Животиње

Биљке и животиње арктичких пустиња

Pin
Send
Share
Send
Send


Арктик је регион смјештен око Сјеверног пола. Постоје поларни дани и ноћи, зима је веома хладна, а летња температура не прелази нулу. Али за многа створења, такви екстремни услови су само плус. Које животиње живе на Арктику. Нудимо вам описе и фотографије најзанимљивијих животиња на Арктику.

Арктички предаторски сисари

Већина грабежљивих животиња на Арктику су дивљи ловци са добрим апетитом који могу напасти стоку, па чак и људе. Број појединаца у популацији грабљиваца Арктика зависи првенствено од броја леминга, који су главни „деликатеси“ за арктичке лисице, волверине, поларне вукове, ау неким случајевима и јелени.

1. Поларни медвед

Највећи члан породице Медвед, уврштен у Црвену књигу Свијета 1953. године, није пронађен нигдје другдје осим на Арктику. За живот му је потребан развод плутајућег леда, полиније или ивица ледених поља и печата - његова омиљена храна.

Најближе станиште поларног медведа према полу има географску ширину од 88 ° 15 '. Неки мужјаци поларних медвједа достижу висину од три метра и тона тежине. Али са тако импресивном величином и привидном спорошћу, поларни медвједи су изузетно покретне и издржљиве животиње.

Поларни медвједи су одлични пливачи, превазилазећи до 80 км у леденој води, чему помаже мембрана на њиховим јастучићима. Поларни медвједи лако путују око 40 км дневно, суочавајући се са сложеним леденим хумцима и дубоким снијегом. Крзно поларног медведа задржава топлоту тако добро да се чак и не детектује зрачним инфрацрвеним снимањем.

2. Волверине

Велики представник породице Куних, дивљи грабежљивац и крајње прождрљива животиња. За способност ове животиње да нападне стоку, па чак и људе, она се назива и Демон Сјевера. Тежине вукова крећу се од 9 до 30 кг, а изгледају више као јазавци или медведи.

За разлику од осталих чланова Куних породице, волверине мигрира у оквиру своје индивидуалне секције, док у сталној потрази за храном. Животиња се лако пење на дрвеће због својих оштрих канџи и снажних шапа. Он прави звукове сличне жамору паса, има одличан слух, вид и мирис.

Волверине је свеједа, може, као да једе остатке хране за друге предаторе, а може чак и сам ловити прилично велике животиње, и једе биљке и бобице, орасима. То је тако храбра и љута животиња да чак и власник Арктика, Поларни медвјед покушава да га прође.

3. Поларни вук

Ова подврста вука живи у тундри и Арктику. Обично се храни малим животињама - поларним зечевима и лемингом, али мошусни волови и ирваси су такође део њене исхране. У тешким условима поларних ноћи и дугих хладних периода, прилагодио се храни на било којој храни.

Поларни вукови могу да преживе само у чопору. У условима арктичких пустиња, где нема места за заседу, они морају да прибегну другој - социјалној тактици лова, која често стрпљиво чека да жртве изврше надзор и ослабе њихову одбрану.

4. Арктичка лисица, или поларна лисица

Поларна или арктичка лисица је предаторска животиња, једини члан рода Арктичке лисице. За разлику од обичне лисице, она има скраћену њушку, мале заобљене уши, шапе, прекривене тврдом вуном и чучањско тијело. У зависности од годишњег доба, крзно лисице може бити бело, плаво, смеђе, тамно сиво, лагана кава или песак. На основу тога, постоји 10 подврста животиња које живе на различитим територијама.

Не више од пола километра од воде, арктичка лисица копа комплексне рупе са бројним улазима. Али зими често има везе са јазбином у снегу. Он једе све, његова исхрана укључује и биљке и животиње. Али основа њене исхране су птице и леминзи.

1. Реиндеер

Животиње еволуирају што пре, то су сложенији услови њиховог постојања. Собови су толико различити од осталих чланова породице Оленев да одмах постаје јасно да је све у реду са потешкоћама. Карибу (како их зову у Северној Америци) нису само прваци у опстанку, већ и најмлађи чланови породице. Појавили су се пре само два милиона година.

Равних и широких, на ивицама копита окренутих јеленима, животиње се претварају у теренска возила. Са лакоћом путују по снегу, мочвари и леду. Иста копита, која се користе уместо пераја, помажу јеленима да савршено пливају и савладају не само велике ријеке као што су јенисејски, већ и морски тјеснаци. Њихова вуна има посебну структуру, њезине косе се шире према крају и стварају топлотно изолацијски слој зрака. Чак и горња усна и врх носа прекривени су њежном меком косом.

Јелени једу разноврсну храну - љети су сочне биљке, зими - лишајеве, грмље. Да би надокнадили недостатак елемената у траговима, гризу властити рогови, једу алге и шкољке бачене на обалу. Важан разлог њиховог опстанка је живот стада.

Једна ретка моћна копитара, истих година као и мамут, која има неколико пута густу поддлаку која је топлија од јагњетине. Њихова дуга густа коса виси скоро до земље и затвара животињу, остављајући само копита, рогове, нос и усне. Зимски волови преживљавају хладно време без мигрирања, лако се толеришу од јаких мраза, али умиру у присуству високог снежног покривача, нарочито са леденом корицом одозго.

Пиннипед Арцтиц Маммалс

Ноздрве велике величине дају им могућност да удахну толико ваздуха да би остали под водом до 10 минута. Њихове предње кости се претварају у пераје, а храна коју служе су морски становници - мекушци, крил, риба и ракови. Замислите најзаступљеније архипелашке рупе.

Једини модерни члан породице Моржов лако се разликује по масивним кљовама. По величини међу плавцима, заузима друго мјесто иза Слоновог мора, али се распони ових животиња не преклапају. Мужи живе у стадима и храбро се штите једни од других.

Имају већу дистрибуцију, живе на обалама Пацифика, Атлантика и Арктичког океана. Они су веома добри пливачи, иако се не могу наћи далеко од обале. Печати се не смрзавају у хладној води због дебелог слоја поткожног масти и водоотпорног крзна.

3. Сеал

Печати заједно са морским лавовима припадају породици ушних печата. Када се крећу, мачке се ослањају на све удове, а очи имају тамни обрис. Лети Сеал Сеал Сеал живи на северу Тихог океана, а доласком јесени мигрира на југ.

4. Северни печат слона

Овдје треба напоменути да су туљци слона подијељени на сјеверни (настањују Арктик) и јужни (који настањују Антарктику). Морски слонови добили су своје име због импресивне величине и носа старих мужјака налик на дебло. Они живе на арктичкој обали Северне Америке па чак и на југу. Одрасли мужјаци достижу масу од 3,5 тона.

Арцтиц Марине Маммалс

Ниједан сисар не може да се упореди у својој способности да преживи у тешким условима Арктика са китовима као што су китови белуга, нарвал и китови. Немају леђну перају у преосталим китовима. У Арктику постоји око 10 врста морских сисара - китови (китови, плави, грбавац и китови) и делфини (китови убице). Хајде да причамо о најпопуларнијим.

Одликују их само два горња зуба, од којих се лијева код мушкараца развија у кљову дугу до 3 метра и тежине до 10 кг. Овим кљовом, мужјаци разбијају лед, правећи полинеје, служећи и за привлачење женки и многе друге сврхе.

Ово је врста китова из породице Нарвалов. Белим китовима је такође потребан атмосферски кисеоник и ризик од гушења када су дуго изложени јаком леду. Они се хране рибом и праве разне звукове.

3. Гренландски кит

То је једини представник китова китова, који цијели живот живи у хладним водама сјеверне хемисфере. У прољеће мигрирају на сјевер, а на јесен плове мало јужније, избјегавајући лед. Они се хране планктоном.

4. Орка (кит убица)

Орка је највећи предаторски делфин. Боја је контрастна - црна и бела са препознатљивим белим тачкама изнад очију. Још једна оригинална карактеристика китова убица је висока полумесечна леђна пераја. Различите популације ових предатора су специјализоване за одређену храну. Неки китови убице преферирају харинге и мигрирају након својих јата, а други ловити на пераје. Они немају ривале и врх су ланца исхране.

Арцтиц Родентс

Немогуће је прецијенити важност леминга за постојање животиња арктичке пустиње. Они се хране готово свим наведеним копненим животињама. А поларне сове не праве ни гнијезда, ако популација леминга није у најбољем стању.

Арцтиц Боок Анималс

Тренутно, неке арктичке животиње су угрожене. Природне и људски изазване промјене климатских увјета Арктика представљају значајну пријетњу животињском свијету. Списак животиња на Арктику, који су уврштени у Црвену књигу, укључује сљедеће представнике Арктичког појаса.

  • Поларни медвед
  • Гренландски кит.
  • Нарвхал.
  • Реиндеер
  • Атлантски и Лаптевски моржеви.

Мошусни вол је такође ретка животињска врста. Његови преци су живели на Земљи у време мамута.

У јуну 2009. године, по налогу руске владе, створен је руски Национални парк Арктик, чији је главни задатак очување и проучавање представника флоре и фауне Арктика, који су на ивици изумирања.

Арктичке животиње не живе на самом сјеверном полу, тамо је немогуће живјети. Они су чешћи у јужном Арктичком океану, на обали континената и на острвима.

Арцтиц Десерт: Лоцатион, Цлимате анд Соил

Арктичка клима укључује дугу оштру зиму и кратко хладно лето без прелазних сезона и са хладним временским утицајем. Лети, температура ваздуха једва достиже 0 ° Ц, често пада киша са снијегом, небо је прекривено сивим облацима, а формирање густих магли узроковано је снажним испаравањем океанске воде. Таква оштра клима се формира и због критично ниске температуре високих географских ширина и због одбијања топлоте са површине леда и снијега. Из тог разлога, животиње које живе у зони арктичких пустиња су фундаментално различите од представника фауне који живе у континенталним географским ширинама - много су лакше прилагодити се преживљавању у таквим тешким климатским условима.

Арктички простор без ледењака дословно умотан у пермафростДакле, процес формирања тла је у почетној фази развоја и проводи се у мршавом слоју, који је карактеризиран и акумулацијом оксида мангана и жељеза. На фрагментима различитих стена формирају се карактеристичне филмове гвожђе-манган који одређују боју поларног пустињског тла, док се на обалним подручјима формирају слане земље.

Велики камен и громада на Арктику се практично не посматрају, али ту су мали плоснати каменчићи, пијесак и, наравно, чувени куглични чворићи пјешчењака и силиција, посебно сферулити.

Вегетација арктичке пустиње

Главна разлика између Арктика и тундре је у томе што у тундри постоји могућност постојања за широк спектар живих бића која се могу хранити својим даровима, ау арктичкој пустињи то је једноставно немогуће. Управо из тог разлога на арктичким острвима нема аутохтоних народа мало флоре и фауне.

Територија арктичке пустиње је лишена грмља и дрвећа, само су изоловане једна од друге и мале површине са лишајима и маховинама стијена, као и разне алге камене земље. Ова мала острва вегетације личе на оазу међу бескрајним пространствима снега и леда. Једини представници зељасте вегетације су шаш и траве, а цветне биљке - каменовање, поларни мак, алпске лисице, љутић, житарице, блуеграсс и арктичка штука.

Дивљина арктичке пустиње

Копнена фауна сјеверног руба је релативно сиромашна због врло слабе вегетације. Можда су једини представници животињског света ледених пустиња птице и неки сисари.

Међу најчешћим птицама:

  • тундра партридгес,
  • вране,
  • беле сове,
  • сеагуллс
  • стреха,
  • еидер,
  • мртви крајеви
  • сцрапперс,
  • бургомастерс,
  • чигре,
  • каирас

Поред сталних становника арктичког неба, овдје се појављују и птице селице. Када се север, дан, а температура ваздуха постаје већа, Арктик стигне пернати од тајге, тундре и континенталних ширинама, дакле у Арктички океан периодично појављују црне гуску, Темминцк беле гуске, Пацифиц Голден Пловер, жалари, брдском јастребова и Дунлинс . Са почетком хладне сезоне, поменуте врсте птица се враћају на топле ивице више јужних географских ширина.

Међу животињама се може разликовати сљедећи представници:

  • Реиндеер
  • леммингс,
  • поларни медведи
  • зечеви,
  • печати,
  • валрусес
  • арктички вукови,
  • Арцтиц фокес
  • муск волен
  • белуга вхалес
  • нарвхалс.

Главни симбол Арктика одавно се сматра поларним медведима, који воде полу-водени начин живота, иако су најразноврснији и бројнији становници тешке пустиње морске птице, које се гнијезде у љетним мјесецима на хладним стјеновитим обалама, формирајући тако "птицу тржницу".

Прилагођавање животиња арктичкој клими

Све горе наведене животиње присиљени да се прилагоде у таквим тешким условима, тако да имају јединствене адаптивне карактеристике. Наравно, кључни проблем Арктичког региона је могућност одржавања термалног режима. Да би преживели у тако оштром окружењу, животиње морају успешно да се носе са овим задатком. На примјер, арктичке лисице и поларни медвједи спасавају се од мраза захваљујући топлом и густом крзну, лабавим перјем помажу перја, а за пломбе њихов масни слој је благотворан.

Додатно спасавање животињског света од арктичке оштре климе због карактеристичне боје, стечено директно до почетка зимског периода. Међутим, нису сви представници фауне, у зависности од годишњег доба, могли да промене боју која им је дата по природи, на пример, поларни медведи остају власници снежно белог крзна током свих годишњих доба. Природна пигментација предатора такође има предности - омогућава им да успешно лове и хране целу породицу.

Животиње и птице арктичких пустиња

Изузетно спор опоравак вегетације. Фауна је углавном морска: варрус, печатлето је птицама. Земаљска фауна је лоша: Арцтиц фок, полар беар, лемминг.

Арктик је подијељен у двије зоне: ледену зону и зону арктичких пустиња. Ледена зона је море Арцтиц Оцеан заједно са острвима. А зона арктичких пустиња заузима безначајне закрпе каменитог земљишта, које се на кратко вријеме ослобађају од снијега на отоцима и на копну (само уска граница граничи с предграђима) тундра на северу полуострва Таимир).

Цетацеанс

Од редова китова који живе на Арктику, нарвал је несумњив интерес.

Он је обавезан да буде толико популаран са својим дугачким рогом, који се издиже из његових уста. Овај рог достиже 3 метра, а његова тежина је 10 кг. То није ништа више од обичног зуба који је нарастао до тако велике величине. Овај зуб не доноси никакву неугодност сисару, али зашто је потребан - нема дефинитивног одговора, иако постоји много различитих претпоставки.

Гренландски кит је рођак нарвала.

Али његова величина је много пута већа, а уместо зуба у устима налази се китова кост и огроман језик. Његов језик је да лиже планктон заглављен у плочама китове кости.

Ова огромна животиња је апсолутно безопасна, у северним водама је живела хиљадама година.

Белукха ор полар долпхин такође представља ову компанију.

То је велика животиња - њена тежина достиже 2 тоне, а дужина му је 6 метара. Бели кит воли да једе рибу - сам поларни делфин никада не одбија да испроба китове убице. С правом заузима једно од првих места међу најјачим и највећим морским предаторима.

У арктичким водама она је чест гост. Од оштрих зуба умиру не само белушки китови, већ и моржеви, туљани и печати.

Арктичке животиње би изгубиле много ако не би било таквог предатора међу њима као лисица.

Захваљујући лепом крзну, ова животиња је позната далеко изван хладног региона. Познат је иу Африци, иу Аустралији, иу Бразилу - на крају крајева, жене носе Арцтиц Фок капуте у свим крајевима свијета. Арктичка лисица је веома мала звер. Его вес едва дотягивает до 5 кг, а высота в холке не бывает больше 30см.

Но этот малыш очень вынослив и быстр. К тому же он любит путешествовать. Его можно встретить практически во всех уголках Арктики. Он часто сопровождает белого медведя, благоразумно держась от мощного хищника на почтительном расстоянии.

Этот маленький грызун, немного обогнавший по размерам мышь, имеет для животного мира Арктики огромное значение.

Готово све животиње се хране њима, а популација совице директно зависи од њене популације. У годинама када је леминг мали, птица грабљивица се уопште не гнијезди. Арктичка лисица такође губи интересовање за путовања ако се број малих глодаваца драматично повећа.

Птице арктичких пустиња

Птице су најбројнији становници тешке северне ивице.

Ружичасти галеб је крхко створење, тежине 250 грама и дужине тијела 35 цм, довољно самоувјерено и слободно проводи озбиљне зиме у тундри, или изнад морске површине која је прекривена плутајућим леденим коритима. Често се придружује оброку већих предатора.

Каира је црно-бела птица која се гнијезди на високим литицама и проводи зиму у леду без много неугоде.

Цоммон Гага је северна патка, која се лако може заронити у леденој води до дубине до 20 метара.

Најбржија и највећа међу птицама је поларна сова. Безобзирни грабежљивац са предивним жутим очима, снежно-бело перје лови друге птице, глодавце, а понекад и веће младе животиње, као што су лисице.

Цоммон Сеал

Заједнички печат живи у источним и западним деловима Арктичког океана.

На истоку је Берингово море, Цхукцхи море и Беауфортско море. На западу, Барентсово море и јужне обале Гренланда. Налази се у другим морима Арктика, али у малим количинама. Он такође настањује северне обалне воде Атлантског и Пацифичког океана, а такође је и стални становник Балтичког мора.

По изгледу се печати из различитих региона мало разликују. Да ли су то животиње које живе у источним или пацифичким печатима, нешто веће од њихових западних (атлантских) колега. Данас има укупно 500 хиљада глава.

Дужина тела обичног печата варира између 1,85 м и тежине од 160 кг. Мужјаци су нешто већи од женки, док су остали практично исти.

Карактеристична карактеристика ових животиња су В-облик ноздрва. По њему можете одмах препознати ову звер, без обзира на боју коже. Боја је другачија. Садржи смеђе, сиве и црвене тонове. Преовлађује углавном црвенкасто-сива боја вуне. На њему, по целом телу, раштркане су мале смеђе или црне тачке, сличне дугуљастим размазима.

На полеђини су обрасци црних и смеђих мрља. Често, туљани имају црне тачке на лицу, глави и репу. Младунци се рађају у истој боји као њихови родитељи. Бијело крзно у првим тједнима живота, као и неке друге врсте, немају.

Уобичајени печат се храни рибом. У њеном јеловнику су мирис, арктички бакалар, навага, капелин, харинга.

Он не презире бескраљежњаке. Ова животиња живи у приобалним водама, игнорирајући дуга путовања. На крају љета и јесени лежи на ражњу и плићаку подложном плимама.

Избегава отворене просторе и широке обале. Добро плива, рони.

По реду китова, постоји велики број различитих врста сисара. Најистакнутији међу њима су нарвали.

Они су обавезни да буду толико популарни са својим дугачким рогом или кљовом, који стрши право из уста и достиже дужину од 3 метра. Ова кљова се састоји од коштаног ткива, али је паралелно са тврдоћом изузетно флексибилна. У ствари, то није ништа друго до један од два горња зуба, пробушена је горња усна и испузала.

Таква кљова тежи 10 кг.

Нарвал је прилично велика животиња.

По дужини, неки представници ове врсте достижу 5 метара. Уобичајена дужина се креће од 4 метра. Маса мушког пола је једна и по тона. Женке теже од 900 кг до тона. Из неког разлога, овај сисар нема леђну перају.

Доступне су само бочне пераје и снажан реп. Глава нарвала је округла, са истакнутом фронталном чекићем на њој.

Уста су ниска и веома мала. Трбух сисара је светле боје. Леђа и глава су много тамнији.

Цијели горњи дио тијела је покривен сивкасто-смеђим пјегама различитих величина, чинећи леђа и главу још тамнијим. Очи су мале, дубоко увучене, са активном циркулацијом интраокуларне течности. Наиме, оне су у потпуности прилагођене тешким арктичким условима, а осим тога, имају и оштар вид.

Храни се нарвалима углавном у шкољкама и раковима.

Риба је такође укључена у њихову исхрану. Исти бакалар, копрц, халибут и глава су саставни део јеловника ових животиња. Код лова на дну рибе, мушкарац често користи своју кљову. Он их плаши жртве, присиљавајући је да устане са дна.

Арктичка лисица или поларна лисица припада врсти арктичких лисица у породици паса, предатор. Његово станиште је веома велико.

Живи у поларној тундри Евроазије и Северне Америке, на Гренланду и Спитсбергену. Навикли на Нову Земљу, Северну Земљу и Земљу Фрање Јосипа. Отоци северног канадског архипелага су такође његова изворна баштина. Живи на многим другим острвима Арктичког океана. Зими мигрира у потрази за бољим удјелом и на сјеверу и на југу. Може се наћи међу арктичким ледом, непромјењиво пратећи поларног медвједа, иу доњем току Амура, иу оштрој Баикалској тајги.

Путује хиљаде километара и може доћи до Аљаске из Таимира за неколико месеци.

Лисица се не може похвалити великом величином. Дужина тела му варира од 50 до 75 цм, а плишани реп је 25-30 цм, а висина гребена је 30 цм, тежина не прелази 10 кг.

У главној маси, мужјаци, у плодним, задовољавајућим временима, теже 5-6 кг. Женке су грациозније - њихова тежина је мања за 500 грама. Ова звер има чврсто прекривене длаке својих шапа.

Разумна природа је то учинила како их животиња не би замрзнула. Уши су такођер прекривене дебелим крзном и врло мале. Ово не спречава да арктичка лисица добро чује Он такође има одличан осећај за мирис, али његова визија, као и код свих очњака, није другачија. Њушка скраћена, тело чучањ. Ако желите дати глас, онда поларна лисица виче.

Можда режање да уплаше непријатеља.

Са наступом хладног времена у тундри постаје гладна. Флуффи предатор је присиљен да напусти своје домове. Део Арктичких лисица јури на север у Арктичку ледену зону. Животиње су причвршћене за поларне медвједе и непрестано их прате. То су велики ловци.

Ухватају печате, нарвала, белугу. Једећи кожу и масноћу својих жртава, месо је препуштено арктичкој лисици. Други део поларних лисица се креће на југ. Стижу до тајга мјеста. Тамо има много хране, за разлику од голих тундри, али постоји много великих предатора који представљају стварну претњу малој звери.

Вукови, лисице, волверинес уништавају лисице. Они који успеју да преживе пролеће се враћају у тундру.

Животиње у арктичким пустињама Русије

Враћају се лавиринтима, а сезонски животни циклус се понавља.

Мала животиња умотана у шарено крзно из породице глодаваца из подфамилије Полевка назива се леминг.

Зона њеног станишта протеже се до тундарских подручја Евроазије и Сјеверне Америке. Ова животиња насељава и острва Арктичког океана. Може се наћи на готово цијелом обалном подручју Арктика од Бијелог мора до Беринговог мора. Он је изворни становник Нове Земље, Северне Земље, Новосибирских острва и острва Врангел. Ова беба живи скоро свуда где постоји бар нека вегетација. Има неколико типова - сви су савршено прилагођени суровим поларним условима.

Боја леминг капута је разнобојна, једнобојна сива или сиво-смеђа.

Код неких врста крзна зими добија светлију боју. Код копитара, кожа постаје бела. Животиња се готово у потпуности сједињује са снежним покривачем. Дужина тела глодара креће се од 10 до 15 цм, а маса је око 50-70 грама. Има кратке ноге, реп није дужи од 2 цм, а ситне уши су потпуно скривене од крзна.

Већином леминзи су усамљени, али неке врсте су спојене у мале групе.

Живе у јазбинама, а зими се скривају под снегом. Храни се биљном храном. Њихова исхрана садржи шаш, маховину, лишће и младице из врбе и брезе. Глодари такође конзумирају сумрак, боровнице и друге бобице. У хранљивим годинама брзо се умножава. У време глади долази до масовног одласка ове животиње из њихових домова. Леминзи се увлаче у више задовољавајућих ивица један по један. На ријекама и тјеснацима се накупљају огромна јата.

Глодавац плива веома добро, тако да водене баријере успјешно превазилазе. Али у сваком случају, многе животиње умиру од зуба и канџи земље и водених предатора.

Пинк галеб

Ружичасти галеб припада роду галебова породице галебова.

Ова лепа и крхка птица живи у суровим пределима Арктика. Она бира места за гнежђење у доњим деловима хладних северних река.

Гради гнезда на острвима и обалама ових потока који тече у Арктички океан.

Индигирка, Колима, Иана, Анадир - то су реке које су јој дом. Воли језеро Таимир, као и сусједну тундру. То је тундра и шумска тундра, у љето, то је њено станиште. Као ружичасти галеб и Гренланд, посебно западну обалу. Зими се беба сели у море. Може се видјети иу норвешком мору иу Беринговом мору.

Ова грациозна птица путује готово свим леденим водама без леда.

Дужина тела ружичасте галебове не прелази 35 цм, маса је 250 грама. Леђа птице и врх крила имају сиво-сиву боју. Глава је бледо ружичаста - готово бела, прса су роза боје, кљун је црн, а ноге црвене боје.

Љетни врат је прекривен уском црном пругом. Зими нестаје. Реп има сужени изглед. Ружичасти галеб лепо плива у речној води.

У морима воли да седи на леду: купање на мору је не мами због ниске температуре воде.

Током периода гнијежђења, ружичасти галеб се храни инсектима и малим мекушцима дуж обала сјеверних ријека.

На мору птица једе рибе и ракове. Понекад лети у станове људи како би им помогао у близини хране. И сам постаје предмет лова. Исте лисице једу јаја ових птица, а ирваси их не одбијају. Човек јој такође ставља руку. Људи истребљују одрасле галебове због прелепе и оригиналне боје. Од мртвих птица, мајстори праве плишане животиње које коштају добре паре, што ни на који начин не може бити изговор за такве активности.

Каира припада роду птица читаве породице.

Она је изворни становник поларног региона. Сва његова пословна активност одвија се на рубу леденог леда. Близу њих лови и гнијезди на неприступачним стијенама, које су врло близу бескрајном леденом пољу. Птица живи на обалама Гренланда, Нове Земље, Исланда. Њен дом је Свалбард и Франз Јосеф Ланд.

На истоку, његова зона живота је ограничена на Алеутска острва и острво Кодиак на јужној обали Аљаске. Густо је населила скоро целу северну обалу Евроазије, што указује на њен велики број. Данас има више од 3 милиона ових птица, што је заправо доста, али у исто време, бројка за огромни Арктик није веома значајна.

Птица је средње величине.

Дужина њеног тела варира од 40 до 50 цм, а тежина је у распону од 800 грама до једног и по килограма. Крила у односу на тело су мала.

Птицу је стога тешко скинути. Да би се издигла из воде у ваздух, она треба да се креће најмање 10 метара дуж површине воде. Али, погодно је да почне свој лет са високих литица. Она јури, шири своја крила, а висина изнад земље глатко се претвара у лет. У свом перју, мурре је класичан стил. Горњи део њеног тела је црн, доњи део је беле боје. Кљун је такође црн, али врат мења боју у зависности од доба године.

Зими је снежно бела, ау топлим годинама црни. Постоје две врсте ириса: танке и дебеле.

Ловају само под водом.

Зароните на дубину од 15-20 метара. У овој воденој колони риба. Ту је Цаиро капелин, бакалар, бакалар, воли харингу, гербил. Поред риба, морских црва, шкампа, рачићи улазе у њен стомак. Током дугог поларног дана, птица једе најмање 300 грама разног морског живота.

Треба напоменути да се око 200 грама отпадног производа враћа кроз црева. Садржи много органске материје која служи као храњива храна за исту рибу и шкољке. Потоњи се активно размножавају и поново падају у стомак птице.

Ово још једном доказује да је природа веома рационална и практична.

Поларна сова

Поларна сова или бела сова, како се још назива, спада у роде совобразних сова орлова. То је велика птица чије се станиште протеже до поларне тундре Евроазије и Северне Америке, као и до острва Арктичког океана.

Ова птица живи на Гренланду, на Новој Земљи, на северној Земљи. Стално је виђена на Новим Сибирским острвима и на острву Врангел. Живи у Свалбарду, земљи Франза Јозефа, острву Јан Маиен, Аљасци и Беринговом мору.

Присутан на острвима Колгујев и Ваигацх, то јест, практично, попуњава читав Арктик, не губећи чак ни најудаљеније и најмање копнене површине из своје зоне пажње.

Поларна сова има прилично велико тело. Његова дужина код мужјака је 55-65 цм, женке су веће. Достижу дужину од 70 цм, тежина мужјака је од 2-2,5 кг - представници слабијег пола су тежи.

Понекад женке имају масу од 3,2 кг, чешће њихова тежина одговара 3 кг. Распон крила достиже 165 цм, птица има округлу главу и светло жуте очи. Уши су веома мале - готово су невидљиве. Кљун је обојен у црно. Истовремено, готово је потпуно прекривено перјем. Видљив је само његов врх. Ноге су прекривене дугим перјем, веома налик на вуну.

Канџе су црне као кљун.

Поларна сова је јасно изложена отвореним просторима. Птица увек лови са земље, насељавајући се на повишеном месту. Она проверава комшилук, пази на плијен, а када види глодара, она јако залупи крилима, прилети му се и ухвати жртву осуђеном на пропаст својим оштрим канџама.

Мала дивљач гута целу. Велики плијен је растрган на комаде и једе. Вуна и кости подригују у облику малих грудица. Поларна сова дневно поједе најмање 4 глодара да би је добила довољно. Радије лови у раним јутарњим или вечерњим сатима.

Атлантски морж

Моржа је један од највећих представника арктичке фауне. Маса животиње прелази 1000 кг, дужина тела је скоро 4 метра. Изражајни део сисара су два истурена очњака, чија дужина може досећи 40 цм.

Нажалост, тачна величина популације није позната. Бројање се врши само према експертским процјенама на неким дијеловима ареала и локацијама. Међутим, према доступним статистикама, статистика није охрабрујућа - уочава се нагло смањење подврста.

Неколико зала утиче на опстанак атлантске морже. Као резултат производње нафте, не само морска вода, дно и обална зона су загађени, већ и лед - главно мјесто за одмор и узгој сисара. Други проблем - топљење леда као резултат глобалног загријавања.

Пате од активног криволова. Нарвал негативно преноси ефекте изливања петрохемијских производа на животну средину, који изазивају иритацију слузокоже, коже и смањују способност пливања, поткожни слој масти губи термостатска својства.

Погледајте видео: You have no idea where camels really come from. Latif Nasser (Може 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org