Птице

Орлови: опис и начин живота

Pin
Send
Share
Send
Send


Орао је велика птица, припада реду јастребова. Распон крила чак и најмањег члана породице достиже 130 цм, због чега су големе птице прави ловци. Лебдећи у ваздуху, грабежљивац тражи потенцијални плен, и примећујући га пада као камен, испушта оштре канџе.

Орао је у стању ухватити плијен - од зеца до антилопа. Све зависи од тога где живи птица. Потребно је детаљније размотрити које су врсте орлова познате и гдје желе живјети.

Ко су орлови

До данас постоји неколико класификација орлова. Неке врсте су толико сличне једна другој да орнитолози морају да врше генетска испитивања да би утврдили којој врсти птица припада.

Ужасан предатор непретенциозан према станишту. Може се наћи на многим усамљеним мјестима свијета, гдје особа није у стању пореметити мир великих птица. Постоје орлови у Африци, Европи, Азији и Северној Америци. Границе њихових станишта пролазе кроз шумску тундру на сјеверу иу пустињама на југу.

Птице преферирају да се населе у планинама, граде гнијезда у пукотинама стијена и на високим стаблима. Будући да је орао прилично масиван, има велико тијело и широка дуга крила, гнијездо би такођер требало бити пространо. За његову изградњу, неке врсте птица користе не само велике гране, већ и камење.

Да бисте разумели колико је посебан предатор, можете се упознати са занимљивим чињеницама из живота птица. Тако, у просеку, распон крила орлова досеже скоро 2 м са дужином тела 90 цм, ау ваздуху се може кретати брзином спортског аутомобила (до 240 км / х). Ако је грабежљивац уочио жртву и пожурио за њом, онда за вријеме роњења може убрзати до 300 км / х.

Сви чланови породице Еаглес се одликују својим оштрим видом. Птица може да види плен са удаљености од више од 3 км. Истовремено, покрива површину од више од 11,5 км². Ако узмемо у обзир да је због посебне структуре крила, грабежљивац у стању да се уздигне у ваздух чак и за време урагана, онда можемо рећи да је орао прави власник ваздушног елемента, има само једног непријатеља - човека.

Брачни односи и појам живота

Грозни предатори - моногамна створења. Они проналазе пар који долази до пубертета и никада се не раздвајају. Колико орао живи у породици? Орнитолози познају пар птица које постоје већ више од 35 година. Знајући колико живи орлови, овај период се чини огромним. Заиста, у свом природном станишту, просечно трајање живота предатора не прелази 25 година.

Колико година су птице живеле? Кондоре карактерише највећа дуговјечност. Према резултатима бројних опсервација, утврђено је да њихов животни век досеже 65 година. Кондори су највеће птице које лете у западној хемисфери. Место где живе орлови ове врсте су амерички Анди. Птице се хране свјежим лешевима мртвих животиња и не презиру стрвину. У потрази за плијеном, птице лете изнад планинских долина више од 200 км дневно. У недостатку велике хране, могу уништити гнезда птица нападајући пилиће.

У природи млади орлови почињу ловити већ 3 мјесеца, али могу створити пар у доби од 4-5 година. Од тренутка рођења, орлови се активно боре за постојање. Два месеца, јачи појединац покушава гурнути слабог момка из гнезда. Ако ова особа преживи, однос постаје бољи и пилићи живе свој мир у гнијезду мирно.

Још једна занимљива чињеница је да се и највеће птице могу парити у лету. Маса појединца зависи од тога колико дуго орао живи. Али, без обзира на то, женски грабежљивци су увек већи од мужјака. Ова чињеница не спречава вјерне џентлмене не само да помогну пријатељу да једе и лови док јаја јаја, него и да то сам уради.

Велика птица лови иу ваздуху: она је у стању да сустигне мањег момка и однесе свој плен.

Листа најчешћих врста

Тренутно у свету постоји 16 врста птица које припадају породици соколових орлова. У новије време било их је више, али, према занимљивим чињеницама, једна врста изумирања. Разлике у изгледу птица су незнатне. Често се могу разликовати само по маси и димензијама. Величина у свету птица такође одређује ко је јачи, који је мајстор на небу.

Соутх ресидент

Велики интерес за научнике је соколов орао. Величина птица - 65-70 цм, тежина - око 2,5 кг. Према орнитолозима, у давна времена ова птица је свуда пронађена у тропским и суптропским зонама источне хемисфере, али данас грабежљивци живе у малим подручјима која се налазе дуж екватора. Јастребски орао настањује јужну Европу, сјеверну Африку, неке дијелове Туркменистана и Таџикистана. Повремено се налази у јужној Кини. Најразличитији орао најчешћи је у Индији, гдје се често насељава у подручју прекривено грмљем отпорним на сушу.

Очекивани животни век врсте ретко прелази 30 година. Хавк Еагле преферира да једе мале сисаре и птице. Дакле, његов уобичајени плен - зечеви, дивљи голубови или јаребице. У овом случају, орао тражи животињу не само на земљи, већ иу ваздуху. Он је у стању да ухвати плијен у лету. Овако лови још један представник птица грабљивица - сокола. Мушкарци и жене остају верни једни другима док живе заједно.

Мала, али удаљена

Породица јастребовог рода Еаглес укључује пернате, а његове димензије не прелазе златара. Овај орао-патуљак, тако назван по својој малој величини. Дужина крила предатора је око 130 цм, а патуљак је птица селица, љето проводи у топлим регионима Евроазије, а на јесен иде за зимовање у Африци. Али на југу континента постоје места на којима патуљасти орао живи током целе године. Опис врсте укључује чињеницу да, за разлику од већине орлова, патуљасти мушки и женски зимски зимују одвојено. У пролеће се у гнезду спајају породице и 1-2 пилића.

Патуљасти мушкарац њежно брине о свом пријатељу, хвата своју игру и храни је током тог периода, док не напусти гнездо, излегне јаја. У чему је разлика између мушког патуљка и жене? Он је мали мањи пријатељ. Али то га не спречава да има јаке шапе и кљун, захваљујући којима је у стању да се носи са великом животињом као што је зец или змија.

Највећа руска птица грабљивица

У области Ставропол, можете наћи највећег орла Русије. Тежина му износи 4,8 кг, а распон крила 2,3 м. То је степски орао који лети до Индије и Африке за зимовање. Међутим, познате су занимљиве чињенице, које кажу да у Руској Федерацији на територији западног и источног Сибира, у степама Украјине, седеће птице које не напуштају кућу чак и током хладне сезоне.

У чему је разлика између таквог орловског перја и миграцијског орла? Према научницима, ништа. На фотографији се види да уобичајена дужина тела предатора варира између 60-80 цм, тежина није већа од 3,2 кг. Кљун орла је црн и сив, његове шапе су црне, јаке и мишићаве. Током лета птица шири крила тако да перје на њима изгледа као прсти. То омогућава орлу да плута дуже време. Величина репа је довољно велика, перје је заобљеног облика, налик на клин у облику.

Женско и мушко се разликују само по величини. Као и сви орлови, они се не растају кроз живот.

Који орао једе у степама? Мали сисари (волухарице, вјеверице, хрчци), зечеви, змије, гуштери и птице постају плијен птица. Карактеристике птица су веома необичне: дешава се да он мора да трчи по земљи у потрази за посебно жустим плијеном. Ако је потребно, орлови у Русији могу дуго да леже у близини рупе гопхер или хрчак, чекајући да погледа из склоништа.

Грозни орао и друге врсте

С обзиром на типове и називе представника рода орлова, немогуће је не присетити се златног орла. Тежина овог дива може достићи 7 кг, распон крила орла је 2,4 м. Величина мужјака је скоро 1/3 мања него код женки.

Златни орао преферира да се насели у планинским предјелима, далеко од места са пуно људи. Распрострањена је широм сјеверне хемисфере. Златни орао има веома добар вид, али ноћу не види готово ништа. Због тога предатор преферира ловити током дана. Обично хвата свизце, зечеве, скунке, па чак и корњаче. Познато је да велики разбојници не престају нападати јастребове и не гризу лешеве мртвих животиња.

Поред ових, требало би да размотрите и друге врсте предатора који су укључени у породицу. Међу њима су:

  1. Индијски јастреб - пронађен у тропима Индије и Малезије.
  2. Гробље се налази у шумско-степским областима Евроазије (до Бајкала). За зимовање лети у Индију, на југу Кине.
  3. Шпански гробље - подручје покрива само Иберијски полуострво.
  4. Камен - одабире степе и саване за живот, уобичајен је у Африци, Индији и сусједним земљама.
  5. Велики пјегави орао, попут јастребова, живи на територији од Кине до Финске. За зиму лети у јужне регионе.

Број свих припадника рода орлова постепено се смањује, многи су на ивици изумирања.

Кратак опис орла

Величина орлова је 45-95 цм, а распон крила 1-2 метра. Највећи представник овог рода птица је Златни орао, за успоредбу, његов распон крила достиже 240 цм.

Боја перја орлова варира од сиве или светло браон до тамне, тамно браон или црно-браон. Али постоје и светле тачке у боји, обично на крилима и репу. Уопштено, боја птица се не може назвати монотоном.

Посебне особине орлова су снажне ноге, које су на самим прстима, као и веома јаке канџе. Кљун им је прилично велик, стиснут са стране, закачен на доле.

Орлови имају веома оштар вид - могу да виде зеца на удаљености од 2 км. Штавише, они могу одмах одредити величину објекта и удаљеност до њега. Истина, птице могу искористити своју изврсну визију само током дана. Сходно томе, они су активни током дана.

Начин живота орлова

Дијета орлова има невјеројатну разноликост. Мали сисари (нарочито глодари, или исти зечеви), и водоземци (жабе, на пример) и гмизавци (корњаче, змије, гуштери), као и друге птице, улазе у исхрану. Предатори такође лове велике животиње: овце, срне или јелене. Не презирите птице и стрвине.

Занимљиво је да орлови могу ловити у паровима. Обично се уздижу изнад и пазе на игру, коју онда нападају. Али они могу напасти из заседе, која је најчешће постављена на дрво. За сваког плијена имају посебан начин убијања.

Орлови су уобичајени у Евроазији, Африци и Сјеверној Америци. Њихов број је прилично низак, па су птице ретке. Највећа вероватноћа да се сретну са њима у планинама.

Фалцонс
Соколови су род брзих птица грабљивица. Један од њених представника је Сапсан - најбржа животиња на свету.

Хавкс
Соколови су птице грабљивице, од којих је неколико десетина врста. Разликују се брзе брзине лета.

Орао (птица): опис и фотографија, величина, изглед и карактеристике

Већина врста орлова се одликује импресивном величином, дужина тијела појединих особа износи 80-95 цм, а женски орао је много већи од мушког. Тежина орла може бити 3-7 кг. Изузетак су мале врсте: патуљасти орао и степски орао.

Представници рода одликују се масивним тијелом са развијеним мишићима и прилично дугим, снажним ногама, подигнутим до прстију. Глава орла је компактна, врат је јак и мишићав. Покретљивост великих очних јабучица је мала, али добро развијен врат више него компензира овај недостатак.

Импресивне канџе и снажан кљун орла имају закривљене крајеве, што чини птицу ненадмашним грабежљивцем.

Током живота кљуна и канџи орла имају тенденцију да расту, али их птица меље у току свог живота.

Дуга широка крила орла у домету достижу 2,5 метра, што омогућава грабљивцу да се дуго уздиже на удаљености већој од 700 метара изнад земље.

Реп орла је кратак и узак, клинастог облика и раширен на неким врстама.

Афрички грбасти и грбасти орлови имају “украс” у облику гомиле дугачких пера које круне своје главе.

Афрички орловац, Спизаетус Цоронатус

Пхилиппине Еагле Питхецопхага јефферии

Природа је орлу обдарила изнимно оштрим видом, захваљујући којем грабљивац са велике висине пази на мали плијен (гуштери, змије, мишеви). На пример, орао златни орао примећује зеца на удаљености до 2 км. Користећи периферни поглед птице, орао може посматрати површину до 12 квадратних километара.

Слух се углавном користи за комуникацију, али мирис орла је слабо развијен.

Боја перја орла, у зависности од врсте, може бити монотона са разноврсним или контрастним. На примјер, боја златног орла је црно-смеђа са златним перјем на потиљку, због чега је енглески назив птице наведен као “Златни орао” (Голден Еагле).

Орлов лет се одликује посебном управљивошћу са снажним и дубоким лупањем крила. Орао је птица која чак и са снажним налетима вјетра лако се носи са струјањем ваздуха и, након што је уочила потенцијални плијен, може да прелети брзином до 320 км / х.

Животни век орла је око 30 година, посебно велике врсте живе до 40-50 година.

Који орао једе у природи?

Овисно о врсти и домету, мале и средње животиње постају плијен орла: мишеви, зечеви, свизаци, куне, јежи, лисице, хермени, гопери, зечеви, вјеверице. Велики грабежљивци нападају младе јелене, антилопе, срне, младе лисице и вукове, као и стоку (краве и овце). Често су орлови плијен на птице - голубове, шумарке, јаребице, гуске и сове. Орлови који живе у Аустралији иу Сјеверној и Јужној Америци хране се вјеверицама, папагама, шишмишима, совама, а понекад и мајмунима.

Неке врсте орлова додају у исхрану рибе, урањајући у риболов у води. Не занемарите гмизавце (гуштере, корњаче), инсекте и стрвине.

Главни дио орао хране стиже на тло, али птице лете у лету. Птица грабљивица лебди над земљом дуго времена и тражи плијен. Онда орао виси у ваздуху, пада као камен, хвата плијен моћним канџама и носи га.

Где живе орлови?

Распрострањеност орлова је прилично широка, а станиште зависи од врсте птице. Ипак, сви чланови породице више воле да се скрасе од цивилизације и човека, бирајући планинске или полуотворене пределе.

На примјер, златни орао који живи у Русији (на сјеверу Кавказа и јужно од Приморја) гнијезди се у тешко доступној зони шуме, а његов аустралијски рођак, клинасти бик-орао, осјећа се угодно у шумама Нове Гвинеје. Степски орлови обитавају у степама и полу-пустињи, насељавајући их од Трансбаикалије до обале Црног мора. Орао-гробље је изабрано од стране шумско-степске Украјине, казахстанских степских региона, шума Чешке, Шпаније и Румуније. Постоје орлови у Ирану и Кини, у Мађарској и Словачкој, у Грчкој и Њемачкој.

У чему је разлика између орла и орла?

Иако припадају истој породици јастребова, орао и орао се разликују, углавном у свом начину живота. Орао обитава у планинским, пустињским и шумовитим предјелима, орао бира за гнијежђење обале акумулација, јер се обично храни рибама, животињама и птицама које живе у близини воде. Што се тиче спољних разлика између орла и орла, оне такође постоје:

  • шапе орлова су веома густо оперенне, док орлови имају шапе у доњем делу које немају тако "шик" перје,
  • кљун орла је снажнији и нешто већи од оловог,
  • реп орла је клинастог облика, а реп орла је доста узан и кратак.

У чему је разлика између орла и јастреба?

  • Најважнија разлика између орла и јастреба је његова величина: јастреб је много мањи од орла.
  • Крила јастреба су кратка, благо заобљена и благо савијена, док су крила орла дуга, широка, са дометом до два и по метра.
  • Реп орла је кратак, али јастреб има дугачак реп.
  • Још једна разлика између ових птица је врста лета: орао дуже лети, лебди у ваздушним струјама, летење није типично за јастреба.

У чему је разлика између орла и сокола?

  • За разлику од орла, сокол је грациознији и не тако велик. Тежина сокола ретко прелази 1 кг, док тежина орла достиже 3-7 кг.
  • Распон крила сокола је 1 метар, распон крила орла досеже 2,4 метра.
  • Фалцон крила нису толико широка као орлови, па сокол није тако мајстор у растућој струји.
  • Што се тиче начина живота, постоје разлике између орла и сокола. Соколови се нужно гнијезде на висини, јер за почетак лета треба гурање, али орлови имају довољно “убрзања”, што им омогућује да распореде гнијезда чак и на тлу.
  • Орлови су заинтересовани за "мљевену" храну, хране се не само птицама, већ и сисавцима, глодавцима, рибама и водоземцима. Фалцон је рођени ваздушни ловац, а птице постају његов главни плен.

У чему је разлика између орла и змаја?

  • Коршун – обладатель короткого, загнутого крючком, но достаточно слабого клюва, а у орла клюв очень мощный и прочный.
  • Как и орел, коршун легко и по долгу может парить в поднебесье, но по полету этих птиц сразу отличишь. Коршун имеет кажущиеся чрезмерно длинными крылья и такой же длинный хвост в форме вилки. Орел гораздо крупнее по размеру, его крылья широкие, с растопыренными по краю и на концах перьями, хвост короче, чем у коршуна.
  • Орлы – отменные охотники с отличным зрением, маневренные и стремительные при атаке. Змајеви су помало флегматични и лијен: они се не разликују по својој агилности и брзини, често се хране и чињеницом да ће бити узети из већ уловљеног плена других птица, без омаловажавања.
  • За гнијежђење змаја бира висока, често појединачна стабла. Често се дешавају случајеви када змај заузима туђа гнијезда. Орао гради гнезда у шумама и на стрмим литицама, као и на површини земље.

Узгој орлова

Пубертет женки и мужјака почиње у доби од 4-6 година, чак и прије него што се стекне "одијело" одраслог перја. Орлови бирају свог сапутника и чувају лојалност браком дуги низ година. Сезона парења зависи од степена отпорности, у миграторним врстама траје од средине зиме до априла.

Игре у парењу орлова карактеришу спектакуларне зрачне фигуре са учешћем оба члана пара: јурњава један за другим, таласасто летење, оштар зарон и спирална ротација.

Гњездилиште је уско чувано од других грабљиваца, а гнездо орла је високо на гранама дрвећа, на каменитим вијенцима иу нишама. Понекад се орлови могу изабрати за гнездење геодетских торњева и подржавају аутопутеве високог напона.

Пар орлова може користити исто гнездо неколико сезона за редом, довршавајући и обнављајући свој дом.

Зидарство садржи од 1 до 3 сиво-бијела јаја са тамним мрљама. Одлагање се дешава са разликом од 3-4 дана.

Инкубација квачила траје 40-45 дана, а мужјак понекад замењује женског орла.

Покривени сивим и бијелим длакама, орлови се излежу на исти начин као што су јаја положена. Прво младунче има веће шансе за преживљавање, показујући агресију на браћу или сестре. Родитељи су потпуно равнодушни према овом понашању првог потомства.

Беспомоћне пилиће хране женског орла, тргујући плијен који мушки доносе на мале комадиће. 65-80 дана млади пилићи се пењу на крило и излазе из гнезда, иако у првој години живота ријетко напуштају подручје гнијежђења.

Врсте орлова, имена и фотографија

Породични јастреб има 70 родова, који садрже 14 подфамилија, али међу њима су јастребови, и орлови, и змајеви, и лешинари, и жабари. Тренутна класификација обухвата 17 главних врста орлова, који имају своје особине. Ево неких од њих:

  • Златни орао (лат. Акуила цхрисаетос)

Највећи орао на свету, тежина појединаца може досећи скоро 7 кг. Дужина тела 76-93 цм, распон крила 1,8 - 2,34 метара. Карактеристична форма форме је задња ивица крила, закривљена када лебди у облику латиничног слова "С". Млади орлови златних орлова одликују се готово црном бојом перја са белим, “сигналним” тачкама на крилима, што је типична одбрана од агресије старије генерације.

Златни орлови су уобичајени у западном дијелу сјеверноамеричког континента, у централном Мексику, Африци, Азији, у планинским подручјима еуропске територије, на отоцима Медитерана. У Русији се налазе свуда од Амурске регије до Камчатке.

  • Хавк Еагле (лат Акуила фасциатараније Херааетус фасциатус)

Има црно-смеђе перје леђа и белу перитонеум са попречним пругама тамне боје. Тежина орла је око 2,5 кг. Дужина крила је 46-55 цм, дуљина тијела орла је од 65 до 75 цм.

Станиште ове врсте орлова обухвата јужну Европу, афрички континент (са изузетком Сахаре) и средњоазијске жбуње. У Европи, врста се практикује као лов на птице.

  • Стоне Еагле (лат. Акуила рапак)

Становник степа и савана југо-западне Африке, Иран, сјеверозапад Индије. Дужина тела је 60-72 цм, распон крила орла је 159-183 цм, тежина мужјака износи 2 кг, тежина женки је од 1,6 до 2,5 кг.

Ова угрожена врста орлова је уврштена у Црвену књигу Русије. Лукав и подмукли предатор, ако је могуће, краде и бира плен од птица које гледају. Вањски врло сличан степском орлу.

  • Степпе Еагле (лат. Акуила нипаленсис)

Перје одраслих је тамно браон боје са светлим, црвеним пјегама на глави. Дужина тијела орла је 60-85 цм, распон крила орла је 220-230 цм, а тежина орла је од 2,7 кг до 4,8 кг.

Мале врсте које живе у степама Централне и Централне Азије. Степски орао је уврштен у Црвену књигу Русије и налази се од Ставропол на југу Урала. Зиме у Африци, Индији, Арапском полуострву.

  • Гробље (лат. Акуила хелиаца)

Ријетке врсте, сличне златном орлу, али са карактеристичним бијелим ознакама - еполете на раменима. Једна од најгласнијих врста орла, чији се крик може чути на удаљености од 1 км. Дужина тела је 72-84 цм, распон крила орла је 180-215 цм, а тежина грабљивице је 2,4-4,5 кг.

Гнијезди се у пустињским шумско-степским зонама средње Азије, Индије и Монголије. У европском делу Русије налази се у региону Липетск, око Тамбова, Краснојарск, Бурјатија и Трансбаикалија. Мигрира у Израел, Ирак, Пакистан и афрички континент.

  • Еагле-дварф (лат. Акуила пенната)

Средње величине, тежине до 1,3 кг и дуље од 53 цм, сличне су крокодилима у величини и грађеној. Распон крила орла-патуљка је само 100-132 цм, а разликује се од типичних представника рода суженим крилима и дугим репом.

Узгаја се у Либији, Египту, Судану, Француској, Грчкој, Турској. У Русији, орао живи у предграђима Тула и Тамбов, на Алтају и у Трансбаикалији. Главно становништво мигрира на сјевер Африке и Блиског истока.

  • Силвер Еагле (лат Акуила вахлберги)

Птица грабљивица са распоном крила од 130 до 160 цм, дужина птице је 55-60 цм.

Станује у земљама Африке јужно од пустиње Сахара. Храни се птицама, сисарима и рептилима. Виет гнезда на дрвећу.

  • Каффир Еагле (лат. Акуила верреаукии)

Птица има тежину од 3,5-4,5 кг. Дужина тела је 70-95 цм, распон крила орла је 2 метра. Храни се малим сисарима, глодавцима.

Каффра Еагле живи у Етиопији и источној Африци: у Судану, Уганди, Кенији, Сомалији, Демократској Републици Конго и Танзанији, Замбији, Зимбабвеу, Мозамбику, Лесоту и Јужној Африци. Живи и на брдима и високо у планинама, међу стијенама, гудурама и остацима вапненца.

  • Мањи пјегави орао (лат. Акуила помарина)

Птица има тежину од 1,5-1,8 кг и дужину тела од 62 до 65 цм.

Ова врста орлова гнезди на 2 места на територији Русије (Санкт Петербург, Новгород, Москва и Тула), у земљама централне и источне Европе, у Турској. Она се налази у земљама јужне Азије, ау исто вријеме зими у земљама источне и југоисточне Африке. Храни се малим сисарима и рептилима.

  • Велики пјегави орао (лат. Акуила цланга)

Птица са телесном тежином од 1,6-3,2 кг, дужине тијела од 65 цм до 73 цм истовремено, већа је и тамнија од малог пјегавог орла.

Гнијезди се у земљама источне Еуропе, Русије, Казахстана, Кине, Монголије. Зиме у Индији, Ирану, Кини, земљама источне Африке. Пешчани орлови најчешће живе у мјешовитим шумама, на равницама, близу ријека, језера и мочвара. Храни се малим птицама, глодавцима, рептилима и рептилима.

  • Аустралијски орао-патуљак (лат. Акуила морпхноидес)

Ово је мали орао који живи у Аустралији. Дужина тела износи 45-55 цм, тежина 815 грама, распон крила орла је 120 цм.

Насељава тропске и умјерене шуме, преферира отворена брдовита подручја до густе шуме. Храни се глодавцима (пацовима, мишевима, зечевима), птицама, змијама и гуштерима, инсектима и рибама.

Хавк Еагле

Врсте орлова тежине до 2,5 кг и дужине 65–75 цм, дужине крила до 55 цм.

Очигледно, раније је овај орао живио у тропској и суптропској зони источне хемисфере, а сада постоје изолована подручја дуж екватора. Сокол-орао може се наћи у јужној Европи, у Сјеверној Африци, који се понекад налази у просторима од Туркменистана до Таџикистана, заузима велике просторе у Индији, а често се налази иу јужној Кини. Јастребски орлови за гнијежђење бирају подручје прекривено ксерофитским (сушама отпорним) грмљем.

Хавк Еагле

Рударски соколови орлови не прелазе величину зеца. То могу бити и сисари и птице. На пример, јаребице или дивљи голубови су присутни у исхрани соколовог орла. Обично соколски орао напада плен на земљи, али може ухватити жртву у лету, као сокол.

Хавк Еагле је ухватио голуба. Пар орлова.

Пар соколових орлова је веома јак. Пар може да живи заједно за живот. Излежу се јаја од јануара до априла. У већини случајева, женка полаже два јаја, једно или три јаја у гнијездо - то је велика ријеткост. Јаја јаја женска. У доби од 10 седмица, орлови постају независни.

У Европи, јастребски орао је под претњом изумирања, јер убрзани људски развој земљишта за њихове потребе и уништавање природе доводи до уништења понуде хране.

Дварф еагле

Мала врста орлова, више упоредива по величини са крокодилима. Птица селица, гнездећа врста патуљастог орла, је зона топло умерене климе у Евроазији. За зимовање, патуљасти орлови лете у Африку. У јужној Африци постоји популација патуљастих орлова који тамо живе током цијеле године.

Распон крила орлова ове врсте је максимално 130 центиметара. Женке и мужјаци су једнако обојени, иако су женке веће.

Еагле-Дварф.

Парови ове врсте презимљавају одвојено, али за узгој се поново уједињују и граде гнијездо на истом мјесту. У то време, мужјаци се понашају пркосно, организујући необичан шоу на небу, изводећи разне акробације.

Гнијездо је грађено мушко и женско, испоставља се широко, око метар у пречнику. Обично се налази на масивном дрвету на висини од најмање пет метара од тла, обично више.

Женка полаже једно или два јаја на крају прољећа. Излежавање јаја траје месец дана, док мужјак храни женку. Након појаве орлова, женка их загрева још неколико дана док се не навикну на нове услове. Мушкарац наставља да се брине о њој, храни је. Два месеца касније, пилићи ће се излећи и напустити гнездо.

Два млада патуљаста орла у гнезду.

Упркос малој величини, патуљасти орлови имају веома јаке шапе, што им омогућава да лове релативно велику дивљач, на пример, зечеве. Може ухватити мале птице као што су дроздови, чворци, врабци, шљиве и други у лету. Ако је клима суха, патуљасти орао лови гмизавце, онда змије и гуштери чине основу исхране. Покушава да убије отровне змије ударцем у главу, међутим, има случајева када су се отровне змије успјешно браниле, а патуљасти орлови умрли од угриза. У зимским становима, ови орлови радо се хране термитима.

Индиан Хавк Еагле

Индијски соколов орао је мала врста орлова, са распоном крила до 140 центиметара.

Индијски соколов орао налази се у тропима индомалијске зоне. Врста насељава зимзелене, влажне шуме. Постоји неколико популација индијског соколовог орла, које су изоловане једна од друге.

Индиан хавк еагле.

Ловске птице мале и средње величине, познати су и случајеви успешног лова овог орла за веверице.

Гнездо је изграђено на висини од најмање 25 метара. Лежи само једно јаје. Нема других података о репродукцији ове врсте, јер је мало проучена.

Златни орао - је највећи представник читаве породице јастребова. Златни орао је јак и велики орао. Распон крила може досећи 240 центиметара, тежина - 6,7 килограма. У исто време, мужјаци су много мањи од женки, мушка тежина може бити максимално 4,6 килограма.

Орлов златни орао.

Распрострањен на северној хемисфери. Најчешће живи у планинама, на равницама се ријетко може наћи. Избегава места окупирана од стране људи и исправно их чини.

Лови зечеве, глодавце и разне птице. Али величина вам омогућава да покушате са младунцима јелена, оваца и других великих животиња.

Изузетно оштар вид омогућава орлу да детектује зеца на удаљености од два километра. Али златни орлови добро виде само дању. Опазивши плијен, орао се спушта до њега, а брзина златног орла може досећи 320 км / х.

Зечеви, мармоти, ласице, гопери, скункси и чак корњаче могу постати плијен златног орла. У Бугарској корњаче чине петину дијете златних орлова. У јужним дијеловима ареала, златни орлови могу ловити змије. Такође може да нападне јастребове, што је увредљиво. Златни орао не избегава стрвљење, посебно зими.

Орао плијена гледа, лебди на небу. Ако је облачно или кишовито, златни орао гледа на плијен који сједи на брду (дрво или брдо).

Орлов златни орао у лету.

Мали плен златног орла хвата једну шапу за врат, а други иза леђа и ломи кичму. Ако је потребно, снажан ударац снажног кљуна разбија артерије врата. Ако златни орао покуша да убије великог плијена, испушта неколико удараца ове врсте, док балансира, чврсто се држи за жртвина леђа.

Почните да се множите у доби од пет година. Формирајући парове, златни орлови остају верни током свог живота, док је друга половина пара жива. Орлови златни орлови гнијезде на тешко доступним мјестима у планинама, рјеђе на дрвећу. Увек гнезите од људи.

Женски златни орао обично поставља два јаја у размаку од 3-4 дана. Пилићи се рађају у истом интервалу. Старији пилић је агресиван према млађима, узимајући храну од њих. Родитељи не обраћају пажњу на ово понашање. Као резултат тога, више од половине најмлађих пилића умире, а да нису ни живели двије седмице. Птице златног орла на крилу добијају до 80 дана, али дуго не одлазе са места гнијежђења.

Орлов златни орао у лету.

Златни орлови су сједећи и не одлазе на зимовање. Они штите локалитет од других птица грабљивица.

У нашем времену, популација златног орла нагло опада, златни орао је постао врло ријетка птица. Велик ударац популацији златних орлова, као и другим предаторима, обрадили су пољопривредници у Европи и Северној Америци. Пуцали су на њих неконтролисано, док су нападали домаће животиње.

Гробни орао

Гробни орао је велика врста орлова, а његов распон крила може досећи 215 центиметара.

То је миграторна врста, гнезди се у степском и шумско-степском појасу Евроазије на истоку до Бајкала, а за зимовање лети у различите јужне регионе (јужна Кина, Индија, Саудијска Арабија, итд.).

Гробни орао.

Споља, гробни орао изгледа као златни орао, али нешто мањи.

Иако је гробни орао првобитно био насељен на равницама, због људске активности био је одведен у планине. Више воли степе, шумско-степске или полу-пустиње нужно са шумским отоцима.

Почиње да се множи у петој или шестој години живота. До овог времена, боја орла постаје одрасла особа. Створени парови се чувају за читав живот, па чак и за период зимовања парови нису раздвојени.

Узгајалиште је пар користило дуги низ година.

Гробни орао.

Женка обично поставља 2 јаја у размацима од неколико дана. Као резултат тога, старија пилић потискује млађе, а то може довести до смрти овог млађег. Али то се не дешава тако често као у орловима.

Гробни орао је предатор и сакупљач. Царрион је суштински део његове исхране. Лешина обореног пса може дати орао за неколико дана.

Тражити плијен, као и сви орлови, лебди над дугом на небу или га гледа на високом мјесту. Плијен је довољан на земљи, птица га може ухватити на полетању.

Ова врста орлова има статус угроженог. Главни разлог за смањење броја укопа орлова је повећање броја људи.

Шпански гробље

Шпански гроб је орао који живи само на Пиринејском полуострву. У новије време ова врста орлова сматрана је подврдом орла сахрана, али су пронађене значајне генетске разлике и сада је подврста истакнута у посебној врсти.

Еагле Спанисх гробље.

Дужина тијела шпанског гробља је 80 центиметара, а распон крила може досећи 2,2 метра. Главни плен су зечеви, такође хватају глодаре и птице. Може напасти зеца или чак лисицу.

Шпански гробови нису птице селице. Они држе своје ловиште и штите их од ривала.

Еагле Спанисх гробље. Еагле Спанисх гробље. Еагле Спанисх гробље. Еагле Спанисх гробље.

Шпански гробови су моногамне птице. Гнијежђење почиње у ожујку. Женка може положити до 4 јаја, али обично не преживи више од 2 пилића у леглу. Када достигну старост од три месеца, пилићи напуштају гнездо.

Еагле Спанисх гробље. Еагле Спанисх гробље. Еагле Спанисх гробље.

Ова врста орлова је угрожена, у дивљини нема више од 650 јединки.

Камени орао

Камени орао је велика врста, дужина тела: 62-72 цм, распон крила каменог орла: 160-183 цм, мужјаци су нешто мањи од женки, мужјаци тежине до 2,0 кг, женке до 2,5 кг. Врло сличан степском орлу.

Стоне Еагле.

Камени орлови се не насељавају у шумама или пустињама, преферирајући саване и степа. Изоловане популације живе у Индији и сусједним земљама, као иу Африци.

Камени орао и срушени шакал на путу.

Дијета је веома разноврсна: сисари и гмизавци, птице и велики инсекти, лов на рибе и дјелимично потапање тијела у воду. Максимална тежина производње не прелази 2 кг. Може да нападне фламингосе у лету. Камени орао не смањује стрвину, краде плијен од конкурената.

Камени орао је моногамна птица, попут многих орлова. Само једна пилић преживи у леглу. Мушкарац помаже женки да нахрани бебу. Пилићи стоје на крилу у трећем месецу живота. Сексуална зрелост камених орлова достиже четврту годину живота.

Степпе Еагле

Степной орёл – крупный вид орлов. Самки крупнее самцов, вес самки может достигать 4,8 кг, а размах крыльев 230 см.

Степной орёл.

Степной орёл – перелётная птица. Гнёзда вьёт в степях от Ставропольского Края РФ до южной части Китая. На зимовку степные орлы улетают в Африку и Индию.

Степной орёл в полёте.

Основная добыча степного орла – суслики и другие крупные грызуны, может нападать на зайцев и птенцов других видов птиц. Охотно поедает падаль.

Большой подорлик

Большой подорлик – вид перелётных орлов, гнездующийся на территории от Финляндии до Китая. Велике уши зими у Индији, Ирану и Индокини.

Тежина највећег пјегавог орла је 3,2 кг. Често су се населили у близини водених тијела. Лов на мале глодаре. Главни плен - водене волухарице и други глодавци, могу ухватити гмизавце и мале птице.

Гнијезди се на дрвећу, често се једно гнијездо користи већ неколико година за редом. Као и већина орлова, женка полаже два јаја у размаку од неколико дана. Најмлађа гнезда је потиснута од стране старијих и умире, често не живећи ни десет дана.

Велики пјегави орао расте у заточеништву, па се често може наћи у зоолошким вртовима.

Лессер Споттед Еагле

Уочени пјегави орао је врста малих орлова. Тежина малог пјегавог орла не прелази 1,8 кг.

Мали пјегави орао. Мали пјегави орао.

Размножава се у источној Европи и зими у Африци. У Индији постоји изолована не-миграцијска популација.

Споттед Еагле

Пегави орлови су средње велики орлови, дужине тела до 65 цм. Живи у Индији и сусједним земљама: Мијанмар, Бангладеш, Камбоџа, Непал.

Споттед Еаглес.

Не лови мале сисаре, хватајући плен са земље. Такође може ловити птице и жабе.

Каффра Еагле

Каффра Еагле живи у Африци. Велики поглед са распоном крила до два метра и тежином до четири и по килограма.

Каффир Еагле. Каффир Еагле. Каффир Еагле. Каффир Еагле. Каффра орао са плијеном.

Главни плен - глодари.

Силвер еагле

Сребрни орао је још један представник афричке фауне. Сребрни орао има дужину до 60 цм и распон крила од 140-160 цм.

Силвер Еагле. Силвер Еагле.

Као и друге врсте орлова, сребрни орао се храни малим животињама (сисари, гмизавци и птице). Гнезда се граде на дрвећу, женке полажу једно или два јаја.

Ведгетаил еагле

Орао орлов реп је велика врста са распоном крила до 2,3 метра и тежином до 5 кг, док су женке веће од мужјака.

Оргет жутих птица живи у Аустралији, на острвима Тасманији и на југу Нове Гвинеје. Орао с кљунастим орлом лежи на равницама и планинама.

Орлов реп.

Главни плен орлова са клинастим репом су зечеви. Велике птице и гуштери такође могу бити нападнути. Било је случајева напада на јагњад, али ово је реткост. Ова врста се храни и мрцином.

Орао у репу.

Гнијезда су изграђена високо у дрвећу, одаберите мјесто из којег можете јасно видјети околину. У полагању не више од три јаја. Младунци се рађају након 45 дана. Пилићи клинастог орла зависе од родитеља пола године, затим напуштају гнездо и почињу да воде самосталан живот.

Акуила куроцхкини

Акуила куроцхкини (латински) је фосилна врста орлова, слична по величини и структури живом соколовом орлу. Ову врсту је 2013. године описао бугарски палеонтолог З.Н. Фигхтинг.

Специфични епитет (куроцхкини) дат је у част ауторитативног руског палеонтолога професора Е.Н. Курочкина (1940–2011), која је дала велики допринос проучавању ране еволуције и филогеније птица, истражујући палео-рожну фауну читавог евроазијског континента.

Погледајте видео: Majušna pustinjska lisica je veoma spretna i otporna na surove uslove života. (Новембар 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org