Птице

Бела рода: опис птице у којој живи и на чему се храни

Pin
Send
Share
Send
Send


Рода је велика птица, извана спектакуларна, и многе модне марке га користе у својим колекцијама одеће и прибора. Али ако се на хаљинама и торбицама ових птица често може видјети, у стварности, одређене врсте рода су чак наведене у Црвеној књизи. Број црних рода (Цицониа нигра) и Далеког истока (Цицониа боициана) такођер се нагло смањује.

Породица рода састоји се од 17 врста и 9 родова, а птице се одликују дугим грациозним вратом, великим тијелом, дугим ненастављеним ногама са пливачком мембраном и оштрим кљуном. Различити типови ових птица се међусобно разликују по изгледу. Шта роде једу, где живе, како узгајају потомство? Који су главни типови ових птица још увек имају прилику да се упознају? Одговоре на сва ова питања наћи ћете у чланку.

Бела рода

Латинско име је Цицониа цицониа. Ова врста се може препознати по снежно-белом перју и црним врховима крила. Због контрастне боје (ноге и кљун птице су јарко црвене боје), бела рода је постала муза за многе азијске уметнике, њен имиџ се често може наћи у кинеском и јапанском сликарству заједно са сликама дизалица. Одрасла птица тежи просјечно 4 кг, женке - нешто мање. Крила бијеле роде дуге су 60 центиметара. Настојали су прећи бијелу роду с црном, али ништа од тога није дошло, јер су њихови брачни ритуали били превише различити. Беле роде су моногамне.

Блацк сторк

Латинско име је Цицониа нигра. Представници ове врсте су благо инфериорни у односу на беле роде по величини: теже у просеку 3 кг, а њихова крила не прелазе 55 цм дужине. Боја птице обично није чиста црна, већ зеленкаста или црвена. Кљун, удови, грло и кожа око очију су обојени црвено. Абдомен црне роде, чија је слика приказана испод, је бела. Карактеристика црних рода је моногамија: они бирају партнера за живот.

Бразилиан Јабиру

Латинско име је Јабиру мицтериа. То је велика птица са распоном крила до 2,5 метра. Врх дугог кљуна рода има мали завој према горе. Тело бразилског иабируа је обојено у бело, а глава, врат и кљун су плаво-црни. Женке се разликују од мужјака у жутим очима. На врату роде, на фотографији коју видите испод, налази се црвено-наранџаста нијанса у подножју.

Латинско име је Лептоптилос. Ово је уобичајено име рода, укључује Јаванску, Афричку, Индијску Марабу. Као и бразилски иабиру, ове роде су велике, са великом главом и масивним кљуном. Чак и одрасле птице више личе на ружне паче него на лепе лабудове. Крила дужине достижу 70 центиметара, птице теже око 5 кг. Марабу има незванично име - "адјутант", које је примио за ходање, као у војсци. Не постоји перје на глави птице, као и на осебујној пројекцији врата, која помаже да се држи тешки кљун. Реп, леђа и крила су обојени тамносиви или црни.

Фар Еаст Сторк

Латинско име је Цицониа боициана. Спада у угрожене врсте, у Русији број ових птица не прелази три хиљаде. Птице, као црне и беле роде, моногамне су. Површински наликују бијелим родом, али масивнијим, а кљун је обојен у црно. Има и друга имена: кинеску, црну роду. Подручје коже око очију далеких источних рода обојено је црвено. Истребљење појединаца ове врсте подразумева не само новчану казну, већ и затварање.

Храњење рода

Главни алат за лов на роде је кљун. Шта једу роде? Основа прехране је храна за животиње: од малих инсеката, мекушаца, штеточина и водоземаца до малих сисара. Често можете да видите роду који једе змије и жабе. Рода, која је у чланку описана вашој пажњи, способна је ухватити малу птицу, миша, зеца или гопхер. Обично су роде споро, али се могу бавити и посебно занимљивим плијеном. Није неуобичајено да ове птице превазиђу велике (5–10 км) удаљености од места гнежђења како би добиле довољно хране за пилиће.

Рода гута целу храну, способну да донесе велике количине својој деци. Структура ових птица такође омогућава да се вода доведе у кљун. Приликом лова, рода се лако може прерушити у околну вегетацију, одржати мирноћу, или лагано ходати. Ове птице готово да не емитују звукове, тако да не привлаче пажњу плијена. Понекад за вечеру рода може да сакупи јаја од других птица.

Оно што једе роде, ми већ знамо. И питам се колико? На крају крајева, птица је огромна, и као што већ знате, храна се може прогутати цела. За нормално функционисање, тело одрасле роде захтева просечно 700 грама хране дневно. Роде су одлични ловци, има случајева када су у једном сату ухватили до 50 мишева.

Животни век

Колико дуго живе роде? У савршеним вештачким условима птице могу да живе више од четврт века. А колико рода живи у природним условима? Ријетки појединац живи до 15 година. Дугорочни живот рода отежан је факторима као што су еколошка ситуација, природна селекција, болести, недостатак хране, штета од људи и предатора. Понекад представници ове породице сами скраћују животни вијек своје браће, хватајући болесне птице. Уочено је да роде живе најдуже на местима где је енергија позитивна, где нема људи који псују, где владају мир и тишина.

Зимска места за роде

Рода је птица селица, изузев јужноафричких птица које живе на истом месту без икаквог лета. Траже мјесто за зимовање, гдје ће бити довољно топлине и обилног оброка. Стари и млади роде се шаљу на зимовање у топла подручја одвојено. По правилу, то се дешава између краја августа и октобра. Лет се одвија по дану, птице лете високо, правци за европске и источне роде су различити.

Птице, чија су станишта лоцирана западно од Елбе, шаљу се на Иберијски полуострво, а затим се крећу према Африци преко Гибралтара. Као резултат тога, птице зимају на западу Африке, у области између пустиње Сахара и тропа. Овде су зимске роде и птице са Иберијског полуострва, као и из Марока, Туниса и Алжира.

Птице, гнијездеће локације које се налазе источно од Елбе, шаљу се на зимовање на проширеној територији између Судана и Јужне Африке. Прво лете до Боспора, затим прелазе преко земаља Мале Азије и Палестине, прелазе преко реке Нил пре него што стигну до одредишне тачке. Део чопора може остати у Јужној Арабији, неки изабрати Етиопију за зимовање, остали настављају своје дуго путовање, неки стижу до Индије.

Зимске локације за роде се разликују, у зависности од врсте: белци живе зими у Африци, Пакистану, Индији, Коре, на јапанским острвима. Црна - јужно од Сахаре, у сливу ријеке Ганг, у југоисточној Кини.

Најчешће, у квачилу има више јаја него пилића: нека јаја остају неоплођена. Ваљање траје од 30 до 46 дана.

Мали јастребови имају визију, али су иначе беспомоћни првих 70 дана живота. Гнијезда су бијела и пахуљаста, након излегања леже око 10 дана, а првих 7 тједана остају на мјесту рођења без гнијезда. Чак и након што је риба научила да лети, родитељи му помажу у потрази за храном 2-3 недеље.

Док су роде пилићи у гнезду, њихова тежина може премашити тежину родитеља, али постепено је њихова храна ограничена. Родови, слабе пилиће, избачени су из гнезда, остављајући само оне који се могу борити за живот. Сексуална зрелост долази у доби од три године, птице почињу да се гнијезде касније - на 6 година.

Хабитат

Шта одређује станиште рода? Птица, да би пронашла храну погодну за то, често се насели у мочварама, влажним ливадама и акумулацијама са стајаћом водом. Клима за роде преферира тропско, умјерено или вруће. Марабу гради гнезда на дрвећу, црне роде преферирају шуме, беле - низине, иабиру - мочваре.

Беле роде живе у Европи, у северозападној Африци, у Малој и Централној Азији, у региону Амура и Приморју, на јапанским острвима. Црни рода насељавају јужни део Иберијског полуострва, на југу до Перзијског залива, на северу - до Санкт Петербурга, Томск. За црну роду, пожељна места за гнијежђење су она гдје постоје старе шуме, непроходне мочваре. Ова птица не воли раме уз раме са људима.

Сторк нестс

Гнезда ових птица заузимају много простора: њихов пречник достиже 2 метра, а тежина - више од 200 кг. Најчешће, птице бирају кровове или дрвеће, али постоје и неочекивана места где су нађена гнијезда рода, као што је стуб за лампе. Раније, када су кровови људских станова често били покривени, тамо су се населиле роде. Тренутно се њихова гнијезда могу наћи на воденим кулама, пластовима сијена.

Материјали за изградњу гнијезда: гране, гране, слама, трава, крпе, вуна, папир. Гнездо држи одрасле родитеље и до 7 јаја. Често се роде насељавају на местима где већ постоје станови њихових рођака. По правилу, роде живе годинама у истом гнезду, граде га веома пажљиво и по потреби поправљају.

Легенде и занимљивости о роду

Шта једе роде, где живе, које су врсте уобичајене - то већ знате. У закључку, желим да испричам неке легенде и занимљиве чињенице о овим неупоредивим птицама. Роде у многим земљама су свете, на пример, у Јапану је забрањено ловити их. У древној Грчкој било је уобичајено клекнути пред очима прве роде. Постоје многе легенде о роде, што се не може рећи за врапца.

Најтајанственије врсте могу се назвати црним родом: они више воле да живе од људи.

  • Занимљива легенда објашњава црвену боју носа и ногу рода. Једном, ова легенда каже, Бог је човјеку предао торбу пуну змија, јежа и других гмизаваца. Особа их се морала ријешити: спалити, бацати у море, закопавати или једноставно остављати нетакнута, али се не покоравати. Врећица је пуштена из радозналости, а бунтовни човек - кажњен за животну преобразбу у птичје јело разних злих духова. Бивши човек се стидио свог дела, јер роде још увек имају црвени нос и удове до данас.
  • Украјинска легенда: некада је рода била угњеждена у кући са две бебе. Дошло је до пожара, али власници нису били код куће, а затим су роде извеле децу из ватре, лагано певши врхове крила. Од тада су све роде црне, а кљун и ноге су црвене.

  • Марабу је грабежљивац и сакупљач, тако да се сви чланови породице рода не хране жабама и кукцима,
  • роде нису често склоније да мењају гнијездо, има случајева када више породица птица живи у истом гнезду више од 300 година,
  • мужјаци рода нису посебно избирљиви: упарују се са женком која их први пут посећује у кући (гнијездо),
  • не само женке, већ и мужјаци рода инкубирају јаја,
  • стари Римљани су веровали да су младунци, одрастали, хранили своје родитеље, али то није тако
  • Током лета, роде могу заспати на кратко време како би се опоравиле и наставиле да се крећу.

Знакови повезани са родом:

  • Њемачки знак: ако дјевојка упозна двије роде са почетком прољећа, ове године ће јој донијети брак, ако дође - док не остане неудана,
  • знаменитост из Марока: роде су сматране људима са удаљеног острва, способне да се претворе у птице и натраг,
  • Молдавци сматрају ову птицу симболом винарства и узгоја грожђа,
  • у Турској се сматрало да је кућа у којој су роде изградили своје гнијездо заштићена од ватре и муње,
  • Пољско празновјерје каже да се роде врте на небу с разлогом и одводе облаке,
  • Јермени сматрају роде као заштитнике пољопривреде.

Где живе роде

Бела рода се населила широм Европе и Азије. Ово је прилично велико подручје. Последњих година, подручје се померило на исток.

Зими, бела рода лети у Африку или Индију. Популације које живе у Африци и западној Европи не одлазе на зимовање, јер су зиме у тим подручјима топле.

У области зимовања птице се окупљају у бројним јатима, који се састоје од хиљада појединаца. Младе птице могу остати у Африци током целе зимске колибе. Лет пада на дан. Они лете на значајној висини, док расту. За то су удобне у аеродинамички удобним просторима. Птице избегавају путеве преко мора.

Орнитолози имају посебан интерес не за станиште бијеле роде, већ за одабир мјеста за своје гнијездо. Већ у 19. веку примећена је невероватна особина ових птица - пре него што је изграђено гнездо, рода дуго гледа људе.

У вези са овом особитошћу, настало је чак и веровање да би се у селу појавило гнездо рода, што би становништву донело просперитет и срећу. Постоје случајеви када су гнијезда пронађена чак и на крововима вишекатних зграда. Људи који пронађу такав дом се не узнемиравају, већ се, напротив, радују. Понекад чак и посебно припремају шупе тако да птица може да живи на њиховом крову.

Живот у дивљини

Бела рода већину времена је у лету. И чешће користи енергију профитабилан начин летења - огромно. Пронашавши погодна места за то, рода може да лети више километара без крилца. На дан птица лети 200-250 км.

Током лета птица може чак да одспава. Научници су направили такав закључак из података о слабљењу пулса и дисању птица. У исто време, слух је изоштрен тако да птица може да чује у ком правцу лети јато.

Птице лете на зимовање у бројним јатима. У овом тренутку, прелазе на храну од инсеката, преферирајући скакавце. У Африци се зову "птице скакаваца".

Научници користе звоњење да посматрају роде. Недавно је коришћен сателитски надзор. Овај метод укључује снабдевање птица са предајницима који преносе сигнале на сателит. Захваљујући овој методи, научници проучавају посебности живота птица, шта једе рода, како се репродукују други занимљиви моменти.

Шта једе рода у природи

Бијела рода храни се малим краљежњацима и бескраљежњацима. Хране се жабама, змијама, скакавцима, једу кукце, црве, мале рибе, гуштере. Кретање птица у потрази за храном је без журбе. Али, чим примијете плијен, они одмах приступе и ухвате га. Кљуном носе воду до пилића.

За потрагу за храном, рода заобилази мочваре и низине. Структура његовог тела му допушта да то уради. Ноге са дугим прстима дају стабилност на нестабилном мокром тлу. И дугуљасти кљун вам омогућава да добијете све врсте посластица из дубина - мекушаца, пужева, жаба.

Могу чак и да скупљају мртву рибу, не сметају јести и:

Наравно, није лако ухватити покретне животиње.

Крило крило лови у плиткој води, не воле да иду у дубоке воде. Могу се хранити на тлу, преферирају свјеже усјечену траву, гдје хватају мале инсекте. У Африци се роде окупљају тамо где су људи палили траву. На таквим местима можете видети стотине птица. Они такође лете до поља и тамо скупљају ларве.

Роде могу дуго очекивати плијен. На пример, он се може сакрити близу рупе глодара и чекати да му испружи нос. Време таквог нестајања не прелази неколико минута.

У блатној води птица насумице лови, не видећи свој плен. Она отвара и затвара кљун у води док не добије мало пуноглавца. Птица може да хвата храну у лету хватањем вилиног коњица или других инсеката. У заточеништву, птице хватају храну попут паса у лету.

Рода уништава опасне инсекте: буба-буба, гуска-буба, репа жижак. Он помаже фармерима да елиминишу медведа - то је штетан инсект о којем сви фармери знају.

У годинама избијања мишева и пацова, роде активно једу ове глодавце, пружајући значајну помоћ људима.

Једној роди дневно треба 700 грама хране. Када се храни потомство, ова количина се увелико повећава, а одрасли појединци морају да проведу цео дан у потрази за храном.

Бреединг

Бела рода - Моногамоус Бирд. Ствара пар и гнијездо за узгој. Раније су се гнезда градила само на дрвећу недалеко од људских станова. Птице су их саградиле из грана. Касније су почели да се насељавају на крововима кућа. Људи нису узнемирени овим сусједством, већ само сретни.

Последњих година роде су изградиле гнезда на цевима фабрика, па чак и на далеководима. Једно гнијездо гради се неколико година. Током година, све више добија на величини. Дешава се да након смрти одраслих, гнездо одлази на потомство.

Гнездећа рода почиње у старости од око шест година. То не чуди, јер птица живи око 20 година.

Мужјаци стижу први на место гнежђења.. У Русији, то је почетак априла. Прво, појављује се прва жена, затим друга, између њих бљеска борба за право да постане мајка. Конечно, ни одной не хочется остаться старой девой и прожить всю жизнь в одиночестве. Ведь пару аистов только смерть может разлучить. Самец не вмешивается в борьбу женских особей. Победительницу он зовёт к себе в гнездо, издавая особые звуки. Если к гнезду подлетает другой самец, хозяин его безжалостно прогоняет, ударяя клювом.

Самка приносит от 2 до 5 яиц, реже от 1 до 7. Оба родителя их высиживают. Обычно днём это самец, а ночью самка. Процес траје 33 дана. Мале пилиће имају визију, али су апсолутно беспомоћне.

Узгој пилића

Родитељи хране децу глистедајући им кљун. Нестлингс ухватити црве у лету или скупљати на гнијездо. Одрастају, узимају храну из кљуна одраслих. Родитељи прате потомке, болесни и слаби су избачени из гнезда. Пилићи могу да умру, и због недостатка хране.

После 55 дана, пилићи почињу да полете. Родитељи прате своје прве покушаје, хране их још 18 дана. Младе особе проводе ноћи у родитељским гнезда, а током дана науче да лете.

Након 70 дана млади се осамостаљују и одлазе на зиму. Одрасли касније - у септембру.

Занимљиве чињенице

Бијела рода, сусрећући се са паром, почиње гласно кликнути на кљун. У том случају, птица баца своју главу на формирање резонантног простора, појачавајући звукове. Тако роде комуницирају.

У односу на рођаке птица се понаша агресивно. Слаби појединци могу чак бити претучени до смрти.

Број рода у западним регионима нагло опада. То је због смањења количине хране., повећање хемизације природе, што доводи до смрти птица и кршења репродуктивног режима. У Русији се број птица, напротив, повећава.

Широм света има око 150 хиљада пари белих рода, трећи део њих живи у Русији, Белорусији и Украјини.

Занимљиве легенде везане за птицу. Рак се дуго сматра заштитником сотонских сила. Постоји легенда која објашњава порекло птице. Према њеним речима, Бог је, видећи опасност од змија, одлучио да их уништи. Сакупио је све гмизавце у торбу и замолио особу да баци врећу у море или у планине. Али, из радозналости, човек је отворио торбу и ослободио је пузавце. Као казну, Створитељ је човјека претворио у роду и натјерао га да током свог живота сакупља змије.

Ту је и бајка "Калиф-рода", где се човек претворио у ову дивну птицу.

Где живи бела рода?

Станиште ових птица је прилично велико - ово је читава Европа и Азија. У Европи, територија на којој живе роде протеже се од јужне Шведске на северу до Брајска, Смоленска, Липетск на истоку. Треба напоменути да се протеклих година опсег значајно проширио на истоку. Бијела рода зими у тропској Африци, Индији. Становништво које живи у јужним регионима афричког континента је седентарно. Ове бијеле птице које живе у западној Европи не одлазе на зимовање гдје су зиме прилично топле.

Многи љубитељи перја праве дивне фотографије: бијела рода лети зими. Њихов пут може водити двије руте. Јата која живе на западу ријеке Елбе лете изнад Гибралтарског тјеснаца. Они остају да зими између Сахаре и прашума Африке.

Роде, које се гнијезде источно од Елбе, прелазе преко Мале Азије и Израела и зими у источној Африци између Судана и Јужне Африке.

У свим местима зимовања ове дивне птице се окупљају у хиљадама јата. Незрели младунци понекад остају у Африци током читавог зимског периода. Летеће роде раде само по дану. Лете на веома великој надморској висини, често лебде. За то бирају аеродинамички угодне просторе. Сторкови избегавају летење изнад мора.

Ипак, посебан интерес истраживача није тамо где бела рода пребива са становишта континената и граница, већ његов избор специфичног места за изградњу гнезда.

У КСИКС веку, научник из Немачке, Алфред Брем, приметио је јединствену особину ових птица - много пре изградње гнезда, бела рода дуго времена посматра људе.

Можда се због тога, ако се гнездо рода појавило у сеоском дворишту, сматрало да ће то значити богатство, здравље и благостање. Ово је невероватно, али има случајева када су ове птице одлетеле чак и до високих балкона.

Живот у дивљини

Данас, љубитељи пернате хране могу да виде своје фотографије у бројним часописима. Бела рода, опис са фотографијом објављеном у разним публикацијама, интересантна је не само за аматере, већ и за професионалне истраживаче.

Као и већина великих птица, рода воли да лети - то је енергетски ефикасан начин путовања. Он је способан да лети много километара без крила када пронађе одговарајуће ваздушне струје.

Брзина рода на лету достиже 200-250 км дневно. Птице лете у јатима и формирају више хиљада гроздова у зимским подручјима. Током миграције, инсекти често прелазе потпуно на храну, дајући посебну предност великим скакавцима. За то се у Африци називају "птице скакаваца".

Звоњење се користи за посматрање миграције ових птица дуги низ година, иако се последњих година појављују нове методе посматрања. Најинформативнији од њих (али уједно и најтежи и најскупљи) је сателитско праћење. За то, бела рода добија посебну “опрему” - мали предајник који константно преноси сигнале на сателит.

Основни оброк ових птица су мали краљежњаци и бескраљежњаци. Нису неспремни да уживају у жабама, жабама, змијама, змијама и великим скакавцима. Не мање задовољство једе мајске кукце, црве, мале рибе и гуштере.

Тражећи храну, ове птице се крећу полако и важно. Али кад једном приме плијен, одмах се покрену и ухвате. Пажљиви родитељи носе кљуку своју воду у кљуну.

Храњење пилића

Вероватно сте морали да видите фотографију - бела рода храни пилиће. Ово је веома фасцинантан призор. У почетку, родитељи хране бебе земљаним црвима из кљуна. Пилићи их изненађујуће паметно хватају у лету или скупљају у гнезду, ако не можете да их ухватите. Када постану мало старији, покушавају да отму храну од родитеља.

Одрасле роде веома пажљиво прате своје потомство, ако је потребно, избацују болесне и слабе пилиће из гнезда. Млади роде први пут лете за 55 дана. У почетку се то дешава под надзором родитеља. Још 18 дана се хране одраслим птицама. Млади роде проведу ноћ у гнезду, а током дана тренирају у вештинама летења.

Након 70 дана, они се претварају у независне појединце и крајем августа „млади“ већ одлазе на зимовање сами, вођени инстинктом. Одрасле птице су кренуле касније - у септембру.

Звуци

Бела рода (одрасла особа), када наиђе на пар, гласно кликне свој кљун. Пилићи цикају и вриште, ови звуци веома подсећају на мијаукање мачића.

Притиснувши кљун, птица нагиње главу на леђа и повлачи језик. У овом случају формира се резонантна шупљина која појачава звук. Притиском кљуна замењена је говорна комуникација на роди.

Број рода

Упркос чињеници да су људи саосјећали са овим величанственим птицама, у западним дијеловима подручја њихов број се стално смањује. Научници ову чињеницу приписују интензивирању пољопривреде, смањењу опскрбе храном, кемијализацији околиша, што доводи до тровања, неисправности репродуктивног циклуса и смрти птица.

Ипак, број рода у нашој земљи расте сваке године. Данас у свету има око 150 хиљада пари ових белих лепотица, од којих се трећина узгаја у Русији, Белорусији и Украјини.

Погледајте видео: Calling All Cars: The 25th Stamp The Incorrigible Youth The Big Shot (Октобар 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org