Птице

Која је ова птичја пљачка заједничка и где зиме

Pin
Send
Share
Send
Send


Нутхатцх је јединствена птица. Она је једина од пернатог древолаза која се може окренути наопако на вертикалном деблу.

Како изгледа птица луталица? Ова мала птица кратких репова. Њена боја бледог пепела у горњем делу тела има плавичасту нијансу. Перје абдомена је бело.

Заљубљеник је мала птица. Њена тежина је између петнаест и двадесет шест грама. Дужина тела је тринаест-шеснаест центиметара, а крило 7,3-9,2 цм, а крила у распону 25-28 цм.

Птичица за птице (слика испод) има прилично дугачак и раван кљун. Црна пруга која пролази кроз очи даје му знатижељан и лукав изглед.

Готово да нема сезонских разлика у боји тела птице. Осим тога, меко и густо перје младих појединаца се не мења у каснијем животном периоду. Само код одраслих особа, дно тела има смеђкасти тон, а трака пролази кроз очи, а сиви врх постаје браонкаст. Након маљења, које се одвија у јесен, разлике нестају. И нико не може рећи, пред њим је млада или одрасла птица.

Опис невероватног хватача дрвећа не заобилази страну ноге. Захваљујући њима, птица се креће дуж вертикалних дебла као жива живина лопта. Да, мајсторство нутхатцх-а у прематх-у постаје могуће захваљујући ногама. Они су релативно кратки, али имају необично дуге прсте са веома оштрим и закривљеним канџама. То омогућава птици да ухвати значајну површину дебла. Између врхова ноктију, смјештених на леђима и средњим прстима пернатог древолаза, налази се велика удаљеност. Његова вредност је практично читава дужина пернатог тела. Захваљујући томе, нутхатцх може мирно да се држи на деблу стабла наопако.

Феатхеред Фидгет

Нутхатцх није срамежљива птица. Може пустити особу да прође неколико корака ближе њој. У исто време, не престаје да производи карактеристичан звук "твеет-твеет" или "твеет-тоут", док испитује дебла и гране дрвећа. Чудна птичица се чак може приближити особи. Међутим, она се претвара да је случајно наишла на њега. Пајалица изражава своју "узнемиреност" звоњењем звиждача "сит-сит", слично крику возача: "Спаси-и-и-па!". Истовремено, са искреном лукавошћу, дрвена жаба гледа иза стабала дрвећа.

Пајалица је увек весела и неуморна. Он је агилан, живахан и активан. У овој птици, попут дјетлића и сиса. Није ни чудо што је немачки назив ове птице "Спецхтмеисе". Преведено, то значи дјетлић.

Хабитатс

Можете се сусрести са ловачком пастом преко цијеле шумске зоне од западне Европе до Далеког истока. Избегава регионе на далеком северу, али у јужном правцу живи невероватна жаба стријеле све до тропа.

Посебан тип ловца је уобичајен у Западном Сибиру. Има неке разлике у односу на скандинавске подврсте које се налазе на европској територији. Сибирски пјегавац нема перјанице боје кестена на странама.

Птица преферира да се насели у поплавним и острвским шумама. Понекад се среће у јужним степским регионима. У Републици Алтаи и на Алтају Територијални заметак се налази у мјешовитим и црногоричним шумама које се налазе у близини Оба и Биие, као иу тракастим шумама и клиновима на брду Бие-Цхумисх. Можете изненадити Древолаз у планинама. Заљубљеник живи у шумама, на надморској висини од 2000-2200 м.

У прољеће и љето, храна нутхатцха је инсект. Са задовољством једе роговље и диптере, гусјенице и лептире, стјенице и листове кукаца, жижаке и друге кукце. Не оклевајте и пауци. По правилу, плишани сакупља своју храну на великим гранама, као иу пукотинама и пукотинама стабала. Али Птах понекад мора да клеше коре како би извадио инсекте и ларве испод њега. Када се копа месо жира или лешника, пјегавац може да их гурне у пукотину коре или да га притисне ногом у пртљажник. Након тога, разбија свој плијен ударцима јаког кљуна. Пролећна и јесенска брдовка могу се наћи на земљи. Он се спушта из дебла дрвета да би претражио пало лишће инсеката. У јесенском периоду, жаба једе бобице, на пример, птичја трешња.

Да ли је плишана птица селица или не? Ако не, шта једе у хладној сезони? Заљубљеник је птица која зима на родним местима. Да би преживео гладни период, ова немирна птаха складишти храну за будућност. Почевши од ране јесени, пљескавица гурне кедровине, жиреве, као и плодове липе, леске и букве у пукотине и нише које се налазе у стаблима стабала. У складиштима напредних птичица можете пронаћи разне врсте семена и јаворске лионфисх. Овај посао завршава тек у децембру.

Да ли је плишана птица селица или не? Орнитолози су давно одговорили на ово питање. Невероватне дрвене жабе зими у својој родној шуми. Они не лете на југ. Птица је седентарна. Међутим, у јесен и зиму, налази се у разним шумама, као иу степској зони. Тамо господари на територији Баирацхних и пољских склоништа, вртова и речних густиша.

Тамо у овим годишњим добима станује станар. Птица селица или није јединствени патуљак? Не, орнитолози га реферишу на групу делимично лутања. Чим прољеће дође, птице се враћају у мјешовите и листопадне шуме.

Врсте зељка углавном расту у шупљинама дрвећа. Улаз у његов стан је домаћинство птах прекривено гнојем, блатом или глином. Пајалица носи овај грађевински материјал у кљуну и држи га око рупе све док пречник зарез не падне на око тридесет пет милиметара.

Легло у гнијезду Древолаз је направљено од лабавог и дебелог слоја бора. Понекад има и до две и по хиљаде. Кора је одличан топлотни изолатор. Поред тога, ријетко напада паразите. Тако је у шупљини лукобрана удобан, хигијенски и топао.

Бреединг

Нутатцхи гњиде напуштају своје родно гнијездо врло рано. То се обично дешава крајем маја или почетком јуна.

Полагање лончића има од четири до дванаест јаја украшених црвенкасто-смеђим тачкама. Њихово размишљање је искључиво женско. Мушкарац редовно доноси храну. Појављују се младунци од двадесет два до двадесет пет дана. Ово је прилично тежак посао. Током дана, потребно је донети храну пилићима до три стотине и осамдесет пута. У овом случају, родитељи брину о хигијени гнезда. Најмање педесет-шездесет пута дневно извлаче капсуле прекривене еластичном слузом, замењујући ноћне брадавице малим ловком.

Нутхатцх у заточеништву

Ако се ухвати и затвори невероватна дрвена жаба, брзо се навикава на нове услове. Нутхатцх се може ставити у исти кавез са скуеаки, линнетс или пахуљице. Тамо ће постати једна од најзабавнијих птица у затвореном простору. Можете га гледати сатима. Пајалица неће престати да задивљује својом вјештом лазањом дуж коре стабла смјештеног у кавез, као и са неким превртањем по клупе.

Птица мора дати мјешавину конопље или других сјеменки с мрављим јајима. Као посластица за птахи, пињоле су савршене.

Зимске птице. Нутхатцх

Пајалица је увек у покрету. Није познато како и гдје се одмара током дана и да ли уопће почива. Живи на ногама, у покрету по стаблима здравих, болесних и мртвих стабала, и чини се да користи своја крила само да понекад лети са стабла на дрво.

Зато је тако тешко проценити способности летења ове птице, али покрети дуж дебла су тако сигурни и брзи да их не може свако ухватити погледом. Пајалица може скочити дуж дебла или гране на било којем положају: бочно, назад, глава доље. У исто време, меки кратки реп га не подупире као дјетлић, а пут вертикално горе је много тежи за њега него за дјетлића.

Заљубљеник воли летјети до грана круне и спуштати се у коријен, али не скакати наопако, већ као да пада, држећи канџе обе шапе на кори, виси на једној нози, увијајући је натраг и подупирајући другу. Ово спуштање је слично скакању са следећом променом ногу, а његова путања се изражава не правом линијом, већ цик-цакима.

Мобилност нутхатцх-а је комбинована са невероватном храброшћу. Он се не устручава да уђе у било коју замку, али, након што је пао у замку, не губи се од страха, и док држи семе у кљуну, покушава да га стисне између шипки. Узми га у руке, а онда неће отпустити плијен. У шумским селима, брдашица често лети кроз отворене вентилационе отворе у стан и брзо копа по соби у нади да ће добити нешто од јестивог. Такве храбре душе за неколико минута могу се научити да седе на руку и да се послуже са дланом.

Али то не значи да глад даје птицама безобзирну храброст. Не Лопица не показује страх од особе чак ни на гнезду, што вам омогућава да скоро пажљиво пратите свој рад, а живост и храброст дају независност нутхатцха, коју појачава изузетна штедљивост. Већина наших живих птица, чак и зими, живе, како кажу, једног дана, без чувања хране за будућу употребу у свом супер-изобиљу.

Постоје неке птице које могу зимовати, које могу да сакрију вишак плијена до следећег пута, а само неколицина припрема храну за тешка времена намерно. Пар пликова, који живе на њиховом мјесту без лета, баве се жетвом у јесен. Птице траже пали зреле лешнике, букове дрвеће, орахе липа, дрвеће јавора лава и скривају их у кори или испод коре дрвећа. Сваки налаз - одвојено.

Они немају специјалне просторије за складиштење, али је немогуће, наравно, запамтити сваку тајну, а зими пјегавац проналази све што је било скривено, изнова, користећи заједничку породичну резерву. Пар неће дозволити трећој птици сопствених врста на том месту, али сисе, сисице, дјетлићи и веверице не оклевају да профитирају од својих залиха, иако случајно, али без казне.
Прочитајте више:

Опште карактеристике птице

Заједнички лукавац (ситта) је птица скромних величина. Споља, он личи на сиса. Тежина тела, у зависности од типа, је 10-26 грама, а дужина - 25-28 центиметара. Очекивано трајање живота је 10-11 година.

Описујући како нутхатцх изгледа, почнимо са бојом перја. Горњи торзо обојен у светло пепео са преласком у плаво. Тумми бирд вхите. На глави у предјелу очију преко је карактеристична црна трака. Перад има кратак реп, дуги елегантни кљун и витке ноге. Разлике у старосној доби у поноћници готово да и не постоје. Одрасли појединац може се разликовати од младог стока само по присуству смеђег перја у доњем делу тела.

Ноге су јединствени део тела лидера. Управо та анатомска структура шапа га чини непревазиђеним древолазом. Прсти птице су веома дуги, а на крајевима су оштре жилаве канџе. Уз њихову помоћ, без напора се држи на вертикалној грани. Удаљеност између средњег и задњег прста је скоро једнака укупној дужини тела.

Дистрибуција и подручје

Станишта заједничког плијена су прилично опсежна. Налази се у западном и сјеверном дијелу Старог свијета, на Далеком истоку. Далеки север је регион који птица избегава због климатске нелагоде.

За птице гњездарице бирати оточне црногоричне шуме, смјештене на брду и планинама. Максимална висина надморске висине, на којој је забиљежена присутност лидера, износи 2.200 км.

Ова птица се такође налази у градовима. Овдје патуљци бирају паркове, тргове, као и вртове и приградска подручја. Суседство у истом подручју са особом птицама обезбеђује довољну количину хране.

Сорте и њихова имена

Орнитолози разликују неколико типова ових дрвених црва:

  • обичан,
  • Корзикански,
  • пелена за бебе (тежи само 10 грама),
  • црвени прсни кош (ситта круепери),
  • цанадиан
  • царолине
  • црна кожа
  • Пршхевалскин нутхатцх,
  • велика стена (ситта тепхронота),
  • мала стена (ситта неумаиер).

Сви су они мало различити по величини и нијансама перја у различитим деловима тела.

У шумама Западног Сибира живи посебна врста лизалица. Разликује се од скандинавског сродника који живи широм Европе. У перју сибирског пјегавца са стране нема смеђе боје.

Све врсте се једнако добро крећу дуж трупа окомито на главу.

Гастрономиц преференцес

Инсекти су омиљена храна древолаза. У пролеће и лето нема дефицита у лептирима, ларвама, гусеницама, кукцима. У прехрани птица спадају пауци. За храну, птице мајсторски обрађују кору дрвећа, гдје проналазе паразите који се скривају испод ње.

У јесен, јеловник луталица допуњен је бобичастим воћем, орашастим плодовима и житарицама које су сазреле до тог времена и које такође једе.

Говорећи о томе да ли је нутхатцх миграторна птица или не, одговор је не. Ово је перјало зиме у њиховим родним земљама. Опстанак у гладним и хладним месецима обезбеђује јој снабдевање храном, коју почиње да сече у јесен.

За зиму нутхатцх сакупља:

  • пињоле,
  • плодови липе, храста, букве, лешника,
  • семена,
  • јавор лионфисх,
  • бобице.

Паметна птица скрива своје резерве испод коре дрвећа и на другим скровитим местима. Претраживање и складиштење хране не престаје до децембра.

Салиент феатурес

Птичица има посебан, карактеристичан само за њу, начин извршења. Мелодично и складно звижди, изговарајући звуке "тев-тев-тев". Понекад звуче као "титс-титс-ттс-ттс". Печени певци пјевају на различитим фреквенцијама. Трилери се чују на велике удаљености - упркос малој величини тела, пјегавац довољно гласно пева. За сваку емоцију, он има свој сет звучних комбинација. Ако опасност пријети, он даје нешто попут "тацх-тиоцх-тиоцх".

Женски крадљивац се мало разликује од мужјака. Разлике су изражене у боји перја на странама и дну, као иу круници и круници. Изглед мужјака је спектакуларнији, јер је боја њихових перја светлија и богатија.

Птица у људским рукама

Древолаз се односи на дивље шумске птице. Међутим, припитомљавање ове птице је прилично изводљив задатак. Нутхатцх се брзо навикне на добар став и постане прави човеков пријатељ.

Питома птица се претвара у универзалну миљеницу својих власника. Има весело расположење, смијешне навике и слатке цвркут. Гледање активног и агилног перја је задовољство. Ако му пружите најудобније животне услове и опремите вертикални објекат код куће, пјегавац ће бити сретан да њиме управља, одушевљавајући вас новим замршеним пируетама. Кора дрвета и смуђ за скијање су погодни као такав елемент.

Што се тиче исхране обичног пјегавца, безувјетно му дајте мјешавину сјемена конопље и мрављег јаја. У исхрану укључите кедар орашчиће, семена, житарице и мале бобице. Побрините се да птица не треба свјежу, чисту воду.

Занимљиве чињенице

Нутхатцх није склон агресивној одбрани њихових интереса у конкуренцији. Карактерише га другачији стил понашања - уместо да се бори за храну, птица је оставља другима и оставља немирно место.

Залихе крмног биља сакупљеног у ловини у високом разреду достижу 1,5 килограма. Понекад птица блокира кљун до неуспеха ако види велику количину потенцијалне хране.

Када донесете одлуку о припитомљавању, запамтите да је за ове птице изузетно важно да живе у условима који су природнији за себе. Зато, уместо кавеза, дајте предност волијеру. У таквом окружењу, поноћар се неће само осећати добро, већ ће бити спреман за репродукцију. Вриједно је споменути, али код куће живи годину или двије мање него у дивљини.

Ако сте из овог чланка научили много корисних информација, подијелите своја читања на друштвеним мрежама и оставите своје коментаре.

Изглед нутхатцх-а

Дужина тела нутхатцха је 12-14 цм, распон крила је 23-27 цм, а одрасла особа тежи око 25 г.

Имају велику главу, кратак врат, здепасто тело и мали реп. Кљун је био раван, дуг и снажан, обојен сивом бојом. Овисно о територији пребивалишта перје је обојено у различитим бојама. Горњи део тела становника северне Европе је сивкасто-плав, а стомак је обојен кестеном, а врат је беле боје.

Пајалица има јаке и упорне ноге.

Подврсте које живе у источним регионима имају белу дојку и црвенкасто ниже тело. На глави је тамна црта која се протеже од базе кљуна до потиљка. Удови обојени сиво-браон. Оштре дуге канџе на прстима. Споља, женке и мужјаци се разликују само по величини: мужјаци су нешто већи.

Понашање и исхрана живине

Преферирано станиште су мешовите и црногоричне шуме, паркови и вртови. Живи претежно на високим старим дрвећем. Обычно поползни ведут оседлый образ жизни. Жители северных районов на зимовку улетают в южные регионы. Каждая птица живет строго на своей территории и никто не может нарушить границы чужих владений. Ведут одиночный образ жизни.

Птичка ямщик обитает в парках и садах.

Питаются как растительной, так и животной пищей. С удовольствием поедают бабочек, мух, жуков, клопов. В теплый период едят плоды и семена, любят семена подсолнуха, орехи, желуди. Зими, када готово да и нема хране, птице праве залихе и скривају их у жлебовима и удубљењима стабала. Птице пјевају, њихове трилери могу имати различите фреквенције. Имају упорне канџе, омогућују брковима да се брзо крећу дуж грана, чак и наопако. Ове птице се могу наћи код куће, лако их је укротити. Људи који живе у дивљини често праве куће у којима птице живе и гнијезде.

Репродукција

Заљубљеници формирају парове и заузимају погодне површине за размножавање у марту - почетком априла. Отприлике у исто време, птице почињу да граде гнезда. Нутажери се гнијезде у напуштеним удубљењима дјетлића, у природним удубљењима у стаблима стабала или у кућицама за птице. Таква удубина, по правилу, може се налазити на висини од 3-10 метара од тла. Птице пажљиво "жбукну" рупу која води до шупљине, остављајући врло уски улаз. То је неопходно да би се гнијездо заштитило не само од конкурената - других птица које се гнијезде у удубљењима, већ и од предатора као што су куне. Женка поставља пладањ с малим љускама бора или брезове коре, након чега полаже јаја. Женка инкубира квачило двије седмице, а мушкарац цијело вријеме доноси храну. Касније, родитељи заједно хране пилиће.

ГДЈЕ О ПОПУЛАЦИЈИ

У шумама Евроазије, од западних граница до Камчатке, нађене су уобичајене нутрати. Ријетко се појављују у црногоричним шумама, преферирајући старе листопадне и мјешовите шуме с великим бројем храстова, бријестова и букви. Нутажери се могу наћи иу старим парковима и урбаним вртовима или на стаблима лимете који расту дуж путева. Лако је посматрати ове птице на мјестима гдје људи вјешају куће и кувају мјеста за храњење птица за зиму. Заљубљеник долази у хранилице заједно са сисама и другим врстама птица. Нутажери се крећу кроз дрвеће тако лако као и дјетлићи. Међутим, за разлику од детлића и пика, ножице, које трче дуж дебла дрвета, не ослањају се на реп.

Шта се једе

Нутхатцх се храни искључиво инсектима, на пример, мравима, лептирима, листним кукцима, гусеницама, жилавцима итд. Током пролећно-летњег периода. Са шиљастим кљуном на крају, он их кљуца из пукотина и рупа у коре дрвета. Од неких стабала у процесу трагања за храном, пелинковац откида мале комаде коре.

У јесен, птица редовно једе бобице. Зими, као и касне јесени и рано прољеће, обичне нутарке се хране жировима, сјеменкама јеле и бора и кедровим орашчићима, љешњаком или буквом. Омиљена храна ових птица су лешници и буквице.

ЗАНИМЉИВОСТИ, ИНФОРМАЦИЈЕ.

  • Лутка, која се креће по стаблима стабала, не ослања се на репна пера.
  • Вјерује се да је пјегавац једна од птица највише везаних за своју територију, која се гнијезди у средњој Еуропи.
  • Нутхатцх често гради гнијезда у вртовима, овдје је ова птица заузета празним кућама за птице. Улаз и процеп између зидова ловца "гипс" глине тако да "кућа" задовољава захтјеве власника.

ОПИС ГОЛФА ОБИЧНОГ

Кљун: личи на кљун дјетлића. Својим шиљатим кљуном, нутхатцх може кликнути на орашасте плодове и тврде сјеменке.

Царриинг: т женка лежи у шупљини 5-8 белих са црвенкасто-смеђим тачкама јаја. Пладањ је обложен корицом бора или брезе.


- Станиште заједничког ловца

Где живи

Нутхатцх се налази широм Европе. Птица такође живи у Мароку, Турској, Ирану, Ираку, Малој Азији, Југозападној Африци, Курилским острвима, на северу Русије до Камчатке, у Кини и Јапану.

ЗАШТИТА И ОЧУВАЊЕ

У централној Европи, заједнички лукавац је прилично честа птица. Данас, овој птици не пријети изумирање.

Птичја лопта у високој резолуцији. Сакупља се из дебла борових црва. Видео (00:00:46)

Нутхатцх је јединствен. Ово је једина птица свих наших најужаснијих ушних стабала, да и не спомињемо стварну саму птицу птицу, која може да се креће по стрмом деблу наопако. Највише древолазного древолаз.
Чак и име "нутхатцх" је најпогодније за ову малу птицу кратког репа пепељасте боје са плавичастим нијансама горњег дела тела и белим перјем трбуха. Више апт име и не могу се сјетити. Вриједи барем једном видјети пузање дуж дебла подједнако лако и природно у било којем смјеру луталица, а његов изглед ће заувијек остати запамћен. По правилу, ако паднете у праву високу шуму, најпре ћете чути карактеристичан глас ловца: "твеет-твеет-твеет" или "твеет-твеет-твеет". Обично ћете га одмах видети. "Овај" цвркут "се понавља много пута узастопно, звучи веома гласно и округло и најкарактеристичнији је звук за ловца."
И најбоље је да се заустави, а онда ће вам знатижељни луталица, који је уједно и његова експресивна особина, сигурно доћи до вас случајно, као да нема више простора у шуми или је најатрактивнији и укуснији кутак око вас. Истовремено, лоповлук оставља озбиљан утисак да је веома заузет и наиђе на вас у шуми сасвим случајно, па чак и узнемирен таквом „сметњом“, изражавајући то својим звонким звиждањем „седи-седи“ као возач на путу: „Чувајте се и "Пожурите!" У исто време, са непоновљивом лукавошћу, он и онда гледа иза иза следећег дебла.
Грациозност и флексибилност луталице на дрвету је једноставно невероватна. Немогуће је одвратити поглед од овог одвијача грациозне птице која лако и полако прегледава дебло шумског дива, као вјешта домаћица која припрема вечеру у својој кухињи. Нутатцх је једнако неодољив на деблу било које врсте, било у боровој шуми, кедру у планинској тајги, брези у најближем граду, тополама у граду или старим вишњама у врту.
Шапе и прсти копачке су веома јаки и покретни, наоружани оштрим и оштро савијеним канџама. Због структуре ногу, не можете се плашити да не сломите само квргави пртљажник шумских дивова, већ и младо дрвеће са глатком коре. Нутхатцх, за разлику од детлића, не треба да користи реп као додатну тачку ослонца на трупу. Стратегија његових покрета је сасвим другачија - трчи дуж стрмих дебла, као веверица.
Дјетлић се креће по дрвету у кретенима, само наопачке и са сталном подршком на репу. Његова веза са пртљажником је крута уз помоћ полуга које чине троугао. Нутхатцх користи сет својих полуга другачије: квадрат - ромб - квадрат - ромб, као клизач на леду.

Нутхатцх Нутхатцх. Аллвидео. Видео (00:04:05)

Нутхатцх на хранилици за птице са семеном (Феед Ловерс Виндов Сеалс Феедер).
Уобичајен лукавац (или кочијаш, лат. Ситта еуропаеа) је мала птица из породице лидера, распрострањена у Европи, Азији и Северној Африци. У потрази за храном спретно се креће дуж дебла и грана дрвећа, често наглавце или чак наглавце.
Мала мобилна птица дужине 12–14,5 цм, распон крила од 22,5–27 цм и тежине 20–25 г, густе грађе, велике главе и кратког, готово непримјетног врата. Перје пахуљасто, дебело. Боја веома варира у зависности од подручја станишта, док горњи део тела увек има различите нијансе плавичасто-сиве боје.

Датум снимања: 3. новембар 2013.

Природа: Теес, Нутхатцх. Видео (00:05:16)

Мала птица из породичног ловца, распрострањена у Европи, Азији и Северној Африци. Уобичајена је иу централној Русији иу Сибиру, где се гнијезди у листопадним, црногоричним и мјешовитим шумама, као иу вртовима и парковима насеља. У потрази за храном спретно се креће дуж дебла и грана дрвећа, често наглавце или чак наглавце.

Тиса (Латин Такус) - род биљака породице Тиса (Такацеае). Врсте рода - споро растуће дрвеће или грмље висине од 1 до 10 м. Пречник дебла може досећи 4 м.

Погледајте видео: Suspense: The Name of the Beast The Night Reveals Dark Journey (Октобар 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org