Птице

Фламинго: где живи, на шта се храни, опис

Pin
Send
Share
Send
Send


У овом чланку представљена је птица фламинго, која се у руским регионима може наћи готово искључиво у зоолошким вртовима. У песмама се пјева невероватно лепа птица, фасцинантна својом величанственом грациозношћу и необичним бојањем перја. Где живи фламинго? Који су услови њиховог задржавања у заточеништву, карактеристике и навике, шта једу?

О животу ове птице феноменалне лепоте може се наћи читањем овог чланка.

Опште информације

Само пет врста има породицу пламена. Најчешћи је обичан. Ово је прилично велика птица чија тежина достиже 4 килограма. Најмања од ове породице је мали фламинго.

Омиљена места за гнежђење црвених фламинга су острва, лагуне морске обале и слане мочваре на обалама језера. Пре него што детаљније сазнамо где живи фламинго, представимо кратак општи опис птице.

У просеку, дужина тела птице је 1,4 метра, тежина се креће од 2 до 4 килограма. По правилу, мужјаци су тежи од женки. Боја перја код птица је најразличитија, али преовладавају црвена и ружичаста. Врат и ноге су дуги.

Упркос тако великим величинама, ове птице се хране биљкама и раковима који живе у водама плитких језера.

Као што је горе наведено, на свету постоји само пет врста птица.

Наведени заједнички фламинго има неколико гнезда на јужним територијама Европе. Патуљак живи у Африци. У Америци су уобичајене три врсте: жуто-ногу (или Андска), Чилеанска и краткорочна.

Све ове врсте заједно представљају, заправо, одвајање фламинга.

Они воде сједећи начин живота, а само врста розе фламинга која живи у сјеверним дијеловима свијета је миграторна.

Где живи фламинго?

Фотографије са овим лепотама су фасцинантне и фасцинантне. Не могу да верујем да таква чуда постоје у природи. И где живе у природном окружењу?

Они живе у Европи, Азији и Африци. Насељени у водним тијелима, са повољним условима за њихов боравак. Међутим, нису сва ова места погодна за њих. У том смислу, подручја зимовања и гнијежђења фламинга могу се распршити чак и на удаљености од тисућу километара.

У колонијама обично има неколико десетина, можда стотине хиљада појединаца.

Да ли и где фламингоси живе у Русији може се наћи даље у чланку.

Већина птица је у плиткој води. Обично се фламингови тешко и невољко сломе. То се обично дешава када су у опасности или је потребно да промене место храњења.

Већ дуго се лете за полетање, а након полетања настављају да лете кроз ваздух. Онда птице лете са испруженим ногама. Јато летећих фламинга је изненађујуће лијеп поглед на азурно плаво море и плаво небо.

Нестинг

Тамо где борави фламинго, где се птица укорени, гнезда се појављују на одређеној удаљености један од другог. Представљају облик малих купола, изграђених од шкољки шкољака и муља. Висина гнезда је 50-70 центиметара.

Код полагања обично 1-3 бела јаја. Пилићи су се већ покрили пахуљицом, виђени и веома активни. Они напуштају гнијездо за неколико дана и отприлике у доби од једног мјесеца мијењају своју одећу у другу. Фламинго пилићи на 65-80-ти дан живота стичу вештине самосталног лета и коначно формирају уређај за филтрирање.

Сексуална зрелост долази у узрасту од 4 до 5 година. Ове птице су моногамне и обично се гнијезде колоније које су врло блиске једна другој.

У читавом садашњем распону, не постоји више од 22,5 хиљада фламинга. Велики значај у смањењу броја птица имао је смањење у подручјима погодним за гнијежђење.

Тамо где живи фламинго, постоји одговарајућа храна за њу: богата алгама и органским материјама, са безброј ракова, мекушаца и црва.

Неке врсте једу плаво-зелене и диатоме алге. Храну коју траже у плитким водама. Плитка глава испод воде, они копају по дну кљуна резервоара. А глава се налази на чудан начин: круна скоро додирује дно, доња вилица је на дну, а доња вилица је на врху.

Родитељи хране пилиће "подригивањем" које садржи, поред хране полу-дигестираних излучивих жлијезда и доњег дијела једњака. Треба напоменути да је ова светло ружичаста течност у својој нутритивној вредности слична млеку сисара. Има и каротеноиде.

Слатка и слатка вода из кишних птица користи се за пиће. Да би то урадили, они лизу капи воде на перје.

У природним условима, било је случајева када су фламингоси живели 34 године.

Пинк фламинго

Ова птица има перје бледо-ружичасте боје са пурпурно-црвеним крилима и црним перје. Дијелови главе су без пера (прстен око очију и узде) црвени, а кљун је углавном ружичаст.

Где живи розе фламинго? У Европи се ове птице гнијезде у Лас Марисмасу (јужна Шпанија) иу резервату на ушћу р. Рхоне (Јужна Француска). Она такође живи у Африци (језеро Мароко, Јужна Тунис, Северна Мауританија, Кенија, отоци Цапе Верде, јужно од континента).

Ружичаста, као и друге врсте, преферира да се насели на великим језерима са сланом водом, у ушћима и морским лагунама.

Птицу ове врсте можете сусрести и на језерима јужног Афганистана, Пакистана, Ирана и Индије.

И где живи фламинго? У Казахстану. У Русији се гнијезди у ушћу ријеке. Волга, у Калмикији, у Дагестану, у Ставропол и Краснодар територији.

Фламинго црвена

Ова врста птица живи на острвима Кариба, на обали североистока Јужне Америке, као и на југу овог континента (Галапагос).

Фламинго црвена има перје од ружичасте до љубичасте или јарко црвене.

Фламинго мали

Од свих модерних врста, најмањи је најмањи. Његова дужина тијела је само 80 цм (друге више од 100 цм). Код ове врсте мандибула има кобилицу која се спушта у дубину кљуна. У основи, његова храна је алга.

Када трага за храном, мали фламинго не спушта кљун на дно, већ их једноставно води са једне стране на другу преко површине воде. Гнезди на сланим језерима Танзаније, Кеније, као и на обали Персијског залива (језеро Самбхор у Индији).

Андски фламинго

Његово станиште је слано језеро које се налази у Андама на надморској висини од 2500 метара (север и центар Чилеа, јужни Перу, северозападна Аргентина и западни део Боливије). Они више воле језера, а често и воду са високим садржајем гипса, каустичне соде и сумпороводика.

Одрасли фламингоси су обојени у бијело-ружичасту или гримизну боју. Прелепе ружичасто-црвене боје настају због уласка пигмента у тело птица раковима (храна). Крилца ове птице су црна, ноге су жуте.

Фламинго јамес

Птице живе у Андима Боливије иу северној Аргентини. Храна - дијатомеје. Постоје колоније ове врсте које живе у тешким условима планине.

Ова врста, која се још назива и краткотрајна, је веома ретка.

Чилеански Фламинго

Ово је релативно кратак фламинго, пронађен у Јужној Америци. На планинским језерима (Анде) могу да живе заједно са врстом кратких кљунастих фламинга.

Боја чилеанског фламинга је свијетла: гримизна или бијело-ружичаста. На покривним крилима развијене су црвене нијансе, тако да су фламингоси добили латинско име, што значи "ватрено-крилати". Ноге су зеленкасте, али колена и шапе су црвене.

Закључак

Где живе фламингоси у Северној Америци?

Ове птице припадају једној од најстаријих породица птица. Њихови остаци, најближи модерним облицима, датирају још пре 30 милиона година, а фосили примитивнијих врста - више од 50 милиона година.

Пронађени су на местима где данас не живе фламингоси: неки делови Европе, Северне Америке и Аустралије. Ово сугерише да су у прошлости ове невероватне птице имале много веће станиште.

Врсте фламинга

Тренутно је упознато са пет врста. Острва на Карибима и Галапагосу су насељена црвеним фламингом. Боја перја може досећи љубичасту и јарко црвену боју.

Уз обале Персијског залива, као иу областима у близини сланих језера Кеније и Танзаније, живе патуљасти или мали фламингоси. Њихова дужина тијела је само 80 цм, високо у Андама су слана језера у којима живе андски фламингоси. Њихово перје је бело-ружичаста, рјеђе гримизно. У Боливији и на северу Аргентине живе веома ријетки фламингоси Џејмса. Хране се диатомима. У Јужној Америци можете видети чилеанске фламингосе. Крила ових птица имају црвену нијансу.

Опасан живот фламинга у дивљини

Природна опасност од фламинга су предатори: лисице, шакали, вукови. Предаторске птице, као што су орлови, на пример, такође представљају одређену опасност за колоније. Осјећајући опасност, фламингови одлазе. За полијетање, потребно им је залет, које могу обавити иу води иу копну. Пошто се фламингоси држе у групама, грабежљивцима је тешко да изаберу један специфичан плен, а шарена крила их спречавају да се фокусирају. У дивљини птице живе до 30 година, у заточеништву - до 40 година.

Занимљиве чињенице о фламингу

  • Преци фламинга живели су на планети пре 30 милиона година.
  • Перје птица може бити не само ружичасто, већ и црвено па чак и гримизно.
  • За полетање пролазе кроз воду 5-6 метара.
  • У лету, они попримају облик крста, истежући ноге и врат.
  • Будући родитељи сједе на гнијезду с увученим ногама и излазе из њега, наслањајући се кљуном на тло.

Како изгледа фламинго?

Фламинго изгледа веома грациозно. Ова велика водена птица има танке дуге ноге и флексибилан врат, а необично бојење фламинга никада није прошло незапажено. Одрасли мужјаци и женке фламинга обично носе перје бледо ружичасте боје. Крила птице фламинго су пурпурно-црвена, са црним перјем. Фламинго витке ноге имају ружичасту нијансу. Рачун је такође ружичаст, али има црни врх.

Фламинго изгледа необично не само због јединственог обојења перја. Птица фламинго са завидном грациозношћу држи свој дуги врат у облику упитника. Такође, пламенци лако стоје на једној нози. Да би смањили губитак топлоте, они заузврат држе своја стопала у свом перју. Са стране ове позиције се чини веома тешком и неудобном. Али у ствари, апсолутно никакав напор од фламинга.

Птица фламинго има масиван кљун савијен. Код фламинга, покретни дио кљуна је горњи, а не доњи дио, што га разликује од многих других птица. На глави обичног фламинга налазе се подручја откривена перјем - узда и мали прстен око очију, који су црвени. Ружичасти фламинго има округло тијело и врло кратак реп.

Фламинго изгледа као велика птица. Укупна дужина тијела је 120-130 цм, а тежина одраслих износи 3,5-4 кг. На својим ногама имају 4 прста, од којих су 3 повезана пливачком мембраном.

Зашто су фламингоси ружичасти? Ружичаста боја перја фламингоса добија се супстанцом каротена, коју птице добијају храном. Фламингоси дугују своју ружичасту боју малим црвеним раковима који садрже исти каротен.

У зоолошким вртовима фламингоси не губе своју јединствену боју, јер се додају у исхрану каротеном: мрквом и слатком паприком, и, наравно, малим раковима. На рачун онога што фламинго изгледа сјајно као у дивљини.

Где живе фламингоси и како?

Пинк фламинго - најчешћи тип фламинга. Фламингоси живе у Африци, јужној Европи и југозападној Азији. У Европи колоније фламинга живе у јужној Француској, Шпанији и Сардинији. У Африци, пламенци живе на југу континента, као иу Тунису, Мароку, Мауританији, Кенији и на отоцима Зеленортска острва. Насељава фламингосе у језерима јужног Авганистана, на северозападу Индије и Шри Ланке. И розе фламинго живи у неколико казахстанских језера.

У Русији, ружичасти фламинго се не гнијезди, већ се редовито мигрира кроз своју територију - на ушћу ријеке Волге, у Краснодар и Ставропол. Муха јужно од Сибира, као иу Иакутији, Приморју, на Уралу. Ружичасти фламингоси зимују кроз Русију у Азербејџану, Туркменистану и зими у Ирану.

Фламингоси живе цео живот у групама различитих величина, јер су то друштвене птице. Летећи од места до места, они се скупљају у јатима, а на тлу држе се у групама. Ружичасти фламинго живи на великим језерима са сланом водом, у морским лагунама и ушћима, у плитким водама на тешко доступним мјестима и са блатним дном. Фламингоси живе на обалама водених тијела у великим колонијама, које могу бројати стотине хиљада појединаца.

Углавном фламингоси живе седентарно. Ове птице могу да лутају унутар свог станишта да би пронашле место са повољнијим условима за живот или са недостатком хране на истом месту. Само северне популације ружичастих фламинга праве летове за гнијежђење.

Фламинго живи у различитим условима и способан је да издржи оштра колебања температуре. Ружичасти фламингоси имају добру издржљивост и могу да се носе са екстремним временским условима у којима не може преживети свака животиња. Налазе се у веома сланим или алкалним језерима. Разлог томе су велике популације ракова у сланим резервоарима, гдје рибе не живе због повећаног салинитета. Пинк фламинго живи на алпским језерима.

У флагрантним алкалним и сланим окружењима, обичан фламинго може, захваљујући својој густој кожи на ногама. Такође, како би утажили жеђ и испрали сол, птице повремено посјећују оближње изворе питке воде.

Криволов и активна економска активност довели су до смањења њиховог становништва широм свијета. До сада, ова врста у Међународној црвеној књизи има статус "изазива најмање бриге".

Шта једе фламинго?

Фламинго се храни малим раковима. Фламингоси једу ракове, јер су њихова главна храна. Такође, розе фламинго једе ларве инсеката, црве, мекушце и алге, које проналазе у плиткој води. У пријему хране, птица фламинго је добила кљун, којим филтрирају храну из воде или муља.

Кљун фламинга има специфичну структуру, а дуж његових ивица налазе се филтери у облику ситних ламелираних капица. Фламинго једе у плиткој води са блатним дном у тешко доступним местима.

У потрази за храном, обични фламинго окреће главу тако да је горња мандибула на дну. Предњи део има плутач који подупире главу у горњим слојевима воде, посебно оне богате планктоном. Ружичасти фламинго се храни скупљањем воде у устима и затварањем кљуна, након чега птица гура воду кроз доњу чељуст и гута храну. Све фазе храњења фламингом јављају се веома брзо.

Природни предатори розе фламинга су лисица, вук, шакал и други предатори. Велике пернате предаторе, који се често насељавају у близини колонија фламинга, такође представљају пријетњу. У случају опасности, фламинги се скидају. Током узлијетања, они праве мали залет, који се успјешно изводи и на води и на копну. Предатору је тешко да изабере одређени плијен од њих, јер их има много, а када лети, шарена крила са црним перјем спречавају предатора да се фокусира на плијен.

Млади фламинго

Ружичасти фламингоси су моногамни и формирају парове који често трају током читавог живота. Иако постоје појединци који у свакој сезони брака проналазе новог партнера за стварање породице. Ружичасти фламингоси гнезде се у колонијама од неколико стотина или чак хиљада парова.

Гнездећи период фламинга је од маја до јула, а за миграторне пламене овај период је донекле продужен и траје од априла до августа. Ове птице могу произвести потомство, старости од 3 године, али птица фламинго почиње да се гнијезди само у доби од 5-6 година.

Неколико мјесеци прије почетка гнијежђења, ружичасти фламингоси, који немају пар, организирају групне демонстрације брака у облику синкроних секвенцијалних покрета сваког учесника. И мушкарци и жене учествују у овим брачним плесовима. Боја је одлучујући фактор за ружичасте фламингосе у одређивању избора партнера у сезони парења. Женка бира мушкарца. Интензивно бојење је гаранција да је птица здрава, да има добар апетит и да ће дати снажно потомство.

Фламинго парови који се одржавају најчешће не учествују у демонстрацијама. Миграцијски фламинги организују своје брачне плесове док се одмарају на путу до места за гнежђење. Формиран на начин на који је пар стигао одмах спреман за гнијежђење. Две недеље граде гнијездо.

Конструкција гнезда фламинга је јединствена и представља конусно брдо висине 60 цм у плиткој води глине и муља. Мушко и женско заједно граде гнијездо. Код полагања 1-3 велика јаја су бела, али најчешће 1 јаје. В насиживании гнезд участвуют оба родителя. Птенец фламинго появляется на свет через 30 дней. Детеныш фламинго вылупляется хорошо развитым, активным и уже через несколько дней покидает гнездо.

Фламинго вскармливают своих птенцов птичьим молоком, которое окрашено в розовый цвет. Эта пища вырабатывается в пищеводе взрослых птиц специальными железами и очень питательна. Удивительно, что молочко дают не только самки, но и самцы. Ново излегла фламинго пилић је прекривена бијелим длаком, замјењујући је сивом. Ноге младог фламинга су кратке и дебеле, кљун је црвен.

Ружичасти пламенци имају неку врсту вртића, гдје су фламинго пилићи под надзором његоватеља док родитељи добивају храну. Таква група може да броји до 200 пилића фламинга, али родитељ одмах нађе своју бебу гласом.

Млади фламинго храни се млеком два месеца, док кљун не расте тако да се може сам хранити. У доби од три мјесеца, млади фламингоси расту до величине одраслих и могу летјети. Током овог периода, фламинго пилићи добијају перје бело-сиве боје, са слабом ружичастом нијансом.

Одрасла боја младих фламинга стиче до треће године. Просечан животни век ружичастог фламинга је 30 година. Али постоје случајеви када је заробљеништво фламинга живјело до 80 година.

Ако вам се свидио овај чланак и волите да читате о разним животињама наше јединствене планете, претплатите се на ажурирања сајта и добијте најновије и најзанимљивије вести о животињском свету.

Станиште:

Домовина фламинга је Северна и Јужна Америка, Африка и Азија. Фосили показују да су претходно били распоређени у много већим подручјима, укључујући Сјеверну Америку, Еуропу и Аустралију.

Пинк фламинго живе у Африци, јужној Европи и југозападној Азији. Мали фламингоси налази се у Африци и сјеверним дијеловима индијског потконтинента. Цхилеан Фламингос налазе се у југозападној Јужној Америци. Цариббеан фламингос може се наћи на Карибима, на северу Јужне Америке, на мексичком полуострву Иуцатан и Галапагос. У Перуу, Чилеу живе Боливија и Аргентина Андски фламинго и фламинго јамес.

Ове птице воле да живе у близини сланих плитких језера, у приморским лагунама, у плићаку иу близини ушћа.

Безбедносни статус:

Узрокује најмање забринутости: Пинк Фламинго, Кариби Фламинго

Бити у стању близу угрожених: Чилеански Фламинго, Мали фламинго, Фламинго Јамес

Рањиве: Андски фламинго

Становништво Андских фламинга значајно је смањено због губитка станишта и квалитета животне средине.

Занимљивости:

- У источној Африци, фламингоси се групишу у гигантска јата - више од милион појединаца, формирајући највећа јата птица на планети.

- Од свих врста фламинга, само Андски фламингоси имају жуте ноге.

- Стари Римљани су ценили језик фламинга, као деликат. Такође, фламинго јаја се хране у различитим деловима света.

- Још увек није јасно зашто фламингоси стоје на једној нози. Према једној верзији, извлаче једну ногу из хладне воде, што им помаже да сачувају топлоту. За време одмора, они често увлаче једну ногу, што им се чини прилично удобно.

Опис Фламинга

Заиста, изглед птице је изузетан - велико тело, веома високе ноге и врат, карактеристичан заобљени кљун и невероватан ружичасти перје. Породица Пхоеницоптеридае (фламинго) обухвата 4 врсте, комбиноване у 3 рода: неки орнитолози верују да постоји пет врста. Двије врсте изумрле.

Најстарији остаци фосилних фламинга пронађени су у Великој Британији. Најмањи чланови породице су мали фламингоси (тежине 2 кг и висине мање од 1 м), а најпопуларнији су Пхоеницоптерус рубер (обични фламингоси) који расте до 1,5 м тежине 4–5 кг.

Изглед

Фламинго с правом носи титулу не само најдуже ноге, већ и најдуже птице. Фламинго има малу главу, али огромну, већу од ње по величини и закривљену надоле, кљун, који (за разлику од већине птица) нема мандибулу, већ мандибулу. Рубови масивног кљуна опремљени су рожнатим плочицама и зубима, помоћу којих птице филтрирају бљузгу да би добили храну.

Ово је занимљиво! Њен врат (у односу на величину тела) је дужи и тањи од оног лабуда, па се фламинго умори од тога да га равномерно држи и повремено га баца на леђа, тако да се мишићи могу одморити.

На горњој површини меснатог, дебелог језика налазе се рожнате плоче. У фламингосу је горња половина тибије украшена, а бобина је скоро три пута дужа од ове друге. Између предњих прстију налази се добро развијена пливаћа мембрана, а задњи прст је веома мали или одсутан. Перје лабаво и меко. На глави су зоне без пениса - прстенови око очију, брада и узда. Крила су умерене дужине, широка, уоквирена црним рубовима (не увек).

Кратак реп се састоји од 12-16 перја репа, где је најдужи средњи пар. Нису све врсте фламинга обојене у нијансе црвене (од бледо ружичасте до љубичасте), понекад је прљаво бијеле или сиве.

За бојење су одговорни липохроми, пигменти који улазе у тело заједно са храном. Распон крила је 1,5 м. Са молом који траје месец дана, фламинго губи своје перје на крилима и постаје потпуно рањив, губећи способност да полети у опасности.

Карактер и начин живота

Фламингоси су прилично флегматичне птице, лутају по плиткој води од јутра до ноћи у потрази за храном и повремено се одмарају. Они међусобно комуницирају уз помоћ звукова који подсјећају на кокоши гусака, само гласније и гласније. Ноћу, глас фламинга се чује као мелодија трубе.

Уз претњу која може бити предатор или човек у чамцу, јато се прво помера у страну, а онда се диже у ваздух. Истина, убрзање се даје с потешкоћама - пет метара птица пролази кроз плитку воду, лупкајући крилима, а већ се дижући, узима још неколико "степеница" дуж површине воде.

Ово је занимљиво! Ако погледате стадо одоздо, чини се да крижеви лете преко неба - фламингоси истежу вратове напријед у зрак и исправљају своје дуге ноге.

Летећи фламингоси се такође упоређују са електричним вијенцем, чије везе онда бљесну жарко црвеном бојом, а затим излазе, показујући тамне боје перја посматрачу. Фламингоси, упркос својој егзотичној лепоти, могу да живе у условима који депримирају друге животиње, на пример, у близини сланих / алкалних језера.

Овдје нема рибе, али многи мали ракови (Артемиа) - главна храна фламинга. Из агресивног окружења птица спашавају густу кожу на ногама и посјећују слатку воду, гдје фламингоси исперу сол и угасе жеђ. Осим тога, они нису са њима

Такође ће бити занимљиво:

Стоји на једној нози

Овај кнов-хов је измишљен од стране нефламингоса - многе дугоноге птице (укључујући роде) практикују стајање на једној нози како би се смањио губитак топлоте у ветровитом времену.

Ово је занимљиво! Чињеница да птица брзо зиабнет, окривљује своје претјерано дуге ноге, лишен спашавања перја готово до врха. Зато је фламинго присиљен да притисне и загреје једну или другу ногу.

Са стране, поза изгледа изузетно неугодно, али сам фламинго не осећа нелагоду. Потпорни уд је и даље издужен без примене било какве мишићне снаге, јер се не савија због посебног анатомског уређаја.

Исти механизам функционише када фламинго седи на грани: тетиве на савијеним ногама затегну и прсте притегну да чврсто држе грану. Ако птица заспи, "хват" није ослабљен, спречавајући га да падне са дрвета.

Хабитат

Фламингоси се углавном налазе у тропским и субтропским регионима:

  • Африка
  • Азија,
  • Америка (централна и јужна),
  • Јужна Европа.

Тако се на југу Француске, Шпаније и Сардиније види неколико великих колонија заједничких фламинга. Упркос чињеници да колоније птица често броје стотине хиљада фламинга, ниједна врста се не може похвалити континуираним дометом. Гнијежђење се одвија одвојено, у подручјима понекад на удаљености од неколико хиљада километара..

Фламингоси се обично насељавају дуж обала плитких сланих вода или на морској плићаку, покушавајући да остану на отвореним пејзажима. Гнијезде се на високим планинским језерима (Анде) и равницама (Казахстан). Птице су углавном седентарни (мање вероватно да ће залутати) начин живота. Само популације обичних фламинга које живе у сјеверним земљама мигрирају.

Фламинго дијета

Мир фламинга се погоршава када птице морају да се боре за храну. У овом тренутку прекидају се добросусједски односи, претварајући се у изобиље територија.

Дијета фламинга се састоји од организама и биљака као што су:

  • мали ракови,
  • шкољке,
  • ларве инсеката,
  • ватер вормс
  • алге, укључујући дијатомеје.

Уска специјализација хране се рефлектује у кљуну уређаја: његов горњи део је опремљен са пловком која подупире главу у води.

Фазе исхране брзо се измјењују и изгледају овако:

  1. Тражећи планктон, птица окреће главу на дно доње чељусти.
  2. Фламинго отвара кљун, скупља воду и залупи је.
  3. Вода се пропушта кроз језик кроз уређај за филтрирање и храна се прогута.

Гастрономска селективност фламинга је још више сужена за поједине врсте. Јамес фламингос једе мухе, пужеве и дијатомеје. Мали фламинго једе искључиво плаво-зелене и диатоме алге, прелазећи на ротифере и Артемију само када се водена тијела исуше.

Ово је занимљиво! Инаце, рузицаста боја перја зависи од присуства у храни црвених ракова који садрзе каротеноиде. Што је више ракова, интензивније је бојање.

Репродукција и потомство

Упркос прилично касној плодности (5-6 година), женке могу да полажу јаја већ 2 године. Када се гнијезде, колоније фламинга нарасту на пола милиона птица, а гнезда се не налазе више од 0.5–0.8 м.

Гнијезда (од муља, шкољака и блата) нису увијек изграђена у плиткој води, понекад их граде фламинги (од перја, траве и шљунка) на каменитим отоцима или полажу јаја изравно у пијесак без израде удубљења. Код полагања 1-3 јаја (обично два), које оба родитеља инкубирају 30-32 дана.

Ово је занимљиво! Фламингоси седе на гнезду са ногама. Да би устао, птица мора нагнути главу, одложити кљун према земљи и тек онда исправити своје удове.

Нестлингс се рађају са равним кљуновима, који почињу да се савијају након 2 недеље, а након још неколико недеља, први пахуљац се мења на нови. "Ох, и пили сте наше кровушке" - право да се ова фраза упути дјеци, можда, то су фламингоси који их хране млијеком, гдје је 23% из родитељске крви.

Млеко, које је по хранидбеној вредности упоредиво са крављим млеком, обојено је ружичасто и производи се посебним жлездама које се налазе у једњаку одрасле птице. Мајка храни легло птичјим млеком око два месеца, док се кљунаст кљун на крају не ојача. Чим кљун расте и формира се, млади фламинго почиње самостално добијати храну.

До 2,5 месеца млади фламингоси постају на крилу, расте до величине одраслих птица и одлазе из родитељског дома. Фламингоси су моногамне птице, мењајући пар само када је њихов партнер убијен.

Природни непријатељи

Поред ловокрадица, природни непријатељи фламинга су и месождери, укључујући:

Птице грабљивице често се насељавају у близини колонија фламинга. Повремено их лове и друге звери. Бјежећи од вањске пријетње, фламинго полијеће, дезоријентирајући непријатеља, који је збуњен црним перјем лете, што их спречава да се фокусирају на мету.

Становништво и статус врста

Постојање фламинга не може се назвати безобличним - популација опада не толико због грабежљиваца, колико је кривица људи.

Птице се убијају због својих предивних перја, уништавају гнезда, добијају деликатесна јаја, и истискују их из уобичајених места, градећи руднике, нова предузећа и аутопутеве.

Антропогени фактори, са своје стране, изазивају неизбежно загађење животне средине, што такође негативно утиче на број птица.

Важно је! Недавно су орнитолози били убеђени да су заувек изгубили фламинга Џејмса, али, срећом, птице су се појавиле 1957. године. Данас, популација ове и друге врсте, Андски фламинго, је око 50 хиљада јединки.

Обе врсте се сматрају угроженим. Позитивна динамика репродукције забележена је у чилеанском фламингу, чији је укупан број близу 200 хиљада птица. Најмањи аларм је узрокован малим фламингом, чија је стока у распону од 4-6 милиона јединки.

Забринутост организација за очување природе изазване су најпознатијим врстама, фламингом чија популација широм света броји од 14 до 35 хиљада парова. Безбедносни статус ружичастог фламинга уклапа се у неколико шкртих скраћеница - птице су у угрожене ЦИТЕС 1, БЕРНА 2, СПЕЦ 3, ЦЕЕ 1, БОНН 2 и АЕВА.

Погледајте видео: SCP-2852 Cousin Johnny. Keter class. humanoid mind-affecting religious scp (Септембар 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org