Животиње

Уссуријски (Хималајски) медвед

Pin
Send
Share
Send
Send


Хималајски (иначе бијело груди, Осуријски) медвед живи у близини резервата Сикхоте-Алин, на граници Русије, Кине и Кореје. Ту се налази подручје далеког истока листопадних шума. Бројне мале реке су га непрестано пробијале.

По величини, хималајски медвед је тачно пола величине смеђег медведа. Његова висина не прелази 1,5-1,7 метара, висина гребена - 0,8 метара, тежина - 120-140 килограма. Женке, а још мање, ретко једна од њих достиже 100 килограма. Очекивани животни век ретко прелази 25 година. Крзно није дуго, пријатно на додир, црно, рјеђе црвено. У средини грудног коша налази се бело “В” - фигуративно место. Захваљујући њему, хималајски медвјед се назива "медвједом".

Већину времена хималајски медвед проводи на дрвету, гдје проналази храну и скрива се од непријатеља. Као храна за то су орашасти плодови, бобице, воће, млади избојци и проклијали ризоми. Воли да се гоји медом. Повремено се храни мравима, жабама и мекушцима. У гладној години, немојте презирати и стрвине. Није било случајева напада на људе.

Хималајски медвед, када се пење на дрвеће, прави такозвана гнезда медведа. Представљају увијање грана које заиста изгледају као гигантска гнезда.

Хималајски медвјед организује свој брлог у шупљинама дрвећа са меким дрветом (на примјер, у липи, кедру или тополи) и врло ријетко у тлу. Шупље хималајске медвједице велике и суве. Улаз у њу треба да покрива гране поред стабла које расте, тако да не падне никакав талог. Ако улаз не одговара величини медведа, он га проширује, једноставно одгађа вишак дрвета. Ако медвед организује јазбину у кедару, онда у пролеће једноставно разбије нову рупу у иструном зиду. У тополовој шупљини, по правилу, сувише је сирово, али зато што хималајски медвед скреће пажњу на тополу на последњем месту. У медведу се увек пење уназад. Постарао се да буде довољно простран и сув, пажљиво оструже свиње из буре и покуша да изравнава “зидове” свог будућег зимског стана. Све ово смеће пада на дно лонца и онда постаје нека врста перјанице на којој је тако мекана и удобна за спавање. Хималајски медвед обично спава на леђима или на стомаку. У другом случају, он скрива своје лице између ногу. Ако у шупљини нема довољно простора, медвед спава у полусједном положају. Зима проводи у хибернацији. У прољеће тежи накупљању масти.

Почетком лета почиње сезона парења. До зиме женка доноси 1-2 младунца. Њихова тежина не прелази 0,3-0,4 килограма. Расту изузетно споро и постају релативно независне тек након 2-3 године.

Постоји и хималајски медвед и непријатељи - то је амурски тигар и, што је чудно, његов рођак је смеђи медвед.

У случају опасности, женски хималајски медвјед вуче своје младунче у дрво, док покушава да води непријатеља што је више могуће.

Тренутно у свијету није преживело више од 6.000 - 8.000 појединаца. Од њих, око 5.000 у Русији. Сваке године њихов број, углавном због ловокрадица, опада за 4–4,6%. Због жучне кесице медведа ("универзалне" кинеске медицине), ловокрадице често уништавају чак и женке са младунцима.

Како изгледа црни Уссури предатор?

Ови медведи су један од најмањих у својој породици. По дужини, њихово тело расте око 180 центиметара, а просечна одрасла животиња тежи 150 килограма.

Појава ових животиња одговара њиховом имену. Боја крзна је црна, а дојка је украшена бијелом или свијетло жутом мрљом у облику угла. Длака животиње је кратка, свиленкаста на сунцу, свиленкаста и врло густа. На глави длаке расту посебно величанствено, тако да глава изгледа велико на позадини тела.

У вези са дрвеним животом хималајских медведа. природа им је обезбедила јаке канџе које помажу да се чврсто држе за дебла и гране. Канџе су оштре и закривљене.

Одрасли Хималајски медвјед је озбиљан грабежљивац, који се чак и Уссурски тигар боји да сретне

Животињске навике и начин живота хималајског медведа

За разлику од других врста породице медвједа, црни Уссури медвед је прилагођен да живи у породичним групама неколико појединаца.

Ова животиња већину свог живота проводи у крунама дрвећа. Тамо медвед узме уточиште од врућине, штетних инсеката и добија храну. Али, хималајски медвед вешто се креће не само кроз дрвеће, он се слободно осећа на земљи и веома добро плива у води. Његово тело има одличну пластичност.

Зима проводи у шупљини, на висини од два метра изнад земље. Као брвна за њега може доћи горе и јаз у стијени. Они воде сједећи начин живота, напуштају своју познату територију само ако истекне храна.

И на шта се храњење хималајског дрвета носи?

Храна је такође одлика овог типа - 85% њене исхране је биљна храна. Он једе луковице и корење биљака, бобица, ораха, жира. Воли мед. Ипак, хималајски медвед остаје грабежљивац, па понекад користи као инсекте за храну, ларве, водоземце и веће животиње. Он вјешто лови дивље копитаре, прескаче их и снажним ударцем разбија врат жртве.

Процес узгоја потомства

Сезона парења за ове животиње почиње доласком лета и траје до јула. Након парења, женка хималајског медведа носи око 8 месеци. Рођени су 1 до 2 бебе, теже од 400 грама. Као и други медвједи, у женских медведа беле браде, бебе се рађају током хибернације. Новорођенчад су слепа и веома беспомоћна, тако да мајка-медвед, много дуже од осталих појединаца, не излази из своје јазбине: чека да јој бебе ојачају.

Хималајски медведи, остављени без мајке кривицом окрутних ловаца

У доби од три до четири године медвједићи постају сексуално зрели. И представници ове врсте живе око 25 година.

Природни непријатељи црног Уссурског медведа, ко су они?

Хималајског медвједа нападају веће грабежљиве животиње, као што су Амурски тигар и смеђи медвед. Понекад хималајски медведи постану жртве риса и вукова. Али обично сви ови предатори-непријатељи нападају младе људе. Када је медвјед беле дојке стар 5 година, он постаје много јачи, а онда се многе животиње неће осјећати спремним да га нападну.

Њихова мајка је убијена када су имали само неколико дана.

Хималајски медвед, као предмет људског риболова

Вредност ових животиња је њихово месо и крзно, због чега хималајски медведи постају предмет лова на ловокрадице. У народној медицини жучна кесица ове животиње је веома вредна, а за Кинезе месо са шапа Хималајског медведа је веома популарно кулинарско јело.

Повратак дивљој природи ових сирочади биће веома тежак ...

Како изгледају?

Хималајски медвед је споља необичан и крајње шармантан. Ови медведи су пола величине смеђих власника шума на које смо навикли. Са прилично малим димензијама, ови медведи се одликују заобљеним облицима. Изгледају као доброћудни крзнени лежаљци. Није ни чудо што их Кинези упоређују са кнедлама.

Њушка ових медведа непрестано мења свој израз, животиње показују емоције готово као људско биће. Ова особина је резултат оштрог носа и великих округлих ушију које стрше косо из углова очију. Ако спојите врх носа, углове очију и уши линијама, добићете уредан, висок трокут.

Колико су мале?

При описивању хималајског медведа, скоро увек указују на мале димензије у поређењу са другим предаторима из ове породице.

У просеку, мушки хималајци су следећи:

  • дужина тела - од 1,5 до 1,7 м,
  • висина у гребену - око 80 цм,
  • тежина - 120 - 140 кг.

Женке су много мање.

Да ли су само црни?

Хималајски медвед није сто посто брунета. Његова кратка сјајна крзна увијек има нијансу. Поред црне, Хималајци су нађени тамно браон и прљаво црвени.

Свака од њих има белу или жуту "кравату" на грудима. Тачка је у облику непотпуног месеца. То је омогућило да га назовемо "медведом".

Хабитат

Тамо где живи медвјед Хималај, можете разумети, почевши од имена животиње.

Може се видети гласнији глас:

  • на северу и истоку Кине,
  • у Приморском округу, на Алтају, у Хабаровској територији,
  • у Северној Кореји,
  • у Пакистану, делом у Авганистану и Ирану.

Такви медведи живе и на територији северних острва Јапана, и, наравно, на Хималаји.

Како они помажу човеку?

Поред зоолошких вртова, хималајци живе на фармама медведа. Тамо их не само држе, него и узгајају. Основна сврха узгоја - вађење медвеђе жучи. Овај екстракт се екстрахује из жучне кесе животиње. Његова главна хемијска компонента је урсодеоксихолна киселина. Медвјед је главни састојак многих традиционалних лијекова.

Нажалост, чак и хумани савремени начин њене ограде (без убијања животиње) утиче на здравље медведа и трајање његовог живота. Становници фарми живе не више од 5 година.

Фарме медведа нису само у Русији, већ иу другим земљама:

Многе организације у заједници се противе злостављању животиња на фармама медведа. Међутим, фарме медвједа су главни добављачи медицинских сировина у Азији и на Истоку. Жуч медведа се користи не само у традиционалној медицини, већ иу фармацеутским предузећима.

Како живе у природи?

Животни стил Хималајских медвједа разликује се од осталих врста ових животиња. "Месеци медвједи" радије проводе већину времена у дрвећу. Посебно воле старе липа и велике тополе. Чак иу хибернацији Хималајци су сложени у велике шупљине дрвећа и воле да одспавају.

Дрвеће служи Хималајима не само као удобан дом за зиму и место где можете да одспавате. Овдје се бијело груди спашавају и од мушица и од њихових непријатеља:

Са мушкарцем у односу медвједа је компликовано. Иако у медијима има повремених извјештаја о нападима на људе, њихова слика у бајкама је прилично мирна. Да, и гледајући навике животиња у зоолошком врту, можемо запазити многе квалитете, али не и агресију.

Али не заборавите да чак и тако симпатичан и симпатичан Хималаја остаје, пре свега, дивља звер, која је у потпуности способна да заштити и своју територију и себе од било какве спољашње претње, укључујући и људско присуство. .

Шта једу?

Храна више од половине се састоји од биљне хране. Основа њихове дневне исхране су:

  • жир
  • ораси,
  • семена,
  • бобице,
  • избојци грмља
  • биље,
  • сочне коренике и луковице.

Постоји народна кинеска прича која говори о томе како је медвед отишао сељацима у повртњак и одвукао поврће. Таква радња није тако фантастична. На примјер, у московском зоолошком врту, медвјед са задовољством једе мркву и купус, неизбјежно изазива одушевљење и наклоњеност јавности гледајући храњење.

Не заборавите ове медвједе и протеинске компоненте у њиховој исхрани. Они често воле:

Ови медведи не воле ловити, али са задовољством једу остатке туђег плијена.

Шта разликује медвјед-губацх?

Хималајски Губа медвјед је посебна врста. Екстерно, ове животиње су веома сличне "медведима". Међутим, спужва је мања и много шира.

Медвједи живе у Индији, на Цејлону. Губах, као и бело-груди, добро живи у заточеништву. Има оних у Московском зоолошком врту.

Истиче се губацхи од "медвједа" и прехрамбених преференција. Чупави становници индијских шума воле да уживају у инсектима, мрави користе своју посебну гастрономску љубав. Структура усана ових медвједа чини плијен мравињачима врло лаким. Због благо издуженог облика усана, попут цијеви, носи и то име.

Колико дуго живе хималајски медведи?

Просечан животни век "медведа" је 25 година. У повољним условима, као иу зоолошким вртовима, медвједи могу да живе до 35 година.

Сезона парења за ове животиње почиње почетком лета. Медвјед рађа једног или неколико штенаца од којих сваки тежи мање од 500 г. Мала дјеца расту споро, чак иу једном мјесецу, потпуно су беспомоћни. Хималајци одрастају тек у доби од две године, по правилу, не живе сви до овог доба.

Ови медведи су одавно уврштени у Црвену књигу. Међутим, оне се не препознају као угрожене или угрожене врсте, тј. Дозвољено је лов на ове животиње, иако је ограничено.

Опис црног медведа

Морфолошки, врста наликује праисторијском медвједу.. Према научницима, он је предак већине "медвједа", осим панде и медвједа. Иако је генерално представљена биљоједима, од којих неки могу показивати знакове агресије према људима и животињама које су прогласиле лов на њих.

Изглед

Азијски медвед има црну и светло смеђу њушку, беличасту браду и изражену белу тачку на клинастом грудном кошу. Несразмјерно велике избочене уши медвједа бијеле дојке имају звонолик. Дужина репа 11 цм, ширина рамена одраслог медведа је 70-100 цм, висина око 120-190 цм, у зависности од пола и старости животиње. Одрасли мужјаци имају тежину од 60 до 200 кг, просечна тежина је око 135 кг. Одрасле женке имају тежину од 40-125 кг. Посебно велик до 140 кг.

Азијски црни медведи изгледају слично смеђој, али имају лагану структуру тела са тањим предњим и задњим екстремитетима. Усне и нос Хималајског медведа су већи и покретнији од браон. Лубања црног медведа је релативно мала, али масивна, посебно у пределу доње вилице. Има димензије од 311,7 до 328 мм дужине и 199,5–228 мм ширине. Женка је дуга 291,6–315 мм и широка 163–173 мм. Иако је животиња углавном биљоједа, структура лобање није слична структури лобање панди. Имају уже надчвршћене лукове, латералне летке, а темпорални мишићи су много дебљи и јачи.

Ово је занимљиво! У просјеку, одрасли хималајски медвједи су нешто мањи од америчких црнаца, али посебно велики мужјаци могу премашити величину других врста. У исто време, смисао хималајског медведа је развијенији од система смеђег медведа.

Хималајски медвед има јединствену структуру шапе, чак и са сломљеним стражњим удовима, још увијек се може попети уз дрво, користећи само предње. Има снажнији горњи део торза и релативно слабе ноге него код врста које дуго времена стоје на земљи. Чак су и канџе на предњим шапама белог дојке мало дуже него на задњим. То је неопходно за пењање на дрвеће и способност копања.

Карактер и начин живота

Азијски црни медвједи су по дану, иако су чести гости у људским пребивалиштима ноћу. Они могу да живе у породичним групама које се састоје од две одрасле јединке и два узастопна легла. Хималајски медведи су добри пењачи, пењу се до висине да би се сакрили од непријатеља, ловили или се само опустили. Према региону Усурија, црни медведи троше и до 15% свог времена на дрвећу. Они ломе гране и гране како би побољшали мјесто за храњење и спавање. Хималајски црни медведи не хибернирају.

Ово је занимљиво! Медвједи припремају свој брлог средином октобра и спавају у њима од новембра до марта. Њихове јазбине могу бити распоређене унутар шупљих стабала, пећина или рупа у земљи, шупљих трупаца, или на стрмим, планинским и сунчаним падинама.

Азијски црни медведи имају широк спектар звукова. Руљају, цвиле, режају, грче. Посебни звуци се праве за време анксиозности и беса. Они гласно звижде при преношењу упозорења или пријетњи и вриште када се боре. У вријеме приближавања других медвједа, они праве кликове језика и "крцкање" током удварања супротног пола.

Хабитат

Распрострањене су у Хималаји, у северном делу индијског потконтинента, Кореји, североисточној Кини, руском Далеком истоку, Хонсхуу и Схикокуу, острвима Јапана и Тајвану. Црни медведи насељавају листопадне и мешовите шуме, пустиње. Они ретко живе на надморској висини од преко 3.700 м на Хималајима у лето, а зими се спуштају на 1500 м.

Црни медведи заузимају уску траку од југоистока Ирана до истока преко Авганистана и Пакистана, у подножју Хималаја у Индији, у Мијанмару. Са изузетком Малезије, црни медведи се налазе у свим земљама југоисточне Азије. Они су одсутни у централно-источном дијелу Кине, иако имају централну расподјелу у јужном и сјевероисточном дијелу земље. Могу се видети у јужном делу Руског далеког истока иу Северној Кореји. Већина њих у Јужној Кореји. Црно-бијеле груди медвједа налазе се иу Јапану, на острву Хонсху и Схикоку, те на Тајвану и Хаинану.

Нет однозначных оценок относительно количества азиатских черных медведей. Япония собрала данные относительно 8-14,000 особей, обитающих на Хонсю, хотя надежность этих данных не подтверждена официально. Оценки популяции ЗСК России – 5,000-6,000. В 2012 году японское Министерство окружающей среды, зафиксировало численность популяции – 15,000-20,000 особей. Приближне процјене густине без попратних података направљене су у Индији и Пакистану, као резултат тога, пребројано је 7.000–9.000 особа у Индији и 1.000 у Пакистану.

Оброк хималајских медведа

У својој суштини, медвједи беле груди су више биљоједи него браон рођаци, али су грабежљивији од америчких црних медвједа. За разлику од панди, медвед без белих груди не зависи од сталне понуде нискокалоричне хране. Она је свеједа и непринципијелна, даје предност високоправној храни у мањим количинама. Они једу доста, стављају га у складиште за телесне масти, а затим мирно хибернирају током несташице хране. У временима оскудице, лутају у долинама ријека да би добили приступ љешњацима и ларвама инсеката из трулежи.

Ово је занимљиво! Хималајски црни медведи су свеједи. Хране се инсектима, кукцима, ларвама, термитима, мрвицама, јајима, пчелама, свим врстама малих смећа, печуркама, лековитим биљем, цвећем и бобицама. Они такође једу плодове, семена, орашасте плодове и житарице.

Од средине маја до краја јуна допуњавају своју исхрану зеленим биљкама и воћем. Од јула до септембра, медвједи ове врсте пењу се на дрвеће да једу дрвеће птица трешње, чуњеве, винову лозу и грожђе. У ријетким случајевима, они једу мртву рибу за вријеме мријеста, иако то представља много мањи дио њихове прехране од оне смеђег медвједа. Они су грабежљивији од америчких смеђих медведа и способни су да убијају копитаре, укључујући домаћу стоку, са одређеном регуларношћу. Међу дивљим пленом могу бити јелени-мунтзхаки, дивље свиње и одрасли биволи. Убијте бели медвед, разбијајући врат жртве.

Репродукција и потомство

Унутар Сикхоте-Алина, сезона размножавања црних медвједа почиње раније него код смеђих медвједа, почевши од средине јуна до средине августа.. Рођење се јавља и раније - средином јануара. До октобра, волумен материце трудне жене расте до 15-22 мм. Крајем децембра ембриони су тешки 75 грама. Прво легло женке појављује се отприлике у доби од три године. Медвјед се обично обнавља између родова 2-3 године.

Труднице, по правилу, чине 14% популације. Порођај се одвија у пећинама или шупљинама дрвећа зими или рано прољеће након периода гестације од 200-240 дана. Цубс тежи 370 грама при рођењу. Трећег дана отварају очи, а 4. дана могу самостално да се крећу. Легло се може састојати од 1-4 младунчади. Имају спорију стопу раста. До маја, бебе достижу само 2,5 кг. Они постају потпуно независни у доби од 24-36 мјесеци.

Природни непријатељи

Азијски црни медвједи понекад нападају тигрове и смеђе медвједе. Такодје имају непријатељство према леопардима и пакетима вукова. Евроазијски рис је потенцијално опасан грабежљивац за младунце медвједа. Црни медведи доминирају леопардима на Далеком истоку као резултат физичких сукоба у густо вегетираним подручјима, док леопарди доминирају на отвореним површинама, иако исход таквих састанака у великој мјери овиси о величини појединих животиња. Познато је да леопарди хватају младунце медведа млађе од две године.

Ово је занимљиво! Тигрови такође лову на црне медведе. Руски ловци се често могу сусрести на путу трупла медвједа бијелих груди са траговима грабежљивог тигра. У потврду, у близини остатака можете видјети измет тигра.

Да би побегли, медведи се пењу високо на дрвеће да сачекају да се предатору досади и он ће отићи. Тигар се, пак, може претварати да се повукао, чекајући негдје недалеко. Тигрови редовно лове младе медвједе, јер се одрасли често боре.

Црни медвједи се, по правилу, крећу у зону сигурности од напада тигрова у доби од пет година. Вхитецхест - храбри борци. Јим Цорбетт је једном примијетио слику како је хималајски медвјед јурио пете тигра, упркос чињеници да је дио скалпа био отргнут, а његова шапа озлијеђена.

Становништво и статус врста

Он је класификован као “рањив” од стране ИУЦН-а, углавном због крчења шума и лова на вредне делове тела. Азијски црни медвед је наведен као заштићена животиња у Кини. Он је такође чуван у Индији, али због несавршености реформе оптужених, тешко је привести правди. И за популацију црно-белих медвједа активно се боре у Јапану. Поред тога, још увијек недостају учинковите методе за очување јапанских црних медвједа. Медвједи са белим грудима су наведени у Црвена књига Русија, као ретка врста, спада под посебну заштиту са забраном лова на њих. Ова врста је такође уврштена у Црвену књигу Вијетнама.

Главна пријетња стаништима кинеских црних медвједа доноси крчење шума. Почетком деведесетих година, подручје црног медведа је смањено на 1/5 подручја које је постојало пре 1940-их. Изоловани појединци се суочавају са еколошким и генетским стресом. Међутим, један од најзначајнијих разлога њиховог неумољивог нестанка је риболов. Зато што су шапе црног медведа, коже и жучне кесе веома скупе. Такође, хималајски медведи наносе штету пољопривредном земљишту - вртовима и пчеларским фармама.

Важно је! Такође, у Индији, криволов за црног медведа је необуздан, ау Пакистану је проглашен угроженом врстом.

Иако је криволов медведа познат широм Јапана, власти не чине много да би поправиле ситуацију. Убијачи штеточина се овде практикују током целе године да би се повећао принос. Кутије за трап су се интензивно користиле од 1970-их да их ухвате. Процјењује се да би у будућности требало смањити број истребљених медвједа због смањења броја старих традиционалних ловаца и раста млађе генерације становништва, који су мање склони лову.

Иако су црни медведи заштићени у Русији од 1983. године, криволов изазван растућом потражњом за медвједима на азијском тржишту и даље је главна пријетња руском становништву. Многи радници кинеског и корејског поријекла, наводно запослени у дрвној индустрији, заправо су укључени у незакониту трговину. Према неким руским морнарима, можете купити медвједа од локалних ловаца за продају у Јапану и југоисточној Азији. Шумарска индустрија убрзано расте у Русији, што представља озбиљну пријетњу станишту азијског црног медвједа. Резање дрвећа које садржи шупљине лишава црне медвједе њиховог главног станишта. То доводи до тога да постављају своје брле на земљу или у стене, што их чини подложнијим тигровима, смеђим медведима и ловцима.

Берба дрвета је у великој мери престала да представља озбиљну претњу за тајванског медведа, мада нова политика у вези са преносом власништва над земљиштем са државе на приватне интересе има утицаја на неке низинске становнике, посебно у источном делу земље. Изградња новог укрштеног аутопута преко станишта медведа такође потенцијално прети.

Јужна Кореја остаје једна од двије земље, која омогућава држање црних медвједа у заточеништву. Као што је објављено у 2009. години, на 74 фарми медвједа живјело је приближно 1.374 особа, гдје су држане на клању како би се користиле за традиционалну азијску медицину.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org