Животиње

Леопард (лат

Pin
Send
Share
Send
Send


Боја длаке леопарда је обично наранчасто-жута у различитим нијансама, испод беле боје, на глави са црним тачкама, вратом, предњим и задњим екстремитетима и чврстим пјегама, дуж леђа са 2 реда једноставних страна са 6-10 редова сломљених прстенастих тачака. На репу црне тачке. Цела дужина тела износи 180-240 центиметара, од чега 60-96 центиметара пада на реп.

Пеге на леопардовој коси подсећају на очи, и зато је овај спретан ловац, који чека свој плијен, често називан чуварима.

Леопард лифестиле

Леопард се добро пење на дрвеће и стене, добро плива, живи углавном у шумама, али иу степама и шикарама, у Абесинији се уздиже на 2.000-3.000 метара надморске висине. На многим местима је много штетнија и опаснија него чак и тигрови. Леопард обично лови антилопе, срне, мале стоке и птице, шакале, мајмуне и слично, али понекад напада велике животиње.

Леопард се добро осећа на дрвету. Он се одмара и седи у заседи, а понекад лови и мајмуне. Али чешће леопардове заседе и хватају плијен на терену. Прво је шуњао, а онда скочио. Али ако жртва успе да измакне, ловац је не прогони.

Генерално, подручје дистрибуције леопарда укључује Африку и западну и јужну Азију. На Кавказу леопард допире до јужног Дагестана, а дуж западне падине иде даље на север. У централној Азији, сјеверна граница леопарда простире се дуж Копет-Дага и сусједних ријечних долина, у руском Туркестану, у доњем Аму Дарја. У Индији нема пантера у Панџабу, деловима Синда и на источној хималајској висоравни. На истоку се налази у сјеверној Кини и Јапану.

Ко је бржи леопард или гепард?

Најбржа копнена животиња је гепард. Он је у стању да вози брзином до 112 км / х. Истина, гепард се брзо умори. Након трчања око 400–500 м, мора се одморити како би се припремио за сљедеће бацање.

На способност убрзања и наглог успоравања гепарда нема једнаких. Шапе звери надмашују било коју аутомобилску гуму у вожњи. Добро приањање обезбеђује канџе које играју улогу трња. А на путу, ни тркачки коњ, ни пас хртова неће стићи ову паметну мачку ни на скретањима ни на правом путу. Међутим, на дуге стазе, гепард такође може престићи човека, јер ће звер једноставно остати без паре и стати раније!

Максимална брзина леопарда је око 60 км / х. Због тога није препоручљиво упоређивати ове животиње, гепард је много бржи.

Да ли је леопард опасан за људе?

Човек од давнина знао је о окрутности и крволочности леопарда. На пример, Римљани су често користили леопарде за борбу у циркусу. Овакви спектакли су у Јужној Азији држали домаћи владари. Обично, када се сусреће са особом у природном окружењу за леопарда, он се окреће лету, али у неким локалитетима често убија људе, посебно дјецу. Ухваћен међу њима, као међу тигровима, и канибали који могу убити много људи. У деценији пре 1886. године у Индији, према званичним подацима, 2368 људи је умрло од пантера (у последњој деценији двадесетог века, овај број се смањио на 20 људи). По правилу, само рањени и стари мужјаци леопарда нападају људе, али ако млади човек бар једном покуша људско месо, онда ће то сигурно тражити само људе, јер је много лакше ухватити и убити особу него животињу.

Изглед, величина

Леопарди имају издужени, мишићави, помало компримирани бочни, лагани и витки, веома флексибилно тијело. Дужина репа је већа од половине укупне дужине тела. Шапе леопарда су кратке, али добро развијене и снажне, веома моћне. Канџе су лаке, воскасте боје, са странама и са снажном закривљењем. Глава животиње је релативно мала, заобљена облика. Предња површина је конвексна, а предња страна главе има умерено издужење. Уши мале величине, заобљеног типа, са широком поставом. Очи су мале величине, са заобљеним зјеницом. Вибриссае имају изглед еластичне длаке у црној, бијелој и црној и бијелој боји, не дужој од 11 цм.

Величина животиње и њена тежина значајно варирају и директно зависе од географских карактеристика у подручју станишта. Појединци који настањују шумске површине су углавном мањи и лакши од леопарда који живе на отвореним површинама. Просечна дужина тела одраслог појединца без репа је 0,9-1,9 м, а дужина репа 0,6-1,1 м. Маса одрасле женке је 32-65 кг, а мужјак 60-75 кг. Висина мужјака у гребену је 50-78 цм, а женки 45-48 цм Нема знакова сексуалног диморфизма, тако да се полне разлике могу изразити само величином појединца и лакоћом у структури лобање.

Затворено и релативно кратко крзно животиње је једнако дужине по целом телу и не добија флуффинесс чак ни у зимским мразима. Вуна груба, дебела и кратка. Појава летњег и зимског крзна код различитих подврста је мало другачија. Међутим, позадинска боја зимског крзна је блажа и слабија у односу на летњу боју. Општи тон боје крзна код различитих подврста може варирати од бледо сламе и сивкасте до рђаво смеђих тонова. Средњеазијске подврсте су претежно пјесковито-сиве боје, а Далекоисточне подврсте су црвенкасто-жуте боје. Најмлађи леопарди имају светлију боју.

Варијабилна у географским и индивидуалним карактеристикама боје крзна, такође варира у зависности од сезоне. Треба напоменути да предњи дио на лицу леопарда нема мрља, а око вибриссае постоје мале ознаке. На образима, у челу, између очију и ушију, на горњем и бочним странама врата су чврсте, релативно мале мрље црне боје.

На полеђини ушију налази се црна боја. Прстенови прстена налазе се у леђима и на странама животиње, као и изнад лопатица и на бутинама. Удови и подручје трбуха леопарда прекривени су чврстим пјегама, а горњи и доњи дијелови репа украшени су великим прстенастим или чврстим пјегама. Природа и степен уочавања је веома променљив и јединствен за сваког појединачног предатора сисара.

Меланистички леопарди пронађени на територији југоисточне Азије често носе назив "црни пантери". Кожа такве животиње није потпуно црна, али такво тамно крзно служи као одлична маска животиње у густим шумским шикарама. Рецесивни ген одговоран за меланизам најчешће се налази у леопардима који живе у планинским подручјима и шумским подручјима.

Ово је занимљиво! Појединци са црном бојом могу бити рођени у истом леглу са теладима које имају нормално бојење, али пантери су, по правилу, агресивнији и бихевиоралнији.

На територији полуострва Малака, присуство црне боје је карактеристично за скоро половину леопарда. Непотпуни или псеудо-меланизам такође није неуобичајен у леопардима, а тамне мрље које су присутне у овом случају постају врло широке, готово се спајајући једна с другом.

Карактер и начин живота

Леопарди су сисари који воде тајанствен и усамљен начин живота.. Такве животиње се могу населити не само на прилично глухим местима, већ и недалеко од људског становања. Мужјаци самога леопарда су значајан део живота, а женке прати пола живота од стране младих. Величина појединачне територије може бити веома различита. Женка најчешће заузима локалитет од 10-290 км 2, а територија мушког пола може бити 18-1140 км 2. Често се сусједна подручја различитих полова преклапају.

Да би указао на своје присуство на територији, предаторски сисар користи различите ознаке у облику љуштења коре на дрвећу и "стругања" по површини земље или на снежној кори. Код урина или излучевина, леопарди означавају места резервисана за рекреацију или специјална стална склоништа. Многи грабежљивци су углавном седентарни, а неки, посебно најмлађи мушкарци, често мигрирају. Леопард прелази се одвијају на редовним рутама. У планинским предјелима, грабежљивци се крећу дуж гребена и дуж корита потока, док се водене препреке савладавају по падој вегетацији.

Важно је! Способност леопарда да се пење на дрвеће не само да помаже животињи да добије храну, већ и омогућава да се одмара у врелим данима, насељавањем на гранама, као и да се сакрије од већих предатора на земљи.

Леопардова јазбина се обично налази на обронцима, што грабљивој животињи даје веома добар преглед околине.. Сисари користе пећине као уточиште, као и базалне удубине у дрвећу, камене наслаге и ветрове, прилично велике стене. Мирни корак са лаганим и грациозним газиштем може бити замењен галопом предатора, а максимална брзина при трчању је 60 км / х. Леопарди су у стању да изводе једноставно огромне скокове дужине до шест или седам метара и до три метра. Између осталог, такви грабежљивци су у стању да пливају, и ако је потребно, лако превазилазе тешкоће у води.

Хабитат

Тренутно се девет подврста леопарда, који се разликују по станишту и станишту, сматрају довољно изолованим. Афрички леопарди (Рантха рардус ррдус) насељавају Африку, гдје живе не само у влажним џунглама централних регија, већ иу планинама, полу-пустињама и саванама од Рта добре наде до Марока. Предатори избегавају сува и велике пустиње, тако да се не налазе у Сахари.

Подврста индијског леопарда (Рантха рареус фуса) настањује Непал и Бутан, Бангладеш и Пакистан, јужну Кину и сјеверну Индију. Налази се на територији тропских и листопадних шума у ​​четинарским сјеверним шумским зонама. Цејлонски леопарди (Рантха ррдус котииа) насељавају само острвску територију Шри Ланке, а сјеверна кинеска подврста (Рантха ррдус јароненсис) настањује сјеверну Кину.

Подручје дистрибуције Далеког истока или амурског леопарда (Пантхер пардус оренталис) заступљено је територијом Русије, Кине и Корејског полуострва, а популација угроженог перзијског леопарда (Пантхер пардус сисцауцасица) налази се у Ирану и Авганистану, Јерменији и Јерменији, Јерменији и Јерменији, Јерменији, Јерменији, Јерменији и Јерменији. , као и на Северном Кавказу. Јужни Арапски леопард (Пантхер пардус нимр) насељава се на територији Арапског полуострва.

Леопард диет

Сви припадници рода Пантхер и врсте Леопард типични су предатори, а њихова исхрана укључује углавном копитаре у облику антилопа, јелена и срна. Током периода гладовања, сисари месождери су прилично способни да се крећу према глодавцима, птицама, мајмунима и рептилима. У неколико година, леопард напада на стоку и псе.

Важно је! Без да их људи ометају, леопарди ретко нападају људе. Такви случајеви су најчешће забележени када се рањени грабежљивац суочава са ловцем који се безбрижно приближава.

Вукови и лисице често постају плијен великог грабљивца, а ако је потребно леопарди не презиру стрвину и могу украсти плијен од неких других грабежљивих животиња. Слично другим врстама великих мачака, леопарди преферирају ловити сами, чекајући свој плијен у засједи или се прикрадајући до њега.

Репродукција и потомство

На територији јужних станишта, све подврсте леопарда могу се размножавати током цијеле године.. На Далеком истоку сеча у женке јавља се у последњој деценији јесени и почетком зиме.

Уз остале мачке, узгојне сезоне леопарда прати прилично гласан звук мужјака и бројне борбе зрелих особа.

Ово је занимљиво! Млади леопарди развијају се и расту знатно брже од тиграстих младунаца, тако да у доби од око три године досегну пуну величину и полну зрелост, али женке постају зреле мало раније од мушких леопарда.

Процес тромесечне трудноће жене завршава рођењем чешће једног или два младића. Изузетно се рађају три бебе. Новорођенчад је слепа и потпуно беспомоћна. Леопарди, као брлог, користе пукотине и пећине, као и довољно велике рупе, опремљене обрнутим кореновим системом дрвећа.

Становништво и статус врста

Укупан број већине подврста леопарда стално опада, а главна опасност од истребљења предатора је промена природних станишта и приметан пад у снабдевању храном. Подврста Јаванског леопарда (Рантера ррдус мелас) која настањује острво Јава (Индонезија), тренутно се суочава са потпуним изумирањем.

Данас угрожена врста укључује и Цејлонски леопард (Рантхара орус), алпе, алпе и манђурски леопард (Рантхарардус ортхалис), перзијски леопард, перзијски леопард и перзијски леопард (Рантхурус орусусис).

Хабитат

Афрички леопард, чија фотографија је упечатљива у својој лепоти и величини, најчешћа је подврста дивљих мачака. Ова звијер се налази на цијелом континенту, са изузетком Сахаре и сушне Намибије. Мали број леопарда живи у Мароку, Египту, Сомалији. Постоји предатор у Нигеру, Судану, Кенији. Мала популација живи у југоисточном Алжиру, источној Нигерији и провинцији Цапе.

Хабитат

Афрички леопард преферира влажне и непроходне тропске крајеве, саване и полу-пустиње. Живи иу планинском подручју, гдје су обрасле грмље и погодне пукотине. Без обзира гдје живе леопарди, постоји предувјет - у близини би требало бити барем мало воде. Предатори не воле да пливају, али често лову на место за наводњавање где жртве долазе саме.

Афрички леопард: опис изгледа

Станиште у великој мери утиче на величину, боју и тежину леопарда. Шумски грабежљивци су много мањи и лакши од својих “брдских” браца. Њихова боја је светла и сочна. Најмањи је сомалски предатор. Сви леопарди имају сличности у изгледу.

Предатори имају снажно развијену мускулатуру, тело је издужено, бочно благо спљоштено. Његова дужина заједно са репом достиже 2,5 метра. Висина предатора у гребену је од 50 до 70 цм за мушкарце и не више од 45 цм за супротни пол. Тежина одраслог мушког појединца је не више од 60 килограма, у женки - до 40 кг.

Глава леопарда је масивна, са снажном вилицом, испуњена оштрим и јаким очњацима. На лицу краси 10-центиметарски брк, бела и црна. Очи су мале, са округлим зеницама. Уши су мале, закривљене на крајевима. Шапе су прилично снажне, стопала су широка и имају увучене канџе.

Длака је кратка и груба, чврста на тијелу. Боја варира од пешчано-жуте до црвенкасто-црвене. Има потпуно црних леопарда. У варијацијама боја, тонови су више засићени у горњем делу тела (глава, леђа, врат). Трбух и унутрашњост удова су бијели.

На вуни има јасан образац у облику прстенастих и чврстих црних тачака. Сваки појединац има индивидуални образац. Врат и њушка украшени су мањим црним тачкама. У истој боји осликана иза ушију. Реп је такође примећен.

Воол цовер

  • Што се тиче длаке, она је скраћена и релативно дебела. Јединствене дужине по целом телу. Може бити мало бујна у неким подручјима када је у питању хладна сезона. Вуна је скраћена и груба. Према спољним подацима нема посебних разлика у летњем и зимском периоду. Међутим, зимска одјећа је мало тамнија у пигментацији, пригушенија и равномјернија. Летња одећа је шарена и светла.
  • С обзиром на боју, вреди рећи да постоји маса његових варијација. Хуе може варирати, од блиједо сламе, завршити јарко црвено па чак и смеђе. Појединци средњеазијског типа су пигментно сиво-беж, док су леопарди на Далеком истоку обојени жуто-црвеном бојом. Малолетници су лакши од одраслих.
  • Пигментација је модификована пропорционално географском станишту, исхрани и многим другим аспектима. И ту улогу игра сезона године. Наглашавамо да пигментација у предњем делу лица без мрља, док у подручју бркова постоје светле мрље. Подручје чела, ушију и очију има црне тачкице исте величине. Исто се може рећи и за бочне дијелове врата, образа и подручја иза ушију.
  • Уши из задњег дијела су пигментиране црном бојом. На бочним странама кућишта и натраг налазе се прстенасте инклузије. Налазе се у подручју изнад лопатица и на куковима. Ноге и доњи део абдоминалног региона имају чврсте и тамне мрље са јасним контурама. Реп је украшен прстеном који се буквално окреће око њега. Уместо линија могу се посматрати мрље. Опет, формирање тачкица и њихових карактеристика директно зависи од појединца, ова боја је строго индивидуална.
  • Те леопарды, которые предпочитают обитать в юго-восточной части Азии, иначе называются чёрными пантерами. Они не полностью пигментируются чёрным, но большая секция пигментации имеет именно такой цвет. Мех густой, затемнённый, что позволяет особям маскироваться в своей среде. Интересно то, что такие леопарды могут появиться одновременно с потомством с крапинками. Они более агрессивные, недоверчивые, отстранённые.
  • Если рассматривать популяцию млекопитающих, распространённую на острове Малакка, то более половины поголовья пигментировано чёрным. Вторую часть занимают животные, у которых выявлен неполный меланизм. Он проявляется в том, что пятна имеют гораздо более крупный размер и располагаются ближе.
  • Черные и белые леопарды

    Иногда в одном выводке с пятнистыми малышами появляются черные или черно-бурые детеныши. Таких леопардов-меланистов называют черными пантерами. Правда, шкура черных леопардов все же имеет пятна, которые проступают в большей или меньшей степени.

    Автор фото: Davidvraju, CC BY-SA 4.0

    Автор фото: гари Вхите, ЦЦ БИ-СА 3.0

    Још једна необична леопардова боја је абундизам, или непотпун меланизам (псеудо-меланизам).

    У обиљу леопарда, мрље се шире и спајају. Наиме, црна боја се не појављује на читавом капуту, већ на појединачним подручјима.

    Мужјак перзијског леопарда са атипичном бојом блиском абундизму. Автор фото: Алтаипантхер, Публиц домаин

    Поред црних пантера, ту су албино леопарди са плавим очима, беле боје и готово непримјетне тачке, једва видљиве на свјетлу. Такви појединци су изузетно ретки: пронађени су у дивљини на југу Кине, у Индији у округу Хазарибаг, у Зимбабвеу, Мозамбику. Неколико јединки са белим крзном рођено је у зоолошким вртовима широм света. И у природи леопарди крем боје понекад се рађају са светлим тачкама и плавим очима.

    У резервату, који се налази у округу Лос Ангелес у Сједињеним Државама, некада су рођени леуцисти: леопарди са белом косом, али нормалне боје очију. Са годинама имају честице.

    Фото: Мессибеаст, ЦЦ БИ 2.5

    Где живи леопард?

    Леопарди су шире дистрибуирани од других чланова породице мачака, иако је у неким регионима њихов број дословно десетине, па чак и јединице. Међутим, на другим местима се могу ловити на време и на одређеним местима.

    У Африци, уочени предатори насељавају велика подручја јужно од Сахаре и локалне области на сјеверу. У Азији, станиште леопарда је веома широко и протеже се од Кавказа и Западног Балкана, Средње Азије, Далеког истока до неких подручја Арапског полуострва, јужних и југоисточних региона Кине и југоисточне Азије. Црни Пантер је нарочито чест на Јави и полуострву Малака.

    Леопарди живе у тропским, суптропским, широким шумама, у шикарама уз ријеке и на планинским падинама (гдје се уздижу не више од 5.200 метара надморске висине), у степама, саванама, у голим пустињама и практично у границама насеља. Најважнија ствар за леопарде је присуство склоништа, довољан број животиња које ће осигурати њихове потребе за храном и одсуство пријетње од људи.

    Аутор фото: Вхит Веллес, ЦЦ БИ 3.0

    Шта једе леопард?

    Леопарди једу разне копитаре. У саванама, пустињама, степама и полу-пустињама могу бити антилопе, импале, зебре, младе жирафе и деве, у шумама и планинским подручјима - јелен, срна, газела, планинска коза, газела, муфлон, тарас, лос, јелен, мошус, ретко свиње. Мали плијен може бити укључен иу оброк леопарда: мишеви, дикобрани, аардубес, зечеви, лисице, куне, јазавци. Уз недостатак конвенционалне хране, леопарди се хране мајмунима, глодавцима, птицама (фазани, црни гроусе, кекликси, снежни кишови, итд.), Чак и хватају рептиле (гуштере, змије) и инсекте. Понекад други предатори, као што су хијенски пси, шакали и други гепарди, постану њихов плен. Постоје извјештаји да су Далекоисточни леопарди чак напали мале младунце. Исто тако, грабежљиве мачке понекад лову на рибе и ракове (мада то раде ријетко), а неки појединци (често стари) не презиру стрвину или украду плијен из своје врсте. Леопарди који живе у близини кућног лова за псе и стоку (овце, магарци, коњи, козе, свиње, рјеђе краве).

    Леопард је у стању да нападне људе. Али канибалски леопарди су много рјеђи од тигрова и лавова који нападају људе. Само стара или болесна звер може то да уради. Здрава и млада животиња напада особу само ако је повређена.

    Током дана, леопард једе до 20 кг меса. Након што је убио велики плијен, појео је још 4-5 дана. Тек након тога леопард одлази на следећи лов.

    Леопарди пију пуно, поготово након јела. У том смислу, они се увијек насељавају на оним мјестима гдје је вода константна. На залијевање мачке иду, по правилу, ноћу.

    Поред животињског меса, леопарди једу траву како би очистили цревни траг вуне, која се прогута док чисти крзно.

    Автор фото: ЊР ЗА, ЦЦ БИ-СА 3.0

    Како леопарди лове?

    Леопарди су ноћни ловци. Али понекад могу ловити током дана, посебно у облачно вријеме. За плијен, леопарди су кренули у раним поподневним сатима и ловили у првој половини ноћи. Ако је лов био неуспешан, они га настављају рано ујутро.

    Ови грабежљивци су у стању да нападну различите животиње, поступајући лукаво и брзо. Они чекају жртве углавном на земљи, али у исто време, савршено се пењу на дрвеће, прескачући и плијен тамо. Ход тих мачака је тих. Они покушавају да сачекају свој плијен на животињским стазама или на мјесту за залијевање, на солонетима или чак на грани дрвета. Леопарди се тихо и спретно ушуњају на објекат лова, приближавају се за 2 метра и праве одлучно бацање. Леопард не воли да лови плијен: звер која је нападнута из засједе често тече не више од 40-50 метара. Мале леопарде убијају угризи у врату. Скачући на леђа велике животиње, обарају га са ногу, гомилају се са свом тежином његовог тела, шчепају жртвин врат са шапама и гризу му гркљан или потиљак.

    Леопарди обично лове сами. Жена може ићи у лов заједно са старијом дјецом, док се породица још није распала. По правилу, леопарди убијају једну животињу, без додиривања или застрашивања других. Ако леопард не поједе убијену жртву одмах, он може да вуче остатке оброка у дрво како би га заштитио од хијена, шакала и других месождера. Али најчешће одводе остатке од неколико стотина метара и скривају их у шикари биљака. Ови грабежљивци се не такмиче са другим великим мачкама за храну, јер се хране не само на великим копитницима.

    Леопард је вукао плијен на грану дрвета. Автор фото: Рапхаел Мелницк, ЦЦ БИ-СА 2.0

    Репродукција леопарда

    У јужним подручјима њиховог станишта, леопарди се узгајају током цијеле године. На Далеком истоку се паре у јануару. Током сезоне парења, леопарди, мужјаци су агресивни, често се боре, гласно урлају. Леопарди стварају своју јазбину за потомство у најудаљенијим и усамљенијим местима. То могу бити различите удубљења: под дрвећем, под камењем, у стијенама. Пре појаве беба, женка полаже дно јаме сувим лишћем и травом.

    Трудноћа леопард траје 3 месеца. Достава се одвија ноћу и траје 6-10 сати. Обично се у леглу налази 1-4 бебе тежине 500-700 г и дужине тела до 15 цм, али се може појавити до 6 новорођених мачића. Младунци леопарди рођени су слепи и беспомоћни, прекривени дугом, дебелом смеђом крзном са тамним мрљама. Они виде кроз 1,5 недјеље, и устају на ноге само након 2 тједна, пузећи дуж брлога. Леопард мачићи мијају као њихови рођаци, домаће мачке. Ако леопард осети опасност, она сакрива мачиће на другом месту, носећи их један по један у својим зубима. До 6-8 недеља, женка држи бебе у склоништу, а затим почињу да напуштају јазбину да би играле. Женка их храни месном храном: прво избацује полу пробављену храну, а затим их доводи до убијања малих животиња и птица. На 5-6 месеци, након што мајка престане да храни бебе млеком, она почиње да их води до убијеног плијена.

    Броод хода са мајком више од годину дана, учећи технике лова и преживљавања, пре него што почне у топлоти. Млади леопарди из једног легла остају заједно неко време. Сексуално сазревају после 2 године, а женке нешто раније од мужјака. Током овог периода, младе животиње се разилазе и насељавају на другим местима.

    Фото: Мирек Херан

    Меланистички мачић у леглу леопарда. Аутор фото: Томаш Адамец, Прагуе Зоо

    Подврста леопарда, фотографија и име

    Леопард је врста животиње рода пантера. У овом облику разликују се неколико подврста:

    1. Пантхера пардус делацоури (Поцоцк, 1930) - Индокинскиј леопард,
    2. Пантхера пардус фусца (Меиер, 1794) - индијски леопард,
    3. Пантхера пардус јапоненсис (Ј. Е. Греи, 1862) - северни кинески леопард,
    4. Пантхера пардус котииа (Деранииагала, 1956) - Цејлонски леопард,
    5. Пантхера пардус мелас (Г. Цувиер, 1809) - Јавански леопард,
    6. Пантхера пардус нимр (Хемприцх и Ехренберг, 1833) - Јужни Арапски леопард,
    7. Пантхера пардус ориенталис (Сцхлегел, 1857) - Далекоисточни леопард, амурски леопард, источносибирски леопард,
    8. Пантхера пардус пардус (Линнаеус, 1758) - афрички леопард,
    9. Пантхера пардус сакицолор (Поцоцк, 1927) - персијски леопард. Тренутно је перзијски леопард (кавкаски леопард) уједињен са перзијском (лат. Пантхера пардус туллиана, Пантхера пардус цисцауцасица).

    Испод је кратак опис сваке подврсте.

    • Индоцхинесе леопард (лат.Пантхерапардусделацоури) - подврста, која често има црну боју. Предатор живи у југоисточној Азији (Малезија, Мијанмар, Тајланд). Према подацима из 2016. (Ростро-Гарциа и др., 2016), више се не налази у Сингапуру, можда уништеном у Лаосу и Вијетнаму, и готово је нестао из Камбоџе и јужне Кине.

    Становништву које не прелази 2503 особе константно пријети уништење. Због крчења шума, подручје које је станиште ове врсте је смањено. Криволов и илегална трговина дивљим животињама такођер негативно утичу на популацију индокинеских леопарда.

    Фото: Томаш Најер, ЦЦ БИ-СА 4.0

    • Индиан леопард(лат.Пантхерапардусфусца).

    Дужина тела мужјака је 128-142 цм, дужина репа - 71-92 цм, максимална тежина леопарда не прелази 77 кг. Дужина женки је 104-117 цм, дужина репа је 76-88 цм, женке 29-34 кг.

    Индијски леопард живи у сјеверној Индији и сусједним земљама: у Непалу, Бангладешу, Бутану, Пакистану, јужној Кини. Индијски леопарди су одавно познати као канибали. Можда је то у ранијим временима било због чињенице да су јели неозапаљене лешеве људи који су умрли током епидемија, а затим, након што су пробали људско месо, наставили нападе.

    Автор фото: Зденек Хашек

    • Северни кинески леопард (лат.Пантхерапардусјапоненсис) исте величине као и амурски леопард: дужина тела до 136 цм, реп до 90, тежина до 75 кг. Просечна тежина мужјака је 50 кг, женке - 32 кг.

    Северни кинески леопарди налазе се у шумама и планинама централне и сјевероисточне Кине. Према подацима из 2015. године (Лагуардиа ет ал., 2015), број предатора је 174-348 јединки. За поређење: у 1998. години њихов број је достигао око 1000 јединки.

    Автор фото: Руфус46, ЦЦ БИ-СА 3.0

    • Цејлонски леопард (лат. Пантхера пардус котииа).

    Мужјаци достижу дужину од 142 цм, женке 114 цм, реп мушке до 96,5 цм, женке до 84 цм, максималну тежину мужјака до 77 кг, женке до 44 кг.

    Име ове врсте је добило од свог јединог станишта - острва Цејлон, који се сада зове Шри Ланка. Од 700 до 950 особа живи у дивљини (подаци за 2015. годину).

    Автор фото: Гихан Јаиавеера, ЦЦ БИ-СА 3.0

    • Јавански леопард (лат.Пантхерапардусмелас) - једна од угрожених подврста, живи само на острву Јава у Индонезији. Умире због смањења резиденцијалног простора, што је нешто више од 3000 квадратних метара. км и наставља да се смањује. Према подацима из 2008. године (Арио ет ал., 2008), у природи има између 350 и 525 појединаца.

    Раније се сматрало да Јавански леопард може бити искључиво црнац, али онда је утврђено да међу њима постоји и мрља боје.

    Автор фото: Вацховец1, ЦЦ БИ-СА 4.0

    • Јужни Арапски леопард (лат.Пантхерапардуснимр) - То је најмањи леопард, који достиже дужину од највише 140 цм са тежином до 20 кг (код жена) и до 30 кг (код мушкараца). Боја позадине може бити бледо жута или светло злато. Паттернед росеттес.

    Некада је предатор био распрострањен на Блиском истоку. Тренутно, јужни Арапски леопарди живе само у малим подручјима у западном делу Арапског полуострва. Угрожена подврста којој је потребна заштита. Према подацима из 2008, не више од 45-200 јужно-арапских леопарда живи у дивљини.

    Аутор фотографија: מוס חכמון, ЦЦ БИ-СА 3.0

    • Далеки источни леопард (амур, источносибирски) (латПантхерапардусориенталис) Манџурски леопард или корејски леопард такође има имена. Мала подврста. Дужина тела 107 - 136 цм, дужина репа 82-90 цм, висина рамена до 78 цм, просечна тежина леопарда је 32-48 кг, али може достићи 75 кг. Разликује се од осталих подврста мекшим и дужим крзном: 30-50 мм на леђима и до 70 мм на стомаку. Зими је боја животиње лакша него љети. Позадина варира од креме до златне. Стране су светлије, а трбух и унутрашњост удова бијели. У љето, боја длаке је више засићена. Лубања предатора је чврсто стиснута у интерорбиталном региону.

    Далекоисточни леопарди тренутно живе на малом подручју на граници три државе - Русије, Кине и Сјеверне Кореје. Пре једног века, станиште је заузимало читав Корејски полуострво, Приморје и области на северу Кине. Према 2014. години, у природи није остало више од 50-60 јединки. Ово је најрјеђи од живих леопарда. Тренутно се улажу активни напори на очувању и обнављању становништва у заточеништву иу природи. На југу Приморског краја створене су резерве за очување ове ретке животиње.

    Аутор фото: Дерек Рамсеи (Рам-Ман), ГФДЛ 1.2

    Автор фото: Фабио Усварди, ЦЦ БИ-СА 3.0

    • Африцан Леопард (лат.Пантхерапардуспардус) - најчешће подврсте. Дужина тела је до 180 цм, реп до 110 цм, а максимална тежина мужјака износи 91 кг, док је просечна тежина 60 кг. Женке теже просјечно 35 до 40 кг.

    Предатор заузима огромне територије у Африци, сусрећу се у планинама, саванама, полу-пустињама и тропским кишним шумама. Избегава пустињска подручја у којима не постоје трајни извори воде. Не налази се у Сахари иу пустињским подручјима сјеверне Африке и Намибије.

    Автор фото: Дерек Кеатс, ЦЦ БИ 2.0

    • Персијски леопард (исто Перзијски леопард, кавкаски леопард (латПантхерапардуссакицолор) - велика животиња са дужином тела до 183 цм (према подацима са локације ввв.инатуралист.орг до 259 цм) и дужином репа до 116 цм. Маса леопарда достиже 60 кг. Зимско крзно животиње је блиједо, тупо, позадина је сивкасто-окер, мрље су релативно ретке, смеђе. Летње крзно може бити два типа - лакше и тамније.

    Према подацима из 2008. године, у свијету постоји између 870 и 1290 одраслих. Персијски леопарди живе у Ирану, Авганистану, Пакистану, источној Турској, Туркменистану (у Копетдагу), Азербејџану: у Накхицхевану, планинама Талисх, Карабаху, Јерменији и планинама Великог Кавказа у Грузији. Станиште леопарда - база камења и камења, понекад равнице, прекривене грмљем.

    Појединци који су раније били широко распрострањени на Северном Кавказу били су потпуно истребљени средином 20. века. Међутим, може се надати да ће се предатори поново вратити на та места, јер је Русија покренула програм за обнову популације перзијског (кавкаског) леопарда. Рестаураторски центар Леопард на Кавказу дјелује на подручју Националног парка Сочи, а његови први кућни љубимци већ су пуштени у дивљину. Персијски леопард је уврштен у Црвену књигу Русије као угрожена врста.

    Автор фото: Јоханнес Д., ЦЦ БИ-СА 3.0

    Изумрле подврсте леопарда

    Европски леопард(лат. пантхера пардус сицкенберги) живели у Европи. Умрла је пре око 10.000 година, на крају плеистоцена.

    Занзибар леопард(лат. пантхера пардус адерси)вероватно је изумрла подврста. Живео је на острву Унгуја (Занзибар). Последњи пут је занзибарски леопард посматран на овој територији 1980. године.

    Автор фото: Петер Маас, ЦЦ БИ-СА 3.0

    Леопард хибриди, фотографије и наслови

    Леопарди се, као и друге животиње, укрштају са другим врстама док су у заточеништву. Појединци рођени са овим су неплодни. Познати су следећи леопардни хибриди:

    • Леопон - Криж између леопарда и лавице. Мањи је од лава, али је већи од леопарда.

    Животиња је покривена смеђим или црним тачкама, на крају репа има четкицу. Код мушкараца грива расте.

    • Иагопард - криж између јагуара и женског леопарда.

    Преузето са сајта: рдн-теам.цом, ЦЦ БИ-СА 4.0

    • Пумапард - резултат преласка женског леопарда са пума.

    Величина животиње је мала - 2 пута мања од оба родитеља. Шапе су кратке, реп је дугачак. Тело је прекривено тамним тачкама.

    Аутор фото: Др Карл Схукер

    У чему је разлика између јагуара и леопарда?

    Структура тела код обе животиње је слична. Али тело јагуара је масивније, здепасто и снажно пресавијено: животиња изгледа чврсто и чврсто од леопарда.

    Јагуар има краћи реп - 70-91 цм, а код леопарда 110 цм.

    За разлику од леопарда, глава јагуара је већа и изгледа масивно.

    Чељусти леопарда су мање и уже од јагуара.

    Разлика између леопарда и јагуара је у животињским тачкама. Пеге на кожи јагуара су сличне леопарду, али имају веће величине. Поред тога, боја јагуара изгледа светлије. Животиње уједињује чињеница да обоје могу бити меланисти, тј. Црни (истинито са благо запрљаним на позадини црне боје), а име “црни пантер” може се примијенити и на јагуара и на леопарда, јер обје ове животиње припадају пантхер

    Леопард лево, десно јагуар. Ауторска фотографија десно: Цхарлесјсхарп, ЦЦ БИ-СА 4.0.

    Максимална брзина леопарда је 60 км / х. Јагуар је бржи: може достићи брзине до 90 км / х.

    Јагуар се разликује од леопарда у свом станишту: живи на југу Северне Америке, у Централној и Јужној Америци и леопард у Африци и Азији.

    Исхрана обе животиње је отприлике иста, али јагуар добро плива и допуњава своју исхрану рибама, жабама, корњачама, па чак и малим алигаторима. Леопард добро плива, али невољко и ријетко конзумира рибу. Али, поред становника, он једе мајмуне и друге животиње које живе у дрвећу.

    Очередная разница между ягуаром и леопардом заключается в том, что недоеденную добычу леопард прячет на дереве или в траве, а ягуар закапывает в землю.

    Беременность у самки леопарда длится до 90 дней, у ягуара 100-110 дней.

    Сверху северо-китайский леопард, снизу бразильский ягуар. Автор фото сверху: Rufus46, CC BY-SA 3.0. Автор фото снизу: Charlesjsharp, CC BY-SA 4.0.

    Охота на леопарда

    Леопарды, как и другие хищники, полезны тем, что уничтожают больных животных, сдерживают рост популяции вредителей, например обезьян.

    Люди охотятся на красивых пятнистых кошек с целью добычи ценного меха, а также уничтожают их из-за того, что хищники нападают на домашний скот. Но, в основном, популяции леопардов уменьшаются из-за хозяйственной деятельности людей и, соответственно, изменения привычных мест обитания барсов. В некоторых районах леопард находится на грани выживания, а в некоторых уничтожен совсем. Али, ипак, у већини свог асортимана, звер успешно преживљава због своје способности да успешно лови и прилагоди се свим условима живота. У неким земљама леопарди убијају из забаве.

    Овај сисар је укључен у такозвану "велику петицу" животиња - омиљених објеката спортског лова, међу којима су лав, слон, бизон, носорог и леопард. У ту сврху, међународна организација која контролише трговину угроженим дивљим врстама животиња и биљака, издваја квоте за пуцање леопарда. Популација ових предатора од тога није смањена. Државе које примају ове квоте брину се о очувању врсте.

    Погледајте видео: Tight Shoulders? Clean up your lats. Feat. Kelly Starrett. MobilityWOD (Може 2020).

    Загрузка...

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send

    zoo-club-org