Птице

Кестрел обичан: опис, станиште и начин живота

Pin
Send
Share
Send
Send


Изглед и понашање. Мала, релативно широка крилца и дугачка репа. Нешто већи од црвено-ногастог сокола и дербника, нешто мањи од хоблока Облик је танак, панталоне на ногама су скоро неразвијене. Дужина тела је 32–39 цм, тежина мужјака је 115–252 и 154–310 г женки, распон крила је 65–82 цм.

Десцриптион. Општа боја је окер-црвена са тамним пјегама, дно је лакше од врха. Примарно примарно перје и њихово покровно перје су на врху тамно браон, доња страна крила је покривена малим тамним пјегама. Одрастао мужјак се разликује од женке у светлијем плашту, мања количина тамног пестрина у облику капљице, а од врха у облику стрелице, монотоно сиве "капуљаче" на глави, монокроматски сиви реп са црном апикалном траком уоквиреном уском белом границом.

Женка има црвену капу, леђа и реп, са честим тамним узорком, уздужно на капици и попречно на леђима. Надхвосте и стране репа, по правилу, су сивкасте боје, реп са уским трансверзалним пругама и шира апикална трака, која је такође обрубљена белом. Мужјаци у доби од 1-2 године су слични у боји са женском. Младе су сличне женској, али су пригушеније, са већим уздужним и не капљастим пјегама на грудима и стомаку.

Орбитални прстен, церес и ноге код одраслих птица су жуте, код младих - бледих, плавичасте или зеленкасте боје. У поређењу са другим малим соколима, обична кестрел има најшире крила, са тупим врховима. Када се уздиже и планира, птица често открива дуг реп са јасно видљивом (поготово мушком) црном преапикалном траком. Од свих сокола, изузев степске кестреле и женке степског дербника, она се такође разликује по црвеним тоновима на задњем и горњем делу крила, а контраст између црвених база крила и њихових тамних крајева добро је видљив одозго.

Женка кестрел се разликује од женке степског трзаја у општим пропорцијама и широке апикалне траке на репу. У било ком узрасту, птице оба пола разликују се од степске кестреле са заобљеним, не клинастим, репом, тамним, а не беличастим канџама, уским тамним „брковима“ на образима. Одрасли мужјак је такође велики развој тамног пестрина на леђима, стомаку, грудима и крилима, недостатку плавичасто-сивог трака на крилима.

Глас. Висока и честа "цуес цуес цуес "У молитви за храну женке и слетки - дуже и вибрирајуће"и-и-и. ».

Дистрибуција, статус. Распрострањен готово широм Евроазије и Африке. У планинама се може наћи на висини од 4.500 метара надморске висине. На југу асортимана и већина Европе се населила, из Русије и умерених делова Азије се зими сели у регионе без снега, укључујући Анте-Кавказ, Црно море, Каспијско море. Број и успјех врста гнијежђења овиси о броју глодара. У европском дијелу Русије, врста је била уобичајена, али је посљедњих година дошло до опћег пада броја, а разлози за то су непознати.

Начин живота. Типичан становник отворених сувих простора, у шумској зони, везан је за рубове и пољопривредно земљиште. Вољно се насели у антропогеним пејзажима, све до градова. Храњењем доминирају мали глодавци, на југу - гуштери и инсекти, рјеђе хватају птице. Лови ниско изнад земље, махање летом није брзо, понекад планира или лебди са својим крилима и репом широм отворена. Карактеристична техника лова - држите се на лепршавим крилима изнад плијена, а затим зароните. Често тражи волухарице и мишеве од полова и жица.

Долази у рано прољеће. Гнијезди се у гнијездима корвида на дрвећу, у нишама литица, на стијенама, у зградама, у умјетним кутијама за гнијездо, повремено у јазбинама, нишама и удубљењима. Позната су полу-колонијална насеља. Код квачила, обично 3–6 јаја зарђале боје типичне за соколе, само се женка инкубира око мјесец дана, храњење пилића траје 27-35 дана.

Прва пелудна одећа пилића је бела, друга сивкасто-бела. У гнијезду, родитељи су мање немирни и агресивни од осталих сокола. Младе птице могу да се размноже следеће године након рођења, а да још нису добиле завршну одећу за одрасле. Одлеће за зимовање у септембру и новембру. Поједини појединци презимљавају у средњој стази, углавном у насељима.

Вестрел, или заједничка кестрелФалцо тиннунцулус)

Кестрел сокол (степа, заједнички): опис

Кестрел степа и обични су веома слични једни другима. Степски сокол је много мањи, али у исто вријеме много љепши. Фотографи више воле пуцати у авиону, посебно мушко. Има невероватна светла крила. Кестрел је јарко црвене боје, без мрља и разнобојних тачака. Глава је плавичасто-сиве боје, а на клинастом репу је црна граница. Упечатљива разлика између степског сокола су бијеле канџе. Вестрел може дуго да виси на небу. Али за то стално крстари својим крилима. И степски сокол виси непомично. Да, и живе ове птице воле колоније. Они воле да се хране инсектима, док заједничка кестрел хвата и једе глодаре, рјеђе велике инсекте.

Ова птица се налази у Африци и Евроазији. А у Русији, један од најпопуларнијих сокола који живи на јужном Уралу, Алтају, Закавказју је обичан кестрел. Станиште и начин живота сокола су добро проучени. Птица се простире готово по цијелој територији наше земље, осим тундре. Он воли, наравно, више поплавних обала великих ријека, шумско-степских и малих шумских појасева. Густе шуме нису за њу, јер производи храну на отвореном простору.

Последњих година цивилизација активно апсорбује природно станиште малог сокола, тако да се „преселила“ и савршено се настанила у мегалополисима Европе. А близина особе га уопште не плаши.

Ординари

Кестрел је обична птица скромне боје. Мали сокол се храни гуштерима, мишевима, а понекад и великим инсектима. У потрази за плијеном, може летјети скоро изнад земље и дуго пазити на плијен. Примијетивши то, птица често почне да махне крилима, спушта се и оштро спушта.

Јаке канџе на шапама и оштра визија долазе у помоћ птици у добијању хране. Код кестрела, вид је оштрији него код људи, више од 2,6 пута. Ако су људи имали исто, онда би се контролна листа окулиста могла лако читати са 90 метара! Стручњаци кажу да мали сокол савршено види ултраљубичасто зрачење. То му даје могућност да препозна остатке урина глодара на земљи или трави. Због тога обична кестрел може без напора пронаћи и убити ове животиње са мало труда. Породица Сокол је породица којој припада кестрел. Одред који има, као што знате, Фалцон, и род - Соколови.

Женско и мушко

Ова птица има изражен сексуални диморфизам. Лако је разликовати женку од мушког по боји главе. Мушко има светло сиве нијансе перја. Глава је једноставна смеђа боја. На полеђини су слабо видљиве црне тачке, углавном у облику дијаманта. Реп и део леђа у близини репа прекривени су светло сивим перјем. Крај репа је оивичен црним пругама са белим ивицама. Испод ње су кремаста перја и једва приметни делови светло браон боје. Перје трбуха и крила су скоро бијеле.

Женка се разликује од мужјака прекрасном трансверзалном тамном траком која се протеже преко леђа. Има смеђи реп са пуно попречних пруга и јасним ивицама на крају. Трбух је испруган одоздо и много тамнији.

Млади мушки кестрел прво личи на женску боју. Само су крила нешто краћа и заобљена. Перје мушица украшено је лаким ободима. Згушњавање кљуна и прстенастог ока код младих - од бледо плаве до светлозелене, ау одраслих - жуте. Реп је заобљен јер су репна пера кратка. Крила одраслих особа покривају пера на репу, на тамно жутим ногама веома тамне канџе. Маса обичне кестрел је нешто већа од 200 грама, мужјак једва достиже 300. Просечна дужина мужјака је 34,5 цм, а женка 36 цм. Распон крила мале птице је импресиван - 75-76 цм.

Где је гнездо?

Из зимских станишта мали сокол стиже средином априла - почетком маја. Гнездо је увијено у паровима. Мање често се може наћи неколико парова у близини или чак у колонији, али не више од 10 птица.

Кестрел обични гнијездо преферира не врло отворене рубове па чак и на водовима. Рјеђе, њен дом се може наћи на малим литицама или ријекама, на стрмим обалама. Структура гнијезда није укључена, као и већина сокола, али проналази ненастањена гнијезда напуштена од сврака, топова или гаврана. Понекад се породица кестрела може наћи у шупљини на самосталном дрвету, и није важно да шупљина није празна. Птица лако лови домаћине и смирује се. Изабрано гнездо симболично је завршено са неколико грана.

Полагање јаја и инкубирање

У зависности од времена, кестрел почиње да полаже јаја до краја априла. Женка инкубира око пет јарко прошараних јаја у окер нијансама. Али орнитолози су пронашли гнезда са 8 или више јаја. Кестре за зидање се догађају само једном годишње. У ретким случајевима смрти свих јаја, птица још увијек може направити једно полагање. Само женка инкубира потомство. Мушкарац ради на издржавању.

Пилићи се појављују месец дана касније. Одмах чуј добро и види. Појавивши се на светлу, мале рибе сокола прекривене су најделикатнијим белим ноктима и истим белим кљуном и канџама. У случају могуће опасности, падају на леђа, излажу оштре канџе према горе или једноставно леже на дну гнезда. Родитељи су активно укључени у потомство. Апетит деце је "озбиљан". Храна захтева много и често. У једном дану, док су подизали потомство, два родитеља убијају више од двадесет малих глодаваца! У овом благословљеном времену они доносе непроцјењиве користи пољопривредницима и вртларима. И кажу да је "празна" птица. Погрешно, јер је његов допринос очувању жетве велики! Млада кестрел полако мијења боју перја у одраслу особу. У овом тренутку, пилићи су већ заинтересовани за околни живот и траже још више хране.

После 45-50 дана млади сокол је спреман за први лет. У овом тренутку можете видети "гимнастичке вежбе" на ивици гнезда. Ускоро ће кестрел пилићи бити на крилу и са родитељима ићи на зимовалиште крајем септембра - почетком октобра.

Број и непријатељи

У последњих неколико година, заједничка кестрел је била подвргнута широком опсегу. Због тога су орнитолози открили да птица може бити номадска, изразито миграторна или седентарна. На ово понашање кестрела утиче само снабдевање храном у њеним стаништима. Главни сокол за миграцију води до јужне Европе. Врло често су их видјели у Шпанији, Пољској, Белгији, Њемачкој, па чак иу Сјеверној Африци.

Ова птица нема непријатеља, па, осим ако није човек. Седамдесетих година прошлог века било је могуће да јој предају шапе за добру награду. Број заједничке кестреле је нагло пао. Разлог за то - велико повјерење птица у људе. Од почетка 2000. године број кестрела се задржава на истом нивоу.

Опис кестрела

Кестрел - заједничко име 14 врста рода Фалцо (соколови) које живе у Евроазији, Америци и Африци. У пост-совјетском простору, населиле су се двије врсте - заједничке и степске кестреле.

Према једној верзији, словенско име "кестрел" долази од придева "празно" због непогодности птице за соколарство. У ствари, птице су укључене у соколарство (често у САД), тако да се верзија може сматрати лажном. Ближе истини, украјински надимак (и његово тумачење) "боривитер": када лебди, птица се увек окреће према глави вјетра.

Изглед

Ријеч је о малом лијепом соколу с поносно постављеном главом и складним облицима, широким крилима и дугачким заобљеним репом (због скраћеног вањског управљачког перја). Кестрел има велике округле очи, уредан кукасти кљун и тамно жуте шапе са црним канџама. Величина, боја и распон крила варирају код различитих врста / подврста, али у правилу кестрел не расте више од 30–38 цм са тежином од 0,2 кг и распоном крила до 0,76 м. Код одраслих особа крајеви крила достижу врх репа. Најмања кестрел је Сејшели.

Дужина тела не прелази 20 цм, а распон крила је 40–45 цм, а перје је браон, пепељаст, браон или црвенкаст. На горњим перима се виде тамне мрље. Једна од најупечатљивијих је америчка (пассерине) кестрел, чији мужјаци изненаде контрастима. У њиховом перју комбиноване су црвено-црвене, светло сиве, беле и црне боје (женке су скромније осликане).

Важно је! Младе птице имају краћа и заобљена (у односу на одрасле) крила, а боја перја наликује женкама. Поред тога, младунци имају светло плаве / светлозелене цере и ударце око очију: код старијих птица су обично жуте боје.

Кестрели (степа и обичан), познати Русији, веома су слични једни другима, осим што је први благо у односу на други по величини и има дугачак клинасти облик репа. И крила кестрела су мало ужа.

Карактер и начин живота

Свакодневно, кестрел лети око својих ловишта, брзо махујући широким крилима. Са повољним протоком ваздуха (чак и храњењем плијена), кестрел прелази на планирање. Ови соколови могу да лете у мирном ваздуху, на пример, у затвореној просторији, а када лебде у небу, окрећу се према надолазећем повјетарцу. Око кестрела примећује ултравиолетне и уринистичке трагове (јасно приказане у његовом светлу), које остављају мали глодавци.

Што је интензивнији сјај, ближи је плијен: када га види, птица се спушта и копа своје канџе у њу, успоравајући већ близу тла. Скоро сви кестрели могу да лебде у необично спектакуларном дрхтајућем лету (ова способност их разликује од већине других малих сокола).

У овом случају, птица окреће реп вентилатором и мало га спушта, често и брзо махањем крилима. Крила која покрећу велику запремину ваздуха раде у широкој хоризонталној равни како би се обезбедила висина (на висини од 10-20 м), што је неопходно за посматрање жртве.

Ово је занимљиво! Вид кестрела је оштрији од вида људи, 2,6 пута. Човек са таквом опрезношћу могао је, од врха до дна, читати Сивцевов сто, прешавши 90 метара од ње. Мужјаци емитују најмање 9 различитих звучних сигнала, а женке - већ 11. Звукови варирају у фреквенцији, висини и запремини, у зависности од случаја који је изазвао вриску кестрела.

Повезивање је помогло да се установи да је кестрел (у зависности од опсега) може бити седентаран, номадски или изражен као птица селица. Миграторно понашање врсте одређено је обиљем или оскудицом хране. Миграцијске кестреле лете ниско, обично не прелазећи 40–100 м и не прекидајући лет чак иу лошим временским условима. Ветрови могу да прелетају Алпе, што се објашњава њиховом малом зависношћу од узлазних ваздушних струја. Ако је потребно, јата лете изнад глечера и врхова, али чешће парцелирају руту дуж пролаза.

Сексуални диморфизам

Женске кестре су веће и теже од мужјака, у просеку за 20 г. Осим тога, женке су склоније да добију на тежини током сезоне парења: у овом тренутку, тежина женке може прећи 100 г. Што је женка већа, то је бројнији и здравији потомак. Код мушкараца током године, тежина се готово не мења.

Важно је! Сексуални диморфизам прати се бојом перја, нарочито покривајући главу птице. Женка је равномјерно обојена, док је мушка глава различито обојена од тијела и крила. Тако је код мушке кестрела глава увек светло сива, ау женској је браон, као цело тело.

Такође, горње перје мужјака је обично шареније него код женки, показујући повећано уочавање на доњем (тамније од мушкараца) дијелу тијела.

Цоммон Кестрел Гроуп

  • Фалцо пунцтатус - кестрел Мауритиуса,
  • Фалцо невтони - кестрел Мадагаскар,
  • Фалцо молуцценсис - Молуковска кестрел, уобичајена у Индонезији,
  • Фалцо тиннунцулус - заједничка кестрел настањује Европу, Азију и Африку,
  • Фалцо араеа - Сејшели кестрел,
  • Фалцо ценцхроидес - сивобрадаста или аустралијска кестрел, пронађена у Аустралији / Новој Гвинеји,
  • Фалцо тиннунцулус рупицолус - подврста кестре, изолована у посебну врсту Фалцо рупицолус, живи у Јужној Африци,
  • Фалцо дубоиси реестион кестрел - изумрла врста која је живјела на око. Реунион у Индијском океану.

Група афричких сивих кестрела

  • Фалцо дицкинсони - Дицкинсонова кестрел, такође познат као сокол са црном крпом, уобичајен је у источној Африци све до Јужне Африке,
  • Фалцо зонивентрис - Мадагаскар пругаста кестрел, ендем за Мадагаскар,
  • Фалцо ардосиацеус је сива кестрел, пронађена од Централне до Јужне Африке.

Четврта група је једина врста Фалцо спарвериус која насељава Сјеверну и Јужну Америку - америчку или врабулу кестрел.

Хабитат

Кестрели су се расули широм света и налазе се у Европи, Азији, Америци, Африци и Аустралији. Птице се лако прилагођавају различитим пејзажима, углавном равним, избегавајући претерано густе шљунке и бесплодне степе. Пустельга селится на открытой местности с низкой растительностью, где в изобилии водится мелкая дичь (объект птичьей охоты). Если кормовая база богатая, птицы быстро приспосабливаются к различным высотам. При отсутствии деревьев пустельга гнездится на опорах линий электропередач и даже на голой земле.

Ово је занимљиво! У Централној Европи птице насељавају не само шуме / рубове, већ и култивисане пределе. Кестрел се не плаши да буде близак људима и све се чешће налази у граду, насељавајући се у стамбеним насељима или у рушевинама.

Степска кестрел живи у степама и полу-пустињама, гдје се гнијезди у насипима, рушевинама камења и рушевинама камених спојки. У европском дијелу Русије одабире се гнијездеће гудуре, греде (са клизиштима) и ријечних долина, на обалама којих се налазе изданци матичних стијена. У планинама Јужног Сибира и на јужном Уралу, птице лете до речних долина, бочних страна, падина гребена, камених изданака преосталих планина, гребена на висоравни попут платоа и гребена на брдима.

Кестрел Диет

Кестрел, попут многих пернатих предатора, држи своје канџе на жртвовању, завршавајући кљуном у потиљак.. Лов се обавља из присада (стубова, дрвећа, палисокова) или из мухе. Лов из присади често се јавља и успешнији је у хладном времену, у дрхтавом лету - у топлој сезони (21% успешних напада против 16% зими).

Поред тога, роњење са висине се практикује у посебним случајевима: на пример, за изненадни напад на велику групу малих птица које заузимају пољопривредно земљиште. Састав дневне исхране кестрела одређен је његовим животним условима, у зависности од климе и терена.

Животиње, које кестрел лови:

  • мале глодаре, посебно волухарице,
  • мале птице певачице, укључујући кућне врапце,
  • пилићи дивљих сивих голубова,
  • водене пацове,
  • гуштери и глисте,
  • инсекти (кукци и скакавци).

Ово је занимљиво! Да би се надокнадила потрошња енергије, кестрели би требали свакодневно јести живину која износи 25% своје масе. На обдукцији, у стомаку мртвих птица нађено је у просеку неколико полу-дигестираних мишева.

Инсекти и бескичмењаци се једу од стране група које још не знају како произвести веће животиње, као и одрасле кестреле са дефицитом малих сисара.

Репродукција и потомство

У Средњој Европи, кастрели за парење, са повременим махањем крила, полуоблици око осе и спуштањем, посматрају се од марта до априла. Лет му {карца, пра} ени позивом који се зове, има два циља - да приву ~ е ʻенску и заустави границе парцеле.

Чешће, женка позива да се пари, што се приближи мушком и прави крик који личи на звук гладне рибице. Након секса, партнер лети у гнијездо и позива свог пријатеља да звони. Настављајући да гурне, мушкарац седи на гнезду, чешећи га и продубљујући га канџама, а када се појави женка, она почиње узбуђено скочити горе-доле. Да би женка сјела на одабрано гнијездо, мушкарац је наговара са претходно ухваћеном посластицом.

Ово је занимљиво! Гнездо кестрела изван дрвета изгледа као плитка јама или очишћено подручје где лежи од 3 до 7 разноврсних јаја (обично 4-6). Женке чврсто седе на канџама, остављајући их само у опасности: у овом тренутку круже преко гнезда, емитујући карактеристичан алармантни пуцкетање.

Степска кестрел преферира изградњу гнезда у нишама, пукотинама глине и стијена, између камења или на брдовитим падинама. Гнезда кестрела налазе се у рушевинама камених зграда (међу степама) иу шупљинама бетонских греда које покривају љетне кампове стоке. Шпанска популација често гнијезди у стамбеним подручјима, пењући се у нише под кровом. Степска кестрел формира колоније (од 2 до 100 парова), са интервалом између гнезда од 1 до 100 м. Удаљеност између различитих колонија је од 1 до 20 км.

Природни непријатељи

Доносећи пилиће у шуму, кестрел (као и остали соколови) се не труди да изгради гнездо, заузимајући оне које су оставиле свраке, вране и вране. Овај трио птица се сматра природним непријатељима кестрела, а не одраслим особама, већ канџама и растућим пилићима.

Такође гнездо кестрел уништава мартене и људе. Последњи за радозналост. Пре тридесет година кестрели су пали на видокруг ловаца, али сада се то ретко дешава. Али на Малти је кестрел потпуно уништен пуцњавом.

Становништво и статус врста

Кестрел се 2000. године појавио у „Глобално угроженим птицама света“ углавном због 2 врсте чије је постојање угрожено. Ове врсте (Сејшели и Маурицијски кестрели) су такође наведене у Црвеној листи ИУЦН-а.

Маурицијус кестрел, са укупно 400 јединки (од 2012. године), сматра се ендемом острва Маурицијус и препознат је као угрожена врста због негативног демографског тренда. Сејшелска кестрел је такође класификована као угрожена врста. Становништво од 800 птица не прибјегава миграцијама и живи искључиво у Сејшелском архипелагу.

Црвена књига ИУЦН-а процењује светску популацију степске кестреле на 61-76,1 хиљада јединки (30,5–38 хиљада пари) и додељује јој статус “најмање угрожености”.

Ово је занимљиво! Супротно великом паду забиљеженом у другој половини прошлог стољећа, врста је пронашла стабилност и чак се повећала у неким дијеловима свог распона. Међутим, у Црвеној књизи Русије, степска кестрел је означена као угрожена врста.

Најбројнија врста је заједничка кестрел, чија се европска популација (према ИУЦН) креће од 819 хиљада до 1,21 милиона птица (409–603 хиљаде пари). Пошто европска популација чини око 19% укупне светске популације, популација читаве популације се приближава 4.31–6.37 милиона одраслих птица.

У западној Африци, антропогени фактори који доводе до деградације станишта узроковали су нестанак кестрела:

  • масовна испаша,
  • берба дрвета
  • велике пожаре
  • пестицида.

Губитак стоке у Европи је такође повезан са интензивирањем пољопривреде, а посебно са употребом органохлорних и других пестицида. У међувремену, кестрел припада најкориснијим птицама: у пољима активно уништава скакавце, мишеве и хрчке.

Погледајте видео: Drones For Kids Top Rated On Amazon (Април 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org