Рибе и друга водена створења

Морски слонови (лат

Pin
Send
Share
Send
Send


Морски слонови су род сисара из породице правих печата, укључујући и највеће представнике реда предаторских сисара. Име му дугују носу налик деблу код мушкараца и великих димензија. Упркос чињеници да печати слонова припадају правим печатима, у свом понашању и неким другим карактеристикама више подсећају на уши. Постоје две веома сличне врсте - северни слоновски печат који настањује западну обалу Северне Америке и јужни печат слонова који настањују Антарктику.

Изглед

Морски слонови нису своје име добили случајно, то су животиње заиста огромних величина. Дужина тела код мужјака јужног печата слона може достићи до 5 м, тежине до 2,5 тона! Женке су много мање и достижу "само" 3 м. Морски слонови се разликују од остатка печата својом укупном тежином и великом количином поткожног масног ткива. Маса слоја масти може бити 30% од укупне тежине животиње.

Поред величине, туљци слонова имају још једну особину која их чини да изгледају као прави слонови. Мужјаци ових животиња имају згуснут меснат раст на носу, сличан кратком деблу. Приликом склапања брака, дебло се користи за украшавање, застрашивање и као резонатор, појачавајући опасну буку.

Карактеристике понашања

Морски слонови већину свог живота проводе под водом, хранећи се рибом и шкољкама. Могу ронити на дубини од око 140 метара, задржавајући дах више од два сата. Истовремено, активност њихових унутрашњих органа се успорава, што штеди потребну количину кисеоника. Њихови природни непријатељи су китови убице и беле ајкуле, који чекају печате на великим носовима у горњим слојевима воде.

Слонови туљани долазе на обалу само у топлој сезони да би произвели потомство и замислили ново. Три месеца огромне колоније испуњавају обалне зоне.

Млади трогодишњи и трогодишњи туљани слона присиљени су да воде неожењен начин живота - из ивица колоније их протјерује њихова зрелија браћа од осам година. Сматрајући да је ово стање ствари неправедно, они с времена на време покушавају да се пробијају до “удатих” жена, што доводи до нових борби.

Врсте и станиште

Познате су две врсте ових морских сисара - северни и јужни туљци слона. Први се налазе на острвима дуж западне обале Сјеверне Америке. Они су нешто мањи од својих јужних рођака. Мужјаци имају тежину од 2,7 тона са дужином тијела од скоро 5 м. Њихов дебло досеже 30 цм, што је много веће од дебљине „јужњака“.

Јужни туљани слона сакупљају се у колонијама у подантарктичким архипелагима и острвима као што су Кергуелен, Мацкуарие, Хурд и Јужна Џорџија. Одвојени појединци налазе се на обалама Аустралије, Новог Зеланда и Антарктика. Тежина највећих мужјака може да достигне 3,5 тона, а дужина тела 6,5 м. Женке обе врсте су пола величине својих партнера.

Бреединг

Животиње почињу долазити почетком пролећа. Ово је крај августа - прва деценија септембра (у јужној хемисфери лето почиње у децембру, а зима у јуну). Прво се на стјеновитим обалама појављују трудне женке. Мужјци касније. Борбе одмах почињу између њих. Понекад се претварају у крваве битке, јер морски слонови имају прилично моћне предње очњаке.

На крају, све се смирује, а сваки мушкарац добија харем. Може да садржи 10 женки и сто жена. Све зависи од снаге и агресивности мушкарца. Рођење беба се јавља у септембру и октобру. Женке пузе да роде у скровитим местима. Младунче се рађа сам. Дужина његовог тела досеже метар, а тежина је 25-30 кг.

Мајка храни бебу млеком месец дана. Затим се враћа мушкарцу и поново затрудни. Гестацијски период је 11 мјесеци, односно скоро годину дана. Клинац је остао сам. Већ мужеви без надзора мајке. Када напуни 3 месеца, плива са својим вршњацима у отворени океан. После молирања, крајем фебруара, одрасле животиње такође напуштају роокери до следећег пролећа. Сексуална зрелост код мушкараца се јавља 4 године, код жена 2 године. Жене се рађају сваке године 10-12 година. Ове животиње живе у просеку 20 година.

Други непријатељ је човек. У прошлим вековима је немилосрдно уништавао безопасне животиње за своју маст. Са једним убијеним слонским печатом примљено је најмање 500 кг вредног производа. Данас је риболов ових морских животиња забрањен. У том смислу, њихов број се повећао. Данас је број јужних туљана слона 750 хиљада глава. Најмање 250 хиљада животиња живи на острву Јужна Џорџија, исти број на острвима Кергуелен. То су највеће локве огромних печата које дијеле с пингвинима.

Присутност слоновских печата на правим печатима данас је неоспорна, али њихов положај у оквиру таксона често је предмет расправе. Краљ је 1983. године изразио хипотезу да су туљци слонова најближе везани за породицу медвједа, а оба рода представљају најстарије облике правих печата. Године 1996. Бинида-Емоднс и Русселл нису могли наћи доказе о таквом блиском односу, али су потврдили основну позицију печата слонова у систематици стварних печата.

Опис печата слонова

Први налази фосила печата слонова датирају још прије стотину година.. Животиње су добиле своје име због малог процеса у њушци, који изгледа врло слично слоновом ковчегу. Иако само мушкарци "носе" ову карактеристичну особину. Њушка женки је глатка са уобичајеним уредним носом. На носу и они и други су вибриссае - супер осетљиве антене.

Ово је занимљиво! Сваке године, туљани слона проводе пола зимске сезоне у процесу молтинга. У то време, испузавају се на обалу, њихова кожа набрекне мноштвом мехурића и буквално се спушта у слојевима. Изгледа неугодно, а осећања више нису радосна.

Процес је болан и изазива нелагодност код животиња. Пре него што се све заврши и његово тело буде покривено новим капутом, биће потребно много времена, животиња ће изгубити на тежини, постаће исцрпљена и исцрпљена. Након завршетка молирања, слонови се поново враћају у воду како би покупили масноћу и напунили своје залихе снаге за предстојећи састанак са супротним полом.

Животни стил, понашање

На копну се овај огромни морски сисавац понаша изузетно неспретно. Међутим, чим морски слон дотакне воду, он се претвара у великог рониоца-пливача који развија брзине до 10-15 километара на сат. То су масивне животиње, које воде у води углавном усамљени начин живота. Само једном годишње се окупљају у колонијама за узгој и молтинг.

Сексуални диморфизам

Изражене разлике међу половима су једна од најупечатљивијих карактеристика северних печата слонова. Мужјаци нису само много већи и тежи од женки, већ имају и велики слоновски труп, који им је потребан за борбе и за демонстрирање своје супериорности према непријатељу. Такође, вештачки добијена карактеристика мушких слонова слонова јесу ожиљци на врату, грудима и раменима, стечени у процесу бескрајних борби за вођство током периода парења.

Само одрасли мужјак има велики пртљажник налик на слоновски пртљажник. Такође је погодан за издавање традиционалног буке брака. Продужетак таквог пробоса омогућава печату слона да појачава звук фрктања, грунцања и гласног бубњарског меха, који се може чути неколико километара. Такође обавља функцију филтера који апсорбује влагу. Током сезоне парења, слонови печати не напуштају земљу, па је функција уштеде воде веома корисна.

Женке су много тамније од мужјака. Најчешће имају смеђкасту боју са осветљеним деловима око врата. Такве мрље од бескрајних угриза мужјака у процесу парења остају. Величина мужјака се креће од 4-5 метара, женке 2-3 метра. Маса одраслог мужјака је од 2 до 3 тоне, женке једва достижу тону, у просеку тежине 600-900 килограма.

Елепхант Сеалс

Постоје две одвојене врсте слоновских печата - северна и јужна. Јужни туљци слона су огромни. За разлику од већине других оцеанских сисара (као што су китови и дугонге), ове животиње нису потпуно водене. Они троше око 20% свог живота на копно, а 80% у океан. Само једном годишње излазе на обалу ради молирања и обављања узгојне функције.

Хабитат

Сјеверни туљци слона налазе се у водама Канаде и Мексика, док се јужни налазе на обали Новог Зеланда, Јужне Африке и Аргентине. Колоније ових животиња се увлаче на плажама да се праве или се боре за пар. То се може догодити, на примјер, на било којој плажи од Аљаске до Мексика.

Елепхант Сеалс

Морски слон - животињски предатор. Његов мени, углавном, укључује главоножце дубоког мора. То су лигње, хоботнице, јегуље, зраци, клизаљке, ракови. Такође неке врсте риба, крила, а понекад чак и пингвина.

Мужјаци лову на дно, док су жене кренуле у потрагу за храном у отвореном океану. Да би се одредила локација и величина потенцијалне хране, туљци слона користе вибриссае, утврђујући плијен на основу најмањих флуктуација воде.

Морски слонови зароњу на велике дубине. Одрасли морски слон може провести два сата под водом, урањајући на дубину од два километра. Шта тачно печати слонови током ових епских зарона, одговор је једноставан - они се хране. Приликом сецирања трбуха ухваћених печата слонова, нађено је много лигња. На јеловнику су рјеђе рибе или неке врсте ракова.

После узгоја, многи северни печати слонова крећу на север до Аљаске да би напунили сопствене резерве масти које су користили током свог времена на копну. Дијета ових животиња захтијева вјештине роњења у дубоком мору. Могу ронити на дубини већој од 1500 метара, остајући под водом све до изузетног успона од око 120 минута. Иако већина роњења на плићим дубинама траје само око 20 минута. Више од 80% разоноде годишње се троши на храњење на мору, како би се обезбиједила енергија за сезону парења и пресвлачење, у којима се не обезбјеђује повлачење за исхрану.

Огромна залиха масти није једини механизам адаптације који дозвољава да се животиња осећа одлично на тако значајној дубини. Морски слонови имају посебне синусе који се налазе у трбушној шупљини, где могу да складиште додатне количине крви обогаћене кисеоником. То вам омогућава да роните и држите ваздух око пар сати. Такође могу да складиште кисеоник у мишићима са миоглобином.

Становништво и статус врста

Ове животиње су често постале предмет риболова због меса, вуне и масти.. И северне и јужне врсте биле су на ивици изумирања. У периоду од 1892. године сматрани су потпуно изумрлим. Али срећом, 1910. године, у близини острва Гуадалупе, у близини доње Калифорније, идентификована је једна колонија. Ближе нашем времену створено је неколико нових закона о морској животној средини како би их заштитили, што је дало резултате.

Такође ће бити занимљиво:

Данас, на срећу, они више нису угрожени, иако су често повређени и умиру од тога да се заплете у риболовну опрему, олупину и сударе са бродовима. Истовремено, ИУЦН-ова организација је слоновима додијелила статус очувања “који узрокује најмање страха од изумирања”.

Једење печата северног слона

Исхрана за печат слонова је мекушац и риба. С времена на време, овај грабежљивац може напасти ајкуле, у различитим животима у огромном Пацифику. Истина, неке врсте морских паса су толико импресивне по величини да су опасне за туљане слона. Ипак, ајкуле нису тако застрашујуће за њих као што је њихов главни непријатељ кита убица. Овај црно-бели предатор напада морске лавове, који се налазе на обали, у близини воде. Кита убица баца се на плажу и угризе зубе у најближу животињу, а затим вуче жртву у море

У сезони парења, мужјаци почињу читав харем.

Погледајте видео: Морские слоны лат. Mirounga (Октобар 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org