Птице

Како изгледа птица сокола и храни се

Pin
Send
Share
Send
Send


Соколови - род птица грабљивица, широко распрострањен у свету. Њихово име долази од речи "фалк" ("срп"), чиме се наглашава осебујан облик који њихова крила узимају током лета. Помаже им да постигну изузетан успех током маневрирања великом брзином. На пример, сиви сокол сматра се најбржом птицом на свету због своје способности да достигне брзину од 320 км / х током потјере жртве. Проналазећи плијен током планирања на небу, он се прилагођава да буде нешто виши, након чега убрзано пада на њега, ударајући га са својим шапама притиснутим уз тело. Често је ударац таква сила да жртва одмах умре.

Важно је напоменути да је у украјинској култури био сиви сокол који се још од времена Кијевске Русије звао сокола, а тек касније ово име је добило већу скалу, укључујући и друге птице овог рода. Треба напоменути да и сада, када се говори о соколовима, људи најчешће подразумевају сељака.

Сапсан - дан предатор

Сиви сокол је не само брз, већ и јака птица, без премца међу пернатим предаторима. Дистрибуира се готово свуда, јер обавља летове широм свијета. Можете га срести широм Европе, и на каменитим обалама иу подручјима са тешким климатским условима. Најчешће, сиви сокол може се наћи на тресетиштима, у степама и полу-пустињама. Ова подручја су његова омиљена места за рекреацију и лов.

У Средњој Европи, ове птице грабљивице настањују претежно горје, чинећи своја гнијезда на стрмим литицама. Зими овај сокол преферира да се смјести у непосредној близини великих акумулација, гдје лови птице мочварице. Важно је напоменути да само млади појединци мигрирају, старе птице воде искључиво сједилачки начин живота.

Изглед

Сапсан је птица из фамилије сокола, чија је дужина тијела 40-50 цм са распоном крила од 90 до 120 цм.Важно је напоменути да су мужјаци скоро пола величине женки. Маса мужјака је 650-800 г, а женка 0,9-1,3 кг.

Највећи дио тијела птице је тамно сиве боје. Истовремено, у перју превладавају тамне трокутасте инклузије. Доњи део груди и стомака бледо су жути са тамним пругама. Уочена су чак и црна примарна пера. Својом величином, сиви сокол досеже димензије мале вране, која се истиче међу осталим птицама овог рода са тамним, тамно сивим перјем леђа, шареним светлим трбухом, црним врхом главе, као и тамним, издуженим тачкама испод очију, названим "бркови". У зависности од величине и карактеристика боја, постоји више од 15 подврста овог сокола. У исто време, на пост-совјетском простору, три од њих се дистрибуирају:

  • обичан,
  • Белац,
  • тундра.

Прве двије су ријетке гњездарице, а посљедње се могу наћи само тијеком лета.

Сапсан, који је за себе изабрао прикладну жену, пред њом прави лет за парење, током којег даје свој плијен. У том случају, ако се жена сложи да прихвати удварање, она се окреће у зрак и, док лебди на небу с леђима доље, узима плијен из мушких канџи. Након тога се сматра да је пар формиран и може да настави са избором погодног места за гнежђење, које се у већини случајева јавља у великим шумама, међу којима постоје и велики планински ланци.

Срећни соколови гнијезде се у пукотинама стрмих литица, али радије користе гнијезда других птица грабљивица за склониште, које исправљају тако да се сокол осјећа најудобније. Ово гнездо је прилично пространо, у њему се могу смјестити родитељи и пилићи. Поред тога, због свог дизајна и недоступности смјештаја, поуздано је заштићен од предатора. У случају када сиви соколови морају градити гнијездо на земљи и стијенама, они су ограничени на уређај примитивног легла, које је састављено од неколико грана и великих пера. Ако је гнездо на добром месту и направљено са високим квалитетом, неколико генерација птица може да живи у низу у њему. Поред тога, сваки пар има увек неколико резервних утичница у случају уништења главног.

Узгој и пилићи

Сокол је птица која се узгаја не више од једном годишње: од пролећа до средине лета (период директно зависи од региона његовог станишта), док број јаја у квачилу никада не прелази 4 комада. Ваљање се врши од стране оба родитеља на мјесец дана. После прописаног периода, потпуно формирана пилића појављују се из смеђих јаја, храњења која трају 1-1,5 месеци, док оба родитеља брину о пилићима.

Новорођенче сокол је прекривен танким длакама и загријан у гнијезду од стране женке, док је мушкарац заокупљен добивањем хране, коју они и жена, након што су растргани на мале комадиће, заједно хране пилићима. Деца брзо расту и од старости од месец дана почињу да стоје на крилу. У исто време, сокол-пилић наставља да остане са својим родитељима дуго времена након њиховог одласка из гнезда. Током овог периода, он учи не само навике одраслих, већ и њихове ловне вјештине.

Сокол је птица, чији пубертет почиње у доби од једне године, али ће формирати свој пар тек у доби од три године. Перегрини соколови су моногамне птице. Формирани пар живи читав живот заједно. То се објашњава добро развијеним конзервативизмом узгоја, тј. Овај сокол, који је зими одлетио у топлије крајеве, враћа се на своје мјесто за оплемењивање сљедећег прољећа. Након тога, пар наставља са следећим распоредом гнезда.

Перегрине Фалцон

Сокол је птица за коју је најбоље гледати док узгајате потомство. Током овог периода, птице покушавају ловити што ближе гнијезду. Соколови у већини случајева лебде на великој надморској висини, одатле пажљиво гледају своје пилиће. Ова птица је лако разликовати у ваздуху због велике величине и посебног облика крила, која наликује српу. У другим временима, сиви соколови се могу посматрати у близини разних резервоара, гдје лови птице мочварице.

Упркос чињеници да ове птице грабљивице живе током живота на истим локалитетима, представници ове врсте се не акумулирају на једном месту. Сваком пару додељује се своје велико подручје. На њему се птице хране и инкубирају пилиће. Између гнезда појединачних парова удаљеност може досећи неколико километара.

Сродне врсте

Сиви сокол је птица породице сокола, од којих је најзначајнија величина.

На пример, подврсте које живе на Арктику су највеће на свету, а оне које живе у пустињама, напротив, су мале. Сапсан је један од најоштријих ловаца у предивним предаторима. Из тог разлога, одавно су га водили људи који су се бавили соколарством. Као резултат њихових поступака, смањена је ионако безначајна популација ових сокола.

Важно је напоменути да је сокол птица чије је примарно перје дуже у првој години живота (без обзира на њихово станиште). Зато њихова крила изгледају много шире него што ће бити у будућности. Таква структура значајно смањује ловне способности младих појединаца, али им помаже да науче да лете.

Главна храна сиви сокол је птица, а њихова величина није битна. Сапсан може да нападне и шугу и тешку гуску. У случају да величина птице не допушта да се убије у зраку, сиви сокол ће то учинити, спуштајући се на тло, јер у току лова на плијен сиви соколови развијају огромну брзину и често се дешава да сокол није имао времена да успори оштар маневар жртве и срушио се у неке нека врста баријере.

Перегрини соколови су идеалне ловачке птице, али, као и сваки други сокол, ако га почну слиједити, оставља свој плијен, што и друге грабежљиве птице хватају соколе.

Врсте птица грабљивица

Све дневне птице грабљивице које припадају породици сокола могу се поделити у неколико етничких група:

  1. Кестрели су углавном мале голубове птице са тамним обрасцем и понекад добро израженим полним разликама. Међутим, неке врсте афричких пацова, у којима превладава сива боја, стоје одвојено у овој групи.
  2. Цхоглоцкс су прилично велике, добро грађене птице са тамно сивим перјем на леђима и углавном тамним перјем на образима, које се понекад називају "бркови". Овај сокол се налази зими на свим територијама које су некада припадале СССР-у.
  3. Трећа група су велики соколови чија величина у неким случајевима достиже димензије малог јастреба. У већини случајева имају и црне „бркове“ и често црно перје на глави. Остатак боје доминира сиво-црвена боја. Међутим, за разлику од претходне две групе, то је сокол, чије врсте носе много светлије перје. Осим тога, неки од њих имају тамне пруге на трбушном дијелу, распоређене у хоризонталном поретку.

У неким случајевима, такви велики соколови се разликују у посебну групу - подрод Хиерофалцо, будући да ове птице имају изражен садржај пигмента у перју, што их чини веома сличним јастребовима.

Фалцон Протецтион

Утицај сокола на популације других птица је изузетно мали због екстремне удаљености између њихових популација. Поред тога, лов са овим сокола није толико ефикасан као што се чини на први поглед, јер је само један од 10 напада успешан.

Међутим, због превладавајућих услова животне средине и константне опасности од ловокрадица које уништавају гњездилишта ових ријетких птица, популација сокола је под сталном пријетњом иако је већина врста уврштена у Црвене књиге широм свијета. Дакле, да ли ће овај сокол имати будућност зависи само од нас.

Шта сокол једе у природним условима?

Сокол је птица грабљивица која је способна да нападне и добије храну у лету. У томе му помажу дуга крила, оштре канџе и оштар поглед. Неколико секунди стиже до жртве и носи је у канџама.

Фалцон Диет

У природним условима, сокол се храни птицама које досежу просечну величину, понекад лови сисаре, али само у ретким случајевима.

Најчешће, грабежљивац бира јаребице, морске птице, које се налазе на птицама, лакше је ухватити плијен тамо. Сокол може изабрати птичје птице (слијепе улице, славни, луђаци), младе жене, галебове (сиве, троструке, сребрне), пјешчане даске, морске пјешчане даске, хермелин.

Соколови, чије је станиште шума, бирају шумске птице као што су тетријеб, бијеле јаребице, совице, врабац и сова, плаве ноге. Главна храна за такве соколе - беле јаребице.

Понекад ови предатори могу ловити сисаре - зечеве, веверице и леминзе. Сокол може напасти патке, тетријеб и домаће голубове.

Храњење соколова зависи од промене сезоне. Шта сокол једе у зимском периоду? Током овог периода, бијеле јаребице постају главна и готово једина храна, а када стану у близини ледене воде, могу ловити и водене птице.

Карактеристике лова и хране

Сваког дана сокол поједе око 200 грама, али све зависи од услова станишта, понекад количина може бити и већа. Ако се предатор храни и има довољно хране, онда ће од жртве јести само велике мишиће. Ова птица одмах не једе жртву, испрва је доводи на мјесто гдје се скупља и реже. Ако има пилића, онда мушко доноси плијен, а женка шкаре и храни је.

Сокол је велики ловац, само лови птице својим кљуном, а онда ломи врат и потиљак. Управо захваљујући овим особинама птица од давнина људи организују соколарство, које је данас популарно.

Фалцон Десцриптион

Ово је главна крилата птица планете.. Сокол се може кретати у ваздуху брзином до 320 километара на сат. Оштар и снажан ловац, способан да види жртву по километру. Име птице на латинском звучи као "фалцо", долази од ријечи "фалк", што значи срп. Заиста, ако погледате сокола у лету, можете наћи сличност крила са српом.

Карактер и начин живота

За лов, изаберите јутро и вечер. Ухватите обично мање птице. Царрион се никада не једе. За хватање плијена користе се различите стратегије лова. Могу се спустити са великом брзином, са велике висине. Савршено лови и лети. Остатак дана преферирају да се опусте у удаљеним мјестима, пробављају храну. За мјеста гнијежђења одабрана су стабла и стијене. Ретко, али може да окупира туђе куће за птице. На земљи никад не гнезде.

Занимљиво је! Соколови воле да организују ваздушне игре на небу, показујући маневрисање и лепоту њиховог лета. Често, чини се, задиркују друге птице грабљивице тако што се показују.

Они су у стању да веома висок успон у ваздуху, где друге птице не допиру. Они формирају пар и снажно чувају своју "породицу" од инвазија. Сви номадски јастребови по природи. И лутају не само на позив природе, како би удобно провели зиму. Неки то раде током читавог живота. Ова птица се лако укроти, за разлику од других пернатих предатора.

Уопште се не плаши особе и чак може живјети у близини људских станова.. Такодје су забавне и ловне тактике соколова. Орнитолози обично кажу да сокол "туче" жртву. И заиста, понашање је донекле слично. Брзо и брзо прескаче плијен, нападајући одозго. Удара снажним ударцем кукастим кљуном. Један такав удар је довољан да се убије мала птица.

Понекад, чини се, плаше се плијен од земље, он лети и онда га сокол пресијече оштро у зрак. Нема шансе за бијег чак и од ластавица. Предатор жртвује под углом од 25 степени, брзином до 100 километара на сат. Дешава се да се соколови играју са плијеном: могу „промашити“ специфично и напустити путању, али када се открију, они дају нови напад и хватају мету.

Ово је занимљиво! Сокол је најинтелигентнија врста међу свим птицама.

Птице су подложне тренингу и практично се не плаше човека. Када се облаче обавезно укључите елементе игре у учионици. Међутим, не треба заборавити, чак и ако је сокол добар у успостављању контакта - то није пас или мачка, већ страшна грабљивица. Они се могу навикнути на власника и чак показати наклоност, али и даље захтијевају посебну пажњу од особе у комуникацији.

Фалцон специес

Породица сокола обухвата 11 родова. Међу њима су:

  • Каракари.5 родови: црни, красногорлие, планински, каранцхи, бучни.
  • Фалцонс. 6 родова: смех, шума, амерички патуљак, мали, патуљак, соколови (Фалцо).

Од њих, род сокола (Фалцо) је главни и нај нумерички. Укључује 40 подврста, које се могу подијелити у главне групе представника:

  1. Кестрелс - мале, густе птице црвене боје. Постоје сиви, али углавном у Африци. Познати као ловци на глодаре. Постоји 12 варијанти: Мадагаскар, Сејшели, Маурицијус, Молукански, сиво-брадати, обични, велики, лисица, степа, сива, пругаста, пасажа,
  2. Цхеглоцкс - велика и витка птица са тамносивим перјем и црним перјем у подручју образа. Постоји пет варијанти света: Елеонора, Африка, Заједничка, Источна и Аустралијска,
  3. Фалцонс - најрепрезентативнија група. Укључује сребро, вечер, црвено-груди, Нови Зеланд, браон, сива, црна, медитеранска, алтаи, мексичка, кратка репа,
  4. Турумти андда ли је црвенокоси сокол птица средње величине са карактеристичном цигланом црвеном капом на глави. Насељава територије Индије и Африке.
  5. Кобцхик - мали соколи, врло слични по параметрима и понашању према кестрелу. Тежина не прелази 200 грама. Кљун је кратак и слаб. Храни се само великим инсектима. Са задовољством једе вретенца, скакавце, скакавце и велике кукце. Интересантна особина је да гавран одабире своје напуштене "куће" као гнездо. Може да живи у паковањима до 100 представника. Мигрирајте и у јатима.
  6. Дербник - живи углавном у северној и источној Европи. Мали, здепаст изглед са кратким, оштрим крилима и дугим репом. Налази се у долинама ријека, муљевитим сфагнама. Избегава густе шикаре и тамне шуме. Углавном се храни малим птицама. Ријетке подврсте које се гнијезде на тлу.
  7. Лаггар - Велика, велика птица. Активно применяется в охоте. Питается другими мелкими пернатыми. Но охотится и на сусликов, зайцев.
  8. Балобан – распространен в Центральной Азии, Казахстане, Сибирь, Туркмения, Иран, Афганистан, Китай. Считается одним из самых опасных подвидов. В длину вырастает до 60 см. Размах крыльев до полутора метров. Очень похож на сапсана, но отличается более светлым оттенком окраса и формой крыльев.
  9. Кречет – редкий и самый крупный из соколов. Массивный, крылья длинные и острые. Самец весит около 1 кг. самка примерно 2 кг. От сапсана отличается более длинным хвостом. Распространен в Европе, Азии, Северной Америке. Существует отдельный подвид кречетов на Алтае. Включен в Красную Книгу.
  10. Сапсан– самая быстрая птица на планете. Крупная птица, классический представитель соколиного рода. Распространена по всему миру, кроме Антарктиды,
  11. Шахин – также называют пустынным соколом из-за предпочтения жизни в пустынных местностях. Мельче сапсана по габаритам. В окрасе более рыжие, охристые оттенки. Женка тежи скоро упола мање од мушкарца. Тежина женке износи 765 грама, мужјаци обично теже 300-350 грама. Нестаје поглед.

Ово је занимљиво! Фалцон - гирфалцон приказан на грбу Киргистана. На новчићу од 500 казахстанских тенга приказан је сокол - степски сокол.

Хабитат

Ове грабежљиве птице живе скоро у целом свету, са изузетком северног и јужног пола. Само млади појединци одлазе зими. Зрели остају код куће, крећући се са хладном ближе резервоарима. Воле степу и полу-пустињу. Крецхети преферира приобална подручја сјеверних земаља. У Европи постоје планине и литице. Сиви соколови лутају готово читав свој живот и можете их срести било гдје у свијету.

Фалцон диет

Једе мале птице, глодавце, инсекте. Може јести жабе, змије, а понекад и рибе. Храни се свим топлокрвним животињама које су мање величине. Плијен нема шансу да унапред примети сокола, а нарочито да побегне. Кук кука доноси јак ударац, а затим птица раздире труп.

Важно је! У заробљеништву је неопходно хранити дивљач, иначе се соколи јако разболи.

Да би пробавни систем функционисао без прекида, многим птицама су потребна пера и мале кости. У природи, једући цијели плијен, одмах добију све што им је потребно. Неколико сати након оброка формира се фитиљ - отпад који птица повраћа.

Здраве птице треба да имају редовне мрље, без мрља од крви и непријатних мириса. Када се храните код куће, дајте мишевима, пацовима и малим птицама потпуно, без скидања коже. Фед у зависности од старости. Што је птица старија, то је мања потреба за храњењем.

  • У доби од двије седмице - око 6 пута дневно. У исто време потребно је дати мале комаде меса, натопљене у слабом сланом раствору. То се ради како би се симулирала мајчина слина, која помаже правилној пробави пилића.
  • До месец дана - око 5 пута дневно,
  • До месец и по - 3-4 пута,
  • До потпуног перја - храњење 2 пута дневно.

Репродукција и потомство

Соколови су моногамни. Пар се формира током сезоне парења. Код птица које живе у јужној хемисфери, период траје од јула до августа. Али за северне представнике сокола, датуми се померају: од фебруара до марта. Брачни плес је изведен право на небу. Мушкарац често представља поклон женки у кљуну током елегантних и брзих летова. Понекад можете гледати како се женка и мушкарац крећу великом брзином, држећи се за своје канџе. Дакле, могу летјети и до 10 метара.

Мјесто гнијежђења је пажљиво одабрано. Предност је дата сигурним кутовима. Женка полаже до четири јаја црвене боје. Сматра се да је тежина женки у тежини, више даје потомство. И јаја се инкубирају од стране оба родитеља. Хатцхинг траје око мјесец дана.

Ово је занимљиво! Број будућих пилића у гнијезду овиси о адекватности хране: што је то више, то је више јаја.

Соколови су брижни родитељи. Пилићи су заштићени жестоком заштитом гнезда. Али, чим соколови одрасту, отприлике месец дана након рођења, одмах морају да напусте гнездо. У супротном, постоји ризик од агресије од стране њихових родитеља, који се осјећају у младом расту природних конкурената. Пубертет код ових птица долази у доби од једне године.

Природни непријатељи

Фалцон има доста непријатеља. Ово су скоро сви велики предатори. Опасно и за њих и за сове. Лисице и куне, ласице и ласице опљачкају гнезда, једу пилиће. Али главни непријатељ сокола је човек који уништава екосистем, уништавајући из забаве или користећи отрове да обрађује пољопривредне површине.

Становништво и статус врста

У овом тренутку, у Црвеној књизи су гирфалцони, као нестала врста. Под пријетњом изумирања Алтаи сокола. Нема поузданих информација да су појединци алтајевог сокола, који су сада у свијету, генетски чисти.

Важно је! Такође су угрожени сакер сокол, сиви сокол и кестрел.

Сокол је човеку познат дуго времена. Увек се користио као одличан ловац: оштар, снажан и муњевит. Ова птица је одавно била прави пријатељ људи који су о томе састављали бајке, посвећене саге и обожаване као живо божанство. Краљеви ваздушног простора, застрашујући грабежљивци и ненадмашни ловци су све о соколовима.

Фалцон: опис и фотографије птице. Како изгледају соколови?

Прави соколови

Прави соколови су најсавршенији предатори међу птицама. Величина представника рода је веома различита. Кобчики и кестрели имају дужину тијела од 23-35 цм и масу од 100 до 250 г. Крецхети расту до 60 цм, а тежине у просјеку износе до 2 кг. Мужјаци су мањи од женки. У боји перја сокола чешћи су сиви, црвени, браон, црни и сиви тонови. Абдоминална страна тела је обично шаролика.

1. Медитерански сокол (лат. Фалцо биармицус), аутор фотографије: Дерек Кеатс, ЦЦ БИ 2.0. 2. Враброва кестрел (лат. Фалцо спарвериус), аутор фотографије: Мике'с Бирдс, ЦЦ БИ-СА 2.0. 3. Кестрел (лат. Фалцо тиннунцулус), аутор фотографије: Андреас Трепте, ЦЦ БИ-СА 2.5. 4. Балобан (лат. Фалцо цхерруг), аутор фото: Харолд, ЦЦ БИ-СА 3.0.

Лако је разликовати сокола по његовој карактеристичној вертикалној „колони“ и дугим шиљатим крилима. Крила птице грабљивице значајно премашују величину репа. Њихов облик и дужина доприносе развоју значајне брзине у роњењу и агилном маневрирању током вертикалног кретања у зраку.

Најбржи лет међу птицама има сокола. Скачећи на плијен одозго, овај сокол има максималну брзину од 322 км / х.

Автор фото: Дерек Кеатс, ЦЦ БИ 2.0

Фалцон реп је превучен. Нешто је заобљено на крају и има импресивну дужину.

Спарров Кестрел (лат. Фалцо спарвериус). Фото: Грегори “Слобирдр” Смитх, ЦЦ БИ-СА 2.0

Глава птице је велика у односу на тело и заобљена. На његовим странама су црне "бркове" изражене у различитим степенима. Кљун представника рода је кратак, са оштром куком на крају, веома јак. Систематско својство сокола су изражени зуби на оштрици горњег кљуна и жљебови на супротној страни - на доњем кљуну. Лепљиви, они формирају страшно оружје.

Око сокола је голи прстен без перја. Очи птице су округле са тамном ирисом.

Автор фото: Бењаминт444, ЦЦ БИ-СА 3.0

Прави соколови имају дуге ноге са великим ногама, издуженим прстима и јаким оштрим канџама. Доњи (метатарзални) део бока је урезан.

Крик сокола, перегрина и других представника рода сличан је оштром, трзавом и продуженом „ки - ки - ки ...“.

Према начину лова и спољним особинама, све врсте рода могу се подијелити у 3 групе:

Ово је род птица из врсте сокола. Разликују се црвеним перјем у горњим деловима тела и густим саставом. Разлике су понекад уочљиве између женки и мужјака исте врсте. Лов, углавном на копненим животињама: гмизавци, инсекти и глодари.

Они су виткији и већи од првог, а њихова перја на леђима има челичну или тамну нијансу. Црна пера ("бркови") краси образе главе. Цхеглокови лове мале птице.

  • Соколи, као што смо их виђали

Велике птице, са "брковима" и "чепом" исте боје. Бојање има знаке претходне две групе. Имају сиви дорзални део са црвенкастим мрљама. На стомаку постоје хоризонталне пруге, а торзо је шаренији него на другим члановима рода. Сви соколи ове групе имају тамно сиве репове у попречној траци са белом ивицом. Они лове велике птице и копнене животиње.

Неки научници разликују Сакер Фалцон, гирфалцон, Ланнер и Лаггар као посебан таксон - подред Хиерофалцо. Споља, ове птице личе на јастребове. Њиховим контрастним перјем доминирају свијетло смеђи и црвени тонови, прошарани трбух или кратким потезима.

1. Кестрел сиво-брадати (лат. Фалцо ценцхроидес), аутор фотографије: Патрицк_К59, ЦЦ БИ 2.0. 2. Турумти (лат. Фалцо цхицкуера), аутор фото: Цкс3976, ЦЦ БИ-СА 3.0. 3. Јужни мексички сокол (лат. Фалцо феморалис), аутор фотографије: Елаине Р. Вилсон, бесплатно коришћење ауторских права. 4. Вечерњи сокол (лат. Фалцо руфигуларис), аутор фотографије: Јоао Куентал, ЦЦ БИ 2.0.

Форест фалцонс

Шумски соколови имају пругасти трбух и реп. Колоритима они личе на јастребове, а по изгледу диска лица око очију - луне. Величине птица варирају. Најмањи је пругасти шумски сокол (лат. Мицрастур руфицоллискоји има дужину тела од 30 - 38 цм и масу од 150 - 200 г. Највећи је оковратни сокол (латински). Мицрастур семиторкуатусса дужином тијела од 45-60 цм, тежине 500-750 г. Варијације у боји су карактеристичне за све чланове рода. Постоје лаки, тамни, наранџасто-црвени и пругасти шумски соколови.

Автор фото: Дарио Санцхес, ЦЦ БИ-СА 2.0

Амерички патуљасти соколови

То су мале птице са дужином тела од 28 до 30 цм, са заобљеним крилима и заобљеним репом, које немају јасно изражен додатни зуб на мандибули. Горњи део трупа птица је обојен смеђом бојом. Дно тела је светло, са шареним, пругастим репом, крила су тамно браон. Карактеристично је присуство малих светло белих тачкица на прекривним перима крила. Мужјаци, женке и младунци се не разликују у боји једни од других.

Фото: Јорге Ла Гроттериа, Сва права задржана

Фалцонс црумбс

То су најмањи представници рода и целе породице. Њихова дужина тијела је 14-19 цм, крила - 9-12 цм, тежина - 35-45 г. У овај род спада и најмањи пернат грабљивац, сокол с бијелим ногама (латински. Мицрохиерак латифронс), ендем на острву Борнео, дужине тела 14-15 цм и масе 35-45 г. Сви соколи овог рода имају контрастну боју: тамно браон или црни врх и бело дно. Само патуљасти соколови са црвеним ногама и црним ногама имају црвенкасти или црвенкасти стомак. Неке врсте су нешто другачије у боји, што се одражава у њиховим називима: бели фронт, сорочији.

Лева фотографија: Црвени ножни патуљак (лат. Мицрохиерак цаерулесценс), ауторска фотографија: Др. Рају Касамбе, ЦЦ БИ-СА 4.0. Право фото: Пхилиппине дварф фалцон (лат. Мицрохиерак еритхрогенис), аутор фотографије: Јамес Гаген, ЦЦ БИ-СА 2.0.

Мали соколови

Дужина тела је 19-28 цм, тежина 45-70 г. Боја птица је шаролика.

Афрички мали сокол (лат. Полихиерак семиторкуатус) има пепељасто прекривено перје крила и исту боју "капа". Он има контрастне беле "чаше" око очију, исте боје као и задња страна врата и доње стране тела. На полеђини птице је свијетли кестењасти огртач, очи су уоквирене голом кожом јарко црвене боје, а шапе имају исту јарко црвену боју.

У азијском малом соколу (лат. Полихиерак инсигнис) женке су обојене јаче од мужјака. Имају предњи део леђа кестењасто-црвене боје, исту боју „капе“ на глави и врату. Мушка леђа и глава су сиви. Врста се одликује светлим белим надхвостама, наранџасто-жутим голим прстеном око очију и истом бојом шапе. Крила птица су релативно кратка - 11-15 цм, али су означена соколом. Реп малих сокола има дужину 7-13 цм, а уз рубове горње доње чељусти постоје и додатни зуби.

Автор фото: Бернард ДУПОНТ, ЦЦ БИ-СА 2.0

Лаугхинг фалцонс

Ово је монотипски род, представљен једном врстом.

Смех сокол је птица са тамно смеђим леђима и истим крилима, пругастим репом и шареном златном кремом или сламнатим доњим делом тела. "Поклопац" на глави сокола је такође сламнат и шаролик. Црна "маска" пролази кроз задњу страну главе и очију. Бојање и вертикално слетање смејаних сокола су као чланови рода Фалцоали се разликују по тежини (400-650 г) и дужини тела (45-50 цм).

Автор фото: Андреас Трепте, ЦЦ БИ-СА 4.0

Где живе соколови?

Прави соколови живе широм света, осим Антарктика, као космополитски род. Појављују се чешће на отвореним површинама или алтернативним шумама и равничарским просторима. Можете их видети и на литицама и литицама. Ако став људи према њима не обећава опасност, онда се они населе у близини човека направљених предела, све до градова.

Различите врсте заузимају различита станишта. Крецхет преферира сјеверне земље, чешће живи на океану, у тундри, гдје има много птичјих стјеновитих насеља. Сиви сиви мигрирају, посјецујуци зивот кроз Африку, Америку, Азију и Европу. Кестрели живе на Новом Зеланду, Новој Гвинеји, Новој Каледонији, Мадагаскару и Маурицијусу, Сејшелима, у Аустралији, у степама и полу-пустињама Америке и Евроазије, у афричким земљама. Цхеглоци се налазе на острвима Медитерана, у Јапану, Индонезији, на Курилима, Сахалину, Новој Гвинеји, у Аустралији, у афричким земљама, на обалама Медитерана - у Тунису, Алжиру, на обалама Атлантика, на Арапском полуострву, у Финској, Норвешкој , Сведен. Остали чланови рода могу се наћи у Канади, Новом Зеланду, Аустралији, Новој Гвинеји, Јужној Америци и САД-у.

Лаугхинг фалцонс настањују шуме Амазона, а такође заузимају области од јужног Мексика до Уругваја и северне Аргентине.

Форест фалцонс налазе се у влажним тропским регионима Централне и Јужне Америке.

Амерички патуљасти соколови Они живе у пампама и полу-пустињама северне Аргентине.

Мали соколови - становници полу-пустиња и сухих савана на сјевероистоку и југозападу Африке, као и подручја са ријетко растућим дрвећем у југоисточној Азији.

Патуљки соколовиили соколови, мрвице - птице које живе у тропским шумама југоисточне Азије, од сјеверне Индије и југоисточне Кине до Филипина и Малајског архипелага.

Автор фото: Хенрик Сцхулзе алиас Смиттел, ЦЦ БИ-СА 4.0

Начин живота и карактеристике сокола

Сокол је храбра, спретна, интелигентна и снажна птица. Он лови ујутро или увече, а током дана скрива се на осамљеним местима и мирно пробавља плијен. Ове птице имају феноменалну будност: примећују жртву на удаљености од 1,5 км.

Не-племенити соколови (кестре, патуљасти соколови, соколови са црвеним стопалима) често држе демонстрације, показујући способност да се окрећу у лету. Они се играју и шале, организују упечатљив лов на веће птице, задиркују их. Такве соколе је лако укротити. Неки од њих се уопште не плаше људи и смире се њима: таква је, на примјер, црвена кестрел.

Сви соколи имају способност летења веома високо, а мало њих једе мркву. Племените врсте живе у паровима, пажљиво чувајући своју породицу од предатора и рођака. Скоро сви соколови лутају, али неки то стално раде, други одлазе у хибернацију, а неки други само повремено лете. Амерички патуљасти сокол добро лети, али то чини невољко. Он више воли да се пење на дрвеће, а више као папагај.

Автор фото: Дерек Кеатс, ЦЦ БИ 2.0

Узгој сокола

Соколови су птице које имају тенденцију да формирају парове, а њихова церемонија вјенчања осигурава демонстрацијске летове. Мужјаци и жене могу да одјуре, хватају се канџама и овако лете око 10 метара. Осим тога, мужјак представља свом пријатељу дар у кљуну.

Соколи чешће сами граде гнијезда, али понекад их заузимају готове зграде других грабљивица или корвида. Понекад присиљавају куће од власника. Мали представници могу живјети у природним удубљењима дрвећа, удубљењима, нишама или умјетним гнијездима. Соколи живе на стенама, литицама, дрвећу, у јазбинама, на високим зградама, у ископаним рупама у земљи. Места за полагање јаја птица најчешће се не поклапају ни са чим. На дну је само њихово легло, остаци хране и перје.

Алеутско (црно) соколово гнездо (латински: Фалцо перегринус пеалеи). Фото: Цепхас, ЦЦ БИ-СА 3.0

Гнездо сапсане (оклоп. Фалцо перегринус). Автор фото: Петер Вегнер, ЦЦ БИ-СА 3.0

Женке полажу од 1 до 6 округлих белих јаја украшених црвено-смеђим тачкама. Велики соколови обично имају малу квачило. Женка се инкубира од јаја, иако је мушкарац понекад кратко замењује. Хатцхинг траје мјесец дана. Понекад родитељи праве грешке током времена и могу само да успешно седе на првим пилићима, јер јаз између полагања јаја траје 1-2 дана.

Лева фото: Гирфалцон егг (лат. Фалцо рустицолус), фото фото: Дидиер Десцоуенс, ЦЦ БИ-СА 4.0. Фотографија у центру: јаје сокол (лат. Фалцо веспертинус), аутор фото: Дидиер Десцоуенс, ЦЦ БИ-СА 4.0. Фотографија десно: јаје кестре (лат. Фалцо тиннунцулус), аутор фотографије: Дидиер Десцоуенс, ЦЦ БИ-СА 3.0.

  1. Лаугхинг фалцонсили фалцонсгнезда се не граде, већ заузимају празне шупљине, гнијезда других птица грабљивица и пукотина стијена. Положите 1-2 јаја, која инкубирају само женку. Мушкарац носи храну женки и пилићима док су још мале. Лежење траје 40-65 дана. Онда оба родитеља доносе храну. Нестлингс напуштају гнијездо 8 тједана након излегања.
  2. Форест фалцонс направити зидање у шупљинама дрвећа, удубљењима, пећинама, пукотинама стијена, напуштеним кућама. У сушном периоду, положили су 2-3 бела јаја, инкубирајући их током кишног периода 33-48 дана.
  3. Екологија Амерички патуљасти соколови слабо схваћена.
  4. Мали соколови заузимају туђа гнијезда, најчешће изграђена од ткаља. У њиховом полагању 2-3 јаја прекривена бијелом љуском.
  5. Патуљки соколовиили соколи, чешће гнијезде у удубљењима, полажу јаја бијеле боје. Афрички патуљасти сокол пребива у гнезда социјалних ткалаца.
  6. Прави соколови:
    • Кестрели се гнијезде на стијенама, у рупама на тлу, на дрвећу, укључујући удубљења, на литицама. Код полагања 4-6 жуто-браон, зарђало јаје,
    • гирфалцон не гради гнијезда, одводи их од врбешаца или гаврана, облажући их сухом травом, маховином и перјем,
    • црвенокоси сокол се насељава у напуштеним гнезда четрдесет и вране, рјеђе у удубљењима и нишама. Женка полаже до 6 јаја и инкубира их. Мушкарац се брине о свом пријатељу, храни је,
    • Соколови за узгој пилића требају простор и присуство резервоара у близини. Они се чешће гнијезде на платформама стијена на висини од 20-80 м од тла, у тундри: уз обале акумулација или стјеновитих изданака. Мање често заузимају гнезда других птица. Мексиканский сокол может гнездиться также на земле. Самка откладывает от 2 до 5 яиц красноватого или буровато-красного цвета с более темными крапинами.

Половой зрелости соколята достигают к году жизни. У молодых соколов крылья более широкие из-за развития маховых перьев. Это мешает им охотиться, но хорошо помогает научиться летать.

Детеныши сапсана (лат. Falco peregrinus). Автор фото: Metropolitan Transportation Authority of the State of New York, CC BY 2.0

Чем питается сокол?

В добыче пернатых хищников преобладают грызуны, ящерицы, птицы и крупные насекомые. Также соколы могут поедать змей, лягушек, иногда рыб. Велике врсте плијене се на средњим сисарима: гоперима, зечевима. Обично соколови хватају плијен у лету, ухвате летећу или трку жртву у бацању. Мале животиње хватају кљун, велике ошамутне или убијајуће канџе.

Лаугхинг фалцонс (Смијех соколова) - сладокусци, плијен змија, често отровних, гуштера, малих глодаваца, слепих мишева и дрвених локви, а уједно су и рибари.

Форест фалцонс једу мале птице, могу да привуку појединце од пролазника са карактеристичним звуковима. Ухвате и гуштере и глодаре.

Амерички патуљасти соколови воле да једу инсекте, мале птице и гуштере.

Мали соколови хране се углавном великим инсектима, рјеђе на гуштерима, змијама и малим птицама.

Патуљки соколови, или соколови, мрвице, мали плен ухваћен у лету или из гробова, тражећи га са врхова високих стабала. Они једу лептире, вретенца, велике кукце, термите, скакавце, мале птице, мишеве, гуштере.

Прави соколови:

  • Кестрели у лову пазе на дрхтање лета или смуци малих птица и великих инсеката (вретенаца, кукаца, зрикаваца, скакаваца, скакаваца и Медведока). Хране се малим животињама (шишмиши и обични мишеви), жабе, гуштери, змије. Жртва је ухваћена канџама и убијена ударцем кљуна у потиљак,
  • Сокон са црвеним вратом хвата мале птице: брзе, ластавице, ларкс, летеће инсекте: кукце, вретенца, слепе мишеве,
  • Соколови са црвеним стопалима су соколови који често лову на инсекте: скакавце, вретенца, кукце. Мање често хватају мале глодаре, водоземце и гуштере. Они једу врапце, понекад могу да ухвате још веће птице, на пример, голуба,
  • хлопови пљачкају инсекте, шишмише и мале птице: чворке, црне чиопе, розете, врапце. Повремено лови мишеве и друге копнене животиње,
  • племенити соколови (дербник, сиви сокол, гирфалцон, степски сокол, пепељасти итд.) уловљују птице: пчелари, ориоле, сандпипери, ластавице, ларкси, варакусхек, стабљике, дроздови, кунићи, мали врабци, шкорпиони, шишмиши. Рјеђе се хране змијама, глодавцима, гуштерима и инсектима, зечевима, гоперима, пацовима. Црни сокол једе мрцина. Гирфалцон у тундри храни становнике базара птица (галебове и антике), тундре и бијеле јаребице, мале пасмине, леминке, зечеве и вјеверице. Ухваћен плијен гирфалцона носи у гнијездо или друго сигурно мјесто, тамо га разбија.

Кобчик (лат. Фалцо веспертинус). Фото: Анди Морффев, ЦЦ БИ 2.0

Очекивано трајање живота Фалцона

Максимални век трајања смеха у природи одређен је техником везивања. Имала је 16 година и 3,5 месеца. У зоолошком врту птице овог рода живеле су до 14 година.

Непознат животни век америчког патуљка, шумских сокола и сокола, мрвица.

Претпоставља се да је максимални животни вијек представника рода Смалл Фалцонс 20 година.

Што се тиче правих сокола, онда у дивљини, најстарија особа кестрела живјела је до 16 година, исти датум је забиљежен за сокола, који је живио у заточеништву. Просечан животни век кестрела је 11 година. Познати случај дуговјечности Перегрине Фалцона: птица у заточеништву живјела је 25 година.

Свет око нас за децу 6-9 година. Бирд "Фалцон"

Фалцон је зимујућа птица грабљивица. Има брзи лет. Чврсти закривљени кљун, веома оштар вид. Перје сокола је смеђе-беж боје. Канџе на шапама су оштре, оштре као ножеви.

Соколови се гнијезде на врховима високих стабала или у удубљењима стјеновитих планина, загријавајући своје станове са травом, перјем и оштрицама.

Сокол обично виси високо на чистом небу, тражећи плен. Видјевши малу птицу, зеца, ласицу или неку другу малу животињу, баца се на њега каменом, кида га оштрим канџама и кљуном.

Да ли сте знали да ловци често користе соколе у ​​лову? Ловци са посебно обученим птицама се зову соколари или соколари.

Соколники

Идем у Соколнике. Олд

Било је лугова, мочвара,

И соколарство

Соколники су учили птице

Као камен, пада на лисице.

У крвавом двобоју с њом

Шчепајте је, држећи јој се за врат,

И кљуном да га растргају и туку крилом.

Само ће парк подсјетити на прошлост:

Нема птица, нема лугова - као што се никада није догодило!

Овде су модерне просторије

И само у понекад скривеним именима

Давно нестали слој живота.

Одговорите на питања

• Како изгледа сокол?

• Шта једе?

• Где се гнијезде соколи?

• Зашто се један од округа у Москви зове Соколники?

• Ко је ловио у Соколницима?

• Како су изгледали Соколники у давна времена?

Непријатељи соколова у дивљини

Сви велики предатори нису склони да једу месо сокола, укључујући и сова орла. Јаја са квачила често краду куне, лисице и ласице. Већина сокола умире због уништавања њихових станишта од стране људи, смањења залиха хране и поремећаја на местима гнежђења. Често птице умиру на незаштићеним далеководима.

Дербник (лат. Фалцо цолумбариус). Автор фото: Беар Голден Ретриевер, ЦЦ БИ 2.0

Користи и штете од сокола за људе

Соколови су ортаци природе, уништавају многе глодавце. Тиме се регулише њихов број и, успут, осигурава очување жетве жита од стране појединца.

Многе врсте сокола се лако укроте. Они могу помоћи људима у лову, чувању стада оваца од предатора, вртова и поља од мањих житарица, воћа и птица које једу поврће. Соколови су у службеној државној служби за заштиту споменика Кремља у Москви. Из златних купола одводе вране, голубове и друге антропогене птице, чиме штеде грађевинске елементе од ерозије и накнадног уништења. На аеродрому у Бразилу, соколови заједно са јастребовима такође возе врану даље од писте. Они спречавају незгоде које се могу догодити са авионима због великих концентрација птица.

Соколов, као и друге предаторске птице, чува се свуда, упркос чињеници да понекад могу однети живину, укључујући пилиће. Али то се дешава само због пропасти власника.

Занимљивости о соколима

  • Највећи од сокола је гирфалцон. Распон крила је 125-160 цм, ау Русији живи само око 1000 пирама.
  • Најмањи сокол на свету је кестрел Маурицијус (лат. Фалцопунцтатус). Њихов број се смањио због крчења шума у ​​станишту птица. Данас у природи постоје само два пара ових ријетких сокола.
  • Мути је сокол величине до 20 цм, напада птице које прелазе његову величину: препелице, дрозде и тимиле (лат. Гаррулак). У Индији су се за лов користили укроћени остаци. Власник је држао птицу у руци, па се појавио назив сокола: "талог" значи "шачица".
  • Сокол је приказан на рукама УАЕ, Киргистана и Исланда.
  • У древном Египту, сокол је био поштован, сматран је инкарнацијом бога сунца Ра.
  • Соколарство се појавило пре 2500 година. Од истока до Европе, почевши од КСИИ века, ову страст су давали витезови који су се враћали из крсташких ратова. Европско племство је волело соколарство, а обучене птице су биле веома скупе.
  • У различитим земљама за лов користе се различите врсте сокола. Руски љубавници ловили су са зеркама и соколовима, иранским - са црвеним сокола, средњоисточним - са ловачким соколима, индијским - са турумди и остацима. У САД-у, а сада лови са Американцем, или врабац кестрел (латински. Фалцо спарвериус).
  • Избочине костију испред ноздрва помажу соколима да преусмеравају проток ваздуха из носа за време брзог лета.

Сакер Фалцон (лат. Фалцо цхерруг). Автор фото: ДицкДаниелс, ЦЦ БИ-СА 3.0

Погледајте видео: 2000+ Common Swedish Nouns with Pronunciation Vocabulary Words Svenska Ord #1 (Може 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org