Животиње

Беар: пхотос анд десцриптион

Pin
Send
Share
Send
Send


Ове моћне животиње знамо од детињства. Али мало људи зна које врсте медвједа постоје. Слике у дјечјим књигама најчешће нас уводе у смеђе и поларне медвједе. Испоставља се да постоји неколико врста ових животиња на Земљи. Хајде да их боље упознамо.

Изглед медвједа

Ако успоредите медвједе с другим предаторима, они се разликују по најинотонијем изгледу, карактеристикама унутарње структуре, величини. Тренутно је то највећи представник копнених предаторских животиња. На пример, поларни медведи могу достићи дужину тела до три метра са тежином од 750, па чак и 1000 кг!

Крзно животиња има добро развијену поддлаку, прилично је грубо на додир. Длака је висока. Само се малајски медвјед не може похвалити таквим крзненим капутом - његов капут је низак и риједак.

Боја варира - од црне до бијеле, може се контрастирати. Боја сезоне се не мења.

Начин живота

Различити типови медведа живе у различитим условима. Одлично се осећају у степама и планинама, у шумама иу арктичком леду. У том смислу, врсте медвједа се разликују у својој исхрани и начину живота. Већина представника ових предатора преферира да се насели у планинским или равничарским шумама, много рјеђе у планинама без дрвећа.

Медвједи су активни углавном ноћу. Једини изузетак је поларни медвјед - врста животиње која води дневни начин живота.

Медведи су свеједи. Међутим, неке врсте преферирају ову или ону храну. На пример, поларни медвед скоро увек једе месо сисара, за панду нема бољег деликата од бамбусових избојака. Истина, они га допуњују малом количином хране за животиње.

Разноврсност врста

Врло често, љубитељи животиња постављају питање: "Колико врста медвједа живи на Земљи?" За оне који су заинтересирани за ове животиње, чини се да их има много. Нажалост, није. Данас нашу планету насељавају врсте медвједа, чији се попис може представити на сљедећи начин:

  • смеђи медведи,
  • црна
  • белци
  • Хималајски,
  • спецтацлед
  • усне
  • бируанги
  • пандас.

Постоје подврсте и сорте ових животиња, али о томе ћемо причати у другом чланку.

Бровн беарс

То су велике и наизглед неспретне животиње. Они припадају редовима предатора, породици медведа. Дужина тела - од 200 до 280 цм.

Ово је прилично чест тип. Смеђи медвед живи у евроазијским и северноамеричким шумама. Данас је овај предатор потпуно нестао са територије Јапана, мада је у давна времена био уобичајен. На територији западне и централне Европе смеђи медвјед се може наћи веома ретко, у неким планинским подручјима. Има разлога да се каже да је у овим областима угрожена врста. Медвјед је још увијек широко распрострањен у Сибиру, на Далеком истоку иу сјеверним дијеловима наше земље.

Смеђи медведи су седентарне животиње. Шумско подручје које заузима једна особа може достићи неколико стотина квадратних километара. Не може се рећи да медвед строго чува границе својих територија. На свакој локацији постоје стална мјеста на којима се животиње хране, гради привремена склоништа и брлог.

Упркос насељавању, овај грабежљивац може лутати у годинама глади у потрази за обилном храном за више од 300 километара.

Сви знају да зими медведи зимски сан. Претходно је пажљиво припремао свој брлог, које је населио на тешко доступним местима - на острвима усред мочвара, у ветру. Медвед полаже дно своје зимске куће са сувом травом или маховином.

Да би преживео зиму сигурно, медвед мора да сакупи најмање педесет килограма масти. Да би то урадио, поједе око 700 килограма бобица и око 500 килограма борових ораха, не рачунајући другу храну. Када година пропадне, медвједи у сјеверним крајевима претресају поља засађена зоби, ау јужним дијеловима житарице. Неки медведи нападају пчелиње и уништавају их.

Многи верују да током хибернације животиње падају у анабиозу. То није сасвим тачно. Спавају веома осетљиво. Током хибернације, када животиња лежи непомично, њено срце и плућни системи успоравају своју активност. Температура тела медведа креће се од 29 до 34 степени. Сваких 5-10 уздаха, постоји дуга пауза, понекад и до четири минута. У овом стању, залиха масти се троши штедљиво. Ако се током овог периода медвјед подигне из јазбине, он брзо почиње да губи на тежини и јако му треба храну. Такав медвед се претвара у "скитницу", или, како се то зове у људима, клипњача. У овом стању је веома опасно.

У зависности од климатских услова, предатор може да хибернира три до шест месеци. Ако у јужним крајевима има хране, медвједи можда уопште не падају у непрекидну хибернацију, већ само на кратко спавају. Женке са једногодишњим младунцима спавају у истој јазбини.

Различити типови медвједа преферирају да једу различиту храну. Животиње ове врсте најчешће се хране воћем, бобицама и другом биљном храном, али понекад могу јести мраве, ларве инсеката, глодаре, као и зимске залихе хране. Мало је ријетко када мужјаци лову на копитаре. Унаточ вањској неспретности, смеђи медвјед може бити врло брз и окретан. Тихо се ушуља на свој плијен и зграби га у брзом бацању. Штавише, његова брзина достиже 50 км / х.

Поларни медведи

ИУЦН - Међународна унија за очување природе по први пут у неколико година проширила је листу животиња које су на ивици изумирања. У њему су се појавиле нове врсте. Поларни медведи су додани не само на ову међународну листу, већ и на Црвену књигу Русије. До данас, њихов број је само 25 хиљада појединаца. Према речима научника, ова популација у наредних 50 година биће смањена за скоро 70%.

Ријетке врсте медвједа (фотографија коју видите у нашем чланку), која у посљедње вријеме укључује бијеле појединце, пате од индустријског развоја Арктика, загађења њихових станишта, глобалног загријавања и, наравно, криволова.

Изглед

Многи вјерују да су бијели, поларни, сјеверни, морски или осхкуи врсте поларних медвједа. У ствари, ово је име једне врсте грабежљивог сисара из породице медведа, најближег рођака смеђег медведа.

Његова дужина је три метра, а тежина му је око тона. Највеће животиње налазе се на обалама Беринговог мора, а најмање животиње се налазе на Свалбарду.

Поларни медвједи се разликују од осталих врста дугом косом и равном главом. Боја може бити потпуно бела или жућкасте боје. Лети крзно постаје под утицајем сунчеве светлости. Кожа ових животиња је црна.

Потплати шапа су поуздано заштићени вуном, како се не би клизили по леду и не замрзнули.

Бреединг

У октобру, женке почињу да копају у снијегу. Средином новембра се тамо населе. Трудноћа траје 230-240 дана. Младунци се рађају на крају арктичке зиме. По први пут, женка рађа потомство када има 4-6 година. Младунци се појављују једном у двије или три године. У леглу је од једног до три младунца. Новорођенчад је потпуно беспомоћна, тешка око 750 грама. Малишани почињу да виде после месец дана, после два месеца избијају зуби, малишани почињу постепено да напуштају јазбину. С медвједом се не раздвајају до годину и по дана. Поларни медвједи нису веома плодни, па се њихов број опоравља преспоро.

Црни медвед

Зове се и барибал. Дужина тела је 1,8 м, тежина је око 150 кг. Медвед има оштро лице, високе шапе са дугим и оштрим канџама, кратком и глатком црном косом. Понекад је боја црно-браон, осим светло жуте њушке.

Црни медвед једе искључиво биљну храну - личинке, инсекте и мале кичмењаке.

Трудноћа женке траје до 210 дана, младунци су рођени у јануару и фебруару, са тежином од 400 грама, остају код мајке до априла.

Хималаиан беар

Звијер је инфериорна по величини до смеђе. Осим тога, ове врсте медвједа се разликују по изгледу. Хималајски медо има виткију структуру, танку њушку, велике уши. Дебели и пахуљасти капут обично има црну боју са белом, понекад жућкастом тачком на грудима (у облику слова В).

Велике одрасле јединке могу достићи дужину од 170 цм и тежину од 140-150 кг. Станиште - Источна Азија. На западу се може наћи у Авганистану, у Индокини, на јужним падинама Хималаја. На територији наше земље се налази само у региону Усурија, северно од Амура.

У пролеће, хималајски медвед једе прошлогодишњи жир и пињоле. Лети, са задовољством, гозба на сочној трави, бобицама и инсектима. Постоје докази да у Јужној Азији често напада кућне љубимце, може бити опасан за људе.

Младунци у леглу су обично два. Њихова тежина не прелази 400 грама. Развијају се врло споро, чак иу доби од мјесец и по дана, потпуно су беспомоћни.

Спецтацлед беар

Ми настављамо да проучавамо врсте медведа, упознајући поријеклом из Јужне Америке. Налази се у планинама - од Колумбије до Сјеверног Чилеа. Овај медвједић није баш велика животиња. Његово тело, не више од 1,7 м, тежи око 140 кг.

Медвјед је прекривен дебелим, длакавим капутом црне или црно-смеђе боје, са бијелим пјегама око очију (отуда и његово име). Преферирајући планине, животиња се често појављује и на ливадским падинама. Његова биологија је још увијек слабо схваћена, али у исто вријеме, знанственици га сматрају нај биљоједнијим у цијелој обитељи. Он воли лишће и корење, воће и гране младих грмова. Понекад се за омиљену посластицу пење на високе палме, разбија младе гране, а онда их поједе на тлу.

Беар-губацх

За наше сународнике, последње животиње на нашој листи су егзотичне врсте медведа. Фотографије и њихова имена можете погледати у бројним домаћим и страним публикацијама о животињама.

Губах медвјед је становник тропских земаља. Живи у шумама Хиндустана и Цејлона. Дужина је до 1,8 м, тежина око 140 кг. То је прилично витка животиња, на високим ногама, са огромним канџама. Њушка је мало оштра. На грудима је ознака у облику слова В. Медвед је активан ноћу. Током дана он спава чврсто, док (што је типично само за ову врсту), он хрче изненађујуће гласно.

Губацх једе углавном воће и инсекте. Уз помоћ огромних канџи, лако ломи труле, оронуле дрвене дебла, а онда покреће невјероватан уређај који може подсјетити пумпу. Дуга њушка животиње има веома покретне усне, које се протежу, стварајући привид цеви.

Губацх нема горњи пар сјекутића, због чега постоји јаз у усној шупљини. Ова особина омогућава животињи да лови термите. Прво, он избацује сву прашину и прљавштину из “куће” инсекта, а затим повлачи плијен кроз усне испружене у сламу.

У јуну се одвија парење гљива, након седам мјесеци појављују се 2-3 бебе. Проведу 3 месеца у склоништу са својом мајком. У почетку се отац породице брине о младима, што није карактеристично за друге врсте медвједа.

Ова животиња, дужине 1,2 м и тежине до 160 кг, живи у планинским шумама западних провинција Кине. Више воли усамљеност, осим времена за парење. То је обично пролеће.

Потомци се појављују у јануару. У основи се рађају 2 бебе, од којих свака тежи око два килограма. За разлику од других медвједа, велика панда не хибернира. Храни се разним биљкама, бамбусовим коријењем, понекад малим глодавцима и рибама.

Малајски медвед. Ово је најмањи члан породице медведа. Дужина његовог тела не прелази 1,4 м, висина није већа од 0,7 м, тежина - око 65 кг. Упркос својој скромној величини, у поређењу са својим колегама, животиња је јака. Бируанг има кратко лице, широке шапе са снажним закривљеним канџама. Тело животиње је прекривено глатком, кратком, равном, црном вуном. На грудима је ознака беле или наранџасте боје у облику потковице. Њушка је наранџаста или сива. Понекад има светла и ногу.

Бируанг је ноћна животиња, тако да спава током дана и ужива у сунцу, у гранама дрвећа. Успут, савршено се пење на дрвеће и осећа се потпуно удобно са њима.

Храни се младим изданцима. Женка доноси два младунца. Животиња не пада у хибернацију.

Кратак опис медведа

Величина тела медведа је обично од 1,2 до 2 метра, а њихова тежина варира у подручју од 500-800 кг. Међутим, појединци могу нарасти до већих величина, до 3 метра. Највећи члан рода је исти смеђи медвјед.

Медвједи посједују снажно тијело, јаке шапе, масивну главу. Померајте се на 4 ноге, али можете стајати само на 2 задње ноге. По изгледу, животиње су веома масивне и гломазне, али у исто време могу да се крећу прилично брзо, развијајући брзине до 60 км / х (мало брже од људи).

Тело медведа је прекривено дебелом косом која има униформну боју. У зависности од подврсте животиње, као и њене локације и услова станишта, боја може варирати од светло смеђе до готово црне. Најчешћа је смеђа боја.

Закључак

Медвједи нису најкорисније и забавније животиње, али су дио природе и играју важну улогу у њој. Нажалост, број ових животиња се постепено смањује. Неке врсте су на ивици изумирања.

Бисон
Бисон је угрожена врста најновијег света дивљих бикова. Њихове величине тела могу достићи 3 метра, а тежина - 1 тону.

Биг пандас
То су веома слатке животиње из породице медведа. Зову се Бамбус медведи зато што панде воле бамбус.

Карактеристике породице Медвед

Медвједи се налазе на свим континентима осим у Африци, Аустралији и Антарктику. Три врсте медвједа - наочари, губацх и малајски - живе у тропима, али центар поријекла медвјеђе породице налази се на сјеверној хемисфери. Давно се смеђи медвед сусрео иу планинама Атлас у сјеверозападној Африци.

Медвједи су претежно становници различитих врста шума и лаких шума. Једна врста - поларни медвјед - настањује арктичке пустиње и лед.

Највјероватнији преци модерних медведа били су мали предатори који су живели пре 25 милиона година (подфамилија Агриотхериинае). Најстарији представник ове групе, Урсавус елменсис, имао је дугачак реп и изгледао као ракун, али животиње каснијег периода већ су сличиле модерним медведима по величини и изгледу. Ова група је означила почетак три модерне подфамилије. Велика панда се прво одвојила од заједничког стабла, а затим су се раздвојили прави медвједи (Урсус и његови рођаци) и медвједи у боји (Тремарцтос).

У зависности од врсте, тело предатора може да варира од 1 до 3 метра, маса појединачних јединки белог и смеђег медведа може досећи и до 1000 кг. Мужјаци су много већи од женки.

Медведи су тешки и неспретни. Да би подржали велику масу, стражњи удови их заустављају (када ходате, цео ђон је притиснут на земљу). Такође им омогућава да слободно расту и стоје на својим задњим ногама. Структура предњих шапа је различита за различите врсте медведа - од заустављања до полу-пузања (задњи део стопала је делимично повишен изнад земље). Код свих врста, на свакој шапи има пет прстију са закривљеним не напетим канџама.

Лубања медвједа је масивна, већа од лобање других грабљивица, секција лица је средње дуљине или скраћена (посебно у медвјеђу). Широки молари са равним површинама за жвакање и заобљеним очњацима су погодни за дробљење и исушивање биљне хране. Поларни медвједи су искључиво месождери, па су њихови зуби оштрији. У зависности од врсте, зуби медведа су 40-42.

Крзно медведа је дебело, дуго, боја је обично тамна, униформна, од смеђе до црне (као изузетак, бела или контрастна-двобојна), понекад са светлим узорком на глави и грудима. Реп је веома кратак, уши су мале, заобљене, усне су велике и веома покретне.

Поларни медвједи и већина смеђег Новог Свијета не пењу се на дрвеће, само еуропска смеђа и све друге врсте пењу се на стабла гдје се хране или спавају, али већину времена још увијек преферирају да проведу на земљи. За грабежљивце који се пењу на дрвеће, медведи имају задивљујуће особине - имају прекратке репове и потпуно без вибрација лица.

Већина врста медвједа су неспецијализоване свеједи животиње које се хране бобичастим воћем, орашастим плодовима, изданцима, ризомима и листовима биљака, као и месом, рибом и инсектима. Имају одличан мирис, колорну визију и добру меморију, што им омогућава да памте места богата храном. Нужно отметить, что растительный корм медведи переваривают не очень хорошо, поскольку в их желудочно-кишечном тракте отсутствуют симбиотические микроорганизмы, способные разлагать клетчатку (эти бактерии есть в желудке жвачных животных). Поэтому растительные волокна и ягоды выводятся из организма практически в непереваренном виде.

Бурый медведь

Бурый медведь или обыкновенный медведь (Ursus arctos) — типичный представитель семейства медвежьих, встречается в России, в Канаде и на Аляске. Пожељно је да се насели у старим шумама, избегава широке отворене просторе, али може да живи на надморској висини од 5000 метара, где нема шума. Станишта су обично ограничена на слатководна тијела.

На слици је смеђи медвјед у свом пуном сјају.

Поларни медвед

Поларни медвјед (Урсус маритимус) је највећи од савремених чланова породице. Дужина тела је 2-2,5 м, висина гребена је око 1,5 м, просечна телесна тежина је 350–450 кг, међутим, дивови са телесном тежином већом од 500 кг такође су ухваћени.

Распрострањен је на арктичкој обали Арктичког океана, у сјеверној Канади.

Боја крзна је чиста бела, често жућкаста због контаминације масноћом, посебно љети. Крзно је густо и топло, али главну функцију загревања игра дебели слој поткожног масног ткива.

Поларни медвјед је једини члан породице који живи искључиво на месној исхрани. Он лови младе моржеве, прстенасте печате, морске зечеве, беле китове и нарвале.

На фотографији је бијели медвјед са младунцима. Женка обично рађа два младунца једном у 3 године. Више о поларним медведима можете прочитати у овом чланку.

Црни медвед

Црни медвјед или барибал (Урсус америцанус) налази се у Канади, Сјеверном Мексику, САД, осим у централном дијелу Велике равнице. Живи у густим шумама, шикарама, као иу отвореним подручјима.

Величина црног медведа варира у зависности од географске локације и сезоне. У сјеверном и источном дијелу подручја, барибали су већи. Дужина тела варира од 1,2 до 1,9 метара, висина гребена од 0,7 до 1 метар.

На слици црни медвед на дрвету. Могућност пењања по дрвећу за барибале је витална - овде се хране и скривају у случају опасности.

Малаи беар

Малајски медвјед или Бируанг (Хеларцтос малаианус) је најмања врста медвједа, која се понекад назива и "медвјед пса". Због своје мале величине и пријатељске природе, у Азији, бурјанци се често држе у заточеништву као кућни љубимци. Дужина њиховог тела не прелази 140 цм, теже 27-65 килограма. Коса малајских медведа је кратка, црна, са белом, наранџастом или тамно жутом ознаком у облику полумесеца на грудима.

У југоисточној Азији и источној Индији постоје малајски медведи. Њихови животи су уско повезани са дрвећем, гдје често спавају у посебно изграђеним гнијездима. Хране се углавном разним плодовима, али ако таква храна није довољна, прелазе на инсекте.

Малајски медвједи су по дану. Узгајати у било које доба године, а трајање трудноће варира у великој мјери (од 3 до 8 мјесеци).

У заточеништву, Малајски медвјед може да живи до 33 године.

Губа Беар

Губацх медвјед (Мелурсус урсинус) живи у Индији, Непалу, Бутану, Шри Ланки. Налази се углавном у равничарским шумама и степама.

Дужина тела - 1,4-1,9 метара, тежина - 80-190 кг. Вуна губацха дуга, густа, црна са белом мрљом на грудима. Његове канџе су благо закривљене, небо је широко и усне су издужене (захваљујући томе добило је име). Ови уређаји помажу лавиринту да ископа и сиса термите, који чине значајан део њене исхране. И он је добио своје генеричко име (Мелурсус) за посебну љубав према меду: често се пење на дрвеће и спреман је да храбро поднесе пчелињи убод, само да једе саће. Осим термита, других инсеката и меда, спужве радо једу бобице.

Губача има дугу косу, што је прилично изненађујуће за врсту која живи у тропској шуми. Очигледно, она игра исту улогу као и лабава одјећа коју носе људи који живе у врућој клими.

Губа медвјед припада рањивим врстама. У заточеништву, очекивано трајање живота је до 34 године.

Спецтацлед беар

Спектакуларни медвјед (Тремарцтос орнатус) Живи у Андима од источне Венецуеле до границе Боливије и Аргентине. Налази се у широком спектру биотипова: у планинским и влажним тропским шумама, на планинским ливадама, па чак иу пустињама.

Дужина тела - 1.3-2.0 метара, тежина - 100-200 кг. Длака је црна са кремасто белом марком у облику нараменице на бради, врату, грудима, око очију има различитих белих ознака (отуда и име медведа).

Медвједић с наочалама је прилично мршава животиња. Упркос релативно великој величини, она је окретна и добро се пење на дрвеће, гдје добија храну и гради гнијезда за одмор од грана и гранчица.

У различитим стаништима, омјер медвеђих медвједа варира, али биљна храна (воће, бамбус, кактуси итд.) Доминира свуда. Они такође иду на поља житарица, кукуруза, који много узнемиравају пољопривреднике.

У заробљеништву, медвједић са зрцалима живи до 39 година.

Биг панда

Велики панда или бамбус медвјед (Аилуропода меланолеуца) налази се у провинцијама Сицхуан, Сханки и Гансу у централној и западној Кини. Преферира хладне, влажне бамбусове шуме на надморској висини од 1.500-3.400 метара.

Висина велике панде у гребену је 70-80 цм, тежина 100-150 кг. Бамбусова коса медведа је црна и бела (кругови око очију, подручје око носа, предње и задње ноге и рамена су црне, све остало је бело).

Дијета се састоји углавном од бамбуса, понекад панде једу луковице разних биљака, житарица, инсеката и глодара.

У природи панда обично живи до 20 година, у заточеништву - до 30 година.

Данас су велики напори усмерени ка очувању велике панде, међутим, упркос најстрожој забрани, животиње и даље падају на ловачке ловце. Они такође падају у замке постављене на другим животињама. Прочитајте више о великој панди.

Које врсте медвједа су најопасније?

Медвјед се често описује као агресивне и опасне животиње. Заиста, њихова снага и величина омогућавају им да се лакше носе са особом, али тенденција медвједа да нападају људе је увелико претјерана.

Само поларни медведи, као прави предатори, су можда једини чланови породице који заиста доживљавају особу као плен, док је прате према свим правилима лова. Њихови напади изазивају глад, а не страх. Најопаснији за људе сматрају се поларни медведи. Међутим, мало људи живи поред поларних медвједа, а људи, знајући с ким се можда морају носити, увијек носе оружје са собом.

На другом мјесту по опасности за људе су смеђи медвједи, али њихова агресивност у великој мјери зависи од географског станишта. Гризли медведи Америке, као и медведи који живе у Сибиру, заиста су опасни. Ово се посебно односи на медвједе који штите своје младе, или животиње, бранећи свој плијен. У источним регионима Европе има више агресивних појединаца. Али уопште, сви медведи, као и друге дивље животиње, покушавају да не падну на пут човека и, ако је могуће, избегавају састанак са њим.

Амерички црни медведи, посебно они који живе поред особе, често плаше људе, али врло ријетко им наносе штету.

Спектакли медвједи су веома пажљиви и апсолутно не агресивни према особи, али се дешава да нападају стоку.

Међу азијским медвједима, само велика панда је прави вегетаријанац, и наравно, она не представља никакву опасност за људе.

Малајски медвједи често плаше локално становништво. Ако су случајно узнемирени, они обично стоје на својим задњим ногама, праве жестоку буку и чине оштар ударац према непријатељу, али они заиста ријетко нападају.

Хималајски медведи и губацх медвједи, које често морају бити одбачени од стране великих мачака, чешће нападају него бјеже. Многи сматрају да су губацх медвједи опаснији од тигрова.

Литература: Сисари: Комплетна илустрована енциклопедија / преведена са енглеског / Књига. И. Предатор, морски сисари, примати, глупе животиње, вунене мушице. / Ед. Д. Мацдоналд. - М: "Омега", - 2007.

Беар десцриптион

Сви сисари из реда Месождери потичу из групе куницеподобних примитивних предатора, који су познати као миатсид (Миассидае), који су живели у палеоцену и еоцену. Сви медвједи припадају прилично бројним подредима Цаниформиа. Претпоставља се да сви познати представници овог поткраља потичу од једног очевог претка, заједничког за све врсте таквих животиња.

Што се тиче осталих породица реда дивљих животиња, медвједи су животиње са највећом униформношћу по изгледу, величином и сличне су по многим карактеристикама у унутрашњој структури. Сви медвједи спадају међу највеће представнике сувремених предаторских животиња.. Дужина тела одраслог поларног медвједа достиже три метра са масом од 720-890 кг, а малајски медвед је међу најмањим члановима породице, а његова дужина не прелази један и по метара са телесном тежином од 27-65 кг.

Карактер и начин живота

Медвједи су типични усамљени предатори, тако да ове животиње више воле да се упознају једино у сврху парења. Мужјаци се понашају, по правилу, агресивно и способни су да убијају медвјеђе младунце који су дуго у близини женке. Представници породице Медвед одликују се добро прилагођеним различитим условима постојања, тако да могу да насељавају високопланинска подручја, шумске зоне, арктички лед и степа, а главне разлике су у начину исхране и начину живота.

Значајан дио врста медвједа живи у равним и планинским шумским зонама умјерених или тропских ширина. Ријетко, предатор се налази у високопланинским подручјима без густе вегетације. Неке врсте карактеризира јасна повезаност са воденом околином, укључујући планинске или шумске потоке, ријеке и морске обале. Арктик као и огромна пространства

Ово је занимљиво! Арктички океан је природно станиште поларних медведа, а станиште обичног смеђег медведа је повезано са суптропским шумама, тајгом, степама и тундром, и пустињским подручјима.

Већина медвједа спада у категорију копнених предаторских животиња, али поларни медвједи су полуводни представници породице. Малајски медвједи су типични сљедбеници полудупљег начина живота, па се могу савршено пењати на дрвеће и градити склониште за себе, односно такозвано "гнијездо". Неке врсте медвједа бирају јаме у близини кореновог система дрвећа и довољно велике пукотине као станишта.

По правилу, представници породице медвједа и одреда предатора су ноћни, тако да се ријетко лови у току дана. Међутим, поларни медвједи се могу приписати искључењу таквих општих правила. Предаторски сисари, који воде усамљени начин живота, уједињени су у периоду "парења" и парења, као и за узгој њиховог потомства. Између осталог, групе таквих животиња су забележене на заједничким рупама за воду и на традиционалним теренима.

Колико медведа живи

Просечан животни век медвједа у природи може варирати у зависности од карактеристика врсте предаторског сисара:

  • Спектакуларни медведи - две деценије,
  • Апенински смеђи медвједи - до двадесет година,
  • Тиен Схан смеђи медвед - до двадесет година или четврт века,
  • Поларни бели медведи су нешто више од четврт века
  • Губацхи - нешто мање од двадесет година.

У заточеништву, просјечни животни вијек предаторског сисара обично је много дужи. На пример, смеђи медведи могу да живе у заточеништву више од 40-45 година.

Област дистрибуције

Медвједи су само чланови породице медвједа који живе у Јужној Америци, гдје предатор преферира планинске шуме Венецуеле и Еквадора, Колумбије и Перуа, као и Боливију и Панаму. Смеђи медвјед је становник сливова Лене, Колиме и Анадир, већи дио источног Сибира и станишта Становој, сјеверне Монголије, неких дијелова Кине и пограничног подручја источног Казахстана.

Гризли су углавном распрострањени у западном делу Канаде и Аљаске, а мали број појединаца је преживео у континенталној Америци, укључујући Монтану и северозападну Вашингтон. Смеђе медвједи у Тиен Схану налазе се на подручју Тиен Шана, као иу Дзхунгар Алатау, који имају периферне планинске ланце, и Мазала, а налазе се у пустињским планинама Тсаган-Богда и Атас-Богда, гдје се налазе ријетки грмови и дренажне цијеви.

Поларни медведи су циркумполарни и живе на територији циркумполарних региона на северној хемисфери наше планете. Хималајски медведи белих груди преферирају брдске и планинске шуме Ирана и Авганистана, Пакистана и Хималаја, све до Јапана и Кореје. Представници ове врсте у љето у Хималаји се уздижу на висину од три или чак четири хиљаде метара, а са почетком хладног времена спуштају се до планинског стопала.

Губачи живе углавном у тропским и субтропским шумама Индије и Пакистана, у Шри Ланки и Непалу, као иу Бангладешу и Бутану. Бируангас се дистрибуира од североисточног дела Индије до Индонезије, укључујући Суматру и Калимантан, а острво Борнео настањује подврсту Хелацтос малианус еурисрилус.

Медвједи у екосистему планете

Сви чланови породице Медведи, због особености исхране и импресивних величина, имају веома примјетан утицај на фауну и флору у својим стаништима. У регулацији укупног броја копитара и других животиња укључене су и врсте бијелог и смеђег медвједа.

Ово је занимљиво! Између осталог, на медведима различитих врста паразитира велики број спољних паразита, као и велики број ендопаразита.

Све биљоједне врсте медведа доприносе активном ширењу семена многих биљака. Поларни медведи често прате арктичке лисице, једући свој плен.

Беар диет

Медвједи са наочарима су најраспрострањенији у породици, а њихов основни оброк обухвата травнате изданке, плодове и ризоме биљака, усеве кукуруза, а понекад и инсекте у облику мрава или термита. Важну улогу у хранидби сибирског медведа имају рибе, а кодиаци припадају свеједим животињама које се хране и травнатим биљкама, бобицама и корењем, и месном храном, укључујући рибе и све врсте мрвица.

Медвједи или тибетански смеђи медведи хране се углавном травнатим биљкама, као и пикама, због чега су и добили име. Главни плен поларних медвједа представљен је прстенастим печатом, морским зетом, моржом и многим другим морским животињама. Предатор не истискује стрвину, спремно једе мртву рибу, јаја и пилиће, може јести траву и све врсте алги, ау насељеним подручјима тражи храну на бројним депонијама смећа.

Дијета бијелих груди или хималајских медвједа је 80-85% заступљена производима биљног поријекла, али предатор може јести мраве и друге инсекте, као и високо храњиве мекушце, па чак и жабе. Губахови медведи, као мравари, прилагођени су за употребу у храни претежно колонијалних инсеката, укључујући термите и мраве. Сви бируани су свеједи, али се углавном хране инсектима, укључујући пчеле и термите, као и воће и изданке, глисте и ризоме биљака.

Становништво и статус врста

Број медвједа у боји није довољно висок, тако да је угрожена врста уврштена у Црвену листу ИУЦН. Укупна популација одраслих Кодиака је такође значајно опала као резултат неконтролисаног лова, тако да је предатор био под заштитом државе. Апенински смеђи медведи су на ивици потпуног изумирања, а данас у природним условима нема више од 50-80 представника ове подврсте.

Тиен шан смеђи медвједи припадају ретким врстама, чији се број и опсег нагло смањују, стога су заштићени резервама Аксу-Џабагли и Алма-Атински, резервама Алма-Ата, Лепсинског и Токтија. Медвједи који се једу су уништени како би добили жуч који се користи у кинеској медицини, али тачни параметри статуса заштите предатора тренутно нису дефинисани, због недостатка информација.

Гоби медведи заслужено имају статус “веома ретке животиње” и угрожени су изумирањем, што је посљедица изузетно мале величине становништва и значајне рањивости подврста. Поларни медвједи полако умножавају и умиру у великом броју у раном узрасту, стога су лако рањиви и наведени су у ИВЦ, као иу Црвеној књизи наше земље.

Важно је! Један од представника подврсте хималајског медведа - белокрвног медведа Балоцхистана, који је сада на ивици изумирања, такође је уврштен у Црвену књигу.

Губацх медведи су такође наведени у ИВЦ и имају статус "угроженог". Поред тога, најрјеђе и најрањивије врсте су Бируанги.

Медведи и човек

Постоји неколико случајева великих гризли напада на људе, понекад фатално.. Жртве таквог медвједа су најчешће туристи који хране велике грабежљивце. Поред тога, свака депонија са отпадом хране која се накупља у близини туристичких локација и шатора може привући гриз, а поремећена у процесу храњења гризлија може постати агресивна и нападна.

Гималайские медведи при встрече с людьми также ведут себя крайне агрессивно, поэтому хорошо известно множество случаев нападения на человека, включая ситуации с летальным исходом.

Погледајте видео: SFM Five Nights at Freddys: Bear in the City. FNAF Animation (Октобар 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org