваздух пре него што стигне до плућа.

Попут црног репа, број карибуа може се драматично повећати за неколико година, а онда нагло опадати.

Први пут сам ловио Карибу на Аљасци средином 1990-их, када је чувено крдо слива ријеке Малцхатна било на врхунцу, и свакодневно смо се срели са стотинама тих јелена. У 2009 Ловио сам 2 недеље у приближно истом подручју и видио, можда, само педесет карибуа, и само јединог бика погодног за трофеј.

Многа стада карибуа широм Северне Америке значајно су опала у последњој деценији, иако су неки од њих задржали стабилну популацију. Могући разлози за то били су исцрпљивање пашњака са узгајањем карибуа, нови резервоари који блокирају миграцијске путеве, ширење рударских операција, или стари изговор, наводно говорећи да је било много вукова.

Неки биолози чак сугеришу да можда није било без климатских промјена. Међутим, историјски подаци нам показују успоне и падове популације карибуа током постојања писаних доказа о овој теми.

Убеђен сам само у једну ствар - никада се нећу престати дивити тим створењима.

Претпоставља се да све припадају истој врсти (Рангифер тарандус), иако су у Сјеверној Америци подијељене у 6 врста, уједињене у 2 главне групе - карибу пусте земље и шуме.

Наравно, свако ко је ловио карибу у различитим деловима континента приметио је њихове разлике у величини тела и рогова.

Према изузетној књизи Валериуса Геиста Деер оф тхе Ворлд, највећа карибу налази се испод 60. паралеле сјеверне географске ширине, дуж горње границе западних провинција Канаде, укључујући Јужну Аљаску и већи дио полуострва Унгава у сјеверном Куебецу, иако постоји изузеци због острвских и изолованих популација на копну.

Сјеверно од 60. паралеле, карибу постаје примјетно мањи, на арктичким острвима одговарају величини просјечног белорепаног јелена.

То је у супротности са владавином Бергмана, у којој се наводи да распрострањене врсте птица и сисара досежу веће величине у сјеверним географским ширинама. Међутим, ово правило се углавном односи на сисаре који живе у умереним зонама, као што су јелени и медведи. Веће животиње имају нижи однос телесне тежине / тежине, што им омогућава да задрже више топлоте у хладном времену.

Али Карибу је животиња на далеком северу. У циркумполарним регионима и на Арктику, храна је много мања, како у општем тако иу сезонском периоду, него у областима које леже на југу.

Објављено је да највећи карибу припада стијени која живи на сјеверу Британске Колумбије и на крајњем југу територије Иукона. Њихова величина може бити посљедица додатног утјецаја висине на величину животиња, што је такођер забиљежено код јелена црног репа у Стјеновитим планинама.

У шумском царибоуу постоји тенденција да буду ужи и строжији од оних који живе у јаловим територијама. Можда је прилагодљивост шумама, углавном, услови станишта.

Карибу из Аљаске, а посебно из Квебека, одликује се дугим и широким роговима.
Затим постоје разлике у три елемента, обично означена (иако не увек) у роговима карибуа: "лопате" (супраорбитални процеси), други процес (изнад "лопата") и терминални процеси.
Постоји мит да су карибуови бикови са двоструким "пиковима" ретки. Ова перцепција се појавила у време када су углавном ловили планински царибу, а њихове двоструке "лопате" од рогова су биле ретке. Али ово је сасвим уобичајено међу карибуима неплодних земаља. Више од половине бикова које сам сакупила имало је двоструке "лопате" од рогова.

Погледајте видео: Suspense: The Lodger (Април 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org