Животиње

Поларни медвед - опис, станиште, начин живота

Pin
Send
Share
Send
Send


Медвједи су прилагођени арктичкој клими, гдје температура зрака зими може пасти на -45º Ц. Ове животиње имају два изолирана слоја крзна који им помажу да задрже топлину тијела. Поред тога, у добрим временима, имају и дебели слој масти. Компактна уши и мали реп такође спречавају губитак топлоте. Заправо, поларни медвједи имају више проблема са прегријавањем него од хладноће, поготово када трче около. Одличан мирис им помаже у лову, а њихове канџе могу држати плијен од 40-90 кг.

Хабитат феатурес

Станиште поларног медведа може да варира, јер животиње могу вршити миграције на велике удаљености преко копна и воде дуж континенталне обале или острва. Неки појединци већину године проводе на копну. Већина трудних жена проводи јесен и зиму на земљи у својим родовским предјелима.

Просечна температура ваздуха у Арктику достиже -34 ° Ц зими и 0 ° Ц лети. Најхладнија зона у зимском периоду је сјевероисточни дио Сибира, гдје температура пада на -69 ° Ц. Најтоплија подручја љети су континентална подручја Сибира, Аљаске и Канаде, гдје температуре могу достићи + 32 ° Ц.

Поларни медвједи, чије је станиште у сјеверним циркумполарним регијама, често су приказани у илустрацијама у популарној умјетности и дјечјим књигама, заједно с пингвинима. Међутим, они живе на различитим половима. Поларни медведи не живе на Антарктику: пингвини живе тамо на леденом континенту окруженом океанима, а станиште поларних медведа је Арктик.

То су ове дивне животиње - поларни медведи.

Основне информације

Латински назив ове животиње буквално звучи као морски медвјед, а то име је прилично релевантно, јер се поларни медвједи одлично осјећају у води. Они могу мирно да задрже дах на тренутак и пливају у хладним водама, тамо савршено управљају сопственим телом. Током свог постојања поларни медвед често користи не само копнени снег, већ и водене просторе за кретање и тражење хране.

Поларни медвјед је највећи предатор на планети, али величина може варирати у зависности од подручја станишта. По правилу (статистички) најмањи појединци живе на Спитсбергену, а највећи (чије тијело досеже и до три метра) налазе се у Беринговом мору. Маса великог мужјака може бити око пола тоне или више.

Посебност овог медведа је посебна густа вуна која пружа отпорност на хладноћу. Треба рећи да се те животиње често налазе у ситуацији температуре око -60 и са активним ветровима до 160 км / х, па су овде потребни специјални алати за преживљавање.

Медвјед се састоји од два слоја и потпуно прекрива тијело, чак и унутрашњу страну ушију и доњи дио шапа. Длаке су испуњене ваздухом, јер имају шупљу структуру. Ово ствара посебан ваздушни размак између тела медведа и спољашњег простора. Осим тога, поткожна маст, која је нешто попут доњег рубља, има значајну улогу. Генерално, тело се загрева.

Огромне шапе су окруњене канџама дужине до 20 центиметара. Такође, медвједи имају низ прилично масивних зуба, који пружају неопходне погодности за добијање и резање хране.

Медвједи живе у прилично топлим и угодним брлоговима, који се налазе дубоко у слоју снијега и омогућују загријавање и подизање потомства у топлини.

Понашање поларног медведа

Поларни медвједи су усамљеници, нису склони формирању јата, поноса или нечег сличног. Њих не карактерише конкуренција у оквиру своје врсте, а посебно отворена агресија (ако не узмете у обзир период брака).

За људе, они су прилично опасни и људи се не боје, стога, кад год је то могуће, треба избјегавати састанке са поларним медвједима.

Ако говоримо о арктичким медвједима, они проводе доста времена на леду, крећући се од ледене кугле до леденог дна. Уопштено говорећи, поларни медведи лако снабдевају брлог у снегу и воле да путују.

Посебност ове врсте је способност да се савршено рони у хладној води и превазиђе значајне удаљености у тешким условима на сјеверу.

Зими се уклапају у сопствене брлогове, али не презимљавају, само смањују активност. У ствари, око две трећине постојања поларног медведа је сан или лов на плијен, то је, у ствари, измјерена недјеловање.

Типична храна

Медвједи су месождери, односно једу месо других животиња. У ствари, само ова опција је могућа само из два разлога:

  1. У Арктику, практично нема биљака и биљне хране није оптимално за хладноћу, само љети, када се лед повуче и биљке се појаве, медвједи једу траву, бобице и слично.
  2. Само месо може пружити праву количину енергије и омогућити вам да будете активни на хладноћи.

Медвједи немају другог избора, и једу друге животиње, углавном туљане, од којих је велики број на Арктику:

  • споттед
  • Греенланд
  • Плава - сматра се најукуснијим медведима.

Да би се испунио дневни унос калорија, звери треба око два килограма меса печата, али заправо није лако добити ту количину. Печати изгледају само незгодно, али су у ствари прилично брзи. Да би ухватио печат, медвјед мора провести доста времена под водом и пронаћи плијен.

Таква интеракција је као узбудљиво стратешко натјецање, у којем су потребне не само физичке квалитете, већ и искуство и вјештина. Услови конкурса су:

  1. Печат може остати у води дуго времена, али ипак треба повремено удахнути, отприлике сваких 20 минута.
  2. Да би добили део кисеоника, заптивке користе мале рупе у леду, које су благо видљиве на површини снега.
  3. Медвједи могу да осете мирис печата за 30 километара и могу га осетити кроз водени ступ.
  4. Печат може чути медведа како хода по леду.
  5. Да бисмо ухватили плијен, потребно нам је напорно чекање.

Суштина процеса је не само да се разуме између којих рупа плива печат, већ и да буде тамо неприметно и исправно да погоди кроз коју рупу ће печат поново дисати.

Поред тога, постоје и други начини да се дође до хране, али главни извор су и даље печати. У ствари, иако медвједи имају много предности у односу на плијен, само један од 20 лова завршава у храни.

Много ређа опција је лов великих морских створења, на пример белуга китова. Ове белуге се скупљају у прилично великим јатима и по величини се могу поредити са медведима, тако да је потребно много труда да би се добио такав плен. Често се лов завршава само ожиљцима на тијелу кит-белуга и ништа више.

Ситуација је слична са моржима. Велики морж често не једе медвјед због готово идентичних димензија. Ако је могуће, онда се углавном једу масти и кожа, а преостали делови иду другим животињама.

Продуктивнији је лов на моржеве штенце. Међутим, такво предузеће се предузима врло ријетко и само на земљишту гдје медвједи имају предност.

Љети поларни медвједи постају готово свеједи и могу јести биљке, стрвине и још много тога.

Потрошња хране која остаје од експедиција или припада људима је прилично ефикасна. Поларни медвједи лако могу отворити конзервирану храну својим канџама, тако да редовно прегледају депоније смећа, ако су доступни.

Што се тиче хране, треба напоменути високу интелигенцију ових животиња, које су у стању да раде и складиште. Ако има више хране него што је потребно, онда медвјед не оставља плијен (иако је то мали дио остатака које писари још добију), али складиште складишти и користи у тежа времена. На тај начин, они су лако у могућности да се обезбеде за веома дуги период и не пате од недостатка хране.

Репродукција и развој


У овом периоду, ове животиње су уврштене у Црвену књигу и, иако се становништво постепено повећава, оне су заштићене од стране власти различитих земаља. На примјер, у Канади, медвједи, који могу бити потенцијално опасни и долазе прилично близу кућама људи, нису устријељени, већ се стављају у посебан затвор за медвједе.

Репродукција је прилично спора и развој популације такође пати од значајног броја смртних случајева код младих животиња, понекад и због конкуренције. Ретко постоје ситуације када медвједи једу своје младе ривале у сезони парења. Осим тога, једноставно сурови услови ограничавају опстанак.

Такође треба нагласити и спољне факторе:

  1. Пуцање ловокрадица - вреднују се скоро сви делови, страшило вреди незамисливи новац.
  2. Узроци животне средине - на пример, неки људи то називају смањењем глечера, као што је познато, планета је мало топлија, ледењаци се топи, а медвједи морају превазићи велике раздаљине између ледених поља.

Ипак, ограничен дио популације, на овај или онај начин, одржава се на прилично стабилном нивоу захваљујући зоолошким вртовима и природним резерватима.

Младунци поларног медведа су рођени веома мали и слепи, и остају недељу дана у јазбини, много топлији од спољашњег простора, и тек онда излазе на површину. Медвјед храни новорођеног медвједа властитим млијеком, које је 15 пута дебље од крављег млијека. Због тога бебе медведа постају јаке, здраве и прилично активне.

Плодна старост медвједа је стара четири године, а она може родити само петнаест беба. У једној трудноћи, по правилу, појављује се само један младунче. Понекад два или три.

Током периода када дете сазрева, мајка наставља да га штити и учи му различите вештине. Очеви поларних медвједа, пак, практично не маре за своје потомство и, штовише, могу чак и појести дијете.

Током еструса, женка путује кроз своју територију и прати је одређени број мушкараца, од којих један успијева да добије позицију.

Период постојања ових животиња је око 30 година. Међутим, говоримо о дивљим условима, ау заточеништву, али у оптималним условима поларни медвједи лако живе дуже од тог периода.

Поларни медвед - опис, структура, карактеристике.

Поларни медвјед је највећи предатор земље и један од највећих предатора планете, који је по својим димензијама само мањи од морског слона. Највећи поларни медвјед тежио је нешто више од 1 тоне и дугачак је око 3 метра. Висина овог медвједа, стојећег на задњим ногама, износила је 3.39 м. У просјеку, дужина торза мужјака је око 2-2.5 м, висина гребена је од 1.3 до 1.5 м, а просјечна тежина поларног медвједа варира у унутар 400-800 кг. Медвједи су 1,5-2 пута мањи, обично њихова тежина не прелази 200-300 кг, иако труднице могу тежити 500 кг. Занимљиво је да је у епохи плеистоцена (пре око 100 хиљада година) на Земљи живио дивовски поларни медвед, чија је величина била око 4 метра, а његова телесна тежина је достигла 1,2 тоне.

Аутор фото: Ансгар Валк, ЦЦ БИ 2.5

Поларни медвед има тешко, масивно тело и велике, снажне ноге. За разлику од других представника рода, врат поларних медвједа је издужен, а глава са малим ушима има спљоштени облик, али са издуженим ломом лица карактеристичним за све медвједе. Чељусти звери су изузетно моћне, са добро развијеним, оштрим очњацима и секутићима. Свеукупно, поларни медвјед има 42 зуба. Вибрације лица код животиња су одсутне.

Автор фото: Марцин Клапцзински, ЦЦ БИ-СА 3.0

Реп поларног медведа је веома кратак, има дужину од 7 до 13 цм и готово је непримјетан испод густог крзна. Шапе поларног медведа се завршавају на пет прстију, наоружане оштрим неупадљивим канџама импресивне величине, што омогућава предаторима да држе највећи и најјачи плијен. Потплати шапа су прекривени грубом вуном, која спречава клизање по леду и не дозвољава да се шапе замрзну. Поред тога, поларни медведи савршено пливају и роне, а између прстију је пливаћа мембрана која помаже код дугих пливања.

Автор фото: Сцхлауп, ЦЦ0 Публиц Домаин

Крзно поларног медведа је прилично грубо, густо и изузетно дебело, са добро развијеном поддлаком. Такав богати крзнени капут и импресиван слој поткожне масти до дебљине до 10 цм чине животиње практично нерањивим иу најтежим мразима и када су у леденој води. Само јастучићи за шапе и врх њушке нису заштићени крзном. Боја крзна поларног медведа служи као грабежљивац који живи у леду, дивна маска. Кожа бијелог медвједа има црну боју, боја длаке варира од бијеле до жућкасте. У врућој сезони вуна постаје жута од интензивне изложености сунцу. У ствари, длаке ових животиња немају пигмент, тј. Транспарентне су и имају шупљу структуру, тако да боја крзна поларних медвједа, који се чувају у зоолошким вртовима у врућим земљама, понекад постане зелена, што је узроковано микроскопским алгама које паразитирају у шупљинама косе.

Автор фото: Артуро де Фриас Маркуес, ЦЦ БИ-СА 4.0

Поларни медведи су снажни и издржљиви грабежљивци, веома агилни и брзи за своју тежину и импресивне димензије. На копну, просјечна брзина поларног медвједа износи 5,6 км / х, а при вожњи досеже 40 км / х. Током дана животиња може покрити раздаљину до 20 км. Поларни медвјед у води може убрзати до 6,5-7 км / х, а по потреби може пливати неколико дана без заустављања. То је позната чињеница, када женски поларни медвјед не престаје да плива до мјеста храњења 9 дана, иако је за то вријеме изгубила и до 22% масе свог тијела и свог младунца.

Поларни предатори имају одличан слух, вид и мирис. Звијер осјећа жртву на удаљености већој од једног километра и, стојећи изнад склоништа потенцијалног плијена, може ухватити и најмањи покрет. Након једног метра дугог слоја снијега, поларни медвјед може намирисати мјесто печата печата (рупа у леду с којом печат дише).

Где живе поларни медведи?

Поларни медведи живе у поларним регионима северне хемисфере, а њихов домет сеже до 88 степени северне географске ширине на северу и на острву Њуфаундленд на југу. Подручје расподјеле на копну пролази кроз арктичке пустиње у зону тундре на територијама Русије, Гренланда, САД и Канаде. Животињско станиште уско је повезано са арктичким појасом, прекривеним лебдећим и вишегодишњим ледом, који обилује великим полинијама са великом густином морских сисара, главним извором хране за поларне медвједе.

Данас поларни медведи имају неколико великих популација:

  • Лаптев, уобичајен у мору Лаптев, источним деловима Кара мора, на западу источносибирског мора, на Новим Сибирским острвима и архипелагу Нова Земља,
  • Кара-Барентсово море, чији представници живе у Барентсовом мору, западним дијеловима Кара мора, у источном дијелу Гренландског мора код обале Гренланда, као и на отоцима Новог Земља, Франз Јосеф Ланд и Свалбард
  • Становништво Цхукцхи-Аљаске је распоређено у Цхукцхијем мору, у северном делу Беринговог мора, на истоку источносибирског мора, као и на острвима Врангел и Хералд.

Аутор фото: Ансгар Валк, ЦЦ БИ 2.5

На сјеверу, подручје расподјеле популација обухваћа дио Арктичког базена, иако се поларни медвједи овдје налазе рјеђе него у јужнијим морима. Занимљиво је да највећи поларни медвједи живе у Барентсовом мору, док најмањи живе на острву Спитсберген.

Постојање предатора везано је за сезонске промјене у границама поларног леда. Са почетком топлоте, поларни медвједи се повлаче на стуб заједно са ледом, а зими се враћају на југ, и иако су њихова станишта обална подручја прекривена ледом, у овом тренутку предатори често посјећују копно.

Шта једу поларни медведи?

Главни извор хране за поларног медвједа чине разни морски сисари и риба (печат, прстенасти печат, ријетко брадати печат (морски зец), морж, белуга, нарвал).

Прије свега, поларни медвјед поједе кожу и масноћу убијене жртве, и само је врло гладан, једе месо свог плијена. Захваљујући овој исхрани, огромна количина витамина А, који се накупља у јетри, улази у организам животиње. У једном тренутку, одрасли поларни медвјед једе око 6-8 кг хране, и врло гладан - до 20 кг. Остаци оброка поједу арктичке лисице, вјечне водиче и хватаче поларног медвједа. У случају неуспјелог лова, животиње су задовољне сноокастом рибом, мрвицама и уништавају гнезда птица, једући јаја и пилиће. Белые медведи довольно терпимо относятся к своим сородичам при поедании крупной добычи, например мертвого кита, около которого может собраться большая группа хищников. Забредая на материк, белые медведи охотно копаются в помойках в поисках пищевых отходов и грабят продуктовые склады полярных экспедиций. Растительный рацион хищников составляют травы и водоросли.

Иначе, поларни медвједи не једу пингвине, јер пингвини живе у јужној хемисфери (на Антарктику, Јужној Африци, Аустралији, Новом Зеланду, Јужној Америци, на острвима), а поларни медведи живе у северној хемисфери (на северу Русије, Канаде, Аљаске, на Гренланду и на неким острвима).

Аутор фотографија: АВеитх, ЦЦ-БИ-СА 4.0

Љети се лед повлачи са обале и може се у потпуности отопити, што лишава животиње у њиховим хранилиштима. Због тога љети поларни медвједи живе на властитим резервама масти и гладују 4 мјесеца или више. С обзиром на недостатак конкуренције за храну у овом периоду године, животиње се могу окупити у групе и мирно лежати на обали.

Јединствена карактеристика понашања поларног медвједа је његов став према особи, коју понекад намјерно проналази и сматра плијеном. Али чешће, поларни медвједи уопште не показују агресивност, прилично су поуздани и знатижељни. Обично само женке са младунцима или рањена животиња представљају опасност за људе.

Аутор фото: Јефф В. Хигдон / ДФО, ЦЦ БИ 2.5

Како лови поларни медвед?

Поларни медвед вреба за потенцијалним плијеном у близини полинеје, и чим се глава жртве појави изнад воде, она снажно удара животињу снажним ударцем шапе, а затим извлачи труп на лед.

Још један подједнако ефикасан начин лова је преокретање леда на којем се налазе печати. Поларни медвједи често лову моржеве, посебно младе и слабе, али се могу носити са непријатељем наоружаним смртоносним кљовама само на леду. Медвјед се ушуља до плијена на удаљености од око 9-12 метара, а затим оштрим скоком напада жртву.

Када поларни медвјед открије заптивање печата (рупе у леду кроз које дискови дишу), покушава их проширити, за што ломи предње ноге. Затим урања у предњи део тела у воду, хвата печат оштрим зубима и извлачи га на лед, након чега жртва више не може да се носи са неједнаким противником.

Автор фото: Андреас Веитх, ЦЦ БИ-СА 4.0

Репродукција поларног медведа.

Поларни медвједи су усамљени и мирно се односе према својим рођацима, борбе између мушкараца јављају се само током сезоне парења, док агресивни мушкарци могу напасти медвједе.

Поларни медвједи у репродуктивном добу имају 4-8 година старости, а женке су спремне за репродукцију раније од мужјака. Медвјед је продужен у времену и траје од краја марта до почетка јуна, а женка је обично праћена 3-4, понекад и до 7 мужјака. Трудноћа поларних медведа траје од 230 до 250 дана (око 8 месеци), а почиње у латентној фази када се ембрион имплантира.

У октобру, женски поларни медвједи почињу копати своје брлогове у сњежним наносима, и одабиру одређена мјеста за то: на примјер, на острвима Врангел и на земљи Франза Јозефа, гдје се у обалној зони истовремено налазе и до 150–200 брлога. Средином новембра, када почиње ембрионски развој фетуса, медвједи леже у хибернацији, која траје до априла. Тако се потомство рађа у средини или на крају арктичке зиме.

Преузето са сајта: поларбеарсциенце.филес.вордпресс.цом

Рођени су од 1 до 3 младунца (обично 2 медведа), потпуно беспомоћни и сићушни, тежине од 450 до 750 г. У изузетним случајевима могу се родити 4 бебе. Длаке су тако танке да се често називају голим. Прво се потомство интензивно храни мајчиним млеком. Месец дана касније, младунци отварају очи, месец дана касније, мали поларни медвједи почињу кратке нападе из брлога, ау доби од 3 месеца напуштају брлог и путују са мајком да лутају леденим пространствима Арктика. До годину и по, младунци настављају са производњом млечне хране и налазе се под заштитом своје мајке, а затим почињу самосталан живот. Смртност међу младунцима поларног медведа је од 10 до 30%.

Медвјед доноси потомство 1 пут у 3 године и током животног циклуса производи не више од 15 младунаца, што указује да је потенцијал за повећање популације ових животиња пренизак.

Аутор фотографија: Клаус Рудлофф

Аутор фотографија: АВеитх, ЦЦ-БИ-СА 4.0

Безбедносни статус.

Поларни медвједи су уврштени у Црвену књигу Русије као угрожена врста, а од 1956. године лов на предаторе на територији земље је потпуно забрањен. У 2013, око 5-6 хиљада поларних медведа је живело на руском поларном леду. Друге земље су успоставиле ограничења за риболов ових животиња, регулисаних годишњом квотом.

Непријатељи поларног медвједа у природи.

Због своје огромне величине, поларни медвједи имају мало непријатеља у свом природном станишту. У води, животиња може бити нападнута моржом или китом убицом, а на копну жртве вукова, арктичких лисица и паса понекад могу бити мали младунци, остављени без надзора и не превише опрезни или иза мајке. Главна опасност за поларног медвједа је човјек с пиштољем: нажалост, чак и статус стражара не чува увијек овог дива Арктика од наоружаних ловокрадица.

Аутор фотографија: гклинда, ЦЦ0 Публиц Домаин

Разлике између белог и смеђег медведа.

Према палеонтолозима, род медведа се појавио на Земљи пре око 5-6 милиона година, а поларни медвјед се сматра најмлађом врстом, која се од предака свих медведа одвојила пре око 600 хиљада година. Модерни бијели и смеђи медвједи су генетски слични, и, крижањем, формирају одрживо потомство, названо поларни гризлији, који су такођер способни за репродукцију.

Преузето са сајта: ввв.спиегел.де

Бијели и смеђи медвједи заузимају потпуно различите еколошке нише, имају карактеристичне фенотипске особине, прехрамбене навике и социјално понашање, због чега су класифицирани као засебне врсте. Испод су разлике између белих и смеђих медведа.

  • највећи поларни медвјед био је дуг 3 метра, док смеђи медвед није прелазио 2,5 метра,
  • тежина поларног медведа може да достигне једну тону, браон релативан тежак не више од 750 кг,
  • међу смеђим медвједима има много подврста које насељавају различите територије. За разлику од смеђег медведа, бела подврста не.
  • врат поларног медвједа је дуг, а у браон брату густ и кратак,
  • глава поларног медведа није јако велика и преплетена, ау смеђој је масивнија и заобљена,
  • Поларни медвједи су становници оштрих и сњежних пространстава Арктичког појаса, а њихова јужна граница је тундарска зона. Смеђи медведи, за разлику од белаца, живе у топлијој клими у Русији, Канади, САД-у, Европи, од западне Азије до северне Кине и Кореје, као иу Јапану (види станишта испод). Сјеверна граница њиховог домета је јужна граница тундре,

Аутор врхунске фотографије: Тхе Емирр, ЦЦ БИ-СА 3.0. Доња фотографија: Ханну & ИУЦН (Међународна унија за очување природе), ЦЦ БИ-СА 3.0

  • Поларни медвјед се разликује од смеђе конзумиране хране. Ако су поларни медведи месоједи грабежљивци, онда се мени смеђег медвједа не састоји само од меса и рибе: већина дијета укључује бобице, орашасте плодове, инсекте и њихове ларве,
  • у поларним медведима само труднице су углавном хиберниране, а њихов зимски сан не траје више од 50–80 дана. Зимски сан смеђег медведа, како код женки тако и код мушкараца, може трајати од 75 до 195 дана - све зависи од подручја станишта животиње,
  • колотура поларног медведа траје од марта до почетка јуна, траје од маја до јула за смеђег медведа,
  • Поларни медвједи обично рађају 2, рјеђе 3 младунчета. У браон се могу родити 2-3, а повремено и 4-5 младунчади.

Са леве стране је поларни медвед, на десној страни је смеђи медвед. Пхото би ПетерВ1950, ЦЦ0 Публиц Домаин (лево) и Ригелус, ЦЦ БИ-СА 4.0 (десно)

Где живи поларни медвед?

Поларни медвједи налазе се широм Арктика. Живе на мјестима гдје им је најпогодније ловити, размножавати и гдје постоји могућност изградње брлога, у којима се осјећају заштићено, могу се загријати и одгојити своје младунце. Већи број јединки је уочен у оним локалитетима у којима се посматрају популације прстенастог печата.

Ове животиње се осјећају једнако угодно и на копну и испод површине леда. Могу плутати више од стотину и педесет километара од земље. Тренутно, највећи број медвједа, око 40%, налази се у Сјеверној Канади.

Стопа преживљавања поларних медведа је прилично висока.: њихове резерве масти и крзна топле животиње чак иу врло хладном времену, око минус четрдесет степени. Занимљиво је да крзно поларних медвједа има двослојну структуру, што им такођер помаже да издрже мразеве. Уши и реп су управо такве димензије које доприносе очувању топлоте. Мало познате чињенице су да животиње имају више потешкоћа са прегрејавањем, посебно током тешких терета као што је трчање. Још једна предност су њихове невероватно упорне, дугачке и густе канџе, које помажу животињама да држе плијен у својим шапама, чија тежина може прећи деведесет килограма.

Дијета овог предатора је сљедећа:

  • печата
  • рингед сеал
  • морски зец, мање је вероватно лахтак
  • белуга вхалес
  • валрусес
  • нарвхалс

Медвјед упија месо жртве, само ако је веома гладан. Обично једу само кожу и масноћу плијена. Захваљујући овом хранљивом систему, огромна количина витамина А се накупља у јетри животиње, а инфекција може да поједе око осам килограма, а ако је веома гладна, онда и до двадесет.

Остаци плијена медвједа нису изгубљени, јер се храни лисицама. Ако се велики плен не може ухватити, медведи се задовољавају разним врстама мрвица, рибе, могу уништити гнезда птица и не презирати јести пилиће. Понекад за посебно велики оброк, на пример, ако је појединац довољно сретан да пронађе већ мртвог кита, скупља се неколико предатора. Неки мислеКао да и пингвини улазе у дијету поларног медвједа, али у стварности пингвини не живе у подручју гдје живе поларни медвједи.

Љети се лед, по правилу, повлачи или се потпуно топи. Оваква ситуација угрожава грабежљивце лишавања места где се могу хранити. Дакле, поларни медвједи су присиљени да гладују, што може потрајати и до четири мјесеца. Ово је једини пут када многи појединци проводе вријеме заједно, тихо лежећи на обали, јер нема разлога да се натјечу за храну.

Медвједи се ријетко сматрају плијеном, иако се то понекад догађа. У стварности, ове животиње нису посебно агресивне, а опасност може доћи само од женки са потомством или од повређених животиња.

Принцип лова

У већини случајева, предатори чекају појаву главе својих потенцијалних жртава ледене рупе. Након што се животиња појави, медвјед који га ухвати, једним ударцем огромне шапе, омамљује свој плен, спречавајући га да се опорави, а затим га извади на лед.

Постоји још један начин лова. Његова суштина се састоји у окретању леда на којем почива жртва. Најчешће су то млади и још не зрели моржеви. Са јаким особама у воденом медвједу неће бити лако руковати. Понекада предатор проналази рупе у леду кроз које дискови дишу. Затим почиње да шири своје ударце снажним шапама, а затим спушта пола тијела под лед, хвата плијен са оштрим зубима и повлачи се на површину.

Карактеристике и опис

Поларни медвјед је један од највећих копнених сисара реда грабљивица.. Дужина тела одраслог појединца је три метра са тежином до тона. Просечна тежина мужјака, по правилу, варира између 400-800 кг са дужином тела од 2,0-2,5 м, висина у гребену не прелази један и по метара. Женке су много мање, а њихова тежина ријетко прелази 200-250 кг. Појединци који живе у Спитсбергену спадају у категорију најмањих поларних медведа, а највећи примерци се налазе у близини Беринговог мора.

Ово је занимљиво! Карактеристична разлика поларних медведа је присуство прилично дугог врата и равне главе. Кожа је црна, а боја длаке може варирати од бијеле до жућкасте нијансе. Љети крзно животиње постаје жуто због дуготрајног излагања сунчевој свјетлости.

Коса поларних медведа је потпуно лишена пигментног бојења, а власи имају шупљу структуру. Карактеристика прозирних длака је могућност прескакања само ултраљубичастог зрачења, што вуну даје високе карактеристике топлотне изолације. На ђону екстремитета налази се и вуна која спречава клизање. Између прстију - пливаћа мембрана. Велике канџе дозвољавају предатору да задржи чак и веома јак и велики плен.

Изумрле подврсте

Уско повезана подврста за добро познатог и уобичајеног поларног медвједа у наше вријеме је изумрли гигантски поларни медвјед или У. маритимус тираннус. Посебност ове подврсте била је значајно већа величина тијела. Дужина тела одраслог појединца могла би бити четири метра, а просечна тежина је прешла тону.

На територији Велике Британије, у плеистоценским седиментима, успели смо да нађемо остатке једне улнарне кости гигантског поларног медведа, која је омогућила да се одреди њена међуположаја. Очигледно је да је велики предатор био савршено прилагођен лову за прилично великим сисарима. Према научницима, највјероватнији узрок подстицаја изумирања био је недовољна количина хране до краја периода залеђивања.

Хабитат

Поларно поларно станиште поларног медвједа омеђено је сјеверном обалом континената и јужним дијелом расподјеле ледених корита, као и границом сјеверних топлих морских струја. Област дистрибуције обухвата четири области:

  • стална станишта
  • станиште великог броја животиња,
  • место редовне појаве трудница,
  • територије на даљину на југу.

Поларни медведи настањују читаву обалу Гренланда, лед Гренландског мора на југу до острва Јан Маиен, острва Спитсберген, као и земљиште Франз Јосеф и Новаиа Землиа у Барентсовом мору, Медведје острво, Ваи-Гацх и Колгуев острва, Кара море. Значајан број поларних медвједа уочен је на обалама континената Лаптевског мора, као и источносибирских, чукистичких и Беауфортских мора. Главни распон највеће бројности предатора је континентална падина Арктичког океана.

Трудне женке поларног медведа редовно леже у брлогу у следећим областима:

  • сјеверозападни и сјевероисточни гренланд,
  • југоисточни дио Свалбарда,
  • западни део земље Франз Јосеф,
  • северни део острва Нове Земље,
  • мала острва Карског мора,
  • Нортхерн Еартх,
  • северној и североисточној обали полуострва Таимир,
  • делте Лене и острва медвједа у источном Сибиру,
  • обале и суседних острва полуострва Цхукцхи,
  • Врангел Исланд,
  • на јужном делу острва Банкс,
  • Обала полуострва Симпсон,
  • североисточна обала острва Баффин и острво Соутхампте.

Удубљења код трудних белих медвједа су такође уочена на леду у Беауфортовом мору. С времена на време, по правилу, у рано пролећном периоду, поларни медвједи врше даљинске посете у правцу Исланда и Скандинавије, као и на полуострву Канин, у Анадирском заливу и на Камчатки. Са ледом и преласком Камчатке, грабљивице понекад упадају у Јапанско море и Окхотско море.

Повер Феатурес

Поларни медвједи имају веома развијен њух, као и органе слуха и вида, па није тешко за грабљивца да примети свој плијен на удаљености од неколико километара.

Исхрана поларног медведа је одређена карактеристикама подручја дистрибуције и карактеристикама његовог организма.. Предатор је идеално погодан за оштру поларну зиму и дуга пливања у леденој води, тако да представници морских животиња, укључујући морског јежа и моржа, често постају његов плен. Јаја, пилићи и младе животиње користе се и као храна, као и стрвине у облику лешева морских животиња и риба, које се бацају преко обале.

Ако је могуће, храна поларног медведа је веома селективна. Код ухваћених печата или моржа, грабљивац првенствено једе кожу и слој масти. Међутим, веома гладна звер може да једе лешеве својих ближњих. Релативно ретки велики предатори обогаћују своју исхрану бобицама и маховином. Климатске промјене су имале значајан утицај на исхрану, тако да у посљедње вријеме поларни медвједи све више лове на копну.

Начин живота

Поларни медвједи врше сезонске миграције, које су узроковане годишњим промјенама на територијама и границама поларног леда. Током љетњег периода животиње се повлаче према полу, а зими се животињска популација сели у јужни дио и улази у копно.

Ово је занимљиво! Упркос чињеници да поларни медвједи углавном бораве на обали или леду, зими се животиње налазе у брдима лоцираним на копну или оточном дијелу, понекад на удаљености од педесетак метара од морске линије.

Трајање хибернације поларног медведа, по правилу, варира између 50-80 дана, али хибернира, најчешће труднице. Неправилна и релативно кратка хибернација је карактеристична за мушкарце и младе.

На суше этот хищник отличается скоростью, а также отлично плавает и очень хорошо ныряет

Несмотря на видимую медлительность, неповоротливость белого медведя обманчива. На суше этот хищник отличается ловкостью и быстротой, а кроме всего прочего, крупный зверь отлично плавает и очень хорошо ныряет. Да би заштитили тело поларног медведа, то је веома густа и густа длака која спречава влажење у леденој води и има одлична својства задржавања топлоте. Једна од најважнијих адаптивних особина је присуство масивног слоја поткожног масног ткива чија дебљина може досећи 8-10 цм. Боја бијеле вуне помаже предатору да се успјешно маскира на позадини сњежне масе и леда.

Трудноћа поларног медведа

Траје око осам мјесеци, али у зависности од броја услова, може варирати од 195-262 дана.. Готово је немогуће визуелно разликовати трудну женку од празног поларног медвједа. Приближно пар месеци пре рођења појављују се разлике у понашању и женке постају раздражљиве, непокретне, дуго леже на стомаку и изгубе апетит. У леглу је чешће пар младунчади медвједа, а рођење једног медвједа карактеристично је за младе, примипаре. Трудна мајка одлази у јесен на копно и проводи цијели зимски период у сњежној јазбини, која се углавном налази у близини морске обале.

Тедди беар царе

Првих дана након рођења, бијели медвјед лежи готово цијело вријеме на својој страни.. Кратка и оскудна вуна није довољна за само-загревање, тако да су младунчад младунчади смјештена између мајчиних шапа и дојке, а поларни медвјед их грије својим дахом. Просечна тежина новорођенчади најчешће не прелази килограм са дужином тела од четврт метра.

Медвједићи се рађају слијепи, а тек у доби од пет седмица отварају очи. Месечни младунци хране седећи. Масени принос женског медведа се јавља у марту. Кроз ископану рупу медвјед почиње постепено враћати своје младунце у шетњу, али како падне ноћ, животиње се поново враћају у јазбину. На шетњама, младунци играју и копају по снегу.

Ово је занимљиво! У популацији поларних медвједа умире око 15-29% младунаца и око 4-15% незрелих јединки.

Непријатељи у природи

Под природним условима поларни медведи, због своје величине и грабежљивог инстинкта, практично немају непријатеља. Смрт поларних медвједа најчешће је узрокована случајним повредама као резултат интраспецифичних сукоба или у лову на превелике моржеве. Такође, кит убица и поларна ајкула представљају одређену опасност за одрасле и младе појединце. Медвједи најчешће умиру од глади.

Човјек је био најстрашнији непријатељ поларног медвједа, а такве националности на сјеверу као Цхукцхи, Ненети и Ескими стољећима су ловиле овог поларног предатора. Комерцијални рад почео је да буде деструктиван за становништво, које је почело да се спроводи у другој половини прошлог стољећа. Током једне сезоне ловци су убили више од стотину јединки. Прије више од шездесет година лов на поларног медвједа је затворен, а од 1965. године уврштен је у Црвену књигу.

Опасност за људе

Случајеви напада поларног медведа на људе су добро познати, а најживљи доказ агресије предатора забележен је у белешкама и извештајима о поларним путницима, па је неопходно кретати се на местима где се може појавити поларни медвед, са великим опрезом. На територији насеља у близини станишта поларног предатора, сви контејнери са отпадом из домаћинства морају бити недоступни гладној звери. У градовима канадске провинције посебно су створени такозвани "затвори", у којима се врши привремено држање медвједа, који се приближава границама града.

Погледајте видео: Calling All Cars: The Bad Man Flat-Nosed Pliers Skeleton in the Desert (Јун 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org