Птице

Хоопое: птица са незаборавним изгледом

Pin
Send
Share
Send
Send


Вероватно први утисци који се могу добити од сусрета са овим представником света птица - мешавина смешног и лепог! Хоопое - птица је врло елегантна. Својим јарким бојама и врло јасним црно-бијелим крилима задивит ће не само повременог проматрача, него и орнитолога-зналаца.

Врста припада породици хоака, широко распрострањена широм Палеарктике, коју често виде људи из Шпаније и Северне Африке.

Описано је неколико такозваних подврста рода:

  • Упупаиндица, становник Индије и Цејлона.
  • Упупалонгирострис, који је, очигледно, облик Индокинеских земаља.
  • Упупамаргината, својствен Мадагаскару.
  • Упупаафрицана или минор, која живи у Јужној Африци: до Замбезија на истоку и западне обале Бенгала.

Обично су по изгледу сви врло слични, имају мање разлике.

Птица: опис

Птица има мале величине. Његово тело ретко достиже 30 цм, лако се препознаје по црној боји са белим пругама крила и репа, као и врхом и дугим танким кљуном, благо савијеним. Глава, врат и дојке су наранџасто обојени са црвеном нијансом, трбух је светлијег тона. Што је птица јарко обојена, то је она старија. Мужјаци и жене су практично исти.

Посјетница врсте је дуга покретна праменица на глави, која се састоји од два црвенкасто перје са црном ивицом на крају. Приликом слетања овог представника птица, он открива обожавалац.

Сада знате како изгледа птица извратник.

Спреад

Ова врста је веома распрострањена у Европи (њени представници су њени стални становници), као иу Сибиру, Азији и Северној Африци. Налази се иу Мадагаскару иу подсахарској Африци.

Хоопое - миграторна птица. Живећи љети углавном у Европи и Сјеверној Азији, у јесен ова птица обично лети до зиме на југу, до тропских зона. Најчешће се пелуд мигрира у екваторијалну Африку и Индију, иако понекад живи цијеле године у Кини и сјевероисточној Африци.

Обично се птица налази тамо гдје има отвореног простора, проводећи много времена на терену. Одбојник има прилично слаба крила, али је способан за значајан дуги лет, о чему свједочи навика лутања: птица се често појављује на мјестима врло далеко од својих уобичајених станишта. Његова способност летења такође показује чињеницу да је прогоњен соколом, брзо се диже до екстремне висине и често напушта потеру.

Хоопое - птица која се појављује у одређеном дијелу Еуропе сваке године, најчешће у прољеће. Не прилагођава се заточеништву, тако да је веома мали број случајева узгоја у домаћинствима.

Функције миграције

Ударац, чија је фотографија у чланку, мигрира у сјеверне дијелове подручја. Миграција (која се углавном догађа ноћу) одвија се на широком фронту широм Европе и широм Медитерана, а вјероватно и преко Сахаре. Иако орнитолози истичу да је популација птица на "црном континенту" неактивна са становишта миграције током цијеле године. Вероватно већина европских миграната зими у подсахарској Африци или у Индији, Туркменистану и Азербејџану.

Трајање миграционих сезона је значајно одложено. Јесенска дисперзија покрива период од средине јула до краја октобра или чак до краја новембра. Обручи почињу да лете јужно од Сахаре у другој половини августа, али већина птица стиже тамо у септембру и октобру.

Повратни летови почињу од почетка фебруара. Масовни покрети се одвијају у периоду од средине марта до априла и завршавају се у мају.

Хабитатс

Хоопое - птица која бира таква станишта:

  • Вастеланд.
  • Ливаде и пашњаци.
  • Форест степпес.
  • Саваннах.
  • Моунтаин ландс.
  • Шумска подручја.

Мора постојати нека вегетација на земљи како би птице лако добиле храну. Требало би постојати и "вертикале" гдје могу градити своја гнијезда, на примјер дрвеће, стијене, зидове и пластове сијена.

Промене које су направили људи у природном станишту плијена, довели су до тога да ове птице такође обично живе у:

  • Виногради.
  • Биљне баште и воћњаци.
  • Маслиници.
  • Паркови и кућне баште.

Интересантно је да се птичји утопљеник, чије је станиште углавном равничарско подручје, налази иу планинским подручјима на надморској висини до двије хиљаде метара, а ријетко се издиже изнад њега.

Шта хоопое једе?

Пепео (фотографија птице показује своју љепоту) храни се углавном инсектима - мушама, скакавцима, термитима, лептирима, мравима, мада пауци, црви и ларве такођер чине значајан дио прехране. Бубе различитих врста су његова омиљена храна. Када су бубице довољно велике, птица, прво кљуном, разбија их о земљу и онда их поједе у деловима. Она гута мале бубе у потпуности без непотребних церемонија.

Хоопое најчешће бира оне инсекте који живе у стајњаку, земљишту, распаднутом дрвету. Представник перја са дугим закривљеним кљуном лако их извлачи из меког дрвета или гомиле земље. Хоопое - птица са добрим апетитом. Ове јесени ове птице могу постати тако дебеле да неки гурмани отварају лов на њих. Иначе, у неким земљама јужне Европе у 19. веку печени пали је сматран изузетном делицијом.

Бреединг

Ударац је моногамна птица, иако се чини да парна веза траје само једну сезону. Ове птице су такође територијалне, а мушкарци често тврде да имају власништво на одређеној територији. Битке и борбе између ривалских мушкараца (а понекад и жена) су уобичајене и могу бити жестоке. Птице ће покушати да убоде ривале својим кљуновима.

Ударац обично организује стан у рупи, на дрвету или у шупљини. Гнијездо има уски улаз, може бити неозначен или сакупљен од разних врста отпада, из њега произлази неугодан мирис, који одбија непријатеље.

Само је женка одговорна за инкубацију јаја. Величина квачила варира од локације: птице на сјеверној хемисфери полажу више јаја него у јужној хемисфери, а птице на вишим географским ширинама имају веће канџе него птице ближе екватору. У централној и северној Европи и Азији, величина квачила је око 12 јаја, док између тропа и субтропика обично има 4 до 7 јаја у квачилу. Јаја су округла и млијечно-плава када се полажу, али брзо се обезбоје због прљавштине у гнијезду, свака тежи 4-5 г. Замјена квачила је могућа ако први покушај репродукције није окруњен успјехом.

Период инкубације почиње када женка полаже прво јаје и траје од 15 до 18 дана. Због тога се пилићи излежу асинхроно. Током инкубације, мужјаци кукова храни женке.

Гнијезда се излежу с перјеним перјем, а тијеком дана се појављују прва права перја, која касније расту. Дјецу прво храни отац, а женка се касније придружује мушком задатку у потрази за храном. Младе мајмуне прелепе 26-29 дана и остају са родитељима још недељу дана након што су прекривене пуним перјем.

Генерално, популација хоопооса се не сматра угроженом. Према неким процјенама, број птица у природи варира од 5 до 10 милиона јединки. Неке подврсте се смањују због нарушавања екосистема њиховог станишта и криволова. У Европи, упркос чињеници да, према процјенама орнитолога, постоји 700.000 парова за размножавање, недавно је дошло до смањења величине популације. Патуљак је под пријетњом у Њемачкој и рањив у неким другим земљама.

Мање и рјеђе у сјеверним крајевима јавља се птицица. Црвена књига многих руских региона (на пример, Липетск, Москва, Твер, Новосибирск) садржи запис ове птице.

Занимљиве чињенице

Научници су некада веровали да је лош мирис из гнијезда обруча узрокован храном, коју проналази на веома сумњивим мјестима - гомилама гноја, трулежи стабала. Али недавно, орнитолози су открили да тај мирис емитују саме птице за самоодбрану. Када нападају грабежљивца, одрасле птице и пилићи производе тајну са оштрим мирисом. Ови секрети, који миришу (ако могу тако да кажем) труљење меса, покривају перје, гнездо. Научници такође верују да тајна одвраћа паразите и делује као антибактеријски агенс. Занимљиво, током миграције, птице престају да га издвајају.

Патуљак је птица која, због структуре кљуна, не може кљуцати храну из земље, па једе на прилично оригиналан начин: храну узима кљуном, баца високо у зрак, хвата га отвореним кљуном и прогута га. Као у циркусу!

Понекад се у врућим мјесецима птица може наћи на Исланду. Али тамо се никад не размножава.

Ако павијавица примети птицу грабљивицу, она се чврсто притисне на тло и рашири крила, постајући невидљива из ваздуха.

Изглед

Представници реда Хорнбирдс и породица Ходод одликују се пругастим црно-белим перјем крила и репа, дугим и прилично танким кљуном, као и релативно дугим праменовима који се налазе у подручју главе. Боја врата, главе и грудног коша, у зависности од подврсте, може варирати од ружичастог до браонкасто-смеђе боје.

Представници ове врсте одликују се прилично широким и заобљеним крилима, врло карактеристичне боје са контрастним беличасто-жутим и црним пругама. Део репа је просечне дужине, црне боје, са широком белом траком у средини. Простор трбуха на телу је ружичасто-црвен, са црно-црвеним уздужним пругама са стране.

Ово је занимљиво! У Чеченима и Ингушама, у време паганства, пали (тусхол-цатс) сматрани су светим птицама, симболизујући богињу плодности, пролећа и рођења Тусхоли.

Грб у пределу главе има наранџасто-црвену боју, са врховима црног перја. Обично је грб птице сложен и има дужину од 5-10 цм, али у процесу слијетања, представници реда носорога и породица групе Удодовије га растварају горе и са вентилатором. Кљун одрасле птице дужине 4-5 цм, благо закривљен.

Језик, за разлику од многих других врста птица, знатно је смањен. Површина стопала је оловно сива. Удови птице су довољно јаки, уз присуство кратких плус и тупих канџи.

Животни стил, понашање

На површини земље, идиот се креће брзо и прилично брзо, што је слично обичним чворцима. Приликом првих знакова изненадне узнемирености, као и када су птице потпуно неспособне да побегну, такав перјак може лежати ниско, приањајући уз површину земље, ширећи свој реп и крила, као и подижући свој кљун према горе.

У фази инкубације њихових потомака и храњења пилића, одрасле птице и бебе производе специфичну уљну течност коју излучује уљна жлезда и која има оштар, врло неугодан мирис. Ослобађање те течности, заједно са изметом, представља врсту заштите обруча од ситних грабљиваца.

Управо та карактеристична особина птице омогућила јој је да у очима човјека постане врло "бескрупулозно" створење. У лету, обручи су спори, лепршави као лептири. Међутим, такав представник реда Хорнбирдс и породица Удодовое је прилично окретан у лету, због чега пернате предаторе ретко успевају да га ухвате у ваздуху.

Сексуални диморфизам

Мужјаци од оца и женке ове врсте у изгледу немају никакве значајне разлике једни од других. Младе птице из реда Хорнбирдс и породица Удодовие, генерално, имају боју у мање засићеним бојама, означене су краћим кљуном, као и скраћени прамен.

Врсте кука

Постоји неколико подврста представника реда Хорнбирдс и породице Удодовие (Упупидае):

  • Упупа епопс епопс, или заједнички хоопое, који је номинативна подврста. Насељава Евроазију од Атлантика иу западном делу до Скандинавског полуострва, у јужним и централним регионима Русије, на Блиском истоку, у Ирану и Авганистану, у северозападном делу Индије иу северозападној Кини, као и на Канарским острвима и Нортх Вест Африца
  • подврсте Упупа епопс живи у Египту, сјеверном Судану и источном Чаду. Тренутно је највећа подврста, има дужи кљун, сивкасту нијансу на горњем торзу и уску траку за везивање у подручју репа,
  • Упупа епопс сенегаленсис, или сенегалски оца, настањује територију Алжира, сушни појас Африке од територије Сенегала до Сомалије и Етиопије. Ова подврста је најмањи облик са релативно кратким крилима и присуство значајне количине беле боје на примарним пернатим перима,
  • подврста Упупа епопс ваибели је типичан становник Екваторијалне Африке од Камеруна и сјеверног Заира и на западу до територије Уганде. Подврсте се врло често налазе у источном дијелу сјеверне Кеније. Изглед изгледа као У. е. сенегаленсис, али се разликује у тамнијим тоновима у боји,
  • Упупа епопс африцана, или афрички хоопое, насељава се у Екваторијалној и Јужној Африци од централног дела Заира до центра Кеније. Представници ове подврсте имају тамноцрвено перје, без присуства беле пруге на спољној страни крила. Код мужјака крила крила крилца разликују се по белој основи,
  • Упупа епопс маргината, или Мадагаскарски пелуд представник је птица сјеверног, западног и јужног Мадагаскара. По величини, таква птица је приметно већа од претходне подврсте, а одликује се и бледим перјем и веома уским белим пругама које се налазе на крилима,
  • подврста Упупа епопс сатурата настањује Евроазију од јужних и централних региона Русије до источног дела јапанских острва, јужне и централне Кине. Величина ове номинативне подврсте није превелика. Представници подврста разликују благо сивкасто перје у леђима, као и присуство мање изражене ружичасте нијансе у стомаку,
  • подврста Упупа епопс цеилоненсис живи на територији централне Азије према југу од Пакистана и сјеверног дијела Индије, у Шри Ланки. Представници ове подврсте су мање величине, углавном имају црвену боју, а бела боја на врху грба је потпуно одсутна,
  • подврста Упупа епопс лонгирострис настањује територију индијске државе Асом, Индокина и Бангладеш, источну и јужну Кину, као и полуострво Малацца. Птица је већа по величини од номинативних подврста. У поређењу са изгледом У. е. цеилоненсис има светлију боју и релативно уске беле пруге на крилима.

Ово је занимљиво! Најстарија изумрла породица Месселиррисоридае сматра се најстаријом групом птица, сличном савременим хоопоесима.

Чак и уловљени одрасли обручи било које подврсте могу се брзо навикнути на особу и не одлетјети од њега, али већ потпуно перути пилићи се укоријењују код куће.

Хабитат

Хоопое је птица Старог Свијета. На територији Евроазије птица се проширила, али у западном и сјеверном дијелу практично се не гнијезди на подручју Британских острва, Скандинавије, земаља Бенелукса, као и високих планина Алпа. У балтичким и немачким земљама ходи су уобичајени. У европском делу, представници рода гнезде на југу територије Финског залива, Новгорода, Нижње Новгорода и Иарославла, као и република Башкортостан и Татарстан.

У западном делу Сибира птице расту до нивоа од 56 ° ц. сх., достижући Ацхинск и Томск, ау источном делу ареала, Бајкалско језеро, Јузно-мујски трансабајкални ланац и слив Амура. На територији континенталне Азије налази се готово свуда, али се избегавају пустињске области и чврсте шумске површине. Такође, представници породице Удодови налазе се у Тајвану, на Јапанским острвима и Шри Ланки. У југоисточном дијелу настањују се на Малајском полуострву. Постоје случајеви ријетких миграција у Суматру и острвски дио Калимантана. У Африци, главни распон се налази на југу Сахаре, ау Мадагаскару живе у сушнијем западном дијелу.

У правилу се хоопоес насељавају на равници или у брдовитим предјелима, гдје се предност даје отвореним пејзажима у одсуству високе траве у комбинацији са присуством појединачних стабала или малих гајева. Највећи број становника досеже у аридним и топлим подручјима. Представници породице активно настањују степске кланце и ливаде, насељавају се близу руба или на ивици шуме, живе у долинама река и подножју, у шикари обалним динама.

Често се Пододови налазе на пејзажима које користе људи, укључујући разне пашњаке, винограде или плантаже воћа.. Понекад се птице настањују у насељима где се хране отпадом од депонија. Пернатые предпочитают избегать сырых и низинных участков, а для создания гнездовий используют дуплистые старые деревья, расщелины среди камней, норы в речных обрывах, термитники, а также углубления в каменных строениях. Активен удод исключительно в светлое время суток, а на ночлег отправляется в любые пригодные для таких целей убежища.

Рацион удода

Основа питания удода представлена преимущественно самыми разными мелкими по размерам беспозвоночными животными:

  • ларве инсеката и штенади,
  • Маи беетлес, т
  • балеге,
  • мертвоиедами
  • скакавци,
  • буттерфлиес
  • степске филисе,
  • мухе
  • антс
  • термити
  • спидерс
  • воод лице
  • центипедес,
  • мали мекушци.

Понекад одрасли хоопоеси могу да ухвате мале жабе, као и гуштере, па чак и змије. Птица се храни само на површини земље, тражећи свој плијен међу ниском травом или на тлу, огољеном од вегетације. Власник довољно дугачког кљуна често преузима гној и смеће, тражи храну у труло дрво или прави плитке рупе у земљи.

Ово је занимљиво! Превелике бубе добијају своје бодеже на тлу, проваљују у прилично мале делове, а онда се једу.

Врло често представници реда Хорнбирдс и породица Удодовое прате испашу стоке. Језик кукова је кратак, тако да ове птице понекад једноставно не могу прогутати плен директно са тла. У том циљу, птице бацају храну у ваздух, а онда је ухвате и прогутају.

Природни непријатељи

Хоопое плаши непријатеља, брзо се држећи крила која се шире на површину земље и подижу кљун. У тој позицији, они постају слични нечему што је потпуно несхватљиво и незамисливо, и стога ужасно и апсолутно нејестиво.

Такође ће бити занимљиво:

Не постоји превише непријатеља у природи код куке - ретка животиња ће се усудити да једе смрдљиви и непривлачни плијен. Крајем деветнаестог века, у Немачкој, месо одраслог меса и пилића јело се и налазило се “прилично укусно”.

ВХАТ ЕАТС

Обично је у потрази за храном на земљи. На ливадама, пашњацима или травњацима са танким и дугим кљуном добија инсекте или њихове личинке са земље. Ова птица воли велике медвједе, хвата паукове, црве, шкорпионе, па чак и мале гуштере.

Понекад хоопое хвата инсекте у ваздуху. Ухваћен плен, убија, а онда баца, хвата и гута. У зимском периоду ходес једе мраве и термите. Храна пилића је приближно иста као и код одраслих птица.

ЛИФЕСТИЛЕ

Карактеристична одлика пелена је грб на круници. Када је ова птица уплашена или нервозна због нечега, она подиже своје шишке. Ударац такође подиже прасак на тренутак када седне на тло или грану. Приликом летења плијена, лако је препознати не само контрастно перје, већ и посебан валовит лет са спорим, повременим махањем крила. На први поглед, павлић се може помијешати с великим лептиром, изгледа споро и неспретно, али заправо ова птица лети врло паметно и брзо. Од грабежљиваца, пелуд бежи, лети горе - у овом случају, грабежљивац не може напасти плијена одозго и зграбити га својим канџама. Хенсхоцкс одлазе са својих места за гнежђење у августу или септембру и путују у Африку и суб-сахарску Африку за зиму, а понекад и на обалу Медитерана. Птице се враћају на своја места за гнежђење у априлу, када је ваздух у северним регионима довољно топао.

Репродукција

Обручи су моногамне птице - стварају парове за живот и враћају се на иста мјеста за гнијежђење. Садашњи мушкарац пева брачно песме, скривајући се међу ретком вегетацијом. Он држи свој кљун подигнут, ојача перје око врата, ратоборно подиже чуперак и покушава да привуче пажњу свог партнера. Након парења, женка у гнијезду без смећа, смјештена у удубљењу старог стабла, полаже од 5 до 8 јаја.

Често, као гнездо, колци користе рупе у зидовима, пукотине међу камењем или гомилу грана. Понекад птице исцртавају шупљину са травом или маховином, али најчешће у гнезду нема легла. Јаја палача мат бијела са сивкастим, плавичастим и оцхероус премазом. Женка их инкубира 15-16 дана, а мушкарац за то вријеме доноси своју храну. Гнезда се излежу са паузом од неколико дана. Они су већ покривени. У почетку их женка загрева, а мушки им доноси храну. Касније, када ће бебе имати прва пера, родитељи заједно лете за храном.

У доби од четири седмице, пилићи већ напуштају гнијездо. Поред гнезда има и непријатан мирис. Ово је "хемијска заштита". Обручи имају посебну жлезду која производи оштар мирис који одбија непријатеље. Женка и пилићи могу "пуцати" у непријатног јарког млаза фецеса са снажним мирисом.

ЗАНИМЉИВОСТИ, ИНФОРМАЦИЈЕ.

  • Млади пелуд има веома ефикасно оружје. Када непријатељ уђе у шупљину, а пилићи су у опасности, из уљне жлезде, која се испаљује на нападача, излучује неугодан мирис. Овај мирис удаљава непријатеља и спашава животе пилића. За ову способност, кука се зове "смрдљиви пјетлићи".
  • У једној древној легенди каже се да је пчелињак некад имао златни прамен. Људи су стално ловили птице на племенити метал. Птице су тражиле помоћ од краља Соломона, који им је умјесто златне круне дао орнамент перо.
  • Ударац је био веома цењен у древном Египту. Чак постоји и хијероглиф који приказује главу кука са уздигнутим праменом на круници.
  • У летњим месецима плићак је виђен далеко на северу, чак и на Исланду. Међутим, ова птица се не може гнијездити у таквим хладним подручјима.
  • Копач, којег је птица грабљивица пронађена на отвореном, спашен је на лукав начин. Пресује се на земљу, веома широко отвара своја крила и пера репа, а кљун се подиже. Затим се одозго виде само контрастни обрасци на крилима, захваљујући којима се пелуд практично стапа са околином, а предатор га не примећује.

КАРАКТЕРИСТИЧКЕ ЗНАЧАЈКЕ ПОВРШИНЕ. ОПИС ПТИЦА

Хеад: мали, светло наранџасти са дугим, танким, благо закривљеним кљуном. Карактеристична особина птице је чуперак на круну дугих пера са црним врховима. Прамен је непримјетан, подиже се само када се спушта или када колут удари у нешто љутито.

Крила: широка и заобљена, са јасним црним и бијелим пругама, које се врло јасно виде у лету.

Реп: са истим црним и белим пругама као и на крилима.

Белли: оранге бровн.

Ноге: прилично кратка, погодна за трчање уз тло (уз то, куја непрестано изврће главу).

Јаја: светла маслина са жућкастим, сивкастим или зеленкастим нијансама. Женка полаже 5-8, понекад чак 12 јаја.


- Станиште станишта

Где живи

На неким мјестима, куја је миграторна птица. Гнијезди се готово у цијелој Еуропи, осим у Скандинавији. Понекад се павлић појављује у јужној Енглеској. Птица живи у већини делова Африке, Индије и Јужне Азије током целе године.

ЗАШТИТА И ОЧУВАЊЕ

Упркос смањењу броја плијена у Централној Европи, данас се не користе заштитне мјере за спасавање ове врсте.

Хоопое. Потатуика. Птице Братеевоград. Видео (00:00:33)

У Москви, узгој кука није успостављен у шумским биотопима, већ на филтрационим пољима у Марину, недалеко од пјешчане базе у Марину у близини ријеке Москва. Било је то 1996. године. После 10 година, куја је почела да се појављује у шикарама на крају Мариинског насипа.
Обручи организују гнијезда испод крова привремених зграда иу другим склоништима, а за храну одлазе у сусједне вртове до Маринина и преко Москве на Братејевску, гдје се налазе и бројни вртови.
Они су такође примећени током пролећних летова преко братовске и Мариинске поплавне равнице.

Погледајте видео: Documentary Birds Return of the Hoopoe - The Secrets of Nature (Април 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org