Животиње

Носацх - мајмун на острву Борнео: изглед, навике, животни циклус

Pin
Send
Share
Send
Send


Природа је створила различите типове мајмуна, њихова имена су понекад веома необична и чак забавна. Узмимо, на пример, врсту примата из породице мајмуна названих носацх, или кахау. Грчко име носа је пробосцис, што значи "дебло". Одмах можете да претпоставите да су мајмуни са таквим именом екстремно радознали, наравно, далеко су од тога да имају слоновски пртљажник, али ипак је нос велик. Код неких представника ове врсте она је толико велика да током оброка омета исхрану, па је њен власник присиљен да одржи своје достојанство. Ове чудесне животиње су на ивици изумирања, наведене су у Црвеној књизи.

Носацх (мајмун): опис

Ако погледате са стране на мушки нос, овај призор је прилично смешан. Чињеница је да је веома сличан човеку који злоупотребљава алкохол. Процијените сами: опуштено држање, руке лежерно леже на кољенима, велики безоблични нос, спуштен до дебелог трбуха, како кажу у људима. Фотографије овог "згодног" сада испред вас.

Само се мушкарци могу похвалити огромним носом. То је њихов веома дуг, дуг нос, који личи на краставац. Величина такве "мушкости" достиже дужину од 10 центиметара или више. Када се звер наљути или се нешто узбуди, нос расте и поцрвени. Женке и младе животиње немају тако упечатљив украс, њихови носови се више могу назвати прћастим носом него дугим.

Носацх (мајмун) је средње величине, а дужина репа је једнака дужини цијелог тијела, што је отприлике 70-75 цм. Женке су витке од "мушкараца", њихова дуљина тијела је 60-65 цм с просјечном тежином од 10 кг. Мужјаци теже око 20 кг.

Код одраслих мајмуна, леђа су прекривена кратком, али врло густом косом. Боја може бити црвенкасто-браон, светло наранџаста, жућкасто-браон или црвено. Дебели стомак је обично светло сиве боје са жућкастим нијансама. Мужјаци се лако разликују од женки, не само на великом носу, већ имају тамно смеђу грива на леђима.

Животна средина и станишта носа

Острво Борнео је уврштено у листу оних места на Земљи која им позивају са својом дивљом љепотом. Тропске шуме настањују невјероватни представници животињског свијета. Кацхау такође живи на овом дивном месту. Ови мајмуни у природи живе само у Малезији, налазе се на обалама и долинама. Носачи не живе изнад 200 м надморске висине. Омиљена места ових животиња су шуме мангрове и диптероцарп, а могу се наћи и на плантажама Хевеа.

Живот мајмуна у дивљини

Мајмуни-носачи изгледају као да су пуни и гломазни, али то је све док не видите како паметно путују кроз дрвеће. Животиње савршено скачу са гране на грану, љуљају се на рукама, понекад чак и на двије ноге као људи.

Мајмуни обављају своје дневне послове у поподневним сатима, њихов "радни дан" завршава првим сумраком. Носачи за спавање су распоређени на стаблима, изабрана унапред, без одласка из реке даље од 15 м.

Једна група мајмуна са носом има од 10 до 30 животиња. Вођа је најстарији мушкарац, у његовом харему има око 8-10 женки, остатак породице су бебе и млади људи који нису стигли у пубертет. Мужјаци који су спремни за парење требају напустити породицу, док младе жене остају. Понекад се само мушкарци који нису стекли харем окупљају у једно јато.

Животни век мајмуна у добрим условима може бити око двадесет година.

Шта једе мајмун?

Главна храна за носаче су млади листови и плодови, у потрази за којима прелазе дан до два километра. Према запажањима научника, животиње ове врсте конзумирају око 47 врста биљака, од којих је 30 листова, а 17 су изданци, цвијеће или плодови. На основу тога, можемо закључити да не постоји посебна конкуренција између група мајмуна, јер има довољно хране за све.

Бреединг

Носацх (мајмун) достиже пубертет у старости од једне и по године. Када дође период парења, женка показује своју спремност за мушкарца са свим својим изгледом. Она стрши усне док тресе главом и показује своје гениталије предмету обожавања.

Трудноћа траје око шест месеци. Рођена је једна беба, са плавим лицем и прљавим носом. Младунче се храни мајчиним млеком до седмог месеца, а након одвајања мајмун остаје са мајком неко време.

Смањење популације

Као што је раније поменуто, носови живе у дивљини само на Борнеу у југоисточној Азији. Локалне власти улажу много напора да очувају ову врсту животиња, али чак ни то не може зауставити значајно смањење популације Кахауа. Према научницима, има мање од три хиљаде малих животиња широм света са невероватним носом.

Све је у људској активности. Мајмуни живе у тропским шумама, које у посљедње вријеме полако али сигурно нестају са лица земље. Чини се да су недавно острва Борнео била прекривена мангрове и кишним шумама, али сада се већина њих понекад уништава или потпуно уништава. Пре око стотину година људи још увек нису масовно населили Борнео. Тада се могло слободно посматрати бројна стада носа. Али са доласком људи, мочваре су исушене, мајмуни једноставно нису имали где да живе, тако да су били на ивици изумирања.

Занимљиве чињенице из живота носацхи

Носацх - мајмун је веома занимљив, гледајући свој живот у свом природном окружењу, можете видјети пуно занимљивих чињеница. Неке од њих су представљене вашој пажњи:

• Носачи су одлични пливачи, могу пливати до 20 метара испод воде, у потрази за храном често морају прећи ријеку.
• Носни мајмуни се, за разлику од других рођака, не слажу са људима.
• Носацхи не може да живи далеко од воде. Према речима научника, разлог за то је низак садржај минерала и соли у тлима која су далеко од мора и река, а биљке које тамо расту нису погодне за исхрану ових животиња.
• Абориџани у многим деловима Борнеа називају мониет беланда носацхи, што значи "холандски мајмун". И то име се појавило због сличности Носака са холандским колонијалистима, који имају велике трбухе и црвене носове, које су мештани приметили.

Опис носа

У односу на друге мајмуне, носови имају тело средње величине.. Маса мужјака је 20 кг са дужином тијела од 73-76 цм, женке су лакше и мање: тежина 10 кг, дужина тијела је око 60-65 цм, без обзира на под, реп животиње је приближно једнак дужини тијела.

Али главна карактеристична спољна разлика одраслих мужјака, која је дала име тој врсти, је крушколики висећи нос, чија дужина може достићи и до 10 цм.

  • Према једној верзији, значајно повећање величине и црвенило носа љутитог носа - средство за застрашивање непријатеља.
  • Такође је могуће да нос игра улогу резонатора, појачавајући гласноћу Кахауовог узвикивања. Говорећи о властитом присуству на одређеној територији, мајмуни га означавају на тако необичан начин.
  • Такође је вероватно да величина носа игра улогу када женке изаберу зрелог партнера током сезоне парења.

Имати велики нос је привилегија само мушкараца. Код женки и младунаца орган мириса није само мањи, већ има и другачији облик: то су пикантно окренути трокутасти носови. Гола кожа на лицу мајмуна има жућкасто-црвену пигментацију. Леђа одрасле животиње покривена је кратком, густом косом. Обично је обојена у црвенкасто-смеђу гаму са наранчастим, жућкастим, окер, смеђим нијансама. Абдомен је прекривен свијетло сивом или свијетло беж вуном.

Поред носа и импресивног заобљеног абдомена, постоје и друге разлике у изгледу мужјака из женки - кожасти јастук прекривен тендом, који формира прилично волуминозну огрлицу око врата и спектакуларну тамну грива дуж кичме. Удови у односу на тело изгледају непропорционално растегнути и суви, прекривени светло сивом вуном. Реп, као и шапе, отпоран је, мишићав, али нос се готово никада не користи.

Појава неспретног лузхнеја је варљива: у ствари, Кахау је у стању да се врло паметно креће кроз дрвеће, љуљајући се на предњим екстремитетима и повлачећи се уназад, тако прелазећи из гране у грану. Већину времена мајмуни проводе тамо. Само потреба за водом или посебно атрактивна деликатеса на тлу чини да се спусте. Носацхи воде свакодневни живот, ноћу проводе у крунама дрвећа које су унапријед изабране у близини обале ријеке

Ово је занимљиво! Да би превазишао малу удаљеност на прелазима, кахау може ићи на задње удове. И могу да пливају као пас, помажући себи са задњим ногама, опремљеним мембранама. То су једини мајмуни који могу ронити: они су у стању да превазиђу раздаљину до 20 метара под водом.

Носи живе у групама од 10 до 30 особа.. Штавише, то може бити чисто "мушки клуб", и харем од 8-10 женки, на чијем је челу одрасли мушкарац. Преостали чланови мешовите групе су не-зрели потомци (ако их има). По својој природи носацхи су прилично доброћудни и ретко показују агресивност, нарочито унутар чопора. Животиње међусобно комуницирају не само уз помоћ израза лица, већ и бизарних звукова.

Сукоби и сукоби између чланова породице врло ријетко и брзо се гасе: покушаји харемских дама да направе скандал одмах се заустављају меким, назалним звуком који лидер емитира. С времена на време у јату се могу појавити "повер цоупс". Млади и јачи мушкарци постају главни, одводећи такмичара даље, лишавајући га бивших привилегија, па чак и његовог потомства. У таквим случајевима, мајка мртвог младунца такође напушта чопор.

Покушаји да се укроти нос још нису успели. Истраживачи указују на њихову ниску способност да се друже, лоше учење. Из тог разлога, нема података о дуговјечности носа у заточеништву. У дивљини, мајмуни живе око 20 година, ако раније нису постали жртве непријатеља. Уопштено говорећи, овај период је одређен квалитетом и квантитетом снабдијевања храном у подручју дистрибуције.

Хабитат

Обала и обална равница острва Борнео су једино мјесто на Земљи гдје можете сусрести ноћне мајмуне. Као станишта најчешће бирају мочварне мангрове, пространа подручја диптерокарпских шума са својим зимзеленим дивовским стаблима, хевеа плантаже поред тресетних мочвара.

Ово је занимљиво! Носати мајмуни, бирајући мјеста за своја насеља, преферирају обале слатких вода и ријека. Претпоставља се да је то због одређеног садржаја минерала и соли у земљишту, што је карактеристично за ово подручје и представља важан услов за формирање система за исхрану насацх.

На подручју изнад разине мора изнад 200-350 м, кахау се тешко може видјети.

Ратион носацха

Основа менија мајмуна је:

  • млади листови дрвећа
  • јестиве избојке
  • цвеће са слатким нектарима
  • воће, пожељно незрело.

Мање је често ова "вегетаријанска кухиња" допуњена ларвама инсеката, гусеницама, малим бескичмењацима. Потрага за храном Кахау започиње уз ријеку, постепено улазећи у шуму и крећући се дуж крме. Да би добили довољно, понекад пролазе неколико километара дневно, а само у вечерњим сатима се враћају у своје станиште.

Природни непријатељи

На Борнеу нема великих предатора сисара. Главни непријатељи носака су гигантски крокодили који живе у мочварама мангрова, морским лагунама, у доњим деловима и делтама река. Они чекају и нападају мајмуне када пређу реку. Из тог разлога, носацхи, упркос чињеници да су велики пливачи, покушавају да направе транзицију у најужем мјесту водене површине.

Важно је! Димни леопарди који живе на копну не представљају велику претњу носу: популација ових грабљиваца је веома мала, а такође преферирају ловити веће плијене - козе, јелене, дивље свиње.

Много чешће кахауи постају жртве великих гуштера и питона, морских орлова. Криволов је за њих и извесна опасност: особа се бави рибом из носа због укусног меса и прелијепог дебелог крзна.

Становништво и статус врста

Брзо смањење површине кишних шума, сјеча мангрова, исушивање мочвара, узгој уљане палме на плодним равницама довели су не само до примјетних промјена у климатским увјетима Борнеа.

Станиште носова, које, штавише, губе конкурентску борбу за територијалне и прехрамбене ресурсе агресорима, дугорочним и свињским мачацима, такође је смањено. Ови фактори, као и криволов на острву, који су процветали на острву, довели су до чињенице да се број врста у последњих пола века преполовио и данас једва прелази 3000 јединки.

Ово је занимљиво! Недалеко од града Сандакана налази се резерват Пробосцис Монкеи Санцтуари, у којем се могу видјети носови у природним условима. Историја овог места је изванредна.

Садашњи власник резервата 1990-их година купио је велику површину мангрове шуме за узгој палминог уља. Видјевши да носови тамо живе, власник плантаже је буквално био фасциниран необичним мајмунима. Желео је да зна све о њиховом начину живота и понашању. Научивши да су животиње на ивици изумирања, променио је своје првобитне планове.

Сада, умјесто плантаже палминог уља, териториј заузима парк природне шуме, гдје живи око 80 носова. Место је изузетно популарно међу туристима који имају прилику да посматрају мајмуне из погодног широког подручја, окруженог са неколико платформи. Два пута дневно, чувари резерви доносе корпе са омиљеном посластицом - незреле плодове. До тог времена, мајмуни, који су већ навикли на редовне посластице, излазе из шумског шума у ​​отворени простор.

Према ријечима очевидаца, они се не само да се уопће не боје људи, већ и вољно судјелују у фотографирању, позирајући на позадини свијетлозелене џунгле. Малезијска влада, преокупирана еколошком ситуацијом на Борнеу у цјелини, подузима мјере усмјерене, између осталог, на заштиту од потпуног изумирања необичних и запањујућих мајмуна: врста је наведена у ИСЦ и заштићена је у заштићеним подручјима.

Опис врсте

Мајмуни носа припадају приматима средње величине, у зависности од пола, њихова тежина не прелази 20 кг, а дужина тела није већа од 78 цм, тако да је просечна тежина женки 8-10 кг са дужином тела 55-65 цм. Тежина је 15-20 кг, дужина тела 73-78 цм, а реп, без обзира на пол, по правилу је једнак дужини тела.

Главна особина мушких примата је велики крушколики нос, спуштен, величина може бити и до 10 цм дужине. Понекад овај орган изазива много неугодности док једе, а мајмун је присиљен да га подржи. У проучавању мирисних способности носа и његове сврхе, мишљења експерата су подељена.

Неки тврде да током свађа са другим приматима, све већи број црвеног носа плаши непријатеља.
Према другима, захваљујући огромном олфакторном органу, мајмуни су у стању да вичу гласније, али са жаром животиња обавештава о свом присуству на било којој територији, означавајући га тако.

Други пак кажу да је женска величина у величини носа изабрана за најзрелију особу за време парења.

Висећи нос је карактеристичан само за мужјаке, код женки и младих примата, мањи мирисни орган је уздигнут, трокутастог облика. Кожа на лицу је глатка без капута, са бледо црвеном пигментацијом. Леђа зрелог примата прекривена је кратком косом. Боја може бити тамна, у смеђе-црвеним или дубоко наранчастим тоновима, или светла, светло жута или окер. Вуна на трбуху је светло беж или бледо сиве боје.

Поред носа, великог абдомена и величине, постоји неколико спољашњих разлика између мушкараца. Око врата мушке косе расте много дебље, формирајући неку врсту огрлице, а дуж цијеле дужине кичме налази се густа, тамна грива. Што се тиче тела, удови су витки и издужени, равномерно су прекривени светло сивом вуном. Реп примата је јак и жилав, међутим, практично се не користи, за разлику од мишићних шапа.

Начин живота

На први поглед, нос оставља утисак крупне кврге, али ово је заблуда. Обезьяны очень ловкие и легко перемещаются с дерева на дерево, они хватаются за ветку передними лапами, раскачиваются и перепрыгивают, подтягивая задние конечности. Большую часть дня они проводят на верхушке деревьев, иногда спускаясь вниз за водой или особым лакомством. Наибольшая активность животного наблюдается во второй половине дня. Ночью прячутся в кронах деревьев.

Примечательно, что только этот вид обезьян умеет нырять, более того, проплывать под водой до 20 метров. На задњим екстремитетима имају мембране које помажу мајмунима да пливају на површини воде. Женка од рођења учи бебу о воденим процедурама.

Осим тога, само 2 врсте примата, укључујући и нос, лако могу да се крећу по задњим екстремитетима, по правилу то раде у густим шумама, где је тешко проћи на четири ноге.

Примати живе у малим групама од 10 до 30 јединки. Понекад то укључује само мушкарце или обрнуто - женке на челу са зрелим мужјаком, али чешће су мешана јата. Носачи се сматрају добронамерним врстама мајмуна, могу бити агресивни само у одбрани своје територије, сукоби у јату се дешавају изузетно ријетко. Између њих, комуникација животиња одвија се уз помоћ необичних звукова или израза лица.

Готово искључене су свађе у мешовитим групама, код женских јата, мада ретко. Чим сукоб између женки сазри, лидер га нагло заустави, емитујући носни звук. Постоје случајеви када млађи и ратоборнији мушкарац у борби за власт избацује вођу чопора и уништава његово потомство, у ком случају мајка убијених младунаца такође мора напустити групу.

Сви покушаји зоолога да укроти Кахау нису успели, то је због њихове лоше адаптације и ниске способности за учење. Дакле, нема информација о трајању њиховог живота у заточеништву. У условима живота у природи, нос живи око 20 година, по правилу зависи од хране и станишта.

Хабитат

Обална подручја и низине острва Борнео су станишта ноћних мајмуна. Пеатландс, диптероцарп шуме, мочваре са мангровама су пожељне зоне за њихово насељавање. Осим тога, мајмуни не расту у подручјима изнад 250 м надморске висине, што је идеално мјесто за њих - обалу дуж било каквих акумулација са слатком водом.

Најчешћи мајмуни за дијете су:

  • само цветање лишћа дрвећа,
  • млади избојци
  • цвеће,
  • унрипе фруит.

Генерално, око 47 имена биљака.

Изузетно је ријетко да примати једу личинке дрвених инсеката, кукаца и гусеница. Овај одред мајмуна има волуметријски стомак, да би се попунио, понекад морају ићи неколико километара дневно, враћајући се на насеље тек касно увече. Почињу да траже храну близу обала река и постепено се крећу дубоко у шуму.

Носацх избегава биљке које садрже природни антибиотик и обрнуто - могу јести оне које су отровне. Ова чињеница се објашњава чињеницом да желудац Кахау садржи бактерије које су способне да неутралишу отрове, али умиру због дејства антибиотика.

Непријатељи мајмуна

Мање често, мајмуни постају плен великих змија, орлова или гуштера. Упркос заштити становништва Кахауа, и даље их лови криволовци због вриједног крзна и меса. Димљени леопарди који живе на Борнеу радије лове лов на говеда и готово никада не нападају мајмуне.

Кахау популатион

Крчење шума, исушивање мочвара и узгој површина које су некада служиле као станиште мајмунима, довеле су до наглог смањења њиховог броја. Преостале територије, могуће за насељавање, заузимају агресивније врсте дугачких макака. Места примерака Кахауа привлаче растуће ловокрадице. У протеклих 50 година број мајмуна са носом се смањио за пола, до данас, њихова популација је око 3000 јединки. Врста је уврштена у Међународну црвену књигу као угрожена.

Погледајте видео: Quitting Smoking (Април 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org