Животиње

Анимал Волверине: гдје и како звијер живи без страха и приговора

Pin
Send
Share
Send
Send


Волверине (Гуло гуло) - није величине јаке, дивље, окретне и опрезне звери. У КСИИИИ веку, познати шведски систематиста Карл Линнеи сумњао је да ли да укључи ову врсту као наклоност или као пас. И мада данас знамо са сигурношћу да су рожњаци пуни представници породице ласица, они су и даље на много начина мистерија за научнике. И то уопште није реткост животиње, већ тајновит начин живота и невероватне интелектуалне способности, које су легенде. Још у прадавним временима у митовима о аутохтоним људима Америке, ова звер је била персонификација ума, лукавости и опреза.

Како изгледају волверинес? Фото и опис

Ово је прилично велики представник породице. Телесна тежина женки је око 10, а мужјаци око 15 кг, понекад тежина одвојених појединаца може досећи и до 20 кг. Дужина тела 70-95 цм, реп - 18-23 цм Споља, волверине подсећа на минијатурног медведа.

Тело вукова је чучањ, снажно и густо, са добро развијеним мишићима, ноге су дебеле са широким петим прстима, са великим закривљеним и веома оштрим канџама, стражњи удови су дужи од фронта, реп је кратак и пахуљаст. Глава звери је широка и округла, очи су мале, уши су кратке, заобљене, широко размакнуте.

Волверине је лепо обојен. Боја крзна варира од тамно смеђе до црне, понекад има светло смеђих животиња. Већина особа има светлу сребрну маску на својим лицима и светло жуте или црвенкасте пруге које се пружају од рамена и конвергирају на сакруму. На врату и грудима могу бити и светле тачке.

Захваљујући грубом, дебелом и дугом крзну, јаки мразеви звери нису страшни. Он се не боји и снијег. Велике шапе и стајање омогућавају да се лукавац креће кроз наносе. Она може пробити тунеле у снијегу до залиха хране, а она се може сакрити под снијегом неколико дана.

Чељусти и зуби су веома снажни, звер лако може разбити замрзнуто месо и исећи кости јелена.

На фотографији, волверине показује своје огромно оружје - зубе.

Где живи волверине?

Ширење вируса је повезано са севером. Живи у Северној Америци и на северу Евроазије. Насељава северну тајгу, шумску тундру, као и области прекривене шумама и грмљем. Она лута на арктичку обалу. Покушава задржати мјеста гдје има више дивљих животиња.

У Русији, граница њеног домета пролази кроз Лењинградску и Вологдску регију и Пермски териториј. То је прилично уобичајено на Далеком истоку и Сибиру.

Као резултат људског прогона, крчења шума и урбанизације, станиште Волверине сада је значајно смањено, а његова граница се померила на сјевер. У прошлости, њен опсег се протезао на југ до јужне Скандинавије, балтичке државе и североисточне Пољске и укључивао је већину Русије. Ове животиње су пронађене у канадским провинцијама Куебец и Онтарио. Они се више не налазе на великом дијелу ове територије.

Животни стил и навике волверина

Волверине је претежно активан ноћу, али може ићи ловити током дана. Он нема сталну јазбину, он организује сазревање где ће морати - испод корена дрвећа, у шупљини или само у снегу. Лов је обично сам, само повремено се неколико људи окупи за обилан оброк.

Знанствено име волверине Гуло преведено је као "прождрљивац". Недостатак апетита, она стварно не пати, а ако има среће у лову, сама се једе до ситости. Али у исто вријеме може ићи гладан неколико дана.

Уопштено, чим се не назове ова животиња: демон са севера, демон шуме, и проклети медвед, и скунк медвед. Очигледно, способност звери да покупи све што "лоше лежи" довела је до многих прича о изузетној дрскости, лукавости и превари волверине. Заиста, постоји такав гријех за њу: она може уништити ловачке замке, јести мамац. За такве трикове ловци то сматрају "прљавим предатором". Али она не доноси директну штету особи и не може га напасти. Сама у замке и замке не често, упркос чињеници да их стално преиспитује. А ако вам се допадне у замку, неће пожалити због своје шапе - угристиће.

Упркос прилично неугодном изгледу, рожњак лијепо трчи преко снијега и леда, добро плива, спретно се пење на дрвеће, чак и држи велики плијен у зубима. Широке шапе замјењују крпљама, распоређујући масу преко површине и допуштајући јој да трчи на дубоком меком снијегу. Ово је веома издржљива животиња, за један дан може проћи 30-40 км кроз снег. Извана, она изгледа неспретно, али ово је обмањујући утисак. Њен торзо је веома флексибилан, а реакција је муња. Вулверинова визија је неважна, али слух и мирис су на висини.

Предатор'с диет

Волверине лови велике и мале животиње. Најчешће мали глодавци, бели зец, мошусни јелен, овчетина снијег падају у његове шапе. Зими напада јелене или се храни претходном жетвом. Она је тражи уз помоћ мириса. Плијен који звијер не може одмах појести, дијели га на дијелове и скрива у скровитим мјестима, која се распореде у земљи, у снијегу, у пукотинама између камења или у мочварама. У кешу се може чувати до шест мјесеци.

Због снажног тијела, звијер је способна убити плијен, много пута већи од његове величине. Постоје случајеви када је лукавац ловио медвједа из убијеног плијена и вукао леш лоса у скровиште у неколико километара.

Лети, лукавац се храни и мртвим теладима јелена, покупи животиње које су убили рисови, медведи или вукови. Од прољећа интензивно трага за гнијездима и уништава их. Понекад лови рибе, гуштере и жабе, а повремено и не воли да једе бобице или орашасте плодове.

Породични односи

Волверинес су појединачне животиње. У паровима се комбинују само у периоду брака, који пада на април-август. Али имплантација оплођених јаја се јавља само зими. Такво одлагање доприноси чињеници да су млади рођени у оптималном времену за њихов развој - обично крајем фебруара - почетком марта. Бебе се рађају у јазбини, коју мајка организује међу камењем или у тунелу, ископаном испод снега.

У леглу најчешће 2-3 младунчади. Новорођенчад је прекривена бијелим крзном, теже само око 90 грама. Мајке хране бебе млијеком до 9-10 мјесеци. Млади раст убрзано расте, а крајем априла почиње да прати мајку свуда. До почетка зиме достижу величину одраслих животиња, а дијеле се са мајком у доби од око годину дана.

Појединачни локалитети су огромни. Женке са теладима заузимају површину од 40 до 1000 км2. Мушки локалитети су 2-3 пута више. На својој земљи, странци, не толеришу. У зависности од годишњег доба, животиње могу да промене своја станишта. Током лутања праве велике кругове, а након мјесец дана се обично враћају на своје раније мјесто. Међутим, са обиљем хране живе мање или више седећи.

Енемиес волвер

Волверине нема никаквих посебних и очигледних непријатеља - зуби су јој јаки, а она не мора да узима снагу. У одређеној мјери, вук се може приписати непријатељима, који могу покушати напасти вука, али само једном у животу, а онда кроз неискуство. Медвједи, рисови и лисице су опасни само за младе.

У волверину, као и сви чланови породице, постоје приналне жлијезде, које излучују тајну са врло јаким и неугодним мирисом. Ово је главно "оружје" звери против непријатеља, које не само да је штити од других предатора, већ и хероину даје толико ароганције да често одузима плијен из риса. Потоњи, који се разликују по чистоћи и избирљивости, очигледно, преферира да се не уплиће са дрским и неугодно мирисним животињама.

Очување форме

Волверинес су угрожене врсте у већем дијелу подручја, неке популације су угрожене. Општи тренд је смањење у области и смањење броја. Само на неким мјестима на територији Сјеверне Америке број ових животиња не изазива забринутост.

На лов на волверине, они су ухваћени у замке. Посебно су постали рањиви када су током лова користили моторне санке велике брзине.

Како изгледа

Иако волверине припада Цунха породици, изгледа као мали медвед. Ноге су розе, кратке, задње су дуже од предњих, због којих је леђа повијена, стопала су непропорционално велика. Реп је кратак и врло пахуљаст. Крзно је дебело, грубо и испуцано, боја је хетерогена: од бледо смеђе на глави и врату до тамно браон, готово црне на шапама. Дужина тела је до 90 цм, висина гребена је до 50 цм, дужина репа је до 23 цм, тежина је до 20 кг.

Захваљујући луксузном крзненом капуту, лако опстаје у оштрим сјеверним зимама. Треба напоменути да из потпуно неразумљивих разлога није од интереса за индустрију крзна. Међутим, то је њена срећа, иначе би њено постојање било угрожено.

Канџе - главно оружје

Волверине канџе су такође важан елемент. Треба им ова звер да лове. Прије снажних ногу са оштрим кукастим канџама неће стајати ни зид дрвеног складишта, у којем ловци припремају и складиште меса. Шта рећи о меким ткивима жртве.

Интересантне ће бити информације о томе шта волверине једе. Звер може без проблема јести мртве животиње, али упркос томе, одличан је ловац. Он може ухватити и малог зеца и мале представнике копитара. Изврсна издржљивост му омогућава да се бави чак и јеленом неколико дана, након неког времена добивши жељени плијен. Најчешће се то дешава зими, када волверине може одвести свој плијен у нанос снега, док због сопствених стопала не пада у сам снег, и тамо заврши плијен. Често постоје ситуације када волверине покушава да узме храну од друге животиње, и треба напоменути да она није тако ретко у стању да то уради, али све захваљујући зубима и канџама. Занимљиво је и то да се ова животиња сматра службеником за здравље шума и стекла је лошу славу међу ловцима, јер може самостално спасити животиње из замке како би их сами појели.

Валуабле беаст

Сваки ловац зна како изгледа волверине (за то му није потребна фотографија). Заиста, због своје коже, ова животиња је веома цењена. Из његовог крзна су одличне капе на којима се никада не ствара мраз. Лов на животињу коју разматрамо у Русији је дозвољен и поклапа се са временом убирања других крзна: отприлике од октобра до новембра и до фебруара и марта. У другом тренутку, убијање волверине је забрањено законом, а та чињеница се сматра ловом.

Опис, изглед волверина

И породица и подфамилија, где припада предатор, називају се подједнако - "мартенс". Већи од волверине (међу блиским рођацима) само је риан. По величини, волверине подсећа на великог пса, по изгледу је јазавац или медвед са пахуљастим, умерено дугим (18-23 цм) репом. Одрасла животиња расте до 70-85 цм са тежином од 10-14 кг (женско) и 13-17 кг (мушко). Највеће копије могу повући до 20 кг.

На великој глави се виде чисте уши ушију, њушка наликује медведју. Очи, попут носа, су црне. Чучањ, густо тијело је засађено на кратким, дебелим удовима, с предњим крајем од стражњег дијела, визуално подижући стражњи дио тијела, што га чини помало погрбљеним.

Волверине се одликује огромним петопрстим, скоро квадратним метрима (10 цм дужине, 9 цм ширине): овај „ђон“, ојачан кукастим канџама, помаже звери да лако савлада дубоке снијегом прекривене површине. Када се креће, грабежљивац, који се односи на заустављање, очигледно је чучавица, јер ставља своју шапу, лежећи на цело стопало.

Летње крзно је прекратко да би додало шарм волверину, скривајући несразмерно велике лобање и ноге: изгледа посебно смешно у ово доба године. Волверине је љепши до мраза, расте дебели слој тамно смеђе / црне боје, разблажен са широком, лакшом траком са стране.

Ово је занимљиво! Схагги вуна крије јаке кости. Постоји још једна особина која је носи на медведа: као што је он, Волверине само изгледа неспретно. Она лако контролише своје снажно тело, показујући муњевиту реакцију на свог противника.

Хабитат

Звијер настањује простране просторе циркумполарних и умјерених зона Сјеверне Америке и Евроазије, насељавајући се у густу сјеверну тајгу, арктичке отоке, шумску тундру и тундру (гдје има много дивљих животиња).

Животиња је препозната као званични симбол државе Мичиген, која се често назива "држава Волверине". У Европи, Волверине је изабрао северни део Скандинавског полуострва, као и Финску, Пољску, Летонију, Естонију, Литву, Белорусију и Русију.

У нашој земљи, предатори се могу наћи у Сибиру, на полуострву Кола, у области Перма, Карелији, Републици Коми, Далеком истоку и Камчатки. Јужна граница насеља пролази кроз Кирову, Тверску, Лењинградску, Псковску, Вологдску и Новгородску област.

Акумулације волверина у дивљини су изузетно ретке.. Један од природословаца се изненадио када је описао гужву звери у планинама Сикхоте-Алин, коју су он и његови другови приметили: 100 квадратних километара по особи. Таква густина рекорда за грабежљивца објашњена је великим бројем лосова који су дошли на ова места. Познато је да у проширеној територији Уссурског региона живи око четири стотине, ау пространствима Јакутије - не више од две хиљаде вукова.

Натурал Волверине Енемиес

Као и сви представници рожнице, волверине има прианалне жлезде, чије се излучевине користе у три случаја:

  • да привуче појединце супротног пола,
  • да означи "своју" територију,
  • за плашење непријатеља.

Мирисна тајна не само да штити волверине од напада предатора, већ му даје и храброст, у врућини од које бесрамно узима плијен од вука и риса. Недостатак отпора објашњава се једноставно: рис, као животиња, савјесно чист, покушава да што брже побјегне од смрдљивог пљачкаша.

Кажу да сам волверине може напасти вука, надајући се његовој снази и снажним зубима: ако не помогну, користи се посљедње убојито оружје - одвратан мирис. Волверине не држи гњев, због чега га чак и медвјед избјегава. Не напада особу осим ако је апсолутно неопходно: само ако је гура у ћошак. Са опасношћу, она виче као лисица.

Ово је занимљиво! Јури Порфиревич Иазан, доктор биолошких наука, аутор занимљивих књига о комерцијалним сисавцима, похвалио је неуморност, снагу и храброст волверина. Иазан је написао да се неће препустити медвједу или чак тигру, али ни она неће пролити крв.

Међу ловцима је било и прича да се рожњак редовно бавио пљачкањем, крађом хране (укључујући месо) из складишта и звијери из замке. За ове трикове, као и за чињеницу да волверине уништава кревете, постављене на ловачким стазама, добила је нељубазни надимак "прљави грабежљивац" и почела да убија без икаквих мера. На неким мјестима чак је исписана премија за уништење волверине.

Звер је престала да се бави не тако давно, боље је научила навике и ценила свој допринос здрављу шумске фауне. Како се испоставило, таигина складишта су све чешће уништена од смеђих медвједа, а вуковари, иако лутају уз лабаве и ловачке стазе, избјегавају људе и не краду производе.

Волверине Еатинг

Распон његових гастрономских интереса је екстремно широк, али свеједа није подржана довољним ловачким вјештинама: волверине не мора увијек имати довољно спретности да ухвати малу животињу, и снагу да преплави велику. Међутим, повремено се и даље дешава: волверине може возити потпуно здравог лоса или јелена, који је закопан у дубоком снијегу или заглављен у кори. Шта рећи о рањеној или болесној животињи: Волверине неће пропустити своју шансу. Она се не устручава да покупи остатке после гозбе медвједа, рисова или вукова. На мрвици је "вођена" криковима врана и врана.

Волверине је једна од шумских сестара, ослобађајући популације мошусних јелена, јелена, планинских оваца, лоса и срна од слабих рођака. Статистика је следећа: она узме 7 од 10 копитара за велике предаторе и сама издваја три.

Ово је занимљиво! Разлог за ретку асоцијацију одраслог вука је колективни лов. То се обично дешава у подручјима источног Сибира и Далеког истока, где има много мошусних јелена, који се удаљавају од гоњења у круговима. Знајући ову особину, вукови ломе улоге: један мошусни јелен гура, други чекају да се круг затвори.

Волверине мирно подноси седмодневну глад, али увијек једе у резерви, брзо добива на тежини. Велика жртва згњечи у неколико великих фрагмената и крије се на различитим местима, постепено једући. Поједе кабаргу за 3-4 дана.

Обично, копитари и стрвина чине зимски оброк вуверина. Љети и прољеће храна постаје разноврснија, а путовања у потрази за храном су ријетка.

Летњи мени предатора обухвата:

  • новорођенчади, телад и јагњад,
  • птице (тетријеб, тетријеб) и птичја јаја,
  • рибе (живе и снооле),
  • мишеви, гуштери, жабе и змије,
  • бобице, мед и орашасти плодови,
  • ларвае васпс.

Обладая малой скоростью, но повышенной выносливостью, способна уморить свою жертву долгим преследованием.

Бреединг

Самец и самка начинают благосклонно относиться друг к другу в мае – августе, в период спаривания, образуя временный (на несколько недель) союз. Роды у росомахи случаются раз в 2 года, а беременность имеет продолжительную латентную фазу (7– 8 месяцев), после которой начинается нормальное развитие зародыша. Спустя 30 – 40 дней самка наконец рожает.

У очекивању рођења, трудна мајка припрема јазбину на коју воде један или два дуга (до 40 метара) рупа. Волверине не мари за удобност и брине о брату безбрижно, наводећи потомство од првих дана до номадског живота. Гнијездо се не налази увијек на сигурном мјесту (у пећини, између камења, у коријену дрвета): понекад је то само рупа у дубини снијега.

Штенци (2-4) су рођени у фебруару / марту. Деца су слепа и ружна, тежина сваке од њих не прелази 70-100 грама. До месеца постају тешки до 0,5 кг и отварају очи, а након неколико месеци постају као мајка, док јој се у тежини препуштају.

Мајчино млеко се замењује полу пробављеном храном, а штенци постају релативно независни, излазећи из брлога, заједно са мајком усред лета. Волверине их припрема за дуге прелазе да ће им бити омогућено са почетком пуне зрелости за 2 године.

Волверине и човек

Ловци на таигу примећују да се волверини који су ухваћени одликују високом масноћом, али ова животиња ретко додаје број ловачких трофеја.

Кожа Волверине је роба у недостатку. Његова посебна потражња код северних старосједилаца је због јаке и дугачке гомиле, која није индиваусцхим у тврдом мразу. Крзно се користи за кројење вањске одјеће, као и за израду спојки, огрлица и капе.
За кожу волверине-а траже више него за сабле - од 70 до 100 долара.

Ово је занимљиво! Живе ружеве су такође високо цењене. Зоолошки вртови су спремни да плате 250 долара за сваког предатора. Волверине је изузетно ретко у заточеништву, јер је и његова популација ограничена у дивљини.

Успут, млади вукови су стигли до човека врло брзо се везали и постали питоми. Домаћа звер гледа сама себе, непретенциозна је, покорава се власнику и веома је смешна.

Лов и исхрана

Волверине је ноћна животиња. У поподневним сатима она спава у рупи међу камењем или испод запреке, а навечер иде у лов. Савршено је оријентисан у мраку захваљујући оштром слуху и виду. Осетивши плијен, звер се тихо ушуља иза њих и напада велике животиње одозго, са дрвета или стене. Један метак - и његове снажне чељусти са огромним зубима чврсто се држе за каротидну артерију.

Волверине успјешно хвата зечеве, мишеве, волухарице, пикасе, као и црне гроусе, љешњаке и друге птице. Ова огромна куна, док се мријести риба, спремно прихвата лососа и ружичастог лососа. У љето, волверине једе разне инсекте, бобице и пињоле.

Волверине лови и копитаре - посебно јелене. Жртве су обично младе телад, рањене или болесне животиње. Волверинес су невероватно издржљиви и, штавише, током потраге никада не напуштају мету, чак и ако виде другу животињу на страну. У потрази за плијеном, могу да трче до четрдесет километара дневно. Након што је ловио стадо и означио жртву, предатор ју је одвезао док се она, која је ослабила, не заустави. Волверине, повремено, обесхрабрује плијен од слабијих животиња - лисице, саблови, видре, понекад се могу препирати за ухваћеног зеца, чак и уз кас.

Волверине је један од најжешћих предатора на Земљи. Она не познаје страх и може напасти животињу која је много већа од ње, или људског бића.

Иоунг глуттон

Волверине је свејед. Стално заобилазећи своју огромну индивидуалну парцелу, волверине покупи мрвице на њој. Она једе остатке плијена великих предатора - вука, медвједа, иу приморју и тигра.

Често овај дрски грабежљивац руши ловце на зимовање и украде њихов плен од замки. Звер држи непоправљени плен у резерви.

У Црвеној књизи

Волверине је уврштен у Међународну црвену књигу ИУЦН-а. Забележен је у регионалним Црвеним књигама Републике Карелија, Лењинградске и Мурманске регије. Број лова на звери има само негативан ефекат. Ограничавајући фактор су различите епизоотије (масивне болести животиња једне или више врста на одређеној територији), укључујући бјеснило, које буквално уништавају звијер на великим територијама. Ширење бјеснила међу волверином доприноси чињеници да су они лешинари. Људске активности такође негативно утичу на број звијери.

Класификација

Краљевство: Анималс (Анималиа).
Тип: Цхордата (Цхордата).
Класа: Сисари (Маммалиа).
Скуад: Предатори (Царнивора).
Породица: Цунха (Мустелидае).
Род: Волверинес (Гуло).
Прикажи: Волверине (Гуло гуло).

Погледајте видео: Wolverine vs Honey Badger. ANIMAL BATTLE +Lynx vs Snow Leopard winner (Јули 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org