Птице

Сиви кран: Фотографије, Лифестиле значајке

Pin
Send
Share
Send
Send


Велики кран, карактеристичан по заједничкој сивој боји, дугом врату и шапама, црној глави са црвеном круном и беличастим образима. Нема сексуалног диморфизма. Млади имају смеђе перје.

Спреад. Миграторна птица, 2 подврсте пронађене у Евроазији. Европско подручје налази се у централном и сјеверном дијелу западне границе, пролази територијом Данске и Норвешке. Зими на Иберијском полуострву, као иу Северној и Источној Африци. У Италији је уобичајена као миграторна врста, много мањи број појединаца зими овдје, а само у одређеним подручјима. Од почетка 20. века престаје да се гнијезди на подручју Венеције.

Хабитат. Преферира отворене површине: травне и брдске мочваре, шумовите мочварне области. Током зимовања сиве дизалице, може се посматрати уз обале лагуна, река, на пољима, у степама.

Биологи. За гнездо бира суво место на поплављеним местима, на острву или на обалама песка. Од краја марта до јуна, обично се постављају 2 црвенкаста или зеленкаста са смеђим мрљама јаја, о којима брину оба родитеља 28 до 31 дан. Млади лете у доби од 65-70 дана. Једна легла годишње. Сива дизалица је опрезна и невјерна птица, која већину времена троши на земљу, на којој се креће полако и грациозно. Лет је моћан, крила лепршају прилично споро. Дијета је разнолика, укључује све врсте животиња, али се темељи на биљној храни.

Занимљива чињеница. Током сезонских миграција, они се уједињују у бројним јатима пореданим у лету са клином. Гласни крикови, најчешће емитовани у лету, личе на звук трубе.

Сродне врсте. Цране демоис (Антхропоидес вирго) може се препознати по сноповима белог перја на странама главе и на црном доњем дијелу тијела. Гнијезди се у степама азијског континента, а појава у Италији је случајна. (У степској зони Русије то је на неким местима прилично уобичајено.)

Хабитат

Сиви кранови се гнијезде у западној и сјеверној Еуропи, на многим територијама Русије (до Колима и Трансбаикалиа), у Кини и сјеверној Монголији. Такође, они се не примећују много на Алтају, у Тибету и Турској. Зими, као и већина птица, кранови обично мигрирају на југ: у источну и сјеверну Африку, у Шпанију, Француску, на Блиски исток, у Индију и Кину (југ и исток).

Њихова гњездилишта: у мочварним подручјима и на поплавним подручјима ријека (мочварних). У случају недостатка мочвара, могу се населити у близини пољопривредног земљишта. Дизалице обично изабиру повишена места за зимовање, прилично густо прекривене травнатом вегетацијом.

Бреединг

Греи Цране - Моногамоус Бирд. Она држи свој пар за живот. Само ако умре женка или мушкарац, преживјела птица проналази другог животног партнера. И други пар се може формирати у случају неуспелих дугих покушаја да имају потомство.

Од априла до јула траје сезона парења. По правилу, пар се формира пре лета на место будућег гнежђења. По доласку на сцену, женка и мушкарац организују најоригиналније ритуалне плесове. Они представљају одбијање, лупање крилима и важан ход.

Изнад или близу воде, изабрана је парцела (релативно суха), нужно између густе вегетације (шикара трске, итд.). Ово је место за гнездо. Мушкарац и жена најављују избор прикладног места са црвенкастим гласом. Тако они означавају своју територију.

Сама гнездо је велико (пречника више од 1 м). Грађена је од најразличитијих материјала. Женка обично постави 2 јаја. Период инкубације траје до 31 дан. И мушка и женска јаја излегу. Кратко након рођења, пилићи могу напустити родитељско гнијездо. Њихова пуна перја долази за око 70 дана.

Лифестиле, феатурес

Сиви кран, као што је горе наведено, по доласку кући почиње да плеше на необичан начин. Он то ради сам или у стаду. Током овог периода, птице су веома опрезне, тако да се све ово може посматрати само издалека. Дизалице на гнездима обично никада не формирају масовне кластере, то јест, парови се гнијезде далеко један од другог.

Гнијезди женско и мушко градити врло брзо и безбрижно. Као резултат тога, то је само гомила дрва за огрјев прикупљених из оближњих подручја. Унутар гнијезда налази се пладањ обложен сухом травом. Старије птице по правилу заузимају своја гнијезда (прошле године). Такво гнијездо може служити неколико година за неколико дизалица, птице га само мало ажурирају сваке године.

Дистрибуција дизалица у Русији

Сива дизалица у Русији је представљена са две подврсте - западном и источном. они се мало разликују једни од других. Граница њихове расподјеле, као и њихова субпецифична независност, данас се релативно слабо проучава на територији земље. Приближно можемо рећи да се граница која раздваја ове двије подврсте протеже дуж Уралског подручја. Западне подврсте живе у европској Русији, а источне у азијском.

Осим тога, познато је да за зимовање сиви кран из европског дијела земље лети за Африку (Мароко, Египат, итд.), А од источног дијела (настањен углавном у Сибиру) на сјевер Индије или у Кину. Мали део сивих ждралова зими у Трансцауцасиа.

У закључку о најзанимљивијим

На самом почетку сезоне парења, сиви кранови покривају перје блатом и муљем. То им омогућава да прикрију и сакрију предаторе, што их чини мање приметним у периодима инкубације и излегања својих пилића.

Кранско сиво, као и друге врсте, започиње свој лет глатким трчањем низ ветар, убрзавајући и откривајући огромна крила непосредно пред полетање.

Сиве дизалице су свезде: хране се биљкама (кртоле, лишће, стабљике, жир, бобице итд.), Бескраљежњаци (црви и инсекти), краљежњаци (змије, жабе, глодари и рибе). Дизалица се такође може хранити житом, чак и стварајући пријетњу усјеву.

Хабитат

Дизалица преферира да живи на отвореном простору, на примјер, у трави. Док инкубирају јаја и неговање пилића, они се населе близу водених тијела или у шикарама.

У храни, дизалице нису избирљиве. Њихова исхрана укључује велику количину биљне хране: дивље бобице, семена, биљке, житарице (пшеница, зоб). Лети се птице хране жабама и инсектима. Они такође конзумирају мале глодавце (на пример, мишеве), змије, гуштере.

Важан део исхране дизалица је вода. Ове птице конзумирају много течности. Ако у близини нема извора воде, дизалице лете на друга мјеста неколико пута дневно.

У кавезима и узгајалиштима, исхрана дизалица је веома разнолика. Њима се дају житарице, сирово месо, риба, итд. Дизалице су веома воле хране за домаће пилиће.

Обиље и преваленција

До данас, број кранова је око 250 хиљада птица. Живе углавном у Русији и Скандинавији. Број ове врсте се стално смањује због исушивања мочвара и изградње пољопривредног земљишта. Пољопривредници играју важну улогу: они третирају поља пестицидима на којима дизалице траже храну. Чудно је да ловокрадице мало утичу на број дизалица. Људи врло ретко пуцају ове птице.

Сиви кран је уврштен у Црвену књигу. Пуцање и хватање птица је забрањено законом. Да бисте сачували број створени су прилози и узгајивачнице.

У Русији постоје 2 подврсте сиве дизалице: источна и западна. Знаковима, они се практично не разликују. Граница која дијели пролази кроз распон Урал. Западна сива дизалица зими у афричким земљама, а источна - у сјеверним дијеловима Индије и Кине. Неки представници врста зиве у зимском зиму у Трансцауцасусу.

Занимљиве чињенице

  1. Када кранови излегну јаја и брину се о пилићима, перу облажу муљем или мочварним блатом. Ово се ради за добро маскирање и заштиту од грабежљивих животиња.
  2. Скини дизалицу - фасцинантан призор. Он глатко разбацује и шири крила непосредно пред полијетање.
  3. Кран - најстарија животиња. Овај представник породице птица појавио се пре 40-60 милиона година. То значи да је дизалица ухватила еру диносаура. Примитивни људи приказивали су ове птице на зидовима пећина и стена.

Погледајте видео: Liebherr Kran am Limit (Април 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org