Птице

Како изгледа зеба?

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Схаре
  • То телл
  • То рецомменд

Постоје земље у којима је туризам заснован на птицама широко развијен. Ово је цела наука која има своје фанове и професионалце. За њу постоји чак и посебан термин енглеског поријекла, који у руском стилу звучи као „опијање“.

Често људи не примећују ни оне птице које живе близу. И узалуд! Међу уобичајеним птицама су прилично атрактивне врсте, које се одликују одличним певањем и светлим бојама.

Дакле, зеба се може наћи широм Европе. Птица је прилично непретенциозна према станишту, па се не насељава само у шумским предјелима, већ иу урбаним вртовима и парковима. Ако изнесете своја запажања, можете сазнати да ли је зеба миграторна птица или не. Одговор ће такође бити дат у овом чланку.

Вхи цхаффинцх?

Да би се разумело питање порекла имена, вреди се позвати на руски фолклор. Постоји знак да шала пева до почетка љета, а зеба до повратка мраза. Птица долази од зимовања прилично рано, када прољеће још није у потпуности ушло у своја права. Одмах почињу да певају. Људи су почели да кажу да певање зечева упозорава особу да ће морати да се пробада, то јест, вреди чекати пролећне мразеве. Латински назив птице се преводи као "цоол". Можда то значи да ће доћи хладноћа.

Према другој верзији, зеба је названа тако да је током пјевања у рано прољеће нагло прекинуо трилове. Изгледа као да му је дах био ван хладноће. Ова птица такође мало задрхти док пева. Али како изгледа птица зеба?

Изглед

Врста припада породици Риуков. Опис птице (зечева) је боље почети са чињеницом да изгледа као врабац. Само је перје много светлије. Код мушкараца, посебно у сезони парења, глава и врат су плаве боје. Њихови образи, грло, тамноцрвени тон груди и чело - црни.

На црним крилима су светле пруге. Реп тамне нијансе са зеленим одливом. До јесени, палета боја блиједи, боја се мијења у смеђу боју. У боји женке доминирају сиво-зелени тонови.

Постоји много подврста зеба. Свака од њих има својствене карактеристике у изгледу. На пример, величина тела или облик кљуна.

Смјештајне могућности

Финцхес се класифицирају као птице селице. Према томе, није тачно рећи да је ово птица која зима. Цхаффинцх се може прилагодити и остати зими ако је изабрао погодно мјесто за себе. Много зависи од региона боравка. Финцхеви су насељени, лутају, мигрирају.

За зимовање не оставља увијек границе једне земље. Може да изабере јужни регион где је зима блажа. За лет птице се окупљају у јатима од 50-100 јединки. Лете брзином од 55 километара на сат. Успут могу да се зауставе у областима богатим храном. Неколико дана касније њихов лет се наставља. На местима зимовања, они живе у паковањима. Врапци им се понекад придруже.

Финцхеви се враћају рано прољеће. Насељавају се тамо где има дрвећа - у шумама, градским парковима, шумарцима. Они дају предност смрековим смрековим шумама, светлим боровим шумама, мешовитим шумама. Често лете до места где су били прошлог лета. Такве птице врло брзо лете и скачу по земљи.

Цхаффинцх је птица која лепо пева. Њене песме су гласне и звучне. Постоје многе варијације певања, у зависности од индивидуалних карактеристика врсте. Трилери су слични онима које изводи скиларк.

Песма траје три секунде. Затим следи кратка пауза и понављање мелодије. Младе птице свирају мелодије које се не разликују у било којој сложености. Они уче од одраслих, постепено стичу вештину и побољшавају своју виртуозност.

Звукови које финцх чини се разликују у зависности од региона боравка. Све у свему, његов репертоар има до десет песама. Он их изводи по реду.

За ове птице, могуће је предвидети не само долазак пролећа, већ и вероватноћу кише. Пре падавина обављају риу-риу-риу. До јесени певање постаје тихо. Ово се очекује, највјероватније с краја периода репродукције. Мушкарцу више није потребно да привлачи пажњу свог пратиоца.

Код куће, птица гласно пјева од јануара до септембра. Међутим, боље је не почети као кућни љубимац. Финцхеви не воле да живе у кавезима. Много су нервозни, покушавају да одлете, могу одбити да певају. У заточеништву су изложени гојазности, постоје проблеми са очима. Међутим, ако се таква птица појави у кући, треба обратити пажњу на њену исхрану. Требало би да буде ближе природном. Како птице једу у дивљини?

Птичја зеба једе и биљну и животињску храну. За то, она хвата разне инсекте, тражећи зрно. Кљун је веома издржљив. Допуњена је јаким мишићима лица. Дакле, птица је у стању да продре у љуску буба или љуске сјемена.

Цхаффинцх није спреман да једе сјеменке које су посијане у пољу. Пољопривредни радници се често жале на њих. Али, једући огроман број инсеката, они доносе више користи, као аграрне усјеве и шумске плантаже.

Нарочито многи инсекти уништавају у периоду појаве пилића. Финцхес их храни само протеинском храном. Оно што није тако уобичајено међу птицама ове породице.

Бреединг

У пролеће птице, зебе, чије фотографије и описи су приказани у чланку, стижу у јата уједињених по полу. Мужјаци се раније враћају. Они су одвојени од женки. Процес репродукције почиње са примамљивим пријатељима на њихову територију. За то, мужјаци певају вокално. Звучи као цвркут пилића.

Март почиње сезону парења. Прије маме дјевојке, мушкарци требају заузети мјесто за гнијежђење. Обично се бира прошле године. Ако се такмичари налазе у близини места за гнежђење, они се одмах протерују. Због тога постоје честе свађе између одраслих и првих година.

Током овог периода, мужјаци се понашају немирно, непрестано се боре, често прекидајући своје песме, а њихово перје на глави је изглађено.

У близини је женка зечева. Она одлети до мужјака, сједа поред њега на грани или на земљи. Женка савија шапе, подиже крила репом. Њена глава је избачена, а из кљуна долази тихо "зи-зи-зи." Тако се формира пар.

Месец дана касније, почињу да граде свој дом. Главна ствар у овом случају је женско, а мушкарац само помаже. Истраживачи процењују да прикупља материјале за изградњу гнезда са земље. Спушта се око 1300 пута. Од земље, гнездо је изграђено на удаљености од четири метра. Иако висина и изглед дрвета могу бити веома различити.

Потребно је недељу дана да се изгради гнездо. Обично гнијездо има облик здјеле. Птица користи маховину, танке штапове, траву, коријење као материјал. Причвршћивање је мрежа. Гнездо има доста дебеле зидове - око два центиметра. Спољни део је прекривен маховином, лишајевима или коре. Унутар посуде прекривено је перјем, доле, вуном. Таква кућа се не може увијек видјети из земље, захваљујући доброј маски.

Женка полаже од 3 до 6 јаја. Имају зеленкасту нијансу са црвеним пјегама неправилног облика. Женка их инкубира, а њен партнер доноси храну, бринући се о њој. Али мушкарац се не разликује по моногамији. Он може наћи другог партнера за парење, не заборављајући да се брине о свом потомству.

Пилићи птице зебе се рађају две недеље после полагања. Имају видљиву црвену кожу. Тамна длака покрива само леђа и главу. Деца су беспомоћна. Родитељи их стављају у угриз инсеката. Током овог периода, не могу бити поремећени. Свака вањска интервенција ће узроковати да родитељи напусте гнијездо, а пилићи ће умријети.

До средине јуна, пилићи су спремни да напусте гнездо. Родитељи још увијек помажу младим птицама неколико тједана. До краја лета, пар може имати друго легло. Само овај пут у квачилу ће бити знатно мање јаја.

Животни век

Финцхеви су шумске птице које траже храну за себе и пилиће на земљи. Често су жртве предатора. Можда зато не живе дуго. Иако у заточеништву, њихов животни вијек је до дванаест година.

У природи се јављају врло често, тако да не спадају у ретке врсте или угрожене. Финцхес не представља опасност или вриједност за особу и не наноси штету. Зато се не могу наћи у Црвеној књизи. Иако Веб садржи много лепих слика мужјака са светлим бојама. То сугерише да је птица популарна међу посматрачима птица.

Димензије и структура

Не само по величини, већ по уставу, зеба наликује врапцу. Маса одраслог појединца не прелази 40 грама, а дужина тела је 14–16 цм, а дуг и оштар кљун има правилан конични облик. Горњи део је благо спуштен до врха. Ноздрве су благо прекривене перјем. Размак крила зуба може досећи 28 цм, реп је средње величине, с усјеком у средини. Прсти птица који су слаби, наоружани су јаким и оштрим канџама. Живот зечева у природним условима је око 12 година.

Боја мушког перја

Начин на који изгледа зеба заслужује посебну пажњу. Што је птица старија, то је светлија перје. Црно чело, врат светло плаве боје, ваља се у црвено-смеђој, истој опеци и грудима. Смеђа леђа ближе репу добија зеленкасту боју, а доњи део тела има контрастну белу боју. Оне од најудаљенијих пера које су најмањи су прелепе тамноплаве боје. Црна крила са широким и уским белим пругама и жутим ивицама истичу се веома ефикасно. Перја доњег репног репа су бледо-бела, са црним љускама на ивицама. Сива пера репа, смјештена у средини, имају жуту границу, све остале су црне, изнутра прекривене великим бијелим пјегама.

Око светло смеђих очију - прстенова смеђе боје. Мушки кљун мења нијансу у зависности од годишњег доба. У пролеће, током сезоне парења, плавкаста је, а зими постаје потпуно браон.

Боје плумаге женки

Одрасле женке, за разлику од мушкараца, не могу се похвалити тако сјајним перјем. Веома је важно да буду мање уочљиви током периода гнежђења, тако да је распон боја женки мирнији и суздржанији. Перје горњег дијела тијела има тамно смеђу боју, доња је лаганије, без наглих пријелаза. Глава и потиљак зеленкасте боје. Прилично је мало другачија по боји од одрасле женке Цоммон Финцх у првим тједнима живота. Карактеристика перја пилића је само мала бела мрља на потиљку.

Порекло имена

Где је та весела и живахна птица добила тако занимљиво име? Руски људи су веома погодно дали имена разним птицама, указујући на особитости њиховог понашања. Заједничка зеба, као птица селица, понекад је остала да проведе зиму у својим родним земљама. Можда је његов шепав изглед током периода жестоких мраза изазвао саосећање од локалних становника, због чега му је дао такво име. Према другој верзији, слап је тако назван због своје посебности у јесен и прољеће да се скупља у јатима на зиабију.

Област дистрибуције

Ова птица се често може наћи у већем делу Европе, у Северној Африци и практично на целој територији Русије. На Новом Зеланду ово је најчешћа врста пролазника.

Уобичајена зеба живи у широком спектру шумских предела - широколисних и четинарских. Он се радије настањује у зрелим и хладним шумама, у грмљу, на рубовима шума, у брезовим шумама и боровим шумама. Једини изузеци су мокра и мочварна подручја, као и тамне шумске површине. Често се може видјети у близини пребивалишта људи - у вртовима, вртовима, парковима, на гробљима. Неке птице зиме у Средњој Европи, друге мигрирају на Медитеран иу подножја шума Кавказа.

Цхаффинцх сингинг

У старим временима, таква обична зеба била је у великој части: њено пјевање је веома цењено и плаћено је много новца за птицу. У заточеништву птице могу почети да певају већ у јануару. У природном станишту, песме звуче од пролећа до средине лета. Већ у јулу се чаура све мање чује.

Глас ове птичице звучи као звоњава трилер. Томе претходи танак звиждук. Обично се песма састоји од једног или два колена, која се упорно понављају један за другим и завршавају неком врстом “ударца” - кратком оштром нотом. Љубавници могу тачно разликовати ова племена, дајући им специфична имена. Трајање једне пјесме траје око три секунде, након чега слиједи кратка пауза и све се понавља. Цхаффинцх, користећи звукове, способан је да преноси различите сигнале, означавајући анксиозност, удварање, агресивност, итд. На свом језику, он може дати сигнал за узимање или изражавање страха.

Уобичајена украсна зеба данас је много рјеђа у урбаним становима него раније.

Карактеристике понашања

Птице живе у паровима, настојећи да се приближе једна другој, а истовремено веома љубоморно чувају своју територију од својих комшија. Након периода гнијежђења, када пилићи одрасту, зебе се скупљају у великим јатима, повезујући се са другим члановима породице зеца, и нестају из нашег подручја за зимски период. Само неки мушкарци остају да зиме.

Уобичајена зеба, опис чијег изгледа је дат горе, веома је енергична птица, спретна, интелигентна и неуобичајено окретна. Скоро сва светлост дана је у непрекидном кретању, само у поподневној топлини која се скрива у гранама дрвећа. Зупчаник се помиче дуж грана мало постранце, али скочи дуж тла или тече прилично брзо. Лет му личи на таласасту линију, док лети на велике удаљености на значајној висини. Пре него што седнете, зеба лебди неко време изнад земље.

Као и сви чланови породице зеца, инсекти су главна храна плавог зеца. Током сезоне парења, од маја до јула, храна се састоји од 100%. Прехраном доминирају мале бубице, лептири, различити диптерони инсекти, укључујући и оне који изазивају велику штету пољопривредним биљкама. Понекад зеба једе и биљне производе - семена корова, воће, бобице итд.

Нестинг

У северним регионима, зебе се појављују средином априла, у централном - скоро месец дана раније. Мало навикнут, пар зеба наставља да гради гнездо. Најчешће се налази у круни листопадног дрвета, у подножју једне од бочних грана. Птице тако вешто маскирају гнездо да је готово немогуће видети га са земље. За изградњу су коришћене мале гранчице, трава, маховина. Зидови гнијезда извана прекривени су комадима коре, лишаја. Дно је прекривено перјем и вуном. Сав грађевински материјал причвршћен је помоћу мрежастих навоја. Код полагања обично има 4 до 7 плаво-зелених јаја прекривених ружичастим пјегама. Женка их инкубира двије седмице, повремено летећи из гнијезда само да се загрије или нађе храну. Мушкарац је ријетко храни, више их одводи пјевајући или свађајући се са сусједима који су летјели на његово мјесто. У једној сезони, обичан зечак (фотографија и детаљан опис како ове птице изгледају у овом чланку) може направити двије спојке. Други траје од јуна до августа.

Како изгледају пилићи

Пилићи који су дошли на свијет су много пахуљастији од својих многих птица пјевица. Њихово тело је скоро потпуно прекривено дугом сивом длаком, само мањи делови остају голи. Пахуљице које се налазе на глави беба стрше на стране на веома забаван начин, налик на шешир.

После отприлике две недеље, пилићи се пчеле, иако се не разликују по боји од мајке, и почињу свој први лет из гнезда. Оба родитеља се обично баве храњењем свог потомства. Као храна, обична зеба доводи пилиће углавном различите инсекте, од којих је већина гусеница.

Садржај зечева у заточеништву

У старим данима, ове птице су цагед често биле веома скупе. У исто време, зеба која се дуго задржава у заробљеништву, навикава се на нову ситуацију и не почиње одмах да пева. Изненађујуће, у заточеништву птице имају много дужи животни век него у природи. Упркос томе, они нису баш погодни за одржавање у стану иу изузетно ретким случајевима навикавају се на особу.

Декоративни зечак, на чијој фотографији се налази испод, способан је да издаје своје звоњаве трилере само док је особа поред ње непомична. Неопходно је мало се померити, док певач почиње да жури по зидовима кавеза, ударајући у шипке и рискирајући ломљење. Поэтому для того, чтобы птицы не покалечились, зябликов содержат по одному, обязательно завесив клетку полотняным покрывалом.

Часто зяблик, просыпаясь по ночам, начинает прыгать по жердочкам, но не видя в темноте, натыкается на стенки. Замечено, что такое поведение свойственно этим затворникам, когда наступает у перелетных птиц период миграции. Чтобы избежать ночного беспокойства, рекомендуется на ночь включать небольшой светильник, позволяющий птице видеть жердочки и прутья.

Немало проблем возникает и с рационом питания зябликов, содержащихся в неволе. Поред тога, често су гојазне и болести ока. Из тих разлога, значајно је смањен број људи који су спремни да слушају певање чаробњака у заточеништву.

Како изгледа птица зеба

Као и код већине птица, сексуални диморфизам је изражен у зебе. Мужјаци имају прилично свијетлу боју, свијетло наранчасту дојку и црно-смеђу леђа с зеленкастом надхвостом. Чини се да на глави носе плаво-сиву капу.

Крила, величине од 24 до 29 цм, су тамносмеђе боје са белим пјегама. Женке имају тамнију боју перја. Тежина обично не прелази 20-50 г.

Ово је мала птица, дужина тела је само 14-15 цм

Хабитат

Углавном се дистрибуира у европском дијелу Русије, у Сјеверној Африци, Еуропи, западној Азији. Ове птице се могу наћи у шумама: у шумама, на селу, у парковима. Али за разлику од свог рођака, врабац се ретко налази у граду.

Ово је птица селица. Са почетком хладног времена, око средине септембра, одлазе на зиму на југ. Неки од њих су се прилагодили да живе током целе године на једном месту.

Они прелазе на Медитеран, на југ Казахстана и Средишње Азије, неки од њих зими у планинама и предгорским шумама Цисцауцасиа. Након чекања на хладноћу, враћају се у своја некадашња станишта, обично крајем марта и почетком априла.

Начин живота и исхрана

Ове птице живе у малим јатима, око 40-60 јединки. Због своје мале величине, прилично су окретни и брзо лете. Кретање по земљи као птице скоче.

Ове птице имају јак и мали кљун, то је због врсте хране. Углавном се хране малим инсектима: разним кукцима, гусеницама, црвима, лептирима. Љети могу јести храну биљног поријекла, на примјер, разне сјеменке, бобице и воће.

Воцализатион

Финцхеви имају диван глас. Њихово певање је попут трилера. Сама песма је прилично гласна и звони, траје око 3-4 секунде након паузе и понављања песме. Пјевање одраслих мушкараца може се подијелити у 3 дијела - пјевање, трил и удар (то је кратак, оштар звук).

Млади мушкарци обављају једноставнију "композицију" у којој нема ова 3 дијела. Формирање сложених песама почиње током пубертета, млађа генерација учи да копира певање од одраслих, искуснијих мушкараца. Једна зеба може да репродукује до 6 различитих песама.

Живот у заточеништву

Због таквог дивног пјевања, ова врста је веома вољена да се држи у својим кућама. И како је то чудно, он није ћудљив и може да живи у заточеништву много дуже, око 9-12 година, док је у дивљини само неколико година.

ЛИФЕСТИЛЕ

Одмах по доласку, мужјаци шарених зеца почињу да траже погодно место за гнежђење. Касније се женка придружује мушком. Финцхеви преферирају густу шикару, али ове птице су непретенциозне према мјесту становања, тако да се насељавају у било којој шуми, избјегавајући можда глуве. Гнездо зебе је обично само 120 м 2. Зими се зебе држе у јатима и прелазе на отворене просторе - ливаде и поља. Често стварају заједничка јата са врапцима или другим врстама зеца, углавном са својим најближим рођаком, зецом.

Репродукција

Време је да гнезда почну у марту - априлу. Мужјаци, који су се у овом тренутку вратили из зимовања, почињу да траже погодан локалитет. Они гласно певају своју територију и привлаче жене. Прихватајући мушки позив, женка почиње да тражи место погодно за изградњу гнезда. Гнијездо зечица може се налазити на разним мјестима - у густим грмовима, живицама или на дрвету, обично у близини дебла или рачва грана. Женка гради гнездо, а мужјак јој помаже, доносећи грађевински материјал. Гнездо у облику чашице у облику чашице пажљиво је исплетено од маховине, траве и танких гранчица причвршћених паучином и длакама. Напољу, гнијездо је прекривено лишајима, брезовом коре и грудима биљног длаке, тако да је готово немогуће примијетити га на позадини коре дрвета. Женка полаже од 4 до 6 плаво-зелених јаја и инкубира их 11-13 дана.

Новорођене пилиће зечева прекривене су доле. У потпуности зависе од родитеља. Родитељи заједно хране малолетнике. Они доводе инсекте до беба и стављају их директно у отворени кљун пилића.

ЗАБЛИК СИНГИНГ

Пилићи зеца проучавају своју песму имитирајући певање одраслих мушкараца. Тако они постају извођачи "дијалекта" карактеристичног за одређени регион. Ово певање је веома важно за младе мушкарце када први пут обележе границе своје завере. Мелодија варира у зависности од места становања. Песма цхаффинцха, заиграна, са карактеристичним "ударцем" на крају.

БАТТЛЕЕД ОБСЕРВАТИОНС

Звијезда је најчешћа птица у еуропским шумама. Мушки мужјаци су међу најсјајнијим птицама у Европи. Лако се препознају по плаво-сивој круници, леђима кестењастог кестена и тамнозеленој репној основи. За разлику од мужјака, женске зебе нису тако сјајне. Њихово тело је прекривено смеђим перјем, на крилима и репу су беле пруге.

ЗАНИМЉИВОСТИ, ИНФОРМАЦИЈЕ.

  • Приликом изградње гнезда, женски зеба спушта се око 1300 пута за грађевински материјал и враћа се с њим у гнијездо. Гнездо се налази на висини од 2-4 м од тла.
  • Финцхес припадају породици зеба. Само три врсте ове породице хране своје пилиће искључиво инсектима, тј. протеин феед.

КАРАКТЕРИСТИЧКЕ ЗНАЧАЈКЕ ЗАБЛИКА. КАКО ИЗГЛЕДАТИ. ОПИС ПТИЦА

Женски: око 18 дана заузима изградња гнезда у облику чаше и инкубације јаја.

Мушки: штити земљиште када женка инкубира јаја. Отјерао је потенцијалне ривале.

Крила: бела трака на крилима помаже да се разликује зеба од другог зеба.


- Станиште станишта

Где је сан

Европа, Азија, Северна Африка, острво Мадера, Азори и Канарска острва - у свим овим местима постоји зеба. Финцхес из северног и источног региона овог подручја су птице селице и зима на југу - у централној и јужној Европи и на Блиском истоку.

ЗАШТИТА И ОЧУВАЊЕ

Финцхеви су бројни широм Европе, тако да им нестанак не прети.

Птице Воицес - Цхаффинцх (Фрингилла цоелебс). Видео (00:00:52)

Цхаффинцх (лат. Фрингилла цоелебс) је птица пјевица из породице финцх.
Величине врапца (дужине око 17 цм). Боја перја мушког је светла (посебно у пролеће): глава је плавичасто-сива, леђа су браонкаста са зеленом, гушавост и груди су браонкасто-црвене, велике беле тачке на крилима, боја женке је тамнија. Распрострањен у Европи, Западној Азији и Северној Африци, населио се на Истоку. Једна од најбројнијих птица у Русији. Станује у шумама и парковима свих врста, често у самом склоништу човјека. Гнезда бела на дрвећу, маскирајући их маховином и лишајевима. Понекад се гнијезде два пута љети. Код полагања 3-6 плавичастих с прошараним јајима. Храни се сјеменкама и зеленим дијеловима биљака, а љети се храни и инсектима и другим бескраљешњацима који хране младе птице.

Обично је пјесма врсте зебе представљена трилом, који се завршава ударцем (кратким, оштрим звуком) на крају. Трилери претходе почетним, суптилнијим звиждаљкама. Стога се пјесма зечева може подијелити у три узастопна дијела - пјевање, трилинг, процват. Таква структура песме је карактеристична за све одрасле мушкарце (женски зечићи обично нису вокално реализовани). Цела песма обично траје око 2-3 секунде, након паузе (7-10 секунди) песма се поново понавља. Младићи мужјака (прве године) имају поједностављену, уједначену структуру, специфичну пјесму (суб пјесму), у којој се не разликују три описана дијела. Слична под-песма током живота може бити присутна у женском зечићу. Претпоставља се да се развој нормалне врсте код мушкараца одвија под утицајем тестостерона (полних хормона). Нормалну (комплексну, диференцирану) структуру одређене песме добијају млади мушкарци (након што постану на крилу) као резултат тренинга - копирања песме старијег мужјака своје врсте, као и „узајамног учења“ једногодишњих мужјака - позив. Песме се могу мењати (импровизација песме) и креирају се различите верзије (врсте) одређене песме које се добро разликују када се гледају на сонограму. Репертоар једне зебе може укључивати 1-6 (10) верзија песме, које се изводе наизменично. Обично, мужјаци певају само око 2-3 врсте песама у групи, у популацији можете пронаћи просечно 20 врста специфичне песме. Слична вокална варијабилност је уочена код многих врста пролазника. Због звучне песме, зебе се често држе у заточеништву.

Погледајте видео: Kad je uzgoj egzotičnih ptica velika strast (Може 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org