Плантс

Анимал Ворлд Тундра

Pin
Send
Share
Send
Send


Одговори и објашњења

  • коззз08
  • невбие

Вегетација тундре се састоји пре свега од лишајева и маховина, појављују се ангиосперми - ниске траве (посебно из породице житарица), грмља и жбуња (на пример, неке патуљасте врсте брезе врбе, грмови бобичастог воћа, боровнице).

Типични становници руске тундре су северни јелени, лисице, овчице, вукови и леминг изаи-Русаки. Мало је птица: лапонски боквица, бијела крилца, црвенкасти коњ, папар, млади снежак, поларна сова и бијела јаребица.

Реке и језера богата су рибом (нелма, цхир, омул, бијела риба и др.).

Полар фок

Поларна лисица је позната по још једном називу - арктичкој лисици, која је позната по снежно бели крзнени капут. Поларне лисице су много мање у поређењу са својим шумарским колегама. Дужина тела арктичке лисице је 50-75 центиметара, а реп има 25-30 центиметара дугачак.

Поларна лисица - арктичка лисица је елегантна декорација арктичке тундре.

Издвајају се бијеле и плаве лисице, у потоњем су боје тијела тамније каве или сиве с плавичастим сјајем. Због лијепог крзна, арктичке лисице су вриједне комерцијалне животиње. Највреднија плава лисица.

Китови убица су морски сисари. Врхунски прилагођен да преживи у тешким условима тундре. Китови убица се хране висококалоричном храном, захваљујући којој се у њиховом телу накупља изолациони слој масти. Ова маст олакшава живот у леденој води.

Због присуства огромног слоја поткожног масног ткива, китови убице се не смрзавају у леденој води.

У тешким условима, природа китова убица ублажена, није ни чудо што се зову убице. Нападају дупине, морске видре, плавусе, лавове, па чак и велике китове.

Сеа лион

Као китови убице, морски лавови су прилагођени животу у леденим тундрским водама. Појединци су прилично велики и имају добар слој масти. Мужјаци теже око 300 килограма у просеку, а женке тежине до 90 килограма. Са тако великом величином, морски лавови су успјешни ловци.

Морски лав је животиња која се такође савршено прилагодила животу у тешким условима тундре.

Али гопери имају врло мале величине. Дужина тијела ових малих глодара не прелази 14-40 центиметара, али су заштићени од хладноће дебелим крзненим капутом. Да не би умрли у зимском периоду, гопери праве велике залихе хране из семена зељастих биљака на којима се хране када је све прекривено снегом.

Ово је још једна мала врста глодара хрчака који живе у хладној тундри. Не боје се мраза због глатког крзна и дебелог слоја масти. Они остају активни током целе године, а зими гнијезде које праве снијег. Током дана, ова мала животиња једе двоструко више од своје тежине. Они хране цео дан кратким паузама, а такође чувају храну за зиму.

Мала маст Лемминг се не боји јаких мразева, јер је заштићена топлом и поткожном масноћом.

Печати, као морски лавови, добро су се населили у огромној тундри. Љето проводе на обали, гдје настављају своју расу, а затим се поново враћају на лед.

Тело белог кита прекривено је дебелим слојем коже, чија дебљина достиже 15 центиметара. Таква густа кожа штити белуке од оштећења када пливају међу оштрим ледом. И не прекомерно се загријавају тако што им дају слој поткожне масноће, дебљине 10–12 центиметара.

Печати и белугас не смрзавају се у води због дебелог слоја масти.

Зимовање белуга није лако, константно морају одржавати полиније тако да се не замрзну, јер ове животиње периодично морају да се дижу и удишу свеж ваздух. Лед они снажно ударају уназад. Али понекад зимовање за њих завршава трагично, када су полинеје прекривене дебелим слојем леда, а белуга китови имају у леденом заточеништву.

Елк и собови

Обе ове врсте су уобичајене у тундри, они су домаћи становници северних географских ширина. Најчешће, лоси и собови мигрирају зими у топла подручја. Лоси могу јести коре зими, тако да имати велики слој снијега за њих није проблем.

У јелена, главна заштита од хладноће је топла вуна и мекана подлака.

Коса северних јелена је топла, поддлака је врло пахуљаста и густа, дужина страже је 1-2,5 центиметара. Унутрашње длаке су шупље, што побољшава топлотну изолацију, поред тога, дозвољавају животињи да остане на површини када прође кроз реку.

Арцтиц вхите

Ова врста зечева је добро прилагођена животу на поларном терену. Шапе имају посебан облик, тако да се зечеви могу лако кретати кроз снијег и не пропадати, а такођер не клизити по леду.

Арктичко зечје крзно је пахуљасто и врло топло, тако да се не смрзавају на хладноћи. Боја је потпуно бела, само врхови ушију и нос остају црни, тако да су зечеви невидљиви међу поларним снегом.

По морфологији и понашању, арктички бели јастребови су савршено прилагођени арктичкој клими.

Имају дуже инцизере од обичних зечева и погодни су за разбијање ледених биљака. Арктички белци су активни током целе године, не презимљавају.

Поларни медвед

Поларни медведи су само оне животиње које многи људи повезују са Арктиком. Ови велики предатори имају импресивну складиште масних наслага које акумулирају у прољеће и љето, захваљујући којима преживљавају мјесеце зимске глади.

Вуна је лишена пигментне боје, прозирне длаке омогућавају пролазак само ултраљубичастом свјетлу, побољшавајући топлотну изолацију. Длаке су унутар шупље, тако да је капут веома топао.

Потплати стопала поларних медвједа такођер су обложени вуном, тако да се не смрзавају или клизе по леду.

Између прстију се налази пливаћа мембрана, тако да поларни медвједи могу ловити плијен у води.

Поларни медведи врше сезонске миграције. Љети се повлаче ближе полу, а зими се крећу даље према југу, пењући се на копно.

Зими поларни медведи могу лежати у јазбини. Углавном трудне женке хибернирају, а трају 50-80 дана, а мужјаци и младе жене сваке године хибернирају, а трајање му је мање значајно.

Сиви вук

Сиви вукови су родитељи сањкастих паса, уз помоћ којих су људи ходали кроз снијег. Сиви вукови су већи од њихових јужних рођака.

Крзно сивих вукова је дебело, пахуљасто, састоји се од два слоја. Један премаз се састоји од подлаке, укључујући и водоотпорну, која загрева тело. Друга се састоји од стражарских длака које одбијају прљавштину и воду.

Ниска топлотна проводљивост крзна помаже сивим вуковима да преживе у тешким зимским условима.

Током периода гладовања, сиви вукови се могу пребацити на жабе, па чак и на велике инсекте, а зими велики проценат хране чине биљне намирнице - дивље бобице и гљиве.

Ермини живе у тундри Европе и Северне Америке. Имају заштитну боју длаке: зими постаје потпуно бела, а врх репа остаје црн. Ове животиње су усамљене, пењу се и савршено пливају.

Хермин добро плива и пење се, али у суштини то је специјализовани предатор.

Волови мошуса живе на Аљасци, Канади, Гренланду, Сибиру, Норвешкој и Шведској. Имају невероватно дугу вуну, тако да се не боје живота на северу, могу издржати и најтеже мразеве. Вуна се спушта до земље, покривајући ноге. Састоји се од двије врсте длака: вањске дуге и грубе, а изнутра мекана и густа подлака. Поддлака се зове гивиот, 8 пута топлија од овчје вуне.

Волови мошуса имају дугу и густу вуну која виси скоро до земље и штити од жестоке арктичке хладноће.

Бела или поларна сова

Ове птице су раширене по тундри. Боја поларних сова је бела, маскирна са великим бројем црних мрља. Захваљујући овој боји, бијеле сове су добро камуфлиране у снијегу.

Зими поларне сове лете до шумско-тундарских и степских зона. Такође, зими могу летети у насеља. Али неки појединци остају у местима за гнежђење зими, држећи се подручја са малим количинама снега и леда.

Грассхоппери и комарци

Грассхоппери настањују скоро целу планету, тундра није изузетак. На територији тундре постоји 12 врста комараца који су активни током лета.

Није изненађујуће да и комарци у тундри постоје и много су жестљи од оних који живе у топлијим крајевима земље.

Тундра заштита дивљих животиња

Биљке и животиње из тундре су веома рањиве, морају се пажљиво третирати, јер ће потрајати годинама да се биотоп врати у тешким условима.

Животињски и биљни свијет тундре треба заштиту.

Данас у Црвеној књизи налази се велики број животиња чији је дом тундра: чукхин ован, бијелац, бијела гуска, цхукцхи поларни медвјед, црвено-прсни и бијело лице, бијела гуска, бијели кран, розе галеб, мали и амерички лабуд.

За заштиту животиња у тундри направљене су арктичке резерве: Лапланд, Кандалаксха, Таимир и други.

Ако пронађете грешку, означите део текста и кликните Цтрл + Ентер.

Реиндеер

Ова трајна животиња може се назвати једним од главних становника тундре. Без ње, то би било веома тешко за локално становништво. Соб припада артиодактилним сисарима.

Од појаве животиње, треба разликовати његово издужено тело и врат и кратке ноге непропорционалне таквој конституцији. Таква структура чини животињу неугодном, већ осебујном. Они су велики и мало мањи. Први живи на далеком сјеверу. Други се може видети у тајги Сибиру. Њихова посебност су рогови, који су својствени и мушком и јеленском јелену. Ова номадска животиња мигрира кроз тундру, зависно од временских услова и сезоне.

Многи од њих су постали кућни љубимци и вредан су занат за локално становништво. Јелени имају непријатеље у лицу вука, вукова, арктичких лисица и медвједа. Јелен живи око 28 година.

Белукха - животиња са веома незаборавним изгледом. Има скоро белу кожу без икаквих узорака. Само млади појединци, који су тек рођени у свету, имају тамноплаву кожу, која се на крају осветљава до сиве, а затим у белу. Они расту до 6 метара и достижу тежину од 2 тоне.

Ове животиње су "дружељубиве", окупљају се у јатима до хиљада појединаца током периода храњења. Разговарајући међусобно са мноштвом звукова, па чак и користећи изразе лица, белугас потврђује статус веома брзоплетог животиња. Лако се тренирају и широко су заступљени у делфинаријима широм света.

Белугас су рођени на обали и проводе већину свог живота на мјесту рођења. Посматрајући кретање обележених појединаца, научници су утврдили да бели кит памти место његовог рођења, повремено се тамо враћајући. На обали, белуга китови се возе по шљунку како би љуштили мртву кожу. Ширина коже достиже 20 цм и не растеже се како расте, тако да се животиња треба ослободити својих горњих слојева.

Љети остају у плиткој води због обиља хране и топле воде, а зими одлазе на сјевер да одлазе лед. Зимовање се одвија на рубу леденог покривача, иако животиње могу пливати неколико километара испод леда, дишући кроз рупе леда. Да би се спречило смрзавање ових подручја отворене воде, китови белуга пробијају кору леда која може досећи 10 цм.

Али ипак, постоји ризик од гушења или недостатка времена за пелин, а за неке белугас зимовање завршава трагично. Такође зими, белуге су од великог интереса за поларне медведе, које загађују животиње кроз танак лед. Белуга садржи пуно масти, а за медвједе такав плен је изузетан успјех.

Лисица личи на лисицу, само што има мале округле уши, кратак нос и такође је мања. У зиму, животиња је обучена у светло белу крзнену јакну, само се знатижељне очи и врх носа са тамним мрљама истичу на белом лицу. Зимско крзно арктичке лисице је дуго, пахуљасто, дебело. Чак су и потплати његових шапа прекривени вуном. А љети је сивкасто-смеђа, отрцана и мршава. У овом тренутку он подиже потомство и стално тражи храну. Љети арктичка лисица лови на копну, али зими лед може оставити обалу стотине километара дубоко у океан.

Животиња једе све што успије. Он сакупља остатке хране за поларног медвједа, краде јаја од птица - иза њих се пење по стенама, једе бобице, биљке па чак и алге. Пражњење залиха поларних истраживача, ако он може доћи до њих. Али његова главна храна је леминзи. Када их има много у лисицама, до 20 штенади се рађају у јазбинама, које сами копају. Под земљом су ископали читав лавиринт тунела са гнездастим коморама и многим излазима. Штенци, када мало одрасту, излазе из рупе за храну, коју родитељи доносе, а након шест мјесеци надокнаде своју тежину и почну да живе сами.

Поларни вук

Овај бијели згодни мушкарац се не разликује од својих ближњих у свом изгледу, осим свјетло обојеног капута са лаганим додацима црвене боје. Поред тога, поларни вук има грмовити реп који личи на лисицу.

Уз помоћ ове боје вук се маскира у снијегу и може бити близу својих жртава. Овај вук је прилично импресивне величине, са женкама обично мањим од мужјака.

Поларни вук има 42 моћна зуба, који инспиришу страх и најхрабријем ловцу. Са овим зубима, животиња може лако сломити чак и највеће кости. Као и сви други тундра анималс, поларни вук је научио да преживи у тако тешким условима.

У овом случају је прикладна изрека да се вук ноге храни. Имајући снажне ноге, животиња може да превазиђе прилично велике удаљености у потрази за храном или да јури свој плијен. Вукови су избирљиви у погледу хране. Штавише, могу без њега да раде око 14 дана. Ова школска животиња је још увек грмљавина свих становника тундре. Живи кратко, не више од 7 година.

У водама Арктичког океана живи највећи сисавац врхунац - морж који води стадо живота на обали земље Фрање Јозефа, Новој Земли, у мору Лаптев, Цхукцхи и Беринг. Упркос неспретном изгледу, паметно и брзо плива у приобалним водама и креће се преко копна.

Дужина џиновског гигантског тела може достићи 5 м, а маса - 2 тоне, а најкарактеристичнија одлика моржа су дугачки снажни очњаци, тежине 2-4 кг, који представљају застрашујуће оружје у борби са поларним медведом. Ова петметарска морска животиња обично напада медвједа одоздо, увлачећи очњаке у све њихове дужине.

Моржеви се не плаше ледене воде и хладне арктичке климе. Његово тело, које има дебели слој масти и дебелу кожу (3-5 цм), добро је заштићено од хипотермије, што му омогућава да спава не само на леденој обали, већ иу мору. Зрачна врећа која дише ваздухом, која је повезана са ждријелом, помаже му да остане на води током сна. Морж слабо види, али има добар осећај за мирис, захваљујући чему осећа опасност. У случају аларма, читаво крдо се диже са свог места и панике улази у воду. Дробљење често убија неколико јединки, чији трупови постају храна поларним медвједима.

Морнарица је прекривена оскудном, тврдом косом. На горњој усни у неколико редова се крећу дебеле вибриске, опремљене великим бројем живчаних завршетака. Вибриске су органи додира, помоћу којих морж пробеже храну на дну мора, хватајући разне мекушце, ракове, црве, рјеђе мале рибе. Тела пливања и роњења у моржу су пераје, док задње пераје могу да се угурају испод тела, што омогућава животињи да се одгурне са површине леда.

Мужи почињу узгајати у доби од пет година и само једном у 3 до 4 године. Женка рађа једно младунче и њежно га брине око годину дана, док морж нема очњаке.

Прекомерни риболов на овим животињама довео је до смањења њиховог броја, а понекад и до потпуног изумирања. Стога су моржеви уврштени у "Црвену књигу Русије" као ријетке, угрожене животиње.

Птице светле боје са црвенкастосмеђим леђима, величине врабца. Тамо где има људи, тамо ћете упознати ове смешне, пријатељске пичугове - понекад чак и на Северном полу, у становима поларних истраживача! "Тевеи, Тевеи" - проширио је своје сребрне треге преко тундре. А становници су сретни: "Прољеће долази!".

У међувремену, снег лежи, мале птице паметно трче преко биљке до биљке, кљуцајући семе. Лети, када тундра постане зелена и појаве се хорде инсеката, птице прелазе на сточну храну. Пилићи се хране и инсектима.

У Пуноцхеку густа топла пахуљица под глатким перјем - они су и нелагодни хладни. Али зими и даље лете јужно до места где има више хране. Летећи изнад централне Русије, мали пупољци се спуштају до поља како би се утврдили семенама биљака. И после њих зима се тихо ушуља овамо ...

Тундра вук

У северним пространствима Арктика и тундре живе многе животиње. Овде живе различити типови сисара: од малих глодаваца до великих медведа.

Постоје и предатори. На вершине пищевой цепи находится волк. В тундрах обитает подвид волка – тундровый.

Тундровый волк является один из крупных подвидов в семействе волков. Взрослая особь может достигать веса до полусотни килограмм. Длина тела составляет до 140см, самки чуть меньше. Окраска шерсти меняется в зависимости от сезона и возраста животного. Зими је скоро бела, са малим тамним мрљама на лицу или леђима. Стари вукови добијају црвенкасту нијансу вуне, која се задржава зими.

Зимска кожа је густа и густа. У свакој сезони је веома дуга и мека. Под утицајем сунца до краја зиме, вучја кожа бледи и постаје скоро бела.

Вунитељ тундре може да спава на хладном камењу, закопан у снегу. Они не копају рупе, могу се населити само у већ створеним кунама других животиња. Вукови тундре живе у паковањима до 20 одраслих. Најчешће у чопору живе потомци вођа: алфа мужјак и алфа женка. Понекад могу да увуку самотне вукове у своје чопоре. Крута хијерархија одређује положај вука и његове "дужности". Млади вукови млађи од 2 године уживају у одличном положају и поштовању у чопору.

Код алфа мужјака у великим јатима постоје "алтернати". Обично 3-4 одрасла вука. Они помажу у одржавању реда и гушења нереда. У лову, сваки вук има и свој задатак: неки су ловљени, други возе свој плијен, само вођа може убити велику животињу. Вукови се пробијају кроз снег у ланцу, остављајући траг само од вође, остатак би требао да стане на стазу, не дајући број чопора. Вукови формирају брачни пар за живот са једним вуком. Само вођа и његова алфа женка могу имати потомство. Ако други парови желе да имају потомство, онда морају напустити чопор и створити своју породицу. У прољеће неколико тједана алфа мужјак и женка напуштају чопор и проводе вријеме заједно како би створили ново потомство.

Вукови тундре настањују највећи део територије тундре Русије од полуострва Кола до Камчатке. Преферирају тундра поља, могу се појавити у тајги и на обалама сјеверних мора. Може се наћи иу Скандинавији.

Гага-чешаљ

Мужјак ове морске патке има сјајно, чешаљаст раст на челу, који привлачи пажњу женки са даљине. Женка је скромно осликана, јер је она та која ће морати да излегне пилиће, и не треба да привлачи пажњу.

Чешље се гнијезди на повишеним мјестима у тундри, облажући их својим доље. Доле полажу јаја када повремено оду у храну. Еидер има лагану, топлу длаку, извлачи је из трбуха. Мушкарац оставља патку чим сједне на јаја. Чешаљ се насадио пачиће и са њима одлази у тундрина језера, за њих је сигурније и више хране. А када рибе сазрију, сви се крећу на отворено море.

Роњење, веслање шаке и шапе и крила. Скупљају ракове и мекушце са дна мора, гутајући их заједно са шкољкама. Они једу доње инсекте, понекад рибу. У пролеће - крунице и боровнице преостале од зиме. Птице зими на отвореном мору, међу полињама. Живе чешаљ само у Русији.

Бајкалски печат је представник породице печата, који је једини сисар на свету који живи на Бајкалском језеру. Она се такође осећа прилично добро у слаткој води, за разлику од њених рођака. Како је појединац ушао у језеро, нико не може са сигурношћу одговорити, постоји само претпоставка. Можда су овде дошли са Арктика током последњег леденог доба, када су реке Бајкале биле повезане са Арктичким океаном.

Дужина тела 120 - 130 цм, тежина око 80 кг. Од рођења, животиња расте до 18 година. Има сиво обојено тело, трбух је мало светлији. Крзно је кратко, дебело и веома топло.

Снажне кратке ноге у облику пераје, мале главе, кратког репа. На предњим ногама постоје јаке канџе, на полеђини су мање и тање. За пливање, користи пераје задњих удова, предње играју мању улогу, као што је окретање или кочење. На земљишту се креће тешко и неспретно, али добро плута. Печат нема спољашње уво. Зарони на дубину од 400 метара, под водом је лако 30 минута, док су ноздрве и унутрашњи слушни апарати затворени посебном мембраном. Вид, слух и мирис су добро развијени.

Бркови (вибриссае) помажу у лову, они, попут носа, подижу флуктуације воде и промене у хемијском саставу воде. Води углавном водени начин живота.

На копну се одлуче опустити, сунчати се и најважније дати младима живот. Има доста дебели слој акумулације масти од 12 цм, а зими животиње не излазе из воде, праве рупе у танком леду кроз које дишу. Храни се рибом.

Трудноћа женке траје 11 мјесеци. У марту се у сњежним рупама роди, ријетко двије бебе, које су чисто бијеле. Тежина једног младунца је око 4 кг. Са мамом, он ће остати у јазбини око 2 месеца, док се снежно склониште не сруши. Младунче све ово време једе дебело хранљиво млеко и брзо добија на тежини.

Арктички бели зец

Овај поларни зец се сматра највећим међу својом браћом. Постоје још неке разлике између зечева. Дужина ушију Арктика много је краћа од свих осталих, помаже тијелу да се загрије.

Њихове предње шапе су опремљене оштрим и закривљеним канџама, којима копају снијег. Под снегом, животиња проналази храну, чак и ако је довољно дубока због свог одличног мириса. Главни непријатељи животиње су гермине, вукови, арктичке лисице, рисови, беле сове. Они живе на Арктичком зецу не више од 5 година.

Бијела риба је риба која припада породици лососа. Вриједна комерцијална риба. У овој породици има више од 40 врста, али их је прилично проблематично разликовати. Уосталом, она живи у рекама, језерима Америке и Европе, као иу северној Азији, где постоје потпуно различити услови постојања. Научници разликују беле рибе од услова живота, места и услова мријеста риба, по укусу
Тело је прекривено средњим љускама и стиснуто у бочним странама. Уста су веома мала и нема зуба у горњој вилици. У другим деловима они брзо нестају, увек су веома лоше развијени.

Захтева чисту воду и воду пуњену кисеоником са температуром од 15 степени Ц. Кисеоник треба да буде најмање 8 мг / л. Храни се планктоном, а велика беле рибе хране се рибом. Маса годишње рибе достиже 100 грама, а дужина тела је до 30 цм, а зрела риба је стара 3 године.

Скуа живи у арктичкој и антарктичкој тундри. Овдје птица гнијезди у топлој сезони. Зими се јата скуа приближавају морској обали. Представници неких врста скуа чекају зиму чак и унутар Јужног Тропа.

Скуа изгледа као галеб, али се разликује од ње у већим величинама. Поред тога, скуас има тамније перје и велики кљун прекривен кожом. Дужина тела скуа је око 55 цм, а распон крила 135 цм, а због снажних крила скуа током лета показује чуда агилности, нападајући жртву у ваздух док не однесе свој плијен.

Скуас се често пореди са пиратима. Они такође одговарају нечијој храни, као и морским разбојницима. Такво понашање скуаса је због чињенице да ове птице не знају како да сами пецају, па узимају улов од других птица. Ови бандити птица нападају птице не само у ваздуху, већ и на копну. Често уништавају гнезда птица. У време гладовања они чак и сами једу.

Скуас се храни не само на птичјим јајима и рибама, мада је управо та храна која воли пернате пљачкаше. Док лутају по отвореном мору, скуас једу било коју морску храну без разлике. У току су ракови, шкољке, црви, па чак и месо мртвих морских животиња. У потрази за другим птицама, они их присиљавају да извуку свој плен и однесу га. Немојте одустати од бобица које расту у тундри, као ни од смећа за људску храну. Постоје случајеви када су јужна поларна скуа толико навикли да се хране храном која их је однијела из руку поларних истраживача који пазе на антарктичке станице.

Ово име не одговара баш овој животињи. Ласица је мали али грабежљивац, одликује се својом спретношћу и жестином. Вунене животињске смеђе-црвене нијансе.

Зими, ласица се облачи у снежно бели крзнени капут са дугим дремком. На јаким кратким ногама животиње могу се видети оштре канџе, уз помоћ којих се животиња креће око дрвећа без проблема и разбија рупе мишева. За кретање ласица користе скокове. Гледа около на терен, пењући се за две задње ноге.

За петтинг, важно је да има доста хране око ње. Она неће живети на месту где нема никога да лови. Има добар апетит и за неколико дана може масовно уништити читаву популацију глодаваца.

Зими се животиња креће у тунелима за снег. А у случају великих мраза, он се можда неће појавити на површини дуго времена. Ласица не би требало да буде суочена са вуковима, лисицама, јазавцима, куне и птице грабљивице. Живи животиња око 8 година.

Вхите партридге

Зими ова птица носи перје боје снијега. Чак и шапе су прекривене перјем - као у бијелом валеночком - и не смрзавају се и не падају у снијег. У зимским мјесецима на прстима расту јаке јаке канџе, сњежни грабље с њима, тражи храну: пупољци патуљастих бреза и врбе. Спава у снегу. Ископао се тако да се само глава истиснула. Када нема довољно хране, јаребице се скупљају у огромна јата и селе се у шумску тундру. И тако да у лету не би изгубили једни друге, њихове подлоге су украшене црним пером. Птица лети, испред је црни фар.

Доласком пролећа, птице организују гнезда на сувим рововима. Женка сједи на јајима, а мужјак штити своје мјесто гнијежђења. До љета птице из Сњегуљице се претварају у пиедлес - мијењају зимско перје за љето, лакше и тамније. Да, и кокошке су шарене, окретне. У живописним маховинама мочвара их је тешко примијетити. Деца хватају инсекте, а родитељи једу семена, бобице, траве и будно чувају своје потомство. Нестлације брзо расту, за два мјесеца млади јаребице већ достигну родитеље.

Сјеверна крзна

Животни стил мужјака и женки сјеверног крзна је веома различит. Одрасли мужјаци се никада не селе далеко од острва у региону Беринговог мора, где се налазе њихове локве. Женке путују годишње како би путовале око океана и рибе. Неке жене чак стижу до обала Калифорније. Сјеверне крзнене туљане су много покретније на тлу од туљана, јер могу савити стражње удове испод тијела.
У води се такођер крећу другачије од печата: сјеверни крзни редови кружним покретима предњих пераја, док стражње бртве углавном изводе функцију кормила. Познато је да су слух, укус и визија северног крзна веома добро развијени, али до сада нису успели да схвате како су оријентисани под водом.

Сјеверни крзнени туљани већину свог живота проводе хранећи се рибом богатим сјеверним водама Тихог океана. Риба је основа њиховог менија. Поред тога, северни крзнени пленови плијену главоношцима и раковима. Попут осталих плаваца, проналазе храну уз помоћ вибриссае, који тресе када се плијен приближи, из којег валови пролазе у води. Дрхтање се преноси нервним завршетком. Током периода парења, женке редовно напуштају своје младе, остављајући да се нахрани море, а одсутни су 7-8 дана. Често се уклањају на удаљеност од 160 км од обале. Печати пливају, одморе и спавају у води док не стигну до места богата рибом. Тамо лове.

Први на подручју новајлија појављују се рачуни. Они се међусобно боре за најбоље локације. Материја се појављује на роокерима средином маја и почетком јуна. Крећу се на обалу, гдје их очекују чистачи, који покушавају ухватити и одвести више женки у свој харем. Харемске жене су љубоморно чуване од стране шакера. Током првих 1-4 дана од појаве на роокерију, женке рађају младе. Беба тежи око 2 кг, а дужина му је 50 цм.

Лосос је најпознатија врста лососа. Ова велика дивна риба достиже један и пол метара дужине и 39 кг тежине. Тело лососа је прекривено финим сребрним љускама, нема тачака испод бочне линије. Лосос у мору храни се малом рибом и раковима, а улази у ријеку ради мријеста, престаје се хранити и губи на тежини. Брачна одјећа одражава се у замрачењу тијела и појави црвених и наранчастих пјега на странама тијела и главе. Код мужјака чељусти се издужују и савијају, а на горњој чељусти се формира избочина у облику куке, која улази у удубљење у доњој вилици. Локације за исхрану лососа су северни део Атлантског океана.

Одавде улази у Европу за мријест, од Португала на југу до Бијелог мора и р. Цари на северу. Дуж америчке обале, лосос се шири од реке Конектикат на југу до Гренланда на северу. У Тихом оцеану постоји неколико врста рода Салмо, али их је мало у поређењу са пацифичким лососом рода Онцорхинцхус. Раније је лосос био изузетно бројан у свим европским ријекама, гдје су постојала прикладна узгајалишта. Валтер Сцотт помиње времена када су шкотски пољопривредници, запослени на посао, поставили услов да их не би требало хранити превише често лососом. Хидроградња, загађење ријека кућним и индустријским отпадом и претежни риболов довели су до тога да је ово стање лако задовољити у наше вријеме. Број лососа се сада драматично смањио, а вештачко гајење у специјалним рибњацима се широко користи за одржавање стада. Ток лососа у реци је доста компликован. У нашим ријекама, које се уливају у Барентсово и Бијело море, од коловоза до смрзавања, постоји велики јесењи лосос. Њени сексуални производи су веома слабо развијени. Курс је прекинут почетком зиме.

Поларни медвед

Ова животиња се сматра највећом међу својим ближњима. Његово тело је неспретно и угаоно. У свим годишњим добима, животиња има исту бело-смеђу боју. Кожа се састоји од вуне и поддлаке, која штеди медвједе од јаких мраза, а такође омогућава да се дуго задржава у леденој води.

Ово само у почетку може изгледати да је поларни медвјед неспретан и неспретан. Али разумевање долази када видите како је овај велицанствено пливао и ронио.

Превазилазећи велике удаљености у потрази за храном, медвед лукаво лови. Врло је опасно за људе. Сусрет са поларним медведом обећава велике невоље.

Такво непријатељство у животињи вероватно долази из његове подсвести. На крају крајева, људи су узрок великог пада броја медвједа због криволова. Међу осталим становницима тундре, медвјед нема непријатеља. Очекивано трајање живота животиње у природи достиже и до 30 година. У заточеништву се може повећати на 15 година.

Хермин је блиски рођак куне, тако да има много сличности са овом животињом: дугим танким телом, кратким удовима, опремљеним жилавим оштрим канџама, шиљастом њушком, оштрим зубима и заобљеним ушима. Шапе животиње имају мембране које олакшавају кретање хермелина у снијегу.

Животиња је мала и тежи између 80 и 270 грама. Дужина тела досеже до 38 цм, укључујући и трећину дужине тела.

Диван снежно бели хермелин има зимску сезону, а љети животиња добива црвенкасту боју на леђима и жућкасту боју на стомаку. Али врх репа увек остаје црн.

Омиљена станишта хермелина су поларне и умерене ширине сјеверне хемисфере. Практично у свим европским земљама ова животиња је пронађена. То није само у медитеранским земљама. Међу азијским земљама, хермелин се налази у Авганистану, Ирану, сјеверном Јапану, Кини и Монголији. У Америци ова животиња живи у Канади и на острву Гренланд.

Његов хермелин помаже његовом гермину да лови: мирис и вид. Женка хермелина углавном извлачи плијен из јазбине, јер је много мања од своје величине и лако продире у јазбину глодаваца.

Ермин - полигамне животиње и сва одговорност за ношење и подизање дјеце лежи на женки. Након игара за парење почиње трудноћа, али хермелин, као и многе друге пруге, има клицу све док се прољеће не очува, а касније почиње његов развој. Женски хермелин рађа од 3 до 17 младих, потпуно беспомоћних, које храни око 2 месеца. Већ у доби од 3-4 мјесеца млади су способни самостално произвести властиту храну. Упркос високој плодности, хермелин је уврштен у Црвену књигу. Ова животиња је одувек била предмет лова због свог краљевског крзна.

Тундра сван

По величини је најмањи међу рођацима птица мочварица. Они се хране алгама, рибом и приобалном вегетацијом. Милост, елеганција птица постали су симболи лепоте.

Створени парови лабудова су нераздвојни за живот. Велика гнезда су изграђена на узвисини и обложена перјем и перјем других птица. Пилићи нису остављени сами и заштићени јаким крилима и кљуновима.

Млади јачају за 40 дана. Кратко лето убрзава птице. Наведена је Тхе Литтле Тундра Сван. Животиње Црвене књиге Тундре. Пуцање на птице је забрањено.

Снов схееп

Бигхорн овце (звечка) је копитара која припада породици бовида. Тежина одраслог мужјака може достићи 150 кг. Снежный баран обитает в горной местности Сибири, Сахалина и Камчатки. Численность вида в 2017 году составляет чуть больше 100 тысяч особей по всему земному шару. Подробное описание поможет вам составить более точную картину.

Снежный баран, или толсторог, обладает крупным сбитым телосложением. В силу того что территория обитания животных – по большей части высокогорные хребты, их строение больше схоже с экстерьером горных козлов нежели с ближайшими родственниками. Шейный отдел укорочен, поясница длинная и широкая. Промене су утицале и на дисталне ноге: оне су постале и краће.

У топлим годинама, тело Бигхорнове овце је прекривено кратким крзном. У јесен почиње процес промене капута, али се споља практично не манифестује. Већ у септембру долази до активног раста спинозе. Плишане длаке и коријени штитника имају свјетлију боју, тако да до почетка хладног времена долази до промјене у нијанси вуне услијед разбијања горњег дијела страже длаке. Љети, када је испод ливаде довољно траве, тежина оваца је знатно већа него зими.

Бигхорн овце достижу полну зрелост за 2 године. Рођење младих животиња пада на топлу сезону. Јагње се брзо развијају и прилагођавају се храњењу травњака. Већ у старости од једног месеца, већина стоке одбија млеко и потпуно прелази на храну за одрасле. Плодност је ниска: женка 1 пут води углавном једну јагње.

Структура дигестивног тракта код Бигхорнових оваца је иста као и код припитомљених представника. Дужина црева је 30 пута већа од дужине тела, тако да кућни љубимци могу јести довољно велику количину хране. Снажан апарат за жвакање омогућава овцама да једу не само сочне зеље, већ и трње, као и све врсте класића, који својим зубима њежно раздвајају гране чак и близу тла.

Мошус вол је јединствена животиња, јединствена у својој форми, сачувана из времена леденог доба. Име је одредило сличност с биком и овном. Научници су доказали да је мошусни бик средња веза између њих, иако је много ближи овци у свом генотипу.

Мошусни бик је добио друго име због карактеристичног мириса који се емитује инфраорбиталним или орбиталним жлездама. Мошусни бик живи у сухом, тешком арктичком појасу Канаде, Гренланда, као и Норвешке, Русије и Аљаске, гдје су их људи довели да обнове стоку.

Тело мошусног вола јак, чучањ. Снажна глава чврсто постављена на дебели врат. Уши су уперене, очне дупље гледају са стране, очи су тамносмеђе. Рогови се спајају на челу са снажном базом и дизајнирани су да штите од непријатеља и битака током трагања. Рогови расту до шест година, савијају се, прво доле и напред, а затим горе и напријед. Удови су кратки са два главна копита, малим бочним папцима и широким петама. Ова структура вам омогућава да се крећете добро на клизавој кори. Дуга и врло топла вуна састоји се од длаке, длаке, длаке за заштиту и вођења.

Мошусни волови се хране травама, шашом и врбом. Они могу да извлаче суве биљке са снијега својим предњим копитима.

Главни природни непријатељи мошусних говеда су поларни медвједи, вукови и вукови, као и мушкарци, због чије су активности дјелимично уништени и уписани у Црвену књигу. Данас се стока мошусних волова обнавља реинтродукцијом и стално се прати.

Бела дизалица (бела дизалица)

Бијели кран - сибирска дизалица је најрјеђа врста дизалица, која је ендемична за сјеверне дијелове Русије. Витка птица, прекривена белим перјем, са високим и стабилним ногама. Гнијезде се у Тјуменској регији, и највећим дијелом у Јакутији. Зиме у Индији и Кини.

Укупна тежина од 5-9 кг, крила у распону 230 цм, висина птице достиже 140 цм, има дугачко тело, танак издужени врат и малу главу. Врхови крила украшени су црним перјем крила, видљивим током лета. Има дугуљаст црвени кљун. На свакој нози су четири прста. Само средњи и спољни прсти повезани су мембранама.

Постојање бијеле дизалице је угрожено. Да би се побољшала популација сибирских дизалица, Међународна унија за очување природе их је уврстила у листу Црвене књиге. Они су такође у Руској црвеној књизи. Укупан број појединаца у дивљини Јакутије је негдје око 2900-3000. Депресивна позиција западно-сибирских сибирских дизалица - у природи има само око 20 јединки.

Претјерана разумљивост у окружењу отежава спасавање сибирских дизалица. Птица избегава присуство људи, остављајући гнездо када се особа приближава. У храни, Сибирски кранови нису избирљиви. Пролећна и летња исхрана се састоји од малих глодара, јаја и пилића других птица, риба, инсеката, брусница, шаша и памучне траве (под водом). Током зимске миграције се хране биљном храном.

Леминзи су мали глодавци налик мишу, познати по својој нечувеној плодности и невјероватним миграцијама. Леминзи припадају породици хрчака и систематски су блиски волухама и хрчцима, али код мишева имају далеко удаљенију везу. Укупно се издваја 4-8 врста ових глодара.

Леминзи су мале животиње, али још увијек значајно веће од мишева, дуљина тијела им је 12-18 цм, реп је кратак - само 1-2 цм, а јако наликују познатим хрчцима са својом градњом: мале очи с перлицама, кратке осјетљиве вибриске ("бркови"). ) и исте кратке ноге. У копитим леминзама, канџе на шапама се проширују и шире зими, поред тога, на крајевима су и рачвастим - отуда и назив “копач”. Лемминг коса је кратка, њихово крзно нема никакву вриједност. Бојење код различитих врста варира од сиве до браон.

Леминзи живе искључиво у хладним ширинама сјеверне хемисфере. Коповски леминг је циркумполарно распоређен, односно његов домет обухвата северни пол са прстеном, друге врсте заузимају одвојене области тундре. На пример, норвешки леминг се налази само на Скандинавском и Кола полуострву, сибирски становник у тундри од Северног Двина до источног Сибира, Амурски леминг се налази искључиво у источном Сибиру, а смеђи само на Аљасци и северној Канади. Као и сви глодари, леминзи живе сами, сусрећу се само за парење, што се, међутим, догађа често. Активни су готово 24 сата.

Већину времена, леминзи живе седентарно, заузимајући одређене делове тундре. Свака животиња на свом плану копа рупу у горњем слоју земље која је одмрзнута од пермафроста, понекад леминзи праве полуотворена гнијезда грана и маховине у продубљивању тла. Из рупе у свим правцима, ситне стазе, које је животиња газила, разилазе се. Леминзи више воле да се крећу таквим стазама и потпуно растргају зеленило око њих, а зими прате и ове летње стазе, пробијајући стазе под снегом. Зими леминзи не презимљују.

Америчка веверица

Америчка вјеверица је врста малог глодавца из породице вјеверица. Налази се у тундри и представља плијен лисица, рогова, рисова, медвједа и орлова. Љети се храни биљкама тундра, сјеменкама и воћем како би повећала масноћу прије хибернације. До краја љета, мушки гопери почињу складиштити храну у својим јазбинама, тако да у прољеће има нешто за јести док не расте нова вегетација. Бурровс покривају лишајеви, лишће и вуна мошусних волова.

Током хибернације, температура мозга гопхер се спушта скоро до тачке смрзавања, температура тела досеже -2,9 ° Ц, а број откуцаја срца опада на

1 откуцаја у минути. Температура дебелог црева и крви постаје минус. Хибернација код одраслих мушкараца траје од краја септембра до почетка априла, а код жена од почетка августа до краја априла. Температура тела се смањује од 37 ° Ц до -3 ° Ц. Боја длаке варира у зависности од сезоне. Крзно је мекано и баршунасто и штити животињу од хладних ветрова. Његова домовина је северноамеричка арктичка тундра, а главна станишта се налазе на обронцима планина, низине река, језера и планинских ланаца. Гопери преферирају пјесковито тло због лаког копања и добре дренаже.

Флиппер

Мали бубуљица - птица из рода равног носа мале кукце породице шљуке. Распрострањен у арктичким регионима Евроазије и Северне Америке. То је миграторна птица, која је необична за чизме за птице, мигрира углавном дуж оцеанских путева, зиме у тропским морима. Вратите се од краја маја до друге половине јуна.

Плосната пераја је дуга око 21 цм, са испупченим прстима и равним кљуном, који је нешто дебљи него код округле главе. Маса мушког пола износи 42–51 г, женке 57–60 г. Крила су дугачка 12-14 цм, а женке у сезони парења имају црну боју на горњем делу тела и црвену боју на дну, са белом тачком на образу. Кљун је жут, са црним врхом. Млади појединци су свијетло сиве или смеђе боје од горњег дијела, доњи дио тијела је боја биволе, тамне мрље на очима. Зими је перје сиво-бијело.

Женке су веће величине од мужјака. Они јуре мужјаке, натјечу се за узгој и активно штите своја гнијезда. Гнездо се налази у близини воде. Женка полаже од три до шест маслинових црних јаја и мигрира на југ, након чега мужјак почиње да инкубира јаја. Гњурци се, по правилу, могу сами хранити, а могу летјети већ 18 дана живота.

За вријеме храњења пливачи са плоснатим носом често пливају у малом, брзом кругу, стварајући слаб вртлог. Понекад лете у ваздуху, хватају инсекте. У отвореном океану, храни се близу популације китова. Изван сезоне гњездења често путују у јатима. Флат-пераје често могу бити питома и лако навикнути на људе.

Каменушка је врста породице патака. Од осталих патака, разликују се по боји перја: тамни драке са зарђалом црвеном страном, бела лунаста тачка испред ока, бела крагна, беле тачке и пруге са стране главе и тела. Глава и врат су му црни и тупи. Женка је такође тамна, са три беле тачке на глави.

Каменушка је распрострањена у сјевероисточном Сибиру, на Далеком истоку, у сјеверозападној Америци, на Гренланду и на Исланду. Насељава горје, углавном ријеку ледене зоне. У највећем делу асортимана - птице селице. Зими на пацифичкој и атлантској обали која се налази јужно од места за гнијежђење. У зимском периоду, стјеновите обале држе до мора.

Каменушка је патка која једе животиње, храни се инсектима, раковима, мекушцима и другим животињама, за које се, по правилу, рони. Држање високо у води, подизање репа, лети брже и лакше него већина ронилачких патака. Глас драке током сезоне парења је гласан двоструки слог који је тешко пренијети и још теже описати. У јату птица разговарају у тихим надимцима, слично гласу дивљих патака.

Због мале величине камена нема значајну комерцијалну вриједност, осим неких зимских подручја. Аутохтони народи Сибира уопће не дирају ову лијепу патку, јер многи од њих имају увјерење да су каменушки душе утопљене дјеце.

Фалцон Перегрине Фалцон

Сокол сокол је широко распрострањен - налази се у скоро сваком углу наше планете. Подврсте Перегрине Фалцона живе у Аустралији, Сјеверној Америци, Европи и Азији и Африци (осим зоне тропских шума). Најмање ретко у Јужној Америци.

Сиви сокол припада групи "правих сокола". То је друга највећа птица из породице сокола, само гирфум расте. Сапсан је обдарен широким грудима, густим перјем и јаким костуром. Његов мишићни систем је добро развијен. Перегрински сокол има велика, шиљаста крила, дуге прсте, кратак реп и реп. Канџе су јаке и оштре, српастог облика.

Тежина одраслог сокола варира од 700 до 1200 грама. Распон крила је 85-120 цм, величина једног крила је око 30-40 цм, укупна дужина тијела може бити од 40 до 50 цм, а мужјаци су за трећину мање женки.

Боја мушког и женског је скоро иста. Леђа грабежљивца украшене су крижно сивим узорком на сиво-смеђој подлози различитих нијанси, слабине и подбрадак су обојене у свјетлије нијансе. Перје крила тамно смеђе (скоро црне) боје. На унутрашњој страни крила може се видјети црвени или смеђи узорак. Трбух младих перегрина је црвен са смеђим уздужним шароликим пругама. Канџе су црне, шапе су жуте. Кљун је на врху црне боје и постепено осветљава базу.

Сиви сиви су претежно становници отворених простора - не обитавају у дубоким шумама. Често гнијезде у близини шуме, у долини ријека, није ријеткост да се птица налази у градовима. Гнезда обично нису изграђена, заузимајући станове других птица. Гнијезда простирке се не користе. Често гнезда сокола соколова налазе се на високим стаблима или стенама, као и на високим зградама, ако сиви сокол живи у урбаним срединама.

Изузев сиви соколова који живе у топлим јужним земљама, сви остали представници врсте су номади. Са почетком хладног времена, крећу се даље на југ. Само сиви сиви који живе у топлим јужним подручјима су сједећи.

Црвенокоса гуска

Црвенокоса гуска припада најнеобичнијим врстама птица које су икада живеле у нашој земљи. Ово је руски ендем, то јест, ова птица се не појављује ни у једној другој земљи. Живи у Сибиру, са више од 70 процената свих црвених груди концентрисаних на полуострву Таимир. О необичним и лепотама ових птица од давнина широм света су легенде. Наведимо неколико случајева жестоког интереса за црвене гуске. Године 1723. Петар И послао је експедицију у Сибир и наредио да одатле донесе онолико животиња и биљака колико никада раније није видео.

Међу животињама које су цару испоручене били су козарк - црна крила, корисхневи гои. Ове птице су биле познате раније (очигледно захваљујући истраживачима), а онда су их звали црвена гуска. Шездесетих година, Индија је хтела да купи неколико црвених груди, нудећи два слона.

Црвенокоса гуска је мала птица која личи на гуску. Дужина тела 55цм, тежина до 2кг, распон крила 130цм. Оштро се разликује од осталих птица дивна перја, тако да привлаче краљеве, странце и само љубитеље дивљих животиња. Глава, леђа и стомак ове гуске су црни, са белим пругама са стране. Врат и груди (гушавост) су црвено-смеђе боје, уоквирене белом траком, на образима су исте црвено-смеђе мрље, око којих се налази и бела пруга.

Подлога је бијела. Кљун црвенокрвних гусака је прилично мали, обојен у црно. Као и друге гуске, црвенокосе гуске одлазе у топле крајеве за зиму. Раније су зимовали на обали Каспијског мора, али данас лете само до Црног. На своја родна места стижу не раније од друге половине јуна и одлазе већ у септембру, тако да „код куће“ не живе више од три месеца годишње.

Црвенокоса гуска води дневни живот, понекад усред дана стадо привремено престаје да тражи храну и иде на место за заливање. Ове гуске проводе ноћ у води, мада понекад могу остати на копну.

Орлови су птице грабљивице из подфамилије крокодила обитељског јастреба. Врсте орлова су распрострањене на свим континентима осим у Јужној Америци, али су 2 врсте и 1 подврста наведене у Међународној црвеној књизи. Орлови радије бораве у близини резервоара. За разлику од орлова, ове птице имају голо дупе.

Орлан је масивна, величанствена птица. Она има дужину тела од 70 до 110 цм, распон крила је 2-2,5 м, тежина је у распону од 3 до 7 кг. Кљун је велик, закачен, реп и крила су широка, ноге су јаке, без перја, са закривљеним дугим канџама. Јастучићи на шапама су груби, што је неопходно да птица задржи клизав плијен (нарочито рибу). Перје је углавном браон са белим деловима тела. Код неких врста постоји бело перје главе, рамена, репа, тела. Жути кљун.

Основа прехране орла су рибе и водене птице. Велике рибе тежине од 2 до 3 кг (лосос, штука, шаран) обично постају плен орла, од птица морске воде, орао лови галебове, чапље, гуске, роде, патке, фламингосе. Орао пази на своје жртве са високих стабала или у лету око језера.

Уочивши плијен, грабежљивац јој се приближава врло брзо: гура своје дуге канџе у птице у зрак, и паметно отима рибу са површине воде, али никада не тоне испод ње. Ако у рибњаку има много рибе, онда и десет орлова може ловити на истом мјесту. Са таквим заједничким ловом, птице често краду или узимају плен једни од других.

Орлови су веома распрострањени и не налазе се само на Антарктику иу Јужној Америци. Птице ове врсте увек се држе близу водних тела: не лете од обале река, језера, мора, унутрашњости. То се објашњава чињеницом да орлови производе своју главну храну у води или близу ње. Морски орлови су седентарне птице, али у хладним зимама, када се вода смрзне, мигрирају на југ.

Дужина тела 50 - 95 цм, тежина 1 - 2 кг. Дужина крила 34 - 42 цм, распон крила 120 - 135 цм Женке су веће од мужјака. Перје густо, облопљено. Сиво смеђе боје са белим тачкицама на леђима, глави и крилима. Птица трбуха је бела са ретким попречним тамним обрасцем. Грло и образи бели. Ту су бијеле крецхети с тамним мрљама. Кљун је кратак, савијен на ивици мандибуларног зуба. Очи су велике и тамне, визија је одлична. Ноге су жуте, полутврдне, оштре савијене канџе на прстима. Реп је дуг, крила су уперена.

Они живе у Европи и Северној Америци. Живут в тундре и в северной лесной зоне. Ведут как оседлый, так и перелетный образ жизни. Из северных районов птицы кочуют в лесотундру.

Образуют пары на всю жизнь. Охотятся в одиночку. Они питаются в основном птицами, их основная пища белые куропатки. В голодное время ловят грызунов. Охотится на птиц в полете, пикируя вниз на лету. Он хватает жертву сильными лапами, затем ударом клюва убивает её и поедает, устроившись на ветке или скалистом камне. У принципу, то је тиха птица, али у алармантном стању чини храпаве звукове “хек”, “хеекк”. Брзо лети, често маше крилима. Крецхен јака и трајна, интелигентна и опрезна.

Гнездо се не увија, заузима странце - гавране или друге велике птице и користи га неколико година. Ако је потребно, можете поправити зграду. Птица положи шалицу гнезда маховином или травом. И може да организује гнездо на каменој платформи. Сезона парења почиње у априлу. Ускоро ће женка издвојити 2-4 окера у црвено-црвеним јајима. Он инкубира један месец. Мушкарац јој даје храну за пријатеље. Гнијезда се рађају у бијелом длаку, у гнијезду ће провести два мјесеца, а за то вријеме ће доле бити замијењено перјем. Родитељи заједно хране децу, штите и образују. Затим пилићи напуштају гнијездо и стоје на крилу, уче вјештине лова на мајку и оца. До септембра ће се породица распасти, а младе птице почињу самосталан живот.

Тундра Хорнед Ларк

Величина је нешто већа од врапца (дужина тела до 20 цм, распон крила до 37 цм). Захваљујући оригиналном дизајну и црним „роговима“ перја, птице се добро разликују од свих осталих представника птица пјевица. Сексуални диморфизам је благ. Мушки је нешто светлији од женке, има монокроматску ружичасто-црвену круну.

Подручје гнијежђења је повремено, заузима високе географске ширине и одређене дијелове планинских ланаца Евроазије и Сјеверне Америке

Насељава планинске и сухе равне тундре и степа, избјегавајући ниске и влажне просторе тундри и степа. За гњездарице бирају се маховозно-лишајске или сушно-маховинске површине на врховима и падинама тундарских брежуљака с грудама траве и мрљама голих, чистих, каменитих земљишта. Долазе у планинску тундру са појавом првих проталина. Гнијездо се налази сасвим отворено, обично уз сноп траве. Гнездо је изграђено од траве, биљног длаке, понекад има вуне глодаваца, јелена, и изузетно ретко - перја. У квачилу има од 2 до 5 јаја окер-сиве боје, са малим неједнаким мрљама сиве или смеђкасте боје. Обе одрасле птице се хране. По изласку из гнезда, неке пилиће вози мужјак, а друге женка. Нестлингс се хране инсектима. Зими једу различита сјемена, беру их из траве која лебди из снијега, сијена, скупљајући их на путевима. На крају лета, виводки лутају, који се постепено у јесен спајају у великим јатима. На југу гњездарице, птице могу зимовати.

Сперма је највећи представник зубатих китова: дужина тела мужјака достиже 20 метара са тежином од око 60 тона, женки - 13 метара и тежином од 30 тона. Порекло имена врсте вероватно је повезано са португалском речју цацхола, што значи „велика глава“. Тешко је расправљати са овом чињеницом, јер је квадратна глава китице сперме око трећине дужине тијела китова. Квадратни облик главе даје спермацети јастук, који може тежити до 6 тона. Још увијек не постоји консензус о његовој сврси: нетко тврди да се јастук користи за ехолокацију, а други за улогу мјехура за пливање.
Доња вилица сперматозоида је много ужа и краћа од њушке, али може да се отвори до 90 *, и покривена је са најмање двадесетак парова зашиљених зуба. Практично нема зуба на горњој вилици.

Горњи дио тијела и страна кита прекривени су набораном кожом, чија боја варира од сивкасто-смеђе до црно-смеђе (на видеу испод је јасно видљива). Леђна пераја је слабо развијена и више наликује грби, реп је велик, прсне пераје заобљеног облика су широке и кратке.

Овај кит припада ријетким врстама животиња које се могу наћи готово било гдје у океанима, готово једнако као и плави кит. То је углавном због тога што се храни китицама, јер се његов главни плен - лигње и хоботнице - налазе скоро свуда. Такође повремено стинграис, мале ајкуле, бакалар, поллоцк, и неке друге морске рибе ући у мени сперма кит.

За плијен кит може ронити на дубини од 3 км, што је рекорд за сисаре, а може остати на дубини до 2 сата. Ту се сусреће са џиновским хоботницама дужине до 10 метара, након контакта са којим велики ожиљци остају на тијелу кита.

Погледајте видео: What Are Tundras? National Geographic (Може 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org