Животиње

Како изгледа коала и која боја има крзно

Pin
Send
Share
Send
Send


Коала је мала, слатка, кротка животиња која живи само на једном континенту - Аустралији. У језику Абориџина, реч "коала" значи "не пије". Животиња и истина готово не пије воду, садржај са влагом садржаном у листовима еукалиптуса. Његово грчко-латински генерички назив "Пхасцоларцтос" значи "марсупијални медвед". Коала се дуго звала медвед, али није медвед, и нема никакве везе са медвједима, осим што изгледа као плишани медо. У ствари, коала је торбална, она је једини савремени представник породице Коалов (Пхасцоларцтидае).

Данас је коала најомиљенија животиња Аустралије, један од признатих симбола Аустралије, али то није увијек био случај. Први европски досељеници уништили су милионе ових беспомоћних животиња за густо крзно. Међутим, резнице еукалиптуса, суша и пожари били су још опаснији за опстанак врсте. Претња коалама достигла је врхунац 1924. године, када је извезено више од 2 милиона кожа. До тада, коале су нестале у Јужној Аустралији иу већини подручја Викторије и Новог Јужног Велса. Као резултат јавног протеста, уведена је забрана лова од 1944. године, а тек 10 година касније њихова популација је почела да се опоравља. Тренутно, у неким подручјима, посебно на југу подручја, коала је поново постала уобичајена врста, а ИУЦН је наведена као најмање забрињавајућа животиња. Међутим, интензивно крчење шума представља претњу за сјеверну популацију.

Коала опис и фотографија

Карактеристичан је изглед коала: тијело је кратко и здепасто, глава је велика, округла, са малим очима, великим пахуљастим ушима и протезом голе коже на носу. Реп је рудиментаран, готово невидљив извана. Боја дебелог и меког крзна на дорзалној страни варира од сиве до црвенкастосмеђе, на бради, грудима и унутрашњој површини предњих удова крзно је бијело. Уши су обрубљене дугом белом косом, сакрум је прекривен бијелим пјегама. На сјеверу станишта крзно животиња је краће и рјеђе.

Дужина тела коала је 70–85 цм, тежина је 7–12 кг. Мужјаци су масивнији од женки, имају ширу њушку, а величина ушних шкољки је мања. Поред тога, мужјаци имају мирисну жлезду на грудима, којом остављају трагове на дрвећу на њиховој територији. Женке имају врећу за отварање двоструке брадавице.

Коала је предивно прилагођена седентарном дрвеном начину живота. Његово тело је прекривено дебелим крзном, који штити животињу од временских и температурних флуктуација, што је веома важно - нема склоништа или склоништа за коале. Велике шапе су опремљене снажно закривљеним канџама, захваљујући којима животиња лако може да се попне на највиши стабло са глатком коре. На фотографији су добре врсте снажних и јаких коала канџи. Ако их звер урони у дрво, неће пасти.

Пењући се на еукалиптус, коала хвата стабло снажним предњим ногама, помера тело према горе и истовремено вуче предње ноге. На задњим ногама први прст је контрастиран са остатком, други и трећи су скоро спојени. На предњим шапама, први и други прст су супротни остатку, обезбеђујући чврсто приањање током пењања. Потплати шапа су голи, са палпарном шаблоном. Занимљива је чињеница да су отисци прстију коалиса готово идентични људским.

Укупно има 30 коала зуба, у горњој вилици три пара секутића и рудиментарних очњака. Зуби су добро прилагођени за храњење на листовима еукалиптуса који садрже велику количину влакана. Жвакано лишће се подвргава микробној ферментацији у цекуму, која је најдужа у односу на дужину тијела код свих сисара (дужина му је 1,8-2,5 метара).

На фотографији, коала уобичајено упија листове омиљеног стабла еукалиптуса.

Коала мозга у поређењу са величином тела је једна од најмањих међу сисарима, само 0,2% од укупне телесне тежине. Научници вјерују да је то због адаптације на нискокалоричну дијету.

Где коала живи?

Коалси живе само у Аустралији, где се налазе на више стотина хиљада квадратних километара на истоку континента од северног Куеенсланда до јужне Викторије. Популације ових тоболчара често су одвојене једна од друге широким пространствима посјечених шума. Коале су изабрале влажне планинске шуме на југу, засађивање грожђа на северу, шумарке и полу-пустињске пејзаже у западној Аустралији. Густина становништва зависи од продуктивности земљишта. На југу, у кишним шумама достиже 8 животиња по хектару, ау полу-пустињи зона од 100 хектара може да живи само један појединац.

Како коала живи у природи?

Живот коала је уско повезан са стаблима рода Еуцалиптус, у чијим крунама проводе скоро сво време. Већину дана (18-20 сати) троше на спавање, потребно је 2-3 сата да се нахрани, а остатак времена животиње само сједну. Само повремено се спуштају на земљу да би трчали од једног дрвета до другог.

Коали обично спавају током дана, док их ноћу заузима чињеница да полако апсорбују лишће еукалиптуса. Покрети животиња су обично веома спори, лењи, иако уплашена животиња може да се креће веома агилно.

Коале су сједећи. Већина њих су усамљеници, ретко живе у паровима. Одрасле животиње заузимају одређена станишта. У повољним условима, ове површине су релативно мале: мужјак може заузети само 1,5-3 хектара, женке, а још мање - 0,5-1 хектара. У подручјима са слабом вегетацијом, локација мушког пола може бити више од 100 хектара. Територија доминантног мужјака може покрити подручја до 9 женки, као и подручја подређених мушкараца. Свака животиња на појединачној парцели има неколико омиљених стабала за исхрану.

У природи, коала живи до 10 година, максимални познати очекивани животни вијек у заточеништву је 18 година.

Шта коале једу? Еуцалиптус диет

Евергреен еукалиптус оставља коалама сталан извор хране. Одрасли појединац поједе око 500 грама свежег лишћа дневно, и иако више од 600 врста стабала еукалиптуса расте на Зеленом континенту, коала једе само 30 њих. У различитим регионима, предност се даје различитим типовима еукалиптуса, али углавном онима који расту у условима високе влажности.

Таква дијета на први поглед може изгледати сумњиво, јер су листови еукалиптуса нејестиви или чак отровни за већину биљоједа. Сиромашни су хранљивим састојцима и садрже много непробављивих влакана, као и токсичне феноле и терпене. Међутим, ове животиње имају неколико направа које им помажу да се носе са таквом нејестивом храном. Они уопште не једу лишће, отровне компоненте других се неутралишу јетром и уклањају из тела. Пошто је дијета ниско калорична, коале спавају до 20 сати дневно. Штеде воду, а изузев најтоплијег времена добијају потребну влагу из поједених листова. Тако је еволуција давала коалама извор хране који је био на располагању током целе године, а такође их је спасио од конкуренције у храни.

Процреатион

Коале су полигамне, са малим бројем мушкараца који су одговорни за већину парења. Међутим, детаљи о расподели парења између доминантних и субдоминантних животиња нису у потпуности схваћени.

И женске и мушке коале досежу сексуалну зрелост у доби од двије године. Од истог времена, женке почињу да се размножавају, док мужјаци почињу да се размножавају 2-3 године касније, када постану довољно велики да се такмиче за женку.

Сезона размножавања се јавља у пролеће и рано лето (септембар - јануар). У то време, мужјаци се крећу на веома велике удаљености, а сусрети између њих често се јављају у окршајима. Током "венчања" "коњушари" константно грме. Ови крици, који се састоје од гласних удисаја, праћених издисајима, дизајнирани су да привуку пажњу невесте, као и да упозоре конкуренцију. Крик једног мушкарца обично изазива одговор од најближих рођака. У том периоду мушкарци често означавају границе своје територије, трљају дрвеће грудима.

Женка доноси годину дана једно легло од једне, рјеђе од два младунчета. Трудноћа траје 35 дана. Младунче при рођењу је изузетно мало - његова тежина је мања од 0,5 кг. Новорођенче се пење у врећицу, гдје је сигурно причвршћено за једну од двије брадавице. У торби, мала коала проводи око 6 мјесеци, гдје расте и развија се. Неко време мајка га носи на леђима.

Од седмог месеца старости, беба се храни специјалном кашом полу-пробављених листова еукалиптуса, које излучује мајчин пробавни систем, навикавајући се на храну одраслих животиња. Млада коала постаје независна са 11 месеци старости, али обично остаје близу мајке неколико месеци.

Очување у природи

У природи, коала практично нема непријатеља, грабежљивци не фаворизују његово месо, очигледно због чињенице да има јак мирис еукалиптуса. Упркос томе, животиње се често сматрају рањивим. Иако нико није званично забиљежио ове тоболчаре, према незваничним подацима, њихов број се креће од 40.000 до 1 милион, а уништавање станишта је главна пријетња већини популација коала у сјеверном дијелу ареала. Међутим, много је озбиљнија ситуација у полу-пустињским областима централног Куеенсланда, гдје се годишње избаци око 400 хиљада хектара за пашњаке и друге пољопривредне потребе. И док еколози изазивају узбуну и покушавају да зауставе уништавање шума, овај проблем остаје хитан за рурална подручја централног Куеенсланда.

Хабитат

Коле се шире дуж источне обале Аустралије. Поред тога, они живе на острвима код обале Куеенсланда, Викторије и Јужне Аустралије.

Насељавају високе еукалиптусне шуме и ниске шуме у унутрашњости, као и обална стабла на острву.

Коале једу само лишће и коре из стабала еукалиптуса. Постоји преко 600 врста ових стабала, али коале једу само лишће и коре од њих дванаест.

Листови еукалиптуса су веома отровни за већину животиња, али коал пробавни систем неутралише отров. Свака коала једе око 350 до 600 грама (12-21 унци) листова дневно. Више воле млади лист који је сочнији и мекши.

Коали добијају преко 90% потреба за флуидима од листова еукалиптуса. Пију воду само када су болесни или када нема довољно влаге у лишћу дрвећа.

Коале су углавном ноћне. Отприлике 20 сати дневно, коале спавају или се одмарају на дрвећу, склупчане. Када се крећу, могу скочити са стабла на дрво, као и путовати на велике удаљености дуж земље.

Коале ходају и крећу се полако, али могу да трче ако су у опасности.

Када путују копном, они су рањиви на нападе предатора као што су пси, лисице и дингоси, а такође су у опасности од повреда или смрти од аутомобила.

Коале су углавном тихи, али могу произвести разноврсне звукове, укључујући режање и гунђање. Коалс викати углавном током парења или опасности. Уплашена или рањена животиња вришти и „плаче“ гласом малог дјетета.

Веома велики коала нос за њу је један од најважнијих. На крају крајева, високо развијени мирис помаже животињама да науче који су листови сигурни за конзумацију.

Коалице имају веома низак метаболизам, што штеди енергију и помаже при варењу листова еукалиптуса. Они једу у било које доба дана, али обично су хладни током ноћи да би уштедели енергију и влагу.

Листови еукалиптуса су отровни за већину животиња и нису богати хранљивим састојцима. Зато коале темељно жваћу лишће пре него што га прогутају. У желуцу коала налазе се бактерије које неутралишу токсине садржане у еукалиптусовом уљу.

Женке коала досежу полну зрелост у доби од 2 до 3 године. Мушкарци достижу зрелост касније у 3 - 4 године. Парење се догађа између децембра и марта, што је летње време на јужној хемисфери. Углавном се роди једна беба у коалама. Бебе коале су веома рањиве при рођењу, голи су и слепи. Због тога ће бити у мајчиној торби око 6 месеци, хранећи се млеком. Након 6 месеци у врећи, младунче почиње да истражује свет око себе док јаше на леђима своје мајке, хранећи се млеком и лишћем. И само у доби од 12 мјесеци, бебе коале почињу самостално живјети.

Коал протецтион

Некада је у Аустралији било милион коала, али почетком 20. века, лов на коале је скоро довео до њиховог изумирања. Двадесетих година прошлог века погинуло је скоро осам милиона животиња, углавном због крзна.

Коали требају велике површине шуме. Међутим, број шума се смањује, а животиње се морају чешће кретати на терену, па стога постоји већи ризик да ће патити од предатора или људи.

Најчешћи узроци смрти коала су напади паса и саобраћајне незгоде. Последњих година, неке колоније коале су много патиле од ове болести.

Сада су створени многи истраживачки програми који помажу у заштити коала и њихових станишта.

Које копно насељава коала?

Коала - животиња која је ендемична за Аустралију. Ово је оригинални представник породице Коалов. Живе на стаблима еукалиптуса. Коала је тупава животиња која припада двостраначком поретку. Његов распон је копнена Аустралија, али само њен источни и јужни дио.

Прије доласка Европљана, животиње су биле подијељене на сјеверу и западу. Много касније, коале су насељавали људи на територији острва кенгура. Мале животиње, сличне медведима, изазивају универзалну симпатију. Скоро цео свој живот, ове тоболчарске животиње проводе на дрвећу, спретно ходајући по гранама. Коала може живјети на једном стаблу много дана, а тек након чишћења лишћа мијења свој “дом”.

Нећете се извући на кратким ногама на земљи, због чега троме коале често умиру под точковима аутомобила или постају лак плијен за дивље динго псе. Ноћу, животиње посвећују храну, док остатак времена спавају, удобно седе на вилици у гранама. Коалице за спавање су веома осетљиве и пробудите се при најмањем шуштању. Радије живите сами. Свака одрасла животиња има своје основе, које обиљежава излучевинама мирисних жлијезда. Таква парцела мушкарца понекад се поклапа са посједовањем неколико женки.

Како изгледа коала?

То су мале животиње: њихова величина је од шездесет до осамдесет центиметара, са тежином од шест до петнаест килограма. Реп коала је веома мали: готово је невидљив иза бујног крзна. Животиња има смешне округле уши, које су потпуно прекривене крзном.

Немогуће је описати како изгледа коала без спомињања крзна тих животиња. Мека је и густа, прилично издржљива. Боја може бити другачија, али најчешће превладавају сиве нијансе. Много рјеђе је могуће сусрести малу животињу са јарко црвено-црвеним крзном.

Коале су врло мирне животиње: њихови гласови се могу чути само у одређеним периодима, током узгоја или када се непријатељ приближава. Уплашене или рањене коале стварају срце-звукове који подсјећају на бебу која плаче.

Начин живота

Открили смо гдје коала живи и како изгледа. Време је да кажемо како те животиње живе. Коали су животиње које воде одмјерен и журан начин живота. Скоро цео дан (од 18 до 22 сата) спавају. Активност "плишаних медвједића" манифестује се ноћу, која траје не више од два сата. По правилу, то је због потребе да се нађе храна.

Смешно је да се у такозваним будним периодима коале практично не померају: оне само седе на гранама, држећи пртљажник предњим удовима. У овом случају, коала понекад показује завидну милост и лакоћу, спретно скакање с једног дрвета (гдје се једе сва храна) на друго.

Као што су научници открили, такав лежерни начин живота коала није случајан. То је због њихове исхране. Шта коале једу? Зашто исхрана толико утиче на њихов животни стил? Знајући где живе коале, лако је одговорити на ова питања. Дијета ових животиња укључује само лишће и изданке еукалиптуса, који готово да не садрже протеине. Осим тога, листови еукалиптуса за велику већину животиња су смртоносни. То је због садржаја у њима огромне количине фенолних једињења.

Занимљиво је да нису сва стабла еукалиптуса погодна за коале. Поред тога, животиње су веома селективне у избору листова: добро су свесне присуства цијановодоничне киселине, опасне по живот. Штавише, животиње су у стању да процене његову дозу. За једну ноћ одрасла особа поједе више од 500 г младица и листова. Посебне бактерије које се развијају у цревима помажу да се ухвате у коштац са овом количином крупне сточне хране.

Захваљујући посебном медију, лишће се претвара у храњиву кашу и производе се протеини неопходни за тело. Переработанный корм хранится в защечных мешках, а для ускорения пищеварения коала периодически глотает мелкие камешки и комочки земли. Сидя на своеобразной диете из листьев, насыщенных эфирными маслами, коала постоянно находится в состоянии легкого опьянения, чем можно объяснить ее «заторможенность».

Еще один интересный факт: учитывая, что едят коалы, вполне естественно было бы предположить, что зверьки пьют много жидкости. Однако это не так: коалы практически не пьют воды, за исключением особо жарких месяцев. Животиње су довољно течне, које добијају са биљном храном.

Безбедносне мере

Због чињенице да је већина традиционалних станишта ових животиња уништена, данас су преживјеле само расуте популације. Пре око стотину година, коале су биле на ивици изумирања. За то су криви људи који су били привучени меким и скупим крзном ових животиња. Само 1924, преко два милиона коала је извезено из Аустралије.

Данас су коале под посебном заштитом, њихово уништавање је забрањено. Коал се узгаја у зоолошким вртовима и резервама, обнављајући број становника.

Бреединг

Смањење броја животиња се такође објашњава ниским природним прирастом становништва. Скоро 90% жена је неплодних, а остале се споро размножавају: много времена посвећују телету за дојење, које је обично једина у раси. Сезона парења почиње у коалама у децембру и завршава се у марту: ови мјесеци на јужној хемисфери су крај прољећа или почетак љета. Током овог периода, мушкарци доминирају у одређеном подручју са женкама које су спремне за узгој.

Парење се догађа ноћу, високо на дрвету и траје око пола сата. У овом тренутку, партнери лају, гласно гунђају, гребу и гризу. Након обављања брачне тајне, пар се раскида, а мушкарац из овог тренутка заборавља на потомство. Након отприлике 35 дана роди се малено младунче које је у потпуности зависно од мајке. Слијепа и потпуно гола беба величине зрна пасуља тежи највише 3 грама. До тренутка рођења још нису створени задњи удови, а предње ноге са канџама су већ добро развијене.

Дошавши на свијет, беба се увлачи у мајчину торбу дуж пута који брижна жена кује у крзну, а беба не оставља врећу шест мјесеци, чврсто причвршћена за мајчину брадавицу. У првим мјесецима храни се искључиво мајчиним млијеком, али мајка почиње да храни бебу густим полутрајним листовима с изметом.

Шест месеци касније, младунче излази, пење се на леђа мајке и тако путује с њим кроз дрвеће. До осам месеци он се повремено крије у врећи, али касније једноставно престаје да се уклапа у њу: мораш ставити главу у њу како би ојачао млијеко своје мајке. Од старости од девет месеци, зрела животиња се пребацује на сопствени хлеб. Једногодишња жена добија свој заплет, а одрасли мушки удварач извлачи младог мушкарца током наредне сезоне парења.

Занимљивости о коалама

Одговорили смо на основна питања људи који су заинтересирани за ове егзотичне животиње: гдје коала живи, како изгледа, како се организира њен живот. А сада желимо да вам представимо неке занимљиве чињенице о тим животињама.

  • Из језика аустралијских аборигина, име животиње се преводи као "не пити".
  • Кохал крзно мирише на еукалиптус, који је сасвим природан, и мошус. Ови оштри мириси штите животиње од бува и других паразита.
  • Субкутане жлезде производе посебну супстанцу која коси даје прекрасан сребрни сјај. Медвједи еукалиптуса су врло осјетљиви на сунчево зрачење, и та твар је способна да апсорбује зраке, неутрализирајући њихове штетне ефекте.

Коал се не може видети у европским зоолошким вртовима, јер у умереним климатским условима не расту еукалиптуси, а животиње се суочавају са гладовањем. Изван Аустралије, они се могу видјети само у зоолошком врту у Сан Диегу, гдје је шума еукалиптуса била засађена посебно за ове животиње.

Погледајте видео: NYSTV - The Secret Nation of Baal and Magic on the Midnight Ride - Multi - Language (Јули 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org