Животиње

Снежни леопард, снежни леопард: грациозна мачка дивље природе

Pin
Send
Share
Send
Send


Ако имате среће да видите ову дивну планинску мачку, не заборавите овај тренутак до краја живота. Ради се о чуду природе које се зове ирбис. Снежни леопард, леопард - ово су друга имена ове животиње. Планински и сњежни грабежљивци се зову због чињенице да живе високо у планинама са снегом.

Ирбис: опис животиње

Снежни леопард припада великим предаторима. Његова тежина се креће од 40 до 60 кг, дужина тела - око 130-145 цм, а томе се додаје и метарски реп. Облик животињског сњежног леопарда личи на леопарда или обичну домаћу мачку. Шапе леопарда су наоружане уским, оштрим, закривљеним канџама. Удови су тако снажни да уз њихову помоћ звер може да скочи преко клисуре у ширини од 9-10 м.

Дивље мачке, сњежни леопард, одликују се дивним “крзненим капутом”. Вуна је веома дуга, пахуљаста, дебела и мекана на додир. У таквој хаљини, чак и на планинским мразима, животиње су заштићене од хладноће. Обично се такво крзно може похвалити предаторима из породице мачака мањих величина, тако да је леопард у одређеној мјери једини у краљевству мачака. Боја длаке је светло сива са предивним “дивљим” обрасцем у облику тамних розета. Желудац и унутрашњост удова су бели. У природном станишту, таква "хаљина" помаже предатору да се прикрије у правим тренуцима. Интересантно је да, упркос гласном наслову "предатор", ова мачка уопште не зна како да режи, у тренуцима беса шишти и зуји, стварајући привид рика. Током трке, ирбис прави звукове који личе на преде. У условима заточеништва, леопард може да живи 27-28 година, у природном окружењу животни век ових предатора не прелази 20 година.

Животињски сњежни леопард: гдје живи у дивљини

Велике дивље мачке обично не живе високо у планинама. Снежни ирбис је изузетак од правила, живи у окружењу камених плаца, стрмих кланаца у каменитим планинама. Не само због лијепог изгледа, већ и због станишта сматра се јединственим ирбисом. Снежни леопард се налази у планинама централне Азије, а његов асортиман обухвата више од 1230 хиљада квадратних метара. км У Русији је леопард заузимао око 3% укупне површине.

Начин живота

Сњежни леопард је власник и један човјек. Ова предивна предаторска "мачка" заузима одређену територију, обележава је, пажљиво брани и штити од непозваних гостију. Један начин живота нарушава животињу само током сезоне парења.

Када дивља мачка проверава границе своје парцеле, увек следи један пут. Она је, као и остали чланови породице мачака, тешко кретати се кроз лабав снијег. Из тог разлога, грабежљивци праве стазе дуж сњежне шуме, дуж које се слободно и брзо крећу. Непријатељи међу животињама у тако моћној звијери готово да и немају. Када је година дана гладнима, снежни леопард може да се бори са чопорима вукова за право да поседује дуго очекивани плијен, што је изузетно опасно. Главни и, може се рећи, једини непријатељ леопарда је човјек.

Омиљено време лова за снежног леопарда је сумрак. Ако има довољно плена на територији која припада леопарду, она се храни без кршења граница. Ако има мало хране, грабежљива мачка иде у потрагу за њом, док се приближава људским насељима и напада стоку. Међу дивљим животињама у менију планинског лепота спадају: козе, лоси, овце, дивље овце, јелени, мармоти, зечеви, мишеви и други сисари. Поред месних "јела", леопарди конзумирају биљну храну у облику траве и других зелених делова биљака. Ако говоримо о снази снежног леопарда, лако се може носити са плијеном једнаке величине, а може и ловити дивљач која је супериорна у расту и снази.

Бреединг

Животињски сњежни леопард је риједак грабежљивац због спорог размножавања. Деца у овим дивљим мачкама се не рађају сваке године, за разлику од других рођака. Сексуална зрелост у сњежним леопардима јавља се у доби од три године. Ирбис организује вјенчања почетком прољећа, период брака се одржава у марту и априлу. Након оплодње, женски леопард носи младунце 100 дана. У једном леглу може бити од једног до пет мачића.

Мала дјеца се рађају потпуно беспомоћно. Новорођени леопарди су слепи и глуви, њихова тежина је око пола килограма. Мајка предатор храни младунце својим млеком до 4 месеца. Када наврше 50-60 дана, женка почиње да храни мрвице месом. Од шест мјесеци старости, мачићи већ прате мајку на лову и уче ову вјештину.

Занимљивости о снежном леопарду

  • Преведено са турског дијалекта, назив "сњежни леопард" значи "сњежна мачка".
  • Леопард је у стању да лако скочи до 5-6 метара дужине. Према речима ловаца, у критичним ситуацијама предатор може „прелетети“ клисуру дужине 10 м.
  • Дивља мачка воли да се игра, поготово у игри, да лежи у снегу.
  • Када се састане са особом не запали се агресија, покушава се брзо напустити и сакрити.
  • Једном сваке две недеље, леопард убија једну велику животињу и храни се овим труплом око 3-4 дана.
  • Може мигрирати након дивљих коза на 600 км.

На ивици изумирања

Као што је раније споменуто, животињски сњежни леопард се, нажалост, не односи на бројне врсте. Следећи разлози су довели до тога да је снежни леопард био на ивици изумирања:

  • Касни пубертет.
  • Ниска стопа размножавања.
  • Смањење броја главних храна сњежних леопарда - дивљих неуредних животиња.
  • Дисперзија станишта у дивљини.
  • Масовно истребљење сњежних леопарда због њиховог вриједног крзна.

Добро је да су сада људи боље размишљали о томе и почели да обнављају и чувају ову врсту дивљих мачака. Ирбис је уврштен у Црвену књигу као грабежљивац на ивици изумирања. У готово свим земљама свијета лов на леопард је забрањен. Надајмо се да фауна планете Земље неће изгубити тако одличног представника као што је снежни ирбис.

Појава снежног леопарда

  1. Боја длаке леопарда има сивкасто-дими нијансу, али контраст са црним тачкама даје утисак бијеле вуне. За црне тачке типичан је облик розете. Понекад се у центру места види још један, тамнији, али мањи. Према карактеристикама тачака, снежни леопард личи на нешто од јагуара. На неким местима (врат, удови) мрље више личе на мрље. Боја звери игра важну улогу, помаже јој да се маскира у свом природном станишту, док лови. Уосталом, често предатор тражи жртву усред белог снега или леда. На доњем дијелу тијела длака је углавном без мрља, бијела, благо жућкаста боја.
  2. Леопард има прекрасан, дебели слој, прилично дугачак (може достићи чак 12 цм). Ту је и густа подлака која загријава грациозну животињу током најхладније сезоне. Вуна, која расте чак и између прстију, чува од хладног камења зими, а од врућег љета загријаног сунцем. Као што видите, у детаљима вуненог покривача сњежног леопарда нема ништа случајно, све има своју сврху.

Проблеми са популацијом леопарда

Нажалост, снежни леопард је ретка врста. Захтева пажњу, додатне мере за заштиту становништва. Лов на ову звер, првенствено због њеног драгоценог вредног крзна. Крзно, светло са лепим местима, кошта много новца, продаје се углавном на црном тржишту. Земље у којима се налази станиште сњежног леопарда, штите животињу, издају забране за гађање. Међутим, упркос таквим мерама, наставља се убијање ретког представника мачје пасмине.
Пажња заштитника природе за популацију леопарда постепено расте, број сњежних леопарда се благо повећава. Зоолошки вртови такође имају велику позитивну улогу у очувању сњежног леопарда, у којем стручњаци успевају да узгајају животиње.
Снежни леопард за очување становништва налази се у Међународној црвеној књизи.

Карактерне карактеристике

  1. Прекрасан, грациозан и јак сњежни леопард је усамљена животиња. За своје станиште заузима одређено подручје (150-160 квадратних километара). Његова лична територија може се укрстити са територијом неколико жена. Највише од свега, леопарди воле да се населе на каменитим пределима планина, где има мање снега и где се можете сакрити од хладног ветра. Животиња организује брлог у једној од пећина или чак у гнијезду велике птице.
  2. У његовој кући, снежни леопард проводи скоро све сате дневног свјетла, и само у сумрак преферира да напусти склониште и оде у лов. Занимљиво је да се леопарди везују за свој дом, али ако је потребно за лов, могу ићи на рацију на даљину, удаљавајући се од брлога на дугој удаљености.
  3. Леопард нема готово никаквих непријатеља међу другим животињама, па се не плаши лова, чак ни у мраку. Једини гладни вукови могу да изазову невоље звери, иако се окршаји обично завршавају победом од снежног леопарда.

  • Када се сусретне са неким, сњежни леопард, по правилу, неће се понашати агресивно, нападати, већ ће заобићи надолазећу страну. Иако су случајеви напада забиљежени када је животиња била веома гладна због прејаке зиме.
  • Ирбис је зла животиња, али, у поређењу са другим великим мачкама, она је више доброћудна. И чак подложан тренингу. Леопарди су разиграни, воле да леже у снегу и чак се спуштају низ брдо на леђима. А након активних игара, мачка се удобно смјешта на сунцу и загрева затвореним очима.
  • У природи животиње је много мачје.
  • Ловско понашање

    Леопарди лову сами и углавном на својој територији. И само када су у потреби, они траже храну напољу. Пар снежних леопарда на лову је мушко и женско. Предатори памте уобичајено пашњаштво за шетњу стоке, локацију извора воде, проверавају их док ходају око њихове парцеле. У летњим месецима, звер се може послати на брдске ливаде, где се пасу паше. А на пролеће његов пут је положен у шуму. Ирбис има огромно стрпљење да сатима седи у заседи, чувајући плијен на стени, а затим скакавши на њега са високих камења. Леопард скок може достићи и до 6 метара дужине и до 3 висине. Овај ловац без страха хода уским гребенима стена, преко саме провалије. Своје жртве види као искусног снајпера, који одређује удаљеност од даљине.

    Снов Леопард Феединг

    Плијен храброг и брзог сњежног леопарда постаје разноврсна животиња, птица, а понекад и под врло тешким сезонским условима, и миша. Предатор може ловити на најразличитијем терену, што је одређено личном територијом. То могу бити планине, ливаде и степска пространства, обала реке.

    1. Главни летњи оброк сњежног леопарда су овце, планинске козе. Као и мање животиње - гопери, на пример. Велика мачка може да се носи са огромним јаком, јер у лову показује значајну духовитост, памет и храброст.
    2. У зимском јеловнику - лос, срна, јелен, па чак и агресивни вепрови. Ако нема великог “улова”, зечеви и дрвени ловци су ухваћени за ручак. Пасти у зубе леопарда и птице - јаребице. Лови се и мишеви.
    3. Леопард је славни ловац који није задовољан са једном жртвом. Ако је могуће, звијер убија неколико великих животиња одједном у једном лову. Постоје случајеви када је предатор убио до 8 оваца у једном нападу, то је била веома озбиљна штета на јатима. Не једем своју унцу на мјесту лова. Он повлачи леш у скровитом углу, негде испод дрвета или испод камена. И онда само за месо. Једна велика жртва ове мачке је довољна за неколико дана (3-4). Снежни леопард се значајно разликује од других великих представника породице мачака по таквим карактеристикама лова и храњења.

    Снежни леопард и човек

    1. Још у 19. стољећу сњежни леопарди нису били ријетки и били су од великог интереса због своје лијепе и топле крзна. Животињама је било дозвољено да лове, чак је и охрабривала, јер се грабежљивац сматрао веома опасним за људе, за кућне љубимце. Ловцима који су показали мртвог леопарда, додељена је награда. Нажалост, овакав став према предивним представницима мачје породице довео је до тужног резултата - ужасног смањења броја леопарда. Сада су потребне мјере за обнову популације, за спашавање ријетких врста животиња.

  • Леопард је такође патио од чињенице да је активно ухваћен за зоолошке вртове, у којима, нажалост, нису увијек поштивани неопходни услови притвора. Чак је тешко замислити да је за 35 година, само у Киргистану, 400 леопарда ухваћено за зоолошке вртове.
  • Врло је вриједно сачувати врсту стварања организација, друштава која су директно укључена у заштиту сњежног леопарда. Они раде на разјашњавању проблема, забрани лова. Ниједно вредно крзно не вреди живот лепе, храбре и племените животиње.
  • Опис снежног леопарда

    Унциа унциа која живи у брдима централне Азије назива се и сњежни леопард или сњежни леопард.. Руски трговци позајмили су последњу реч у оригиналној транскрипцији "ирбиза" од турских ловаца још у 17. веку, али само век касније ова лепа звер је "уведена" Европљанима (до сада само на слици). То је урадио Георгес Буффон 1761. године, који је пратио цртеж уз напомену да је једном (ирбис) трениран за лов и да се налази у Персији.

    Знанствени опис њемачког природњака Јоханна Сцхребера појавио се нешто касније, 1775. године. Током наредних векова снежног леопарда, проучавали су многи познати зоолози и путници, укључујући нашег Николаја Пржевалског. Палеогенетика је, на пример, открила да снежни леопард припада древним врстама које су се појавиле на планети пре око 1,4 милиона година.

    Карактер и начин живота

    Ова територијална животиња, склона самоћи: повезане групе формирају само женке са растућим мачићима. Сваки снежни леопард има личну парцелу, чија површина (на различитим локацијама распона) се креће од 12 км² до 200 км². Границе личне територије обележене су ознакама мириса, али не покушавају да је одбране у борбама. Сњежни леопард обично лови у зору или прије заласка сунца, рјеђе током дана. Познато је да сњежни леопарди који живе у Хималаји иду у лов строго у сумрак.

    Током дана, животиње се одмарају на стенама, често користећи једну простирку неколико година. Лежиште се чешће насељава у стеновитим пукотинама и пећинама, међу каменитим плакатима, преферирајући да се сакрије испод надграђених плоча. Очевици су рекли да су у киргиском Алатау видјели сњежне леопарде, лежећи на краткој архи у гнијездима црних лешинара.

    Ово је занимљиво! Ирбис повремено заобилази личну локацију, провјеравајући кампове / пашњаке дивљих папкара и пратећи познате руте. Обично његов пут (када се спушта од врхова до равнице) иде дуж гребена или уз поток / ријеку.

    Због велике дужине трасе, заобилазница траје неколико дана, што објашњава ретку појаву звери у једној тачки. Поред тога, његово кретање је отежано дубоким и лабавим снијегом: на таквим мјестима сњежни леопард ствара сталне стазе.

    Колико живих сњежних леопарда

    Утврђено је да у дивљој природи сњежни леопарди живе око 13 година, а готово два пута дуже - у зоолошким парковима. Просјечни животни вијек у заточеништву је 21 година, али је забиљежен случај када је женски сњежни леопард живио 28 година.

    Хабитат

    Ирбис препознају искључиво азијске врсте, чији домет (укупне површине 1,23 милиона км²) пролази кроз планинске предјеле централне и јужне Азије. Зона виталних интереса сњежног леопарда укључује земље као што су:

    • Русија и Монголија,
    • Киргистан и Казахстан,
    • Узбекистан и Таџикистан,
    • Пакистан и Непал,
    • Кина и Авганистан,
    • Индија, Мијанмар и Бутан.

    Географски, подручје се простире од Хинду Куша (источни Авганистан) и Сир Дарие до јужног Сибира (где покрива Алтаи, Танну-Ола и Саиан), прелазећи Памир, Тиан Схан, Каракорум, Кунлун, Кашмир и Хималаје. У Монголији се снежни леопард налази у Монголском / Гоби Алтају иу планинама Кхангаи, у Тибету - сјеверно од Алтунсхана.

    Важно је! Русија заузима само 2-3% глобалног асортимана: то су сјеверна и сјеверозападна подручја станишта. У нашој земљи, укупна површина насеља сњежних леопарда је близу 60 хиљада км². Звијер се може наћи у Краснојарској територији, Туви, Бурјатији, Кхакассији, Републици Алтају иу планинама источног Саиана (укључујући гребене Мунку-Сардик и Тункинские Голтси).

    Ирбис се не боји високих планина и вечитих снијега, бирајући отворене платое, нежне / стрме падине и мале долине са алпском вегетацијом, које се измјењују са стјеновитим кањонима и гомилом камења. Понекад се животиње држе више равномерних подручја са грмљем и облуцима, који се могу сакрити од знатижељних очију. Сњежни леопарди највећим дијелом живе изнад границе шуме, али с времена на вријеме улазе у шуме (обично зими).

    Снов Леопард Диет

    Предатор лако пуца на свој плијен, три пута већи од своје тежине. Копитари изазивају константан гастрономски интерес снежног леопарда:

    • рог и сибирске планинске козе,
    • Архар,
    • плава овца,
    • Такинс и контејнери
    • архары и горалы,
    • кабарги и маралы,
    • серау и косули,
    • кабаны и олени.

    При резком снижении диких копытных ирбис переключается на мелкую живность (сусликов и пищух) и пернатых (фазанов, уларов и кекликов). В отсутствии привычной пищи может завалить бурого медведя, а также истреблять домашний скот – овец, лошадей и коз.

    Ово је занимљиво! За один раз взрослый хищник съедает 2–3 кг мяса. Летом мясной рацион становится частично вегетарианским, когда ирбисы начинают есть траву и подрастающие побеги.

    Ирбис охотится в одиночку, подкарауливая копытных возле водопоев, солонцов и троп: набрасываясь сверху, со скалы, или подползая из-за укрытий. На исходе лета, осенью и с наступлением зимы снежные барсы выходят на охоту группами, состоящими из самки и ее выводка. Из заседе грабежљивац скаче када се удаљеност између њега и жртве смањи толико да до њега дође са неколико снажних скокова. Ако објекат побегне, снежни леопард одмах губи интересовање или заостаје, након трчања од 300 метара.

    Велики сњежни леопард копитара обично је довољан за грло, а затим задављује или ломи врат. Труп се вуче испод стијене или у сигурном склоништу гдје можете сигурно јести ручак. Нахрањују се, бацају плијен, али понекад леже у близини, возећи чистаче, на пример лешинари. У Русији се оброк сњежног леопарда углавном састоји од планинских коза, јелена, аргала, срна и јелена.

    Становништво и статус врста

    Према подацима Светског фонда за дивље животиње, сада у природи има од 3,5 до 7,5 хиљада снежних леопарда, а још око 2 хиљаде живи и расте у зоолошким вртовима. Значајно смањење популације довело је, прије свега, до илегалног лова на крзно сњежног леопарда, због чега је сњежни леопард препознат као мала, ријетка и угрожена врста.

    Важно је! Криволовци и даље трагају за снежним леопардом, упркос чињеници да је у свим земљама (где се налази њихов домет) грабежљивац заштићен на државном нивоу, а његов плен је забрањен. У Црвеној књизи Монголије из 1997. године, сњежни леопард је наведен под статусом „врло ријетко“, ау Црвеној књизи Руске федерације (2001), прва категорија му је додијељена као „угрожена изумирањем на граници домета“.

    Осим тога, сњежни леопард је пао у 1. анекс Конвенције о међународној трговини угроженим врстама фауне и флоре. С истим текстом, сњежни леопард (под највишом сигурносном категоријом ЕН Ц2А) је укључен у црвену листу ИУЦН 2000. Заштитне агенције које прате динамику производње ловачког крзна наглашавају да се одредбе о заштити врста на терену не проводе у довољној мјери. Уз то, дугорочни програми за очување ирбиса још нису усвојени.

    Ирбис - опис животиње и фотографија. Како изгледа снежни леопард?

    Снежни леопард је грациозан грабежљивац са флексибилним и покретним телом, са глатким и грациозним ходом, помало налик на леопарда, али више чучањ од њега. Особине адаптације сњежног леопарда на станиште уочљиве су у свом вањском изгледу. Просечна дужина тела животиње је 100-130 цм, реп 90-105 цм, укупна дужина тела, заједно са репом, износи 230 цм, висина гребена је око 60 цм, величина мужјака прелази величину женки. Тежина одраслог мушког сњежног леопарда износи 45-55 кг, женка не тежи више од 35-40 кг.

    Тело ирбиса је благо конвексно у подручју сакрума и нагнуто према раменима, што је типично за појаву малих мачака (латиница). Фелинае). Снежни леопард је десет пута тежи од домаће мачке и седам до осам пута лакши од тигра, највећег од мачака. За то га научници називају "велика мала мачка". Ирбис се разликује од леопарда у мање масивном предњем дијелу тијела и мањој величини главе.

    Глава сњежног леопарда је мала, округла, у облику главе домаће мачке. На њој су мале, заобљене, широко распоређене уши. Структура лобање сњежног леопарда лако се препознаје по карактеристичном великом челу. Нема ушију. Зими, уши су скоро невидљиве због дугих гомила које их прекривају.

    Автор фото: Лтсхеарс, ЦЦ БИ-СА 3.0

    Вибриссае на лицу снежног леопарда су црне или беле, до 10,5 цм дуге. Очи животиње су велике, са заобљеним зенама. Визија и мирис су веома добро развијени.

    Фото: Ериц Килби, ЦЦ БИ-СА 2.0

    Снежни леопард има оштре и дуге зубе и канџе. Зуби код свих мачака, укључујући ирбис, 30 комада:

    • на горњој и доњој чељусти 6 секутића, 2 очњака,
    • на горњој вилици - 3 премолар и 1 моларни,
    • на доњој вилици - 2 премолара и 1 моларни.

    Дужина очњака сњежног леопарда нешто је мања од дужине осталих мачака. То је 59.9 мм.

    Фото: Клаус Рассингер и Герхард Цаммерер, ЦЦ БИ-СА 3.0

    Автор фото: Ролф Диетрицх Брецхер, ЦЦ БИ-СА 2.0

    На странама дугог језика сњежног леопарда налазе се избочине прекривене кератинизираном кожом. Они помажу звери да ољушти месо од жртве и опере се током хигијенских процедура.

    Автор фото: Тамбако Тхе Јагуар, ЦЦ БИ-СА 2.0

    Меке и дуге длаке животиње могу досећи 55 мм.

    Нарочито дуги капут прекривен је величанственим репом сњежног леопарда. Досеже више од укупне величине тела и изгледа веома дебело због издуженог крзна. Дебљина репа прелази дебљину подлактице предатора.

    Фото Марит & Тоомас Хинносаар, ЦЦ БИ 2.0

    Ирбис држи реп или закривљен на леђима, или га слободно вуче на тло, камење или снег: онда у зиму између његових стаза постоји изразита пруга.

    Успут, снежни леопард из неког разлога угризе реп. Зоолози предлажу да само загријава нос у хладним зимама. Али можда ово има друго објашњење? Све мачке воле да се играју, а сњежни леопарди нису изузетак: гризу репове за забаву.

    Автор фото: тхевеаселкинг. Преузето са сајта: пхотобуцкет.цом

    Широке скије за снежне леопарде имају светло ружичасте увлачиве канџе. Заједно са густом косом, чине грабежљивца визуелно већим. Дужина стопала задњих ногу сисара је 22-26 цм.

    Фото: Грег Хуме, ЦЦ БИ-СА 4.0

    Боја длаке сњежног леопарда на леђима и на врху стране је претежно задимљена смеђе сива, са тамно сивим или црним тачкама. Нема разлике у боји између женки и мушкараца. У вансезонском периоду, задимљени депозит је мање изражен него зими. Трбух и стране животиње су лакши испод горњег дела тела. Нема жуте боје. Међутим, према најновијим подацима, Бајкалска подврста (латиница). У.у. баикаленсис-романии), које нису сви научници препознали као валидну подврсту, означили су жуте тонове у боји.

    Пеге на телу предатора су у облику прстена (розета) или континуалних пруга пречника од 5 до 8 цм, а на врату, глави и ногама постоје само континуалне тачкице. На леђима поред сакрума, они се често спајају и формирају траке које се протежу дуж тела. На крају репа налазе се велике ознаке у облику полу-прстенова који уоквирују реп. За разлику од правог леопарда, снежни леопард има много мање места.

    Аутор фото: Дорис Кесслер, ЦЦ БИ-СА 3.0

    Образац тачака у свакој животињи је индивидуалан. Код младих особа, то је сјајно, током година постаје мутно и нејасно, остајући само на глави и шапама. Таква боја помаже грабежљивцу да остане непримјетан међу стијенама, камењем и снијегом. Прилагодљивост сњежног леопарда његовом природном станишту изражава се и промјеном дебљине слоја овисно о годишњем добу. Зимско крзно сњежног леопарда је врло бујно и свиленкасто, што омогућава да се грабежљивац не замрзне у планинама чак иу хладној сезони.

    Као и сви живи организми, фитнес сњежног леопарда је релативан. Када се околина активно мења - снег се брзо топи, обронци планина су покривени густом вегетацијом, затим животиња не штеди боју вуне или оштре канџе.

    Аутор фотографија: Винкелбохрер, ​​ЦЦ БИ-СА 2.0

    Шта једе сњежни леопард?

    Ирбис, као и свака мачка - је спретан и снажан ловац. Он може убити жртву, прекорачивши њену тежину за више од 3-4 пута. Храна сњежног леопарда је углавном копитара средње величине. Ирбис лови планинске козе (лат. Цапра, рогате козе (маркхур) (лат. Цапра фалцонери), плава овца (лат. Псеудоис), аргали (лат. Овис аммон), Сибирски срна (лат. Цапреолус пигаргусмошусни јелен (лат. Мосцхус мосцхиферус) маралс (лат. Цервус елапхус), јелен (лат. Рангифер тарандус), свиње (лат. Сус сцрофагазела (лат. Газелла субгуттуроса), цоол (лат. Екуус хемионус), серау (лат. Цаприцорнис), горалс (лат. Наеморхедус цаудатус), Хималајски тар (лат. Хемитрагус јемлахицус) такинс (лат. Будорцас такицолор). Чешће напада женке козе и младе козе, које понекад још не могу пратити мајку.

    Снежни леопарди једу такве мале животиње као што су снежни кишици, пикас, дрвени штапови, зечеви, гопери и кекликси. Уловљене су птице: фазани, голубови, јаребице, планински пурани. Од великих жртава њиховог плена, лос, марали и коњи могу постати плијен. Попут других мачака, понекад једу траву или изданке рододендрона како би надокнадили недостатак витамина. Домаће животиње (козе, овце, свиње, коњи) нападају снежни леопарди или зими, или ако пасу на алпским ливадама.

    Аутор фотографија: Винкелбохрер, ​​ЦЦ БИ-СА 2.0

    У просеку, снежни леопард лови 2 пута месечно. Он то ради сам, чешће ноћу или у сумрак, рјеђе током дана. Само повремено мушкарци и жене или жене са старијим младунцима могу заједно ловити лов.

    Лов на снежног леопарда се састоји од заседе и одлучног пуцња. Обично, грабежљивац лежи изнад стазе, дуж које папкари пролазе како би скочили одозго. Он их такође може чувати на залијевању или сланој лизи. За срећу, потребна му је предност висине. Ако на лептиру промаши, онда га обично лови на не више од 300 метара или га оставља на миру. На кратким удаљеностима брзина снежног леопарда може достићи 64 км на сат. Снежни леопард може да се попне до жртве од поклопца. Када жртва остане неколико десетака метара даље, снежни леопард скаче и брзо скочи преко њега са скоком од 6-7 метара. Пошто је ухватио свој плијен, сузио јој зубе својим грлом или препонама.

    Повремено ирбис покушава да сустигне свој плијен. Тако је на гребену Јебаглитауа било трагова предатора, који су прогонили женке аргала око километар.

    Леопард не убија неколико животиња истовремено, као што то вук чини, на пример. Он једе труп убијеног овна или козе за 3-7 дана. У једном тренутку може појести више од 3 кг меса.

    Автор фото: Гуннар Риес Ампхибол, ЦЦ БИ-СА 3.0

    Где живи снежни леопард?

    Сњежни леопард живи у 12 земаља: Непал, Афганистан, Кина, Казахстан, Бутан, Киргистан, Монголија, Индија, Пакистан, Таџикистан, Узбекистан и Русија.

    Ирбис је становник сњежних врхова масива средње Азије. Типично, његов дом је горје на граници сњежне линије, на надморској висини од 2000 - 5000 метара. У зависности од линије снега, може се спустити до нивоа од 500 м (у Русији) и достићи до 6500 м (у Непалу). Зими, предатор се може наћи у шумама, где снежни леопард лови зеца, мошусног јелена, марала. Најстарији фосилни остаци ове животиње пронађени су у Алтају и Монголији. Они су тамо преживели још од плеистоценске епохе квартара.

    Станиште сњежног леопарда протеже се од Хималаја на југу, преко планине Кингхаи-Тибет и планина Централне Азије до планина јужног Сибира на северу. Предатор се налази у Алтају, Саиану, Тиен Схану, Кунлуну, Памиру, Хинду Кушу, Каракоруму, као и на спољним Хималајима и малим изолованим планинама у региону Гоби. У планинама Тибета, снежни леопард се јавља пре Алтуншана. Јужна граница дистрибуције сисара је у Таџикистану. Мала област потенцијалног подручја налази се у сјеверном Мјанмару, али недавно присуство ове животиње овдје није потврђено. На територији Русије, најсјевернија граница станишта сњежних леопарда у свијету: овдје настањује планински крај Алтаи-Саиан (јужно од Краснојарског територија, Цхита, Република Тива, Алтаи, Бурјатија, Кхакассиа), а налази се иу резерватима као што су Алтаи и Саиано - Схусхенски. Нажалост, у Русији је популација сњежног леопарда на рубу изумирања.

    Због мале величине и тајности, присуство сњежног леопарда на територији и његове навике идентификују се углавном због индиректних знакова. Тамо где се налази снежни леопард, постоје огреботине у земљи, огреботине на стаблима стабала, излучевине, уринарни трагови и отисци стопала. Трагови сњежног леопарда су велики, без трагова канџи, налик траговима рисова. Међутим, снежни леопард и рис практично се не појављују на истој територији. Сада су аутоматске камере (замке камере) и сателитски сигнали додани методама за откривање звијери. Уз њихову помоћ можете научити све о снежном леопарду.

    Обронци Алтаја су типично станиште сњежног леопарда. Автор фото: Стефан Кухн, ЦЦ БИ-СА 3.0

    Број сњежних леопарда у свијету

    Овај тајни и стога недовољно истражени сисар је постао риједак због људи. Прве помене о њему у литератури појавиле су се тек у КСВИИИ веку. И сва дјела тог времена била су посвећена томе како пронаћи станиште сњежног леопарда, како правилно убити звијер и излучити њену кожу. Снежни леопард је био важан само као комерцијална животиња. Због интензивног разарања, живот ирбиса био је у опасности.

    Због чињенице да снежни леопард води тајанствен начин живота, научницима је тешко прецизно израчунати број појединаца. Према последњим подацима, у свету је остало од 4 до 7 хиљада снежних леопарда.

    • У Русији има само 150-200 јединки.
    • Кина има највећи број сњежних леопарда: 2000-5000 особа.
    • У зоолошким вртовима света живи 600-700 ирбис.

    Снежни леопарди су потпуно изумрли у деловима Русије, Непала, Индије и Монголије. Разлози због којих се број ових врста смањује широм свијета су слични апсурду:

    Ирбис се копа због вриједног крзна, као и због употребе његових дијелова тијела у оријенталној медицини. Често леопарди умиру након ударања петље на друге животиње, у Русији - најчешће на јелену мошус.

    1. Мијењање станишта човјека од сњежног леопарда.

    Полагање путева, као и гасовода и нафтовода утиче на број копитара - главног плијена леопарда. Близина антропогених структура такође изазива нелагодност овог опрезног и тајновитог сисара.

    1. Пуцање приликом напада стоке.

    Сњежни леопард може напасти стоку ако се пасе на ловишту предатора. Пењући се у покривену оловку, он може да убије скоро цело стадо у врелини тренутка.

    1. Смањење броја копитара због интензивног лова за њима и промене њихових станишта.

    Аутор фото: Дорис Кесслер, ЦЦ БИ-СА 3.0

    Како сњежни леопард живи у дивљини?

    Ирбис је важан јер је био окружен стијенама, громадама, облуцима, клисурама, јер се не може дуго бавити плијеном, па стога лови из засједе. Када се сњежни леопард седне, чучећи се међу стенама, готово је немогуће приметити. Кратка звер у односу на тело омогућава му да се тихо креће по стенама. Полако се ушуља или тихо чека жртву, а онда је нагло напада. Ова тактика омогућава предатору да се носи са животињом која је много већа од себе. Попут великих мачака, убија плијен брзо и прецизно, и једе је као представници малих мачака: полако и полако.

    Ирбис је опрезна звер. Његова главна склоништа су удаљене клисуре, пукотине и пећине у планинама. Женке се крију овде и узгајају своје потомство. У планинама, снежни леопард лута иза крда копитара, лети се подиже у планинама, а зими се спушта до шумског појаса. Љети се често чува у субалпским и алпским зонама планина.

    Упркос свом имену, снежни леопард се тешко креће у дубоком снегу. Зими, он преферира да хода по утабаним стазама животиња.

    Фото: Х. Зелл, ЦЦ БИ-СА 3.0

    Ирбис може скочити у висину до 3 метра и дужине до 6-7 метара. Постоје докази да он "лети" у клисуру и ширине 15 метара, али то је мало вероватно. Леопардовом скоку помажу добро развијени прсни мишићи, и уз њихову помоћ, лијепо се пење на стрмим литицама. У исто вријеме реп служи као точак - ово је једно од објашњења зашто сњежни леопард треба тако дугачак реп. Главни плен сњежног леопарда су дивљи планински копитари, тако да су свакодневне вјежбе вјежбања - превладавање стрмих падина, скакање на облуци - витална потреба за предатора. Снежни леопард користи свој реп као балансер током брзих покрета и оштрих завоја.

    Снежни леопард је животиња која је добро прилагођена животу на великој надморској висини. Има проширене груди и велику запремину плућа како би се добила потребна количина кисеоника из испуштеног ваздуха високо у планинама. Дубока и широка шупљина његовог носа помаже у загревању хладног планинског ваздуха. Осим тога, када оде у кревет, покрива свој нос својом паперјастом топлом репом.

    Ирбис је у стању да издржи температуре до -40 ° Ц и ниже. Зими су чак и јастучићи његових шапа прекривени дебелом вуном.

    Сваки сњежни леопард има своју територију, границе које означава на различите начине: стругањем тла задњим ногама, остављање рупа - изгребан, прскање мокраће на стијенама на нивоу носа, излучевине, задиркивања на најуочљивијим стаблима. Али мушкарци нису агресивни према својим сународницима, њихове територије се могу преклапати са територијама неколико одраслих жена.

    Најактивнији снежни леопард у зору и сумрак, тако да је тешко приметити. Зими је звијер тежа него љети, јер су јој трагови у снијегу јасно видљиви.

    Иначе, снежни леопард воли да се игра, као и све мачке: он лебди у снегу, спушта се са планина на леђима, претходно се добро одвезао. После успешног лова, ужива у сунцу, смештајући се на неко удобније место.

    Снежни леопард не зна како да режи: преде, мија, јауци, урла, сикће. Меовинг сњежног леопарда личи на грмљавину, па он прољеће назива својим грленим "ај".

    Фото: Тони Хисгетт, ЦЦ БИ 2.0

    Да ли је снежни леопард опасан за људе?

    У односу на особу, ирбис се понаша неагресивно и не плаши га се. Научници кажу да предатор нема гена због страха од људи, јер, живећи високо у планинама, ретко среће своје праве непријатеље. Чак и узнемирен плијеном или ловом, снежни леопард неће напасти, већ ће само покушати побјећи. Живећи заједно са људима дуго времена, он их може посматрати из радозналости која је заједничка свим мачкама. Характер и поведение снежного барса портятся, когда он встречается с браконьерами: зверь становится пугливым и пытается выйти из безысходной ситуации. Опасным снежный барс может быть, только если почувствует угрозу своей жизни или безопасности своих детёнышей. Он может становиться на пути и издавать угрожающие звуки – это означает, что барс не сдаст позиций даже ценой своей жизни.

    В истории было отмечено 2 случая нападения ирбиса на человека. В первом – это был зверь, больной бешенством, и он действительно нанёс раны нескольким людям. У другом, стари, безуби, ослабљени леопард покушао је напасти путника из литице, али је запањио звијер штапом, завезао га и довео у село.

    Заробљени одрасли сњежни леопард након неколико дана признаје му мушкарца и допушта му да удари. Узета у раној доби, сњежни леопарди постају потпуно питоми и домаћи.

    Аутор фото: Дорис Кесслер, ЦЦ БИ 3.0

    Непријатељи сњежног леопарда у природи

    Непријатељи сњежног леопарда у свом природном станишту су вукови, рисови, пси, на југу - леопарди (лат. Пантхера пардус). Леопарди, рисови, вукови и снежни леопарди убијају једни друге када постоји конкуренција за недостатак плена. Али у борби са чопором вукова, пре него што умру, ирбис има времена да смртно рани неколико непријатеља, јер је то веома јака звер. Ирбис је јачи од усамљеног вука, тако да се у животињском свијету сњежни леопард може издржати за себе.

    Подврста снежног леопарда

    Раније се сматрало да географска варијабилност боје и величине тела леопарда није изражена, а врста је дефинисана као монотипска. Све модерне класификације се придржавају ове тачке гледишта. Међутим, у септембру 2017. године, након анализе прикупљеног смећа и митохондријске ДНК животиња, научници су објавили резултате филогенетских истраживања, указујући на потребу изолације 3 подврсте ирбиса:

    Погледајте видео: Snow Leopard Hunting. Planet Earth. BBC Earth (Април 2020).

    Загрузка...

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send

    zoo-club-org