Животиње

Шта у природи једе зеца?

Pin
Send
Share
Send
Send


Важно је напоменути да су ове дугоноги животиње прави вегетаријанци - чак ни не једу инсекте. У уџбеницима биологије зечеви се називају биљоједи, али њихова прехрана укључује не само различите врсте траве, већ и гранчице, лишће, коријење, гомољи и бобице. С обзиром да се не залију за зиму, поставља се питање шта зец једе у шуми у екстремној хладноћи. Када падне снијег, животиње бирају млада стабла са меком коре, стоје на својим задњим ногама и гризу је. У ово доба године, зечеви покушавају да се држе ближе пољима, где остају остаци житарица или су већ посејане зимске сорте. Појединци су одабрани ближе руралном земљишту, јер овдје можете профитирати од сијена.

У обилним снежним падавинама или киши, животиње остају у склоништима и не излазе у потрагу за храном. Да би се хранили протеинима у тим тренуцима, покупили су свој измет, који се, узимајући у пробавни тракт, пробавља као обична храна.

Неки људи вјерују да је омиљена посластица зеца купус, па се чак и питају: шта јести зец у шуми ако тамо нема глава? Заправо, "уши" имају посебну љубав према овом поврћу, што је мит. Умјесто тога, зец ће дати предност цвеће, краставцима и кромпиру. Постоје чак и случајеви када су "косе" уништавале поља са овим културама.

Са почетком хладног времена, зечеви почињу сезону парења, а већ у фебруару појављује се потомство. Пошто смо сазнали шта се зима храни зими, вреди знати како млади зечеви преживе у ово доба године. Након рођења, мајка их храни и одмах одлази на неколико дана, како не би привукла грабежљивца својим мирисом (дјеца не емитују ароме). После неколико дана, она се враћа на следеће храњење - и поново бежи. Бебе обично имају довољно зечјег млијека да траје много сати. Након седам дана, појављују се мрвице зуба, а након још три почињу да жваћу коров, који се зец слаже у њихову фосу.

Зец и човек

Неки, гледајући слатке пахуљице, покушавају их укротити. Али да би се осигурало да има праву бригу, морате знати шта зец у шуми једе бесплатно. Боље је не дати животињи храну која му је по природи стран. Иако је могуће научити зеца да једе месо, још увијек се не исплати “исмијавати” биљоједа. Људи који узгајају ове животиње су приметили колико дуго кукуруз. Захваљујући овом производу, зеко брзо расте и није склон болестима. Ако ову животињу држите код куће, у љетним мјесецима вриједи чувати траву која се може сушити на сунцу, а зими - животињи.

Неке чињенице о зецима

Научили смо како зец живи и како се храни (зец и зец), али многи ће Занимљиво је знати неколико чињеница о овим слатким животињама.

  • Зечеви су веома чести становници наше планете, налазе се у било ком делу света, изузев Антарктика.
  • Дуге уши животиње помажу му да побегне од прегревања. Кроз овај "канал" топлота се уклања из тела. Такође, током кише, животиња притиска уши на тело, иначе, ако вода уђе, разболиће се.
  • Ова звер је веома издржљива. Може дуго да одржава брзину од 50 км / х и истовремено наставља да се окреће.
  • Укупно има 45 врста зечева, које зоолози дијеле у три групе: кралеје, зечеве и праве зечеве.
  • Тек релативно недавно, научници су овим животињама додијелили појаву лагоморфа. Пре тога, сматрани су разним глодавцима.
  • Мужјаци живе 5 година, жене - 9. У заточеништву неки могу постати дуговјечни и трајати до 13 година. У ширем смислу, зечеви умиру млади од шапа грабљивица и ретко живе до старости.
  • У зимском периоду животиња расте вуну у близини носа - заштиту од хладног ваздуха.
  • Познато је да се зец популарно назива "коса", али да уопште није укрштена. Овај зец је добио надимак због начина кретања, јер животиња стално збуњује трагове.
  • Између њих, "коси" комуницирају куцање шапе, надевајући их попут батака.
  • Ове животиње раздвајају територију, а чак и за вријеме спашавања од звијери звијери, зец неће трчати на страну територију.
  • Пошто дуго уши стално гризу коре, њихови зуби се истроше, али нови ће расти да их замене.
  • У историји постоји случај када је зец имао све навике пса, јер га је пас хранио и подизао. Бунни је напао друге псе и одгризао га.

Структура дигестивног тракта

Звијер се храни биљкама, коријењем, кором дрвета. Хране се тешком храном, па је природа животињи обезбедила велики цекум, стално растући зуби. Нема очњака, постоји празан простор између секутића и молара, назван дијастема. Десни и леви ред молара повезани су танким мостом који формира чврсто небо кости. Горња вилица животиња има 2 пара секутића: велики предњи, мали са малим сјекутићима. Зуби стално расту да би се уситнули секутићи, животиња је присиљена да грицка.

Желудац се састоји од 2 одељења одговорна за одређене функције:

  • фундиц - ферментација хране,
  • храна за пилоричаре.

Где живе зечеви

Зец живи свуда: у тундри, тајги, степама. По природи, они су усамљеници. Леад ноцтурнал. У потрази за храном животиње излазе у мрак тако да их сумрак скрива од природних непријатеља. Након храњења, животиње се враћају кући прије изласка сунца. Тако да нико не би могао да претпостави о јазбини, звер се пење уназад, јер је претходно збунила трагове.

Склониште је пажљиво одабрано, савјесно. Требало би да буде топло, заштићено од ветра. Животиње не воле влагу, буку. Животиње не копају рупе, бирају спремно мјесто: грм, обрадиво земљиште, високу траву. Због боје, животиња се не види.

Они су домови, не мијењају своје станиште. Ако га људи или животиње присиљавају да се отргне од њихових домова, звер не иде далеко. Максимална удаљеност од мјеста становања - 2-3 км, када опасност прође, животиња ће се вратити кући.

Са почетком хладног времена, зечеви који живе на вишим висинама спуштају се у низине како би чекали зиму.

Треба нагласити чистоћу животиња. Често седе и доносе чистоћу: чешљану, лизану вуну.

Шта зече једе зими

Зимско време је тешко време за дивље животиње. У хладном времену, животиње копају снијег, тражећи суху траву. Они се могу наћи на зимским пољима, гдје се једу, остављају након жетве, класовима и коријенима. Звери гњаве коре дрвећа, шуме у шуми. То даје пуно проблема вртларима, јер зечеви кваре вриједне сорте воћака.

Летња дијета је широка. Животиње једу биљке, активно добијају на тежини. Преферирају горњи дио траве: лишће, цвијеће. Они једу маслачке, пикане, бухачу, јагоде, боровнице.

Док једе, животиње се одбијају да процене околину. Ако је животиња приметила или осетила опасност, почела је гласно ударати ногама о земљу. Кноцк - упозорење о опасности.

Репродукција и дуговечност

Куцање са шапама користе женке током периода парења - маме мушкарце који живе у близини. Мужјаци би се требали борити да открију достојног кандидата за шапу и срце дуге ушне лепоте. Период удварања је дугачак: почиње од јануара, завршава се у августу-септембру.

Женка има потомство око 2 мјесеца, приближно 43 дана. У једном леглу, зец доноси 1-9 младунаца. Зими се рађа 1-4 зеца, а љети се број повећава. Зечеви се рађају потпуно покривени вуном, са отвореним очима. Новорођенчад женско лиже, њежно тресе како би стимулирала циркулацију крви. Затим, мајка их скрива у рупу, одлази да тражи храну. Три седмице зец храни младунце млеком, а затим прелазе на самостално храњење траве. Ако се самоцхка-сестра сусреће са туђим зечевима, она ће их нахранити. Чак и ако мајка умре, бебе без родитеља ће добити неопходно млеко, неће умрети од глади.

Пошто хиљаде зечева не достижу зрелост и умиру од канџи и зуба предатора, животиње имају природну плодност. Ретка особеност је својствена животињама - суперфитинг - женка може бити трудна са потомцима у различитим фазама развоја. Појединци постижу сексуални развој за 6 мјесеци. Током сезоне парења, женка прави звукове сличне људском мрмљању.

Споља, немогуће је разликовати зеца од зеца. Приликом прегледа гениталних органа може се примијетити да су брадавице на трбуху и дојци видљиве код женки.

У дивљини зечеви живе 7-8 година

Вариетиес

Укупно је познато 32 пасмине зечева, али научници инсистирају на укључивању зечева и зечева, од којих је око 45 врста.

Ово је прилично велика звер, тешка око 1,5-5 кг. Уши животиње могу бити до 10 цм дужине, а кратки мали реп увек је беле боје, величина варира од 5 до 10 цм.

Боја зеца у летњем периоду зависи од домета: од сиве са црвеним пругама до тамносиве. Трбух звери је беле боје. Зачеци су већи и тежи, али у боји се не разликују. Зими, зец ставља снежно бели крзнени капут, за који је и добио име.

Бели зец се може наћи иу Аргентини. У Русији живи свуда, предмет је лова, јер је месо зеца познато по својој нежности.

Животиња тежи око 6-7 кг, боја је тамно сива са тачкицама, очи су тамносмеђе. Уши зеца су дуге, могу достићи 14 цм, реп је издужен, дужине око 8-14 цм, јер ова врста живи на мјестима са малом количином снијега, његове шапе су уске и густе. Звијер преферира степу.

Русацк је уведен у Аустралију, где је постао национална катастрофа. Неконтролисана репродукција довела је до смрти локалне фауне, губитка огромног броја усева. Доктрина се спроводи истраживањем у циљу елиминисања звери са територије Аустралије.

Пустињска животиња навикла да живи у топлом станишту. Величина звери је мала. Тежина - 1,5-3 кг. Ноге су дуге, уске. Разликује се дугим ушима, репом. Крзно је сиво са жућкастом или смеђом измаглицом. Измјењују се тамне, свијетле боје, зец изгледа шаролик. Реп животиње је таман, али има посебну особину - на крају четкице бијеле тврде косе.

Цурли харе

Насељава Тибет, Кина. Животиња је мала, тешка око 2 кг. Палета боја од црне до прљаво жуте.

Разноликост зечева је невероватна, али су њихове навике готово идентичне. Животиње служе као предмет лова због меког меса, дебелог крзна. Често уловљена животиња умире од страха, има срце.

Који су трагови зеца

Посебно се јасно види да у нашој шуми има много зечева, зими, када је снег на земљи. Трагови ових животиња су очигледно невидљиви!

Стаза зечева је веома карактеристична, не можете је заменити са траговима друге звери. Зец ставља предње шапе у једну линију, једну за другом, а стражње шапе паралелне једна према другој.

Истовремено, да би разумели правац кретања зеца, треба да запамтите да задње ноге ове животиње увек остављају отисак на снегу испред предњих. Ловци знају да су зечеви увијек увијени, збуњујући трагови, прилично је тешко пратити зеца.

Шта зече гризе

Треба напоменути да зечеви могу проузроковати значајне штете на фармама пијаца, посебно зими, када је земљиште прекривено снијегом и нема зелене вегетације.

Затим упадају у празне летње викендице и једу, кора одраслих воћних стабала, једу остатке вегетације из врта, сијено, гризе или оштећују изданке и грмље, једу млада стабла. Ово често доводи до смрти биљака. На парцелама у врту, зечеви воле да гризу коре:

У дивљини, они једу коре и изданке јавора, врбе, јасена, бријеста и других стабала. Ако нема више стабала, зечеви ће се славити на коре од трешње или крушке. Многи вртлари морају подузети значајне мјере како би заштитили своје слијетање у зимском периоду од зечјих упада. У јесен, зечеви могу оштетити поља, уништити жетву житарица, купус, шаргарепу, репу, краставце, сунцокрет, кромпир, соју.

Летње зечеве пространства. Пуно вегетације, сочне и шумске траве, биљке гомоља, младе гране, жбуње. Они једу дјетелину, разне врсте шаша, коњску кифлу, маслачке, бухачу, боквице, столисника и многе друге биљке.

Сада се у неким ресторанима послужује јело: зец који се кува у вину или павлаци. Ово изгледа као необична деликатеса. А раније, у старој руској кухињи, зечеви су кувани на разне начине. Па, шта се зечеви хране - то ћу вам рећи.

Како зечеви живе

Зецови су дивне животиње. Имају слатки, пахуљаст изглед, за који их све воле и приказују у бајкама, на сликама, у цртаним филмовима. Сматра се да је зец глуп и кукавички. Али у ствари, да би преживјела, ова животиња мора бити лукава, бјежећи од непријатеља. Он вешто збуњује своје трагове, трчи брзо, добро се крије, веома је издржљив, на пример, може тако исцрпљивати пса који трчи за њим, да кад падне од исцрпљености, она тихо скаче преко ње. Раније су научници мислили да зечеви припадају глодавцима. Међутим, ипак су их издвојили у посебну класу зечева, због њихове структуре чељусти (двоструки ред секутића) и зато што су, за разлику од глодара, само биљоједи.

Фоод харес

Пошто су зечеви беспомоћни пред непријатељима, они се хране само ноћу иу потрази за храном трче на велике удаљености. И током дана они спавају, тако да се у овом тренутку лови. Па, делиције животиња су веома различите:

  • дјетелина и маслачак, најдраже биљке које су им доступне,
  • житарице, сунцокрети,
  • диње, диње, бундеве, лубенице,
  • поврће из врта, шаргарепа, краставци, репа.

Сматра се да зечеви воле купус, али заправо нису. Купус, они ће јести само као посљедњи избор, а чешће преферирају репу или репу. У зими, храните животиње јаче. Њихова главна храна је прошлогодишња трава, извађена испод снијега, али коријени и кора грмља и дрвећа. Њихова омиљена стабла су Аспен, бреза, врба и лешник. У Сибиру, зечеви се хране коре коре младих. Воле да се попну у вртове са воћкама, где такође гризу коре и пуцају. У пролеће, зечеви изгледају веома мршави, слаби. Али када се појаве зеленила, брзо добијају на тежини.

Моја кћерка воли да гледа у декоративне зечеве у продавници кућних љубимаца и стално тражи од нас да јој купимо "бар једну". :) Мој муж и ја се готово слажемо. У међувремену, читамо добре бајке о животу зечица у шуми, које воле да једу и шта раде зими.

Шта зече једу зими

Зима је најтеже доба године за све представнике породице зечева. И не због хладног времена. Глад - то је оно што не даје много зечева да живе до пролећа. Ако коса успе да преживи, онда ће у пролеће имати мршав изглед и коврчаву вуну.

Али још увек зими можете наћи нешто за јело. Ако имате среће, наћи ћете грмове дивљег краставца или бобице клеке. Од коре дрвећа у зимском периоду, само је кора неких грмова коњског репа погодна за храну.

Али када су ствари заиста лоше, јадни зечеви једу испуштене рогове лоса и гризу кости мртвих животиња.

Вероватно већина дечјих бајки и цртаних филмова памтим зеца. Сећам се да је на многим сликама био приказан са мрквом. Мала плишана животиња са великим ушима. Да ли је истина да једе мркву? Сада вам кажем шта зец заправо једе.

Шта су зечеви

На територији Русије можете се срести неколико врста зечева:

  • вхите дог
  • зец,
  • цуфф

Међу зецима, предатори неће бити пронађени. Све ове животиње једите само биљке. У природи постоји велики број зечева. Добри су у прилагођавању условима животне средине. У различитим крајевима земље, укључујући и оне на сјеверу, можете сусрести зечеве. Њихов топли крзнени капут омогућава вам да лако подносите ниске температуре. Главни проблем зиме је само потрага за храном.

Различити типови зечева различите боје боје длаке. Бело љети је сива крзна, а зими њена боја постаје снијежно бијела. Зец зечева је црвен, а зими светло браон. Манжетна, за разлику од друге двије врсте зечева, нема одређену изражену боју длаке. У љето, његова сива вуна је замрљана црвеном бојом, а зими њена нијанса постаје свијетлосива.

Харе Диет

Стварно Хареси воле да једу поврће, укључујући мркву. Често су класификовани као штеточине, јер лако могу уништити жетву купуса и шаргарепе. Зато лов на ове животиње није забрањен. Лети неће бити тешко наћи храну у шуми. Тамо једу:

  • корење дрвећа,
  • кора и трава
  • цвијеће маслачка
  • бобице

Најчешће у потрази за храном зечеви се шаљу ноћу. Са почетком хладног времена постаје све теже наћи храну. У јесен, зечеви још немају великих проблема са храном. Будући да трава под крошњама дрвећа готово не постаје жута, онда ће прије почетка јаког мраза бити хране за зеца. У хладном и великом снијегу неће им завидјети. В это время зайцы могут полакомиться только лишь корой с деревьев и некоторыми оставшимися дикими ягодами.

Слабые животные не могут пережить зиму. С наступлением весны зайцы отправляются в поля, чтобы восполнить свои силы. В это время как раз начинает появляться зелень. Именно весной они могут забрести в огородв поисках еды.

Храњење зечева у пролеће и лето

Зецови су вегетаријанци. Хране се травом, млади изданци, бобице, гомољи, не заобилазе пољопривредна поља. Међутим, љети, када је храна обилна, људи више воле мјеста далеко од људи.

Запажања су показала да зечеви немају „омиљене“ врсте хране. Они вољно једу све што расте у шумским и шумско-степским зонама. Конкретно, Ставропол Русакс јести чак и отровне биљке као што су љутић и ларкспур.

Из дјечјих књига знамо да су уши глодари лудо заљубљени у купус. Међутим, овај мит је сродан причама у којима мишеви полуде са сиром, а јежеви обожавају јабуке, скупљају их у бодље. Зечеви радије профитирају на пољу засијаном житарицама, кромпиром или репом.

Мјеста бијелог зеца, зеца и толаева разликују се зависно од станишта.

  • Бели зец преферира мале пропланке, грмље, гудуре. Према томе, већина шумских биљака је укључена у њихову исхрану: од пролећног шкриљца (то је и зечји купус), мишји грашак, столисник, до бобица. Понекад зец једе хорсетаилс, неке врсте гљива.
  • Толаи воли да се храни на отвореном. Основа њихове летње исхране су кисели коњ, тамарик, шаш, пелин, цхингил, гомољи и луковице зељастих биљака.
  • Русаки је још увек свејед. Могу се хранити и далеко од људи и безобразно се приближавати периферији насеља. Они једу маслачке, детелину, бухачу, цикорију и друге дивље врсте. Они вољно једу сунцокрете, житарице, као и све што нађу у вртовима. Постоје случајеви када сиви лопови ископавају гомоље нових кромпира директно са земље, грицкајуци избојке из диње.

Шта зече јести у јесен и зиму

Почевши од октобра, зечеви постају још свеједи. Они једу кору дрвећа и са почетком хладног времена се приближавају људском боравку. Најпопуларније међу њима су маргинална поља са зимским усевима, које ископавају испод снијега, и удаљене сјенике с готовим сијеном.

У јаким снежним падавинама, зечеви више воле да се одмарају неколико дана, једући сопствени суви измет. Мали зечеви се хране сухом травом, коју мајка обилно обилно гнијезди.

  • Бели гризу коре са готово свих стабала: врбе, јавора, јасена, брезе, смреке и храста. Снажне шапе копају зелене траве од снијега.
  • Толај мигрира из мјеста с високим сњежним покривачем у долини, ближе људским насељима. Они се хране пољима са остацима кукуруза, житарица и коре дрвета.
  • Русаки се зими претварају у праву катастрофу за вртларе, гризући стабла воћака до врхунца раста. Они се хране и семенама, сувим цветовима траве, гризу коре дрвета јавора, лешника и храста.

Зецови (као и сви биљоједи) немају минералних соли у телу. На лосовима који су бачени са костију и кости мртвих животиња често проналазе трагове зечјих зуба.

Због тога искусни ловци маме зечеве са сланом водом, залијевају снег или земљу на местима будућег лова. По неким рецептима, сол се најбоље отопи у изварку сушених листова малине.

У мамце спадају и танке гранчице јасена, врба (најбоље од пупољака), першун (свјеже или сухо).

Међутим, треба имати на уму да су неке врсте лова, које захтијевају мамац, забрањене у подручјима са малим бројем зечева.

Каква звер је зец?

Зецови - представници реда зечева и породице зеца. Занимљиво је да су зечеви неко вријеме рангирани као одред глодаваца, али су одвојени због потпуно различите структуре зуба. За разлику од глодаваца (веверице, мишеви, јабуке, хрчци), зечеви нису један него два пара секутића у горњој вилици, који се налазе један за другим.

Поред тога, биљна храна - оно што се зечеви хране, не привлачи посебно глодаре, неке од њих су потпуно месождери, већина једе инсекте, рибу и птичја јаја. А зечеви су апсолутни вегетаријанци, то је знак потпуно другачије еволутивне линије, која им омогућава да се сматрају независном јединицом.

Хареси форму истоименог рода, које обухвата око 32 врсте животиња које живе на свим континентима, осим Антарктике и Аустралије. На територији Русије постоје 4 врсте зечева: познати зец и бели зец, као и толаи зец и мало проучавана, најтајнија врста је Манџуријски зец. Ове животиње насељавају разне биотопе и имају изглед и навике карактеристичне за ту врсту.

Како изгледају зечеви Русије?

Русак је највећи зец на територији наше земље, величина одраслих је од 57 до 68 цм, а тежина може достићи 7 кг. Летње крзно од смеђих зечева је смеђе, смеђе, сивкасте, црвенкасте са добро израженим тамним пестринима и карактеристичном валовитошћу, само је трбух беле боје. Након јесењег мољца, зечеви су обрастали бујним зимским крзном и постали су мало светлији. У прехрани зечева доминирају надземни делови биљака.

Бели пас је мало инфериорнији од зечеве величине: зечеви расту до 44-65 цм и теже од 1,6 до 4,5 кг, изузетно ретко до 5,5 кг. У белој коси, уши и реп су приметно краћи, а боја варира у зависности од годишњег доба. У летњем периоду, бели зец је црвенкасто сив или тамно сив са смеђим пеглама, а када постане бели постаје сњежно бели, само врхови ушију су црни. За разлику од зеца, ове животиње копају више земље и чешће се хране луковицама и ризомима биљака.

Зец-толаи је мања копија зеца са истим издуженим ушима и релативно дугим репом. Дужина тела одраслог тоље је 39–55 цм, а животиња не тежи више од 1,5–2,8 кг. Боја крзнене длаке је иста као боја светло косих Руса, али без валовитости и зими. Али исхрана Тоље је веома слична исхрани белог зеца.

Манхуријски зец је мален као толаи, али са ушима попут кратког белог зеца и репа. За разлику од рођака, вуна Манчушког зеца је чврста и груба, а овај зец носи униформу исте боје током целе године. Леђа и глава животиње су браонкасте боје са црним пјегама, странице су светлије, трбух је бјелкаст, образи су покривени свијетлим тачкама. Карактеристична карактеристика ове врсте је трака тамног крзна која иде дуж гребена.

У јужној популацији манхуријских зечева постоје меланистичке примјерке, потпуно црне на врху, сњежно бијеле на дну с блиједожутим грлом. Интересантно је да је међу зечевима ове врсте храна биљка махуна Леспедеза, а асортиман животиња не иде даље од подручја дистрибуције ове културе.

Харе једе траву.

Где живе зечеви?

Русак је типична степска животиња, распрострањена у Евроазији и Северној Африци. У Русији се налази од обале Ладог језера до Хабаровск и Приморског краја. Ове животиње више воле отворене просторе - равнице, степа и полу-пустиње, па чак иу шумама бирају рубове, пепео и светле шуме.

Завери живе у тундри, шумама и шумским степама од Скандинавије до Монголије, Кине и Јапана. На територији Русије се налази скоро свуда, посебно у лето, са обиљем хране. Ово је типична шумска животиња, али бијела шума избјегава густе шуме, али је уобичајена у мочварама с врбовим и трсним коритима, у грмовитој тундри, у потрази за богатом крмном површином често на пољопривредном земљишту у близини села и села.

Харе-толаи је невероватно створење које не треба шуме и поља. Омиљена станишта животиња су пустиње и полу-пустиње Централне Азије. У Русији, Толаи станиште је фрагментарно расуто у сушним степама и планинским предјелима Јужног Сибира од Алтаја до јужног дела Астраханске области. Шта једу зечеви који бирају тако чудан распон? Животиње се хране ријетком младом травом, пелином, хемисхем, тамарицом, гранама пешчаног багрема, ископају биљне кртоле. У прехрани Толаи, ефемерме су нужно присутне и, занимљиво, грубе избојке сакаула.

Манхуријски зец се налази на Далеком истоку Русије, у кинеској Манџурији и на северу Кореје. Ове животиње воле шуме са густом шумом, шумама љешњака, шумама бреза, влажним низинама и ретко се јављају на отвореним површинама. Поред поменуте леспедице, двобојна животиња са задовољством једе зелене делове свих врста вегетације. Као и сви рођаци, исхрана Манџуријског зеца у великој мери зависи од доба године.

Заицхата

Шта зече јести лети

Зечеви су беспомоћни против грабежљиваца и људи, стога су активни у сумрак и ноћу, али током периода трчања често се примећују током дана. Зачеци су територијални појединачно, њихове појединачне парцеле заузимају површину до 50 хектара. У поподневним сатима, зечеви сједе на скровитим мјестима: у грмљу, густој трави, празним лисицама и јазбинама, а ноћу одлазе у потрагу за храном.

Лети, зечеви имају довољно хране на свом личном подручју. Међу оним што се зечеви хране на првом месту су најразличитији делови зелених биљака. Белиак радо троши златник и кревет, хранећи се мишјим грашком и столисником. Витамини и елементи у траговима неопходни за здравље добијају се из маслачка и детелина.

Дјетелина и маслачак, луцерка и ракија, врло корисна цикорија, етерична уља богата етеричним уљима, превладавају у љетној дијети зеца. У потрази за делицијама, зечеви често посећују узгој култивисаних биљака, где се хране разним травама, хељдином и младим сунцокретима. Посебно префериране диње, али неће одустати од поврћа.

Хареви се узгајају у вријеме обилне хране - од марта до септембра. Ове животиње су изузетно плодне и једна женка може произвести потомство 5 пута по сезони, ау леглу може бити и до 9 зечева. Са почетком јесени и пре мраза, зечеви почињу активно јести изданке боровнице, коњски реп, ископају посебну посластицу из земље - тартуф од собова. У исхрани постоје гранчице младог дрвећа и жбуња, а са почетком мраза, зечеви прелазе на чврсту храну.

Зец у трави.

Шта зече једу зими

Ако је летња храна зечева у основи иста, онда је зимска исхрана различитих врста приметно другачија. Зец и даље трага за меком храном, ископавањем мртве траве под снегом, обиласком повртњака у потрази за врховима култивисаних биљака, екстрахује зимске усеве у пољима.

Када снег падне, зец је присиљен да оде до коре и изданци дрвећа и грмља. Посебно се преферирају љешњак, метла, храст и јавор. Мање чешће кора јабука, крушака и врба.

Белци не воле травне крпе, али копају снег у потрази за кедровином и плодовима, једу сено у пластовима сена. Омиљена зимска храна зеца је кора и гранчице врбе, ариша, брезе и јасенке. Важну улогу у опстанку животиња играју дивља ружа, смрека, пужеви птичје трешње, јоха и лешник.

Дијета Манцхурианског зеца је слицна храни бијелог зеца, а зивотиње дају посебну склоност јасенама и тополама. Зец-толаи, попут зеца, ископава пуно снијега у потрази за травнатим биљкама, а од чврсте хране посебно поштује Чемиш и тамарик.

Харе зими.

Од глади, зечеви не умиру и у било које доба године нађу довољно хране. Живе у просјеку 10-12 година, зечеви су дуговјечни и могу живјети 17 година. Међутим, у природним условима, зечеви су беспомоћни против грабежљиваца и људи, тако да у најбољем случају живе око 5 година. Само због ријетке плодности све четири врсте зечева који живе на територији Русије су прилично бројне и стање њихових популација не изазива страх од научника.

Погледајте видео: Divlji zec u prirodi (Може 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org