Птице

Вид: Силвиа борин

Pin
Send
Share
Send
Send


Изглед и понашање. Славка средње величине, већа од сиве, али мања јагњаста Славка, дужине тела 12,5–15 цм, распона крила 20–25 цм, тежине 14–24 г. Општи изглед - типична славка, релативно кратког кљуна и благо скраћена, равна завршавајући се репом, ови знакови га разликују од више дуговјечних трске сличне боје, са дужим и заобљеним репом. Она се од њих разликује по начину кретања углавном дуж хоризонталних или нагнутих грана у крунама грмља, а не дуж вертикалних стабала зељастих биљака, као иу гласу и биотопском времену.

Десцриптион. Боја је скромна, монотонија од боје других славе, налик на боју трске: маслинасто сивог врха, беличасто дно са бледо сивкастим нијансама на боковима, грло, трбух, и светло, готово бијело. Мужјаци и женке се не разликују у бојању, младе птице у првом јесенском оделу разликују се од одраслих у лакшим врховима терцијарног перја, док је крило у цјелини обојено, ипак, много равномјерније него код младог вука. Очи су црне, око њих је слабо видљив, веома танак светлосни прстен, изнад ока је само мала светла обрва. Кљун и ноге су сиви, релативно лагани. Карактеристичан елемент за бојење је присуство на бочним странама врата малих замућених сиво-сивих тачака које се разликују од околних смеђих подручја. Разликује се од младих сокова својом јарком поддлаком и одсуством контрастног узорка на крилу.

Глас. Пјева обично у дубинама грмља или круна ниских стабала, ријетко се појављује на очима. Песме су обично краће од песама Черноголовке, трају од 3 до 8 секунди, али могу да прате једну по једну готово без прекида, обично се изводе брже, без пауза, и не укључују лепе, звучне, флаутне белешке, односно, опћенито, више личи на чак и жамор с успоном, спуштањем тона. Понекад звуче као сокови. У случају анксиозности, он производи типичан шарм, сингл и серију. Приликом певања не обављају се текући летови.

Дистрибуција, статус. Гнездовој низ заузима скоро целу Европу и Западни Сибир до Јенизеја. Зиме у Африци. Долази релативно касно, обично у мају, лети у септембру или октобру. Уобичајене, али не и бројне врсте готово све европске Русије, изузев јужних региона.

Начин живота. Насељава разноврсне биотопе са грмљем од практично сиромашних стабала до лаких шума, укључујући релативно влажна подручја у поплавним подручјима ријека, као и вртове и паркове, ако имају довољну количину грмља. Гнездо у облику чашице, нешто дебље и дубље од Черноголовке, уграђено је између грана грмља или стабала травнатих биљака које нису високо изнад тла. У гњездилишту постоји неколико мушких недовршених гнезда. Код полагања, од 2 до 6, обично 4–5 јаја различитих боја, као мљечићи. Готово само женка инкубира квачило 10–12 дана, оба родитеља хране гнијезде, муха напушта гнијездо у доби од 9-12 дана. Новорођенчад су гола.

Храни се инсектима, које скупља са површине грана и лишћа, трава, а крајем љета - малим бобицама.

Погледајте видео: Boney M. - Ma Baker Sopot Festival 1979 VOD (Април 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org