Животиње

Стопама шумских животиња

Pin
Send
Share
Send
Send


Многи људи се заиста плаше ових опасних предатора. То је углавном због прича које ловцима говоре. Они често карактеришу вукове као интелигентне, па чак и подмукле животиње. Међутим, не знају сви да вук у природи ријетко напада особу. Ови дивљи предатори преферирају да се држе подаље од људи, навикли су да живе своје животе, чији је главни смисао лов.

Вукови: врсте вукова

Треба напоменути да је род вукова на Земљи један од ретких. Састоји се од само седам врста:

  • Цанис лупус (вук),
  • Цанис ауреус (обични шакал),
  • Цанис латранс (којот),
  • Цанис руфус (црвени вук),
  • Цанис адустус (пругасти шакал),
  • Цанис месомелас (црни шакал),
  • Цанис сименсис (етиопски шакал).

Породица вук укључује арктичке лисице, лисице, говеђег вука и ракунског пса.

Хабитат

Научници приписују поријекло вука месоједним предаторима који су живјели на нашој планети прије сто милијуна година, а прије двадесетак милиона година пси потјечу од вукова. Као посебна врста, Цанис лупус је формиран у Евразији пре милион година, а на крају плеистоцена постао је најчешћи предатор.

У нашем времену, станиште вукова забележено је у Европи, Северној Америци, Азији. Насељавају отворене и полуотворене површине. На северу, граница дистрибуције предатора је обала Арктичког океана. У Хиндустану (у јужној Азији) вук живи до 16 степени сјеверне географске ширине. Током протекла два и по века, број ових грозних грабежљиваца је значајно опао. Чувајући домаће животиње, човек их уништава и истјерује из насељених подручја.

И данас су вукови потпуно уништени у Јапану, Британским острвима, Холандији, Француској, Данској, Белгији, Швајцарској и Централној Европи. Врсте вукова током протеклих деценија у Европи и даље брзо нестају.

Вук је још увијек прилично чест у степама и планинским предјелима Казахстана, у тундри и шумској тундри. Карактеристика вукова, која је дата у многим специјалним издањима, каже да је у том подручју вук прилично променљив - има много подврста, разликује се по величини, боји, начину живота у природним условима.

Научници, зоолози разликују неколико десетина подврста вука. Највећи појединци живе у тундри, најмањи - у јужним регионима. Маса одрасле животиње може варирати од 18 до 80 кг, дуљина њиховог тијела може досећи 160 цм, а дужина репа је око шездесет центиметара.

Волф цолор

Углавном зависи од станишта. Карактеристике вука које живи на Арктику, каже да често постоје бијели појединци. Поред тога, у другим регионима постоје и друге боје - црни и бели вук, варијанте сиве са белом, боја цимета, браон, понекад има потпуно црну боју крзна.

Предатори који живе у Северној Америци имају три фазе боје. Прва је мешавина сивог, црног и смеђег цимета. Друга је црна (смјеса тамно смеђе и црне). Трећа фаза је сива са смеђом бојом.

Цоат

Одлична крзна имају ове дивље животиње. Вук има густо крзно (дужине до осам центиметара). Има густу поддлака. Спољни слој је формиран од дуге, тврде, црне чизме, која одбија воду, а поддлака се уопште не смочи.

Волф теетх

Вукови имају најмоћније оружје. Врсте вукова, без обзира на њихово станиште, имају 42 јака и оштра зуба. Испред се налазе 4 закривљена очњака од пет центиметара - два на дну и два на врху. Предатор лако уједе кроз њих најгушћу кожу свог плијена. Мужјасти (моларни) зуби одрасли вук је у стању да чак и кости лосјег бедра.

Лимбс

Животиње које припадају псу и вукови укључују и кретање прстију. Другим речима, ходају, наслањајући се на прсте. Тек када се предатор спусти, додирује земљу петама. Предњи удови вука су веома снажни, захваљујући томе оптерећење је равномјерно распоређено и животиња не пада у лабав снијег.

Свака вучја шапа има пет прстију, али само четири. Шапе имају добро развијене голе мрвице, а прсти се скупљају у чврсту и овалну груду. Довршавају се јаким и благо досадним канџама због контакта са земљом. Њихов вук користи, када копа земљу.

Вукови трче, прескачу или галопирају. Док ходају, њихова брзина је око шест и по километара на сат. Трче брзином од шеснаест километара на сат. Већ дуго времена, вук може трчати готово непрестано. Постоје случајеви када су ови опасни предатори прекривали раздаљину до стотину километара у једној ноћи.

Мирис и слух

Карактер вука каже да лов није на ушима или очима, али нос прво помаже вуку да пронађе плијен. На ветру ухвате мирис чак и веома мале животиње, која се налази на удаљености од два километра. Акутни мирис вам омогућава да наставите трагом његове жртве.

Истина, предатори и деликатно ухо нису лишени. Чувши буку, почињу да мичу уши и непогрешиво одређују одакле долази звук, често удаљен неколико километара.

Волф пацк

Породица вукова у неким случајевима до петнаест појединаца, али чешће има осам животиња. Јато је породична група која се састоји од животиња различитих узраста. Обично се састоји од родитеља, придошлица (легло ове године) и перејара (животиња које нису стигле у пубертет). Понекад укључује одрасле животиње које не учествују у узгоју.

У годинама богатим храном, до 30 или више вукова може се сакупити у паковању. Потомство остаје у породици 10-14 мјесеци, а затим га напушта. Тако се појављује усамљени вук. Он иде у потрагу за слободном територијом, коју одмах означава, тврдећи да има право на њу. По правилу, таква животиња убрзо проналази свог партнера и појављује се ново јато. Иако постоје случајеви када усамљени вук живи доста дуго изван чопора.

Породица вука је саморегулирајући механизам. У случајевима где је густина насељености прилично ниска, њена величина је мала, одвајање младог потомства се одвија много брже. Када су еколошки услови повољнији, густина насељености се повећава, па се величина паковања повећава до одређене границе. По правилу, његов раст је последица не-тајних вукова усамљених, којима се даје подређени положај.

Чопор води пар грабљиваца - мушког вука и његове дјевојке, који, успут, бира за живот. Тако у чопору постоји језгро вукова са високим друштвеним статусом и њиховим подређенима. Вође чопора имају веома јак карактер који им омогућава да задрже ред у породици, да спрече сукобе и борбе, посебно између младих вукова.

Сигн лангуаге

Вукови по правилу изражавају своја осећања покретима тела и изразима лица. Језик вука помаже ујединити чопор и дјеловати на организиран начин. На пример, када се реп животиње подигне високо, а врх је благо савијен, то значи да је грабљивац самоуверен. Пријатељски вук држи реп, али врх је благо подигнут. Предатор има увучен реп, или се плаши нечега, или на тај начин извештава о симпатијама.

Поред тога, положај репа може да говори о статусу животиње у паковању. Вођа га увијек подиже високо, а његови подређени држе реп. Машући репом, тежак предатор позива своју родбину на игру.

Волфова дијета

Основу исхране вукова чине велики копитари - племенити и собови, саиге, лоси, козе и овнови. У недостатку такве хране, вук лови глодаре, зечеви, у ретким случајевима, једу стрвине. У регионима где нема копитара, вукови не живе или живе у веома малом броју. Предатори привлаче велике концентрације стоке. На сјеверу, у подручјима с развијеним овцама и узгојем оваца, присутност вукова је честа појава.

У Русији су вукови врло чести. Врсте вукова које настањују нашу земљу су добро познате. Има их само шест:

  • Шумски средњи руски вук,
  • сива,
  • тундра
  • шумски сибирски,
  • Белац,
  • Монголиан.

Сиви вук

Овај представник вука сматра се најчешћим на свијету. Опис сивог вука данас се може наћи у свим приручницима зоолога. Истиче се импресивном величином. Облик овог предатора није лишен племства. Очигледно је, стога, често постао херој писаца животиња.

Сиви вук се може наћи у Европи, Америци и Азији. Оборено, снажно тело са широким масивним прсима, високим мишићавим ногама не остављају сумњу да је ово прави предатор. Овај вук има испупчену, али истовремено и елегантну главу са малим ушима и украшену тамним пругама, које се налазе око готово бијелих образа и врло свијетлих тачака изнад очију. Реп није дуг, налази се скоро равно.

Крзно је дуго (до осам центиметара) и дебело, са поддлаком. Длака животиња у средњим и јужним крајевима је груба. Вукови из сјеверних крајева имају мекани и мекани крзнени капут.

Руски вук

Ово је посебна подврста сивог вука који живи на сјеверу Русије. Руски вук је једна од пет подврста које настањују територију наше земље. Цанис лупус цоммунис (руски вук) - ову животињу зову западни биолози. У просеку, мужјак тежи од 40 до 80 килограма, а женка од 30 до 55 килограма.

Сибирски вук

Ово није ништа мање велика звер него руски вук. Многи научници вјерују да је данас ова врста до сада увјетно истакнута, будући да систематика сибирских предатора још није довршена. Ове животиње имају неколико боја. Светло сива је најчешћа. Окер боје су једва приметне или потпуно одсутне. Крзно није јако високо, али је доста дебело и меко. Најчешће се налазе на Далеком истоку, Камчатки (осим тундре), у источном Сибиру и Трансбаикалији.

Степпе волф

Ова животиња је нешто мања од представника шумске подврсте. Има грубљу и ријетку косу. На полеђини боја са примјетном превластом сиво-зарђале, а често и смеђе косе. У овом случају, стране остају светло сиве. Данас се овај вук може наћи у степама Каспијског мора, Урала, Доње Волге. Поглед је слабо схваћен. Још није развијен систем карактеристичних карактеристика. Број ових животиња је мали, посебно у западним областима.

Кавкаски вук

Ова животиња припада предаторима средње величине. Кавкаски вук има грубу и кратку стражу косу, поддлака је слабо развијена. Боја ове животиње је много тамнија него код претходно описаних врста. То је због равномјерне расподјеле црне длаке на кожи.

У нашој земљи, живи на подручју Главног Кавкаског појаса, укључујући и шумовито подножје.

Тундра вук

Велика и лепа звер. Његову фотографију видите испод. Дужина тела мужјака често прелази 150 цм, а грабљивице су дуге, меке и дебеле. Боја - светле боје. У нашој земљи овај вук се насељава у шумским тундрама и тундра зонама европског дијела Камчатке и Сибира.

Централни руски (шумски) вук

Моћни грабежљивац који живи у шумско-степској и степској зони Русије, често настањује и Западни Сибир. У сјеверним крајевима обиљежене су посјете шумској тундри. Иако је опште прихваћено да је тундра вук највећи у Европи и Азији, представник ове подврсте често прелази његову величину.

Одрасла животиња може имати дужину тијела која прелази 160 цм, а његова висина достиже метар. Наравно, такви параметри су типични за највеће појединце. У просеку, одрасли мужјак тежи 45 кг, јеж (1 година и 8 месеци) - 35 кг, а профит (8 месеци) - 25 кг. Вук је лакши на 20%.

Предатор се одликује класиком, у сивим тоновима са додатком окера, боје. Вук Средње Русије живи у шумама централне Русије, често продирући западно од Сибира. У сјеверним крајевима долази у шумску тундру.

Поларни вук

Ова лепа и моћна животиња насељава Арктик. Поларни вук је савршено прилагођен условима тешке климе. Топла и густа вуна штити је од мраза и оштрих вјетрова.

Овај тип вука има оштар вид и диван мирис који помаже у потрази за малим бројем живих бића која живе у овим тешким мјестима. Недовољна количина биолошке хране и потешкоће у исхрани хране доводе до чињенице да грабљивац у потпуности једе плијен, не остављајући ни кости ни кожу плијена.

Просечна тежина животиње је од 60 до 80 кг, расте до 80 центиметара. Невероватно, ова животиња у случају неуспешног лова може да живи без хране неколико недеља. Истина, онда вук може појести до десет килограма меса у једном оброку. Вукови који живе у Русији су агресивнији од оних у Сјеверној Америци. Забележени напади на људе.

У вучјем стопалу

Нема потребе да се овде описује појава вука, добро познатог и широко распрострањеног предатора. Треба само подсетити да је то од мајора
паса, има израженије чело, ужи предњи део њушке и одсуство "панталона" - дугу косу на задњем делу бутина.

Величина и боја вукова који живе у различитим деловима земље су различити: највећа, шума, достиже 70–80 килограма, најмањи степски, тежак само 30-40 килограма.

У нашој земљи вукови пронађени свуда, али су далеко од униформе. Насупрот пословици: "Не храните се као вук, он гледа у шуму", вук није шумска животиња. Он је становник отворених простора. Ови грабежљивци досежу највећи број у степским, шумско-степским и планинским шумама. У тундри и шумској зони су рјеђе, ау неким дијеловима и сибирске тајге и уопће не живе. То произилази из чињенице да вук није прилагођен за кретање на дубоком и трошном снијегу. Почео је да продире у глухе шумске области тек последњих деценија, како се шуме проширују, развијају се пољопривредне површине и јавља се густа мрежа транспортних праваца.

Моногамија је карактеристична за вукове: мушки и женски пар чине пар година или до краја живота и заједно узгајају младе животиње. Гон вукови се појављују на крају зиме. Трудноћа 62-65 дана. У леглу има пет до седам вукова. Породица вука се држи заједно до сљедећег прољећа. У јесен или од почетка зиме, прошлогодишња дјеца (ројеви) граниче са зрелим вуковима, па се тако формира зимско јато.

Најчешће у паковању има од пет до седам или осам животиња. На крају зиме, са почетком следеће колоте, јато се распада. Женке постижу сексуалну зрелост за двије године, мушкарци у двије или три године.

Природни сет вука је опсежан. Животиња производи и мале животиње - мишје сличне глодавце, инсекте и велике животиње - лосове и јелене. Међутим, главни предмет њене хране су разне врсте дивљих папкара. У тундри, на пример, јелени су најчешће жртве вука, у шумској зони - лос, јелен, пјегави јелен, у балтичким државама, Белорусији и Украјини - срна, у делтама јужних река - дивља свиња, у степама - саига, у планинама Кавказа и Централна Азија - дивље козе и овце. У неким деловима земље, кућни љубимци служе као важна храна за вука. Предатор доноси посебно тешко оштећење сточарству у областима узгоја оваца и собова.

У пролећно-летњем храњењу вука, у било ком региону у коме је живео, постоји једна карактеристична карактеристика: током периода узгоја и узгоја, предатор се углавном преноси на мале кичмењаке, упркос присуству и доступности већег плена. Дакле, у тундри у пролеће, вукови се хране леминзима, волухарама које се гнијезде на тлу и воденим птицама; друге мале животиње. Замена великих предмета малим предметима у исхрани вука током периода храњења младих објашњена је “прво, јер је породица вукова везана за брлог у том периоду, води устаљени начин живота и њихово подручје активности је веома сужено, а друго, када се храни млади, предатор осећа потребу за разноврсном и потпунијом храном богатом разним елементима у траговима, минералима и витаминима.

Један од важних објеката зимског храњења вука је стрвина: лешеви дивљих животиња, мртва природна смрт и рањене животиње од лоса, дивљих свиња и других копитара. Ако током смрти стоке, леш животиње из било којег разлога није закопан, већ је одведен у шуму изван села, привлачи предаторе. Такви "храњени" вукови имају штетне посљедице, јер животиње навикле на њега нападају домаће животиње чешће него живот на штету природне хране.

У малој количини у исхрани вук укључује и поврће. У северном делу ареала предатори једу разне бобице - боровнице, бруснице, боровнице, пепео. На юге — плоды диких фруктовых деревьев, а посещая бахчи, — арбузы, дыни. В экскрементах и желудках волков постоянно встречаются зеленые части растений — листья различных злаков и осок. Возможно, волки поедают их лишь с целью очистки желудочно-кишечного тракта от гельминтов.

О прожорливости волка, т. е. о количестве пищи, которое он способен поглотить в один прием, сведения в охотничьей литературе разноречивы.


Рис. 4. Отпечатки передней (слева) и задней лап волка


Рис. 5. Отисци вучјих шапа (лево) и пси

Често је могуће прочитати да гладни вук поједе до пола пудера (24 кг) меса и једе као у резерви. Такве поруке нису истините. Тежина неколико стотина вукова показала је да се тежина њиховог садржаја најчешће креће од два до четири и по килограма. Само у једном случају у Владимирском региону добијена је велика животиња, у желуцу од које су нашли 9.176 килограма хране. Вукови који се држе у заточеништву у зоолошким вртовима и разним расадницима, гдје је њихова покретљивост ограничена, поједу око два килограма меса дневно.

Када се говори о броју сиромашних животиња које је појео вук одједном, потребно је узети у обзир такву биолошку особину ове звијери као способност гутања меса у комаде, носити га на знатној удаљености у желуцу и онда подригати, нахранити га младима. Међутим, овдје се ради о два - три, а не десетинама килограма хране.

Тамо где вукови постоје углавном због природне сточне хране, они воде веома тајновит живот и ретко их виде људи. На таквим местима можете установити присуство животиња, одредити број и проучити понашање, само посматрањем трагова њихове виталне активности.

Вук - животиња прстом
е. Има пет прстију на предњим ногама, али четири прста на задњим ногама. Палчеви предњих шапа су краћи од осталих, високи су, не ходају до тла и не остављају отиске прстију. Стаза вука има неке сличности са трагом великог пса. Да би се разликовале отиске шапе ове две животиње помоћу следећих особина. Вук има мршавији траг, издуженији, канџе и врхови прстију на стази су израженији. Отисци двају средњих прстију вучје шапе гурнути су напријед, између њих се може ставити сламица и екстремни прсти преко стазе, док се отисци шапа шапе пса више стапају, као да су сакупљени у куглу, а сламица постављена на стази истовремено ће додирнути или укрштени отисци сва четири прста. Трагови предњих вукова су већи и јаснији од задњих. Поред тога, стражњи дијелови јастучића његових предњих шапа завршавају се заобљеним отвором према унутра, а плочице стражњих ногу се заокружују. То је јасно видљиво на прљавој земљи или сусњежици.

Када се вук креће степеницама, а посебно у касу, отисци његових шапа налазе се готово у равној линији, и што се животиња брже креће, то је равна линија његових трагова. Стражњи удови звери отискују фронт, тако да у пракси видимо само трагове задњих ногу. Приликом кретања у галопу или каријери, трагови четири шапе остају на трачницама, а стражњи удови са сваким скоком остављају трагове испред предњих.

У потрази за плијеном, вукови путују на велике удаљености, па се ретко крећу степеницама, њихов уобичајени ход је рис. Када се креће група животиња иде у једну датотеку, поред следеће, и тешко је одредити колико их је прошло једним путем. Само на оштрим завојима, када избегавате препреку, на одмору или када постоји плијен, вукови се распршују, а онда је могуће израчунати колико је грабежљиваца у чопору.

Фиг. 6. Вукови обично иду у једном комаду, након другог, а број животиња у групи може се рачунати на скретању или при приближавању предмету.

Вуковима је веома тешко да се крећу дубоким снијегом, утоне у снијег. Професор А. Н. Формозов Веровали су да је тежина просечног вука тежине око 45 килограма 103 грама по квадратном центиметру. Ово је отприлике четири до пет пута веће него код особе која хода широким ловачким скијама. Када се урони у снијег више од 25 центиметара, вукови оре његову површину: извлаче шапу из снијега, остављају кратку бразду, „извлаче се“, а када спуштају шапу у снијег - дужи, „намотани“. Када је снег дубок, вода се извлачи и трава се сједињује, повезујући фоссу трагова у једну бразду.

Величина корака вука,
као и свака друга животиња, зависи од брзине његовог кретања и од стања снега. Код великог вука, корак кроз плитки снијег досеже 90 центиметара. Када животиње ходају по групама, поред следеће, просечна дужина корака на стази је 65–75 центиметара. Карактеристично је да, пролазећи кроз оморике, где је дубина снега увек мање него у другим земљама, вукови, као да се одмарају, успоравају, ходају малим степеницама, раздвајају се, остављајући иза себе Трампед стазу. На малим пропланцима и шумским пропланцима, гдје нема вјетра и снијег је посебно натечен, предатори падају готово до тла. У сњежним годинама, ако није било отапања током зиме, а снијег није падао, вукови напуштају шумско земљиште, прелазе на отворенија мјеста - на поља, на широке
речне долине, где је снег збијен ветровима и где, по правилу, обично има више истрошених путева.

Зимско праћење вукова, тј. Праћење пута којим су путовали, омогућава темељито проучавање понашања лова, техника лова и неких других особина њиховог тајновитог живота.

Током ловних излета, предатори се заустављају на разним местима. Често се договарају за полагање на отвореним висинама са добрим погледом. Једна група вукова, за коју сам посматрала, изабрала је снијегом покривену гомилу трупаца за дневни одмор, остављен на рубу резања. Ту су и кревети и на рубу поља или мочвара, и листопадне ниске шуме у густим смрековим шумама.

Вукови спавају увијен у прстен, а испод њих формира округлу проталинку-рупу од 60-85 центиметара у пречнику са ледом прекривеним дном и странама. Понекад се животиње налазе у близини, а понекад и три до пет метара једна од друге. Током одмора, они се обично крећу са једног места на друго, тако да број њихових кревета увек прелази број особа у чопору. Често животиње леже на снијегу, ваљајући од једне стране до друге и остављајући карактеристичне трагове. Често се дуго задржавају док седе, а испод њих остају мали округли звечки са јасно видљивим отисцима шакара предатора.

Најчешће на стазама можете гледати како вукови лове ловце. Обично на местима где постоје зечеви - у ниској шуми са густим смрчевим раслињем - вукови (ако је њихова група) распршују се у раствореном предњем делу и чешљају земљу како би подигли зеца из простирке и пресрести га у кратком споју. Предатори не воде дугу потеру, а зец, који нису имали времена да ухвате у првом тренутку, није прогоњен. Ако постоје два вука, онда се један од њих најчешће креће шумском стазом или уз пропланак, а други одлази да подигне зеца за храњење и однесе је партнеру. Очигледно, вукови узимају у обзир да запањени зец, по правилу, користи пут или чистину на почетку. Такође, након што су се развили широки фронтови, вукови се крећу у оним подручјима гдје се лос може сусрести на мјесту сазријевања или храњења.

Често, на стази, можете посматрати како вукови возе неколико лосова са својих кревета истовремено. Из било ког разлога који им је само познат, предатори бирају
жртва не обраћа пажњу на друге животиње и заједно јуре за њом. Остатак преплашених лоса неко време трчи у истом правцу, паралелно са потрагом, понекад чак и иза вукова, али на крају, примећујући да их нико не прати, они престају.

У потрази за жртвом, предатори воде каријеру, њихови скокови достижу два метра.
Обично један вук пролази стазом лоса, остали прате бокове и на најмањем потезу жртве покушавају затворити удаљеност до њега, резање углова.

Овдје је дубина снијега од велике важности. Ако грабежљивци возе лос кроз чистину, обновљену јасенику и брезу, где је снег на отвореном, а тешко им је да побегну, они се држе стазе лосова, извлачећи се у једном ланцу и користећи те дубоке трагове у снегу које њихова жртва одлази. Али чим се потјера претвори у високу шуму са мањим снијегом или на друго мјесто гдје вуковима лакше трчи, они бјеже на широком фронту и изузетно бочно покушавају трчати до жртве преко пута.

Кроз густине грмова или корова, вукови и лосови пролазе кроз њих, бацају велике мртве трупце, остављајући трагове на њима, под посјеченим стаблима испод њих, ако јаз између дебла и површине снега прелази 50-60 центиметара. У таквој потрази, грабежљивци су веома уморни. Ово се може закључити чињеницом да један или два вука заостају за хајком у групама, иду корак даље, а понекад, након што прођу два или три километра, чак седну и одмарају се.

Успела сам да пронађем два неуспела лова на вукове. Свака потјера трајала је скоро четири километра. У првом случају, након што су у потрази за лосом изрезали густе шибље, вукови су схватили узалудност лова и зауставили га заједно. Окупили су се на станици, обилато означили и одмакли од стазе лосова. У другом случају, јасно је видљиво стопама да су вукови, исцрпљени од потјере кроз дубок и лабав снијег, зауставили потјеру након што се лос попне на дугу и прилично стрму падину ријечне терасе с поплавног подручја ријеке.

Дакле, вукови успијевају да се приближе сваком лосу који траже. На стази се види како грабежљивци покушавају да зауставе свој плијен, трчећи испред, окружују и покушавају да пожуре у лоса, не достижу резултат.

Понекад када нападну вукови, лос не бежи, већ почиње да се брани. Њихове дугачке и снажне предње ноге, удови са јаким копитима су огромно оружје, а вукови то знају. Једном сам уочио четири предатора који су нападали неколико лосова у малој чистини. Судећи по траговима, међу вилама су била два велика бика. Снег на чистини је био гажен копитима, многи грмови су били удубљени и сломљени, али нигде није било видљивог комадића вунене вуне. Трагови су показали да су и вукови и лос напустили чистину, повукли се у различитим правцима.

Некако, на примитивним животињама, вукови су успјели возити младог лоса, отприлике у доби од једне и пол године. Снажно рањен, ослабио, зауставио се усред мале, још увијек незамрзнуте ријеке и, искрварен до смрти, пао је у воду. Иако дубина на овом месту није прелазила пола метра, грабежљивцима је било тешко да користе свој плен. Сломивши страну животиње, извукли су унутрашњост, али нису могли много да једу из лешина. Неколико дана касније, лешна трупла је пронађена од стране медведа, извукла је из реке и нахранила овде док је није престрашио локални ловац. Након тога, група вукова је више пута посећивала ово место. Након што су у потпуности искористили месо, звери су дуго грицкале и узимале кости, а усред зиме јеле лосову кожу.

Одрасли лос за вука
- Није лак плен. Најчешће, његова жртва су младе животиње млађе од годину и по година. Међу одраслим животињама, женке умиру прво од грабљиваца, као и болесне, ослабљене од рана или повређених животиња.

Напад вукова на велике лосове бикова, поготово у дубоким снежним зимама, често завршава повредом или чак смрћу предатора. ЛМ Схестаков, стални ловац на Онезхски Охотпромкхоз, обавијестио ме је да је у зиму 1960/61. Године у округу Онега Аркхангелск региона у близини језера Хаин, вукова за елиминацију убио лос. Зоолог Б. Т. Семенов у књизи о вуковима (Вукови из Аркхангелске области и њиховом истребљењу. Аркхангелск, 1054) спомиње два случаја смрти тих предатора од лоса у Верхнетемском региону исте области.

Знам за случај када је лук ранио вука у љето. У августу 1974. године био је у северном делу Вологдске области. Рано ујутро, три грабљивице су напале два одрасла лоса, али берачи гљива који су се приближили буци распршили су животиње. На месту борбе био је вук, рањен лосом. Њена лева предња нога јој је одузета, а десна лоша. Звер није могла да устане и завршио је становник села Сметанно А.И. Грибанова. На прегледу звери, испоставило се да је у подручју лопатице имао трагове јаког удара и да на мјесту удара није било вуне. Након уклањања коже дошло је до јаке модрице. Из лобање сам утврдио да је вук био батин.

Одвојене особине понашања, различите технике лова, способност брзог кретања у свакој ситуацији, добра меморија указују на висок степен развоја вукове вишег нервног дјеловања. Припадници породице вукова, који из године у годину заузимају приближно исто станиште, добро се сјећају постављања таквих знаменитости као што су стазе, путеви, најприкладније укрштене стазе, мостови и газови преко ријека, јазавци и „лисице“ и још много тога. Непрестано сам приметио како се, крећући се долином шумске ријеке, вукови често прелазе преко његових завоја на мјестима гдје није могуће визуално одредити кривину ријеке.

Једном сам крочио вукове, прогањајући лосове. Снег је био лабав, и предаторима је било тешко побећи. Одједном се један од вукова одвојио од чопора и окренуо у страну скоро под правим углом. Показало се да је стотињак корака од овог места стара шумска цеста, која се уопштено поклапа са правцем гоњења. Вук је сигурно знао за његово постојање и претпоставио је да ће му бити лакше трчати. Међутим, овај пут је грабежљивац погрешно процијенио: након великих сњежних падавина, није сакупљен, а снијег је био дубљи него испод шуме. Након што је мало прошао овамо, вук се окренуо траговима својих ближњих.

Вукови су увек веома опрезни са трагом човека који се среће у шуми. Приликом разматрања животињских дивљачи за собом, некако сам случајно обишао неколико пукова који су ушли у дио шуме у којој сам радио. Чињеница да су вукови остали у кругу за мене се показала потпуно неочекиваном, и одлучио сам да сазнам шта ће они учинити, окружени мојим траговима. Предатори су чули мој приступ и устали из кревета много прије него што сам се приближио мјесту њиховог одмора. Велики мушкарац се померио дугим кораком од кревета, а први десетци метара чак га је подметнуо под његов тепих са каменоломом. Након шетње по ниској шуми 100-150 метара, животиње су се зауставиле и неко вријеме слушале шкрипање мојих скија. Онда су се окренули према реци, али, прелазећи преко мојих скијашких стаза, одлазе одатле у већ немирни кас и крену у дубине шуме. Међутим, овде, приближавајући се чистини, приметили су моје отиске са даљине и поново променили правац. Коначно, схвативши да нема слободног излаза, мушкарац је изашао на моју скијашку стазу са пажљивим кораком, њушио га, прошетао неколико метара дуж њега и напустио круг. Иза тога, он је поново прешао скијашку стазу, вратио се својој девојци, која га је све време посматрала, обоје с великим скоковима из круга. Тако искуснија звер показала је примјер како пронаћи излаз из тешке ситуације.

У снијежним временима, стазе вукова су много рјеђе, али на прашњавом путу, меком тлу након кише или у раним јутарњим сатима, када роса још није пресушила, није их тешко пажљиво примијетити. На подручју брлога, за које вукови користе густе густе шљунке на падини кланца, облога вјетрењача, старе јазбинске рупе и друга скровита мјеста (увијек у близини барем малог воденог тока) видљиви су трагови грабежљиваца на влажној трави.

На стазама, које стално користе вукови, њихов измет се често проналази. Они имају облик кобасице и слични су псу, али много већи од другог. Најчешће је излучевина црна, што указује на то да вук једе месну храну, а састоји се од неупотребљивих честица - вуне, перја фрагмената великих костију или фрагмената костура више од малих жртава, као и биљних остатака. Понекад постоје бијели измет из једног вапна. У овом случају, можемо закључити да лов на грабљивца није био колиба, и био је задовољан само глодањем старих костију. На границама подручја становања породице, волови остављају мирисне ознаке - уринарне тачке и "посткраб", који се тргују кроз површински слој земље канџама.

Вук се дуго сматра штетним предатором, непријатељем сточарства и лова. Њено уништавање се проводи свугдје и тијеком цијеле године и потиче га новчани бонус.

У последњој деценији, ставови према вуку почели су да се мењају. Све чешће се изражава мишљење да су предатори, укључујући и вука, неопходна карика у природној биоценози и да мали број њих у земљишту повољно утиче на популацију дивљих копитара и других корисних животиња.
У подручјима гдје се пољопривредно земљиште користи углавном за сјетву, а стока се држи на шталама, вук више не може штетити стоку. Међутим, у подручјима са развијеним узгојем јелена и узгојем оваца, гдје се јелени и овце држе на отвореним пашњацима тијеком цијеле године, предатор узрокује знатну штету на сточарству. Дакле, због разноликости прихода и економских услова на пространој територији наше земље, процјена улоге вука не може бити недвосмислена. У неким областима, број треба да се одржава на одређеном оптималном нивоу, у другима треба да се води са њима, до потпуног истребљења. Очигледно, стари слоган - "Потпуно истребљење вукова" - постепено ће бити замењен Новим: "Држите број вука на оптималном нивоу." А онда ће овај грабежљивац остати као пуноправни члан наше ловне фауне и остат ће вриједан и примамљив трофеј - предмет спортског лова.

Преци вука

Согласно теории эволюции предком волка был такой себе canis lepophagus – древнее млекопитающее, напоминающее койота и обитающее в Северной Америке. Со временем предок волка увеличил свои размеры, включая и размеры черепа. Самый древний представитель волчьего семейства, уже похожий на современного волка был найден при исследовании раннего плейстоцита, существовавшего 1,8 миллиона лет назад. Хотя он был только похожий на современного волка, который несколько позже – от миллиона до 150 тысяч лет назад.

Генерално, зоолози су пронашли чак четири родословна стабла вукова: афричке, хималајске, индијске и тибетанске линије. Њихова хималајска линија је најстарија, а то значи да је хималајски вук најугледнији представник вучјег одреда, његов изглед се догодио пре око милион година. Тибетански вук је условно "најмлађи" јер се појавио "само" пре 150 хиљада година.

Волф - опис, структура, карактеристике. Како изгледа вук?

Сви вукови су злогласни грабежљивци, овде нема опција, а грабежљивци већих величина, највећи су сиви и поларни вукови: њихова висина достиже 85 цм, дужина тела - 150-160 цм, без репа, тежина - 85-90 кг . Истовремено, што је станишта теже, то је већа звијер, није ни за што највећи представник породице вукова живио у сибирској тајги.

Најмањи вукови су арапски, њихова максимална висина не прелази 66 цм, а просечна тежина је само 10 кг. Такође, сви вукови имају женке које су нешто мање од мужјака.

Извана, вукови су као пси, што не чуди, јер су они њихови далеки рођаци.

Вучја уста имају 42 зуба, укључујући четири очњака који служе власнику да раздвоји плијен, меље кости, а очњаци савршено помажу да се жртва повуче.

Интересантна чињеница: сви вукови се рађају као гобоглазија, али у трећем месецу њихове очи постају наранџасте или златно жуте. Иако постоје вукови који остају плавооки.

Вучје крзно је дебело и двослојно, савршено их штити од хладноће у хладним условима исте тундре или тајге, а осим тога има и водоотпорност.

Боје вуне могу бити различитих боја, овисно о врсти вука и његовој околини, постоје разне варијације сиве, бијеле, смеђе и црне боје. Такође су пронађени и црвени вукови. Често им боја помаже да се стапају са околним простором.

Можда знате да се изрека „вукове ноге храни“, она има научну и зоолошку основу, пошто се њена стопала хране, и због тога су добро развијена, дозвољавају јој да се креће великим удаљеностима у потрази за храном. Обично вукови касу у просечној брзини од 10 км на сат, али брзина вука који прогања плен може да достигне 65 км на сат.

Вучји вид није најснажнији квалитет, није јако развијен, осим што не разликује боје, али овај недостатак је више него компензиран одличним слухом и посебно шармом - може осјетити плијен преко 3 км, генерално, његов нос разликује милионе мириса.

Још једна карактеристична особина вукова је њихов славни урл, који заправо има практично значење за њих - вукови се не боре само на Мјесецу (као што се раније мислило), већ на овај једноставан начин рече чопору њихову локацију, али у исто вријеме и отјерају странце.

Колико вукова живи

Животни век вука је од 8 до 16 година. У заробљеништву, може достићи и до 20 година, чињеница је да у дивљини стари вукови, који нису способни за лов, умиру истом снагом брже него, рецимо, у зоолошком врту, гдје се гарантовано храни.

Где живе вукови

Нажалост, у наше време, станиште вука се приметно смањило, у прошлости, вукови су живели широм територије Евроазије и Северне Америке, где су људи живели. На пример, историјске хронике указују на то да је током вековног рата између Енглеске и Француске било тако велико разарање и пустошење да су се вукови чак појавили на улицама Париза. Сада, наравно, једва да можете срести вука не само у предграђу Париза, већ иу другим градовима, они су остали само у малом броју на дивљим мјестима, укључујући и наше Карпате, у сибирској тајги.

Вукови су друштвене животиње које живе у јатима, у којима увијек постоји пар вођа: мушкарац и жена. Преостали чланови чопора: потомци вођа, њихови рођаци или усамљени вукови који су се придружили поштовали су строгу хијерархију. Пакет вукова има своју парцелу до 300 квадратних километара, коју означавају посебним мирисним ознакама које служе као упозорење за стране вукове.

Шта вукови једу

Вукови су одлични ловци, а подједнако су успешни у лову, иу паковању иу изолацији. Њихов плен у шуми су бројни биљоједи: лос, јелен, срна, саига, антилопе, дивље свиње, зечеви, гопери. Истовремено, вукови су врста корисних шумских медицинских сестара, јер за њих на ручку, пре свега, добијају старе, слабе, болесне животиње, тако да се одвија природна селекција. Занимљива особина вука је његова практична навика да скрива вишак меса у резерви.

Црвени вук

Он је хималајски вук, као што смо већ споменули, најстарији је вучји одред, пошто се појавио пре милион година. Споља, он спаја особине вука, лисице и шакала. Дужина је 76-110 цм, тежина је 17-21 кг. Има скраћено шиљасто лице и велике уши. Боја има црвенокосу. Исто тако, од других вукова карактеристичан је мањи број зуба. Црвени вук живи у Азији: од Алтаја до Тиен Шана, али већина њих живи у планинама Хималаја, на југу Ирана, у Индији и Пакистану. Храни се углавном на разним малим животињама. На граници је изумирања.

Мане Волф

Јединствени представник краљевства вука, његово друго име је гуар или агуарацхаи, што се преводи као "кратки реп златног пса". Има дугу косу на врату, која формира густу грива. Вањски врло сличан лисици. Дужина тела је око 125-130 цм, тежина - 20 кг. Живи искључиво на равницама, једе глодавце, зечеве, армадиле. Станиште воденог вука је Јужна Америка: Бразил, Боливија, Парагвај.

Еастерн Волф

Он је северноамерички шумски вук, живи у Северној Америци, посебно у Канади - од провинције Онтарио до Куебеца. Интересантно је да нема своју класификацију, неки научници га сматрају хибридом сивог вука са вучјим црвеним или којотом. Раст достиже 80 цм, тежина тела - 40 кг.

Обични вук

Он је сиви вук - иста врста вука, која има распрострањену славу, почевши од дечјих бајки. То је један од највећих представника вучјег краљевства и, штовише, један од најозбиљнијих предатора наших умјерених географских ширина. Станиште сивог вука је широко - територија Евроазије и Сјеверне Америке, свугдје у дубоким и дивљим шумама може се сусрести с овим големим грабежљивцем.

Црвени вук

То је хибрид сивог вука и којота. Црвени вукови су мањи од сивих рођака, али већи од којота, њихова величина је 79 цм, тежина - 40 кг. Такође је виткији, издуженијих ушију, али краћег крзна. Посебно воле ловити зечеве, ракуне и друге мале глодаре, али могу напасти још већи плен. Црвени вук живи у источним Сједињеним Државама, у Тексасу, Луизијани, и једна је од најрјеђих врста вукова на земљи. Сада је, нажалост, на рубу изумирања.

Волф бреединг

Женке вукова постају сексуално зреле у другој години живота, мушкарци - у трећем, сезона парења у вуковима обично се јавља од јануара до априла. Честе су борбе за женке између мушкараца који се натјечу и међусобног удварања и напредовања и за мушкарце и за жене.

У време парења, "љубитељи" вукова напуштају чопор, повлаче се и постављају брлог на скровито место. Вучја трудноћа траје 62-65 дана, а одједном се рађа од 3 до 13 младунаца. Истина, нису сви преживјели од њих, слабији младунци умиру.

Мали младунци се хране мајчиним млеком и подригују, након шест месеци живота постају способни да учествују у лову.

Непријатељи вукови

Вук практично нема природних непријатеља у природи, осим ако понекад вук може патити од још већег грабежљивца умјерених географских ширина - медвједа, али само ако не дијеле плијен. И тако је главни непријатељ вука (као и многе друге животиње), наравно, човек чија је деструктивна активност довела многе врсте вукова на ивицу изумирања.

Занимљиве чињенице о вуковима

  • У средњем веку вукови су често били обдарени демонском моћи, страх од њих је чак довео до појаве таквог лика као вукодлака, човека који се за време пуног месеца претворио у вука.
  • На неким европским грбовима налази се слика вука, што значи да је далеки предак овог рода био мали вукодлак.
  • Да би подигли морал и бијес у биткама, Викинзи, а посебно њихови елитни ратници - лудаци, не само да су јели посебне "магичне гљиве", већ су и пили вучју крв и носили кожу тих животиња.
  • Вукови су често били узгајани са псима, и тако је узгајано неколико пасмина паса, као што су чехословачки вук и вучји пас Сарлос.

Како изгледа вучја стаза у снегу?

Вучје шапе су јако длакаве, што доприноси чињеници да остављају велики траг на меком снијегу, а његова тежина доприноси томе да он пада у дубоком снијегу, као и на слабој кори. Стога, када падне велики ниво снега, треба тражити отиске вучјих шапа на стазама које су поставили човјек или лос, као и на отвореним брдима, пропланцима, рубовима.

Стаза одраслог одраслог вука се такође разликује од вучјег отиска: већа је и округлија.

На фотографији можете јасно видети трагове вука у снегу. Отисци предњих шапа су већи од задњих, јер је предњи део трупа предатора моћнији и тежи од леђа. У овом случају, јастучићи предњих екстремитета су заобљени према унутра, а задњи - према споља. Просечна величина отиска шапе старог вука је 10,5 цм, ширина - 8 цм, вучица је 1-2 цм мања. Код млађих мужјака, дужина отиска је 9,3 цм, ширина је 7,2 цм, а ако је пронађени отисак дуг 12 цм и нешто већи, може се идентификовати као пас који припада једној од већих пасмина (нпр. Св. Бернарда, кавкаски овчар, Греат Дане).

Да би се исправно одредило трајање трагова остављених у снегу, потребно је практично искуство. Квалитет левог отиска зависи од дубине снега, температуре околине, светла и других фактора. Да бисмо замислили колико дуго је вук ходао стазом, потребно је да га практикујемо на сопственом искуству: оставите отиске стопала у снегу и пратите њихову модификацију након једног, два, три дана, као и неколико сати. Приликом одређивања трајања пролаза предатора потребно је узети у обзир различите вањске факторе који утјечу на његов изглед и структуру: ступањ влажности снијега, дубину слоја, величину и структуру пахуљица снијега и присуство вјетра.

Уз мирно кретање, вук напушта раван ланац трагова, док му задње ноге долазе равно у први план. Тешко је одредити број предатора у стаду са тихим кораком на отисцима, док се они крећу у међусобни отисак. Њихова глатка структура се распада само приликом скретања или превладавања било каквих препрека. Поред тога, чињеница да је неколико животиња прошло може се схватити по томе колико је јака заобљеност, која ломи ивице јаме, што је чини већом. У овом случају, зарез трага се добија више пута покривен са неколико отисака, и ако погледате пажљиво, можете га јасно приметити. Такви трагови су гушћи од оних једног јединог предатора. Према овим знаковима, може се утврдити да је јато прошло, али је веома тешко схватити колико је појединаца било.

Привлачност овог предатора такође утиче на квалитет отисака. Ово може бити корак, онда ланац стаза није тако раван као када се креће са касом, удаљеност између корака је око 25 цм, или галоп у потрази за плијеном или када напушта потеру. Касапни предатор је у стању да иде на велике удаљености, остављајући униформну линију отисака, дужина између корака је од 70 до 100 цм. Кретајући каријеру, грабежљивац се бави плијеном двометарским скоковима. На овај начин, звијер се може кретати врло кратко, јер издише (развијајући брзину до 85 км / х). Крећући се по каменолому или галопу, отисци све четири шапе остају на снегу, док се задње налазе испред фронта.

Како вукови живе?

Обични вук је друштвена животиња. Дакле, вукови живе у чопорима, лове заједно, играју се и чак завијају. Пакет вука је породична група која се састоји од животиња различите старости и може се састојати од 3 до 40 јединки. Кутом управља лидер или одрасли вук - доминантна особа мушког пола. Ово је најинтелигентнији, мудрији и најјачи мушкарац у вучјем чопору. Вођа чопора има девојку - доминантну женку. Заједно они формирају пар, тако обједињујући око себе друге вукове, ово је вучја чопор.

Пакет вукова има своју хијерархију. Вођа чопора има неупитан ауторитет. Ово је мудар вођа и он је пријатељски расположен према свим члановима чопора. Али вук се сусреће са странцима искључиво агресивно. У чопору је често присутан бета мужјак - највјероватнији насљедник вође. Обично је то обичан син водећег пара или брата водећег мушкарца. Такмичар за положај шефа чопора повремено демонстрира агресију према алфа мужјаку, као да провјерава свој статус, јер је спреман да заузме његово мјесто у било које вријеме.

Вук који је напустио чопор сам или је протеран зове се усамљени вук. Такве животиње имају сваку шансу да створе сопствено стадо.

Вукови живе у ослањању на своја осећања. Они користе ова осећања да би ловили и комуницирали са другим вуковима. Прелепо слушање звери омогућава вам да чујете завијање вука на седам километара. Њихов мирис је 100 пута јачи од људског. Сиви вук је у стању да трчи брзином од 55 км / х.

Вукови живе у паковањима, а свако паковање има своје ловиште, које животиње пажљиво штите од других вукова. У чопору, где вођа држи ред, вукови живе мирно и не боре се. Сукоби се дешавају странцима и усамљеним вуковима који су прекршили пограничну област. Сваки вучји чопор има своју територију и лови само на њој.

Власници пажљиво чувају и обиљежавају своју територију, остављају огреботине на палим стаблима или старим пањевима. Дакле, јасно ставите до знања да је боље да се држите подаље. Неочекивани гости су кажњени, такви су окрутни закони вучјег чопора. Завијање вука које се чује около је начин да се обавести да је територија већ заузета.

Величина породичне територије обичног вука зависи од пејзажа и креће се од 50 до 1500 км². Опстанак чопора зависи од величине ловишта, па их вукови пажљиво штите. Ако има више него довољно хране на породичном ловишту, онда ће неколико генерација вукова живети на једном месту. Највећа ловишта вукова налазе се у отвореним пејзажима тундре и степа и износе 1000-1250 км². У шумској зони, они су знатно мањи - 200-250 км².

Када вукови немају мала младунца, они лутају. Вукови лутају у јатима и сами. Као резултат лутања, животиње се понекад појављују у подручјима гдје вукови нису виђени неколико година. Номадски вукови трче до 70 километара у једној ноћи.

Сиви вукови се скупљају у паковању зими. Ако је снег дубок, вукови у чопору одлазе у једну датотеку. Свака животиња прати једни друге, корачајући што је више могуће у исту стазу. Вук је врло лукав. Због тога је веома тешко научити од трагова колико се вука састоји од јата.

Зашто вукови завијају? Вукови завијају, јер завијање је начин да међусобно комуницирамо. Уз помоћ урлања вукови откривају где су њихови чланови породице, најављују заробљавање плијена и заплену територије, или једноставно - да комуницирају са својим рођацима. Вукови обично завијају у касним вечерњим сатима. Током године вукови најчешће завијају зими, када број припадника чопора достигне свој максимум. Вукови почињу активније да завијају крајем љета и од почетка јесени, као и када штенци воде развој породичне парцеле и почињу помицати њену територију.

Цубс волф - рођење штенаца. Како паковање доноси младунце?

Волфова јазбина је рупа у којој вук узгаја вучје младунце. Вукови стварају брлог у скровитим местима. У исто време, место треба да има добар преглед. Често вукови користе празне јазбине других животиња као ден уређај.

Вукови се размножавају сваке године у периоду јануар-фебруар, а по први пут се узгојни период одвија у старости од 2-3 године. Трајање трудноће вука је око два мјесеца. У пролеће се појављују младунчад вука. Женке обично рађају од 4 до 8 вукова. Штенци вукова рођени су глухи и слепи, први дани живота вука су стално у близини. Почињу да виде и чују око 10-12 дана живота.

После три недеље, млади вук је први изашао из јазбине и почео да једе истовремено. Учешће у култивацији и едукацији младунаца узима читав пакет. Вукови доносе најбоље месо у јазбину са бебама.

Код малих младунаца, боја има сивкастосмеђу нијансу, која се мења са годинама. У доби од 2 мјесеца, младунци вукова напуштају јазбину, али и даље држе рупе у близини. Таква мјеста су заштићена вегетацијом од погледа других људи. Волф-ови штенци уче основе лова, нападају ровке и мишеве.

Детеныши волка быстро растут и их вес увеличивается почти в 30 раз за первые четыре месяца. Новорожденные волчата имеют голубой цвет глаз. В возрасте 8 месяцев глаза волчат меняются на желтый цвет. К концу первой зимы после рождения волчата достигают взрослых размеров. Живет волк обыкновенный 12-15 лет.

Как выглядят следы волка на снегу: фото, отличия от других животных

На передних лапах у волка пять пальцев, на задних – четыре. Часто след волка путают с отпечатком крупной собаки. То је логично, јер обје ове животиње припадају истој биолошкој породици. Вук оставља трагове веће од оног пса. Ова бројка је донекле контроверзна, јер постоје пасмине паса, чији раст и величина достижу величину телета.

Међутим, стазе вукова се могу разликовати од пса по облику отиска и његовој локацији:

  • Вучја шапа оставља отисак који је више „групиран“ него пас. Прсти су притиснути на стопало, а код пса су донекле распоређени.
  • Вучја канџа на стопалу усмјерена према унутра. Пас - напоље.
  • Вук је увек глатки ланац колосека који лежи равно и простире се монотоно. Корак у исто време је шири од пса са истим растојањем између стаза.
Како изгледа вучја стаза у снегу?

Да би се тачно утврдило ко је тачно напустио траг, искусни ловци стављају шибицу на врх бочног и средњег прста, на тај начин мерећи раздаљину између њих. Осим тога, ако не постоји извесност, било да је у питању пас или вук, пажљиво посматрајте присуство људских отисака у близини, по правилу, пси се не селе далеко од својих ловаца-власника.

Често, у дубоком или лабавом снијегу може бити веома тешко препознати отиске вука. То је због чињенице да се на овом снијегу вук креће скакањем, а отисци се могу помијешати са отисцима срна или рисова. Ситуација се погоршава ако пролази једна дивља свиња дуж које вукови могу да се крећу, не остављајући трага. Да би се одредио број вукова и њихово кретање по таквом снегу, потребно је разликовати стазе и стазе за скок. Приликом кретања на слободном и дубоком снијегу, траг усамљеног вука може се помијешати с рисом. Да бисте искључили могућност грешке, у овом случају, потребно је ходати око три стотине метара дуж стазе. Истовремено, припадност отисака већ би требало да постане јасна: стаза вукова се одликује сврховитошћу и равномерношћу стазе, ширине корака од 35-40 цм (у рису ширине 10-15 цм), много мање ширине стазе него у рису. Отисци су густи, јасни, дугуљасти. Густина отиска се може осетити уклањањем рукавице. На скоковима је могуће разликовати трагове вука од срна као што следи:

  • Стабилна дужина скока је 150 цм, а дужина скокова срне је од 100 до 300 цм.
  • За разлику од вучјег отиска, скок срна карактерише заостајање једне предње ноге, што се јасно види на снегу.
  • Облик отиска вучјег скока је близу овалног облика, у срну налик на обрнуту кап.
  • Када се путања кретања мења, вук прави глатки лук, а срна се увек драматично мења у правцу кретања.

Да бисте стекли неопходно искуство, морате стално да запамтите, фотографишете, анализирате трагове животиња да бисте се кретали на лицу места.

Да ли нам требају вукови и зашто?

Зашто нам требају вукови, јер за човека вук је непријатељ. Опасно је за људе и уништава стоку. Постепено, борба људи са вуковима довела је до смањења њиховог броја. Али дивља грабљивица, вук, игра важну улогу у равнотежи еколошког система.

Вукови су потребни за регулацију популације великих копитара. Исто тако, вукови су врста "болничара", јер уништавањем болесних животиња вукови не дозвољавају ширење болести. Лов на слабе животиње доприноси опстанку најјачих.

Ако вам се свидио овај чланак и волите да читате о дивљим животињама, претплатите се на ажурирања нашег сајта да бисте први добили само најновије чланке о разним животињама наше планете.

Погледајте видео: КРЕФ 2018 , Едукативни филм, Домаће животиње и гајене биљке (Јули 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org